Ratne price - ona vedrija strana

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
tetakk

Post by tetakk »

Imam zeta koji se cijeli rat nije odvajao od gas-maske zbog straha od bojnih otrova.
Jednom sam mu pomogao da osjeti "cari" trovanja;)
Kraj rata.Dosao SFOR, pripreme za napustanje linija fronta.
Nasao sam PP aparat u nekom skladistu.Kontam steta da se neiskoristi.
Uputim se kod zeta.Cijepao je drva.Prisao sam mu iza ledja i poprskao ga hlorom iz PP aparata.Samo je pokrio lice rukama i poceo trcati livadom vicucu:"Ugusi me!".: )))))))))))))
Kad je dosao sebi i dohvatio se puske situacija se obrnulu.Ja sam trcao livadom dok je on pucao onako s boka.Ore livadu oko nogu.Sreca pa se odnekud pojavi transporter SFOR-a te onaj na kupoli uperi onaj top na njega, gledajuci mene kako se krijem iza transportera.Zet spusti pusku na zemlju i vice onom:
"Htio me otrovat" : )))))))
Poslije toga tri noci nisam spavao na istom mjestu...
rikardoreis

Post by rikardoreis »

noviprimitivac wrote:Nišići,93 ili 94 više nisam siguran :?

bili smo dobra ekipa,raja iz ulice uglavnom i sa nama je uvijek išao Meho iz Rogatice,izbjego,svojih 45 godina,mi 19-25 ludi da ludji ne možemo biti.uvijek nekog dopinga imamo sa sobom :D
i tako jednog dana lijepo vrijeme,ne puca se,duvamo,umiremo od smijeha kad reče u po frke Meho daj i meni tu jednu šaljivu smotajte,mi se zgledasmo,smotasmo mu jedan i haj popuši on i naravno šta biva on se jadnik uvalio u crnjak,ruke drži na licu,glava u krilu i šuti,mi više ni ne obraćamo pažnju na njega kad u po frke reče:

"e moj Meho konju jedan šta si ti sve ove godine radio" pa možete predpostaviti našeg smijeha
i naravno nastavio je sa nama pušiti do kraja rata :D :D :D

Tako je i u Mostaru, na čuvenoj liniji u Šantićevoj ulici, u jednoj zgradi živila stara nena i raja se kod nje naveče iskupljala da se ogrije, popije i koju popuši.
Jednom ih nena zamoli da i njoj srolaju. Dotad je redovno duhanila sve one crne, ružne Duele i turske Tokate.
Povuče ona nekolika puta, skoči na noge i poviče:

- Otvaraj, sine, prozor, da nenuška poleti! :-)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

photo wrote:prica koju mi je ispricao jaran:
vratio se kuci poslije nekoliko dana na liniji. u kuci zivjeli on, zena i njeni roditelji. u sobi njih dvoje bio akumulator iz auta na koji je bio prikopcan radio. i tako jaran dosao kuci, ispricao se sa svima i sa zenom u sobu da rade "one stvari" i sve islo po redu i kada se jaran spustio da opali liz, ulazi punac u sobu tiho i kaze: izvinite djeco, ja samo da upalim radio.

smijao sam se tri sata.
ja sam cula za skoro identicnu pricu, samo sto je u ovom slucaju usla svekrva i nastavila pricat :D :D :D
Ovo dvoje, zemljo otvori se :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Nasli u ri jeci Osko vi les u raspadanju uz rat, i rokaju oklo granate, kad veli kona Milica;
A dijete, sta rekose jel ziv onaj les sto su ga nasli?
konyan

Post by konyan »

Pricao mi tetak kako su na bjelasnici jednom pozeljeli rakije. A imali hurmi na bacanje, obezbijedili braca arapi. Skontaju, kad se moze od sljive, sto ne bi moglo i od hurme.

Naprave kazan, dva limena bureta i spoje ih nekom cijevi koju su skinuli sa pokvarenog dajca. Nakradu brdo hurmi i na posao. Naloze vatru, prokuha, procuri s druge strane. Uzbudili se oni, ne mogu docekati da probaju. Probace ovaj sto je bila njegova ideja. Uze covjek, proba, namrsti se i kaze: "Jebem vam zivot, ovo kompot".

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Poslije su nadosli koja je razlika izmedju soka od hurmi i rakije, hahahahaa.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Ovo je prejako. Nije ratna, al ima smisla, procitajte.

Jaran sa Breke izbjego u Mackanje i cijeli rat proveo u Njemackoj, radio kao prevodilac na raznoraznim konferencijama, dobrotvornim i humanitarnim akcijama, sjednicama i tome slicno. 1997 se vrati na svoju Breku. E sad, pozelio familiju, raju, komsije, pa se odmah razletio da ih sto vise skupi, da odu u kafanu i da se napiju. Doslo bruka raje i sjede u kafani, on sviju pozelio pa poceo da ih ispituje sta su radili u ratu, gdje su bili, kako im je bilo... Jedan po jedan pricali kako im je bilo tesko, zadizali majice i skidali hlace pa pokazivali gdje su ih metci i geleri pogodili, pa kako su mrtve jarane i rodjake izvlacili iz rovova, pa kako su... Ovaj se sad sjebo, on bio u Mackanje i zajebavo se, ovamo sva njegova raja najebala pravo, neko ranjen, nekom poginuo clan familije, neko pomahnito... e tu ti on ujede usne, stegnu sake i rece: Da hoce samo jedna granata past, samo da osjetim kako je to! Samo jedna granata, evo ovdje pored, samo da osjetim. A Nermin, najbolji mu jaran, sjedio odmah do njega, OPALI MU SAMARCINU da se ovaj za tren oka stvorio na podu. Nermin se usto, pruzio ruke i pita ga: Jarane, jesi ziv??? :lol: :lol: :lol:
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Ovo se zbilo negdje godinu dana nakon zavrsetka rata...

Nabavio neke kasete od EKV da ih sebi presnimim i zbog toga otisao kod dezurnog oficira brigade, koji je jedini imao kvalitetnu muzicku liniju, koja je tu bila u svrhu pustanja drzavne himne ujutro i navece prilikom postrojavanja jedinice uz dizanje i spustanje zastave.

Izvadim tu kasetu sa himnom iz linije (bar sam mislio da sam izvadio) stavim svoju i pocnem presnimavat, zatim vadim tu i stavljam drugu... tako sve dok nisam zavrsio.

Ujutru, 08,00 sati...postrojavanje...
Komandant brigade izdao zapovijed da se dize zastava...sve se umirilo, ceka se intoniranje himne (cini mi se Jedne jedine) kad pocese poznati mi stihovi:
Daleko je, daleko je Amerika...i gore i dole, i levo i desno....“ :lol:

Sve stade, zbunise se regruti koji su dizali zastavu, komandant bijesno pogleda u pravcu dezurnog oficira- u ovog ogromni upitnik iznad glave...

Kasnije, istragom stigose do mene.... u izjavi sam naveo da nije bilo namjerno, kao sto i nije...
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

:D :D hajd se zakuni :D

preksinoc je bila promocija knjige boreokoociju.blogger.ba...plakala sam ko malo dijete :( :roll: ...ima prica vedrih i manje vedrih
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Milana mi :)

cuo sam za to, valjda cu nabavit ubrzo...
Maraschino

Post by Maraschino »

Ovo bi trebalo bodovati, :lol: :lol:

ima bisera svaka im cast :D
sure_alma

Post by sure_alma »

najace mi je bilo kad smo ja i moja rodica isle u kradju zelenog paradajza...padaju granate, fijucu metci a dusa nam bilo ukrasti i donijeti kuci da nam starci poulje i onda umoci sa hljebom...da mi je taj okus makar jos jednom... :D

evo jedan dogadjaj:
padala kisa i ja kao dijete kazem mami da cu izaci vani i puniti skafove sa kisnicom jer nam je trebala da stara opere sudje, odjecu itd...i stavim crveni sesiric i vani napolje na punjenje skafova...u pola frke cujem ja fijucu metci al ne mogu da skontam gdje udaraju i odakle dolaze...
kad cujem komsiju Pasana kako se dere: "Dijete sklanjaj se sa tim crvenim sesiricom vidis da ti metci oko glave fijucu"... :D
cete me skontala sa vidikovca...puka sreca da sam i dan danas ziva... 8)

pozdrav...
rikardoreis

Post by rikardoreis »

sure_alma wrote:najace mi je bilo kad smo ja i moja rodica isle u kradju zelenog paradajza...padaju granate, fijucu metci a dusa nam bilo ukrasti i donijeti kuci da nam starci poulje i onda umoci sa hljebom...da mi je taj okus makar jos jednom... :D

evo jedan dogadjaj:
padala kisa i ja kao dijete kazem mami da cu izaci vani i puniti skafove sa kisnicom jer nam je trebala da stara opere sudje, odjecu itd...i stavim crveni sesiric i vani napolje na punjenje skafova...u pola frke cujem ja fijucu metci al ne mogu da skontam gdje udaraju i odakle dolaze...
kad cujem komsiju Pasana kako se dere: "Dijete sklanjaj se sa tim crvenim sesiricom vidis da ti metci oko glave fijucu"... :D
cete me skontala sa vidikovca...puka sreca da sam i dan danas ziva... 8)

pozdrav...
hoce vukovi na crvenkapice :D :)
meki

Post by meki »

E svaka vam dala zbog ove teme! Dugo sta bolje nisam citao i sjecao se onih dana.

Meni je iz rata ostalo tonu ludih uspomena. Jedna je kad sam jos 92, ko balavac, sa klapom obijao ono malo citavih auta na parkingu. Naime, krali smo one sigurnosne pojaseve od kojih nam je jedna komsinica sila razne lafo futrole za pistolje i sl.
I jednog dana, odradjujemo mi komsijin reno 4, kad zapuca. Tek tad skontamo da nas snajper sa Mojmila vidi ko na dlanu. Jebga, ne kontas nista. Neznas sta ces. Kad u po frke, dere se neko, jebe nam sve po spisku. Kad ono onaj komsija sto smo mu odradili renoa. Sta ces sad, kontam u sebim nosi se, daj da se izvucem, kad u tome istrcava moja stara. Valjda cula komsiju, i skontala sta radim. Ne benda ona ni snajper, nista. Dotrca, scepa me za uho, uvuce u kucu i izlema me ko magarca. To su mi bile zadnje disciplinske batine. I najsladje!
sl@ven

Post by sl@ven »

na pocetku rata kod nas se ovde formirala prva artiljerijska jedinica...... TOBiH nabavio minobacac i ono jedva docekali da raspale da oni tamo vide da i mi konje za trku imamo........

naprijed otiso izvidjac da vidi gdje ce padat granata, u pozadini rokaju artiljerci........ispale prvu, na motoroli tisina par sekundi i onda izvidjac javlja: "blizu ste majstori... samo 50 metara lijevo"....... vatreni polozaj cuo, namjestio se i ispalio jos jednu..........

izvidjac: "jos oko 20m lijevo i jebacete im mame"........

sa druge strane tisina....... prolaze minuti pa izvidjac opet: "sta je ba? hoceli ta granata? jos 20 m lijevo".......

opet tisina i onda mu dolazi odgovor:

"ma jebi se ti buraz ne mozemo se lijevo pomaknut...... jebena ograda"......

izvidjac je onda skonto sa kakvim "artiljerijskim veteranima" ima posla... ovi poslje svake granate uprte minobacac i mjere koracima lijevo, desno, naprijed........ :lol:
rikardoreis

Post by rikardoreis »

:lol: :lol:

ma nesto slicno sam i ja cuo, al nisam bas vjerovao...kontao da raja prica lovacke...
Bosanac sa dna kace

kod nas na pocetku rata pucali na cetnicku stranu iz nekog minobacaca malog u ugljenokopu, smjesitli se nasi pod brdo i tako ko fol rokaju, joj kad im cete roknuse jednu onu krmacu odvali se po brda oko njih nasi se brzme bolje pokupe i bez traga nestanu....uh jest da je bilo gusto mi tuda proalazili al smo crkli od smijeha :lol:
Kukuruz_Barbe-q

Post by Kukuruz_Barbe-q »

Nije nesto al fino je sjecanje.Kad se jednom mislim 93 daidza vratio sa linije oko Sarajeva, i nosi ogroman zavezljaj preko ramena, mi svi gledamo sta je kad ono ogromna glavusa :lol: i fino mi to pojedemo i uvijek se sjetim , najsladje meso svih vremena sto sam pojeo.

samo ostaje misterija odakle daidzi glavusa :?
rikardoreis

Post by rikardoreis »

Bosanac sa dna kace wrote:kod nas na pocetku rata pucali na cetnicku stranu iz nekog minobacaca malog u ugljenokopu, smjesitli se nasi pod brdo i tako ko fol rokaju, joj kad im cete roknuse jednu onu krmacu odvali se po brda oko njih nasi se brzme bolje pokupe i bez traga nestanu....uh jest da je bilo gusto mi tuda proalazili al smo crkli od smijeha :lol:
narodu u Blagaju se osladilo kad su cetnici bacili krmacu na ribnjak...bilo kamara ribe po carsiji :D

za dorucak -riba
rucak -riba
vecera - za promjenu riba al bez hljeba :D
rikardoreis

Post by rikardoreis »

pardon, nije krmača već luna (raketa) :smajlikojijedošaotobe :)
Dezidijat

Post by Dezidijat »

93' godina doveo mene stari neni na selo , Zenicu granatiraju avioni, glad jad uzas , stari u armiji , stara na rubu zivaca .

nakon sedmice dana upoznam se ja s rajom na selu ono odsvakle nas Sarajevo,Foca, Rogatica,Bijeljina, Zepce , Doboj..i tako skontamo se mi u petak poslije skole idemo u rat.
Ja zbavio neku crnu kapu i kuhinjski noz, Alan ima malu sjekiricu i bejzbol palicu,Jasko zamijeno loptu za 5 metaka, Edo ponio knjigu s karate potezima i idemo kroz selo do Aldina..Kad Aldin sav spreman s nekom sminkom na licu i kuhinjskim nozem veli : Ja cu bit' komandos a vi posto ste tek 3'ci razred vi cete bit vojnici..haj' super yeeaah..u rat urat
Prolazimo pored kuce male Aide (tada je bila mala), kad i ona hoce s nama u rat. i mi se komimo od smijeha , mrs ba Aida koji ti je kurac nemos' s nama.
I mi nju tjeramo a ona hoce i hoce s nama, i tako mi idemo dolazimo do izlaska iz sela kad' Aldin popizdi vidi Aida jos tu.
Mrs' odavdje nemoj da te prebijem.
Necu,odvrati Aida.
Zatrca se Aldin i gurni je , kad mala Aidica ustade i odvali ga nogom Aldin nas komandos iz 4 razreda se rasplaka baci kuhinjski noz i ode kuci.

Kad Alan se dreknu : eto , Aida jebo te grom, jesil' sretna,jal jesil' sretna ..pokvarila si nam defanzivu ,jarane!.

8-)
johnnykola

Post by johnnykola »

sjeca li se ko one nane:

bacila sam prvu bombu, bacila sam drugu bombu! :-D

jaran u ulazu opalio vertikalu - sproveo zicom struju pokradenu od prioriteta sve do 6. sprata. dolazimo kod njega na monopol i remi, prolazimo hodnikom i on nam sere:

kad si uvedete struju nemojte paliti odjednom sve zivo!
maksimala sijalica i televizor.

to rece i na putu do sobe pritisnu steker i upali bojler.

:-D :-D :-D
Bosanac sa dna kace

johnnykola wrote:sjeca li se ko one nane:

bacila sam prvu bombu, bacila sam drugu bombu! :-D

jaran u ulazu opalio vertikalu - sproveo zicom struju pokradenu od prioriteta sve do 6. sprata. dolazimo kod njega na monopol i remi, prolazimo hodnikom i on nam sere:

kad si uvedete struju nemojte paliti odjednom sve zivo!
maksimala sijalica i televizor.

to rece i na putu do sobe pritisnu steker i upali bojler.

:-D :-D :-D
joj ja se malo sjecam te nene, de Boga ti ispricaj malo o njoj :-)

a kod nas u mjestı prije Banovica gdje smo zivjeli tokom rata bilo navece struje od 4 do 6 i kasnije tamo u 12 posle pola noci, mogo si ukljucit sta hoces, al crnjak je zimi bio kad se smrkavalo u 4 a svanjivalo u 8 izutra, moji burazeri, tad klipani, nadju neki propeler od auta zaglave ga u lavabo u kupatilu i tako taj propeler je mogo prozivodit struju za jedno 2 male sijalicice, eh kako je propeler bio pravo bucan i zvuco ko pravo auto, komsije iznad i pored su se stalno zalili na to kako im se cini kodar je zgrada na autoputu. po svunoc kodar nekakva auto obilaze oko kuce :lol: a mi nismo smjeli ni zucnut o tome jer je bila i nestassica vode i cim mi upalimo propeler pritisak se vode u zgradi smanji :lol: , kad god se oni pozale na nekakvu buku od auta mi odma kazemo ma i mi cujemo samo ne znamo sta je haman da je od vodenih cijevi :D
lordi

Post by lordi »

a sjeca li se neko "Garave brigade"kada ih prikazuju na TV a onaj kaze "evo gadjaju nas s patovi i pamovi ko da smo avioni" a onda ga pita novinar "sa kakvim naoruzanjem vi raspolazete " a on odgovara " fala bogu imamo ovih FAPOVKI" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pinkzelena

Post by pinkzelena »

A "bureka" od rize i ikara :) :-) ?
Ja ikar nisam nikad u zivotu probala,to je jedina hrana koju u ratu nisam mogla.Trave suhe ako treba,samo ne ikar.
Kakav je okus uopste :D ?
striker

Post by striker »

Par dana nakon potpisivanja dejtonskog sporazuma situacija na Treskavici...
U toku velikih borbi na Treski dolazi informacija da je potpisan "Dejton".Naravno niko pojma nema da je kraj rata,ali potajno se u sebi svi nadamo možda je to-to.Dolazi naredba da se ide dalje... sljedeća kota...
Komandant postrojava vojsku,objašnjava zadatke bla bla... i na kraju "ima li ko šta da pita,da kaže"?
Javlja se Ramić - simpatični Rom iz naše jedinice i kaže "komadant' ja ne idem"!
Što Ramiću?!
Pa komadante neću da ginem u produžecima... :D
Nastao je lom :lol: :lol: Ipak je išao sa nama...
Post Reply