Trebinje: Spomenik mladiću koji je branio čovječnost 1993.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bukagija

Post by bukagija »

[quote="JBL"]Ubijani nije normala, suprotno jeste. Ubice slobodno setaju bosanskim ulicama a muslimani bi spomenik nekome jer eto nije htio biti ubica. Fantasticno! :-?

A da bratija preko Drine (vidi b92 forum) jedva ceka ovake price kao dokaz o "gradnjanskom ratu" je valjda jasno svima?

:roll: :roll: :roll:
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Treba se staviti u Srdjanovu poziciju pet minuta i shvatiti da je bio heroj. Neuporedivo lakse bi bilo napraviti se da "to nije moja stvar". Srdjan je odlucio spasiti zivot.

Sve to govori nam da su cestiti ljudi uvijek cestiti ljudi, bez obzira na naciju.
JBL

Post by JBL »

stochar wrote:
JBL wrote:Ubijani nije normala, suprotno jeste. Ubice slobodno setaju bosanskim ulicama a muslimani bi spomenik nekome jer eto nije htio biti ubica. Fantasticno! :-?

A da bratija preko Drine (vidi b92 forum) jedva ceka ovake price kao dokaz o "gradnjanskom ratu" je valjda jasno svima?!
u kojoj si ti ustanovi, harisa ti? pa jebo ga ja, kako te nije stid? ovaj momak je zasluzhio dva a ne hedan spomenik jer trebalo je stisnuti pa se usprotiviti koljachima i izvrshiti ljudsku duznost. a ne, k'o neki clanovi predsjednishtva (necemo ih imenovati) herojski stati pred kameru i opravdavati zlochine u jednom gradu na savi (necemo ga imenovati), sto je 'bratija preko drine' koristila kao propagandu i koristi i danas.

aferim!

Zar ti stvarno mislis da RTS&Co. slucajno fura ove "bratstvo i jedinstvo bre" price poslije presude? :-? Hiljade "Srdjana" je ubijalo, silovalo, premlacivalo..... A muslimani se (naravno) bave sa pojedincem koji nije jer je to tako "fantasticno dobra stvar".

Mogu misliti sta stranci misle nakon ovoga. Kao da smo neka ugrozena vrsta u sumi :roll:

And the "Award for not killing a muslim goes to XYZ. Isn't he f.... nice.
Last edited by JBL on 18/03/2007 02:34, edited 1 time in total.
Reina

Post by Reina »

Trebamo i Armiji RBiH i njenim borcima jer nas je sve branila i stitila , od VRS, JNA,rezervista, arkanovaca i ostalih cetnika i jos sa onakvom masinerijom... a i Srdjan se stavio u odbranu onog koga je trebalo zastiti samo eto zadesio se na pogresnoj strani... :-? ali pokazao da nije kao oni :-?
pitt

Post by pitt »

JBL,
Ovdje je rijec o individualnom ljudskom cinu a ne o o kolektivnim radnjama. Ono sto je Srdjan ucino je primjer ljudskosti i ne treba se koristit za propagandu. :roll:
forUMASH

Post by forUMASH »

....Srdjan je primjer i heroj ljudskosti.....
....osobe otrovane nacionalizmom to tesko mogu shvatiti i svariti....moja djeca ce sigurno znati i uciti iz primjera poput Srdjanovog......
Saian

Post by Saian »

JBL idi hechimu uchini svima uslugu. Tebi je problem ovog chovjeka ne gledat k'o Srbina. Sta da je bio Zhidov il Hrvat il Kinez iz Trebinja ? Onda bi mu trebalo dic' spomenik jel? Fazon je sto ti ovog momka o kojem je rijech ne mozhes gledati ko samo jednog dobrog, poshtenog (rijetkog) chovjeka, a to je zhalosno te zato kao sto rekoh idi nek ti daju kakve prashke :) :) :)
Lylyyy

Post by Lylyyy »

svaka cast srdjanu suvisno je sto vise govoriti!!!
i treba mu odati priznanje..jer ne sjecam se da je vise ijedan bosanski srbin odbranio muslimana.....bar ta prica me onak me malo navela na razmisljane...da svisrbi nisu isti...ili jesu..hmmm...uglavnom drago mi je da je postojao i jedna takva osoba koja je u tako teskoj situaciji odlucila biti covjek i pokazati svijetu da na ovom svijetu ima dobrih osoba,osoba koje ne gledaju boju koze,glasa,kose,nacionalnost..... 8) !!!
JBL

Post by JBL »

pitt wrote:JBL,
Ovdje je rijec o individualnom ljudskom cinu a ne o o kolektivnim radnjama. Ono sto je Srdjan ucino je primjer ljudskosti i ne treba se koristit za propagandu. :roll:
Bas o tome se i radi. Ovo je beogradska propaganda a muslimani jedva cekaju.... Ili neko misli da RTS ovo servira zbog svoje odanosti humanosti :? Ljubav do Bosne? Muslimana?

Bice da su borci ARBiH u biti budale. Da su klali i silovali u hiljadama onda bi neki od njih bili junaci, ulice nosile imena njihova, spomenik u svakom parku, itd. Ovako, SIPAK. Hebite se i naplacujte parking po 1KM.

Svaka cast Srdjanu ali to sto je on uradio bi trebao biti standard ponasanja a nikako vrhunac inace ode ovaj svijet u 3.
Reina

Post by Reina »

JBL wrote:
Bas o tome se i radi. Ovo je beogradska propaganda a muslimani jedva cekaju.... Ili neko misli da RTS ovo servira zbog svoje odanosti humanosti :? Ljubav do Bosne? Muslimana?

Bice da su borci ARBiH u biti budale. Da su klali i silovali u hiljadama onda bi neki od njih bili junaci, ulice nosile imena njihova, spomenik u svakom parku, itd. Ovako, SIPAK. Hebite se i naplacujte parking po 1KM.

Svaka cast Srdjanu ali to sto je on uradio bi trebao biti standard ponasanja a nikako vrhunac inace ode ovaj svijet u 3.
kad budu osudjivali zlocince a ne nane Fate, kad prestanu kao bijesni psi kao onaj sinoc u CD iz banjaluckog studija uporedivati Drvar i Srebrenicu, kad napokon shvate da manji entiet nije vlasnistvo jednog naroda da to sto je sada tamo da je aparthejd, diskriminacija onda ce shvatiti da je Srdjanov postupak nesto sto je normalno i nije tako nedostizno... i napokon gdje su ti Srdjani danas :-?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

i napokon gdje su ti Srdjani danas

Srdjanu svaka cast... i nek pociva u miru...

Drugi Srdjani su paralizovani istom onom ideologijom koja je ubila i Srdjana.....Danas si izdajnik ako govoris i branis sopstvenu drzavu(BIH) u kojoj si rodjen a kamo li komsiju ili druga druge nacionalnosti..
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Mene vise fascinira cinjenica da ce ovome mladicu biti podignut spomenik, i to da o njemu govori nacelnik Trebinja koji je btw iz SNSD.
klaher & garbit

Post by klaher & garbit »

jeza u ledja wrote:Mene vise fascinira cinjenica da ce ovome mladicu biti podignut spomenik, i to da o njemu govori nacelnik Trebinja koji je btw iz SNSD.
Ti se das lako fascinirati .Dodikovi kerberi ce podiugnuti spomenik ovom casnom i hrabrom momku , samo iz jednog razloga.Da bi ga zloupotrijebili , da bi sa njim mahali kao sa zastavom , da bi ga koristili u propagadne svrhe .Da im bude kec u rukavu u dugoj partiji pokera koja traje ......, kada neko spomene zlo , a oni mahnu ispred i nosa i kazu :
Ovo je dobro "
deex

Post by deex »

JBL wrote:
Kurt_Kombajn wrote:-Svaka cast Srdjanu.

-...a, posto Alen danas zivi u Svedskoj, i navrati kao turista jednom godisnje, nisam bas uvjeren u to da su cast i obraz ovog i ovakvog Trebinja odbranjeni...

A sta bi on trebao raditi? Robovati? Da bude vjecno zahvalan sto je neko bio covjek? Zar to nije obaveza? Svijet je otisao u 3pm do te mjere da se dizu spomenici ljudima koji NISU UBIJALI :shock: Cuj dobrote. Umjesto da se kaznjava (hiljade) ubica mi bi nagradjivali pojednice koji cuj...... NISU UBIJALI :-?

Svaka cast za sve sto je uradio ali poslije 100000+ mrtvih pricati o tome kako je Srdjan spasio Alena je malkice ... :-?
Covjece, ti ili ne razumijes ili NECES da razumijes. Kurt Kombajn kritikuje danasnje Trebinje, u kojem nema mjesta za Alena jer i danas, toliko godina od zavrsetka rata, zivi u Svedskoj, a ne u svom gradu.
A Srdjan ne da nije ubijao, nego je poginuo da Alen ne bude ubijen.
Mogao bi se potruditi da pazljivo procitas, a ne da bljujes gnijev gdje mu nije mjesto.
deex

Post by deex »

JBL wrote:
stochar wrote:
JBL wrote:Ubijani nije normala, suprotno jeste. Ubice slobodno setaju bosanskim ulicama a muslimani bi spomenik nekome jer eto nije htio biti ubica. Fantasticno! :-?

A da bratija preko Drine (vidi b92 forum) jedva ceka ovake price kao dokaz o "gradnjanskom ratu" je valjda jasno svima?!
u kojoj si ti ustanovi, harisa ti? pa jebo ga ja, kako te nije stid? ovaj momak je zasluzhio dva a ne hedan spomenik jer trebalo je stisnuti pa se usprotiviti koljachima i izvrshiti ljudsku duznost. a ne, k'o neki clanovi predsjednishtva (necemo ih imenovati) herojski stati pred kameru i opravdavati zlochine u jednom gradu na savi (necemo ga imenovati), sto je 'bratija preko drine' koristila kao propagandu i koristi i danas.

aferim!

Zar ti stvarno mislis da RTS&Co. slucajno fura ove "bratstvo i jedinstvo bre" price poslije presude? :-? Hiljade "Srdjana" je ubijalo, silovalo, premlacivalo..... A muslimani se (naravno) bave sa pojedincem koji nije jer je to tako "fantasticno dobra stvar".

Mogu misliti sta stranci misle nakon ovoga. Kao da smo neka ugrozena vrsta u sumi :roll:

And the "Award for not killing a muslim goes to XYZ. Isn't he f.... nice.
Poenta je da treba forsirati price o ljudskosti, o dobrim ljudima u vremenu zla, a ne traziti dlaku u jajetu tipa ko to emituje i zasto. Ovo je sumnjivo samo sto ce biti emitovana na RTS-u??? Koja glupost. Treba puno vise ovakvih emisija na svim televizijama.
pesak

Post by pesak »

Cudo koliko su ljudi zaslepljeni nacionalizmom,i nekim nepoverenjem, pa ne vide ljudskost.
Sve nase nevolje devedesetih ne bi ni postojale da ljudi nisu oboleli od nacionalizma...podlegli pod propagandu. Eto, i mene prozvase srbomrscem na raznim srpskim forumima i to relativno normalnim...neverovatno. A samo nisam nacionalista. Za mene se ljudi dele na ljude i ne-ljude. Sve ostale podele ne razumem i ne priznajem. Srdjan je bio covek, nije bio nacionalista i otud njegov postupak. I hrabar je bio. Mozda u tom trenutku nije ni razmisljao , nego je kao pravi covek, pomogao unesrecenom drugom coveku. I dao zivot za drugog. To jeste herojstvo.
U subotu je bila odlicna emisija- Pescanik, u kojoj je jako dobro analiziran nacionalizam. Okacicu na podforum Pescanik, kad bude izasao na sajtu b92.

"Nema "dobrog" nacionalizma. Zašto? Zato što nacionalizam nije samo "sinteza različitih pripadanja" nego nešto mnogo složenije i opasnije. Jer, nacionalista, samo na pogrešan način, traži odgovor na pitanje ličnog identiteta. Zato, u izvesnim situacijama, ovaj identitet može da postane "ubilački". On ubija zbog identiteta, jer nema odgovor na pitanje: ko sam ja? Tako se u pitanju, ili u odgovoru "Ja sam Srbin!" (Hrvat...) krije ovaj strah da je odgovor, možda, lažan, ili privremen, da i nije odgovor, jer se "niko nije rodio kao Hrvat ili Srbin, nego se Hrvatom postaje a ne rađa". Mora da negde u dubini srca nacionalista to naslućuje. Uostalom, on samo misli da zna, a jedino oseća da je ovo ili ono. A o osećanjima ne vredi diskutovati. Zato se nacionalizam uvek iznova pojavljuje, u ovom ili onom obliku. Ali, on nikada nije "dobar", ni u najnaivnijim oblicima, pošto je to u osnovi, lažan odgovor na pitanje: ko sam ja?"
Smeker

Post by Smeker »

deex wrote:
JBL wrote:
Kurt_Kombajn wrote:-Svaka cast Srdjanu.

-...a, posto Alen danas zivi u Svedskoj, i navrati kao turista jednom godisnje, nisam bas uvjeren u to da su cast i obraz ovog i ovakvog Trebinja odbranjeni...

A sta bi on trebao raditi? Robovati? Da bude vjecno zahvalan sto je neko bio covjek? Zar to nije obaveza? Svijet je otisao u 3pm do te mjere da se dizu spomenici ljudima koji NISU UBIJALI :shock: Cuj dobrote. Umjesto da se kaznjava (hiljade) ubica mi bi nagradjivali pojednice koji cuj...... NISU UBIJALI :-?

Svaka cast za sve sto je uradio ali poslije 100000+ mrtvih pricati o tome kako je Srdjan spasio Alena je malkice ... :-?
Covjece, ti ili ne razumijes ili NECES da razumijes. Kurt Kombajn kritikuje danasnje Trebinje, u kojem nema mjesta za Alena jer i danas, toliko godina od zavrsetka rata, zivi u Svedskoj, a ne u svom gradu.
A Srdjan ne da nije ubijao, nego je poginuo da Alen ne bude ubijen.
Mogao bi se potruditi da pazljivo procitas, a ne da bljujes gnijev gdje mu nije mjesto.
A i ti si iz Trebinja?
R2D2_SA

Post by R2D2_SA »

Da se ja nesto pitam ja bih pod hitno neku od sarajevkih ulica imenovao Srdjanovim imenom jer je to u svakom slucaju zasluzio.

U danasnjem vremenu kada gotovo nista lijepo ne mozes cuti zar ne bi bilo sjajno to uraditi. Njegov junacki,ljudski cin je tek jedna mala kap u moru losih stvari koje su se desavale i koje se nazalost desavaju i danas.

Upravo zbog toga treba promicati na svaki moguci nacin stvari, desavanja koja nas mogu povezivati, spajati a ne razdvajati. Iz Sarajeva sam, srecom odrastao sam sa djecom druge vjere,druzio se sa njima i hvala bogu i dan danas imam priliku da se druzim ali za razliku od mene danas i previse klinaca raste bez tog iskustva. Djeca nam rastu sa misljenjem da su "oni" svi isti a ovo pokazuje da nisu. Vjerovatno ce ovo neko krvio shvatiti kao da ja branim sada Srbe.ne, Bosnjak sam ali prije svega sam Bosanac i ne izjednacavam sve ljude. Ne dozvoljavam da se ono sto se desavalo zaboravi i bas zbog toga i ovo je podsjetnik na ono sto se desavalo, ko je ubio Srdjana, zasto je ubijen ali u isto vrijeme pokazati ljudima da ipak mozemo zivjeti zajedno i braniti jedni druge. To nam je jedina nada i to je poenta svega.

Momku svaka cast, u onakvim okolnostima zaloyio se sa sugradjanina i platio to zivotom.Treba mu i roditeljima podici spomenik jer su od njega napravili covjeka.
maxymus

Post by maxymus »

R2D2 slazem se u potpunosti s tobom!! Ja glasam takodjer da se naziv ulice da po Srdjanu!!Rodjeni sam Sarajlija i bio bi ponosan kad bi moj grad odao priznanje za ovako castan cin!! Mislim da ce nam i biti bolje kad pocnemo razmisljatio kao i Srdjan i gledati kakav je ko covjek,necovjek a ne koko se ko zove!!Kad se budu stitili nejaki a ne sprovodila tiranija!!Znam jednu stvar sigurno da ce moja djeca imati primjer i uciti iz njega u zivotu!! Srdjane neka ti mir vjecni i neka ti je laka zemlja!!
vryzas

Post by vryzas »

maxymus wrote:R2D2 slazem se u potpunosti s tobom!! Ja glasam takodjer da se naziv ulice da po Srdjanu!!Rodjeni sam Sarajlija i bio bi ponosan kad bi moj grad odao priznanje za ovako castan cin!! Mislim da ce nam i biti bolje kad pocnemo razmisljatio kao i Srdjan i gledati kakav je ko covjek,necovjek a ne koko se ko zove!!Kad se budu stitili nejaki a ne sprovodila tiranija!!Znam jednu stvar sigurno da ce moja djeca imati primjer i uciti iz njega u zivotu!! Srdjane neka ti mir vjecni i neka ti je laka zemlja!!

:thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

JBL wrote:

Stani bolan JBL, pa po Schindleru su snimili film zato sto je pokusao i spasio saku Jevreja u II WW. Po tebi to je nacisticka propaganda?
R2D2_SA

Post by R2D2_SA »

maxymuse slazem se i ja u potpunosti s tobom :D
bil

#48 Al nejga vise nema medju nama...

Post by bil »

Imalo je jos puno takvih slucajeva al opet kada pogledate to su bili samo pojedinci koji su se pokusali hordama drugih suprostaviti da spasu obraz svog naroda kojeg i oni uistinu najbolje predstavljau.
Stvarno mi je zao i uvjek se pitam posle toliko puno prodjenog zbog cega se sve to tako desilo? Ako su se borili radi malo ove zemlje a pritom ubijali ljude poput Srdjana ili Ante ili Mustafe onda bi trebalo da znaju samo da su i prije njih ljudi zivjeli i da ce posle njih i da ce mo i mi kao oni prije i da ce oni posle kao mi prije njih svi zavrsiti ispod zemlje.
Sto zelim reci sve je to veliko sranje tajj rat koje vode horde budala na celu sa najvecom budalcinom...
Srdjo nela ti je laka zemlja.
Alene nadam se da si se oporavio i nadam se da bar koliko toliko pomazes srdjinog oca jer je njegov sin otisao da bi tebi i onima prije tebe pomogao i spasio vase zivote,Vredelo bi da ga ljepo pazis dok je god ziv jer je to tvoja duznost.
Sve najljepse..
Edin H.

#49 Re: Trebinje: Spomenik mladiću koji je branio čovječnost 199

Post by Edin H. »

mostarac wrote:
"U Trebinju će biti podignut spomenik Srdjanu Aleksiću, srpskom mladiću koji je 1993. godine poginuo braneći sugradjanina Bošnjaka, izjavio je u ponedjeljak gradonačelnik Trebinja Dobroslav Ćuk.

Pročitajte takodjer tekst Aleksandra Hemona: Srđan je branio čovječnost.

"Srdjan zaslužuje spomenik koji bi bio i tuga i opomena, i simbol i čojstva i junaštva, i dobrote, hrabrosti i plemenitosti", rekao je Ćuk za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Prema riječima svjedoka, Srdjana Aleksića su ubili lokalni "četnici" kada im se suprotstavio jer su tukli njegovog poznanika Alena Glavovića, takodje iz Trebinja.

Zločinci su, umjesto Glavovića, potom nasrnuli na Aleksića i pretukli ga kundacima. Od zadobijenih povreda 21. januara 1993. pao je u komu, a 27. januara je preminuo.

Sve se dešavalo u blizini pijace i lokalne policijske stanice.

Srdjanov otac Rade Aleksić tada je napisao čitulju u kojoj je naveo: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

"Srdjova pogibija ima odredjenu ljepotu, jer ima poruku, poruku za budućnost, poruku čovjeka za čovjeka. Mi koji živimo treba da vidimo tu poruku, da je gajimo i da je koristimo, kao nešto što će pomoći da dobro zavlada", rekao je Rade Aleksić za RTS.

Trebinjci su ranije agenciji Beta kazali da Srdjan Aleksić bio prvi i jedini vojnik koji je otvoreno, ispred opštine, "zgadjen onim što se dešavalo na dubrovačkom ratištu", protestvovao i bacio pušku.

I pre tragičnog dana, on je u nekoliko navrata branio svoje komšije Bošnjake od nasilnika i zlikovaca.

Srdjan Aleksić imao je 27 godina kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

Njegov sugradjanin Ljubiša Gluščević rekao je agenciji Beta da je "sramota" što je Trebinje 14 godina od ubistva Aleksića ćutalo o tome. On je ocjenio da je Aleksić zaslužio spomenik "veći od Njegoševog i Dučičevog", jer je odbranio čast i obraz Trebinja u zlim vremenima.

Prema riječima očevidaca, Aleksića su pretukla četvorica muškaraca u uniformama. Dvojica od njih osudjena su na dvogodišnje zatvorske kazne, dok se ne zna šta je bilo s drugom dvojicom.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, ima ženu i dvoje djece i svake godine posjećuje Srdjanov grob. "Plemenitost, čovječnost - sve je to krasilo Srdjana", kazao je Glavović za RTS.

RTS je najavila da će iduće sedmice emitovati i dokumentarni film posvećen Srdjanu Aleksiću. "
Svaka cast Srdjane
bosan

Post by bosan »

To je heroj i herojstvo.Ovakvi ljudi trebaju biti uzor svima nama.
Srdjane pocivaj u miru .
Post Reply