Vehabije osvajaju Sarajevo!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
spreca

Post by spreca »

nuno wrote::) mene ova situacija podsjeca kao kad se familija posvadja pa idu "po selu" i govore ova moja zaova je vjestica...a selo puca od smjeha.

O "vjesticama"i njima slicnim treba svima reci ko su oni da bi neupuceni znali kako da se postave prema takvima i mislim da tu nije nista smjesno.
njonjica

Post by njonjica »

nuno wrote::) mene ova situacija podsjeca kao kad se familija posvadja pa idu "po selu" i govore ova moja zaova je vjestica...a selo puca od smjeha.
Komentar ti je bezze...imas kakav valjan argument, ideju, misao?
zlata

Post by zlata »

njonjica wrote:
Komentar ti je bezze...imas kakav valjan argument, ideju, misao?
Pa ima....od kad sam ja netolerantna prema "vjesticama" on je netolerantan prema meni kao "zemskoj". Toliko...o njegovoj toleranciji! :x

Da me vidi u crnini...i da masem glavom....i samo vicem "tako je" Brate muslimanski....on bi bio "Happy" :-D i ja bi bila "prava muslimanka"! :-) Valjda trebam najprije biti "poslusna"!
njonjica

Post by njonjica »

zoom66 wrote:opet bio nuno...:)...clone v.7...:oops:
Ama koji li je da mi je znati :lol: :lol: :lol:
bibliotekar

Post by bibliotekar »

zlata wrote:
nuno wrote:Kad se vec toliko govori o tzv vehabizmu i tkz bosanskom islamu da li netko moze navesti razlike izmedju ova dva pojma,ali konkretne razlike.
Razlika broj 1.

Kad idem u dzamiju na glavi mi je samija-rubac (ili mahrama). Obucem dugacku suknju ili haljinu...s'dugackim rukavima...u bilo kojoj boji.
Docim...Vehabijke...su u crnini...od glave do pete. Ko strasila! :evil: Samo im oci vire...k'o zvi'ri.
U danasnjem svjetu...tako se oblaci...kad zelis nekog prepasti ili na Maskarama...Karnevalima...za Halloween...itd. Uglavnom...i klince isprepadaju...dok se jadna djeca ne naviknu! :( Eh sad...ako ne hajes kako ce dijeca reagirati...ako se ne obazires....i "boli te ona stvar" kako ljudi nesvjesno reagiraju kad vide nekog obucenog k'o strasilo...onda slobodno produlji...ALI...nemoj bRezobrazno napadati ljude za sovinizam ili netrpeljivost...ako se ne radi o tvojoj boji koze...o tvojoj inteligenciji...o tvom duhovnom zivotu....nekoj tvojoj urodjenoj osobini....NEGO o TVOJOJ HALJI....tj. tvom izboru odjevanja i ponasanja...koje ti legitimiras osvrcajuci se na "Allah-a"!...a mene-nas optuzujes za netrpeljivost! )

Razlika broj 2.

U dzamiju...su uobicajeno...nasi stari isli...s'fesom ili francuzicom...na glavi. Niko nije nos'o tarac na glavi...mada su oni karirani trenutno trend diljem svjeta...ali alternativci ih svezu oko vrata...za razliku od Vehabija...koji ih mecu na glavu! Svi ostalo je bilo u skladu s'aktuelnom nosnjom...znaci...nisu ljudi zapocinjali nikakve trendove...trofrtaljki...bijele nosnje (vid' molim te.... :P frajeri ko' jumferice u bijelom...a zene im... k'o vjestice u crnini. :-) Ako tu nije golemi simbolizam...onda sam ja stvarno preglupa....il' fantaziram). Uglavnom...modni trendovi takve vrste...su u zadnjih 100 godina...zabava parizkih modnih revija. Osim Vehabija...na europskom tlu...u tom pogledu... najvise se proslavio Yves St.Laurent (iz Alzira) ...koji je cesto inkoroporir'o elemente "muslimanskog" oblacenja...u svoje modne kreacije.

Razlika broj 3.

Bosanci se ne zene..."izmedju'se". Znaci...za razliku od Arapa...nasi u brakovi iskljuciv'o sa nerodjacima. Ako se sjecam dobro...mogli su se zenit' samo ako su 7 koljena...udaljeni...I gluho bilo :x ...da neko prekrsi taj usmeni "zakon". Sjecam se dobro slucaja... :x :D Zato je kod nas bio rijedak slucaj...genealoske0naslijednje bolesti. Ako smo se vec zenili iskljucivo s'muslimanima (do'skora) onda to bar nije bilo s'bliznjom rodbinom. (Valjda zato imamo jos malo pameti u'glavi!)
Takodjer...rijetki su kod nas slucaji poligamije. Uobicajeno...nam je jedan muz-jedna zena. Cak sto vise...u odnosu na drugu "Bracu Muslimane" Bosanci su vrlo lojalni muzevi. Nisu bas tol'ko opsjednuti dokazivanjem svoje muskosti...ganjanjem tudjih zena-drugih cura! Takodjer...je jos rijedje...da kilavi starac zeni klinku...(mada u zadnje vrijeme...sponzori i sponzoruse na haju za tim drustvenim propisom).

E AKO SU OVO RAZLIKE ONDA SA VAMA "ANTIVEHABIJAMA" NIJE NESTA DOBRO... BEZBEL OTISLI PSIHICKI...(ZA NORMALNOG COVJEKA (I ZENU :-D ) OVO NISU RAZLIKE VEC SAMO MOZDA "VARIJACIJE NA TEMU")

RAZLIKA JEDAN I DVA - NIKAB I "TROFRTALJKE" NIJESU FARZ, TO JEST NIJE STROGA OBAVEZA, VEC SE NOSE DOBROVOLJNO, NESTO SLICNO KAO I U SLUCAJU ZENE KOJA IMA POSAO, ZNACI ONA RADI DOBROVOLJNO, NIKO JOJ TO NEMOZE ZABRANITI, ALI I NEMORA RADITI POSAO AKO NECE

RAZLIKA 3 - U PITANJU JE CETVRTO KOLJENO, A TO DA SE ZENE IZMEDJUSE:

004:023. Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod vašim okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose - ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh - i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre - što je bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je -

dakle nema razlika, bar jos uvijek nisu ovdje navedene
senada

Post by senada »

Vehabije i oni koji ih podrzavaju, kazu da je dzamija Bozija kuca, da se ne smije zakljucavati, da vrata moraju biti svakome u svako doba otvorena,..... obzirom da smo svi Bozija djeca bez obzira na ime, vjeru i naciju, onda je veliki haram sa dzamijskih vrata vratiti bilo koga........ pogotovo kad se uzme u obzir da su po iskonskom Islamu svi ljudi rodjeni kao muslimani ali ih sejtan naveo na put nevjernika,..... i grijeh je sprijeciti im put Tobe,....... Bozija kuca uvijek mora biti otvorena za svu Njegovu djecu ukljucujuci naravno i pravoslavce, katolike, ateiste, jehovine svjedoke i sve koji se vracaju na Njegov pravi put, put pravog Islama.
belajsuz

#32 ????

Post by belajsuz »

heh .........ko da je to kod nas moguce.
ako nista drugo sve bi nam lopovi iz dzamija odnijeli, gluho bilo.
al nije njima za dzamijom, nego nemoze to njihovo da prosije pa dreka ko mala djeca kad im lizu otmes
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

I dokle god mi naglabamo o vehabijama, dokle god trosimo vrijeme na to, vlast ne parkira guzove u fotelje i ne rade nista po pitanju recimo veceras izrecenog obecanja da ce se Srebrenicani iseliti iz Srebrenice ako se neka pitanja ne rijese do 14.03.2007.g.
nelo

Post by nelo »

a i bolje je da narod misli o vehabijama, nego da pomisli kako vlast treba nesto uraditi............. :-)
senada

Post by senada »

mIRCerka wrote:I dokle god mi naglabamo o vehabijama, dokle god trosimo vrijeme na to, vlast ne parkira guzove u fotelje i ne rade nista po pitanju recimo veceras izrecenog obecanja da ce se Srebrenicani iseliti iz Srebrenice ako se neka pitanja ne rijese do 14.03.2007.g.
Uz MOLBU i ZAHTJEV da im vehabije ne pomazu i da im se ne pridruzuju.
Isto mu ga dodje naglabati o onima na vlasti i o vehabijama. Jednako vrijede za pravu drzavu, prave gradjane i pravu vjeru.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

kad smo vec kod vehabija, zar njima nije zabranjeno koristenje mobitela, kompjutera i ostalih sejtanskih sprava?
senada

Post by senada »

mIRCerka wrote:kad smo vec kod vehabija, zar njima nije zabranjeno koristenje mobitela, kompjutera i ostalih sejtanskih sprava?
jah, a semafori im smetaju...
forUMASH

Post by forUMASH »

....koliko sam primjetio do sada, ovo je stranica koju Barcic i ekipa koriste za iznosenje vlastitih stavova i sirenje svoje propagande.....ovo je tekst koji se nalazi na udarnom mjestu naslovne stranice.....
Živimo u vremenu u kojem je ljude pogodila kušnja zvana demokratija. Neki od ljudi su otišli predaleko vjerujući i pozivajući u tu zapadnu demokratiju, dok su pak drugi, pomiješali između pravog islama i demokratije. Zbog opasnosti koju sa sobom i u sebi nosi demokratija, i zbog muslimana koji vjeruju i pozivaju u nju, dužnost nam je objasniti stav islama prema ovom belaju posebno što mnogi vjeruju da je demokratija od islama i obratno, pa čak i govore da između islama i demokratije ne postoje nikakve suprotnosti!!! Jedan od glavnih povoda postojanja ovog mišljenja kod muslimana je i taj što ljudi koji poznaju islam nisu govorili o islamskom stavu prema demokratiji. Naprotiv, svjedoci smo da dobar dio "muslimana" poziva u demokratiju vrijedno je reklamirajući među svijetom. Ti "muslimani" prikazuju demokratiju kao oličenje islama, i ne samo to, već govore da je demokratija vjera i parola Zapada i njihov jedini svjetski interes. Govore da je demokratija jedini ispravni sistem života prema kojem se čovječanstvo treba uputiti. Međutim, da bi slika bila jasnija moramo pojasniti da demokratija predstavlja vladavinu i sud naroda. Nasuprot njoj. islam je Allahov sud na Zemlji. Demokratija razdvaja između politike i vjere; islam je vjera i država, on je društveno-vojno uređenje... Muslimanu je zabranjeno da demokratiju prihvati kao sistem svojeg života ne prihvatajući islamski sistem života. Što se tiče onih "muslimana" koji prihvataju demokratiju kao sistem života, o njima Uzvišeni kaže:
Zar oni traže da im se kao u pagansko doba sudi? A ko je od Allaha bolji sudija narodu koji čvrsto vjeruje? (Sura 5 Al-Ma'ide 50).
LINK

....sta reci ....da se ne gadjam pravnim terminima jer nisam pravnik ali imam osjecaj da je drzava duzna sprijeciti i sankcionisati svaki javni poziv na nepostovanje iste.....ovo nije u domenu IZ, ovo je u domenu MUP-a.....
sjenka

Post by sjenka »

Mene samo interesuje koliko je vas imalo priliku da porazgovara sa tim strasnim vehabijama, zgrozena sam kakvo smo drustvo puno predrasuda :x
zlata

Post by zlata »

bibliotekar wrote:
zlata wrote:
nuno wrote: Razlika broj 3.

Bosanci se ne zene..."izmedju'se". Znaci...za razliku od Arapa...nasi u brakovi iskljuciv'o sa nerodjacima. Ako se sjecam dobro...mogli su se zenit' samo ako su 7 koljena...udaljeni...I gluho bilo :x ...da neko prekrsi taj usmeni "zakon". Sjecam se dobro slucaja... :x :D Zato je kod nas bio rijedak slucaj...genealoske0naslijednje bolesti. Ako smo se vec zenili iskljucivo s'muslimanima (do'skora) onda to bar nije bilo s'bliznjom rodbinom. (Valjda zato imamo jos malo pameti u'glavi!)
Takodjer...rijetki su kod nas slucaji poligamije. Uobicajeno...nam je jedan muz-jedna zena. Cak sto vise...u odnosu na drugu "Bracu Muslimane" Bosanci su vrlo lojalni muzevi. Nisu bas tol'ko opsjednuti dokazivanjem svoje muskosti...ganjanjem tudjih zena-drugih cura! Takodjer...je jos rijedje...da kilavi starac zeni klinku...(mada u zadnje vrijeme...sponzori i sponzoruse na haju za tim drustvenim propisom).

E AKO SU OVO RAZLIKE ONDA SA VAMA "ANTIVEHABIJAMA" NIJE NESTA DOBRO... BEZBEL OTISLI PSIHICKI...(ZA NORMALNOG COVJEKA (I ZENU :-D ) OVO NISU RAZLIKE VEC SAMO MOZDA "VARIJACIJE NA TEMU")

RAZLIKA JEDAN I DVA - NIKAB I "TROFRTALJKE" NIJESU FARZ, TO JEST NIJE STROGA OBAVEZA, VEC SE NOSE DOBROVOLJNO, NESTO SLICNO KAO I U SLUCAJU ZENE KOJA IMA POSAO, ZNACI ONA RADI DOBROVOLJNO, NIKO JOJ TO NEMOZE ZABRANITI, ALI I NEMORA RADITI POSAO AKO NECE

RAZLIKA 3 - U PITANJU JE CETVRTO KOLJENO, A TO DA SE ZENE IZMEDJUSE:

004:023. Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod vašim okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose - ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh - i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre - što je bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je -

dakle nema razlika, bar jos uvijek nisu ovdje navedene
:D Izgleda da je Woody Allen :x pravi musliman! :D

Najprije...ono te NIJESU izda. Nekako mi zvuci k'o sa Grmeca il'sa Manjace...a more bit' i malo istocnije...i namah mi sumnja prolazi kroz misli...i manta mi se :roll: !
Drugo...kad sam rekla 7 koljena...i mislila sam 7 generacija...znaci...skoro 200 godina. Da....dragi moj...ljudi su vrlo vod'li brigu o tom. A to...sto Bog prasta Semitima...koji su svakako ziv'li prije Pejgambera...ne znaci da je to idealno...niti uopce optimalno prihvatljivo....nego samo najniza paradigma...ljudskog ponasanja...radi koje...eto...ipak neces u "najpakleniji" dzehenem. Po mojoj interpretaciji istog teksta...ako si vjernik...i ako imas imalo corbe u glavi...ako citas, ucis, ...i jos iz iskustva znas o genetici (k'o sto su nasi stari znali) onda vrlo dobro znas STA VALJA...a sta NE VALJA....sta je dobro, idealno...a sta jedva prihvatljivo.

Za nas Balkance...tako nesto je daleko i od prihvatljivog....iz dokazanih razloga...iz iskustva. Nije mi jasno kako bi bilo prihvatljivo....jerbo kad citam ono gore...ispada k'o da je OK ozen'ti pastorku...ako nije ziv'la s'tobom . Je'l'tako il'se varam!!! :roll:
U svemu drugom se razlikujemo...a najvise...po nacinu interpretiranja...po pristupu i vjeri i Bogu. Za vas...dva plus dva je cetiri. I samo to! i samo tako. Za nas mnmoge...to dva plus dva more biti cetiri bisera ili cetiri...budale :P

Za vas ocito....sve iz 7-og stoljeca...VAZI...osim...kad se tice vasih interesa, komfora i ciljeva. Najgore hipokrate! :lol: Hocete auta...al'ne semafore! :lol: Onda se vadite... :P (toboze...vi ste jadna manjina muslimana) k'o i svi ekstremisti..."na demokraciju"...i toleranciju...u medjuvremenu i demokraciji i toleranciji kopate grobove! :x
encian

Post by encian »

nuno wrote:Sigurno se mnogi smiju kad vide kako zlata opisuje zene pod velom,a onda opet pade mi na pamet posto joj je nik zlata sigurno je tj.vjerovatno muslimanka i onda padne mi u ocima i protiv moje volje,jer vidim da blati sestru po vjeri.
kad je moja kolegica otisla u vehabije, njena mati pravo cericu, i gle sta on rece: "mi njih ne smatramo bracom muslimanima".

a ti ako ne vidis razliku izmedju nas i njih, pa hajd se umi, protrljaj oci i pogledaj ponovo.

- gdje si vidio da nasi muslimani prave ovakve ispade? sjeti se jednog ispada muslimana na crkvu u SA tipa kojeg radi barcic na dzamije.
- gdje si vidio da jedan nas imam bude osudjivan za mlacenje zene?
- gdje si cuo normalnog imama da ti kaze da imas pravo da tuces majku/zenu/sestru/kcerku ako se ne ponasaju "po propisu"?
- gdje si cuo da ne treba klanjat sunnet i sunsunnet osim ako nisi u stvarnoj zurbi?
- gdje si cuo da ne treba slusati muziku?
- gdje si cuo da treba doci na rijeku u po rata gdje se djeca brckaju i bicevima ih istuci?
- gdje si cuo da sve novotarije iz vjere treba izbacit (ukljucujuci neke vrlo prakticne stvari)?
- da kazem i to da je muslimanu zabranjeno sijat razdor, tuci ikoga, na silu tjerati bilo koga na bilo sta (ukljucujuci i vjeru), da kazem i to da je islam vjera prirode i umjerenosti pa ti smjesti njih u tu sliku ako mozes.

moj je ton mozda nabijen tenzijama, ali reci cu ti i ovo. dzamija na ali-pasinom je poznata po njima. kao normalan islamski vjernik otidji tamo pa kad te pogledaju .... osjetit ces razliku izmedju sebe i njih.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

to sam ja govorio, oni ne zele demokratiju, ne zele vladinu prava i zakona, ne zele odvojenost religije i drzave nego zele afganistan i talibanizam...a to ce moci samo preko mrtvih ljudi.

poslati ga u afganistan, ili jos bolje u guantanamo...sa haverima :roll: :roll:
mrki62

Post by mrki62 »

nuno wrote:Kad se vec toliko govori o tzv vehabizmu i tkz bosanskom islamu da li netko moze navesti razlike izmedju ova dva pojma,ali konkretne razlike.
O čemu to ti ?
Kakvom tzv vehabizmu ???????????
Kakvom tzv Bosanskom islamu ????????
To sinko postoji i to su činjenice - čemu to tvoje tzv???????
senada

Post by senada »

Svemirski_Jebach wrote:to sam ja govorio, oni ne zele demokratiju, ne zele vladinu prava i zakona, ne zele odvojenost religije i drzave nego zele afganistan i talibanizam...a to ce moci samo preko mrtvih ljudi.

poslati ga u afganistan, ili jos bolje u guantanamo...sa haverima :roll: :roll:
kao borce protiv demokratije bolje bi bilo vratiti ih u njihove kolijevke demokratije,... ameriku, englesku, britaniju i njemacku, ili u maticne zemlje - palestinu, afganistan, jordan, pakistan, iran.... nije problem u njima nego u politickom vrhu kome samo podijeljena drzava odgovara a posto su u narodu iscrpili sve prljave metode podjela, vehabije su im preostale kao posljednji adut u davno zamisljenom projektu...

obzirom da velike sile ne samo da znaju nego podrzavaju sve sto se ovdje i u svijetu desava sigurna sam da ce na njihov red doci i dijaspora.... ali prvo treba pustiti otrov po udaljenim celijama...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sjenka wrote:Mene samo interesuje koliko je vas imalo priliku da porazgovara sa tim strasnim vehabijama, zgrozena sam kakvo smo drustvo puno predrasuda :x
mozda su neki bas imali "razgovor" sa njima, pa zato i govore ovako kako govore....
senada

Post by senada »

mIRCerka wrote:
sjenka wrote:Mene samo interesuje koliko je vas imalo priliku da porazgovara sa tim strasnim vehabijama, zgrozena sam kakvo smo drustvo puno predrasuda :x
mozda su neki bas imali "razgovor" sa njima, pa zato i govore ovako kako govore....
prije bi se reklo da samo vrlo, vrlo rijetki nisu bili u prilici razgovorati sa njima... ne vjerujem da ovdje postoji neko bez obzira na vjeru i naciju, ko u vehabijskim redovima nema bliskog srodnika, prijatelja, kolegu, poznanika...
mrki62

Post by mrki62 »

senada wrote:prije bi se reklo da samo vrlo, vrlo rijetki nisu bili u prilici razgovorati sa njima... ne vjerujem da ovdje postoji neko bez obzira na vjeru i naciju, ko u vehabijskim redovima nema bliskog srodnika, prijatelja, kolegu, poznanika...
Budeš li tako promovirala vehabije , još ću ti i povjerovati da ih je u takvom broju :lol:
Da znam da bi se ti udala za mene,... ma sad bi išo u vehabije cccccccccccc
Faust

Post by Faust »

Vehabizma odgovara ljudima koji nisu spremni razgovarati. Daje im savršenu iluziju da je metafizička i nepobitna istina to što oni govore. Vehabizam svojim članovima omogućava da budu to što jesu (nasilnici i jednoumnici) i da vjeruju kako će zato imati onozemaljsku nagradu. Pogledajte samo neke članove njihovih skupina: prekršitelji zakona, tersovi, ....
Također, bit u takvim skupinama znači ne raditi ništa a preživljavati. Dovoljno im je da se vozaju po BiH i pokazuju "pravi islam" i zato imaju pare.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

senada wrote:
mIRCerka wrote:
prije bi se reklo da samo vrlo, vrlo rijetki nisu bili u prilici razgovorati sa njima... ne vjerujem da ovdje postoji neko bez obzira na vjeru i naciju, ko u vehabijskim redovima nema bliskog srodnika, prijatelja, kolegu, poznanika...
draga senada, ja sam prije 3 mjeseca opisala moja dva susreta s njima, i bila sam optuzena da lazem i izmisljam...
bona Fato, kome ces vise vjerovati: Meni ili svojim ocima?
Santos

Post by Santos »

Hajmo realno.Da nebi pravog vjernika uvrjedio kolko to evo u Sarajevu ima pravih vjernika muslimana.Kolko to ima raje da se pridrzava da bude musliman kako to vjera i nalaze.Garantujem da nema ni 10 posto.Kakav je znacaj skoro godinu dana cuga i onda kad je ramazan kaze dobro dodje da se ocistim.Halo mojne suplje.
Locked