KONSOCIJACIJA, DA ILI NE !

Post Reply
zavrzlama

Post by zavrzlama »

neki su tek nakon 12 godina poslije Dejtona shvatili..da je Dejton zaustavio rat i stradanje i dao mogucnost da se u miru ispravljaju rezultati rata i diskriminacije ...a NE da je Dejton prelazni oblik ka podjeli BIH....doslo se do spoznaje da ako neko zeli da izlazi sa svojom etnicki ociscenom teritorijom iz BIH..da mora vratiti tudje ili se latiti pusaka ponovo...Dodik bi se j..o al da mu ne udje.....a sto je najgore svih ovih godina ubijao Bosanstvo u svom narodu i obecavao im veliku srbiju i izlazak iz BIH....pa sad daj na vrat na nos da se promijeni ono iz Dejtona sto nedaje legitimno i ustavno pravo da se komadic zemlje/pola BIH kulturno odvoji od BIH..

Valja nazor crkavat ili pocet graditi suzivot i BIH ...rahat patnja :D
liberal

Post by liberal »

neznam zasto se toliko cudite za to spominjanje 3 entiteta.
cinjenica je da je ovo pisano sa srpske strane ali da hrvati nisu bili zainteresovani da imaju svoju "autonomnu" jedinicu nebi doslo ni do sukoba 93 a ni do vasingtonskog sporazuma. a koliko me sjecanje sluzi u tom sporazumu je receno da ce bosna (federacija) imat konfederativne odnose sa hrvatskom kao garant da hvati nece "izumrijiet " u bih niti da ce biti predglasani vecinskim glasanjem. to je bio jedan od uslova sa hrvatske strane. sa druge strane imate cinjenicu da se bosna polako "cisti" tj svaka strana sve cini (nezvanicno) da ima sto vecu dominaciju na svom terenu.
pa tako je zapadna hercegovna cista od nehrvatskog stanovnistva.centralna bosna se polako cisti od nebosnjackog stanovnistva.(htjeli priznat ili ne) .rs cini sve zvanicno da se omoguci povratak (zvanicno) ali nezvanicno je slika drugacija. u sarajevu je ista situacijane ne da se nevracaju srbi i hrvati nego se polako iseljavaju.sarajevo spominjem izvan kontesta jer bi sarajevo trebalo da bude glavni grad cijele bosne i da takvo prednjaci u svemu sto nazalost nije slucaj.po mome misljenju ce prije ili kasnije doci do zasicenja sa svih strana pa ce doci do cijepanja admistrativnih jedinica koje ce formirat nekakvu vrstu federacije izmedju rs,sa jedne strane i hrvatske jedinice i bosnjcke jedinice ( kao samostalnih entiteta) sa druge.
mostarac

Post by mostarac »

Marco-x wrote:Ne znam, što se olako odustalo od švicarskog modela. Konfederacija (laba federacija) županija. Što tomu fali, kad se vidi da drukčije ne može
radi tog se ratovalo
zavrzlama

Post by zavrzlama »

liberal wrote:neznam zasto se toliko cudite za to spominjanje 3 entiteta.
cinjenica je da je ovo pisano sa srpske strane ali da hrvati nisu bili zainteresovani da imaju svoju "autonomnu" jedinicu nebi doslo ni do sukoba 93 a ni do vasingtonskog sporazuma. a koliko me sjecanje sluzi u tom sporazumu je receno da ce bosna (federacija) imat konfederativne odnose sa hrvatskom kao garant da hvati nece "izumrijiet " u bih niti da ce biti predglasani vecinskim glasanjem. to je bio jedan od uslova sa hrvatske strane. sa druge strane imate cinjenicu da se bosna polako "cisti" tj svaka strana sve cini (nezvanicno) da ima sto vecu dominaciju na svom terenu.
pa tako je zapadna hercegovna cista od nehrvatskog stanovnistva.centralna bosna se polako cisti od nebosnjackog stanovnistva.(htjeli priznat ili ne) .rs cini sve zvanicno da se omoguci povratak (zvanicno) ali nezvanicno je slika drugacija. u sarajevu je ista situacijane ne da se nevracaju srbi i hrvati nego se polako iseljavaju.sarajevo spominjem izvan kontesta jer bi sarajevo trebalo da bude glavni grad cijele bosne i da takvo prednjaci u svemu sto nazalost nije slucaj.po mome misljenju ce prije ili kasnije doci do zasicenja sa svih strana pa ce doci do cijepanja admistrativnih jedinica koje ce formirat nekakvu vrstu federacije izmedju rs,sa jedne strane i hrvatske jedinice i bosnjcke jedinice ( kao samostalnih entiteta) sa druge.
Rat izmedu HVO i ARBIH je kompezacija velikosrpskom projektu za odustajanje od RSK-e u Hrvatskoj.I dan danas za neke Hercegovacke politicare taj dogovor vazi.....cijenu rata izmedju ARBIH i HVO su platili Hrvatski srbi i oni koji su se borili protiv unistenja BIH....tek sad BIH hrvati shvataju da je predaja Posavine i izazivanje sukoba sa ARBIH i pokusaj podjele BIH najvise godio Hrvatskoj i srbima u BIH.....zato Dodik pokusava da jednim udarcem ubije dvije muhe..

-nudeci hrvatima treci entitet ujedno produzava i cementira kontinuitet svog ratnog plijena
- i mogucnost da hrvati nakon odredjenog vremena traze referendum za izdvajanje svog tora iz BIH,i time stave Bosance i Hercegovce odane BIH pred svrsen cin...

I sve bi to bilo ok da neko sa prackom i lovackom puskom gleda rasporedjivanje haubica i tenkova oko svojih gradova i sela..... kao sto je bilo 92-e:D
Bunna

Post by Bunna »

mostarac wrote:
Marco-x wrote:Ne znam, što se olako odustalo od švicarskog modela. Konfederacija (laba federacija) županija. Što tomu fali, kad se vidi da drukčije ne može
radi tog se ratovalo
a ja bio naivan i mislio zbog agresije srbije i crne gore!
mostarac

Post by mostarac »

Bunna wrote:
mostarac wrote:
radi tog se ratovalo
a ja bio naivan i mislio zbog agresije srbije i crne gore!
konfederacija podrazumjeva zajednicu prakticno nezavisnih drzava. zar bas to nije htio karadzic i boban
Bunna

Post by Bunna »

hmm, ma htio je milosevic i ono sto bi bilo "prakticno nezavisna drzava" bosnjaka oteti, mada to i nije tema.

a ako stvarno mislis da su svajcarski kantoni prakticno nezavisne drzave onda nas dvojica na drugaciji nacin shvatamo tu zemlju. prvenstveno sto su se oni ujedinili na osnovu zajednicke zakletve (eidgenossen), a ovi nasi se ni oko hipokratove ne bi mogli dogovorit. uzgred, mozes mislit na koji nacin su karadzic i boban zamisljali svajcarski politicki sistem. po njima bi se svajcarska u dogledno vrijeme podijelila i pripojila njemackoj, francuskoj i italiji.
mostarac

Post by mostarac »

Bunna wrote:hmm, ma htio je milosevic i ono sto bi bilo "prakticno nezavisna drzava" bosnjaka oteti, mada to i nije tema.

a ako stvarno mislis da su svajcarski kantoni prakticno nezavisne drzave onda nas dvojica na drugaciji nacin shvatamo tu zemlju. prvenstveno sto su se oni ujedinili na osnovu zajednicke zakletve (eidgenossen), a ovi nasi se ni oko hipokratove ne bi mogli dogovorit. uzgred, mozes mislit na koji nacin su karadzic i boban zamisljali svajcarski politicki sistem. po njima bi se svajcarska u dogledno vrijeme podijelila i pripojila njemackoj, francuskoj i italiji.
svajcarci su prvo svajcarci pa tek onda nijemci, talijani i francuzi sto slozices se kod nas nije slucaj
buzzer

Post by buzzer »

mostarac wrote:
zavrzlama wrote:
mostarac wrote:Ono sto sve probosanske snage treba da zabrine je cinjenica da su srpski radikalni elementi poceli da rade nesto sto do sada nisu, a to je da oni, a ne hrvatski radikalni elementi, pocinju da aktivno zagovaraju treci entitet i to se svakim danom sve vise provlaci po novinama i televiziji. Pocevsi od dodikove nagrade u mostaru do ovog teksta. ovde nesto debelo smrdi i tukne na neko novo modifikovano karadjordjevo kojeg izgleda jos nismo ni svjesni.
Politicari u rs-u znaju da bez treceg entiteta ce rs biti savez srpskih opstina,pogotovo ako se slucajno reformise policija....stvaranjem treceg entiteta niko nebi mogao prigovoriti ...najbolji odgovor onim koji se raduju trecem entitetu(Dodik ) ako nudis onda im daj teritoriju i to njihovu koju si ratom okupirao i nazvao onako kako si nazvao....Treci entitet bi neki stvorili iskljucivo radi potpune podjele BIH a ne radi unutrqasnjeg preustroja drzave....zna Dodik recimo ako bi se stvorio ttreci entitet a BIH nastavila da postoji u svojim granicama ,da bi u tom slucaju bio na gubitku davajuvi hrvatima i bosnjacima dijelove Posavine i Podrinja...treci entitet trazi i izmjenu granica rs-e....a to se nekom nebi dopalo.....treci entitet je samo pokusaj izazivanja sukoba izmedju bosnjaka i hrvata...stara oprobana skola..
potpuno pogresno. Zagovaranje treceg entiteta od strane srpskih politicara u BiH bi samo ucvrstilo poziciju RS-a koja se trebala i neusvojinim ustavnim promjenama poprilicno uzdrmati, a svjesni su Dodik i drustvo da ce te ustavne promjene kad tad da se usvoje. Ipak oni se nadaju nekom novom daytonu gdje bi se nastupilo zajedno sa HDZ-om i izborio treci entitet sto bi bio prvi korak na putu raspada Bosne i Hercegovine kao drzave. Pitanje je samo kada bi se usvojio ustav o mogucnosti da entiteti postanu samostalne drzave.
Dodik bi i dao ponesto teritorija RS ako bi se uspostavio treci entitet jer taj entitet garantuje opstanak RS-a.

@three sisters: Uz svo postovanje, gospoda nisu objasnila kako primjeniti konsocijaciju na BiH. Dakle kako napraviti takav izborni zakon da se ovo primjeni? Mi i sad u predsjednistvu imamo konsocijaciju, a preglasavanje je onemoguceno mehanizmom vitalnog nacionalnog interesa. Dakle ovo nije nikakvo poboljsanje. Umjesto sto u vladama stoji 5-4-3 stajace 4-4-4 i opet sve isto, a ja sam za to da stoji 12-0-0 onih koji su najsposobniji ma koje da su nacije i samo neka vole ovu zemlju. Izvini ali ja u konsocijaciji ne vidim nista novo.
Po meni jedino rjesenje za BiH je nemogucnost registrovanja politicke partije koja ima ispod 30.000 clanova sa placenom clanarinom i dokazom o tome, a da ista uz to ne moze da ima preko 60% clanstva jedne nacije. To je jedino sto BiH moze uciniti naprednim drustvom i da narod bira KVALITET, a ne nacionalni tor.
ovo lijepo zvuci...

ovo je kontradiktorno crveno markiranom...

ja nisam bas siguran da razumijem sta predlagaci konsocijacije imaju za cilj, ali mi se cini da pobornike takve ideje kao sto je Ivan Lovrenovic ili fra Ivan Sarcevic, dakle ljudi neopterceni nacionalizmom, odani Bosni, ali i svom hrvatskom podrijetlu, treba uzeti zaozbiljno i s njima razgovarati o tome koliko je ovaj prijedlog uistinu dobar. nekako mi je moj respekt prema gosp. Lovrenovicu i svemu njegovom sto sam dosad procitao prevelik da bih sumnjao u njegove dobre namjere.
osim toga u proslom broju Dana sam procitao lijep intervju sa fra Ivanom Sarcevicem, u kojem se on, iako pobornik konsocijacije, eksplicitno izjasnjava protiv treceg entiteta.
i, konacno, nismo li i prije rata imali konsocijaciju u najvecem dijelu zemlje, sela su najvecim dijelom bila monoetnicka, a istinski zajednicki zivot se je odvijao samo u vecim, urbanim sredinama. mozda bismo u takvom uredjenju profitirali utoliko da bi oni koji danas zive jedni protiv drugih, zivjeli (tolerantno) jedni pored drugih, a nama koji mozemo i hocemo skupa to niko i ne bi mogao zabraniti.

dakle ja ovo naglas razmisljam, bez da znam dovoljno o prijedlogu. samo nisam za apriori odbacivanje ideje koja dolazi od ozbiljnih i nekompromitovanih ljudi.
Bunna

Post by Bunna »

mostarac wrote:
Bunna wrote:hmm, ma htio je milosevic i ono sto bi bilo "prakticno nezavisna drzava" bosnjaka oteti, mada to i nije tema.

a ako stvarno mislis da su svajcarski kantoni prakticno nezavisne drzave onda nas dvojica na drugaciji nacin shvatamo tu zemlju.
prvenstveno sto su se oni ujedinili na osnovu zajednicke zakletve (eidgenossen)
, a ovi nasi se ni oko hipokratove ne bi mogli dogovorit. uzgred, mozes mislit na koji nacin su karadzic i boban zamisljali svajcarski politicki sistem. po njima bi se svajcarska u dogledno vrijeme podijelila i pripojila njemackoj, francuskoj i italiji.
svajcarci su prvo svajcarci pa tek onda nijemci, talijani i francuzi sto slozices se kod nas nije slucaj
oni su samo svajcarci i nikako nijemci, francuzi i talijani i ostali. naravno da se slazemo, ali, opet su konsocijacija!
mostarac

Post by mostarac »

buzzer wrote:
mostarac wrote:
zavrzlama wrote: Politicari u rs-u znaju da bez treceg entiteta ce rs biti savez srpskih opstina,pogotovo ako se slucajno reformise policija....stvaranjem treceg entiteta niko nebi mogao prigovoriti ...najbolji odgovor onim koji se raduju trecem entitetu(Dodik ) ako nudis onda im daj teritoriju i to njihovu koju si ratom okupirao i nazvao onako kako si nazvao....Treci entitet bi neki stvorili iskljucivo radi potpune podjele BIH a ne radi unutrqasnjeg preustroja drzave....zna Dodik recimo ako bi se stvorio ttreci entitet a BIH nastavila da postoji u svojim granicama ,da bi u tom slucaju bio na gubitku davajuvi hrvatima i bosnjacima dijelove Posavine i Podrinja...treci entitet trazi i izmjenu granica rs-e....a to se nekom nebi dopalo.....treci entitet je samo pokusaj izazivanja sukoba izmedju bosnjaka i hrvata...stara oprobana skola..
potpuno pogresno. Zagovaranje treceg entiteta od strane srpskih politicara u BiH bi samo ucvrstilo poziciju RS-a koja se trebala i neusvojinim ustavnim promjenama poprilicno uzdrmati, a svjesni su Dodik i drustvo da ce te ustavne promjene kad tad da se usvoje. Ipak oni se nadaju nekom novom daytonu gdje bi se nastupilo zajedno sa HDZ-om i izborio treci entitet sto bi bio prvi korak na putu raspada Bosne i Hercegovine kao drzave. Pitanje je samo kada bi se usvojio ustav o mogucnosti da entiteti postanu samostalne drzave.
Dodik bi i dao ponesto teritorija RS ako bi se uspostavio treci entitet jer taj entitet garantuje opstanak RS-a.

@three sisters: Uz svo postovanje, gospoda nisu objasnila kako primjeniti konsocijaciju na BiH. Dakle kako napraviti takav izborni zakon da se ovo primjeni? Mi i sad u predsjednistvu imamo konsocijaciju, a preglasavanje je onemoguceno mehanizmom vitalnog nacionalnog interesa. Dakle ovo nije nikakvo poboljsanje. Umjesto sto u vladama stoji 5-4-3 stajace 4-4-4 i opet sve isto, a ja sam za to da stoji 12-0-0 onih koji su najsposobniji ma koje da su nacije i samo neka vole ovu zemlju. Izvini ali ja u konsocijaciji ne vidim nista novo.
Po meni jedino rjesenje za BiH je nemogucnost registrovanja politicke partije koja ima ispod 30.000 clanova sa placenom clanarinom i dokazom o tome, a da ista uz to ne moze da ima preko 60% clanstva jedne nacije. To je jedino sto BiH moze uciniti naprednim drustvom i da narod bira KVALITET, a ne nacionalni tor.
ovo lijepo zvuci...

ovo je kontradiktorno crveno markiranom...

ja nisam bas siguran da razumijem sta predlagaci konsocijacije imaju za cilj, ali mi se cini da pobornike takve ideje kao sto je Ivan Lovrenovic ili fra Ivan Sarcevic, dakle ljudi neopterceni nacionalizmom, odani Bosni, ali i svom hrvatskom podrijetlu, treba uzeti zaozbiljno i s njima razgovarati o tome koliko je ovaj prijedlog uistinu dobar. nekako mi je moj respekt prema gosp. Lovrenovicu i svemu njegovom sto sam dosad procitao prevelik da bih sumnjao u njegove dobre namjere.
osim toga u proslom broju Dana sam procitao lijep intervju sa fra Ivanom Sarcevicem, u kojem se on, iako pobornik konsocijacije, eksplicitno izjasnjava protiv treceg entiteta.
i, konacno, nismo li i prije rata imali konsocijaciju u najvecem dijelu zemlje, sela su najvecim dijelom bila monoetnicka, a istinski zajednicki zivot se je odvijao samo u vecim, urbanim sredinama. mozda bismo u takvom uredjenju profitirali utoliko da bi oni koji danas zive jedni protiv drugih, zivjeli (tolerantno) jedni pored drugih, a nama koji mozemo i hocemo skupa to niko i ne bi mogao zabraniti.

dakle ja ovo naglas razmisljam, bez da znam dovoljno o prijedlogu. samo nisam za apriori odbacivanje ideje koja dolazi od ozbiljnih i nekompromitovanih ljudi.
nije kontradikcija jer vladu sastavlja mandatar,a onaj sistem onemogucava preglasavanje u parlamentu od strane bilo kojeg naroda, a taj parlament bira vladu
Bunna

Post by Bunna »

i, konacno, nismo li i prije rata imali konsocijaciju u najvecem dijelu zemlje
naravno, i sfrj je u jednu ruku imala konsocijacijsko uredjenje!
liberal

Post by liberal »

sta bi bilo kad bi......
sve zelje i pozdravi :-)

dajte ljudi prestanite sanjat, pogledajte izborne rezultate zadnjih 12 godina pa cete vidjet..... sta narod misli narod bira.
realnost je da koliko god politicari pricali jedno realno stanje na terenu je drugacije. srbi ne zele da zive sa ostalima zajedno ,to je opste poznato, hrvati takodjer. bosnjaci koliko god da vi pricate da da su za suzivot propagiraju jedno a rade drugo. sve se svodi na ono mi smo vecina i "stvarni starosjedioci" ( valjda od imena) tako da drugi treba da nam se povinuju a ako nece nek idu....... realnost je da je bosna u ovom trenutku podjeljenja na 3 jedinice. nemojte mi pocet procat price o tome ako se ukine rs bice bolje.....vasingtonski sporazum je potpisan 93 i jos uvijek federacija malo malo pa zakoci
sveu16

Post by sveu16 »

Fra Mijo Dzolan, provincijal Bosne srebrene

Romantiziranje proslosti kod nas je u sluzbi hegemonije

Provincijal Bosne srebrene fra Mijo Dzolan vidi uredjenje i organizaciju Bosne i Hercegovine po uzoru na Belgiju.
Fra Mijo Dzolan: kulturna autonomija je put ka efikasnom teritorijalnom ustroju
Romantiziranje proslosti kod nas je u sluzbi hegemonije
Provincijal Bosne srebrene fra Mijo Dzolan vidi uredjenje i organizaciju Bosne i Hercegovine po uzoru na Belgiju.
Fra Dzolan pojasnjava da zeli, “zajedno sa svim ljudima dobre volje i privrzenima BiH kao europskoj drzavi sretnih pojedinaca i naroda poceti javnu raspravu o konsocijacijskom modelu uredjenja, kakav imaju Belgija i Svicarska”.

Belgijski model
Buduci da o ovom pitanju postoji obilna strucna literatura, uputio bih citatelje bar na studije prof. Uge Vlaisavljevica, prof. Mirjane Kasapovic, Floriana Biebera i Arenda Lijpharta. Pored velikih razlicitosti, u oci upada i podudarnost belgijskog drustva s nasim u BiH. Zato je belgijsko, kao i svicarsko rjesenja zivota razlicitih kulturnih i nacionalnih zajednica u jednoj prosperitetnoj drzavi izazov.
Premda na visokom gospodarskom i civilizacijskom stupnju, belgijski Flamanci i Valonci, uz manju njemacku zajednicu, imali su upravo zbog nerijesenih pitanja jezika i kulturne autonomije puno tenzija. Belgija je zapoèela rjesavati ovo pitanje uvodjenjem kulturne autonomije za pripadnike razlicitih jezicnih i nacionalnih skupina. Zanimljivo da ovaj oblik organizacije drzave cesto nazivaju herojskim. Valjda zato sto za njegovo ostvarenje treba hrabrosti izici iz potrosenih i neucinkovitih povijesnih matrica. Kulturna autonomija, kao sto se dogodilo u slucaju Belgije,
moze dovesti do konsenzusa o efikasnom teritorijalnom ustroju drzave, ali to tek jaca privrzenost svih takvoj drzavi.
Spomenuti politolozi vide cetiri bitna elementa konsocijacije: velika koalicija, veto, proporcionalnost-paritet i kulturna autonomija, koja moze dovesti do konsenzusa o federalizaciji, cuvajuæi na citavom teritoriju drzave individualnu i kulturnu autonomiju, objasnio je fra Mijo Dzolan.

Predlazete li srpsku, hrvatsku i bosnjacku teritorijalnu organizaciju?
Belgija je odvojeno rjesavala pitanja kulturne i personalne autonomije od pitanja teritorijalne autonomije. To je ocigledno relaksiralo nakupljene tenzije, tako da su 1993. mogli bez problema usvojiti federalizaciju drzave, razvijajuæi citav sustav prenosenja vlasti po principu supsidijarnosti na odgovarajuæe razine upravljanja. Citav sustav se dogovorno i dalje doradjuje s nakanom da afirmira osobna i kolektivna prava svojih gradjana.
Kod nas se prakticno provela teritorijalizacija drzave po nacelu brutalne sile, bez logike i uvazavanje ljudskih prava. Zato smo paralizirani. Zato je svaki razgovor o teritorijalnoj organizaciji BiH pod sumnjom neke nove agresije. Iz ovog zacaranog kruga nema izlaska bez belgijskog redoslijeda stvari. Do kraja provedena kulturna i personalna autonomija pretpostavlja cestite i inteligentne ljude, koji znaju da na tom treba iskreno raditi. Tada ce se bez straha i
sumnjicenja moci razgovarati o teritorijalnom preustroju, koji tehnicki olaksava provodjenje usvojenih zakona i vrijednosti.

Dejtonski okvir
Na koliko bi teritorijalnih jedinica trebala biti podijeljena BiH i kakve bi one trebale biti?
Mislim da ne bih smio biti toliko prepotentan da od polaznog razmisljanja nudim drustvu i BiH konkretno rjesenje teritorijalnog ustroja. Mogu samo ustvrditi da ovo sto imamo niti je pravedno niti funkcionalno. Tek je zabluda misliti da je ovo dobro za Srbe, zacijelo niti za Bosnjake, a osobito nije dobro za Hrvate. Treba stvoriti preduvjete da bez straha i mrznje razgovaramo o teritorijalnom ustroju. Redoslijed je po mom misljenju slijedeci: konsocijacija belgijskog tipa, koja ce vratiti povjerenje i svijest o nasoj neraskidivoj medjuovisnosti, treba vratiti izbjeglice, a onda moze slijediti dogovor o teritorijalnom ustroju belgijskog ili Svicarskog tipa - human, efikasan, praktican, pravedan.

Dakle, tri entiteta, kantona ili regije?
Ocigledno se nismo posve razumjeli. Ja bih najvise volio da glede pitanja teritorijalnog ustroja pocnemo s nulte tocke. No, imamo zadati daytonski okvir, pred kojim drzimo uglavnom pognute glave, bez obzira sto zbog toga ratne rane pogresno zarastaju. Buduæi da se ovaj teritorijalni izgled stvarao u ratu, logicno je da je on nelogican i nepravedan. Glede ovog pitanja se narodi u BiH nikad nece sloziti. Mogu samo pognuti glave pred silom i negdje pohraniti mrznju. Tko zna kad ce eksplodirati?! Zato ja u ovom stanju duha, odnosa, politicke prostitucije ne volim govoriti o teritorijalnom ustroju. Zato drzim da treba ozivjeti ona pitanja koja ce dovesti do apsurda ovakav teritorijalni ustroj. Jedno od tih pitanja jest i pitanje konsocijacije, koja u nastojanju da stvori demokratski okvir za autonomiju kultura uvodi neka nacela pred kojima drzave kao sadasnja BiH ne mogu poloziti ispit zrelosti i eticnosti..

Sta bi trebalo biti u BiH obuhvaceno kulturnom autonomijom?
Kulturnim i nacionalnim zajednicama u Belgiji prepusteno je da autonomno vode pitanje jezika, kulture, skolstva i medija. Svjestan sam opasnosti da ova podrucja kao sadrzaj kulturne autonomije izazivaju podozrenje i prigovore, koji formalno gledano imaju neko utemeljenje: razumijemo se, zasto getoizirati kulturu, zasto praviti segregaciju djece, zasto duplirati skupe medije i sl? No, treba istovremeno imati hrabrosti i postenja priznati da je alternativa autonomiji unitarizacija, stalni Damoklov mac nad svim pojedinacnim, specificnom, osobito kad su manjinski narodi poput Hrvata u pitanju. Hrvati u BiH svaki oblik unitarizacije dozivljavaju kao profinjeno sredstvo etnickog cisæenja. Zato je kulturna autonomija bitna kako bismo imali razloga i obvezu razvijati svoju privrzenost BiH, sto niti je moguce niti treba ocekivati tamo gdje drzava ne ispunjava opravdane zahtjeve. Multikulturalnost je uostalom civilizacijska vrijednost, koju zdrava drustva njeguju i stite, osiguravajuci na taj nacin spontanu i kreativnu komunikaciju medju svojim gradjanima i stiteci sve pojedinacno od globalne anonimnosti.

Bosanski duh
Moze li ovo BiH odmaci od onoga sto se vjekovima smatra bosanskim duhom?
Glede bosanskog duha treba razlikovati dva iskustva. Iskustvo ljudske dobrote, koje nije manjkalo u nasoj proslosti. Za nju su ljudi svih religija crpili snagu u svojim duhovnostima, tradiciji, obiteljskim, susjedskim i prijateljskim vezama. Sto su vremena bila teza, tim je ta dobrota bila dragocjenija. Zato kod svih nas postoji neka cudna nostalgija za dobrotom i dobrim ljudima.
No, ima nesto sto se moze posve krivo potkrasti pod pojmom bosanski duh. To su sva ona iskustva pobjednika, trijumfa, sile i moci. Ja nisam nostalgicar za proslim rezimima i ne mogu se pomiriti s tim da civilizirano uredjenje drzave koje konacno po najvisim standardima ljudskih prava uredjuje nase odnose, moze dovesti u pitanje vrijednost onog prvog iskustva dobrote. Mi nemamo u proslosti perioda s kojim se svi u BiH mozemo identificirati. Zato su privilegirani uvijek nastojali restaurirati proslost ili konzervirati sadasnjost, a potlaceni su svaku promjenu dozivljavali kao oslobodjenje. Zato je svako romantiziranje proslosti kod nas u sluzbi hegemonije, kojoj nazalost sluze i razne quasi-znanstvene teze. Politicka teologija drzi da nisu zdrava drustva koja podlijezu tzv. kulturnoj amneziji: zaboravu patnje i patnika pred silnim trijumfima moci. Zato nasu nostalgiju u BiH treba usmjeriti ka onim prostorima koji bude osjecaj za patnike, medjusobnu solidarnost, uvazavanje nasih strahova, ranjenosti, sto sve moze, motivirano bilo vjerom u Boga, bilo humanizmom, okrenuti nasu nostalgiju prema dobru koje mozemo jedni drugima uciniti.
Vjerujem da mozemo u svojim priznatim i njegovanim kulturnim razlikama puno plodnije i iskrenije komunicirati. Konsocijacija ne znaci niti bjezanje jednih od drugih, niti zahladjenje, niti gradjenje kineskih zidova medju nama, vec komuniciranje kultura slobodnih ljudi sa slobodnim ljudima.

Ne treba se bojati afirmacije hrvatske kulture
Da li su zaista medju nama kulturoloske razlike toliko velike i koliko ih je povijest stvorila?
Ovo je doista pitanje vrijedno sire analize. Kratko bih rekao da postoje medju svima nama u BiH bliskosti koje bismo trebali jos vise naglasavati, ali postoje i razlike koje bismo takodjer trebali priznati i posteno ih uvaziti. Kad mi fratri na toj egzistencijalnoj razini kazemo “narod”, pod tim mislimo na sve u BiH. Nije to tek eho politickih vizija fra Ivana Frane Jukica, vec nekakva dublja povijesna memorija i osjecaj sudbinske, ponekad i tragicne povezanosti sa svim ljudima koje je zivot donio u BiH. S druge strane, cinjenica je da smo mi djeca hrvatskog naroda, da bitno sudjelujemo u stvaranju hrvatske kulture, koju opet drzimo bitnim dijelom bh. bogatstva.
Zato se ne treba bojati da ce afirmacijom hrvatske kulture BiH nesto izgubiti. Moze izgubiti samo ako presahne ono sto mi stoljecima, uvjeren sam, za dobro svih, na svoj specifican nacin njegujemo.
Bunna

Post by Bunna »

vidi ima obilna sekundarna literatura i studije, a ja se mucim po primarnoj...

ko mi je kriv kad je biblioteka daleko, hehe...

inace mi se svidja stav fra dzolana! kulturna hegemonija u bih nije (vise) moguca.

time bi se izbio svaki argument ugrozenosti " vitalnog nacionalnog interesa", ali tek sada dolazimo na sustinu stvari. tek tada bi nacionalisti pokazali u javnosti pravo lice branivsi srpske sume, ep herceg bosne i fakticki bosnjacki telecom. a ne kojekakve jezike, kulture i identitete...
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Ja bih, kao skromni doprinos temi i argument "za", dodao da konsocijacijske države kao npr. Kanada, Španjolska, Belgija, Švicarska itd. funkcioniraju, i da su to sve napredne zemlje.
klif

Post by klif »

Smatram da je u BiH, makar u periodu 1945 – 1992, bio stvoren i još uvijek postoji, jedan kulturni identitet "bosanskohercegovačkog građanina", koliko god da to u ovom momentu atavistički i pretenciozno zvuči i do ludila para uši nacionalistima i realistima svih boja, a koji nije bio opterećen vjerskim, nacionalnim i inim podjelama, nego je predstavljao sintezu svih BH različitosti i karakterističnosti u jedan sasvim novi kulturni i kulturološki, a ako hoćete i narodoslovni kvalitet, koji je u konačnici nespojiv sa svakim od pojedinih, ili u najmanju ruku bitno različit od, u međuvremenu već potpuno stasalih, tronacionalnih ili tronacionalističkih isključivih poimanja životne BH stvarnosti. Nespojiv ili bitno različit taman toliko koliko su međusobno nespojiva i različita gledišta i poimanja životne stvarnosti BH Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Dopuštam prigovor realnosti da takav životni pristup i sistem vrijednosti koji je prizašao iz njega nije bio dominantan u cijeloj BiH, niti je ikad bio prihvaćen od, sada već to jako dobro znamo, uvijek nacionalno svjesnih i u dubini svoje duše oduvijek jasno opredjeljenih pripadnika konstitutivnih BH naroda. Međutim, da njegov značaj i utjecaj na cjelokupno BH društvo, u najmanju ruku, nije bio zanemariv, najbolje ilustruje činjenica koliku su količinu sile i neljudskosti morali upotrijebiti i još uvijek moraju upotrebljavati, troglavi nacionalisti (naravno, neki manje neki više) u pokušaju njegovog konačnog uništenja. I pored tih nadljudskih napora da mene i svakog drugog Bosanca i Hercegovca ubijede u nemogućnost zajedničkog života i neophodnost podjela, nisu, barem kod mene, do kraja uspjeli u svojoj nakani da mi do kraja ogade sve one koji ne misle kao ja.

Teze o nemogućnosti zajedničkog života odnosno teze o nekakvom obliku suživota temeljene na principu "paralelnih svjetova" koje će za par generacija ili desetina godina prerasti u neki drugi kvalitet, su, u međuvremenu, postale jedini oblik politički korektnih i opšteprihvaćenih normi ponašanja i razmišljanja.

Stoga, ako već pričamo o konsocijaciji, bez obzira kako shvaćenoj i bez obzira na to ko je podastire, insistiram na tome, da se kao jednakovrijedan segmenat BH društva i kao jednakovrijedan partner u kakvim god pregovorima o ovoj temi, tretira i ova grupa ljudi, grupa Bosanaca i Hercegovaca, koja očigledno lagano izumire ili definitivno napušta brod "trojice pobješnjelih ludaka", a ne da se takvi ljudi isključivo percipiraju kao latentni dio nekog od "trojice", jer oni to jednostavno nisu. Oni su kvalitet za sebe i dio društva koji ima jednaka prava na BiH kao i ova "trojica", koja to pravo otimaju samo sebe i priznaju isključivo sebi.

I ne mora to da bude četrvti entitet. Neka se u BiH i meni, kao Bosancu i Hercegovcu, obezbijede prava na kulturnu autonomiju, da i ja učestvujem u stvaranju novog ili novih kvaliteta za BiH. Jer i ja sam dio Bosne i Hercegovine.

Koliko god da vam to, poštovani nacionalisti, smetalo.
mostarac

Post by mostarac »

klif wrote:Smatram da je u BiH, makar u periodu 1945 – 1992, bio stvoren i još uvijek postoji, jedan kulturni identitet "bosanskohercegovačkog građanina", koliko god da to u ovom momentu atavistički i pretenciozno zvuči i do ludila para uši nacionalistima i realistima svih boja, a koji nije bio opterećen vjerskim, nacionalnim i inim podjelama, nego je predstavljao sintezu svih BH različitosti i karakterističnosti u jedan sasvim novi kulturni i kulturološki, a ako hoćete i narodoslovni kvalitet, koji je u konačnici nespojiv sa svakim od pojedinih, ili u najmanju ruku bitno različit od, u međuvremenu već potpuno stasalih, tronacionalnih ili tronacionalističkih isključivih poimanja životne BH stvarnosti. Nespojiv ili bitno različit taman toliko koliko su međusobno nespojiva i različita gledišta i poimanja životne stvarnosti BH Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Dopuštam prigovor realnosti da takav životni pristup i sistem vrijednosti koji je prizašao iz njega nije bio dominantan u cijeloj BiH, niti je ikad bio prihvaćen od, sada već to jako dobro znamo, uvijek nacionalno svjesnih i u dubini svoje duše oduvijek jasno opredjeljenih pripadnika konstitutivnih BH naroda. Međutim, da njegov značaj i utjecaj na cjelokupno BH društvo, u najmanju ruku, nije bio zanemariv, najbolje ilustruje činjenica koliku su količinu sile i neljudskosti morali upotrijebiti i još uvijek moraju upotrebljavati, troglavi nacionalisti (naravno, neki manje neki više) u pokušaju njegovog konačnog uništenja. I pored tih nadljudskih napora da mene i svakog drugog Bosanca i Hercegovca ubijede u nemogućnost zajedničkog života i neophodnost podjela, nisu, barem kod mene, do kraja uspjeli u svojoj nakani da mi do kraja ogade sve one koji ne misle kao ja.

Teze o nemogućnosti zajedničkog života odnosno teze o nekakvom obliku suživota temeljene na principu "paralelnih svjetova" koje će za par generacija ili desetina godina prerasti u neki drugi kvalitet, su, u međuvremenu, postale jedini oblik politički korektnih i opšteprihvaćenih normi ponašanja i razmišljanja.

Stoga, ako već pričamo o konsocijaciji, bez obzira kako shvaćenoj i bez obzira na to ko je podastire, insistiram na tome, da se kao jednakovrijedan segmenat BH društva i kao jednakovrijedan partner u kakvim god pregovorima o ovoj temi, tretira i ova grupa ljudi, grupa Bosanaca i Hercegovaca, koja očigledno lagano izumire ili definitivno napušta brod "trojice pobješnjelih ludaka", a ne da se takvi ljudi isključivo percipiraju kao latentni dio nekog od "trojice", jer oni to jednostavno nisu. Oni su kvalitet za sebe i dio društva koji ima jednaka prava na BiH kao i ova "trojica", koja to pravo otimaju samo sebe i priznaju isključivo sebi.

I ne mora to da bude četrvti entitet. Neka se u BiH i meni, kao Bosancu i Hercegovcu, obezbijede prava na kulturnu autonomiju, da i ja učestvujem u stvaranju novog ili novih kvaliteta za BiH. Jer i ja sam dio Bosne i Hercegovine.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

klif wrote:Smatram da je u BiH, makar u periodu 1945 – 1992, bio stvoren i još uvijek postoji, jedan kulturni identitet "bosanskohercegovačkog građanina", koliko god da to u ovom momentu atavistički i pretenciozno zvuči i do ludila para uši nacionalistima i realistima svih boja, a koji nije bio opterećen vjerskim, nacionalnim i inim podjelama, nego je predstavljao sintezu svih BH različitosti i karakterističnosti u jedan sasvim novi kulturni i kulturološki, a ako hoćete i narodoslovni kvalitet, koji je u konačnici nespojiv sa svakim od pojedinih, ili u najmanju ruku bitno različit od, u međuvremenu već potpuno stasalih, tronacionalnih ili tronacionalističkih isključivih poimanja životne BH stvarnosti. Nespojiv ili bitno različit taman toliko koliko su međusobno nespojiva i različita gledišta i poimanja životne stvarnosti BH Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Nije u tome stvar, i u Švicarskoj postoji švicarski identitet, a ne samo tri neka zasebna identiteta, kao i u Kanadi, Belgiji, itd. Nitko zapravo i ne želi ukidati bosanskohercegovački identitet, samo želim institucionalnu zaštitu da se on ne pretvori u samo bošnjački.

Gledaj, nikome ne pada na pamet (pokušati) ukinuti pokrajine u Belgiji ili Kanadi jer bi ih baš taj čin učinio nestabilnim i nacionalističkim.

Zato će identitet bosanskohercegovačkog građanina biti to jači, što manje bude zabrana i ograničenja, jer riješavanjem nacionalnih pitanja na red dolaze druge stvari.
klif

Post by klif »

Tomislav MO wrote: Nitko zapravo i ne želi ukidati bosanskohercegovački identitet, samo želim institucionalnu zaštitu da se on ne pretvori u samo bošnjački.

Zato će identitet bosanskohercegovačkog građanina biti to jači, što manje bude zabrana i ograničenja, jer riješavanjem nacionalnih pitanja na red dolaze druge stvari.
Bosanskohercegovački identitet je ukinut dekretom 1992. godine, tako da danas ne postoji realna potreba za njegovim ukidanjem. Od tada do danas je izgrađivan i podstican identitet Bošnjaka, Hrvata i Srba, nikako bosanskohercegovački. Opasnost da bosanskohercegovački identitet postane bošnjački je jednaka onoj da on postane hrvatski ili srpski.

Ja želim institucionalnu zaštitu bosanskohercegovačkog identiteta kao branu pretvaranju i svojatanju tog identiteta od strane samo jednog naroda ili na samo određenoj teritoriji.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

klif wrote:
Tomislav MO wrote: Nitko zapravo i ne želi ukidati bosanskohercegovački identitet, samo želim institucionalnu zaštitu da se on ne pretvori u samo bošnjački.

Bosanskohercegovački identitet je ukinut dekretom 1992. godine, tako da danas ne postoji realna potreba za njegovim ukidanjem. Od tada do danas je izgrađivan i podstican identitet Bošnjaka, Hrvata i Srba, nikako bosanskohercegovački. Opasnost da bosanskohercegovački identitet postane bošnjački je jednaka onoj da on postane hrvatski ili srpski.

Ja želim institucionalnu zaštitu bosanskohercegovačkog identiteta kao branu pretvaranju i svojatanju tog identiteta od strane samo jednog naroda ili na samo određenoj teritoriji.
U ovoj drzavi obrnutih i izvrnutih vrijednosti to sto ti pricas proglasava se suprotnim drzavnim interesima (koje li ironije) i, zavisi s koje se strane gleda pro(cetnickom/ustaskom) retorikom :oops:

Zaboga, znamo da su Srbi narod nebeski, da su Hrvati ovdje od stoljeca pitaj Boga kojeg, haman prije Krista, a da su Bosnjaci ni manje ni vise potomci Ilira i da smo svi mi Bosnjaci samo toga jos nismo svjesni (a da bi znali zasto, procitajte gornji pasus). :oops:

Svakoga dana, u svakom pogledu, sve vise...

P.S. Poenta price je da ce se svi sloziti, i profesionalni Srbi, i profesionalni Hrvati, i profesionalni Bosnjaci, da oni upravo i zele ovo o cemu si ti pisao, medjutim ne zele na nacin na koji zele druga dva naroda :oops: i da su u stvari ovakvi kakvi jesu zato da se zastite od prevlasti drugih, dok direktno tlace sve, ali ama bas sve, koji nisu i ne misle kao oni.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

_BosanaC wrote:Poenta price je da ce se svi sloziti, i profesionalni Srbi, i profesionalni Hrvati, i profesionalni Bosnjaci, da oni upravo i zele ovo o cemu si ti pisao, medjutim ne zele na nacin na koji zele druga dva naroda :oops: i da su u stvari ovakvi kakvi jesu zato da se zastite od prevlasti drugih, dok direktno tlace sve, ali ama bas sve, koji nisu i ne misle kao oni.
Točno, potpuno se slažem. :thumbup:

Upravo zato treba Ustavom zaštititi jedne od drugih ili trećih.

Rekoh gore, pa zamislite da netko u Belgiji ili Kanadi (Švicarskoj, Španjolskoj, Britaniji itd.) pokuša ukinuti pokrajine. Koliko bi nakon tog Belgija bila stabilna? Dan? Mjesec? Dva mjeseca? :!:
mala-i

Post by mala-i »

Tomislav MO wrote:
_BosanaC wrote:Poenta price je da ce se svi sloziti, i profesionalni Srbi, i profesionalni Hrvati, i profesionalni Bosnjaci, da oni upravo i zele ovo o cemu si ti pisao, medjutim ne zele na nacin na koji zele druga dva naroda :oops: i da su u stvari ovakvi kakvi jesu zato da se zastite od prevlasti drugih, dok direktno tlace sve, ali ama bas sve, koji nisu i ne misle kao oni.

Rekoh gore, pa zamislite da netko u Belgiji ili Kanadi (Švicarskoj, Španjolskoj, Britaniji itd.) pokuša ukinuti pokrajine. Koliko bi nakon tog Belgija bila stabilna? Dan? Mjesec? Dva mjeseca? :!:
evo ti bosanac odmah potvrde pretpostavke..nisi morao dugo čekati...
mostarac

Post by mostarac »

Tomislav MO wrote:

a zamisli da igraju svicarska i njemacka a svicarci zvizde svicarskoj himni i navijaju za njemacku :D

Ne moze se poredit covjece, kako to ne kontas. Problem je sto vecina srspkog i hrvatskog naroda (bar u nacionalno homogenim sredinama) mrzi ovu zemlju i zeli da propadne pa cesto rade i na vlastitu stetu samo da bi napakostili BiH, problem je sto je BiH toj vecini rezervna drzava koju ne dozivljavaju kao svoju, ali zauzvrat traze sva prava u njoj i imaju ih, ali hoce jos i jos jos. To trazenje ce stati onog trena kad neko kaze pa dobro eto vam sve sto hocete. tada ce se napraviti tri teritorijalne jedinice (ili dvije po karadjordjevu i grazu) i svaka ce imati pravo na samostalnost. Sve sto rade HDZ (brojke i slova), SDS, SNSD, katolicka i pravoslavna crkva usmjereno je PROTIV bosne i hercegovine. U tome im naravno cesto svojom ekstra mafijasko-stupidnom politikom pomognu veoma cesto SDA i SBiH sa Reisom Cericem na celu.
Shvati da ljudi koji vole ovu zemlju i kojima je ona JEDINA domovina ne vjeruju i nece vjerovati takvim politikama dok se one istinski ne odrede za Bosnu i Hercegovinu, a ne za susjedne zemlje. Kad u Sirokom Brijegu BiH uz podrsku publike bude igrala protiv Hrvatske, tad ocekuj povjerenje i tad ce ti bit ponudjen entitet bez da ga trazis, jer ostvarice se povjerenje. Do tada moze biskup Peric vristat na sav glas ali za treci entitet ce morat ustat iz mrtvih pa da ga dozivi, jer za njegovog zivota nece sigurno.
Dakle preduslov za napredak BiH, je da se pokaze ljubav prema istoj, a ne mrznja.
klif

Post by klif »

_BosanaC wrote: U ovoj drzavi obrnutih i izvrnutih vrijednosti to sto ti pricas proglasava se suprotnim drzavnim interesima (koje li ironije) i, zavisi s koje se strane gleda pro(cetnickom/ustaskom) retorikom :oops:
Ovo što pričam i jeste u suprotnosti, i nadam se da je to jasno artikulirano, sa državnim interesima shvaćenim na način na koji to shvataju trenutno vladajući oligarsi. Nacionalistima jeste u interesu da stvar zamagle do kraja i izokrenu svaku logičnost do besmisla, te da ubiju svaku klicu zdravog razuma u ljudima koji se usuđuju, tu i tamo, uključiti sopstveni mali bosanskohercegovački mozak.

I da, smatram da se tu zbilja radi o ironiji. Jer, ironičan može biti samo inteligentan čovjek. Radi se o, u stvari, u svojoj zamisli i izvedbi duboko promišljenom, ali krajnje jednostavnom i u svakoj situaciji primjenjivom planu – zavadi pa vladaj. Baci im kost da se među sobom glođu.
Post Reply