ARIA - ex BBI Centar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

debela

Post by debela »

mislis vjerovatno na radicevu i mis irbinu. te ulice su vec zagusene ali uglavnom zbog parkiranih auta :roll:
fczeljo

Post by fczeljo »

_BosanaC wrote:
fczeljo wrote:
sabanss wrote: Nije, ti si vehabija :) Tako su mene nazvali kada sam rekao da je svejedno sto to oni zovu trgovina umjesto kamata. Meni je isto, uzmem X, vratim X+Y. Zvali Y kamata ili trgovina, ja ga moram vratiti.
ja sam gore mislio "formalno bez kamata". ko bi radio dzaba?
A sta znaci formalno bez kamata? :?

Fakat mi nije jasno, bez zelje da ulazim u raspravu o Islamu, hadisima, Aliji, Zlatku, Poslaniku itd.
formalno znaci da se ne naziva kamata, vec nesto tipa provizija, ucesce u dobiti i sl. neki vid naknade banci postoji.

navescu ti ovde par stvari vezano za islamsko bankarstvo koje sam zapamtio sa predavanja na ekonomiji (organizovano bas od bbi, predavo nam je neki arap iz bahreina):

po principima islamskog bankarstva, zabranjena je slozena kamata (kamata na kamatu). kako sam ga zapamtio, to je jedan od najvecih grijeha u islamu. razlog je sto se s.arabiji u vrijeme muhameda a.s. desavalo da se rasture, uguse kompletne porodice radi dugova uzrokovanih slozenim kamatama (a da se opet neko neopravdano obogati), koje su rasle ubrzavajucim prinosom i ubrzo postajale vece od osnovnog duga (jos jedna zabranjena stvar = naknada na posudjena sredstva ne smije biti veca od osnovnog duga)

naknada nije izrazena u fiksnom iznosu, vec je stvar fer dogovora (ili tako nesto). znaci nigdje vam nece pisati da cete platiti 10% ili 15%, vec se dogovara naknada.

banka koja posluje po principima islamskog bankarstva nece plasirati sredstva ni u kakav projekat koji nije u skladu sa serijatom. svaka islamska banka ima svoj serijatski komitet koji revidira svaki projekat i po pravilu nema uticaja koliko je koji projekat profitabilan, ako nije u skladu sa serijatom.

islamska banka ne daje nenamjenske kredite. znaci, nije moguce da vi dobijete cash lovu od islamske banke. ako hocete da kupite auto, stan ili ves masinu, sklapate ugovor sa bankom, banka kupuje predmet i dostavlja ga vama. vi prema ugovoru placate naknadu banci.

islamska banka i njeni klijenti rade iskljucivo na bazi povjerenja! znaci nikakve garancije ne postoje. npr. ovaj arap nam je pricao kako u engleskoj svaka banka mora da osigura svaki depozit (btw, postoji dosta islamskih banaka u engleskoj, zbog velikog broja muslimana, pretezno imigranata, primjerice, nisam znao, u gradu lesteru su muslimani vecina stanovnistva). medjutim, to nije u skladu sa principima islamskog bankarstva, tako da svaki deponent prilikom deponovanja potpisuje svoju izjavu da se odrice prava na garanciju depozita (tamo moras trazit da ne budes osiguran, a kod nas moras slovence po sudovima da ganjas ne bi li se smilovali da nam vrate nase!). jos btw, islamske banke ne iskoristvaju max potencijal svojih depozita, jer po svojoj misiji, osnovna svrha im nije profit. u pocetku su osnovane jer arapi nisu htjeli raditi sa klasicnim bankama, radi vjerskih razloga, tako da su islamske banke osnovane radi podrske biznisu, omogucavanju razvoja biznisa.

iako je ovako zanimljivo na prvi pogled, ne mora znaciti i da je jeftino. naknada koja se placa banci je odredjena odnosom ponude i potraznje, tako da je najjeftinije u engleskoj (naravno pored maticnih zemalja ovih banaka) jer je konkurencija jaka, a gdje je konkurencija slaba, naravno skuplje.

naknade mogu biti i skuplje od kamata klasicnih banaka, ali imate sigurnost da vam nece dusu izvadit radi raznih zateznih kamata, penala, hipoteka i slicnih stvari, vec cete platiti samo ono sto je dogovoreno.
Gray

Post by Gray »

zzzzz wrote:
debela wrote:taj trg tj. ovaj plato ispred zgrade me malo buni. na slikama djeluje siroko i prostrano. gdje onda namjeravaju ugurati zgradu? kad pogledam gradiliste izgleda mi kao da je kompletno namjenjeno samo za gradnju.
Ispod cijele povrsine ce biti podzemna garaza, mozda zato imas dojam da je sve namijenjeno za gradnju. Ja znam da nisu dobili dozvolu da izlaze iz gabarita stare Sarajke. Plato ce djelovati prostraniji nego prije jer se sve dovodi na isti nivo sa ulicom, sto prije nije bio slucaj.

Meni se činbi da će biti puno veća od Sarajke, tj da nije u istim gabaritima, ali prema bočnoj strani. Koliko prema ovim slikama vidim tu će biti samo trotoar a prije je bilo mnogo više prostora.
HomeArt

Post by HomeArt »

debela wrote:a kako se zovu oni metalni :?
Mislis naove: http://www.switch.tv/videos/371

:D
sabanss

Post by sabanss »

Hvala ljudima koji su se potrudili da priblize pojam islamskog bankarstva. Ovdje smo OT ali me zanima jos par stvari:

Jesam li dobro shvatio pojam "islamskog" kredita?

Ja prvo moram naci sta zelim kupiti i onda dovesti banku da to kupi za mene i proda mi po vecoj cijeni. Razlika je bankina naknada jel' tako? Moze li se ovo smatrati trgovinom? Po mom poimanju trgovina je prodavanje robe u relaciji prodavac - kupac. Ovo ispade kupac - prodavac - kupac.
Dezze

Post by Dezze »

Bosanac je pitao za razliku izmedju islamskog i "obicnog" bankarstva. El Castro je odgovorio, ali pokusacu i ja dati svoj doprinos. :D

Kod obicnog bankarstva ima kamata koju banka zaracunava kada god novac posudjuje. E sad, njih (banku) ne zanima hoces li ti sa tim novcem zaraditi dodatnu lovu ili neces. Uspio ti posao (ako npr. ulazes u posao) ili propao, oni naplacuju svoju kamatu. To je ono sto je forumas Castro rekao da ne preuzimaju ustvari nikakav rizik.

Kod islamskog bankarstva, koje je organizovano prema serijatu, banka ne smije da izvuce zaradu iz tudje nesrece. To znaci, ako banka koja posluje po islam. bankarstvu nekome posudi novac, ona ce imati zaradu od tog pozajmljivanja samo (!!) ako taj projekat uspije i taj covjek zaradi lovu. Dio tog novca, tj. ucesce u zaradi po ugovoru ima i banka koja mu je posudila novac (to se kod islamskog bankarstva ne zove kamata, ali je to de facto. Jest sija, nije vrat-otprilike je ta logika). Ako, medjutim, taj projekat propadne, banka ne naplacuje taj svoj dio/proviziju (ustvari kamatu). Jer, zabranjeno joj je da se bogati na tudjoj nesreci ili da joj doprinosi. A jadnicak kojem je posao propao bi defintivno bio u jos vecim dugovima da mu je banka naplatila svoj dio.

E sad, negdje je caka, samo gdje (jer, banke zive od davanja kredita, nebitno da li posluju po islamskom principu ili zapadnom). Kvaka je u tome sto banke islamskog principa, kada odobravaju kredite, tako detaljno ispitaju potencijalne duznike i cijeli projekat prolazi kroz tako detaljnu reviziju, da novac posudjuju samo za one projekte koji skoro da imaju 100% garanciju iliti skoro 0% vjerovatnocu da ce doci do propadanja projekta. Na taj nacin se one osiguravaju i umanjuju rizik poslovanja i gubitka. Neko je gore rekao da islamsko bankarstvo ustvari funkcionise na povjerenju banke i klijenta. Da, ono funkcionise na bazi povjerenja, ali samo ako to povjerenje podrazumijeva skoro 0% sansu da ce poslovni poduhvat klijenta propasti. ;-)

Suma sumarum, iako na prvi pogled islamske banke izlgedaju dosta humanije, kod njih je ipak puno teze dobiti kredit. To je njihov nacin osiguranja svog poslovanja. Negdje sam procitao podatak da je stopa povrata kredita u islamskom bankarstvu generalno oko 98% ili 99%.
Last edited by Dezze on 30/01/2007 00:58, edited 1 time in total.
Dezze

Post by Dezze »

sabanss wrote:Hvala ljudima koji su se potrudili da priblize pojam islamskog bankarstva. Ovdje smo OT ali me zanima jos par stvari:

Ja prvo moram naci sta zelim kupiti i onda dovesti banku da to kupi za mene i proda mi po vecoj cijeni. Razlika je bankina naknada jel' tako? Moze li se ovo smatrati trgovinom? Po mom poimanju trgovina je prodavanje robe u relaciji prodavac - kupac. Ovo ispade kupac - prodavac - kupac.
To je u principu lizing. Banka kupi onda tebi da na koristenje, a ti ga otplacujes i nakon odredjenog vremena to postane tvoje vlasnistvo (mada ne mora). Ima tu jos nekih stvari, ali to su vec specificni detalji ove vrste poslovanja. A svakako da je trgovina. Trgovina je svaki oblik razmjene dobara/robe i usluga.
senada

Post by senada »

Dezze wrote:
sabanss wrote:Hvala ljudima koji su se potrudili da priblize pojam islamskog bankarstva. Ovdje smo OT ali me zanima jos par stvari:

To je u principu lizing. Banka kupi onda tebi da na koristenje, a ti ga otplacujes i nakon odredjenog vremena to postane tvoje vlasnistvo (mada ne mora). Ima tu jos nekih stvari, ali to su vec specificni detalji ove vrste poslovanja. A svakako da je trgovina. Trgovina je svaki oblik razmjene dobara/robe i usluga.
jel to ono ko hos da kupis glanjce nof najskuplji avuto al ga Bog doo nemeres platit kesom pa ga banka kupi zaa te a ti ga kupis od banke na rate :?
encian

Post by encian »

tako nekako. s tim da banka mora biti uknjizena kao vlasnik, pa onda imate dva prenosa vlasnistva sto povecava cijenu. kako bbi da plasira kredite? pa morate imati suduznike ili zirante. i ako ne otplatite kucu, nije problem, kuca je jos uvijek na banci, pa ako ne postoji mogucnost otplate onda se strane namiruju pogodbom. banci kuca, stanaru dosad uplacene rate ili sta je jednostavnije.

u islamskom bankarstvu imate vise racuna na koje mozete poloziti novac. neki od nih su obicni gdje nemate nikakvu dobit, drugi su racuni na kojima dijelite dobit, a treci npr na kojima dijelite dobit i gubitak od bancinih ulaganja.

eh sjecate li se obaveznih rezervi kod CB? za to bbi ima kamatnu dobit. posto to ne moze, oni svake godine naprave komisiju koja odluci sta ce sa tim novcem i gdje ce biti najvise za ocekivat da ce Bog oprostit takvu dobit. 2003 kad sam ja to slusala napravili su nekoliko kuca povratnicima koji nisu imali para. fino od njih.

jos samo da su ljubazni kad covjek udje u banku. . . .

nego, hajde kazite dokle su sa tim radovima. ja bih rado da provirim al sam dalekoooo, dalekooo, srce mi je ostalooo . . .
senada

Post by senada »

encian wrote:tako nekako.
jel vako - ti si bbi, ja vlasnik npr bosmala a ti gotovinskim novcem od mene kupujes stanove za klijentelu cija kamata zavrsava u tvojoj banci :?
senada

Post by senada »

da se dopunim ne samo kamata da zavrsava u tvojoj banci nego i ona razlika u novcu pri gotovinskoj kupnji jel tako :?
encian

Post by encian »

ja, bbi, od tebe, bosmala, kupim stan (dogovorimo se za placanje) ali na zahtjev svog klijenta koji hoce stan u bosmalu. onda ja kupim stan od tebe i platim sudske troskove prepiske vlasnistva. onda taj staj prodajem za istu cijenu + troskovi poslovanja + trgovinska provizija svome klijentu na rate (za ovo smo se prije dogovorili, jer prije nego ja kupim od tebe stan, ja skontam koliko ce me to kostati, sta cu naplatiti od klijenta, i on je na to pristao i potpisao ugovor). dok kijent ne otplati stan, stan je na meni (bbi). kad otplati opet formalno knjizimo prenos vlasnistva, iako u po otplate moze klijent reci da je vlasnik pola :).
debela

Post by debela »

a zna li iko kako se zove program u kojem su pravljene ove slike? mnogo mi se svidjaju :D
malamaca

Post by malamaca »

Super, ljudi, ja sam odusevljena. Konacno nesto lijepo i moderno, i k tomu jos da prostis, u centru grada.

Prema onome sto stoji na stranici bbi-centar.ba, radovi bi trebali biti zavrseni do kraja sljedece godine.

Ma, ni oni mali metalni cunjevi ne pomazu, a dokaz za to je sto su skoro pa svi do posljednjeg isti ti cunjevi iscupani s trotoara kod onog malog parkica uz Dalmatinsku, iz Brazila. Ali, mislim da će se to riješiti na drugi način u slučaju BBI centra. Mozda angazuju nekog Celo-wannabe da stoji na cosku naoruzan PAM-om :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 12:31, edited 1 time in total.
senada

Post by senada »

Image
ova slika kao da je djelo prosjecno nadarenog osnovca, sa potpunim nedostatkom osjecaja za sklad, simetriju, kompoziciju boja, elemenata itd. :sad:
zadnjih godina federaciju preplavili objekti istih rjesenja na svim enterijerima... od bosmala preko silnih merkurovih do eto bbi-evog objekta u centru sa... sarajka je bila umjetnicko djelo za ova... :(
debela

Post by debela »

ko kaze da je ruzna nancy :?
Skyfox

Post by Skyfox »

Bas nedostaje, nekako...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ja_sarajevo wrote:Sa BBI stranice

Image
Image
koji seljakluk i kic.

nije dovoljno sto ih boli kurac za misljenje gradjana (vecina ne zeli novu skorojevic palacu u centru), vec se nisu udostojili ni da naprave neku cestitu zgradu koja ce se uklopiti u taj dio grada... bitno je da ima toranj visociji od okolnih gradjevina, po balkanskom "moj je veci principu"... da su tu one metalne precke, resetke i picke materine koje su na zapadu isfurali prije 5 godina... bitno je da ima stakla i dje treba i dje ne treba, i da ima naranzaste boje... ok naranzansta je ko fol "in", al' jedno je napraviti narandzanstu web stranicu, a nesto sasvim drugo napraviti zgradu... neka kupe sebi sonyericsson walkman ako hoce narandzanstu, ali koji kurac moraju unakaziti centar grada radi neke prolazne mode... valja se podsjetiti - i papagajka je nekad bila vrhunac dizajna, a i sarajka... na stranu sto se raja pali na 3d model koji kao da je radilo dijete od 10 godina sa poteskocama u razvoju... ako niko nije primjetio, svjetlo na slikama dolazi sa sjevera, sto je pravo realisticno, materijali su ko kurac, a na staklu nema ni "r" od refleksija...znajuci kako se u bosni odrzavaju zgrade ne smijem ni pomisliti na sta ce ova grozota liciti za 10tak godina... blizu je najprometnije gradske saobracajnice i svo ono sjajno staklo ce izgledat prljavo ko termoelektrana, a one sminkerske metalne elemente da i ne pominjem.... vidim da se vecini svidja zgrada, ali vjerujte mi za deceniju - dvije to ce biti sarajka all over again...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

meni ovaj novi centar izgleda dobro, mislim da ce se fino uklopiti bez obzira sto je novo.

Nisam ni ja sljedbenik modernog po saku cijenu ali treba graditi sta je prikladno vremenu, dakle, i staklo, i celik ali u mjeri i da bude ukusno. Meni ovaj novi BBI centar izgleda sa ukusom./..
senada

Post by senada »

Alfons Kauders wrote: ali vjerujte mi za deceniju - dvije to ce biti sarajka all over again...
ne treba cekat deset godina da bude vece ruglo nego je... vec sad lici uzasu od merkura na otoci samo u razvucenom obliku sa ofrlje nabacanim bojama, staklima i metalom potpuno inkopatibilnim urbanom ambijentu epicentra grada gdje dominira iskljucivo austrougraska gradnja :sad:
zzzzz

Post by zzzzz »

Mislim da raja pretjeruje, centar izgleda sasvim solidno mada sam se ja nadao prije nego sto su poceli da ce uraditi nesto u "retro" stilu, nesto sto ce liciti na austro ugarske gradjevine koje se nalaze u blizini (mada centar nije okruzen iskljucivo austro ugarskom arhitekturom, ima tu i gradjevina iz socijalistickog perioda).

ps.
I moja mati je vazda rondala na Sarajku i zalila za starim zgradama koje su se nalazile tu na njenom mjestu, kao sto neki danas zale za Sarajkom ili Hepokom...svaka generacija zali za necim :D
senada

Post by senada »

pogresno si ti to shvatio.. ne radi se o starogeneracijskoj nostalgiji za austrougarskim vremenima nego o demonstraciji sile lokalnih mocnika i "ko zna" kakvih bh. i stranih lobija koji ocito kao vecina danasnjih bogatasa imaju novac i moc ali na kom nivou je njihova filozofija i kultura zivljenja u to nas desetljecima svakodnevno zorno uvjeravaju domaci i strani mediji slikom i rjecju... no da ne idem predaleko, sto se tice konkretnih zamjerki na bbi - iznimno postujem namjenu, i izbor mjesta gradjne je dobar, ali tipsko rjesenje prelazi krajnje granice neukusa, bezobrazluka i drskosti, bahato bezprizornog narusavanja visestoljetno staticnog, arhitetonsko gradjevinskog tipicnog kulturnog stila ... poredjenja radi stilski tip okolnom ambijentu pristaje kao na staroj bosanskoj kuci stakleni zid sa zaluzinama u bojama leda i cigle, ili zamisli ogromne staklene prozore sa zaluzinama u zidinama dubrovacke tvrdjave, odnosno vratnicke kapije.
docent

Post by docent »

Evo da ja malo pokvarim ovu idilu. Je li iko vidio bilanse BBI-a za prošlu godinu? Naime, poslovali su sa gubitkom.
Sve mi se cini da ce ovo biti još jedan Bosmal. Grdne pare a za šta? Ne treba ovoj banci tolika zgrada. Nešto je drugo izgleda u pitanju.
Al hajde da vidimo.
senada

Post by senada »

docent wrote:Evo da ja malo pokvarim ovu idilu. Je li iko vidio bilanse BBI-a za prošlu godinu? Naime, poslovali su sa gubitkom.
Sve mi se cini da ce ovo biti još jedan Bosmal. Grdne pare a za šta? Ne treba ovoj banci tolika zgrada. Nešto je drugo izgleda u pitanju.
Al hajde da vidimo.
taj problem bi trebao biti interna stvar bbi-a ali spoljnji sjaj bi morao biti rijesen uz barem osnovno postivanje urbanistickih pravila o gradnji, ali kao sto ti rece u pitanju je nesto sasvim drugo, sve ce biti po nekim novokomponovanim turbo zakonima turbo elite, turbo mocnika i turbo bogatasa.
Post Reply