Kako je Bosna izgubila more?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

forUMASH

Post by forUMASH »

.....sad je meni jasno zasto u onolikim sevdalinkama pjevaju o moru i mornarima..... 8-) .....nekad smo mi imali nase more...... :D :D :D
mislav

Post by mislav »

pa mislim da su podjele u hrvatskoj završene kad nezasitni srbi hvala Bogu nisu htjeli prihvatiti plan Z4,ovako mogu samo regije ojačati autonomiju, što je u skladu sa europskom praksom
mislav

Post by mislav »

pa mislim da su podjele u hrvatskoj završene kad nezasitni srbi hvala Bogu nisu htjeli prihvatiti plan Z4,ovako mogu samo regije ojačati autonomiju, što je u skladu sa europskom praksom
mislav

Post by mislav »

pa je li cijeli bokokotarski zaljev tribao pripasti bih ili rh ne znam a ionako se svede na isto, ali sigurno je da nije tribao pripast crnoj gori.činjenica je da se i u jugi učilo da je dalmacija od karlobaga do boke(uključujući i njih) i da je početkom 20 st. 95% stanovništva zaljeva bilo hrvatsko,da se zaljev zove zaljevom hrvatskih svetaca, a danas dođe mi za plakat jer cili je jadran lijep ali bokokotarski zaljev je...
klaher & garbit

Post by klaher & garbit »

mislav wrote:pa je li cijeli bokokotarski zaljev tribao pripasti bih ili rh ne znam a ionako se svede na isto, ali sigurno je da nije tribao pripast crnoj gori.činjenica je da se i u jugi učilo da je dalmacija od karlobaga do boke(uključujući i njih) i da je početkom 20 st. 95% stanovništva zaljeva bilo hrvatsko,da se zaljev zove zaljevom hrvatskih svetaca, a danas dođe mi za plakat jer cili je jadran lijep ali bokokotarski zaljev je...
Ja mislim da su Havaji hrvatski .Oni su to bili za vladavine Tudjmeza Bilmeza II , i svakako ti predlazem da krenes sa Gotovinom i Djapicem i pripojis to matici.
Takodje Obala Slonovace pripada Hrvatskoj gdje je gorespomnuti faraon iz 4 stoljeca p.n.e. ostavio nesto nalik na njega .A to su slonovi sa veeelikom surlom i krivim ustima . A to za Boku Kotorsku nisam do sada cuo .Vise nije interesantna granica na Drini i kod Zemuna pa sad idemo malo u Crnu Goru .Neka neka ........zovi samo zoooooooooovi svi ce soooooooookolovi .................... :P :P
parmezan

Post by parmezan »

Granica sa Dalmacijom nastala je kao posljedica rezultata Bečkog rata i Karlovačkog mira iz 1699. godine. Pročitajte malo knjige, prije nego što valjate nekakve gluposti (mislim na pojedince), a eto nešto se može naći i na netu.
Sa wikipedije:
Prema odredbama Karlovačkog mira Osmansko carstvo je trajno izgubilo sve svoje posjede u Slavoniji, Lici, Krbavi i Dalmaciji, čime je znatno smanjen teritorij Bosanskog ejaleta. Ovi mirovni pregovori su zaključeni na principu uti possidetis, što znači da je svaka strana zadržala one teritorije koje je u tom trenutku kontrolirala. Upravo ovim ugovorom započinje proces formiranja i obikovanja suvremenih granica Bosne i Hercegovine.

Njime su utvrđena sjeverna, zapadna i jugozapadna granica Bosne koja je išla tokovima rijeka Une, Save i Cetine. Granice Bosne i Hercegovine su neznatno korigirane kasnijim mirovnim ugovorima, prvo Požarevačkim iz 1718. godine, zatim Beogradskim iz 1739. godine, te Svištovskim, sklopljenim 1791. godine i u tom okviru su potvrđene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Na ovo bih još dodao i ovo što je rečeno na prethodnoj stranici.
Bosanac sa dna kace wrote:Nije Neum kupljen, neg ga je Dubrovacka Republika dala na upravu Osmanskom Carstvu da se oslobodi Mletacke Republike koja je imala namjeru da je pozdere, a Osmanlije su od svog dolaska pa nadalje Dubrovcanima garantirale opstanak.
A Djuro Pucar je dao izlaz na Boku Kotorsku C.Gori za par sela oko Bilece ja mislim.
:-?
Znači, nakon Karlovačkog mira, Dubrovačka Republika se našla u mletačkom okruženju, pa su odlučili da ustupe dio mora Osmanskom Carstvu, kako bi uklonila veliku opasnost sa svojih granica, te je tako Bosna dobila Neum i Sutorinu.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

parmezan wrote: Znači, nakon Karlovačkog mira, Dubrovačka Republika se našla u mletačkom okruženju, pa su odlučili da ustupe dio mora Osmanskom Carstvu, kako bi uklonila veliku opasnost sa svojih granica, te je tako Bosna dobila Neum i Sutorinu.
Hvala na podsjecanju, ja sam citavo vrijeme mislio da je Herceg Novi pripado BiH do 1945, medjutim to je jedan jako mal izlaz na obalu mora, cini mi se tek par kilometara dug...
parmezan

Post by parmezan »

Bosanac sa dna kace wrote:
parmezan wrote: Znači, nakon Karlovačkog mira, Dubrovačka Republika se našla u mletačkom okruženju, pa su odlučili da ustupe dio mora Osmanskom Carstvu, kako bi uklonila veliku opasnost sa svojih granica, te je tako Bosna dobila Neum i Sutorinu.
Hvala na podsjecanju, ja sam citavo vrijeme mislio da je Herceg Novi pripado BiH do 1945, medjutim to je jedan jako mal izlaz na obalu mora, cini mi se tek par kilometara dug...
Ne, Herceg Novi smo izgubili mnogo ranije, mislim 1687. godine, za vrijeme već pomenutog Bečkog rata.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

parmezan wrote:
Ne, Herceg Novi smo izgubili mnogo ranije, mislim 1687. godine, za vrijeme već pomenutog Bečkog rata.
da znam, al ja zaboravio, pa mislio da je otiso 1945! :D
parmezan

Post by parmezan »

parmezan wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Hvala na podsjecanju, ja sam citavo vrijeme mislio da je Herceg Novi pripado BiH do 1945, medjutim to je jedan jako mal izlaz na obalu mora, cini mi se tek par kilometara dug...
da znam, al ja zaboravio, pa mislio da je otiso 1945! :D
Ma nema veze, ljudski je griješiti. :D :D :D
Panasonic

Post by Panasonic »

mislav wrote:malo smislene i argumentirane rasprave dobro bi došlo! pa neka oni sa manje naobrazbe počuju par stvari:
1.izlaz bosne na more je posljedica darovanja tog teritorija bosni(tada pod turskom okupacijom) od strane dubrovačke republike jer su između dva zla(Venecije i Turaka) htjeli graničit s onim za koje su smatrali da je manje.vjerojatno su dobili i novac za to ali im ekonomski razlog nije bio za prodaju.
2. ma šta neki bulazne o bosanskim granicama? činjenica je da se bosna razvila iz hrvatske, da su je osnovali hrvati(od prvog do posljednjeg vladara) ali da se isto tako širila na ostale hrv krajeve što je bilo normalno i među talijenskim ili njemačkim zemljama prije no što su se ujedinile. posli su se osvajanja nastavila pod turskom kapom.
3. što se tiče istre i talijana kako netko spominje, pa taj bi tribao znati da je najveći broj iselljenih talijana zapravo naseljen nakon 1 svjet. rata za vrijeme profašističke talijanizacije istre kada su prisilno mijenjana hrv prezimena tako da se pitam koliko je hrvata među tim iseljenim talijanima budući da je i danas
njihov predstavnk u hrvatskoj Hrvat.(gd. Radin)
Jesi li ovo ucio na privatnim casovima kod Tudjmana?

Ako jesi - nije te dobro naucio.

Ako nisi - evo prijedloga: Uzmi neke objektivne knjige svjetskih (internacionalnih) historicara, pa cemo onda diskutovati.
mislav

Post by mislav »

daj panasonic daj se oladi!sve gledam isključivo objektivno. muka mi je da muslimani koji su izmislili neki svoj etnos(čast iznimkama pogotovo među muslimanima u zapadnoj herceg. svijesnima svoje nacio pripadnosti) i neki bosanski jezik da svojataju tvrtka,njegov grb,kulina,borića,tomaša i sve ono vezano za staru bosnu a nje su se odrekli u potpunosti i postali su neki klonirani Turci. Za sve šta kažem imam argumente . Oće mi pričat priče neko ko ne zna da nije Boko nego Boka Kotorska.Za Boku sam osobno vezan tako nemoj pričat gluposti.
mislav

Post by mislav »

i poziv nekom klaheru da dodje u boku i neka upozna tamošnju hrvatsku kulturu koju su srbi u zadnjih 100 god htjeli u potpunosti izbrisat.
Raseljavali su hrvate a ka i u Vojvodini naseljvali ortodoksne četnike.
Dobrano su uspili ali ko na tvrdoj stini svoju prošlost piše to ne može nitko prošlost da izbriše.
klaher & garbit

mislav wrote:daj panasonic daj se oladi!sve gledam isključivo objektivno. muka mi je da muslimani koji su izmislili neki svoj etnos(čast iznimkama pogotovo među muslimanima u zapadnoj herceg. svijesnima svoje nacio pripadnosti) i neki bosanski jezik da svojataju tvrtka,njegov grb,kulina,borića,tomaša i sve ono vezano za staru bosnu a nje su se odrekli u potpunosti i postali su neki klonirani Turci. Za sve šta kažem imam argumente . Oće mi pričat priče neko ko ne zna da nije Boko nego Boka Kotorska.Za Boku sam osobno vezan tako nemoj pričat gluposti.
:lol: :roll: :-) 8) :x :shock: Zar Tudjamnovi legionari i Bobanovi crnokosuljasi sa svojim nacistickim i rasistickim izjavama mogu da se setakaju ovuda .Ovako nesto jos nisam cuo od vremana biljane Plavsic i njenog vidjena istorije i teorije o genetskom otpadu. :x
klaher & garbit

mislav wrote:i poziv nekom klaheru da dodje u boku i neka upozna tamošnju hrvatsku kulturu koju su srbi u zadnjih 100 god htjeli u potpunosti izbrisat.
Raseljavali su hrvate a ka i u Vojvodini naseljvali ortodoksne četnike.
Dobrano su uspili ali ko na tvrdoj stini svoju prošlost piše to ne može nitko prošlost da izbriše.
ma jasta , narocito kada pises grafitnom olovkom :-D
Last edited by klaher & garbit on 23/03/2007 16:53, edited 1 time in total.
klaher & garbit

mislav wrote:daj panasonic daj se oladi!sve gledam isključivo objektivno. muka mi je da muslimani koji su izmislili neki svoj etnos(čast iznimkama pogotovo među muslimanima u zapadnoj herceg. svijesnima svoje nacio pripadnosti) i neki bosanski jezik da svojataju tvrtka,njegov grb,kulina,borića,tomaša i sve ono vezano za staru bosnu a nje su se odrekli u potpunosti i postali su neki klonirani Turci. Za sve šta kažem imam argumente . Oće mi pričat priče neko ko ne zna da nije Boko nego Boka Kotorska.Za Boku sam osobno vezan tako nemoj pričat gluposti.
Bosne se odrekao onaj ko je u Bosni napravio tzv rs i tzv hrvatsku republiku
h-b .Jasno kao dan .A sto se tice ovoga drugog dijela recenice o Turcima i kloniranju i genetskom inzinjeringu ....ne znam kako to prolazi u virtualnom svijetu...... ali zapamti da ces jednog dana u stvarnom svijetu , u Republici Bosni zbog ovoga ici na robiju barem 5-10 godina.Ici ces !!! Ako ti prije toga ne dokazu da si bio konobar kaficu Dretelj & Heliodrom :-D
Garibaldi

#42 Re: Kako je Bosna izgubila more?

Post by Garibaldi »

hitman05 wrote:Jesu li Hercegovci "prodali" Bosansko more?
Naime, svakom covjeku je potpuno nelogicno da Bosna ima onakvu granicu sa Hrvatskom na moru.
Molim, ozbiljne linkove ili nazive knjiga sa navedenom tematikom, naravno i vasa misljenja su dobro dosla.

Hajd' pokazite kulturu dijeloga :)
Kao prvo, pozdrav raji. Evo ponovo se javljam kada su upitanju historijski teme.

Da krenemo,

Kao prvo i osnovno, moras ti, kao i takvi sto razmisljaju kao ti, jednom za sva vremena shvatiti da nepostoji nikakvo tzv. ´´Bosansko more´´, nikada nije ni postojalo, niti ce postojati. Bosna je najbliza moru, od Grahova, Drvara, Glamoca, tj. iz zapadne Bosne, svega nekih 100 kilometara. Hercegovina NIJE, NITI JE KADA BILA dio Bosne.
Znam, da ce me razne emocijalno-ostrascene budale, bosanski mistici, patriJote napasti, ali iskreno boli me briga.
Da nastavimo sa historijom-povijesti-istorijom.
Nekada je rimska provincija Dalmacija obuhvatala, skoro cijeli teritorij danasnje BiH, a za danasnja Bosna je posmatrana ´Dalmatia Interior´ (unutrasnja Dalmacija).

Image

Dalmatinsko ime vodi porijeklo od imena ilirskog plemena koje je zivjelo na danasnjem podrucju sjeverne i srednje Dalmacije - Delmata.
Znaci dalmatinsko ime je minimalno hiljadu godina starije od bosanskog.
Dalje, sto se tice geografije-zemljopisa. Danasnja Dalmacija stvarno je nekako neprirodno postavljena, tj. vise je okrenuta prema Bosni, nego prema vecinskoj Hrvatskoj. To je posljedica raznih faktora, najvise granice izmedju Mletacke Republike i Osmanskog Carstva, a kasnije i Austro-Ugarske. Da se ne bih previse vracao u daleku proslost. Napomenuti cu samo da se tokom najveceg dijela XIX vijeka, vecinsko katolicko stanovnistvo u Dalmacija smatralo ne Hrvatima, nego samo Dalmatincima, i da je bila kulturna ustanova ´´Matica Dalmatinska´´ sve do 1918. godine kada je ugasena. Jos nesto, BiH je sve do 1947. imala dva izlaza na more. Prvo je bilo ono dobro poznato kod Neuma, a drugo je bilo u opstini Trebinje, tj. u dijelu te opstine koji se naziva Sutorina.
Evo karte:

Image

Da pojasnim, to je bio prostor od 7 km, od danasnje hrvaske granice iza konavlovskog sela Vitaljine do glavnog magistralnog puta Dubrovnik - Hercego Novi (ovaj zavoj obale, sto lici na slovo S) tj. do danasnjeg naselja Igalo. Znaci to je bilo jedan mali dio Boke-kotoske, a ne cijeli grad Herceg-Novi, a kamoli cijeli zaljev, kao sto neke neupucene patriJote ovdje govore.
Prostor je cak i nakon rata pripadao BiH, tj. opstini Trebinje, ali 1947. godine, narod Sutorine je bio ´´nezadovoljan´´ (oficijalna crnogorska verzija), jer je po dokumente morao ici u Trebinje, a put preko Zubaca (prostor izmedju Trebinja i Konavla) je bio katastrofa. Oni su se konsultirali sa Blazom Jovanovicem (br. 1 covjek tada u Crnoj Gori), koji je onda dogovorio sastanak sa Djurom Pucarom Starim, i za par sela negdje izmedju Gacka i planine Durmitor, je zamijenio Sutorinu.
Bilo i proslo, gotova prica. Cak i najmanje pokazivanje teritorijalnih pretenzija prema susjedima za BiH samo moze znaciti veliku katastrofu.
klaher & garbit

#43 Re: Kako je Bosna izgubila more?

Garibaldi wrote:
hitman05 wrote:Jesu li Hercegovci "prodali" Bosansko more?
Naime, svakom covjeku je potpuno nelogicno da Bosna ima onakvu granicu sa Hrvatskom na moru.
Molim, ozbiljne linkove ili nazive knjiga sa navedenom tematikom, naravno i vasa misljenja su dobro dosla.

Hajd' pokazite kulturu dijeloga :)
Kao prvo, pozdrav raji. Evo ponovo se javljam kada su upitanju historijski teme.

Da krenemo,

Kao prvo i osnovno, moras ti, kao i takvi sto razmisljaju kao ti, jednom za sva vremena shvatiti da nepostoji nikakvo tzv. ´´Bosansko more´´, nikada nije ni postojalo, niti ce postojati. Bosna je najbliza moru, od Grahova, Drvara, Glamoca, tj. iz zapadne Bosne, svega nekih 100 kilometara. Hercegovina NIJE, NITI JE KADA BILA dio Bosne.
Znam, da ce me razne emocijalno-ostrascene budale, bosanski mistici, patriJote napasti, ali iskreno boli me briga.
Da nastavimo sa historijom-povijesti-istorijom.
Nekada je rimska provincija Dalmacija obuhvatala, skoro cijeli teritorij danasnje BiH, a za danasnja Bosna je posmatrana ´Dalmatia Interior´ (unutrasnja Dalmacija).

Image

Dalmatinsko ime vodi porijeklo od imena ilirskog plemena koje je zivjelo na danasnjem podrucju sjeverne i srednje Dalmacije - Delmata.
Znaci dalmatinsko ime je minimalno hiljadu godina starije od bosanskog.
Dalje, sto se tice geografije-zemljopisa. Danasnja Dalmacija stvarno je nekako neprirodno postavljena, tj. vise je okrenuta prema Bosni, nego prema vecinskoj Hrvatskoj. To je posljedica raznih faktora, najvise granice izmedju Mletacke Republike i Osmanskog Carstva, a kasnije i Austro-Ugarske. Da se ne bih previse vracao u daleku proslost. Napomenuti cu samo da se tokom najveceg dijela XIX vijeka, vecinsko katolicko stanovnistvo u Dalmacija smatralo ne Hrvatima, nego samo Dalmatincima, i da je bila kulturna ustanova ´´Matica Dalmatinska´´ sve do 1918. godine kada je ugasena. Jos nesto, BiH je sve do 1947. imala dva izlaza na more. Prvo je bilo ono dobro poznato kod Neuma, a drugo je bilo u opstini Trebinje, tj. u dijelu te opstine koji se naziva Sutorina.
Evo karte:

Image

Da pojasnim, to je bio prostor od 7 km, od danasnje hrvaske granice iza konavlovskog sela Vitaljine do glavnog magistralnog puta Dubrovnik - Hercego Novi (ovaj zavoj obale, sto lici na slovo S) tj. do danasnjeg naselja Igalo. Znaci to je bilo jedan mali dio Boke-kotoske, a ne cijeli grad Herceg-Novi, a kamoli cijeli zaljev, kao sto neke neupucene patriJote ovdje govore.
Prostor je cak i nakon rata pripadao BiH, tj. opstini Trebinje, ali 1947. godine, narod Sutorine je bio ´´nezadovoljan´´ (oficijalna crnogorska verzija), jer je po dokumente morao ici u Trebinje, a put preko Zubaca (prostor izmedju Trebinja i Konavla) je bio katastrofa. Oni su se konsultirali sa Blazom Jovanovicem (br. 1 covjek tada u Crnoj Gori), koji je onda dogovorio sastanak sa Djurom Pucarom Starim, i za par sela negdje izmedju Gacka i planine Durmitor, je zamijenio Sutorinu.
Bilo i proslo, gotova prica. Cak i najmanje pokazivanje teritorijalnih pretenzija prema susjedima za BiH samo moze znaciti veliku katastrofu.

Kada drugi ( susjedi i komsije ) gaje teritorijalne pretenzije prema BiH to je katastrofa po BiH.
Kada BiH ( hipoteticki ) gaji teritorijalne pretenzije prema drugima to je katastrofa( opet ) po BiH .Zasto uvijek po nasoj glavi ? I kada smo zrtve zaOprave ) i kada samo agresori u virtualnom svijetu , dakle kokonako ili kobajagi :D :)
umorni

#44 12312

Post by umorni »

Valjda ce se rodti neki Mirotvorac koji ce dati svima bar dovoljno..jebi ga stvarno nije posteno od Hrvatske sto trazi da i taj uski dio..pregradi za jebeni most..

Hoce li za par godina trait mosta da povezu i Vis mozda... :D

Ma nek sve prodaju i izgrade..Bosancu kad zamirise more kupace se u bazenu

Hvala ti Tihicu :x
Garibaldi

Post by Garibaldi »

Svojevremeno je Bosna imala Brac, Hvar, Korculu, obalu do skoro od Istre do Herceg-Novog. Skoro cijeli Jadran osim Dubrovnika.
Kakav kretenizam i nacionalisticka zatucanosti. Bosna jeste to imala, tj. imala je te dijelove Dalmacije, 10-15 godina. Kao sto su Srbi za vrijeme Cara Dusana imali skoro svu Grcku skoro do Atine. Dakle, to su bili posjedi, koji su samo privremeno bio u sastavu Bosne . Kao sto su epirska Makedonija, Tesalija i Epir bili 7 godina (mozda i manje) u sastavu Srbije.

Herceg-Novi je osnovan od strane Tvrtka I, tada se zvao samo Novi, i bio je luka, brodogradiliste i najveci konkurent Dubrovniku. Dolaskom Turaka je Herceg Stjepan izbjegao u grad Novi, i od tada se zove Herceg-Novi.
Ovo je tacno, osim podatka da je Herceg-Novi bio najveci konkurent Dubrovniku. Bio je solidan konkurent, ali ne najveci. Najveci konkurent Dubrovniku je bio Kotor. Cak su u to vrijeme kad se Herceg Novi poceo graditi, dubrovcani lobirali kod venecijanaca za unistenje Kotora.
Hercegovina se u zvanicnom nazivu Bosne pocinje spominjati oko 1850.g.
Ovaj idiotizam je apsurdno i komentarisati. Ber uvrede bilo kome.
Ispod imate link karte Balkana nakon Berlinskog kongresa 1878. godine. Bosna i Hercegovina je teritorijalno zakinuta u korist Austrije. Zapravo, A-U je sebi nastimala granice jugoslovenskih drzava onako kako joj u upravi i vodjenju odgovara. Poslije A-U, dalmacija je ostala Hrvatskoj.
Dalmatinci katolici, Hrvati (vecinski) katolici. Sta si ti ocekovao? Mozda, se slazem sa onim srpskim povjesnicarima koji Dalmatince nazivaju Srbima- katolicima? Aferim!

Ali iskreno, mislim da Dalmatinci zaista jesu nesto posebno, od svih tzv. naroda sto ih okruzuju.

E sad, u cemu je problem.
Problem je isti za sve u vezi Bosne i Bosnjaka u tom periodu (19. stoljecu).
Dolazi do sirenja srpstva i hrvatstva u Bosni, dolazi do A-U okupacije, dolazi do formiranja Drzave SHS, i konacno do formiranja Kraljevine SHS i veliko-srpskog projekta Jugoslavije. Pazite, Drzava SHS (koja se sastojala od Slovenije, Hrvatske i Vojvodine) je bila protiv Jugoslavije, ali ih je tadasnja Kraljevina Srbija ucijenila! Drzava SHS je bila napadana od Italije, a Srbija im je ponudila vojsku a zauzvrat bi "dobili" Jadran.

Majko draga. Evo da te ne ispravljam, pogledaj sta je Londonski ugovor iz 1915. godine i koje su teritorije Srbiji (i Crnoj Gori) obecane ako saveznici pobijede rat. Onda mozemo pricati.
S obzirom na sveukupnu (politicku) poziciju Bosnjaka u ovom periodu, i s obzirom da u nazivu Kraljevine SHS nisu bili zastupljeni, te kao nacija u Jugoslaviji bili nepriznati, ne cudi sto nisu mogli uticati na granice. Zbog cetnicke ideologije, i zbog opceg Ustava Jugoslavije, Bosnjaci nisu predstavljali politicki faktor. Karadjordjevic je svojom voljom uredjivao Jugoslaviju kako je htio.
Prognoza: Indoktrinacija do kosti.

To je to. Danas imamo Neum od kojeg trebamo napraviti luku. Dobro je pa su one investicije na Kleku propale (nemojte me zbog ove recenice kleti :D ). Cinjenica je da u Neumu treba luku napraviti.
Pravi ga, ko ti brani.
Garibaldi

#46 Re: Kako je Bosna izgubila more?

Post by Garibaldi »

Kada drugi ( susjedi i komsije ) gaje teritorijalne pretenzije prema BiH to je katastrofa po BiH. Kada BiH ( hipoteticki ) gaji teritorijalne pretenzije prema drugima to je katastrofa( opet ) po BiH .Zasto uvijek po nasoj glavi ? I kada smo zrtve zaOprave ) i kada samo agresori u virtualnom svijetu , dakle kokonako ili kobajagi.
Uvijek sam govorio. Ako se nama zlo dogodilo zasto mi to moramo drugima raditi? Ako se na Srbima desio genocid u NDH, zasto su oni morali to isto napraviti devedesetih?
Znaci, poenta je da mi bar pokusamo da budemo drugaciji? Valjda?!?
Garibaldi

#47 Re: 12312

Post by Garibaldi »

Valjda ce se rodti neki Mirotvorac koji ce dati svima bar dovoljno..jebi ga stvarno nije posteno od Hrvatske sto trazi da i taj uski dio..pregradi za jebeni most.
Da upravu si. Ovo sto Hrvatska zeli vrh poluotoka Kleka, i ona dva Skolja je stvarno sramota. Je onda ispada, pa bi BiH obala bio podijeljena u 2 medjusobno nepovezana dijela. A stvarno imaju i previse vlastitog mora.
Ali nije opet, nazalost ne radi se o teritoriji, vec o socioloskom problemu Hrvatske sto imao jako jaku nacionalisticko-sovinisticku manjinu, a uskoro ce izbori. HDZ-ova politika, nije se bas pokazala toliko uspjesnom, kao sto je izgledalo 2004. i 2005. godine. Ogroman vanjski dug, generali u Hagu, jaka korupcija itd. Znaci treba im ventil, za nacionalizam, a sta bolje nego neki teritorijalni spor sa susjedom. Sramota zaista.
umorni

#48 2312

Post by umorni »

E Dzuzepe kuco stara pa sto nam ne ostavis malo obale... 8)
Garibaldi

Post by Garibaldi »

mislav wrote:pa je li cijeli bokokotarski zaljev tribao pripasti bih ili rh ne znam a ionako se svede na isto, ali sigurno je da nije tribao pripast crnoj gori.činjenica je da se i u jugi učilo da je dalmacija od karlobaga do boke(uključujući i njih) i da je početkom 20 st. 95% stanovništva zaljeva bilo hrvatsko,da se zaljev zove zaljevom hrvatskih svetaca, a danas dođe mi za plakat jer cili je jadran lijep ali bokokotarski zaljev je...
Rodijace,

Nemoj mi samo reci da si iz Dubrovnika? 8-)

O nacionalnoj strukturi Boke cemo drugom prilikom. Sto fino ne priznas da svo stanovnistvo od istocne obale Neretve do Skadra i Draca smatras Crvenim Hrvatima? A ne da ovako ljude zavlacis?
klaher & garbit

#50 Re: 12312

Garibaldi wrote:
Valjda ce se rodti neki Mirotvorac koji ce dati svima bar dovoljno..jebi ga stvarno nije posteno od Hrvatske sto trazi da i taj uski dio..pregradi za jebeni most.
Da upravu si. Ovo sto Hrvatska zeli vrh poluotoka Kleka, i ona dva Skolja je stvarno sramota. Je onda ispada, pa bi BiH obala bio podijeljena u 2 medjusobno nepovezana dijela. A stvarno imaju i previse vlastitog mora.
Ali nije opet, nazalost ne radi se o teritoriji, vec o socioloskom problemu Hrvatske sto imao jako jaku nacionalisticko-sovinisticku manjinu, a uskoro ce izbori. HDZ-ova politika, nije se bas pokazala toliko uspjesnom, kao sto je izgledalo 2004. i 2005. godine. Ogroman vanjski dug, generali u Hagu, jaka korupcija itd. Znaci treba im ventil, za nacionalizam, a sta bolje nego neki teritorijalni spor sa susjedom. Sramota zaista.
sram ih bilo dje ce im dusa :-D :D neka i bosanci proplivaju
Last edited by klaher & garbit on 23/03/2007 16:56, edited 1 time in total.
Post Reply