E vidis ja sam se rodio 65 godine i odlicno sam upamtio taj "dikatatorski" rezim za kojim me moze samo obuzeti sjeta. Svi ovi koji sad vladaju niti u jednom normalnom rezimu ne mogu biti neko koga ce se nesto pitati i samo njima nije valjo taj bivsi rezim. Taj rezim je imao i glavu i rep i naravno dosta promasaja ali u odnosu na one dobre stvari ti promasaji su skoro pa nebitni. Upravo obratno tada se obicni covjek nesto i pitao, tada je radnik imao svoja prava i svoj glas i svoju zastitu na svim nivoima. Tada je obican covjek smio biti bolestan jer nije morao da proda oca i majku da bi se lijecio.Tada su velika vecina djece ljetovanja provodila na moru a danas ne mogu ni na bazen. Normalno smetljarima koji su rovarili protiv drzave nije nista valjalo jer nisu mogli biti glavni, nisu im dali da sruse mir i slobodu koju smo svi uzivali. Naravno sve je to uglavnom vezano za vrijeme dok je bio ziv Tito. Znas uzmes pasos u ruke i ne treba ti viza, ides gdje hoces.sabanss wrote:@hrasno 38
Ja sam rodjen tako da nisam bas upamtio taj rezim iako sam bio pionir.
O njemu sudim na osnovu vlastitih zapazanja, ne iz prica "minderpuza" kako ih ti nazivas.
Svi ovi koji sada vladaju su produkt rezima koji je vladao na ovaj ili onaj nacin. Najgora stvar koju je taj sistem ostavio u nasljedje je narod koji ne razmislja. Sto je, jel' te, posljedica sputavanja sloboda etc.
Tako da mi nemoj kaciti ono sto nisam rekao. Rekao sam da je sistem sakatio razmisljanje kod normalnih ljudi. Nemoj misliti da su "ovi" sada gori nego "oni" tada. Ovi su samo posljedica sistema koji im je bio uzrok.
Jedino rjesenje vidim u obrayovanju kako rekoh. Tek kad dostignemo kriticnu masu intelektualaca (u pravom smislu, ne sadasnjih tzv.) moci cemo kao drustvo krenuti naprijed.
A ovo drustvo ce krenuti naprijed ne kad bude dostignuta kriticna masa intelektualaca nego kad broj lopova i cinika se svede ne nulu. Ta suplja prica o sputavanju razmisljanja, vjerovanja, govora je stvarno smijesna jer kad ti je pun stomak, imas lagodan zivot, posao, stan, auto, porodicu onda te boli briga i za politiku i drzanje govorancija nego jednostavno zivis svoj zivot i tada te niko ne ugrozava. E tako se zivilo u "dikatatorkom" sistemu. Daj boze da ikada vise docekamo dane kada cemo vidjeti pune fabrike, nasmijane studente i djake, bolesnike sa nadom i neku novu Olimpijadu. Ove demokrate nam to donijeti ne mogu.