Protest studenata pred Ekonomskim fakultetom u Sarajevu!!!!
-
Celicna_saka
Ja predlazem da se protesti odrze u cetvrtak, 21:00, pred "Slogom".
-
Odabi
Ja ne znam jos ni jednog studenta koji je odnovio godinu po bolonjskom sistemu
Na mom fakultetu prelaze iz godine u godinu samo tako....
Ukinuli su mi masu nekih predmeta...
Svake sedmice imaju po neki test koji im se uracunava u ocjenu...
Svaki seminarski rad im se takodjer uracunava... zatim prisustvo na predavanjima... ja zaista ne znam zasto se toliko bune, kada se nismo bunili mi studenti starog "sistema".
Svaki seminarski rad im se takodjer uracunava... zatim prisustvo na predavanjima... ja zaista ne znam zasto se toliko bune, kada se nismo bunili mi studenti starog "sistema".
-
mescha
Ma ova naša bolonja je stvarno bez smisla, ustvari smisao postoji, uzmi pare od studenata i daj im diplomu. Jer očito je da je dinamika napredovanja kroz studij srazmjerna spremnosti studenata da izmire svoje finansijske obaveze prema fakultetima.
- chocolate_girl
na koji ti fakultet ides?Odabi wrote:Ja ne znam jos ni jednog studenta koji je odnovio godinu po bolonjskom sistemu![]()
![]()
da se upisem odmah...
-
Odabi
Filozofskichocolate_girl wrote:na koji ti fakultet ides?Odabi wrote:Ja ne znam jos ni jednog studenta koji je odnovio godinu po bolonjskom sistemu![]()
![]()
Svaki seminarski rad im se takodjer uracunava... zatim prisustvo na predavanjima... ja zaista ne znam zasto se toliko bune, kada se nismo bunili mi studenti starog "sistema".![]()
da se upisem odmah...
Znam da se hvale da im je dobro... i da su sretni sto nisu po starom sistemu!
- chocolate_girl
Hajde provjeri, pa javiOdabi wrote:Filozofskichocolate_girl wrote:na koji ti fakultet ides?Odabi wrote:Ja ne znam jos ni jednog studenta koji je odnovio godinu po bolonjskom sistemu![]()
![]()
Svaki seminarski rad im se takodjer uracunava... zatim prisustvo na predavanjima... ja zaista ne znam zasto se toliko bune, kada se nismo bunili mi studenti starog "sistema".![]()
da se upisem odmah...Ako ovi sto idu po novom sistemu lazu mene, lazem i ja vas
![]()
Znam da se hvale da im je dobro... i da su sretni sto nisu po starom sistemu!
Kod nas na ekonomiji je katastrofa, sve pocinje sa pricom o bodovima za seminarski, dolaske na vjezbe, predavanja, aktivnost i sl. a na kraju samo dva profesora to stvarno uzmu u obzir
Da ne govorim o "uslovnim" predmetima za koje te obavjeste nakon sto platis izlazak na ispit pa ti kazu da ne mozes polagati, a ne daju pare nazad...
-
Odabi
Cula sam da je frka na ekonomskom fakultetu... ova bolonja jeste poremetila kompletan sistem. Vidim da se studenti filozofskog fakulteta nisu bas odazvali na tim protestima... eh sada... ako im je zaista lose... a ne poduzimaju nista po tom pitanju... cekaju da se neko drugi izbori za njihova prava... to bi bila jos jedna "standardna pojava" u BiH!
-
bih_finest
Apsolutno stoji ona da se bune studenti koji su semestar proveli na kafi, a ne u amf-u. Ja bih volio da im se pruži još jedna šansa, da mogu polagati i predmete iz drugog semestra, ali ne želim da s njima protestujem i vucam se po ferhadiji, jer dok sam ja učio, radio prezentacije, seminarske radove taj neki što protestuje je ispijao kafe, e pa sorry paša, sam si kriv. Uvod u ekonomiju je kako neko reče smiješan predmet, ako ga učiš položit ćeš ga, bez obzira koji ti je profesor. I baš bih volio vidjeti da li su ti studenti koji se bune položili ostale predmete tipa Poslovno Pravo
p.s. Još nešto, ovi što su studirali po starom sistemu (i ja sam išao jednu godinu po starom sistemu, gdje nije ništa bilo obavezno, niti dolasci, nit bilo šta..) ne mogu da se naviknu da MORAJU ići svaki dan na fax, i da MORAJU svaki dan učiti kao u srednjoj školi inače ode godina...
p.s. Još nešto, ovi što su studirali po starom sistemu (i ja sam išao jednu godinu po starom sistemu, gdje nije ništa bilo obavezno, niti dolasci, nit bilo šta..) ne mogu da se naviknu da MORAJU ići svaki dan na fax, i da MORAJU svaki dan učiti kao u srednjoj školi inače ode godina...
-
amrino
Bravo pasa- nek si im rekao!!!bih_finest wrote:Apsolutno stoji ona da se bune studenti koji su semestar proveli na kafi, a ne u amf-u. Ja bih volio da im se pruži još jedna šansa, da mogu polagati i predmete iz drugog semestra, ali ne želim da s njima protestujem i vucam se po ferhadiji, jer dok sam ja učio, radio prezentacije, seminarske radove taj neki što protestuje je ispijao kafe, e pa sorry paša, sam si kriv. Uvod u ekonomiju je kako neko reče smiješan predmet, ako ga učiš položit ćeš ga, bez obzira koji ti je profesor. I baš bih volio vidjeti da li su ti studenti koji se bune položili ostale predmete tipa Poslovno Pravo![]()
Mora se zagrijat dobro stolica da bi se fakultet zavrsio- ustvari- tako bi bar trebalo biti...
-
encian
draga moja, jos jednomchocolate_girl wrote:Hajde provjeri, pa javiOdabi wrote:Filozofskichocolate_girl wrote: na koji ti fakultet ides?![]()
da se upisem odmah...Ako ovi sto idu po novom sistemu lazu mene, lazem i ja vas
![]()
Znam da se hvale da im je dobro... i da su sretni sto nisu po starom sistemu!![]()
![]()
![]()
Kod nas na ekonomiji je katastrofa, sve pocinje sa pricom o bodovima za seminarski, dolaske na vjezbe, predavanja, aktivnost i sl. a na kraju samo dva profesora to stvarno uzmu u obzir
Da ne govorim o "uslovnim" predmetima za koje te obavjeste nakon sto platis izlazak na ispit pa ti kazu da ne mozes polagati, a ne daju pare nazad...
uvod u ekonomiju je uslovni ne sjecam se vise za sta
racunovodstvo za finansijsko racunovodstvo i finansijsko izvjestavanje
poslovne finansije za finansijski menadzment
tako je od birvaktila. eto da znas da se ne zeznes na drugoj godini. ne bih rekla da to igdje pise ali je pravo logicno da ti puljic nece objasnjavati kako da vrednujes derivate a da ne znas da vrednujes novac od sljedece godine.
i sta se ba bunite. ja prvi put haman otisla na predavanja na trecoj godini kad se rascistila guzva pa opet nikad nisam pala na ispitu. odes u biblioteku i ako nema neke knjige cak ce ti je narucit ponekad. gdje to jos ima u bih? imate net sistem i ljude koji misle o studentima, probajte sa nekim zahtjevom cicicu koji ce ici u prilog ucenju, vidjet cete kako skace da vam udovolji. ne znam za druge fakultete ali na ekonomiji su se stvarno slomili da vam naprave dobar program. kad se samo sjetim koliko su nas apsolvente peglali sta valja i sta ne valja.
- chocolate_girl
Sve je to ok sto si rekao, ali cinjenica je da uslovni predmet nije samo uvod u ekonomiju, uslovni predmeti su i na drugoj godini i ako od sest predmeta nisi stigao da spremis BAS taj jedan (iz raznih razloga) ne mozes polagati druga dva iz drugog semestra i ode ti godina jer ne mozes ni jedan predmet prenijeti na trecu godinu a na ljetnoj mozes polagati samo dva... sta tada? nisi znao, platio a tjeraju te da ponovo platis i iduce godine...amrino wrote:Bravo pasa- nek si im rekao!!!bih_finest wrote:Apsolutno stoji ona da se bune studenti koji su semestar proveli na kafi, a ne u amf-u. Ja bih volio da im se pruži još jedna šansa, da mogu polagati i predmete iz drugog semestra, ali ne želim da s njima protestujem i vucam se po ferhadiji, jer dok sam ja učio, radio prezentacije, seminarske radove taj neki što protestuje je ispijao kafe, e pa sorry paša, sam si kriv. Uvod u ekonomiju je kako neko reče smiješan predmet, ako ga učiš položit ćeš ga, bez obzira koji ti je profesor. I baš bih volio vidjeti da li su ti studenti koji se bune položili ostale predmete tipa Poslovno Pravo![]()
Mora se zagrijat dobro stolica da bi se fakultet zavrsio- ustvari- tako bi bar trebalo biti...
-
senadd
#37 šta vam je???
Pa je li moguće da ste se upisali na Ekonomiju,po Bolonji,a da neznate da studij traje tri godine (to je sadašnja viša škola za poslovni menađment-VI stepen).mALO VAS KOČE JER KO EKONOMISTI,PROIZVELI-UNOVČILI PUNO PREKO RATA,PA MORA NEKO POPUNJAVATI PRAZNINE.Nikoga nemogu ostaviti da se ne upiše,kao žao im omladine.Odabi wrote:Ja ne znam jos ni jednog studenta koji je odnovio godinu po bolonjskom sistemu![]()
![]()
Kad završite,normalno na biro i čekate da se zaposle ovi sa sedmim stepenom koji su na birou,a do tada.Evo šta vam rade;
Savjetovanju o reformi visokog obrazovanja i primjeni Bolonjskog procesa procesa na Univerzitetu u Sarajevu
Rektorat Univerziteta u Sarajevu organizira Savjetovanje o reformi visokog obrazovanja na Univerzitetu u Sarajevu, koje će biti održano 23. i 24. februara 2007. godine u Sarajevu. Na Savjetovanju će učestvovati nastavnici i saradnici Sarajevskog i drugih univerziteta iz BiH i regiona. Prvog dana Savjetovanja će na plenarnim sjednicama biti prezentirani referati o najvažnijim aspektima reforme visokog obrazovanja, a drugog dana će kroz rad u grupama biti obuhvaćene specifičnosti grupacija visokoškolskih i naučnih članica u svjetlu reforme.
Cilj Savjetovanja jeste odrediti glavne pravce reforme Univerziteta u narednom periodu i analizirati najefikasnije načine provođenja reforme u naredne dvije godine. Ovo će također biti prilika da se sagleda stanje na Univerzitetu u Sarajevu, uvjeti u kojima se realizira visoko obrazovanje u BiH, te potrebe Univerziteta u odnosu na državu i međunarodne organizacije i donatore.
a SVE TRAJE NPR.TEHNIČKE NAUKE OD 9.30-12.00 SATI UZ KAFE PAUZE.
ISTO JE I NA DRUGIM FAKULTETIMA,OSIMAKADEMIJE I MEDICINE.
pITANJA I DISKUSIJE 15 MINUTA.
pA VI ČEKAJTE DA VAM MUDRACI DONESU RJEŠENJE PROBLEMA.
Last edited by senadd on 07/03/2007 12:08, edited 1 time in total.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
e da senadde, u pravu si za to...
po bolonji je studij 3 godine, dobijes 6. stepen, i mashesh ushima...
ako imas dobar prosjek (makar je tako na anglistici) nastavis studij jos dvije godine i dobijes zvanje magistra...
po bolonji je studij 3 godine, dobijes 6. stepen, i mashesh ushima...
ako imas dobar prosjek (makar je tako na anglistici) nastavis studij jos dvije godine i dobijes zvanje magistra...
-
senadd
#39 ima još
Da bi produžio za mag. osim prosjeka treba cca. 12.000Kermi,najmanje tri god. ponekad suvišnog prisustva na fakultetu,ko fol specijalista smjera,pa ako neradiš u jačoj firmi ili državnom organu ranga-kanton,niko i ništa ćeš biti i kad to završiš,jer će od tebe tražiti(mag. nije shala) da si zmaj,ili u nižerazrednoj firmi možeš biti referent za knjigovodstvo ili financije.
Pa te izjeda iznutra,ali......
Čast pojedincima koje poznajem (vadi ih dobro poznavanje engleskog i kopjuterski su zmajevi).
Zato mudraci ne žele da prihvate Bolonju,jer tu nema (hedija,štela,vikendica....sramota me zbog drugarica pisati)nego ostaje pismeni zapis o kvalitetu studenta,a prof je podložan kontroli kvaliteta nastave.
Nema nama s ovim našim ...
Pa te izjeda iznutra,ali......
Čast pojedincima koje poznajem (vadi ih dobro poznavanje engleskog i kopjuterski su zmajevi).
Zato mudraci ne žele da prihvate Bolonju,jer tu nema (hedija,štela,vikendica....sramota me zbog drugarica pisati)nego ostaje pismeni zapis o kvalitetu studenta,a prof je podložan kontroli kvaliteta nastave.
Nema nama s ovim našim ...
-
Hendrix
Ako je problem što se mora dolazit na predavanja onda svaka čast na protestima stvarno,ja sam 5 godina morao ići na sva predavanja zbog prokletih spiskova , 3 minusa i vozdrica i sada se nađu kolege kojima je krivo što moraju da prisustvuju.Mislim da nije fer dizati halabuku oko toga , malo pogledajte druge fakultete.
-
bih_finest
Uvod u ekonomiju je preduslov za Mikroekonomiju i Makroekonomiju (na Ekonomiji i Menadžmentu) i na Menadžerskoj ekonomiji (na Visokoj poslovnoj školi). Sjećam se da se prošle godine plaćao posebno svaki semestar, dok se sada platila odmah ukupna cijena na početku 1000KM. Možda da su ostavili isto ko i prošle godine, sada bi oni studenti koji ne mogu npr. izaći na dva predmeta u drugom semestru, platili samo 300KM i išli na te predmete i gotovo...no et 
-
in33sa
Najbolje mi je kad neki profesor ili dekan nekog sarajevskog fakulteta pocne kenjati kako protestuju samo slabi studenti, kako oni dobri na vrijeme polazu, uce, trude se, muce se.
Mislim, ne seri bekane, ja sam isao na Poslovnu i znam kako se tamo polazu ispiti i bez ucenja. Kako se zavrsavaju semestri bez ikakve muke, u cetiri oka, likovi koji pred ispit ne skrivaju da nemaju blage veze sa predmetom, nakon ispita sa osmjehom na licu bez imalo srama citaju svoje ime na dijelu spiska gdje su navedena imena onih koji poloze ispite.
Ne podrzavam ove protestante, u principu ne tangira me to jer svoje sam obavio na posten nacin, sa puno muke. Ali neke stvari su mi uzasno komicne.
Mislim, ne seri bekane, ja sam isao na Poslovnu i znam kako se tamo polazu ispiti i bez ucenja. Kako se zavrsavaju semestri bez ikakve muke, u cetiri oka, likovi koji pred ispit ne skrivaju da nemaju blage veze sa predmetom, nakon ispita sa osmjehom na licu bez imalo srama citaju svoje ime na dijelu spiska gdje su navedena imena onih koji poloze ispite.
Ne podrzavam ove protestante, u principu ne tangira me to jer svoje sam obavio na posten nacin, sa puno muke. Ali neke stvari su mi uzasno komicne.
-
bih_finest
Pa štele će uvijek biti, ali sigurno 90% tih što protestuju nisu baš neki uzorni studenti. Ne znam da li protestuju i studenti druge godine i koji su njima predmeti preduslov, ali ovaj Uvod u ekonomiju koji je preduslov na prvoj godini je fakat lagan predmet, pod lagan ne mislim da ga možeš položiti tako što ćeš učiti dan prije ispita
treba odvojiti malo vremena... 
-
ragib
naravno pogledaj kako kod Behdzeta sada polazu a nas su patili.Hendrix wrote:Koliko rokova uopšte imaju bolonjci?
Pošto ja na svom faxu (građevina) vidim da lafo imaju 2 roka a ustvari im daju sve rokove kao i nama po starom sistemu , plus što ih većina već ima položen pismeni ispit jer su predavali vježbe i dolazili redovno na predavanja.Osim toga imaju neuporedivo lakše predmete i profesore nego što smo mi imali tako da vam bude jasnije zašto sa građevine niko neće na proteste.
Tehnički fakulteti su postali definitivno lakši s ovim sistemom.
Ako ćemo već o protestima ja bih protestovo što sam bio na svim predavanjima i vježbe predo a niko mi ništa nije priznao za ispit od toga i dalje moram na pismeni pa usmeni kod majmuna.
Ova Bolonja kod nas ne liči na ništa , uzeli su malo ovog malo onog i eto ti obrazovnog sistema.
-
MUNAFIK
nije istina da se bune oni koji nisu ucili, ja prv sam bio na protestu i ucio sam i moj prosjek ocjena i broj polozenih ispita me svrstaju u vrlo dobre studente kao i vecinu koji su bili na protestu sa mnom!!!
logika onoga koji je bio na kafi dok je trebao uciti njemu nikad nece dozvoliti da se pojavi na protestu, lijeni studenti nece doci na protest... pa znate li mozda kakvo je drustvo u BIH... pasiva 100%
ovje se ne radi o tome jel neko uci ili ne uci ili jel Uvod lagan ili nije... radi se o tome da je uprava uzela pare i U POLA SKOLSKE GODINE PROMJENILA PRAVILA!!!! to je sada problem na ekonomiji... ne moze niko reci da student koji je polozio 5 od 6 predmeta u semestru je propali student, ali on radi toga gubi godinu zato sto ako sve polozi bit ce da je polozio 11 od 12 predmeta i opet ce gubiti godinu jer se nista ne prenosi u sljedecu.... protest je radi togasto su STUDENTI PREVARENI!!! i radi toga sto uprava nece da razgovara sa studentima....
logika onoga koji je bio na kafi dok je trebao uciti njemu nikad nece dozvoliti da se pojavi na protestu, lijeni studenti nece doci na protest... pa znate li mozda kakvo je drustvo u BIH... pasiva 100%
ovje se ne radi o tome jel neko uci ili ne uci ili jel Uvod lagan ili nije... radi se o tome da je uprava uzela pare i U POLA SKOLSKE GODINE PROMJENILA PRAVILA!!!! to je sada problem na ekonomiji... ne moze niko reci da student koji je polozio 5 od 6 predmeta u semestru je propali student, ali on radi toga gubi godinu zato sto ako sve polozi bit ce da je polozio 11 od 12 predmeta i opet ce gubiti godinu jer se nista ne prenosi u sljedecu.... protest je radi togasto su STUDENTI PREVARENI!!! i radi toga sto uprava nece da razgovara sa studentima....
-
encian
ali drug, uvod je uvijek bio uslov, sigurno ne od vase generacije.MUNAFIK wrote:nije istina da se bune oni koji nisu ucili, ja prv sam bio na protestu i ucio sam i moj prosjek ocjena i broj polozenih ispita me svrstaju u vrlo dobre studente kao i vecinu koji su bili na protestu sa mnom!!!
-
amrino
Ma haj mi samo objasnite kako to da vi sa Ekonomije strajkujete svako malo a imate ubjedljivo najbolje uslove od svih ostalih fakulteta?
Jasno mi je da se osjete poteskoce kod prelaska s jednog sistema obrazovanja na drugi ali morate biti svjesni da se to ne moze izbjeci i da se to ne desava samo vama...Bude mi prosto muka kada vidim vas kako se zalite i kada se sjetim uslova mog studiranja...
Jasno mi je da se osjete poteskoce kod prelaska s jednog sistema obrazovanja na drugi ali morate biti svjesni da se to ne moze izbjeci i da se to ne desava samo vama...Bude mi prosto muka kada vidim vas kako se zalite i kada se sjetim uslova mog studiranja...
-
mala-i
#48 Re: 1234
evo, ja ti necu reci ni da si ovo ni da si ono. iz tvog posta se jasno moze vidjeti sta si.umorni wrote:Bio sam juce kod onih drotova da vidim hoce li priletiti ako ovi zapale one lutke da ih zgazim sa ledja.. Jeste Mirc-ko pogledaj ko sve studira i odakle.. pa boli kurac ili dupe nekog koje iz Gracanice ili Tuzle ili Sanskog mosta.. koji studira u Sarajevu za probleme sa Bolonjom..to su oni sto cine vecinu medju studentima..
Evo znam iz iskustva krene nas nekoliko odavde na proteste (mi koji smo odavde) a ovi dosljaci studenti produze na kafu..jebe se njima za ono sto ce se desiti svima nama ( i njima)..
Ja sam zato da se izgasa zakon da studiraju samo ovi iz Sarajevskog Kantona,a ovi izvan njega fino nek plate razumljivu cjenu pa nek studiraju koliko hoce ,a ovako stavljaju nas u isti kos sa njima a od mojih i tvojih roditelja se odbija od krvnickih plata za njihove kafe i ostale jebicluke..
Pa nek kazu da sam ovo ili ono..
ako ćemo već baratati predrasudama (trebao si paziti i ne započinjati takav vid komunikacije-sklizak je to teren) onda ćemo se dohvatiti i možda najraširenije predrasude među studentima sa strane, a ta je da su upravo studenti iz sarajeva ti koji piju kafice onda kada ostali uče.
ali, ne mogu ja jednostavno komunicirati na taj način i generalizirati kontrirajući tome što su tebe 2 studenta sa strane ostavila i nisu krenula s tobom na proteste. pa da su se samo studenti sarajlije okupili, bez mrskih dosljaka iz domorodačkih opština koje si pobrojao , već bi se radilo o respektabilnom broju ljudi. ali, tebi je očito trn u oku što onaj iz gračanice mora doći studirati u tvoj grad. a da se kojim slučajem otvori neki fakultet u gračanici vjerujem da bi bio među prvima koji bi popljuvali kvalitet znanja koji se stiče na istom.
grozno...i onda ponekad moram razumijeti ljude poput Ljubitelja žabara, jer kad naiđeš na više ljudi ovakvih mišljenja smuči ti se i ovaj grad, ali i ljudski rod.
-
amrino
#49 Re: 1234
NEKAKO CU SE SUZDRZATI OD KOMENTIRANJA GORE NAVEDENOG POSTAmala-i wrote:evo, ja ti necu reci ni da si ovo ni da si ono. iz tvog posta se jasno moze vidjeti sta si.umorni wrote:Bio sam juce kod onih drotova da vidim hoce li priletiti ako ovi zapale one lutke da ih zgazim sa ledja.. Jeste Mirc-ko pogledaj ko sve studira i odakle.. pa boli kurac ili dupe nekog koje iz Gracanice ili Tuzle ili Sanskog mosta.. koji studira u Sarajevu za probleme sa Bolonjom..to su oni sto cine vecinu medju studentima..
Evo znam iz iskustva krene nas nekoliko odavde na proteste (mi koji smo odavde) a ovi dosljaci studenti produze na kafu..jebe se njima za ono sto ce se desiti svima nama ( i njima)..
Ja sam zato da se izgasa zakon da studiraju samo ovi iz Sarajevskog Kantona,a ovi izvan njega fino nek plate razumljivu cjenu pa nek studiraju koliko hoce ,a ovako stavljaju nas u isti kos sa njima a od mojih i tvojih roditelja se odbija od krvnickih plata za njihove kafe i ostale jebicluke..
Pa nek kazu da sam ovo ili ono..
ako ćemo već baratati predrasudama (trebao si paziti i ne započinjati takav vid komunikacije-sklizak je to teren) onda ćemo se dohvatiti i možda najraširenije predrasude među studentima sa strane, a ta je da su upravo studenti iz sarajeva ti koji piju kafice onda kada ostali uče.
ali, ne mogu ja jednostavno komunicirati na taj način i generalizirati kontrirajući tome što su tebe 2 studenta sa strane ostavila i nisu krenula s tobom na proteste. pa da su se samo studenti sarajlije okupili, bez mrskih dosljaka iz domorodačkih opština koje si pobrojao , već bi se radilo o respektabilnom broju ljudi. ali, tebi je očito trn u oku što onaj iz gračanice mora doći studirati u tvoj grad. a da se kojim slučajem otvori neki fakultet u gračanici vjerujem da bi bio među prvima koji bi popljuvali kvalitet znanja koji se stiče na istom.
grozno...i onda ponekad moram razumijeti ljude poput Ljubitelja žabara, jer kad naiđeš na više ljudi ovakvih mišljenja smuči ti se i ovaj grad, ali i ljudski rod.
- uvjek dobar gost
Iako sam davno student prestao biti želim da kažem par stvari...
Ja sam diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu... upisao sam isti nekad 96. godine.... krali su me tokom studiranja ja sam galamio i bunio se... izborio se jesam ali na ličnoj bazi, odnosno rješavao sam svoje male probleme....
Sad da se vratim na temu... nije bolonja studenti vaš najveći problem... problem je i sve ostalo... problem je to što nećete raditi u struci problem je što štele dominiraju na fakultetima....problem je aparthejd u sistemu obrazovanja... problem su stari ohrndani i šuplji profesori....
Problem je što i kad završite ... šta onda ... muke Vaše tek onda počinju...
Znam ja da je fino prohodati gradom, prošetati svoje nove naočale, mobitel, cipe il sat, pogledati malo zavodljivi suprotan spol i malo ašikovati il išaretiti...
No život u ovoj tužnoj zemlji traži svjesnije studente, svjesniju populaciju koja nije spremna na kompromise sa trulim sistemom, koja ne pristaje na mrvice.... oni se Vas boje samo Vi spoznajte šta u stvari hoćete... cijenite svije vrijeme i imajte svoj stav....
Nemojte dozvoliti penzionerima da budu promućurniji od vas i nas skupa sa vama.... vaš glas bi se trebao više čuti... nemojte čekati da se zatvori cafe Central il neki drugi kako bi vi imali razlog za proteste....
Živili i ovo sve govorim, odnosno tipkam iz namjere dobre...
Ja sam diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu... upisao sam isti nekad 96. godine.... krali su me tokom studiranja ja sam galamio i bunio se... izborio se jesam ali na ličnoj bazi, odnosno rješavao sam svoje male probleme....
Sad da se vratim na temu... nije bolonja studenti vaš najveći problem... problem je i sve ostalo... problem je to što nećete raditi u struci problem je što štele dominiraju na fakultetima....problem je aparthejd u sistemu obrazovanja... problem su stari ohrndani i šuplji profesori....
Problem je što i kad završite ... šta onda ... muke Vaše tek onda počinju...
Znam ja da je fino prohodati gradom, prošetati svoje nove naočale, mobitel, cipe il sat, pogledati malo zavodljivi suprotan spol i malo ašikovati il išaretiti...
No život u ovoj tužnoj zemlji traži svjesnije studente, svjesniju populaciju koja nije spremna na kompromise sa trulim sistemom, koja ne pristaje na mrvice.... oni se Vas boje samo Vi spoznajte šta u stvari hoćete... cijenite svije vrijeme i imajte svoj stav....
Nemojte dozvoliti penzionerima da budu promućurniji od vas i nas skupa sa vama.... vaš glas bi se trebao više čuti... nemojte čekati da se zatvori cafe Central il neki drugi kako bi vi imali razlog za proteste....
Živili i ovo sve govorim, odnosno tipkam iz namjere dobre...