Kvantna fizika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
umorni

#27 2131

Post by umorni »

Albert ajnstajn-Leopold Infeld :)
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Hvala svima
Drago mi je jos da vidim da ova(kva) tema nije bačena :)
Deb's

#29 Re: Kvantna fizika

Post by Deb's »

aNTropocentrio wrote:
Abu FEED el-Castro wrote:Trazim neke tekstove na ovu temu, takodjer teorija determiniranosti i ono sto se vrti oko toga, naročito filozofski pristup. Nisam bas se proslavio guglanjem o ovome pa molim za pomoc, link ili pak mozda neki naslovi koji bi se kod nas mogli kupiti na bos. ili engl. ali svakako preferiram net :)
Hfala
Ako si dobar sa engleskim, postoje GB-i knjiga preko bittorrent-a. (isohunt.com). Evo upravo sam našao ovu "Kocka li Bog?".
Kocka li se Bog - na isohunt??? :shock: :shock: jes siguran , pošto je ja ne mogu naći!

de reci gdje si našao...
Sensei

Post by Sensei »

BOŽIJA ČESTICA (poznatu i pod nazivima Higsova čestica, ili Higsov bozon, ili Higsov skalarni bozon)

Image

http://rapidshare.com/files/22977035/Le ... a.pdf.html
Abu FEED el-Castro

Preuzeto i ovo :)
Jara

#32 Re: Kvantna fizika

Post by Jara »

selver wrote: Imam lijepu knjigu, laku za čitanje, Kvantna kocka od Leonida Ponomareva. Mogu ti dat da kopiraš, ak želiš. Ako si na početku, može ti odlično poslužiti kao odličan uvod. Et'
Odlična je i za širu publiku popularno napisana Ponomarjevljeva knjiga "S onu stranu kvanta".
Čitala davno, ne znam ima li je na netu. :)
zlatiborka

Post by zlatiborka »

Abu FEED el-Castro wrote:Hvala svima
Drago mi je jos da vidim da ova(kva) tema nije bačena :)
Otidji na http://www.galaksija.com

pregledaj pod Goran Marjanović....

Ima knjiga..FIZIKA I METAFIZIKA od Wernera Heizenberga, mislim da je izdanje NOLIT i predratno. Ako nema u knjizarama, vjerovatno ces naci u antikvarnicama.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

http://www.quantum-physics.polytechnique.fr/en/
(fenomenalan link sa java applets pokazujuci rijesenje nekih problema u kvantnoj fizici)…

http://library.thinkquest.org/3487/qp.html
osnovna objasnjenja o kvantnoj fizici sa bibliografijom (ako ti treba za buduce istrazivanje)

Ne smijem vise, ode mi imidz :lol:
dacina_curica

Post by dacina_curica »

http://bethe.cornell.edu/

mozes pogledati i predavanje :D
cyprus

Post by cyprus »

:sleep:
Abu FEED el-Castro

Fakat se nadam da ce se i drugi moci okoristiti i naci ovdje medju ponudjenim nesto za sebe :)
Sensei

Post by Sensei »

Ovo je knjiga o jednoj velikoj intelektualnoj pustolovini, o traganju za konačnim zakonima prirode. Veliki dio rada u današnjoj fizici visokih energija nadahnut je snom o konačnoj teoriji; iako ne znamo kakvi bi ti konačni zakoni mogli biti, niti koliko će godina proći dok ih najzad ne otkrijemo, stiče se utisak da u današnjim teorijama već naziremo izvjesne obrise one konačne.

Image

http://rapidshare.com/files/23545285/Va ... I.pdf.html
Drvosjeca iz Dejcica

#39 Re: Kvantna fizika

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Da podignemo temu iz mrtvih pa koga interesuje bujrum.
Era kvantne mehanike je zapocela 1900. godine kada je Max Planck uveo pojam kvant kako bi pojasnio toplinsko zracenje. Po njemu, takvo se zracenje ne vrsi stalno vec u odredjenim energetskim 'paketicima', koje je on nazvao kvantima. Iducih godina znanstvenici koriste njegovo otkrice kako bi pojasnili razne pojave u mikrosvijetu, npr. elektronske 'skokove' u atomskim orbitama, ponasanje cestica i sl.
Ono sto je najzacudjujuce u kvantnoj mehanici je upravo to sto zakoni koji vaze u nama vidljivom svijetu ne vaze za cestice. Navikli smo cestice zamisljati kao materijalne kuglice, ali to je bez smisla. One su istovremeno i tvar i valovi, i zakoni koji tu vaze su ponekad na rubu znanosti. Uostalom, kako je Niels Bohr rekao; tko nije šokiran kvantnom mehanikom, nije ju shvatio .
Kada se te pojave iz mikrosvijeta pocnu odrazavati na nas vidljivi svijet, nastaju situacije koje su pomalo sablasne. Naime, ako mjerimo duljinu vlaka ili masu boce piva, necemo poremetiti te velicine, ali na kvantnoj razini svako mjerenje utjece na rezultat mjerenja, i time promatrac direktno ucestvuje u pokusu.
Takav primjer je tzv. Schroedingerova macka.
Kao prvo, cesticama se ne moze odrediti tocno mjesto, vec samo vjerojatnost da ce se u odredjenom trenutku naci na odredjenoj lokaciji, a ta se vjerojatnost opisuje tzv. valnom funkcijom. Schroedinger je tako zamislio macku zatvorenu u kutiji, u kojoj se nalazi ampula cijanida spojena sa geigerovim brojacem. U kutiji je takodjer uzorak radioaktivnog elementa, koji se u datom vremenu moze i ne mora raspasti (sanse za to su 50 : 50). Ukoliko do raspada dodje, geigerov brojac to registrira i pokrece mehanizam koji razbija ampulu cijanida i time ubija macku. Pitanje je, je li nakon tog datog vremena macka mrtva ili ziva?
Sve dok ne otvorimo kutiju kako bi se uvjerili u ishod pokusa, macka se moze tretirati i kao ziva i mrtva, posto su aktuelne obje valne funkcije (doslo je do radioaktivnog raspada i macka je uginula - nije doslo do raspada i macka je ziva). Dakle macka je u dvojnom stanju koje predstavlja superpoziciju ovih dvaju valnih funkcija. Tek kad otvorimo kutiju i time utjecemo na ishod, macka je iskljucivo u jednom stanju: ili ziva ili mrtva.

Image

Postoje i druga tumacenja (Many worlds theory) po kojima su obje mogucnosti realizirane, ali svaka za odredjenog promatraca u odredjenom svijetu.
FasterThanLight

#40 Re: Kvantna fizika

Post by FasterThanLight »

:'(

slucajno postah ovdje greskom pa da ne izgleda zalosno reci cu da sam fasciniran ajnstajn-rosenovim mostom
koji bas i nema veze sa kvantnom fizikom bla bla

Image
ExNihilo

#41 Re: Kvantna fizika

Post by ExNihilo »

Image
sinuhe

#42 Re: Kvantna fizika

Post by sinuhe »

Ko je svjedocio kolapsu valne funkcije prilikom Big Banga?
Slazem se sa Everettom, to mi je najmilije tumacenje, mada sigurno ima neko objasnjenje.
Post Reply