Uh, sta sam samo mlijeka u prahu pojela. Sjecam se da je svako jutro kod nas dolazila rodica, nismo imale granica kad smo ga jele a najdraze nam bilo ono sto se tesko moglo u vodi rastopiti pa smo ga znale iz kante vaditi u kuglicama, a nama dobro
Jednom tako pred Bajram dijelila se pomoc i hodza kaze da svaka kuca dobija brasna za kolace (sa cokoladnim kuglicama). Ja i brat smo se toliko cokolade pozeljeli da nam je mama prosijala to brasno i te kuglice smo tako pojeli, nije ih bilo puno a nama srce veliko k`o kuca.
Pa tako sam uspjela ”zarobiti”

srce kod jednog mostarca (bio izbjeglica u nasem gradu), a sve to zahvaljujuci ekstra atlasu koji sam imala.

Jos je moju najbolji prijateljicu zamolio da mi kaze da se ja njemu svidjam

, i kad je dobio peticu iz geografije (zahvaljujuci ”mom” atlasu

) donese mi u razred jednu bombonu. To je tako slatko jer znam da ni on (kao ni ja) nije imao hrane kako treba, a da ne pricam o slatkisima.
I nikad necu zaboraviti svoju zadnju skolsku godinu u Bosni gdje smo pohadjali nastavu pod teskim uslovima: vec protjerani iz rodnog grada, u razredu smo gotov svi imali status izbjeglice, skola je bila sva ostecena od granata, prozori zakrpljeni a stolice nismo imali pa nam je jedan majstor morao napraviti drvene klupe, isto tako i stolove.
I opet smo bili prezadovoljni, jer sjecam se da smo se od samog pocetka dogovorili da cemo biti ”svi za jednog, jedan za sve”. I tako je bilo. Rat je uticao na nas, ponasali se sigurno nismo normalno (to su nam nastavnici rekli na kraju skolske godine), ali smo prosli toliko trenutaka gdje smo zajedno plakali, smijali se, bili zeljni kocke secera a opet mogli racunati jedni na druge jer smo svi znali donijeti u skolu jabuku ako smo imali i podijeliti je na 8 dijelova (bilo nas 8 u razredu).
Tako smo se jednom dogovorili praviti kolac kod jedne jaranice (mama otisla po hranu u drugu opstinu, a trebalo zeni par dana da se vrati pjesice). Niko od nas nije imao nista, al` posto nas je bilo 8 uspjeli smo sakupiti ”dovoljno” brasna, jedno jaje, malkice ulja i malo secera za taj nas kolac.
Ispekli ga, tvrd k`o kamen a nismo ga mogli baciti... prokuhamo malo vode, pospemo po kolacu i tako ga svi zajedno pojedemo. Sjecam se da smo pricali kako je kolac bio super.