Znam ja nas...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Cober

Post by Cober »

lejla_usa wrote:Slazem se da treba ponuditi pomoc. Ali ima tu i druga strana. Ja sam u dva primjera bila odbijena kada sam ponudila pomoc. I to vrlo drsko. Kontam vjerovatno do samopostovanja ili nekog ponosa takvih ljudi.
Kakvih ljudi?
Lucy01 wrote:Onaj ko pomaze i ocekuje zahvalnost, bolje da ne pomaze.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Rambo.....voli biti na licu mjesta i reći neke stvari, a to što ljudi ne razumiju... pa napravio je spot sa svim mogućim narodnjacima... ili ako se sjetimo nekih njegovih ranijih intervjua ili istupa u javnosti.... kao što on sam kaže... "ja nisam izmislio turbofolk... ja sam mu samo dao ime..."

Sve se ponese iz kuće.... i sva je prilika da smo mi nekih 70.tih i 80.tih imali pravo puno lažnih rokera....
Skyfox

Post by Skyfox »

Bas me potreslo to sa invalidom, uzasno!!!!
Prijepoljka

Post by Prijepoljka »

Gotovo svakodnevno smo svjedoci sličnih situacija na koje je stochar naišao, ali je činjenica da većina neće, ne može ili iz ko zna kojih razloga ne postupi onako kako je stochar postupio...mi ovdje možemo danima analizirati razloge zbog kojih u ovakvim situacijama postupi ovako ili onako. Stochar je postupio ljudski...ništa drugo i ne zato da bi se ovdje hvalio time ili zato što je očekivao zahvalu od čovjeka kome je pomogao.
Ja sam se jednom prilikom zatekla na šalteru pošte čekajući red da platim račune, ispred mene je bila starica koja je htjela da plati telefonski račun ali joj je nedostajalo dvije marke.Rekla je da nema te dvije marke i tražila da plati onoliko koliko ima, a da joj se dug prenese u sljedeći mjesec, do penzije, ali joj je službenica odgovorila da se tel. račun ne može tako platiti, ili sve ili ništa...Uključila sam se u razgovor i predložila da ja doplatim te dvije "us..ne" marke, osjećala sam se ružno, starica me samo pogledala, nije progovorila ni riječ, ali je pristala...njen račun je plaćen...okrenula se i ne gledajući me, prošaputala ...hvala...i otišla...Milion misli mi je u momentu prostrujalo kroz glavu, a kada sam shvatila da je starica otišla bez banke u novčaniku i da sam joj event. mogla dati bar još 10 KM, osjećala sam se još ružnije, no bilo je kasno...
Pearl

Post by Pearl »

Skyfox wrote:Bas me potreslo to sa invalidom, uzasno!!!!
:( :( na sta smo spali...

a ovo za odbijanje pomoci.. ja sam par puta pojela govno i jos se na mene izderali kad sam htjela da pomognem starijim osobama da ponesu stvari ili da im pridrzim nesto... a oni zavristali.. kontaju valjda da cu im uzeti i zdimiti.. al u ovo vrijeme, mozda je to i normalno, pa me vise ova posljednja cinjenica sjebe nego to sto su mi nagovorili.. :-?
Pearl

Post by Pearl »

uostalom, dovoljno je sto nam je Zeljkovo pomaganje trudnici event o kojem se danima pricalo i njega se po ramenu tapsalo.. umjesto da bude normalno... :roll:
tempora

Post by tempora »

Dobro, u vecini se stvari svi slazemo.I grozimo se ovakvih situacija.No, da se vratimo na civilnu solidarnost, pa da probamo od sebe krenuti i vidjeti sta to konkretno podrazumjeva?

Civilna solidarnost se sastoji u 4 slijedece karakteristike:
samokontrola-kontrola spontanih impulsa i zelja za momentalnim zadovoljavanjem licnih potreba;
dobri maniri;
prizavanje i uvazavanje drugih sugradjana;
spremnost da privatne interese podredimo drustvenim interesima.

Ili:
"Civility in civil society means regarding others as members of the same inclusive collectivity anrd respecting them as such.Even one's must be included in this same moral universe.In addition, civilitu discribes the conduct of a person who has a concern for the good of the whole society." ( Straus, 2000:230)

Naravno, nisu nam potrebe teorije i definicije, da bi smo shvatili da je civilno drustvo ( kod nas) u raspadu ili blago receno-na sterilizaciji.
Ali mozda su definicije potrebne, da vidimo sto podrazumjeva ta civilna solidarnost i kako se licno, kao svaki pojedinac trebamo odnositi prema istome.
Crna hronika je mozda najbolji pokazatelj gasenja civilne solidarnosti, ali mnogi ce istu vezati za ekstremnost. Stoga treba poci od redova za cekanje, ponasanja u istima, ponasanja u tramvajima, ponasanja na ulici, ponasanja prema komsijama i onima u radnom odnosu.Ponasanje prema ljudima druge nacionalnost, prema onima koji nisu isti kao "mi" -koje ne prihvatamo.Ponasanje u zastiti licnih interesa i nacina i upotrebe sredstava kako bi ostvarili licne interese.
Sto ce reci, "stvar" pocinje negdje dublje i ocituje se u svim porama licnog i drustvenog zivota, a ne samo u ovakvim situacijama pomoci na ulici.

Uvijek su to neki drugi koji su neljubazni, uvijek su to neki drugi koji nemaju postovanje prema "drugima" uvijek su to neki drugi koji kradu ( a kradja kod nas nije definisana!) uvijek su to neki drugi koji se guraju u redovima, uvijek su to neki drugi koji vrijedjaju, uvijek neki treci koji se koriste o drustvena dobra, mogucnosti, zakone, rodbinske veze itd itd.
Pa da se zapitamo, svi skupa, koje je ucesce svih nas u izumiranju civilne solidarnosti? :?
uvjek dobar gost

Baš tako, ako zastanemo i pogledamo naše potoke, rijeke, jezera, planine , poljane , proplanke, vidikovce, stajališta pored ceste... i uopšte ako se malo okrenemo oko sebe i pogledamo smeću u oči.... e to smo svi MI !!!!!
umorni

#34 1231

Post by umorni »

Ljudi zive ko na drogama.. i jebote dobro im ne bune se..
Ahlak se nosi iz kuce buraz,to se ne uci u skoli ili na pisti mankenskoj.. 8-)
uvjek dobar gost

Put za Bobovac ,rijeka Spreča, rijeka Bosna, sva stajališta na svim putnim pravcima po državi, sva il skoro sva izletišta, RAK, Pink, korida, otpad sitni srednji i krupni svuda i svakuda... hamelj i prljavština po ulicama gradova i sela naših...... to smo mi..
No mi smo i Zoster, Dubioza, Edo, Frenki, Letu Štuke, Sikter, Soba 405, Defence, Hare Metak, Vuneni, Sove... i još jedna cijela generacija umjetnika i muzičara koji ne mogu da se probiju zahvaljujući dekadentnoj i nazadnoj sredini koja ih okružuje... no pitanje je kako i odakle nešto takvo u ovoj sredini da nikne i izraste... to je ista stvar kad vidite ljiljana bosanskog kako niče u smeću ili iz njega..... to je Danis T, Jasmila Ž, Pjer Ž i svi ostali filmski radnici.... KAKO ?
Kako uspjevaju ako znamo da je U2 u Sarajevu bio prije DESET GODINA, deset dugih godina je od tad prošlo.... i sad su među nama i u nama neki novi muzičari, neki pjevači koje sad i mala djeca slušaju... neki Jukani, Dragane, Cecare.... i svi ostali predstavnici sapunjave kulture, kulture zvane HOP CUP..... sad je vrijeme kad se gleda u kašike il grah, kad se momci i djevojke upoznaju kaljavi na koridi.....
Gdje smo mi i ko smo mi danas.... zbunjeni u svojoj nacionalnosti, pokradeni u tranziciji, ostavljeni na vjetru i promaji.... zaboravljeni onako zaglavljeni u snijegu, tako glupo "ponosni" na svoju glupost... i ne mi nikad sebi ne bi priznali da pogriješili smo, da su nas prodali oni u koje kleli smo se i u koje se još kunemo....
No kad zaprljamo i zadnju rijeku, kad posječemo zadnje stablo i kad prevarimo i zadnjeg komšiju.... valjda tad shvatićemo ko smo i šta smo postali na ovoj zemlji gordoj i tako prokletoj.... a opet tako lijepoj, ponosnoj i zemlji sa svojom dugom istorijom punoj padova i uspona..... no mi danas o novom milenijumu smo pali tako nisko .... toliko duboko ... tamo gdje nikad bili nismo..... i svako od nas bi trebao kacigu onu rudarsku da kupi i da na njoj onu lampu upali... jer još malo i od silnog mraka ni vidjeti se nećemo.....

Živili i vrijeme je da spoznate i spoznamo ko smo i šta smo i što smo !!!!!!!!!!!!!
Fiore

Post by Fiore »

E dobro si..svaki dan sve vise Sarajevo postaje selendra ,ovjde vise nema mjesta za velika muzicka imena..ovdje puno nedostaje feelinga-a za koncerte poznatih imena..
crnjak

Post by crnjak »

uvjek dobar gost wrote:Put za Bobovac ,rijeka Spreča, rijeka Bosna, sva stajališta na svim putnim pravcima po državi, sva il skoro sva izletišta, RAK, Pink, korida, otpad sitni srednji i krupni svuda i svakuda... hamelj i prljavština po ulicama gradova i sela naših...... to smo mi..
No mi smo i Zoster, Dubioza, Edo, Frenki, Letu Štuke, Sikter, Soba 405, Defence, Hare Metak, Vuneni, Sove... i još jedna cijela generacija umjetnika i muzičara koji ne mogu da se probiju zahvaljujući dekadentnoj i nazadnoj sredini koja ih okružuje... no pitanje je kako i odakle nešto takvo u ovoj sredini da nikne i izraste... to je ista stvar kad vidite ljiljana bosanskog kako niče u smeću ili iz njega..... to je Danis T, Jasmila Ž, Pjer Ž i svi ostali filmski radnici.... KAKO ?
Kako uspjevaju ako znamo da je U2 u Sarajevu bio prije DESET GODINA, deset dugih godina je od tad prošlo.... i sad su među nama i u nama neki novi muzičari, neki pjevači koje sad i mala djeca slušaju... neki Jukani, Dragane, Cecare.... i svi ostali predstavnici sapunjave kulture, kulture zvane HOP CUP..... sad je vrijeme kad se gleda u kašike il grah, kad se momci i djevojke upoznaju kaljavi na koridi.....
Gdje smo mi i ko smo mi danas.... zbunjeni u svojoj nacionalnosti, pokradeni u tranziciji, ostavljeni na vjetru i promaji.... zaboravljeni onako zaglavljeni u snijegu, tako glupo "ponosni" na svoju glupost... i ne mi nikad sebi ne bi priznali da pogriješili smo, da su nas prodali oni u koje kleli smo se i u koje se još kunemo....
No kad zaprljamo i zadnju rijeku, kad posječemo zadnje stablo i kad prevarimo i zadnjeg komšiju.... valjda tad shvatićemo ko smo i šta smo postali na ovoj zemlji gordoj i tako prokletoj.... a opet tako lijepoj, ponosnoj i zemlji sa svojom dugom istorijom punoj padova i uspona..... no mi danas o novom milenijumu smo pali tako nisko .... toliko duboko ... tamo gdje nikad bili nismo..... i svako od nas bi trebao kacigu onu rudarsku da kupi i da na njoj onu lampu upali... jer još malo i od silnog mraka ni vidjeti se nećemo.....

Živili i vrijeme je da spoznate i spoznamo ko smo i šta smo i što smo !!!!!!!!!!!!!
:thumbup:
i stocharu :thumbup:
al cinjenica je jedna jebali smo jeza u ledja jer vakat koji dolazi je...
ma necu ni da razmisljam o tome, samo molit Boga da nas globalno zagrijavanje odnese u pm bolje nismo ni zasluzili
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

:( :(

zalosno...a to je nazalost samo mali dio stvarnosti.
uvjek dobar gost

Stvarnost... šta je danas stvarnost.... šta nam znači, gledamo li je ... ili bolje rečeno il upitano smijemo li zaista pogledati stvarnosti u oči... ili je ta stvarnost toliko surova i teška da se mi hvatamo svoje dvije ulice, standardnih kafana, uobičajnog društva i standardnih navika...

Svodimo sve na neku užasno usku sliku, komšije više i ne gledamo, sa familijom se viđamo sve manje jer kao nemamo vremena....

Jeli stvarnost ova zapuštena i poharana država koju političari kane maksimalno podijeliti i razdijeliti.... da stvarnost jesu ovi neobrazovani i dobro uvezani političari koji se ponašaju kao neki dobro istrenirani lutkari koji povlačeći konce .... dobro se zabavljaju...
Ti lutkari grade sebi vikendice, kuće i kupuju stanove, oko svega toga podižo visoke betonske ograde... školuju djecu u inostranstvu dok nama neće da donesu zakon o visokom obrazovanju... to su oni isti koji idu na utakmice susjednih država a nama ne donose zakon o sportu... da da isti oni koji puštaju da se krade i potkt+rada ... a nama uvezuju sistem da bi platili kaznu za ne vezivanje.... da oni su prema sebi skrojili pravni i svaki drugi sistem u Bosni i Hercegovini... zemlji napaćenih, upropašćenih ljudi, ljudi sa malim kapacitetom pamćenja....
To smo mi danas .... danas jučer i sutra... kad nas djeca budu pitala .... pa gdje su one divne rijeke, jezera ona bistra... i planine čiste..... mi ćemo šutati.... šutat ćemo iako mi nismo hajrovali ni marke... šutat ćemo jer tad ćemo skontati da je sve bila njihova izrežirana predstava... predstava u kojoj smo mi igrali tragične likove..... likove bez perspektive... hamale koji samo šute i duraju....

Gdje je naša linija, naš prag tolerancije, ćiza ispod koje nema dalje.... na čemu smo mi sve kad im sve prolazi... kakvim se mi gudrovinama lupamo.... kad ih sve puštamo.....mora da su neke dobre gudre kad nam je ovakva stvarnost... postala normala.....
Dezidijat

#40 Re: Znam ja nas...

Post by Dezidijat »

stochar wrote:...jebo ti nas!!!

na ovo me, pored brojnih razloga, najvise povukao dogadjaj od jucher:

Prelazim cestu i shine kod masinske i idem prema kampusu, 30-ak metara sam od one autobuske stanice za komercijalu. na stanici stoje dva-tri lika, sklonili se od kise koja pljusti i gledaju na nekih 10-ak metara zaglavljenog invalida u kolicima, bez kisobrana i kabanice, kako jednom nogom pokusava pomaknuti kamenje koje je tu postavljeno nakon sto se gradiliste iz kampusa prosirilo na cestu. ne znam kako se on nasao zaglavljen tu, uglavnom, bio je u situaciji 'ni tamo ni 'vamo'. trcim prema covjeku, protrcavam pored ovih na stanici, pomjeram kamenje i izguram ga odatle, ovi sve to gledaju, covjek se zahvaljuje i nastavlja dalje, a ja produzavam coskom ceste (trotoar je pretvoren u gradiliste)...

cijeli sam dan jucer razmisljao, i danas razmisljam, i razmisljacu narednih dana, kako neko moze stajati i gledati invalida kako se muchi na pljusku? koliko bi ga josh gledali da nisam naisao? koliko bi, ne d'o Bog mene tako gledali da sam se nasao u nekoj teskoj situaciji a ne bi mi pomogli? da li bih bio te srece da naidje neko ko se ne boji malo pokisnuti i uprljati ruke da pomakne dva kamena ili mi na bilo koji drugi nachin pomogne?

sjetim se price o tome kako je momak izboden u ljetnoj basti usred 'spice' i niko nije vidio, sjetimse teksta iz crne hronike o momku kojeg su izboli nozhem na trolejbuskoj stanici drvenija dok su svi gledali, sjetim se kako svaki dan lopovi neometano razbijaju stakla automobila u najfrekventnijim ulicama u gradu naocigled hrpe prolaznika, sjetim se tekstovima o samcima koji umru u stanu pa ih otkriju tek kad se lesh usmrdi...

znam ja nas, jebo ti nas!!!
Sta te je depresija uhvatila? :-D ...sta mislis da je u drugim zemljama sve bajno i krasno :-D
Pomozi ti ljudima koliko mozes i radi svoj poso' a sti' ce te nagrada i za to.
SIGP2101

Post by SIGP2101 »

Jedan moj prijatelj za vrijeme rata rece:

"Nek je bog na pomoci onima koji ovo prezive"
uvjek dobar gost

Prečesto u zadnje vrijeme, čak i od svojih vršnjaka čujem rečenicu.... ma šta se tu može.... ili onu tako nam je kako nam je.... . To su neke od rečenica koje smo usvojili od svojih nana, baka, deda i uopšte od starijeg svijeta....

To su one rečenice koje izgovaramo bez da se stvarno zapitamo... bez da se zainteresujemo za sutra.... ili bar za ono što donosi to sutra....

Mada je kolega od SIGP2101-a bio 100% u pravu.... tu famoznu rečenicu su izgovarali mnogi... mnogi koji su bili na prvim linijama odbrane Republike Bosne i Hercegovine su napustili ovu zemlju odmah po okončanju sukoba.... i tad su mi neki od njih rekli da se za ovo nešto borili nisu.... ja sam se pitao kako... zašto ili otkud to sad...... kao da su ti ljudi bili vidovitiji i unaprijed vidjeli šta i kako će se zbivati...

Šta to znači za mene, tebe koji čitaš ovo... za one koji nemaju internet... za penzionere... za povratnike koji dok ja ovo brabonjam sjede u nekoj vlazi... bez struje ... bez omladine u selu... bez dječijeg plača... bez ideala... ostavljeni, prodati... od onih koji nam se danas smiju sa TV ekrana... koji nam se izruguju u nekim poslaničkim klupama.... da za to vrijeme ljudi kopaju po kantama.... čeprkaju po smetljištima... dok se polupismeni podobni kadrovi naslađuju studenticama, sekretaricama... dok im djeca šmrču bijelo.. i vozaju se skupim autima... kojim često prave belaj po cesti... bez da ih iko kazni..., šta ja za to vrijeme radim.... je idem na posao kao da je sve u redu, ja igram igrice i na neki način se igram revolucije... ja zapalim svoju dozu da bi zaboravio na slike koje vidim po kolektivnim centrima, na slike koje vidim u Nezucima, Jeleču, Međeđi, Kurtalićima, Omačini... Ilijašu, Varešu, Jajicu, Sarajevu... da bi zaboravio... da bi kao ostao normalan, a ni svjestan nisam da će se to kad-tad odraziti na meni... vratiti mi se u snu... ili na neki treći način....

Pitam se samo do kad .... do kad mi svi ćemo se praviti da je sve kao OK... da je ova država kao u redu, da sam ja kao u redu... da nemam neki oblik PTSP-a... kao i moj otac i majka moja.... i komšija... i cura moja... i ti koji čitaš ovo... jer ovolika količina nepravde se morala odraziti na meni... možda sam zato ovako tvrd... ovako težak... zbog toga sigurno ne zaplačem kad vidim Remziju kako sa suprugom živi pod pločom... bez ikakve pomoći.... taj čovjek iako je ostavljen i prodan od strane.... nekih kvazi zaštitnika... on je jak i uvijek me je dočekao sa osmijehom na licu.... na taj osmijeh ja nemam odgovor... taj me osmijeh razoruža i ja jedino što bi tad radio... plakao bih... za sve one koji se prave da je to sve ok....

Da ne kakam više... valjda je i do ovog depresivnog vremena.... i do datuma.... i do ljudi... koji se foliraju bez osnove u zemlji koja plače... i poziva u pomoć....
Saray_Di

Post by Saray_Di »

Iz ove se koze ne moze...
I nad prolivenim mlijekom ne vrijedi plakati,jer svi dijelimo taj isti
osjecaj depresije kakav si opisao.
Nesto sto se desilo,desilo se i povratka nema,dzaba se pitamo
sto je ovo sve ovako--drzava,mi,sve u globalu.
Uvijek ce biti invalida koji ce se patiti na pljusku i kretena,kojima
ce biti zao da ne pokvare "frizuru" na kisi,ali ce uvijek biti i onih
poput tebe,koji ce tom invalidu prici i pomoci.
Treba samo da vjerujemo da nas ima jos takvih,koji su zadrzali
bar malo ljudskosti u sebi,to bar priblizno "utjesi".
A meni sad prodje prilog sa hayata..o onom ocu i djecaku,tamo
u okolici Kaknja,sto zive u shupi,bez struje,vode,hrane,odjece i
djecakove novogodisnje zelje: TV!
Eto..i ne mogu,a da se ne pitam...kome je gore,nama koji sjedimo u
toplim stanovima,sa bezicnim i kablovskim internetima,siti..
i ne znamo sta bismo od sebe,pa zapadamo u depresije i na forumu
dijelimo misljenje kako je "teska" situacija....kome je veceras gore,onom
djecaku,sto mozda nije ni vecerao,ili nama !??
Maksim

Post by Maksim »

A vidi,vidi,Saray_di ima interese i za svjetovnim temama. Napravila si prvi korak iz Matriksa :-D
Saray_Di

Post by Saray_Di »

Odoh spavati,postacu ovisna o ovom forumu..
Upustila sam se previse u raznorazne diskuje,koje su me malo
"smorile" i ne znam cemu vise tolika ironija i animozitet prema
mojim komentarima??
Ako je ovo "interni" forum za vas par,najbolje da to javno objavite,
ili ako postoji neki sablon,po kome smatrati da treba sudjelovati--
napisite!?
Par dana sam "aktivna",a vec me psihoanaliziraju stranci,koji
ne znaju o meni nista osim da mi je nick Saray_Di.
Sarkazam,ironiju,licemjerje...to nikako ne podrzavam,pa je i ovaj
komentar za matrix suvisan,al haj..kakva drzava,takvi i mi;)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Saray_Di wrote:Odoh spavati,postacu ovisna o ovom forumu..
Upustila sam se previse u raznorazne diskuje,koje su me malo
"smorile" i ne znam cemu vise tolika ironija i animozitet prema
mojim komentarima??
Ako je ovo "interni" forum za vas par,najbolje da to javno objavite,
ili ako postoji neki sablon,po kome smatrati da treba sudjelovati--
napisite!?
Par dana sam "aktivna",a vec me psihoanaliziraju stranci,koji
ne znaju o meni nista osim da mi je nick Saray_Di.
Sarkazam,ironiju,licemjerje...to nikako ne podrzavam,pa je i ovaj
komentar za matrix suvisan,al haj..kakva drzava,takvi i mi;)
lahka ti noć 8-)
SanskiBiser

Post by SanskiBiser »

Ne bi ovom invalidu, sa pocetka teme, trebala nikakva solidarnost i pomoc da ima kolica ko' ovi nasi iz dijaspore sto preko ljeta dolaze iz EU (Svedska, Norveska, Holandija i sl.). To sve motorizovano, pogon na sve cetiri tocka, potpisuje se na asfaltu, gledam nedavno fura haman ha ko skuter max 20 km/h. Mjerio lik, i jos napravio sebi prikolicu pa zakaci kad ide na pijacu po fasungu. Sve se djeca jagme ko ce se vozikati okolo. A ekoloski cist pogon na baterije. I jos kazu "Ovo smo mi samo za Bosne, ima gore u NAS i bolje...".:shock:

Za nadati se je da ce EU uskoro traziti u paketu reformi koje BIH mora da implementira, u svom priblizavanju uniji, da se invalidska kolica usklade sa EU standardima. Mislim, ako su sve krave, morale u BiH, dobiti one zute markice na usima onda ce valjda slicno i ovo biti rijeseno. :roll:
IMME

Post by IMME »

Maksim wrote:A vidi,vidi,Saray_di ima interese i za svjetovnim temama. Napravila si prvi korak iz Matriksa :-D
Ev primjer...jeste da nije taze upisan al jeste taze procitan...ubode me u oci pa zulja li zulja.
Ljudi, pa sto vam treba zloba, k vragu.
Zar ni ova tema ne moze teci a da se ne nadje neko ko truje.
Hajd, nemoj da se ponovi!
Fiore

#49 we

Post by Fiore »

Sve je umrlo sve je zamrlo.. imali nas prezivjelih mozda.. 8-) Ako ima javite se..
Fiore

#50 we

Post by Fiore »

Hajde sutra u 12 na platou.. :-D
Post Reply