Plate u bankama u BiH
Moderator: anex
-
revolutia
pa ja i jesam otvorio temu da malo diskutujemo i razmjenjujemo informacije i znanja, citso da taj sektor plata u bankama, "koliko-toliko" bude ovde transparantniji.
ovako bar donekle imamo sliku sta od koje banke mozemo ocekivati.
ne radim u banci, ali procredit i volksbanka su me iz vlastitog iskustva jako nekgativno iznenadile, tj. razocarale, traze mnogo odricanja od uposlenika,a nisu spremne nagraditi istog..
-
revolutia
pa ja i jesam otvorio temu da malo diskutujemo i razmjenjujemo informacije i znanja, citso da taj sektor plata u bankama, "koliko-toliko" bude ovde transparantniji.
ovako bar donekle imamo sliku sta od koje banke mozemo ocekivati.
ne radim u banci, ali procredit i volksbanka su me iz vlastitog iskustva jako nekgativno iznenadile, tj. razocarale, traze mnogo odricanja od uposlenika,a nisu spremne nagraditi istog..
- shalla
Joj meni se kosa na glavi diže kad pročitam ovako nešto. Kafići su nam puni omladine koja povazdan ispija kafe i valjda traži neko opravdanje u ovom argumentu jer kao "šta ja imam tražiti posao kad nemam štelu"ja_cura_ wrote:vazna je stela
Mislim bullshit fakat, od mojih 30-ak prijatelja koji su završili fakultete nema nijedan da nije našao posao, svi su se hvala Bogu zaposlili. Al je problem kod naše raje taj što bi svako odmah bio direktor, menadžer, relationship manager za pravna lica, glavni programer il bilo koja druga "visoka" pozicija u firmi, ovisno o tome gdje radi. I kao nešto se ljutnu kad im npr u banci kažu "eto prva 3 mjeseca ćeš raditi kao blagajnik", to im je kao ispod časti.
Ja kad sam tek počeo raditi komplet posao mi je bio "špansko selo", prvih 5 dana sam bio kao burek u svemiru i bio sam spreman prihvatiti savjet od čistačice a kamoli od nekoga sa srednjom školom. Nijednog trenutka nisam pomislio "šta meni ima pametovati neko sa srednjom školom" jer ti isti ljudi rade u banci po 20 godina, pa brate da imaju osnovnu školu znali bi dobro raditi svoj posao. Zato sad (hvala Bogu dragom) imam ugovor na neodređeno, jaaako dobru platu (prije 3 mjeseca sam dobio povećanje plate od 15%), određenu poziciju u filijali u kojoj radim (dakle nisam na šalteru)...
Samo za 2,5 godine, a zaposlio se bez ikakve štele, prošao 3 intervjua i ljudi me primili...
Ja znam da je moj primjer jedan od svijetlijih (ponavljam, hvala Bogu) al me nervira kad se raja preda letargiji uz izgovor "šta ću kad nemam štele". Jbg, kod mene dnevno dođu 2-3 mlade osobe da otvore račun da primaju plaću preko banke što znači da ima posla ko hoće da radi. Jest da tu ima firmi za koje fakat po prvi put čujem al jbg, i ne mogu svi raditi u Bankama, Telecomu ili Elektroprivredi
Eto, sorry na podužem postu al sam samo htio da podijelim svoje iskustvo po pitanju zaposlenja, vjerujte da ni štela ne znači ništa onome ko neće da radi.
-
ins
Ovo me podsjetilo na jos jedan problem ljudi kod nas, a to je da nisu u stanju pravilno ocijeniti atraktivnost neke pozicije ili nekog poslodavca. Kod nas se jos strasno puno pati od SOUR/OOUR/republicki fond radnih mjesta, koja su usput dopunjena bankama, telecomom i osiguravajucim kucama kao safe choice izboromshaqqa wrote:Jest da tu ima firmi za koje fakat po prvi put čujem al jbg, i ne mogu svi raditi u Bankama, Telecomu ili Elektroprivredi![]()
Npr, ja radim za firmu za koju maltene niko nije cuo, kada sam trebao biti zirant prijatelju u jednoj banci su ga odbili jer mu zirant nije u nekom JP ili KJKP. E sad, firma u kojoj radim je jedan od najboljih poslodavaca ex-Yu, u kojoj se nije lako zaposliti, ali kada se zaposlis bolje je u njoj nego u bilo kojoj Svicarskoj banci, Morgan&Stanleyu, Sanofi Aventisu a o BH telecomu ili HVB-CPB da ne govorimo....
Drugim rijecima, nekada treba malo prosurfati internetom, ogledati berzanske izvjestaje, pa tek onda reci "ja necu ni da se prijavljujem ovim levatima", jer cesto oglas koji zvuci kao "saradnik u prodaji" u "fabrici za proizvodnju cirkularnih glodalica za megacirkularne glodjace" moze XY puta biti bolje radno mjesto nego Key account Manager u Hypo, Raiffeisen, Triglav BH, BH Telecom, ili sl ....
- shalla
Pa da, to i ja govorimins wrote:Ovo me podsjetilo na jos jedan problem ljudi kod nas, a to je da nisu u stanju pravilno ocijeniti atraktivnost neke pozicije ili nekog poslodavca. Kod nas se jos strasno puno pati od SOUR/OOUR/republicki fond radnih mjesta, koja su usput dopunjena bankama, telecomom i osiguravajucim kucama kao safe choice izboromshaqqa wrote:Jest da tu ima firmi za koje fakat po prvi put čujem al jbg, i ne mogu svi raditi u Bankama, Telecomu ili Elektroprivredi![]()
![]()
![]()
Npr, ja radim za firmu za koju maltene niko nije cuo, kada sam trebao biti zirant prijatelju u jednoj banci su ga odbili jer mu zirant nije u nekom JP ili KJKP. E sad, firma u kojoj radim je jedan od najboljih poslodavaca ex-Yu, u kojoj se nije lako zaposliti, ali kada se zaposlis bolje je u njoj nego u bilo kojoj Svicarskoj banci, Morgan&Stanleyu, Sanofi Aventisu a o BH telecomu ili HVB-CPB da ne govorimo....
Drugim rijecima, nekada treba malo prosurfati internetom, ogledati berzanske izvjestaje, pa tek onda reci "ja necu ni da se prijavljujem ovim levatima", jer cesto oglas koji zvuci kao "saradnik u prodaji" u "fabrici za proizvodnju cirkularnih glodalica za megacirkularne glodjace" moze XY puta biti bolje radno mjesto nego Key account Manager u Hypo, Raiffeisen, Triglav BH, BH Telecom, ili sl ....
Ja imam fakat pravo puno klijenata koji rade u firmama za koje ne zna 5% ljudi a imaju plate iste ili veće od moje. Al eto, opet je pitanje ko želi kakve beneficije da ima. Po meni opet jako puno znači biti prijavljen na punu neto platu, imati plaćeno zdravstveno osiguranje za nedaj Bože, imati dosta veću mogućnost dobijanja kredita od raje koja radi u privatnom sektoru i sl. ali ako se već ne možete zaposliti u budžetskim firmama ili bankama nemojte klapit' ušima i predati se već što kaže ins prosurfajte i raspitajte se malo pa ćete uvidjeti da je spektar mogućih poslodavaca dosta veći nego što mislite.
I btw, samo da se nadovežem na boldirane dijelove. Sumnjam da je dobijanje kredita jedan od faktora pri izboru poslodavca jer ruku na srce, raja u nekim 20-im godinama i ne razmišlja baš toliko o kreditu. Ja prvi sam bio protiv kredita sve dok se nisam zaručio i odlučio da sa budućom ženom aBd počnem sređivati kuću, tad je već bilo vrijeme za "zavaljivanje"
-
EI Presidente
-
ins
Nisi me shvatio, nisam htio reci da ja sa svojom "nikad cuo" firmom imam problema da dobijem kredit, jer sam po sebi uvid u platnu listu i vrijeme isplate plate govori jako puno, vec da je moj prijatelj u njegovoj banci odbijen za kredit, jer ja kao njegov prvi zirant radim u "njima nepoznatoj d.o.o." firmi, pri cemu mu je preporuceno da potrazi tetku ili dajdzincu iz KJKP ViK Sarajevo?!shaqqa wrote: [
I btw, samo da se nadovežem na boldirane dijelove. Sumnjam da je dobijanje kredita jedan od faktora pri izboru poslodavca jer ruku na srce, raja u nekim 20-im godinama i ne razmišlja baš toliko o kreditu. Ja prvi sam bio protiv kredita sve dok se nisam zaručio i odlučio da sa budućom ženom aBd počnem sređivati kuću, tad je već bilo vrijeme za "zavaljivanje"Hoću da kažem da ta nemogućnost dobijanja kredita i nije neki presudni faktor za odabir firme gdje ćete se probati zaposliti, ima raje koja se do 40-e godine ne uvali u kredit pa im ništa ne fali.
Samo da napomenem: da bismo neku firmu uopste smatrali ozbiljnm poslodavcem, doprinosi za PIO na puni netto iznos plate, naknade za topli obrok i regres se podrazumijevaju.
BTW, u februaru 2007 po prvi put prosjecna netto plata u Kantonu Sarajevo je presla 400 EUR, i iznosila je 807 KM!
Dakle, dobra plata samim tim je ona preko 1200 KM, neto...
- shalla
Nažalost nisi u pravu (bar što se moje banke tiče).ins wrote:Nisi me shvatio, nisam htio reci da ja sa svojom "nikad cuo" firmom imam problema da dobijem kredit, jer sam po sebi uvid u platnu listu i vrijeme isplate plate govori jako puno, vec da je moj prijatelj u njegovoj banci odbijen za kredit, jer ja kao njegov prvi zirant radim u "njima nepoznatoj d.o.o." firmi, pri cemu mu je preporuceno da potrazi tetku ili dajdzincu iz KJKP ViK Sarajevo?!shaqqa wrote: [
I btw, samo da se nadovežem na boldirane dijelove. Sumnjam da je dobijanje kredita jedan od faktora pri izboru poslodavca jer ruku na srce, raja u nekim 20-im godinama i ne razmišlja baš toliko o kreditu. Ja prvi sam bio protiv kredita sve dok se nisam zaručio i odlučio da sa budućom ženom aBd počnem sređivati kuću, tad je već bilo vrijeme za "zavaljivanje"Hoću da kažem da ta nemogućnost dobijanja kredita i nije neki presudni faktor za odabir firme gdje ćete se probati zaposliti, ima raje koja se do 40-e godine ne uvali u kredit pa im ništa ne fali.
![]()
Samo da napomenem: da bismo neku firmu uopste smatrali ozbiljnm poslodavcem, doprinosi za PIO na puni netto iznos plate, naknade za topli obrok i regres se podrazumijevaju.
BTW, u februaru 2007 po prvi put prosjecna netto plata u Kantonu Sarajevo je presla 400 EUR, i iznosila je 807 KM!
Vjerovao ili ne ali možeš imati platu od 1.500,00 KM al ako ti je firma DOO ili imaš manje od 5 godina staža ili imaš završenu srednju školu šanse za neki iole veći kredit (5.000,00 i više) su ti jako male
Čistačica iz srednje škole sa primanjima od 450,00 KM i završenom osnovnom školom će prije dobiti kredit do 7.000,00 od recimo komercijaliste iz DOO firme koji ima 1.000,00 KM primanja i 2 godine staža (ne kažem da je meni drago što je tako al jbg, ko te pita).
- Pooll
Neko je konstantno kudio ProCredit banku...
Cinjenica je u toj banci 80% zaposlenih ispod 30 godina, sto znaci da daju sansu mladim...
Ovdje nije rijec o uslugama, ali ipak cu odstupiti:
Hvb, Reiffeisen, Volks - zaobilazim u sirokom luku... Sa ProCredit sam imao odlicno iskustvo u efikasnosti i sa CBS ( sada u okviru NLB Tuzlanska Banka d.d., Tuzla)
Cinjenica je u toj banci 80% zaposlenih ispod 30 godina, sto znaci da daju sansu mladim...
Ovdje nije rijec o uslugama, ali ipak cu odstupiti:
Hvb, Reiffeisen, Volks - zaobilazim u sirokom luku... Sa ProCredit sam imao odlicno iskustvo u efikasnosti i sa CBS ( sada u okviru NLB Tuzlanska Banka d.d., Tuzla)
-
Amy82
shaqqa wrote:Nažalost nisi u pravu (bar što se moje banke tiče).ins wrote:Nisi me shvatio, nisam htio reci da ja sa svojom "nikad cuo" firmom imam problema da dobijem kredit, jer sam po sebi uvid u platnu listu i vrijeme isplate plate govori jako puno, vec da je moj prijatelj u njegovoj banci odbijen za kredit, jer ja kao njegov prvi zirant radim u "njima nepoznatoj d.o.o." firmi, pri cemu mu je preporuceno da potrazi tetku ili dajdzincu iz KJKP ViK Sarajevo?!shaqqa wrote: [
![]()
Vjerovao ili ne ali možeš imati platu od 1.500,00 KM al ako ti je firma DOO ili imaš manje od 5 godina staža ili imaš završenu srednju školu šanse za neki iole veći kredit (5.000,00 i više) su ti jako maleJedino ako imaš neku rukovodeću funkciju u toj firmi, onda bi imao šansi.
Čistačica iz srednje škole sa primanjima od 450,00 KM i završenom osnovnom školom će prije dobiti kredit do 7.000,00 od recimo komercijaliste iz DOO firme koji ima 1.000,00 KM primanja i 2 godine staža (ne kažem da je meni drago što je tako al jbg, ko te pita).
Hmmmm, pa jeste to je super cifra, ali nakon koliko god staza? 1-2 ili vise? Sta je realno?
- shalla
Kažem ti, opet zavisi od firme u kojoj radišAmy82 wrote:shaqqa wrote:Nažalost nisi u pravu (bar što se moje banke tiče).ins wrote: Nisi me shvatio, nisam htio reci da ja sa svojom "nikad cuo" firmom imam problema da dobijem kredit, jer sam po sebi uvid u platnu listu i vrijeme isplate plate govori jako puno, vec da je moj prijatelj u njegovoj banci odbijen za kredit, jer ja kao njegov prvi zirant radim u "njima nepoznatoj d.o.o." firmi, pri cemu mu je preporuceno da potrazi tetku ili dajdzincu iz KJKP ViK Sarajevo?!![]()
Vjerovao ili ne ali možeš imati platu od 1.500,00 KM al ako ti je firma DOO ili imaš manje od 5 godina staža ili imaš završenu srednju školu šanse za neki iole veći kredit (5.000,00 i više) su ti jako maleJedino ako imaš neku rukovodeću funkciju u toj firmi, onda bi imao šansi.
Hmmmm, pa jeste to je super cifra, ali nakon koliko god staza? 1-2 ili vise? Sta je realno?
Ako imaš 2 godine radnog staža i radiš u DOO firmi šanse da dobiješ kredit su skoro pa nikakve a ako si u budžetskoj/javnoj firmi i pored 2 godine staža šanse su ti dosta veće.
A ovaj argument u postu prije za ProCredit banku je bezze. Jedini razlog što je u toj banci veći broj mlađe raje je taj što ProCredit ima najslabije plaće od svih banaka i prije će mlađa osoba pristati da radi za manju lovu od nekog ko ima 40 godina. A mi smo ovdje nažalost PREJEFTINA radna snaga i 70% ljudi u ovoj državi prihvata poslove bez pogovora jer znaju (ja prvi) da nemaju baš puno izbora jer ima na hiljade ljudi koji bi dali guzice (da prostite) da dobiju bilo kakav posao
- Pooll
Upravo...Marco-x wrote:
Koja je tvoja Banka, molim te? Svašta. Jedini uvjet tri mjeseca minimalno imati redovite prihode, a pristup klijentima je uvijek selektivan... znači nepoznata firma, traži jamca, sudužnika itd. Kad se hoće dati kredit, dadne se...
Planovi su sve veći, a konkurencija sve teža...
Danas je toliko banaka da se uvijek moze naci ona koja je voljna dati kredit...
- shalla
Pa bujrum brate u druge banke, ne mogu ja nikoga natjerati (niti želim) da diže kredit u mojoj banciPooll wrote:Upravo...Marco-x wrote:
Koja je tvoja Banka, molim te? Svašta. Jedini uvjet tri mjeseca minimalno imati redovite prihode, a pristup klijentima je uvijek selektivan... znači nepoznata firma, traži jamca, sudužnika itd. Kad se hoće dati kredit, dadne se...
Planovi su sve veći, a konkurencija sve teža...
Danas je toliko banaka da se uvijek moze naci ona koja je voljna dati kredit...
Znam samo da se većina ljudi koji odu nakon prvog intervjua nezadovoljni kamatama ili nekim drugim stvarima poslije par dana vrate i traže formulare koje trebaju popuniti da se kredit realizuje
I ovo što kaže Marco je tačno, svaka banka ima svoje ciljane klijente i to je sasvim normalno. Al' mora vam biti jasno da banka (kao uostalom i sve druge firme) posluje na principu one "može nam se" jer dok god je potražnja za kreditima ovolika kolika jeste kamate neće opadati niti će se uslovi mijenjati. Tek kad bi iznos realizovanih kredita počeo opadati vjerujem da bi se i kriteriji spustili i kamate smanjile. I to nije tako samo u mojoj banci već i u ostalim
A to o 3 mjeseca minimalnih prihoda okačite mačku o rep jer sam se ja prije nagledao poslodavaca koji uplaćuju ljudima platu na banku 3-4 mjeseca (planski da im se može odobriti kredit) i onda "misteriozno" prestanu, ljudi prestanu plaćati rate, zatezne kamate vrtoglavo rastu i kredit polako ode na sudsko utuženje. E upravo zbog tih razloga su i pooštreni kriteriji i hvala Bogu da je tako jer sad imamo dosta manje klijenata koji kasne sa uplatama ili nikako ne plaćaju rate.
P.S. Otišli smo od teme, pričamo o stvarima koje su svima poznate i mislim da je sva dalja priča ustvari "iz šupljeg u prazno"
-
senadd
#40 smijeh
E pročitah ovo i dobro se nasmijah._BosanaC wrote:Kako god da bilo - znaj da je uvjek lakse preci sa posla na posao nego sjediti kuci i cekati neku "idealnu" priliku... Jer nikada ne znas odakle ti se smjesi bas idealna prilika.
Vehabije,lopovluci,kriminal,ecconomija i sl... sve je zbog ovih koje "čuvamo"
Sinoč onaj papak što predstavlja borce shisic-shupak,jedno u Ponedeljak govori ,a sinoč fali vladu.Taki se uvlače Brankoviću i sl.,pa je sve ovako.
PLATA,ZAPOSLENJE I...NE ZAVISI UOPĆE OD KVALITETA OSOBE JER. MORAM PREPISATI,
Nešto gledam,prođe skoro godina,od ove priče.
Umeđuvremenu :
-Premijer dr,
-tri stotine oficira dobilo ubrzani sedmi stepen
-Bakić-beg nam otvorio hipten fakulteta,za malo para-sedmi stepen
U Tuzli muzu li muzu,sve za pare
-da nezaboravim,i rpemijer kantona-Polić.Dinarić je dr
-joj ko nam je sve u Vladi.......
i šta...ko može ide dalje,a gledam drug iz inozemstva dipl.inž.građ..traži posla.
Kod nas u Sa prošle dvije godine "proizveli "168 svršenika više građ. osobe pojma nemaju,ali imaju diplomu,kanton ih rasporedio i od zajedničkih-naših para im daje godinu platu za pripravnički,a mnogi samo bonove obračunavaju,ali zato pametni idu u Mostar,daju 5000 Evrića,upišu ko drugi stepen,pet puta odu poslije podne i tap.dipl.ing.
Potom prijave stručni,kupe temu i mentora,daju 2-4000 KM i položio.
Ali i to nije problem,jer radit će u komisijama,gdje pamet niko ne kontroliše,a projektovat nesmije ni za milion,dok se ne ušteli i ne nađe crnce..
To je Walter
KO NEMA ŠTELE,NEMA SE ČEMU NADATI ,JER KAD STEŽE PUCA NAJSLABIJA KARIKA,A TO JE...
-
kerot
shagga, slažem se sa tobom da smo više nego jeftina radna snaga, i da ProCredit ima male plate (kreditni imaju extra plate!!! ), ali zar nije bolje radit, imat koliko toliko siguran posao, redovnu platu pa ma kolika ona bila, mogućnost napredovanja, upoznavanja ljudi i uvijek možeš konkurisat u nekoj jačpj banci kad imaš iskustvo u bankarstvu, itd itd, jeli brate sve ovo bolje ili je bolje sjedit u bašti, zujat po gradu i govorit joj nigdje posla nema???shaqqa wrote:Kažem ti, opet zavisi od firme u kojoj radišAmy82 wrote:shaqqa wrote: Nažalost nisi u pravu (bar što se moje banke tiče).
Hmmmm, pa jeste to je super cifra, ali nakon koliko god staza? 1-2 ili vise? Sta je realno?![]()
Ako imaš 2 godine radnog staža i radiš u DOO firmi šanse da dobiješ kredit su skoro pa nikakve a ako si u budžetskoj/javnoj firmi i pored 2 godine staža šanse su ti dosta veće.
A ovaj argument u postu prije za ProCredit banku je bezze. Jedini razlog što je u toj banci veći broj mlađe raje je taj što ProCredit ima najslabije plaće od svih banaka i prije će mlađa osoba pristati da radi za manju lovu od nekog ko ima 40 godina. A mi smo ovdje nažalost PREJEFTINA radna snaga i 70% ljudi u ovoj državi prihvata poslove bez pogovora jer znaju (ja prvi) da nemaju baš puno izbora jer ima na hiljade ljudi koji bi dali guzice (da prostite) da dobiju bilo kakav posaoLjudi u trafikama sjede povazdan za bijednih 350,00 KM al ne smiju ni pomisliti da se nešto trse jer će poslodavac reći "E jel ti smeta ovo? Super, uhvati se noge a ja ću sutra primiti nekoga ko će raditi za 300,00 KM i pritom mi biti duboko zahvalan".
P.S. ja radim u ProCredit banci.
-
_BosanaC
#42 Re: smijeh
Senade, razumijem u potpunosti tvoju isfrustriranost, i mogu potpisati skoro sve sto si napisao.senadd wrote:E pročitah ovo i dobro se nasmijah._BosanaC wrote:Kako god da bilo - znaj da je uvjek lakse preci sa posla na posao nego sjediti kuci i cekati neku "idealnu" priliku... Jer nikada ne znas odakle ti se smjesi bas idealna prilika.
Vehabije,lopovluci,kriminal,ecconomija i sl... sve je zbog ovih koje "čuvamo"
Sinoč onaj papak što predstavlja borce shisic-shupak,jedno u Ponedeljak govori ,a sinoč fali vladu.Taki se uvlače Brankoviću i sl.,pa je sve ovako.
PLATA,ZAPOSLENJE I...NE ZAVISI UOPĆE OD KVALITETA OSOBE JER. MORAM PREPISATI,
Nešto gledam,prođe skoro godina,od ove priče.
Umeđuvremenu :
-Premijer dr,
-tri stotine oficira dobilo ubrzani sedmi stepen
-Bakić-beg nam otvorio hipten fakulteta,za malo para-sedmi stepen
U Tuzli muzu li muzu,sve za pare
-da nezaboravim,i rpemijer kantona-Polić.Dinarić je dr
-joj ko nam je sve u Vladi.......
i šta...ko može ide dalje,a gledam drug iz inozemstva dipl.inž.građ..traži posla.
Kod nas u Sa prošle dvije godine "proizveli "168 svršenika više građ. osobe pojma nemaju,ali imaju diplomu,kanton ih rasporedio i od zajedničkih-naših para im daje godinu platu za pripravnički,a mnogi samo bonove obračunavaju,ali zato pametni idu u Mostar,daju 5000 Evrića,upišu ko drugi stepen,pet puta odu poslije podne i tap.dipl.ing.
Potom prijave stručni,kupe temu i mentora,daju 2-4000 KM i položio.
Ali i to nije problem,jer radit će u komisijama,gdje pamet niko ne kontroliše,a projektovat nesmije ni za milion,dok se ne ušteli i ne nađe crnce..
To je Walter
KO NEMA ŠTELE,NEMA SE ČEMU NADATI ,JER KAD STEŽE PUCA NAJSLABIJA KARIKA,A TO JE...
MEDJUTIM
Ja u zivotu stelu nisam imao ni za sta, a radim maltene od sedmog osnovne. Krenuo od videoteka, zavrsio na super placenom radnom mjestu u struci. I to u privatnoj firmi, ni po babi ni po stricu. Ali dok sam dosao do ovog radnog mjesta, promjenio sam poslove na kojima sam bio i iskoristavan, i sikaniran, i dugovali su mi place, i nisu uplacivali penziono i zdravstveno, itd. Ali kazem ti, sa svakim tim poslom covjek ima iskustvo vise. A onda dodjes u fazu da ti bar stavka "radno iskustvo" ne pravi problem.
Hajmo sada malo o mladima. Znam ih mnogo koji bi recimo nasli posao u Sarajevu. Ali oni su u Banjaluci. I imaju zavrsen faks. Ali posto imaju zavrsen faks, ne bi bas ni svakakav posao. I ne bi ni svugdje posao. Jer imaju oni i privatni zivot. Onda, kada dodje do price o poslu u Sarajevu, moze li kako da se sve dogovori telefonom, da ne dolaze ovamo. Jer nemaju gdje, a ne placa im se. A po mogucnosti i pod njihovim da je uslovima. Takvi nece nikada naci posao, barem ne u ovoj drzavi ovakvoj kakva je sada.
Totalno suprotan primjer je moj dobar prijatelj bas iz tvoje carsije koji je diplomirao u SA, odlucio naci posao, udarao u zatvorena vrata gdje god da je konkurisao i pokusao, obletao od grada do grada, i na kraju se uhljebio ni manje ni vise nego u Brckom, i kaze da se ne bi mjenjao ni sa kim. Dok, naravno, kada dodje ovamo, svi mu kazu "Ma ja, lako je tebi, boli tebe briga ti imas dobro placen posao". A ti isti koji to govore kukaju po forumima, sanjaju baustelu u Italiji, ne pada im na pamet ici na fakultet ali ni raditi u medjuvremenu, s obzirom da jos uvjek nije izmisljeno dovoljno dobro i adekvatno radno mjesto za njih.
- shalla
Pa ne, ja baš suprotno i govorim, i ja kažem da se ne treba predavati i sjediti po kafićima povazdan ako ste odbijeni na 2 intervjua u banci ili nekoj drugoj "jačoj" firmi. I ja sam išao na intervjue, bio odbijan i sve ali se nisam predavao i vjerovao sam u sebe i zato je sad hvala Bogu sve došlo na naplatukerot wrote:shagga, slažem se sa tobom da smo više nego jeftina radna snaga, i da ProCredit ima male plate (kreditni imaju extra plate!!! ), ali zar nije bolje radit, imat koliko toliko siguran posao, redovnu platu pa ma kolika ona bila, mogućnost napredovanja, upoznavanja ljudi i uvijek možeš konkurisat u nekoj jačpj banci kad imaš iskustvo u bankarstvu, itd itd, jeli brate sve ovo bolje ili je bolje sjedit u bašti, zujat po gradu i govorit joj nigdje posla nema???shaqqa wrote:Kažem ti, opet zavisi od firme u kojoj radišAmy82 wrote:
Hmmmm, pa jeste to je super cifra, ali nakon koliko god staza? 1-2 ili vise? Sta je realno?![]()
A ovaj argument u postu prije za ProCredit banku je bezze. Jedini razlog što je u toj banci veći broj mlađe raje je taj što ProCredit ima najslabije plaće od svih banaka i prije će mlađa osoba pristati da radi za manju lovu od nekog ko ima 40 godina. A mi smo ovdje nažalost PREJEFTINA radna snaga i 70% ljudi u ovoj državi prihvata poslove bez pogovora jer znaju (ja prvi) da nemaju baš puno izbora jer ima na hiljade ljudi koji bi dali guzice (da prostite) da dobiju bilo kakav posaoLjudi u trafikama sjede povazdan za bijednih 350,00 KM al ne smiju ni pomisliti da se nešto trse jer će poslodavac reći "E jel ti smeta ovo? Super, uhvati se noge a ja ću sutra primiti nekoga ko će raditi za 300,00 KM i pritom mi biti duboko zahvalan".
P.S. ja radim u ProCredit banci.
- shalla
Pooll wrote:shaqqa wrote: Pa bujrum brate u druge banke, ne mogu ja nikoga natjerati (niti želim) da diže kredit u mojoj banci
Shaqqa bankashaqqa wrote:Nažalost nisi u pravu (bar što se moje banke tiče).
![]()
![]()
Dobar dobar.
Pa zar niste čuli za moju banku "shaqqa investment bank" iliti SHIB banka
- Pooll
shaqqa wrote:Pooll wrote:shaqqa wrote: Pa bujrum brate u druge banke, ne mogu ja nikoga natjerati (niti želim) da diže kredit u mojoj banci
Shaqqa bankashaqqa wrote:Nažalost nisi u pravu (bar što se moje banke tiče).
![]()
![]()
![]()
![]()
Dobar dobar.
Pa zar niste čuli za moju banku "shaqqa investment bank" iliti SHIB banka
Trebal ti shalterash....
-
Svemirski_Jebach
e jebi ga sad...ko ovo poredi Morgan Stanley sa ovim nasim fuserskim bankama?
U Morgan Stanley-u prosjecan zaposlenik sa MBS ili slicno zaradjuje jedno brat brat 150 milja godisnje
U Morgan Stanley-u prosjecan zaposlenik sa MBS ili slicno zaradjuje jedno brat brat 150 milja godisnje
- new_jazzWa
Hej,Bosanac,a ko ti je jaran i koja banka u Brckom??? 
-
djecak
igrom slucajaj brat mi radi u HVB CPB....i tamo je totalno nelogicno kako daju plate...zena koja radi kao asistent generalnom direktoru sa srednjom skolom ima 2900 KM platu a druga na kreditnom odjelu 1300 KM....
Znaci sve ti je kako im se svidis...ili kako se dobro uvuces...
u sustini o platama se suti ali ne lezi vraze ne mogu gospoda da zavezu o velicini svojih primanja...
Znaci sve ti je kako im se svidis...ili kako se dobro uvuces...
u sustini o platama se suti ali ne lezi vraze ne mogu gospoda da zavezu o velicini svojih primanja...
-
hipisizik
#50 Re: Plate u bankama u BiH
malo da osvjezim temu i saznam stogod...Zna li iko kakvi su uslovi (plata, radno vrijeme i sl.) informaticara(softverasa) u bankama? Koje banke su bolji izbor od drugih? Svaka informacija je dobro dosla