Zasto je novinarska profesija degradirana?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

strujnik wrote:Jedan od problema je sto brojni TV mediji zaposljavaju i maneken(k)e. Recimo na HAyatu sam vidio Enesa Sunju, a bas veceras u emisiji Subotom uvecer sa Segmedinom Srnom bila je neka manekenka koja je vec u aksamu svoje manekenske karijere, pa je neko progura na FTV. Sa Tarikom Helicom ce voditi neku emisiji u kolturnim i sportskim desavanjima u nasoj zemlji.
I tako nekom ko je noci provodio i spremao ispite tako dodje neko ko je ocito slabo prosao u svom "poslu" i uzme mu posao.

prvo - vjerujem da nista nista naucili na toj zurnalistici, jer je ogromna razlika izmedju voditelja i novinara...

voditelj treba da ima dobar glas, stas, da ga kamera voli, da ima sposobnost da kontrolira emisiju, da zabavlja gledaoce (zavisnosti od toga koja emisija je u pitanju) itd itd ...naravno da je pripremljen za oblast u kojoj se radi emsija...

s druge strane novinar je onaj ko priprema informacije, istrazuje teme, sastavlja price i tekstove, pise kolumne itd...

na kraju, ogromna vecina novinara po najjacin svjetskim medijima nije ni vidjela fakulteta zurnalistike...

ne govorim o konkretnoj situaciji ali generalno, novinarstvo nije fizika..pa da moras imati zurnalistiku da bi mogao raditi to, mozes imati pravo, ekonomiju bilo sta...bitno je da kvalitetno radis taj posao.
da sam ja vlasnik nekog medija, primao bi ljude koji znaju a bolio bi me klinac je li diplomirao zurnalistiku ili nije...

novinarstvo nije posao kao neki drugi...jer druge profesije traze tacno odredjene kvalifikacije, recimo da bi bio ljekar naravno moras zavrsiti medicinu, da bi bio pravnik moras zavrsiti pravo, da bi proizvodio lijekove moras biti farmaceut i /ili hemicar i sl...

ali sa druge strane da bi bio dobar novinar ne moras zavrsiti zurnalistiku, niti da bi bio diplomata ne moras zavrsiti diplomatsku skolu...
Edit

#27 Re: Zasto je novinarska profesija degradirana?

Post by Edit »

strujnik wrote:Sta mislite zbog cega je novinarsopa profesija toliko degradirana. Vise se nikako ne isplati raditi za medije.Evo i ja radim za tri medija, da bih od togao imao neku skromanu platicu, a zivim sa roditeljima. Pa pitam se sta ce biti sutra kad imao porodicu.
Treba samo pogledati konstrukciju recenice, prebrojati pravopisne greske unacinjene u ovih nekoliko recenica, pa ce biti svakom jasno zasto je novinarska profesija degradirana.
Jer, momak radi za tri medija... i to svugdje prolazi, ocigledno...
penzioner

Post by penzioner »

Svemirski_Jebach wrote:
strujnik wrote:Jedan od problema je sto brojni TV mediji zaposljavaju i maneken(k)e. Recimo na HAyatu sam vidio Enesa Sunju, a bas veceras u emisiji Subotom uvecer sa Segmedinom Srnom bila je neka manekenka koja je vec u aksamu svoje manekenske karijere, pa je neko progura na FTV. Sa Tarikom Helicom ce voditi neku emisiji u kolturnim i sportskim desavanjima u nasoj zemlji.
I tako nekom ko je noci provodio i spremao ispite tako dodje neko ko je ocito slabo prosao u svom "poslu" i uzme mu posao.

prvo - vjerujem da nista nista naucili na toj zurnalistici, jer je ogromna razlika izmedju voditelja i novinara...

voditelj treba da ima dobar glas, stas, da ga kamera voli, da ima sposobnost da kontrolira emisiju, da zabavlja gledaoce (zavisnosti od toga koja emisija je u pitanju) itd itd ...naravno da je pripremljen za oblast u kojoj se radi emsija...

s druge strane novinar je onaj ko priprema informacije, istrazuje teme, sastavlja price i tekstove, pise kolumne itd...

na kraju, ogromna vecina novinara po najjacin svjetskim medijima nije ni vidjela fakulteta zurnalistike...

ne govorim o konkretnoj situaciji ali generalno, novinarstvo nije fizika..pa da moras imati zurnalistiku da bi mogao raditi to, mozes imati pravo, ekonomiju bilo sta...bitno je da kvalitetno radis taj posao.
da sam ja vlasnik nekog medija, primao bi ljude koji znaju a bolio bi me klinac je li diplomirao zurnalistiku ili nije...

novinarstvo nije posao kao neki drugi...jer druge profesije traze tacno odredjene kvalifikacije, recimo da bi bio ljekar naravno moras zavrsiti medicinu, da bi bio pravnik moras zavrsiti pravo, da bi proizvodio lijekove moras biti farmaceut i /ili hemicar i sl...

ali sa druge strane da bi bio dobar novinar ne moras zavrsiti zurnalistiku, niti da bi bio diplomata ne moras zavrsiti diplomatsku skolu...
Ta gore spomenuta manekenka što će s Heljićem voditi novu emisiju nije novinarka da završava žurnalistiku, već manekenka koja će biti tv voditeljica. Ni Smegmedina Srna nema završen faks. Dajmo onoj crnokosoj manekenki ljepotici šansu, možda nas iznenadi.
mala-i

Post by mala-i »

DonDavudes wrote:moja super pametna prijateljica (fakultet poderala, dva strana jezika, super rezon...) za koju garantujem da bi bila medju deset najnajnovinara da je sakupila desetak godina staza u novinarstvu) napsutila je oslobodjenje gdje je radila za 450 KM i dobila (bez problema obzirom da ima gore navedene reference) posao sa pocetnom platom od 1.400 KM 8) :roll:

milsim cura nije lisaj. super joj je bilo u novinarstvu. zali za dinamicnim poslom i nekadasnjim izazovima ali kaze mi "done, tesko je biti entuzijasta kad je lova u pitanju".

takvi ljudi odu, a dodju novinari sa pitanjima "jel sanski most u tuzlanskom kantonu???" fakat! :(
mislim da ti znam tu jaranicu :D
Jonx

Post by Jonx »

Zasto je novinarski posao degradiran!?

Zato sto su oni, koje zaposljavaju kao novinare obicno polupismeni. Svjedoci smo brojnih primjera novinarske nepismenosti. Jedan danasnji objavljen na SA-X a preuzet od FENE:

"FBiH: Prosječna januarska neto plaća 634 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za januar ove godine u Federaciji BiH iznosila je 634,01 KM.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najviša prosječna isplaćena neto plata u tom mjesecu zabilježena je u Kantonu Sarajevo i iznosi 807,66, zatim u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 673,66 KM, a najniža prosječna neto plata je u Srednjobosanskom kantonu i iznosi 515,18 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za januar u Federaciji BiH iznosi 932,37 KM.

U najmanju ruku ovo je smijesno!!!
burekodsira

Post by burekodsira »

Jonx wrote:Zasto je novinarski posao degradiran!?

Zato sto su oni, koje zaposljavaju kao novinare obicno polupismeni. Svjedoci smo brojnih primjera novinarske nepismenosti. Jedan danasnji objavljen na SA-X a preuzet od FENE:

"FBiH: Prosječna januarska neto plaća 634 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za januar ove godine u Federaciji BiH iznosila je 634,01 KM.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najviša prosječna isplaćena neto plata u tom mjesecu zabilježena je u Kantonu Sarajevo i iznosi 807,66, zatim u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 673,66 KM, a najniža prosječna neto plata je u Srednjobosanskom kantonu i iznosi 515,18 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća po zaposlenom za januar u Federaciji BiH iznosi 932,37 KM.

U najmanju ruku ovo je smijesno!!!
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

Nije novinarska profesija degradirana zbog ljudi koji nisu zavrsili zurnalistiku,nego zbog onih koji ne znaju osnovne postulate novinarske profesije, lako ih je nauciti samo je nekim ljudima tesko primjeniti ih. Radim u na radiju,povremeno "ulijecem" i kao novinar na neke presice,ali sebe ne nazivam novinarom,cisto iz respekta prema ljudima koji su to vise od mene. I zbog toga imam problem! Pismenija sam od 70% "novinara" u ovom gradu, informiranija,neopterecena nekim stvarima,osim maternjeg govorim jos dva svjetska jezika,i potpuno se slazem da Svemirkim i njegovim postom. :D Studij zurnalizma mi je bio davni san,koji cu nekad mozda i ostvariti,ali trenutno nemam niti vremena niti financija,sto ce se,nadam se,nekad i promjeniti. ljudi,diplome se kupuju,ispiti se kupuju,upisi se kupuju,veze i vezice utjecu na "prolaznost" kod nekog od profedora...Zalosno ,ali istinito! Svoju glad za ucenjem liecim nabakom udzbenika,strucne literature, proucavam,i srecom glavni i odgovorni urednik kuce gdj eradim je jedan od renomiranih bh.novinara,koji me postuje kao nekog ko zeli nauciti "zanat"... I da,dvije godine se bavim ovim poslom,a imam samo srednju skolu,koja nikako nije vezana za novinarstvo! Covjek se uci dok je ziv!
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Problem novinarsta je taj sto, umjesto da obavjestava i informise bez obzira na sve, mora da zabavlja (citaoce, gledaoce..) i stvara profit. U tome je u velikom takmicenju sa ostalima kojima je iskljuciva funkcija da zabave.
Zbog toga je i postala praksa (bar ovdje u US) da se o smrti Anna Nicol Smith prica, pise i raspravlja vec sedmicama, dok se o stvarima od zivotne vaznosti (SS, health care, education..) ne prica niti iko zeli da slusa o njima...naime, dosadne su i nisu zabavne :roll:
A tako je i tamo...
nu me

#34 zasto je novinarska profesija degradirana

Post by nu me »

Negra, u pravu si: znao sam mnoge novinare koji su imali samo srednju skolu, ali su izvrsno radili svoj posao, jer su bili veliki radnici i imali ono nesto sto se zove "novinarski nerv". Samo sto ne mozemo sigurno, ako se zelimo razvijati, zanemariti potrebu za sto vecim stupnjem obrazovanja. Ravnoteza je u tome da se u jednom drustvu , na celu medijskih kuca, nalaze ljudi koji ce znati procijeniti: kojeg novinara zbog njegovog iznimnog dara i sposobnosti treba zadrzati usprkos tome, recimo, sto nema faks i, na drugoj strani stalnih poticaja da takvi novinari "guraju" dalje i u formalnom obrazovanju.
Pa makar se skolovanje takvog nadarenog novinara financiralo iz tog medija. Tako se zadrzavaju talentirani.
A, sto se jezika tice, to je vec takav problem o kojem se ne da ni pricati: mnogi sa zurnalistike , ali cak i sa jezickih faksova stizu totalno nepismeni!
I, jos nesto: veliko je pitanje da li je studij zurnalistike uopce bilo potrebno otvarati. U ono doba, velike su diskusije vodjene oko zurnalistike , politologije... inace tih hibridnih faksova koji su tada nazivani Suvarovom tvorevinom, koje su kritizirane kao i srednje usmjereno obrazovanje!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

evo recimo uzmimo ameriku

ste gledali one filmove o srednjim/osnovnim školama i problemima maturanata

i uvijek ima neki dječačić ili djevojčica koja ganja vijesti po školi ... i piše za

lokalne novine ili školski list :D ... omraženi su kod profa i učenika :D:D:D

prave male mašine za otkrivanje skandala

trebaju im neki radovi da upišu fax... neke preporuke ... a kod nas je...

treba nam tona studenata da sa po 100 maraka pokriju troškove profesorskog

kadra :D:D:D dekan kaže primaj šakom i kapom...
:-?

... meni je mnogo smetalo što je pola žurnalistike samo prešlo iz

medicinske škole na fax... meni je smetalo i to što je dosta muških iz

zanatskih škola upisivalo fax samo da izbjegnu vojsku (1999.) i naravno da

ga nikad nisu završili

:roll:
mescha

Post by mescha »

Radi para!

Moraju ljudi od nečeg živjeti..

Prodane duše, ko i većina, uostalom.
Post Reply