Ujka Sam dolazi...pazi te se...

Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

senada wrote:Da ne bih prozivala sve Amerikance, figurativno sam se posluzila Holbrukom, inace njemu slicnim ne obiluje samo BiH, nego sve zemlje "osudjene" na dozivotnu "tranziciju", tj. zemlje zrtve demonkratsko robovlasnicke apokalipse.
Nemam pravo zatvarati oci na pogubno nakaradnu politiku stranih i domacih politicara u i oko BiH! Nemam pravo na to radi POUBIJANE i djece i mladosti koji su 4 godine krepavajuci od gladi i na najtezim mukama cekali da se neko smiluje i zaustavi pomor i masovna ubijanja svim metodama i sredstvima ukljucujuci i kao sto rekoh i GLAD.
Od tada do danas pod poluprotektoratom medjunarodne zajednice cvjeta i napreduje JEDINO i samo ZLO - siromastvo, bijeda, nezaposlenost, besperpektivnost, nepotizam, kriminal, korupcija, sverc, vizni rezim za POSTENE ljude i sve slobode za lopove itd., a sto je rezultat "slucajnih" gresaka u kontinuitetu domacih i stranih investitora ZLA u i za BiH! Dakle ako smo godinama morali trpiti ratna razaranja, i postratno godinama cekati da se nesto promijeni, krajnje je vrijeme da zaustavimo ovaj perfidni, tihi genocid, urbicid, kulturocid, i konzumiranje osnovnih ljudskih prava ne na kasicicu nego na slamcicu.
ne pitas se koliko odgovornosti nose same zemlje u tranziciji koje ubija korupcija, losa vlast i slicno. Pitas li se sta se desava za zemljama koje nemaju problema nacionalne prirode kao BiH i imaju odlicne ustave ali su na dnu? Sta je tamo problem? Ponovo neko drugi? Ili oni sami?

Da - i vjerovatno si za vrijeme rata u BiH bila u Malmeu ili Hamburgu pa se po tebi moglo ratovati jos 100 godina da bi tebi bilo ljepse doci preko ljeta.

Lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti!

Ostavi nas na miru i postedi nas tvojih kvazipatriotskih sranja.
nineac

Post by nineac »

Nevidim po cemu ej zemlja BiH osudjena na dozivotnu tranziciju? To je samo u ocima ljudi koji nemaju pojma kako se drzava vodi, a narod im je dao svoj glas.
To ej ono sto ej Haris rekao, Ustav cemo donijeti kada za to dodje vrijeme, znaci to moze biti po njemu i 2020!
Stoga, upotpunosti podrzavam svemirskog!
Ja samo pitam te koji su protiv Holbruka (koji naravno ima mana, kao i svi MI) da li smo to trebali prepustiti mozda Englezima, ili Francuzima pa i Rusima? Ili mozda da su sjeli ona trojica i dogovorili se (nedo bog)?
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

treba dosta znanja i sirine da se shvati sta znaci izgraditi drzavu a onda voditi je i da zahtijeva balansioranje mnogih interesa. BiH je tu u jos tezoj poziciji.

Daytonski sporazum jeste prelazno rjesenje i nije sveto pismo, dakle i ameri i svi drugi su znali da ce doci vrijeme da se to zamijeni necim boljim. Ako si ikad ucila ista o pregovorima, pogotovo ovim u Bosni znala bi da je trebalo postici mir na koji ce svi pristati, u kojem ce svi izgubiti nesto i dobiti nesto. Svjesni su bili i ameri ko je dobar a ko los u cijeloj toj prici, sto se vidi i danas, i nije srbima data RS zato sto su ih ameri voljeli nego sto je to bilo rjesenje koje ce zaustaviti krvavi rat i agresiju.

Na zalost, sve traje predugo i previse je patnje i nepravde ucinjeno i jos se cini. Presporo to sve ide ali treba jasno i glasno reci ko je kriv sto je ova zemlja unistena i sto joj je buducnost unazadjena mnogo mnogo godina. A svi znamo da to nisu amerikanci.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

meni su smijesni neki koji misle da je u Dejtonu na sto stavljen plan uredjenja BIH po Svicarskom sistemu,Belgijskom...a Alija i Silajdjic rekli ne mi hocemo entitete i to da se jedan zove rs-a....u Dejtonu su Milosevic i Tudjman dosli sa prijedlogom podjele BIH...i sve sto se moglo uraditi je sacuvati medunarodno-priznati kontinuitet BIH...ili nastavak rata i okretanje zapada protiv ARBIH i onda bi izginulo jos 50-tak hiljada Bosanaca I Hercegovaca a dobilo bi se jos nekih 20% teritorije a BIH bi bila trajno podijeljena...neko je ipak sapnuo na uho sta treba uraditi u Dejtonu...a ko se pjeni radi toga znamo...i kome se ne uklapa u koncept napredak BIH prema Nato-u i EU.

Amerika je definitivno jedini pravi prijatelj BIH.....
latinalover

Post by latinalover »

Krugman wrote: Amerika je uvijek bila Bosanski najiskreniji prijatelj - mozda ne idealan saveznik ali svakako saveznik sa kojim dijelimo elementarne vrijednosti. Za razliku od Europskih smradova kojima nimalo nebi smetalo da smo svi bili poubijani od strane cetnika, ili arapskih smradova koji su i najmanji vid pomoci uslovljavali nasim prihvatanjem njihove nazadne, pustinjske ideologije.

potpisujem....pogotovo ovo za arapine.......
Vertigo

Post by Vertigo »

latinalover wrote:
Krugman wrote: Amerika je uvijek bila Bosanski najiskreniji prijatelj - mozda ne idealan saveznik ali svakako saveznik sa kojim dijelimo elementarne vrijednosti. Za razliku od Europskih smradova kojima nimalo nebi smetalo da smo svi bili poubijani od strane cetnika, ili arapskih smradova koji su i najmanji vid pomoci uslovljavali nasim prihvatanjem njihove nazadne, pustinjske ideologije.

potpisujem....pogotovo ovo za arapine.......
Slazem se za Ameriku, ali sta vi mislite odakle je doslo naoruzanje za ARBiH. Nekoliko milijardi dolara i to sve dzabalesku.
kekec

Post by kekec »

registrovan wrote: Slazem se za Ameriku, ali sta vi mislite odakle je doslo naoruzanje
za ARBiH. Nekoliko milijardi dolara i to sve dzabalesku.
Cudni su putevi trgovine oruzjem. :)
Nema tu drzave ni granica, a ni dzaba. :-)
Plati, ovako ili onako i dobi´ces. :D
Vertigo

Post by Vertigo »

kekec wrote:
registrovan wrote: Slazem se za Ameriku, ali sta vi mislite odakle je doslo naoruzanje
za ARBiH. Nekoliko milijardi dolara i to sve dzabalesku.
Cudni su putevi trgovine oruzjem. :)
Nema tu drzave ni granica, a ni dzaba. :-)
Plati, ovako ili onako i dobi´ces. :D
Vjeruj mi, cista guzovaca...
nineac

Post by nineac »

Od Irana, a amerika je na to zazmirila sa oba oka, dok su saudijski supci svaku konzervu naplatili svojom ideologijom!
Vertigo

Post by Vertigo »

nineac wrote:Od Irana, a amerika je na to zazmirila sa oba oka, dok su saudijski supci svaku konzervu naplatili svojom ideologijom!
...Malezije, Pakistana....a Amerika sklanjala svoje brodove sa ruta na Jadranu u pogodnom trenutku.

edit: a 1/3 je po sporazumu sa Hrvatskom ostajala njima. Putarina...
zavrzlama

Post by zavrzlama »

i kraj rata smo docekali da svaki vojnik nije imao ni pusku......od silne vojne pomoci :-)

ARBIH je dobivala toliko naoruzanja da se samo sprijeci potpuni nestanak jednog naroda.... sve na kasikicu,jer da nebi slucajno potpuno porazili neprijatelje na BIH....vecinu naoruzanja je ARBIH zarobila..
Vertigo

Post by Vertigo »

zavrzlama wrote:i kraj rata smo docekali da svaki vojnik nije imao ni pusku......od silne vojne pomoci :-)

ARBIH je dobivala toliko naoruzanja da se samo sprijeci potpuni nestanak jednog naroda.... sve na kasikicu,jer da nebi slucajno potpuno porazili neprijatelje na BIH....vecinu naoruzanja je ARBIH zarobila..
:? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :?
Gnjuscic

Post by Gnjuscic »

E, da. Mozda tema za drugi topic, ali da ga ne otvaram. Ima li ko maste da zamisli sta bi bilo da se ne daj boze " Americi nesto desi ". Npr. da udje u neki veliki sukob s nekim, npr. Kinom. Sta bi bilo s BiH ? :-?
Topla voda

Post by Topla voda »

mi smo u cudnom polozaju,jedinstvenom u svijetu ,jer su nasi najveci prijatelji amerika i iran.
Nama da nije bilo irana,i zena koje su po mitinzima skidale svoje zlatne narukvice i ogrlice za pomoc bosanskoj armiji(na mitingu za bosnu u teheranu je bilo preko 1.500.000.iranaca)
i da nam nije bilo politicke,medijske i vojne(zbog presutnog krsenja rezolucija o zabrani isporuka oruzja u bivsu sfrj) podrske amerike nasoj borbi za multieticnost,davno bi bosna bila zavrsena prica
sreca pa su ove dvije zemlje ,a svaka iz svojih razloga,ucinile da ova zemlja opstane.
digger

Post by digger »

senada wrote:Holbruk je DJUBRE kao i SVI potpisnici Dejtonskog sporazuma! Zasto? Zato sto su SVJESNO pogrijesili i zato jer ISTI i danas prde u istu tikvu SVI jedni sa drugima! SDA+SAD+SDS+HDZ+SBiH+SNSD!! Zasto? Zato sto je OHR da je htio mogao SAM ukinuti sve te stranke u roku od 24h i eto BiH ALI i sve te stranke mogle su ukinuti OHR! Ali nasima u oko barni samo u njihov URED visokog NE! I OHR-u u oko barni samo u ISTE one Dejtonske mirovnjake-potpisnike NE!
Joj Senada, al si ti nesto danas namcorasta?

Pa bona mi sami sebi ne mozemo nista dobrog naci i izabrati, pa sta fali ako dodje i Holbrooke? A nije co'jek kriv sto je nabrizo par nasih da na brzaka potpisu.

Ali nece on doci. Evo $50 da ce doci neki koji je jevrejskog porijekla. :D
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Zato nam treba čovjek sličan robusnom "buldožeru" Richardu Holbrooku. Prvo što je jak, a drugo što je još važnije, u stanju je pomesti sve političare koji mrcvare svoje narode do njihova fizičkog uništenja. Takav nam Amerikanac treba kako bismo u dogledno vrijeme odahnuli dušom!
Pretpostavljam da ce to biti Amerikanac Rafi Gregorijan, koji je imao kljucnu ulogu u stvaranju OS BiH, koji je aktuelni supervizor u Distriktu, a koji upravo zavrsava prijedlog zakona kojim ce se Distrikt institucionalno izjednaciti sa entitetima. Prije par sedmica je receno da ce naslijediti Batlera na funkciji zamjenika visokog predstavnika, te ne vjerujem da ce njemu za sefa postavljati nekog friskog, nekog ko ne zna ni Djapu, ni Cadju.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

digger wrote:
senada wrote:Holbruk je DJUBRE kao i SVI potpisnici Dejtonskog sporazuma! Zasto? Zato sto su SVJESNO pogrijesili i zato jer ISTI i danas prde u istu tikvu SVI jedni sa drugima! SDA+SAD+SDS+HDZ+SBiH+SNSD!! Zasto? Zato sto je OHR da je htio mogao SAM ukinuti sve te stranke u roku od 24h i eto BiH ALI i sve te stranke mogle su ukinuti OHR! Ali nasima u oko barni samo u njihov URED visokog NE! I OHR-u u oko barni samo u ISTE one Dejtonske mirovnjake-potpisnike NE!
Joj Senada, al si ti nesto danas namcorasta?

Pa bona mi sami sebi ne mozemo nista dobrog naci i izabrati, pa sta fali ako dodje i Holbrooke? A nije co'jek kriv sto je nabrizo par nasih da na brzaka potpisu.

Holbruk je nekoliko klasa iznad te pozicije. Iako bi njegovo postavljenje bilo pozitivno, nije vjerovatno da bi se on upustio u nadmudrivanje s celnicima Bosnalijeka zbog potrebe liberalizacije trzista, ili u to da se bakce s problemima koje imaju mostarska komunalna preduzeca.

Gregorijan, kao i Holbruk, je Jevrej, mada to ne bi trebalo biti relevantno kolega.
senada

Post by senada »

digger wrote:

Sa Jevrejima sam cio zivot dijelila drzavu i rodni nam grad.. Zelim da tako ostane zauvijek.

Ljude nisam uspjela podijeliti ni po cemu drugom osim po njihovim djelima.

Rodjeni sam hazarder ali jos nikad se nisam kladila i ne vjerujem da hocu.

Novac mi je bitan ali tek za osnovne zivotne potrebe. :)

Holbruk je djubre.
nineac

Post by nineac »

I sta je pisac htio da kaze?
Post Reply