Imao infarkt, a nisu mu htjeli otvoriti vrata!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Meni su jednom prilikom u Hitnoj digagnosticirali da mi ne rade bubrezi uopšte :shock: (simptomi: povraćanje i proljev) i poslali me na urologiju hitno. :sad: Ja se sjebo naravno .... :( Ne trebam vam ni reći da me je doktor na urologiji sam čudno pogledao i nakon kraćeg pregleda uputio gdje treba - na infektivno. :roll:
Liberalism

Post by Liberalism »

Nista cudno.

Za hrvatske politicare (izmedju ostalih i za ove koji su postavili direktora ovog doma zdravlja), bitno je samo ''ravnopravnost hrvatskog naroda''.

A to sto ljudima treba pomoc, to je sasvim nebitno. Kao sto se moze vidjeti iz predhodnih postova.
angevin

Post by angevin »

Dirty Harry wrote:Meni su jednom prilikom u Hitnoj digagnosticirali da mi ne rade bubrezi uopšte :shock: (simptomi: povraćanje i proljev) i poslali me na urologiju hitno. :sad: Ja se sjebo naravno .... :( Ne trebam vam ni reći da me je doktor na urologiji sam čudno pogledao i nakon kraćeg pregleda uputio gdje treba - na infektivno. :roll:
nije medicina domen Vidovite Dzemile.
Sve zahtijeva dijagnosticki proces. Da te nisu uputili u bolnicu, rekao bi kako su nemarni. Kakve veze ima sto je neko posumnjao na bolest bubrega i uputio te tamo gdje bi obavio kvalitetniji pregled. Nije bilo to i tim bolje.
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

angevin wrote:
Dirty Harry wrote:Meni su jednom prilikom u Hitnoj digagnosticirali da mi ne rade bubrezi uopšte :shock: (simptomi: povraćanje i proljev) i poslali me na urologiju hitno. :sad: Ja se sjebo naravno .... :( Ne trebam vam ni reći da me je doktor na urologiji sam čudno pogledao i nakon kraćeg pregleda uputio gdje treba - na infektivno. :roll:
Sve zahtijeva dijagnosticki proces. Da te nisu uputili u bolnicu, rekao bi kako su nemarni. Kakve veze ima sto je neko posumnjao na bolest bubrega i uputio te tamo gdje bi obavio kvalitetniji pregled. Nije bilo to i tim bolje.
Naravno da nije, slažem se da su me trebali poslati ali trebao si vidjeti s kojom sigurnosti i donekle panikom mi saopštavaju "Ne rade ti bubrezi nikako!" Meni vec u glavi transplantacije, dijalize ... a ustvari obično trovanje stomaka :? Mislim da nisu malo fulali ...
mostarac

Post by mostarac »

angevin wrote:Sto se nacitah komentara, sve sami profesionalci koji bez greske obavljaju svoj posao :-)
ovako je uvijek kada je zdravstvo u pitanju. Drvlje i kamenje. Neki papak unisti preduzece, ostavi stotine ljudi bez place i dobije novo da ga unisti. Doktor napravi gresku i najeb'o je do kraja.
Trebali bi vas sve staviti u poziciju da samo jedan dan odslusate 50-ak pacijenata od kojih je pola doslo u ambulantu jer nema sta pametnije raditi.
Ne kazem da su ljekari uvijek upravu, ali ipak , nije ni novinarsko maslo za ramazana.
za novac koji imaju i za onoliko novca koliko onam otmu i opljackaju ima da slusaju ne 50 nego 500 ljudi koji dodju tu da se njima zale jer nemaju paemtnija posla.
angevin

Post by angevin »

Dirty Harry wrote:
angevin wrote:
Naravno da nije, slažem se da su me trebali poslati ali trebao si vidjeti s kojom sigurnosti i donekle panikom mi saopštavaju "Ne rade ti bubrezi nikako!" Meni vec u glavi transplantacije, dijalize ... a ustvari obično trovanje stomaka :? Mislim da nisu malo fulali ...
ocito da su fulali, ali to nije nikakva greska. U medicini postoji stvar koja se zove "diferencijalna dijagnoza" sto podrazumjeva sva moguca stanja i bolesti sa slicnim manifestacijama sto se poslije dijagnostickom procedurom svede na konacnu dijagnozu. U tvom slucaju simptomi su mogli odgovarati i bubreznoj insuficijenciji.
mostarac

Post by mostarac »

angevin wrote:
Dirty Harry wrote:
angevin wrote: nije medicina domen Vidovite Dzemile.
ocito da su fulali, ali to nije nikakva greska. U medicini postoji stvar koja se zove "diferencijalna dijagnoza" sto podrazumjeva sva moguca stanja i bolesti sa slicnim manifestacijama sto se poslije dijagnostickom procedurom svede na konacnu dijagnozu. U tvom slucaju simptomi su mogli odgovarati i bubreznoj insuficijenciji.
sto svi koji se bave medicinom misle da su pametniji od ostalog svijeta ako pisu ovakve izraze koje samo oni razumiju? To mi nikad nije bilo jasno. To kompleks ili sta? Potreba za velicinom, za klanjanjem podanika ili nesto sezdeseto.
angevin

Post by angevin »

mostarac wrote:
angevin wrote:Sto se nacitah komentara, sve sami profesionalci koji bez greske obavljaju svoj posao :-)
ovako je uvijek kada je zdravstvo u pitanju. Drvlje i kamenje. Neki papak unisti preduzece, ostavi stotine ljudi bez place i dobije novo da ga unisti. Doktor napravi gresku i najeb'o je do kraja.
Trebali bi vas sve staviti u poziciju da samo jedan dan odslusate 50-ak pacijenata od kojih je pola doslo u ambulantu jer nema sta pametnije raditi.
Ne kazem da su ljekari uvijek upravu, ali ipak , nije ni novinarsko maslo za ramazana.
za novac koji imaju i za onoliko novca koliko onam otmu i opljackaju ima da slusaju ne 50 nego 500 ljudi koji dodju tu da se njima zale jer nemaju paemtnija posla.
:-) :-) :-)
bojim se da je to pitanje novca malo prenaglaseno. Ljudi koji rade po ambulantama nisu po primanju u rangu portira bh telekoma. Izvini, treba uzeti i to kao bitnu frustraciju ljekara. U prilici da "uzme" novac je mali broj ljekara sto ne odobravam kao pristup pacijentu. Moja placa kao specijalizanta je 700 KM. Treba da budem sretan??? :-)
angevin

Post by angevin »

mostarac wrote:
angevin wrote:
Dirty Harry wrote: Naravno da nije, slažem se da su me trebali poslati ali trebao si vidjeti s kojom sigurnosti i donekle panikom mi saopštavaju "Ne rade ti bubrezi nikako!" Meni vec u glavi transplantacije, dijalize ... a ustvari obično trovanje stomaka :? Mislim da nisu malo fulali ...
sto svi koji se bave medicinom misle da su pametniji od ostalog svijeta ako pisu ovakve izraze koje samo oni razumiju? To mi nikad nije bilo jasno. To kompleks ili sta? Potreba za velicinom, za klanjanjem podanika ili nesto sezdeseto.
pa tako se kaze, sta ja mogu. Tako sam naucio i tako koristimo u svakodnevnoj komunikaciji. Izvini ako ne razumijes
mostarac

Post by mostarac »

angevin wrote:
mostarac wrote:
:-) :-) :-)
bojim se da je to pitanje novca malo prenaglaseno. Ljudi koji rade po ambulantama nisu po primanju u rangu portira bh telekoma. Izvini, treba uzeti i to kao bitnu frustraciju ljekara. U prilici da "uzme" novac je mali broj ljekara sto ne odobravam kao pristup pacijentu. Moja placa kao specijalizanta je 700 KM. Treba da budem sretan??? :-)
i u mog kolege specijalizanta je 700 KM, ali izadje na 2.000, a da ni od koga ne uzme marke (od pacijenata mislim). Fakat covjek ima princip da od pacijenata ne uzima lovu, ali i ne krije svoja primanja. Mjesecno izadje 2.000 sa dezurama i ne znam kojim palcima jos.
Sto se tice rjecnika to vam niko ne razumije i bolje nemoj spominjati onda ili se potrudi da objasnis. Ne govorim ja ovo za tebe, nego za sve ljekare uopste, jer fakat to izgleda kao da se trudite da pokazete da ste vi najpametniji i pametniji od svih ostalih jer u komunikaciji s narodom koristite "zajebane" rijeci koje niko ne konta osima vas u struci, yeaaaaaaaaaaa. Mislim i da nije daleko od istine razlog koristenja tih rijeci.
angevin

Post by angevin »

[quote="mostaraci u mog kolege specijalizanta je 700 KM, ali izadje na 2.000, a da ni od koga ne uzme marke (od pacijenata mislim). Fakat covjek ima princip da od pacijenata ne uzima lovu, ali i ne krije svoja primanja. Mjesecno izadje 2.000 sa dezurama i ne znam kojim palcima jos.
Sto se tice rjecnika to vam niko ne razumije i bolje nemoj spominjati onda ili se potrudi da objasnis. Ne govorim ja ovo za tebe, nego za sve ljekare uopste, jer fakat to izgleda kao da se trudite da pokazete da ste vi najpametniji i pametniji od svih ostalih jer u komunikaciji s narodom koristite "zajebane" rijeci koje niko ne konta osima vas u struci, yeaaaaaaaaaaa. Mislim i da nije daleko od istine razlog koristenja tih rijeci.[/quote]
taj tvoj prijatelj je sretan ako zaradi toliko.
Sto se tice rijeci, pa i automehanicar u svom poslu koristi silne "gefufne" pa ih ne objasnjava nikome. Ako ko ne razumije pitace. Ne znam zasto mislis da je to smisljeno da bi zastrasilo, impresionirali ili ko zna sta , pacijenta??
Ako se nesto spominje od pocetka studija, to i ostane kao normalan izraz. Ako pacijent kaze da ne razumije o cemu se radi onda se i pojasni.
mostarac

Post by mostarac »

angevin wrote:[quote="mostaraci u mog kolege specijalizanta je 700 KM, ali izadje na 2.000, a da ni od koga ne uzme marke (od pacijenata mislim). Fakat covjek ima princip da od pacijenata ne uzima lovu, ali i ne krije svoja primanja. Mjesecno izadje 2.000 sa dezurama i ne znam kojim palcima jos.
Sto se tice rjecnika to vam niko ne razumije i bolje nemoj spominjati onda ili se potrudi da objasnis. Ne govorim ja ovo za tebe, nego za sve ljekare uopste, jer fakat to izgleda kao da se trudite da pokazete da ste vi najpametniji i pametniji od svih ostalih jer u komunikaciji s narodom koristite "zajebane" rijeci koje niko ne konta osima vas u struci, yeaaaaaaaaaaa. Mislim i da nije daleko od istine razlog koristenja tih rijeci.
taj tvoj prijatelj je sretan ako zaradi toliko.
Sto se tice rijeci, pa i automehanicar u svom poslu koristi silne "gefufne" pa ih ne objasnjava nikome. Ako ko ne razumije pitace. Ne znam zasto mislis da je to smisljeno da bi zastrasilo, impresionirali ili ko zna sta , pacijenta??
Ako se nesto spominje od pocetka studija, to i ostane kao normalan izraz. Ako pacijent kaze da ne razumije o cemu se radi onda se i pojasni.[/quote]

ti mozda nisi, ali ljekari su osobe sa najvise kompleksa koje sam ikada sreo u zivotu i imaju potrebu stalnog dokazivanja necega kako su oni...
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

angevin wrote:
Dirty Harry wrote:
angevin wrote: nije medicina domen Vidovite Dzemile.
Hajde, recimo da je svo to ok, fulali su, potrebne su dalje pretrage itd... ali meni je je de facto receno "halali bubrege i idi dalje" ... nije mi receno "potrebne su dalje pretrage, sumnjamo da bi moglo biti nešto s bubrezima, idite odmah na dalje pretrage ...". E sad neko bi mogao reci to su oni rekli da bi ti shvatio to ozbiljnije i otisao odmah, međutim, u tom trenutku bi otišao i crnom đavolu da su mi rekli da će mi pomoći....
njonjica

Post by njonjica »

Malo mu 700km?

Bjaaazi....pa i njih DOBIJA OD NAS!!!!!
Samo sto to uvijek i iznova ZABORAVLJAJU!!!!
Je li pacijent kriv sto je drzava u gov...a pa treba da umre????
Ako mu je malo nek trazi drugi posao! Ko ih je tjerao da studiraju medicinu!?

Gade mi se kad za operaciju moras "dati kovertu" kenjcu kojem si vec platio preko doprinosa da to uradi, nego mu moras PLATITI OPET! Koristi opremu bolnice, prostor i opet hoce lovu k'o da mu je babino!

Sramota na sta se svela ljekarska etika! :x :x :x
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Anyway, nisam ovdje ja tema i moj slučaj, samo bih dodao da bi ljekari morali više poraditi i na komunikaciji sa pacijentima, i ja se srećem u svom poslu sa različitim klijentima i jedna od osnovnih stvari je dobar odnos i komunikacija sa njima pa onda i kad im ne možeš pomoći uz obraćanje na pravi način možeš spasiti stvar ...
angevin

Post by angevin »

Dirty Harry wrote: Hajde, recimo da je svo to ok, fulali su, potrebne su dalje pretrage itd... ali meni je je de facto receno "halali bubrege i idi dalje" ... nije mi receno "potrebne su dalje pretrage, sumnjamo da bi moglo biti nešto s bubrezima, idite odmah na dalje pretrage ...". E sad neko bi mogao reci to su oni rekli da bi ti shvatio to ozbiljnije i otisao odmah, međutim, u tom trenutku bi otišao i crnom đavolu da su mi rekli da će mi pomoći....
ok, naravno da je metod krajnje okrutan. (ja ti nikada ne bih rekao "halali...." :D )
Znam ja da nije idealna situacija u zdravstvu, da ima povrsnih, nezainteresiranih, ali i pacijenti su spremni na svasta. Nije lako raditi s ljudima. Ljudi se upustaju u kritiku bez elementarnog poznavanja stvari. Kako bi bilo lijepo sve znati i moci uvijek pomoci, ali ne ide. Covjek da sve od sebe i opet pogrijesi. Desava se. Nije svaki organizam isti. Nemate pojma kako se jedan doktor osjeca kada izgubi pacijenta (nevazno da li greskom ili ne). To je strasan osjecaj , teski poraz.
angevin

Post by angevin »

njonjica wrote:Malo mu 700km?

Gade mi se kad za operaciju moras "dati kovertu" kenjcu kojem si vec platio preko doprinosa da to uradi, nego mu moras PLATITI OPET! Koristi opremu bolnice, prostor i opet hoce lovu k'o da mu je babino!

ti lijepo onoga kome si dala taj novac predaj na sud i bice sve rijeseno 8)
Tebi bi bilo dosta 700 KM?????
angevin

Post by angevin »

i jos nesto,
dakle ako ne zelis da pristojno zaradjujes idi studirati medicinu. Onda ces moci uzivati u napadima ovih mahalusa sa ekstra argumentima tipa "dobija od nas". Dobijam i od sebe. I meni se to isto odbija.
To bi bilo isto kao da kazem "sta se ovi nezaposleni bune kada dobijaju od mene svaki mjesec dio place, a nista ne rade" :-)
mostarac

Post by mostarac »

izvini, ali doprinosi za zdravstveno osiguranje su vise nego masni, a zauzvrat ne dobijamo apsolutno nista, jer ionako sve placamo, a i usput dobijemo tamo nekog iskompleksiranog idiota koji misli da je bog i sve to uredno DVA puta platimo. Jednom kroz doprinose i jednom sto se taj gospodin udostojio da radi svoj posao za koji je placen
Dust

Post by Dust »

I sad recite nesto policiji, ipak Vas vasa policija voli 8)
breviar

Post by breviar »

mostarac, na kakve ti ljekare nailazis? ili, mozda si ti suvise osjetljiv kad ne razumijes o cemu pricaju kada koriste svoju terminologiju.
uz duzno postovanje, mislim da su u pitanju kompleksi s tvoje strane.
kako god, ti si uvijek slobodan da pitas, da ti pojasne.

zatim, zivim u Austriji i za samo jedan pregled eustahijeve trube, u obicnim drzanim bolnicama, trebala mi je citava radna sedmica. na kraju odlazim u privatnu kliniku.

ono sto je jako tuzno, novinari kao teze za slobodom stampe, a jako znaju iskarikirati stvari - do te mjere da se ovakvi komentari po forumima i vuku.

rijetko kad zapisuju neke pothvate koje bi neki poedinci ucinili za pacjente.
jer to, uostalom, nije interesantno za stampu.

kako nacija ima ostre reakcije. bez ikakvog jaceg i ozbiljnijeg povoda.
zbog toga se zemlja i klati.
sto dajes, to dobivas.
vazno je dok ti ljekar iznosi dijagnozu na latinskom, da tastina podivlja
i o tome se nasiroko prica i karikira.
koji trosak energije.

sto se tice Placenih ljekara, to nije nista novo ni na vrlom Zapadu.

malo pozitivniju energiju sirite, umjesto da citate Avazovu stampu.
angevin

Post by angevin »

mostarac wrote:izvini, ali doprinosi za zdravstveno osiguranje su vise nego masni, a zauzvrat ne dobijamo apsolutno nista, jer ionako sve placamo, a i usput dobijemo tamo nekog iskompleksiranog idiota koji misli da je bog i sve to uredno DVA puta platimo. Jednom kroz doprinose i jednom sto se taj gospodin udostojio da radi svoj posao za koji je placen
i meni su isti kao i tebi. Nigdje u svijetu, osim na privatnim klinikama, bolnice i druge zdr. ustanove ne posluju u pozitivi jer je to sve preskupo. Lijekovi, materijal, oprema, servisiranje..... sve je to uzasno skupo. Ne izdvaja se samo za nase place.
Sta to drugi put platis???? Ne razumijem. Ako mislis na mito, onda to rjesavaj na sudu.
U bolnici u kojoj ja radim, puna cijena specijalistickog pregleda (dakle bez knjizice i osiguranja) je oko 8 KM???? :roll:
Posalji zenu u frizeraj pa cuj koliko kosta obicna usluga.
Doktori odlicno rade posao za koji su placeni poredeci sa puno bolje placenim osobama koje nista ne rade (parlament....)
njonjica

Post by njonjica »

angevin wrote:

i jos nesto,
dakle ako ne zelis da pristojno zaradjujes idi studirati medicinu. Onda ces moci uzivati u napadima ovih mahalusa sa ekstra argumentima tipa "dobija od nas". Dobijam i od sebe. I meni se to isto odbija.
To bi bilo isto kao da kazem "sta se ovi nezaposleni bune kada dobijaju od mene svaki mjesec dio place, a nista ne rade" :-)
Hajd ti meni objasni koliko je plata prosvjetnih radnika????
Znaci, ako dijete hoce bolje obrazovanje iz nekog predmeta, roditelj MORA DA PLATI tom nastavniku-profesoru-ucitelju da dijete zna vise?
Znaci oni NISTA NE TREBAJU PREDAVATI DJECI ciji roditelji nisu platili???
Man' se suplje...nego radi! :x

Mahalusa ti je....ne vuci me za tastaturu :oops:
njonjica

Post by njonjica »

angevin wrote: Sta to drugi put platis???? Ne razumijem. Ako mislis na mito, onda to rjesavaj na sudu.
U bolnici u kojoj ja radim, puna cijena specijalistickog pregleda (dakle bez knjizice i osiguranja) je oko 8 KM???? :roll:
Posalji zenu u frizeraj pa cuj koliko kosta obicna usluga.
Doktori odlicno rade posao za koji su placeni poredeci sa puno bolje placenim osobama koje nista ne rade (parlament....)
A dok sud ne donese presudu, UMRI!!!

Na specijalisticki pregled se MORA otici, frizeru ne!

Doktori rade jako lose....odem kod ljekara porodicne medicine, terapiju koju mi treba propisati TRAZI U KNJIZI!!!??
angevin

Post by angevin »

njonjica wrote:
angevin wrote:

i jos nesto,
Hajd ti meni objasni koliko je plata prosvjetnih radnika????
Znaci, ako dijete hoce bolje obrazovanje iz nekog predmeta, roditelj MORA DA PLATI tom nastavniku-profesoru-ucitelju da dijete zna vise?
Znaci oni NISTA NE TREBAJU PREDAVATI DJECI ciji roditelji nisu platili???
Man' se suplje...nego radi! :x

Mahalusa ti je....ne vuci me za tastaturu :oops:
a to se prosvjetnim radnicima ne placaju dodatne poduke????? Oni rade iz entuzijazma.
Gdje sam ja to rekao da prosvjetni radnici dovoljno zaradjuju??? Osim toga do sada su strajkali milion puta skracujuci time djeci ljetni raspust. Ali nema veze, to je njihovo pravo.
Ti si suplja ako smatras da su danasnja djeca pristojno obrazovana.
Samo kod nas mozes dobiti usporedbu ljekar-prosvjetni radnik. Uvijek su ljekari jedni od najbolje placenih kategorija drustva. U normalnim zemljama se to ne postavlja kao problem.
Post Reply