preporuka

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ado-šampion

Post by ado-šampion »

JD,

ovo za Corollu: Što se tiče prostranosti ta Corolla koja bi njega zanimala je malo više prostrana od (po cijeni) usporedivog Civica, motori su tu negdje, udobnost takođe, dok je Civic po vozno-dinamičkim osobinama (ležanje, kočenje) barem za klasu bolji! U svim testovima dotična Corolla je kritikovana zbog lošeg (da ne kažem katastrofalnog) držanja ceste. To što je prodavana ne mora značiti puno. Corolla ima tradiciju i koliko god loš model izađe, on će se prodavati, isto kao i Golf: Koliko god bi ga lošeg napravili, raja bi ga kupovala. Taj isti Golf je puno prodavaniji od Forda Focusa, koji je od Golfa za klasu bolji auto.
To za dizelaše ja nisam uopšte komentarisao, to si se ti nešta zbunio.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Mazda 323 se prestala proizvoditi ove godine, kada je stigla Mazda 3.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

I ja bi ti preporučio da pripaziš na ono što ti nineac kaže za gorivo. Nemoj ni za živu glavu uzimati auto s modernim dizel-motorom (s common-railom, npr.) jer su ti motori izuzetno osjetljivi na loše gorivo. Drugim riječima, kod nas nema benzinske pumpe na kojoj možeš natočiti gorivo u common-rail dizelaš i ostati miran! I ja mislim, što se tiče motora, da ti je ta Astra 2.0 Di najbolje rješenje, jer je taj motor malo starije konstrukcije (što ne mora značiti da je loš), pa nije toliko osjetljiv na loše gorivo. A i Astra B (druge generacije) je sama po sebi dobro auto, samo što ima strašno tvrda sjedala, pa ako si naviko na udobnost, jadna ti je majka!
starcraft

Post by starcraft »

ja pijace. hem ciganijada hem nema nista :(
nineac

Post by nineac »

Jaro vala nemože biti tvrda ko golf da ga j....!
2.0 Di ti je klasični diesel sa izravnim ubrizgavanjem!
Ima BOSCH pumpu, i naravno moraš paziti na gorivo bez obzira što nije Common-Rail!
Common-Rail nije toliko osjetljiv na gorivo kao VW Pumpa-Duse!
Jebiga, kod mene dosta prijatelja ima Passate sa Pumpa-Duse, Alfe JTD, i niko nije imao problema, ali samo sipaju na EP,Istrabenz itd, znači poznatije pumpe!
zgembo adislić

Post by zgembo adislić »

Ja do sada nisam imao problema sa gorivom...doduse odkada sam uzeo auto sipam isključivo na Energopetrolu i obavezno im uzimam racun..zna ponekad zacadit ali nista strasno..inace je 1.5 dCi motor..jedan od najsofisticiranijih common railova kako kazu u Renou...
Ne kazem da nam je gorivo cisto...naprotiv...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

nineac wrote:Jaro vala nemože biti tvrda ko golf da ga j....!
Dobro, nije tvrda ko Golf.
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Vw TDI kao da su se pokazali da mogu probavljati i nesto losije gorivo, uz nesto malo vise dimnih zavjesa!Prijatelj mog oca je kupio 530d 2000 i nakon 15000km auto je stalo..hem je oprrljavo gorivo, hem je vode bilo u nafti..kazu da je common rail osjetljiviji na gorivo!323 ja ti nebi preporucio, isao sam jednom sa njom u sloveniju i na 180km/h auto polijeze, trese se..Iako ja nevolim nesto posebno japance kao ostali ovdje:), ipak mislim da je HONDA CIVIC bolji izbor..mislim da nema dizela za nju, ali uzmes 1.4 koji nece potrositi preko 8l!Isto vrlo dobre su nisan almere, corole, itd, a kako se ponasaju u voznji nemam pojma!
Golf 3 ti ja isto nebi preporucio, meni je to skroz bezveze auto!Focus je dinamican za voznju, ali meni ne lezi cocpit..ostaje ti neka fina astra ili corsa sa dobrim dizelasem..
starcraft

Post by starcraft »

a koja je mana golfa 3, ne racunajuci kradju isl.
JD

Post by JD »

Kradja je upravo glavna mana Golfa 3 (i bilo kojeg VW-a).
Druga glavna mana je cijena. Eto recimo da se dobar Golf 3 moze naci npr za 10.000 KM. To je previse... Eh pa sad pogledajte kakvo auto mozete uzeti za te pare, 10 puta bolje od tog Golfa. Npr. Opel Tigra.
starcraft

Post by starcraft »

al zato i kad ga budes prodavao neces puno izgubiti na cijeni. mislio sam vise na to ima li on neki ozbiljniji tehnicki nedostatak?
VR6

Post by VR6 »

Ja bi pobjegao od Toyote, nek je hvali ko hoce, pouzdanost ima izvrsnu oko ostalog bi se mogli zapitati. U USA je jedna od najprodavanijih marki, amerima svasta mogu prodati, kad ima vecih kanti od Toyota. U Eu je vec drugacija situacija. Kao sto ado napisa, lose drzanje, neudobna sjedista i sl veze se za stare Corole (kod nove je to malo popravljeno).

Golfa 3 vise platis kad kupujes, al pri prodaji se i vrati dio toga i lako ga prodas a ne prodajes pola godine. Golf 3 je meni odlican automobil, problema nekih su imale prve serije. Mogao bih reci da je to najbolji automobil koji sam ikad vozio. Bilo je brzih, sa boljim lezanjem i sl, ali "kompletan" paket koji bi mi vise odgovarao jos nisam uspjeo naci.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Najveća mana Golfa tri je (ne)udobnost, iako je udobniji od prve dvije generacije. Ostalo je sve u redu. Manje se kvari nego četvorka (elektronika je sj...je). Ako si zainteresovan za Civic, to ti je nešto slično, isto tvrd strašno. Ipak Civic bolje stoji u statistikama pouzdanosti, dok Golf (logično) bolje drži cijenu.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Da ti napomenem i ovo: Astra B je puno bolja od Golfa 3! Kod ove generacije Astre zaštita od korozije je odlična, pa i ako si skeptičan prema Opelu eto...
starcraft

Post by starcraft »

ako se u tricu ugradi multilock i lavlja kandza, moze li onda njegov vlasnik mirno spavati?
JD

Post by JD »

starcraft wrote:ako se u tricu ugradi multilock i lavlja kandza, moze li onda njegov vlasnik mirno spavati?
Ni slucajno. Ako ti ga ne ukradu, onda ce ti skinuti felge, svijetla, retrovizore, brisace itd.
Jedino ako ga zatvoris u kakav metalni kavez, onda ces mirno spavati.
RPM

Post by RPM »

... ma za te pare novi yugo i to napucan ... :D
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Ma nije preporucljivo nijedan sa modernijim dizelskim motorom!
Evo ovi moji rodjaci iz holandije imaju Renault espace 3.0 v6 dci automatic, star malo vise od godine, presao 80000, ali oni stalno vozaju po auto putu na duge relacije(do bosne ima 4000km u oba smjera, a dolaze stalno), i mozda da su nasuli 3-4 puta gorivo u srbiji ili hrvatskoj, eno auto cadi...ja nazovem servis, kaze dovuci...na servisu promjene sve filtere itd, opet isto...opet odem kad zacepljene dizne...eto ti, valja to sada mjenjati, rastavljati nov motor...valjda ce uvaziti garanciju!
starcraft

Post by starcraft »

ja se jos uvijek peglam oko auta :)
sad mi je ispao jedan seat toledo dizel `97. uglavnom cujem pozitivne komentare o njemu, al haj reko da i ovdje provjerim
nineac

Post by nineac »

Toledo je super auto! Nije baš toliko cjenjen kod lopova, a koristi VW tehniku!
Razlika? Unutra su jeftiniji materijali, i malo je lohotnija komandna ploča!
Trap i to je sve kao u GOLFA III, tako da su golfove mane i toledove!
Post Reply