BRZO CITANJE U SARAJEVU
-
amarce
@power_reading-haj priznaj da si se uclanio/la samo da izreklamiras malo one koje predstavljas.jebi ga ali cini mi se,ali samo mi se cini da si ovdje samo sa tom svrhom.vidim ja ovo ti je tek neka peta poruka a prva ti je bila o POWER_READING.Ja cu ici na to brzo citanje kad bude turbo power reading ovo mi je nekako presporo za moje visoke intelektualne zahtjeve.
-
davis.ba
Kako smo mi samo glup narod. Ljudi samo znaju ismijavati ne bi li dodali koji smajli i napravaili se pametnim. A niko da se ni trunku informiše pa da onda nešto zaključi pa nešto normalno da kaže, makar neku informaciju da doprinese. Ja lično nisam naučio brzo čitanja u bilo kojem smislu jer nisam našao vremena da se posvetim tome ali sam istraživao to i vjerujem da je to moguće. Sad koliko odgovara kome je druga stvar. Čitao sam dosta iskustava različith ljudi i čini se ako ništa dosta interesantno. Koliko stvarno funkcioniše mislim da ne može niko reći ko nije probao.
Ne razumijem samo šta treba da znače ovi silni komentari tipa: "ih da to može to bi svako..." i sl.
Koji debilizam.
A cijena je malo previsoka za moje standarde.
Ne razumijem samo šta treba da znače ovi silni komentari tipa: "ih da to može to bi svako..." i sl.
Koji debilizam.
- chuchumbamayumbe
Imam knjugu "Mape uma", koja govori o mapiranju, pamcenju, bla, bla... Odustao sam kod desete stranice, nije to za mene, ja sam na niskom intelektualnom nivou i moje potrebe za citanjem se svode na Avaz i sa-x forum. 
- Abu FEED el-Castro
Evo napokon sam naguglo jedan komentar nekoga ko je takvo nesto probao pa evo sta veli:

Eto tako vele hrvati. Od mene imas savjet za ubuduce, ja konkretno nemam nista protiv reklame naročito ako je nesto gdje se mozemo okoristiti, no u principu reklama tipa "dodjite ima nesto super" nije reklama, nego ako imas kakvih finih pozitivnih iskustava nekog ko je to probao, to bi imalo vise smisla.Evo, ja sam bila na tečaju brzog čitanja, doduše dosta davno ali ću probati prenijeti koliko se sjećam.
Jednostavno:
Kad čitaš u sebi zapravo čitaš kao naglas samo što se pročitano ne čuje a brzim čitanjem pokušavaš izbjeći "verbaliziranje", dakle, čitaš bez tog unutarnjeg "glasa".
E sad, nama su na tečaju rekli da je takvo čitanje pogodno za čitanje velike količine teksta iz kojeg trebaš izvući samo najvažnije informacije.
Što znači: nije pogodno za učenje, a meni je glupo tako čitati neku knjigu u kojoj želim uživati
Eventualno bi tako mogao pročitati hrpu novina u kojima tražiš nekakvu informaciju. Sve u svemu, meni se to brzo čitanje nije učinilo baš pretjerano korisnim.
Tečaj ti nije dovoljan da bi bio ekspert u brzom čitanju, trebao bi, vjerujem, dugo vježbati da postigneš nekakav uspjeh i da imaš koristi od brzog čitanja.
-
kub lajkan
davis.ba wrote:Kako smo mi samo glup narod. Ljudi samo znaju ismijavati ne bi li dodali koji smajli i napravaili se pametnim. A niko da se ni trunku informiše pa da onda nešto zaključi pa nešto normalno da kaže, makar neku informaciju da doprinese. Ja lično nisam naučio brzo čitanja u bilo kojem smislu jer nisam našao vremena da se posvetim tome ali sam istraživao to i vjerujem da je to moguće. Sad koliko odgovara kome je druga stvar. Čitao sam dosta iskustava različith ljudi i čini se ako ništa dosta interesantno. Koliko stvarno funkcioniše mislim da ne može niko reći ko nije probao.
Koji debilizam.
Fin komentar...
Podsjeti me ovo na neke moje fix-ideje. Recimo, ja sam se davno napalio na onu (nekad puno reklamiranu) knjigu "Super pamcenje". I mnogi bi vjerovatno i na to reagovali na nacin koji davis.ba kritikuje. Medjutim, "super pamcenje" je u sustini nevjerovatno jednostavno. Rijec je o tehnikama koje strahovito povecavaju kapacitete pamcenja.
Recimo, da malo pojednostavim stvar banalnim primjerom... Za 15 dana mozete uvjezbati da upamtite 100 rijeci u nizu. I da ih ponovite od pocetka, od kraja, iz sredine, prema naprijed, prema nazad, svaku drugu... kako god zamislite... I to sa puno, puno, puno manje truda nego sto je trebalo kad su nas u skoli tjerali da ucimo pjesmice napamet.
Jednostavno, tehnike postoje, ali nas nikad niko nije upoznao sa njima...
-
bc_chupo
#32 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU
ma daj ba cista glupost nema tog covjeka koji moze jednu stranicu procitat za 2 sekunde....... ljudi ovo je za http://www.retardirani.forum.compower_reading wrote:Od marta i u Sarajevu, konacno, brzo citanje....
Za one koji nisu nikada culi....kurs traje sedam dana i naucite najmanje 30 stranica u minuti citati...
mozete se svi vec sada prijaviti na (procitaj pravila foruma vezano za reklame)
-
bc_chupo
Kenan-Safvet wrote:Da li ja mogu da se prijavim da procitam knjigu, i ako mogu, koja je najbrza knjiga, posto ja volim brzinu i nesto jos slicno tome...inace sam cito' jednu knjigu, al je ta knjiga bila onako, njie mi se nesto svidjela, nisam je ni cito...
gdje je taj kurs, i gdje se on nalazi, i sta od pribora treba da se ponese, i koliko (pribora)?
digni u biblioteci veliki talas i procitaj....njega ces morat brzo procitat
- Op3r4t0r
Zavisi sta citas, ako se radi o nekom stivu koje nikako ne volis a moras ga procitati onda bi to rado obavio u sto kracem vremenskom rokupitt wrote:Ne znam za vas.....al meni je merak citati sa uzivanjem i natanane. Ono ne samo citat da procitam vec u isto vrijeme i misliti o tome.
-
Grom iz vedra neba
Sta je sljedece. Unajmite profesionalnog citaca, da se vi nebiste zamarali 
- pitt
pa ako ne volim a citam onda znaci da imam debeo razlog za to.....jal skola jal posao....u svakom slucaju zahtjeva jos sporije i detaljnije citanjeOp3r4t0r wrote:Zavisi sta citas, ako se radi o nekom stivu koje nikako ne volis a moras ga procitati onda bi to rado obavio u sto kracem vremenskom rokupitt wrote:Ne znam za vas.....al meni je merak citati sa uzivanjem i natanane. Ono ne samo citat da procitam vec u isto vrijeme i misliti o tome.
-
bc_chupo
dapitt wrote:pa ako ne volim a citam onda znaci da imam debeo razlog za to.....jal skola jal posao....u svakom slucaju zahtjeva jos sporije i detaljnije citanjeOp3r4t0r wrote:Zavisi sta citas, ako se radi o nekom stivu koje nikako ne volis a moras ga procitati onda bi to rado obavio u sto kracem vremenskom rokupitt wrote:Ne znam za vas.....al meni je merak citati sa uzivanjem i natanane. Ono ne samo citat da procitam vec u isto vrijeme i misliti o tome.
-
žena zmaj
To je to!! Ako ces vec citati onda citaj kako treba... Mislim da je ovaj kurs samo za one koji nikada nisu voljeli citati... a nikada nece ni zavoljeti budu li brzo citali i fotografski pamtili... Pih!pitt wrote:Ne znam za vas.....al meni je merak citati sa uzivanjem i natanane. Ono ne samo citat da procitam vec u isto vrijeme i misliti o tome.
-
bianconero
#41 BRZO CITANJE U SARAJEVU
ja bih dao i 600 KM ako bih mogao pročitat knjigu za 20min. nešto je meni ovo
ako ne naučim brzo čitat hoćete li mi vratit lovu?
ako ne naučim brzo čitat hoćete li mi vratit lovu?
- Arminovski
Bio sam na slicnom kursu prije 8-9 godina. Cini mi se da je trajao 3 dana. Nije bio tako skup ali cini mi se da sam ja tada dobio studentsku cijenu (pola cijene 200KM). I nije bio na bosanskom.
Brzo citanje je istina. Nista se ne preskace. Covjek koji je drzao to predavanje (a uz to i neke tehnike za pamcenje i koji je sada najvjerovatnije pokojni) je bio nevjerovatan. Njemacki se naucio kada mu je bilo oko 70 a nakon toga za tri mjeseca naucio spanski dovoljno da bi predavao studentima u Spaniji. Bilo je tu jos nekih stvari a i demonstrirao je to vrlo lijepo na prvom sastanku. Licno vjerujem da je on bio fantom i da je bio nadaren ali isto tako vjerujem da svako moze da se nauci da cita barem duplo brze (knjige, ne znam za tekst na ekranu). Osnove sa vjezbama se mogu nauciti za jedan dan (pa cak i za jedan sat). Poenta je samo da, kao i sve ostalu u ovome zivotu, potrebna je vjezba. Nista za pet rapidshare-minuta...
Brzo citanje je istina. Nista se ne preskace. Covjek koji je drzao to predavanje (a uz to i neke tehnike za pamcenje i koji je sada najvjerovatnije pokojni) je bio nevjerovatan. Njemacki se naucio kada mu je bilo oko 70 a nakon toga za tri mjeseca naucio spanski dovoljno da bi predavao studentima u Spaniji. Bilo je tu jos nekih stvari a i demonstrirao je to vrlo lijepo na prvom sastanku. Licno vjerujem da je on bio fantom i da je bio nadaren ali isto tako vjerujem da svako moze da se nauci da cita barem duplo brze (knjige, ne znam za tekst na ekranu). Osnove sa vjezbama se mogu nauciti za jedan dan (pa cak i za jedan sat). Poenta je samo da, kao i sve ostalu u ovome zivotu, potrebna je vjezba. Nista za pet rapidshare-minuta...
- flora.sa
takodjepitt wrote:Ne znam za vas.....al meni je merak citati sa uzivanjem i natanane. Ono ne samo citat da procitam vec u isto vrijeme i misliti o tome.
kad bi se mjerilo najsporije citanje mislim da bi bila negdje u vrhu
ja se znam vratiti dva-tri pasusa pa ih ponovo procitam, da bi sebi sto bolje razvila sliku o tome "sto je pisac htio da kaze"
isto je i sa knjigama za faks...znaci i sa knjigama koje ne citamo uvijek iz gusta, nego zato sto moramo...
...i meni ovaj kurs ne treba, jer uzivam da citam na ovaj nacin...
-
digger
Zao mi je sto se petljam, ali za one zainteresovane nadjoh podosta negativnih komentara za organizatora kursa, NL PRO GROUP.
Uostalom, evo Google link:
http://www.google.ca/search?source=ig&h ... arch&meta=
Uostalom, evo Google link:
http://www.google.ca/search?source=ig&h ... arch&meta=
-
power_reading
ovo ne organizira taj NL group koji ti spominjes....bilo je napisano ko organizira, ali je admin skinuo... uglavnom, nigdje veze sa tim sto pricas
- seljak_cojek
Vidim podijeljeni su stavovi oko brzog čitanja. Iskreno volio bih da mogu to naučiti, zlu netrebalo.
Evo još jedan tekst od komšija, pardon, susjeda:
Evo još jedan tekst od komšija, pardon, susjeda:
Ovog tjedna najbolja među brzim čitačima je bila četrnaestogodišnja Ena Grgec iz Zagreba. Ova simpatična osnovnoškolka oduševila je svoju voditeljicu seminara Klaudiju, koja ju je 'pošteno' nahvalila. Naime, Ena je za vrijeme sedmodnevnog seminara pročitala dvanaest knjiga, i to debljih, a u prosjeku čita stranicu u 8 sekundi. Vjerojatno bi Ena pročitala i više knjiga da nije jedan dan samo učila biologiju za školu. Zbog škole je naime i došla na seminar.
- GandalfSivi
#47 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU
60 sec / 30 str = 2 sec/str????power_reading wrote:Od marta i u Sarajevu, konacno, brzo citanje....
Za one koji nisu nikada culi....kurs traje sedam dana i naucite najmanje 30 stranica u minuti citati...
Ma daaaaaaaj...
- zenny
#48 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU
najmanje 30...ludiloGandalfSivi wrote:60 sec / 30 str = 2 sec/str????power_reading wrote:Od marta i u Sarajevu, konacno, brzo citanje....
Ma daaaaaaaj...
-
amarella
.....Ovog tjedna najbolja među brzim čitačima je bila četrnaestogodišnja Ena Grgec iz Zagreba. Ova simpatična osnovnoškolka oduševila je svoju voditeljicu seminara Klaudiju, koja ju je 'pošteno' nahvalila. Naime, Ena je za vrijeme sedmodnevnog seminara pročitala dvanaest knjiga, i to debljih, a u prosjeku čita stranicu u 8 sekundi....više
-
Sarafcina
#50 Re: BRZO CITANJE U SARAJEVU
GandalfSivi wrote:60 sec / 30 str = 2 sec/str????power_reading wrote:Od marta i u Sarajevu, konacno, brzo citanje....
Ma daaaaaaaj...
il nek vrate pare ako ne mognes makar 15