Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
integrisi se sa kolegama i utalite se ya Melinu, danas je krompirusha MRAK...
sto se tice integracije dosljaka, tempora dusho, ovo je sarajevo-x, a sarajevo se, kao sto raja vec rece, prilagodjava drugima...
i onda imas ublehe od projekata tipa BORBA PROTIV TURBOFOLKA koji bi kao trebali pomoci onima koji dodju ovamo...
Nemojte bit drski prema ljudima koji su dosli sa strane.Cim dolaze u nas grad znak je da mi vrjiedimo,jer neide niko u lose.Pa eto sto neidu recimo Sandje u Zenicu Tuzlu.Sta ce tamo znaju ljudi gdje je kvalitet ,neka ih.Nisu svi kao sto rece ovaj jedan ili jedna runjavi u trenerkama,pa kakvi su nasi jalijasi da nisu u odjelima,jedino su malo manje runjavi.Doce sve na svoje.Meni su najgori ovi sto su malo vidili asfalta pa sad laju na sav glas.Sabur.
Santos wrote:Nemojte bit drski prema ljudima koji su dosli sa strane.Cim dolaze u nas grad znak je da mi vrjiedimo,jer neide niko u lose.Pa eto sto neidu recimo Sandje u Zenicu Tuzlu.Sta ce tamo znaju ljudi gdje je kvalitet ,neka ih.Nisu svi kao sto rece ovaj jedan ili jedna runjavi u trenerkama,pa kakvi su nasi jalijasi da nisu u odjelima,jedino su malo manje runjavi.Doce sve na svoje.Meni su najgori ovi sto su malo vidili asfalta pa sad laju na sav glas.Sabur.
Mislim da trebas otici malo van Sarajeva da vidis o cemu ti govorim. Situacija ce ti postati jasnija ako odes u npr. Tesanj , Siroki, Doboj ili bilo koje manje mjesto ... razlika je ogromna etnicka, kulturoloska i vremenska (razlika u par stotina godina) ... nas problem je specifican po tome sto su migracija stanovnistva bile nasilne i obimne, desile su se u kratkom vremenskom periodu i zato su ovako drasticni kontrasti ... cini mi se da je ovaj posljeratni pad Sarajeva i njegov konacni ... nazalost ...
Santos wrote:Nemojte bit drski prema ljudima koji su dosli sa strane.Cim dolaze u nas grad znak je da mi vrjiedimo,jer neide niko u lose.Pa eto sto neidu recimo Sandje u Zenicu Tuzlu.Sta ce tamo znaju ljudi gdje je kvalitet ,neka ih.Nisu svi kao sto rece ovaj jedan ili jedna runjavi u trenerkama,pa kakvi su nasi jalijasi da nisu u odjelima,jedino su malo manje runjavi.Doce sve na svoje.Meni su najgori ovi sto su malo vidili asfalta pa sad laju na sav glas.Sabur.
mi nismo drski prema ljudima sa strane, u stvari ja nisam...
ali mi ide na zivce "urbanost" i prica o tome...
ovaj grad su izgradili sami dosljaci .... ovaj grad su najcesce (makar u istoriji) branili dosljaci...tako da ja nemam nista protiv njih...
imam protiv papanluka i primitivizma koji ljudi nose u sebi, gdje god da su rodjeni...
Ko da vidim da si Sandjo pa ides linijom manjeg otpora ... ... OK izdvoji mi nekog od tih izuzetaka ako vec mozes .... naravno da ne treba generalizovati ali da se radi o jednoj ogromnoj vecini uopste nema sumnje ... ili se ti "dobri" manje exponiraju ....
mIRCerka wrote:mi nismo drski prema ljudima sa strane, u stvari ja nisam...
ovaj grad su izgradili sami dosljaci .... ovaj grad su najcesce (makar u istoriji) branili dosljaci...tako da ja nemam nista protiv njih... imam protiv papanluka i primitivizma koji ljudi nose u sebi, gdje god da su rodjeni...
i kraj price. vise mi je muka od ovakvih tema i prebrojavanja.
mIRCerka wrote:
ovaj grad su izgradili sami dosljaci .... ovaj grad su najcesce (makar u istoriji) branili dosljaci...tako da ja nemam nista protiv njih...
imam protiv papanluka i primitivizma koji ljudi nose u sebi, gdje god da su rodjeni...
Jel ti to na Fahru aludiras ili ima jos nekih presvjetlih primjera mecana ta trane a da nisam upoznat ... ... kad i koji dosljaci su ga gradili i branili ...
sto se tice integracije dosljaka, tempora dusho, ovo je sarajevo-x, a sarajevo se, kao sto raja vec rece, prilagodjava drugima...
i onda imas ublehe od projekata tipa BORBA PROTIV TURBOFOLKA koji bi kao trebali pomoci onima koji dodju ovamo...
mIRCerka wrote:
Jel ti to na Fahru aludiras ili ima jos nekih presvjetlih primjera mecana ta trane a da nisam upoznat ... ... kad i koji dosljaci su ga gradili i branili ...
Jel ti fakat mislis da je sarajevo iznjedrilo arhitekte silne? Ili tebi Sarajevo postoji od dana tvog rodjenja?
Recimo Josip Vancas
Rođen je u Sopronu 22.3.1859. Studirao na Visokoj tehničkoj školi u Beču 1876-81 a potom radio u atelieru F. Fellnera i H. Helmera, te kod F. Schmidta od kojih usvaja primjenu eklektičko-istorijskih stilova. Na poziv bosanske vlade dolazi 1883. u Sarajevo gdje je proveo najveći dio života i bio vodeća ličnost u arhitekturi.
Bas je neki dan bila, cini mi se na TVSA, emisija o arhitekturi Sarajeva i kad su poceli nabrajati ljude, nigdje nikog ni blizu Sarajeva....
A, takodjer manje pominjana ali poznata cinjenica, VLADIMIR PERIC VALTER je rodjen u Prijepolju.
I da, mnogi nasi strucnjaci skolovani ovdje napravise dar-mar vani...
Amir Vuk Zec ti je samo jedan od primjera....
Ma nije ubleha...
Jeste ubleha, i dzaba trud, zivim na 60 metara od te skole, svako jutro mi pod prozorom bude koncert Cece Jece i Ostalih....
mIRCerka wrote:
Ma nije ubleha...
Jeste ubleha, i dzaba trud, zivim na 60 metara od te skole, svako jutro mi pod prozorom bude koncert Cece Jece i Ostalih....
Znam sve to.... ali konacno da ''se nesto'' pokrenulo protiv TURBO-PRIMITIVIZMA!
P.S. I meni je nekada zvuk ''cece'' dolazio do faxa!
Znam sve to.... ali konacno da ''se nesto'' pokrenulo protiv TURBO-PRIMITIVIZMA!
P.S. I meni je nekada zvuk ''cece'' dolazio do faxa!
ZIVIO ROCK 'N' ROLL!!!!!!!!
Srednja muzicka skola je prije par godina za Projekat Gradjanin uzela temu borbe protiv sunda i TF....
i fakat, dzaba im trud, 50% cura u obje te skole izgledaju kao da su izasle sa Grand parade, a sve je to rodjeno sto na Kosevu sto u Drzavnoj...
pa mi je sva prica o dosljacima, integracijama i urbanosti suplja....
Tempora, da se tvoje pitanje ne odnosi mozda na "kako upasti u raju?"
mirci mislim da se savrseno razumijemo ali ne treba mijesati kruske i jabuke ... Vancas je djelovao u eri procvata grada za vrijeme anexije Austro ugarske ... i to nije za poredjenje .... naravno da Sarajevo nije iznjedrilo sve arhitekte koji su ga projektovali ali i u toj cinjenici mozes shvatiti srz danasnjeg problema ... Vancas je kao vec izgradjen arhitekta stigao u Sarajevo a Fahro sa dvije kese ...Onda me malo iritira poredjenje Valtera i NOB sa ovim nasim oslobodilackim ratom .... onda je to bila Jugoslavija sa 20 miliona stanovnika .... partizanski odredi sa svih strana bla, bla .... ali ga ni oni nisu "odbranili"... Sarajevo je bilo ustasko .... bombardovali su ga saveznici .... tako da ni to nije relevantno .... stvarno nisam za prepucavanje ali postoje stvari preko kojih ne mogu i necu da predjem a to je da su ga papci(svih boja i nacija i sa razlicitih pozicija) unistili za rekordno vrijeme...
urbanagerila wrote: stvarno nisam za prepucavanje ali postoje stvari preko kojih ne mogu i necu da predjem a to je da su ga papci(svih boja i nacija i sa razlicitih pozicija) unistili za rekordno vrijeme...
e tu sam te cekala!!!!
Da nismo MI (starosjedioci) sjedili na rukama, odmahivali glavom i jedni drugima se zalili i dalje sjedeci na rukama, sipak bi Fahro i Fahrin Fahro sa dvije kese zauzeo i kontejner, a ne grad.
Macak, KRIVI SMO MI STO SMO PUSTILI DA SE TAKVE STVARI URADE, sto ne reagujemo na vrijeme, vec se znamo samo,kao prave placipicke, zaliti kad je kasno i proklinjati BBI sto ce praviti zgradu umjesto parka, a toga se sjetismo kad su haman poceli radove kopanja...
Ne, nisam ni ja za prepucavanje, ali mi je fakat pun K "krivi su oni tamo drugi neki" price.
tempora wrote:Puna su nam usta o dosljacima i njihovom unistavanju naseg nacina zivljenja. Kako to da nemamo onda jasno naznacene kriterije prilagodjavanja?
I na koga se to treba covjek ugledati da bi bio dovoljno integrisan?
urbanagerila wrote: stvarno nisam za prepucavanje ali postoje stvari preko kojih ne mogu i necu da predjem a to je da su ga papci(svih boja i nacija i sa razlicitih pozicija) unistili za rekordno vrijeme...
e tu sam te cekala!!!!
Da nismo MI (starosjedioci) sjedili na rukama, odmahivali glavom i jedni drugima se zalili i dalje sjedeci na rukama, sipak bi Fahro i Fahrin Fahro sa dvije kese zauzeo i kontejner, a ne grad.
Macak, KRIVI SMO MI STO SMO PUSTILI DA SE TAKVE STVARI URADE, sto ne reagujemo na vrijeme, vec se znamo samo,kao prave placipicke, zaliti kad je kasno i proklinjati BBI sto ce praviti zgradu umjesto parka, a toga se sjetismo kad su haman poceli radove kopanja...
Ne, nisam ni ja za prepucavanje, ali mi je fakat pun K "krivi su oni tamo drugi neki" price.
Imas pravo donekle ali nisam ja odlucivao nego Kalesija kad je izabrala Aliju 90te ... da se meni ili bilo koga drugog ko voli grad pitalo bilo bi drugacije .... kako sam ja mogao uticati na halku? nisam ja Fahri dao priliku nego Alija.... sta sam ja mogao uraditi protiv onih deviza, deviza .... skontaj iz mog nicka "gerila" ... nemam ja ni snage ni kapaciteta za frontalnu borbu ...
e tu sam te cekala!!!!
Fahro je dosao sa dvije ''mecke'' i cijelom otadzbinom!
Kasno se ukljucujem, ali upravo hocu da kazem nesto kao ovaj gore post. Jucer sam se s gumenim Durexom prepiro oko toga ko je dosljak a ko nije. Svi mi poticemo od nekih dosljaka, manjina su oni ciji najdublji korjeni vuku iz Sarajeva.
A vake se teme uvijek bace na rat protiv turbo folka. Prvo, ko kaze da je to muzika dosljaka s kojom se oni vazda poistovecuju. Rodjen sam u Sarajevu i slusam turbofolk i narodnjake. Samim tim neko ce me staviti u kos sa seljacinama, papcima. Ja mislim da nisam ni jedno ni drugo. Doduse imam malo vecu glavu ali nije kockasta. Ali ja branim turbo folk, ko su mi ona djeca ili profesorica bosanskog da meni kaze da turbo folk ne valja a ona mala crnka sto se fol pravi i ismijava TF kroz onu predstavu jucer, ubila se za kafane. I po kojem to standardu da mi neko kaze Rock n' roll YES, turbofolk NO. Po cemu je to jedan bolji od drugog? Izuzev individualnih ukusa, nema neke mjere.
gerila, za sta si sposoban, ja ne znam, znam samo da smo mi prave placipicke.
Samo znamo kukati a kad treba nesto potegnuti, PRC pojeo vuk magarca.
I onda mi nece smetati cijela familija u autoindustriji, jer oni ne placu vec rade...a mi placemo...ko ckepi ....
I jos savijamo kicmu pred dosljacima... i pocinjemo cevape jesti nozem i viljuskom bez vadjenja iz somuna...
e jbg...odo...medi je rodjendan...
adio...
odosmo se integrisati!
Kasno se ukljucujem, ali upravo hocu da kazem nesto kao ovaj gore post. Jucer sam se s gumenim Durexom prepiro oko toga ko je dosljak a ko nije. Svi mi poticemo od nekih dosljaka, manjina su oni ciji najdublji korjeni vuku iz Sarajeva.
A vake se teme uvijek bace na rat protiv turbo folka. Prvo, ko kaze da je to muzika dosljaka s kojom se oni vazda poistovecuju. Rodjen sam u Sarajevu i slusam turbofolk i narodnjake. Samim tim neko ce me staviti u kos sa seljacinama, papcima. Ja mislim da nisam ni jedno ni drugo. Doduse imam malo vecu glavu ali nije kockasta. Ali ja branim turbo folk, ko su mi ona djeca ili profesorica bosanskog da meni kaze da turbo folk ne valja a ona mala crnka sto se fol pravi i ismijava TF kroz onu predstavu jucer, ubila se za kafane. I po kojem to standardu da mi neko kaze Rock n' roll YES, turbofolk NO. Po cemu je to jedan bolji od drugog? Izuzev individualnih ukusa, nema neke mjere.
mIRCerka wrote:
Na ''VAKA'' pitanja nema neke mjere...
ja se duboko izvinjajem. mislijo sam daje ovo cas u kojem se ne ocjenjuje bosanski jezik pa sam se vise orjentiso na brzinu i samu sustinu moga posta nego na pravopis
Ja bih, prije nego sto se upustim u bilo kakvu diskusiju o "domacim" i "doseljenicima" pitala za definiciju istih
Ko se to karakterise kao "domicilan" i koji su uslovi (duzina boravka u odredjenoj sredini, nacin zivota, nivo kulture, obrazovanje, porijeklo, nacionalnost...), a ko kao "dosljak" i sta dosljaka karakterise dosljakom ili doseljenikom?
Ovo mi je malo zbunjujuce, jer znam mnogo "domicilnih" koji se ponasaju upravo ovako kako neko ovdje opisa "doseljenike"....pa mi to malo zbunjujuce