Duh Sveti
- sojka
Par pitanja za autora
1) Kako prepoznajes Duha Svetog u nekoj osobi?
2)"Dakle, koliko voliš zapisanu Božju riječ u Bibliji, toliko voliš Isusa."
Iz tvoje tacke gledista. Kako gledas na ovo?Sta znaci volis? I sta crpis iz ljubavi ka Isusu?
Sorry, ukoliko odvec pitam.
1) Kako prepoznajes Duha Svetog u nekoj osobi?
2)"Dakle, koliko voliš zapisanu Božju riječ u Bibliji, toliko voliš Isusa."
Iz tvoje tacke gledista. Kako gledas na ovo?Sta znaci volis? I sta crpis iz ljubavi ka Isusu?
Sorry, ukoliko odvec pitam.
-
Jonx
„Zato vam obznanjujem: nitko tko u Duhu Božjem govori ne kaže: "Prokletstvo Isusu". I nitko ne može reći: "Gospodin Isus" osim u Duhu Svetom. (1 Kor 12, 3)sojka wrote:Par pitanja za autora
1) Kako prepoznajes Duha Svetog u nekoj osobi? .
Kad kazem volim Isusa, ja kazem volim Boga jer nam Isus jasno porucuje: " Ja i Otac jedno smo." (Iv 10, 30).sojka wrote: 2)"Dakle, koliko voliš zapisanu Božju riječ u Bibliji, toliko voliš Isusa."
Iz tvoje tacke gledista. Kako gledas na ovo?Sta znaci volis? I sta crpis iz ljubavi ka Isusu?.
Kada se covjek susretne sa Isusom, a svoje srce bezrezervno otvori, on postaje dionikom nesebicne Bozje ljubavi prema covjeku.
Kad covjek upozna Isusa, on je upoznao ljubav, a Bog jeste ljubav.
Kad kazem Isus je moj Put i Istina i Zivot, kada kazem Isus je moj Gospodin u tad me nadahnjuje Duh Sveti koji mi daje mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji...
Sve te divne stvari: ljubav, strpljenje, blagost, umjerenost, jakost, poboznost, znanje, nadu.... dobijem kada kazem VOLIM ISUSA.
I za kraj :
"Odgovori mu Isus: "Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni."(Iv 14, 6)
- sojka
Jonx,
opis pod 2 mi je izuzetno jasan i predocljiv.
Pri cemu imas 2 osjecaja na ramenu, kao 2 izbora: dobrog (bozanskog) ili zlog( neprijatnosti), a na tebi je izbor. Utoliko te odluka dobrog, ispravnog u svijetu danas, mada se mi zavaravamo da je to samo danas, oduvijek je slicnog, vise raduje i snage daje.
Ali ovo pod 1.) mi pokusaj navesti svojim rijecima. Ne izvodim "opipljiv" zakljucak iz tog navedenog. Kako prepoznajes u nekom to prisustvo ili odsustvo??
PS. odakle potice tvoj text?
Pri cemu imas 2 osjecaja na ramenu, kao 2 izbora: dobrog (bozanskog) ili zlog( neprijatnosti), a na tebi je izbor. Utoliko te odluka dobrog, ispravnog u svijetu danas, mada se mi zavaravamo da je to samo danas, oduvijek je slicnog, vise raduje i snage daje.
Ali ovo pod 1.) mi pokusaj navesti svojim rijecima. Ne izvodim "opipljiv" zakljucak iz tog navedenog. Kako prepoznajes u nekom to prisustvo ili odsustvo??
-
Jonx
Iz navedenog citata jasno primjecujemo dvije stvari... "nitko tko u Duhu Božjem govori ne kaže: "Prokletstvo Isusu"... Sta to znaci? Ako vjerujes u Boga neces reci "prokletsvo Isusu", bez obzira na vjeroispovjest. Jer onaj koji postuje svoje postuje i tudje.sojka wrote:Jonx,
Takodjer jasan je dio "I nitko ne može reći: "Gospodin Isus" osim u Duhu Svetom"... Sta ovo znaci? Samo onaj koji moze reci, napisati i svjedociti da je Isus Gospodin (sa velikim G) nadahnut je Duhom Svetim.
Nadam se da sam bio razumljiviji.
I za kraj:
"Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Krist Gospodin i srcem vjeruješ da Ga je Bog uskrisio od mrtvih bit ćeš spašen." (Rimljanima 10:9)
Last edited by Jonx on 28/01/2007 17:29, edited 1 time in total.
- Arminovski
Vrlo moguce. Vrlo moguce. Prokleta lampa!Jonx wrote: Bojim se da nisi bas razumio ono sto sam zelio reci... Lampa je unjela zbrku...Elem...
No frks. Slobodno vi o svetom duhu. Ja se ocigledno ne slazem a i ne vjerujem na taj nacin. Meni je ono oko vremena stvaranja zemlje, sunca, neba itd izgledalo cudno pa reko da napisem par...Jonx wrote: Zao mi je ako sam te razocarao i poremetio tvoja ocekivanja od ove diskusije.
Nije mi jasno kakav si stav ocekivao od nekoga ko otvori temu sa naslovom Duh Sveti!? Bilo kako bilo, budi pozdravljen.
Oko stava: Volio bi kad bi i religiozni ljudi pridavali vise znacaja nauki (ili se kaze nauci
Pozz
-
Jonx
Ovakav nastavk mi se vise svidja... Nekako je blizi ljudima...Arminovski wrote:Vrlo moguce. Vrlo moguce. Prokleta lampa!Jonx wrote: Bojim se da nisi bas razumio ono sto sam zelio reci... Lampa je unjela zbrku...Elem...
No frks. Slobodno vi o svetom duhu. Ja se ocigledno ne slazem a i ne vjerujem na taj nacin. Meni je ono oko vremena stvaranja zemlje, sunca, neba itd izgledalo cudno pa reko da napisem par...Jonx wrote: Zao mi je ako sam te razocarao i poremetio tvoja ocekivanja od ove diskusije.
Nije mi jasno kakav si stav ocekivao od nekoga ko otvori temu sa naslovom Duh Sveti!? Bilo kako bilo, budi pozdravljen.![]()
Oko stava: Volio bi kad bi i religiozni ljudi pridavali vise znacaja nauki (ili se kaze nauci, ja zaboravio
) a ne uzimali neke stvari zdravo za gotovo.
Pozz
Zaista nema nista protiv ukljucenja u temu sa komentarom koji ponekad iskace iz okvira teme.
Vjernici ne bjeze od nauke, definitivno....mozda su samo sporiji u prihvatanju naucnih zakljucaka jer se stotinama puta dokazalo da naucnici prvo skoce pa govore hop.
Da te pitam, koji je zvanicni stav nauke o postanku svijeta?
- sojka
U svakom slucaju jasniji.Jonx wrote:Iz navedenog citata jasno primjecujemo dvije stvari... "nitko tko u Duhu Božjem govori ne kaže: "Prokletstvo Isusu"... Sta to znaci? Ako vjerujes u Boga neces reci "prokletsvo Isusu", bez obzira na vjeroispovjest. Jer onaj koji postuje svoje postuje i tudje.sojka wrote:Jonx,
Takodjer jasan je dio "I nitko ne može reći: "Gospodin Isus" osim u Duhu Svetom"... Sta ovo znaci? Samo onaj koji moze reci, napisati i svjedociti da je Isus Gospodin (sa velikim G) nadahnut je Duhom Svetim.
Nadam se da sam bio razumljiviji.
I za kraj:
"Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Krist Gospodin i srcem vjeruješ da Ga je Bog uskrisio od mrtvih bit ćeš spašen." (Rimljanima 10:9)
Kada kazes prokletstvo Isusu, vjerovatno mislis na negiranje Isusa?!
- Arminovski
Mislim da grijesis. Razlika je u nacinu razmisljanja. "U nauci" je OK preispitivati svoja misljenja. U religiji najcesce nije. Kako inace objasniti da je crkvi trebalo jedno mracno doba da prihvati da zemlja nije ravna (nesto sto su i sami Grci znali)Jonx wrote: Vjernici ne bjeze od nauke, definitivno....mozda su samo sporiji u prihvatanju naucnih zakljucaka jer se stotinama puta dokazalo da naucnici prvo skoce pa govore hop.
To znas i sam. Kronoloski ukratko (i mozda nejasno na nekim mjestima):Jonx wrote:Da te pitam, koji je zvanicni stav nauke o postanku svijeta?
- Big bang (sa inflacijom)
- hladjenje (svjetlost kao posljedica)
- Zvijezde prve generacije ( i prve galaksije) kao posljedica gravitacionog kolapsa regiona vece gustine)
- zvijezde druge generacije (mislim da je i sunce ovde)
- itd
Evo i brziniski link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Bang
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_System
-
Gost123
ovo sa ravnom zemljom nije istina... to bas i nije bilo neko sluzbeno i cvrsto stajaliste crkve, cak je bilo manjinsko. ono o zemlji kao sredistu svemira, kretanju planeta i slicno jest bilo vecinsko. ali flat earth nije. samo tolikoArminovski wrote: Mislim da grijesis. Razlika je u nacinu razmisljanja. "U nauci" je OK preispitivati svoja misljenja. U religiji najcesce nije. Kako inace objasniti da je crkvi trebalo jedno mracno doba da prihvati da zemlja nije ravna (nesto sto su i sami Grci znali)
-
howyesno
zasto li?Gost123 wrote:katolici, koliko znam pravoslavci i jos poneka protestantska crkva ne tumace doslovno te prve knjige biblije...vazda problemi wrote:
Sada mene interesuje, ako je svijetlost nastala prvi dan, a sunce 4 dan...A mi znamo da je izvor svijetlosti na zemlji Sunce, kako je moguce da prvo nastane svijetlost pa onda Sunce...
Dakle kako je nastala svijetlost na Zemlji prije Sunca, i kako su nastale biljke na Zemlji(treci dan) bez Sunca(cetvrti dan), i kako je bilo moguce da bude jutro i vecer prva tri dana ako je Sunce i Mjesec nastalo tek cetvrti dan...
-
howyesno
#39 Re: Duh Sveti
Učili smo kako je On treća božanska osoba. Dakle on je Bog isto kao i Otac Nebeski, te isto kao i Isus Krist. - ne treba puno logike da bi se skontalo da se ne radi o monoteistickoj vjeri.Jonx wrote: Učili smo kako je On treća božanska osoba. Dakle on je Bog isto kao i Otac Nebeski, te isto kao i Isus Krist. No, ono što mi često ne primjećujemo je isto tako važno, a to je da je On osoba. Važno je to zbog toga što ti s osobom možeš imati osobni odnos ili kontakt. To znači da Duh Sveti nije nekakav pojam, energija ili sila – kako ga mnoge lažne religije opisuju već je Božanska osoba. Vrlo nam je lako zamisliti Isusa kao osobu.
No, ono što mi često ne primjećujemo je isto tako važno, a to je da je On osoba. Važno je to zbog toga što ti s osobom možeš imati osobni odnos ili kontakt. - kada i gdje si imao kontakt sa pomenutom osobom, kako ta osoba izgleda? kaze se da nije nikakva energija ili sila, da jelj takva svakako nebi imali opis ali posto je osoba trebali bi imati odredjeni opis, zar ne?
Naš molitveni život je često usmjeren samo prema dvjema Božanskim osobama - dakle ponovo negiranje monoteizma
u zadnje vrijeme sam prilicno toga procitao u vezi sa svetim duhom i trojstvom, kada se sve na kraju sumira moze se doci do zakucka da se u osnovi negira monoteizam, jer stalno se ponavlja, crno na bijelo, da postoje tri potpuna Boga, i jedina stvar kojom se jos pokusava zadrzati monoteizam jeste da se na kraju svega toga doda jos jedna recenica u kojoj se kaze da je jedan Bog.?
da li to znaci, zapetljaj stvar tamam toliko koliko je potrebno da se vise ne zna sta je pisac htio da kaze te da jedino sto covjeku ostaje na kraju jeste da se to prizna ili ne, bez obzira na cinjenice koje su vise nego ocigledne?
izrekao koju smo vec vidjeli na nekom podforumu od sv augustina da je (skoro pa) nemoguce nevjerniku objasniti sveto trojstvo znacila da za njeg i nema objasnjenja, barem ne prihvatljivo i razumno objasnjenje bez i malo slijepog slijedjenja?
-
Razmjeran
Pitanja par za Johnxa.
1.Zasto se u crkvi pripovjedate pop-u onoj kucici,pa vam on oprosti grijehe(putem telepatije kako?) i dali uopste zdravom razumu,pristaje to da se moli obicnom covjeku i trazi oprost a ne Bogu?
2.Zasto pijete vino u crkvama a nazivate to (Isusova krv),jeli alkoholno ili ne neznam,a slusao sam pastora koji kaze da ta vina koja vam se nude u crkvama se prave u Izraelu
kao da nema alkohola ni 1% u sebi i dali je uredu piti ga sa nazivom jos (Isusova krv),Jevreji vam ga serviraju,jer se radi samo u Izraelu,ako lazem ja laze onaj Pastor iz Svedske
3.Kakve Isusovo meso jedete u crkvama,a oblika je cajnog kolutica ili sumeci tableta tipa(kalcium za kosti),od kakvog je sadrzaja i dali je ispravno i to nazivat Isusovim mesom a jesti ga
4.Zasto u pojedinim katedralama primjer u Sarajevu,u sklopu crkve unutar imate i neciji grob,mezar(sve obuhvatno pitanje)
Nadam se brzim i konkretnik odgovorima
1.Zasto se u crkvi pripovjedate pop-u onoj kucici,pa vam on oprosti grijehe(putem telepatije kako?) i dali uopste zdravom razumu,pristaje to da se moli obicnom covjeku i trazi oprost a ne Bogu?
2.Zasto pijete vino u crkvama a nazivate to (Isusova krv),jeli alkoholno ili ne neznam,a slusao sam pastora koji kaze da ta vina koja vam se nude u crkvama se prave u Izraelu
3.Kakve Isusovo meso jedete u crkvama,a oblika je cajnog kolutica ili sumeci tableta tipa(kalcium za kosti),od kakvog je sadrzaja i dali je ispravno i to nazivat Isusovim mesom a jesti ga
4.Zasto u pojedinim katedralama primjer u Sarajevu,u sklopu crkve unutar imate i neciji grob,mezar(sve obuhvatno pitanje)
-
zezas me
Ja takodje imam par pitanja:
Ako je jedini put ka spasenju kroz Isusa Krista, sta se desava sa:
1. Ljudima koji su zivjeli prije Isusa Krista;
2. Bebama koje umru prije nego sto budu krstene (kao recimo sto je slucaj sa majkama cija djeca umru prilikom porodjaja);
3. Ljudima koji nisu ubili nikoga, to jest nevinim ljudima, koji nisu priznavali Isusa Krista kao svog spasioca, a koji su ubijeni od strane drugih ljudi i na taj nacin zauvijek izgubili sansu da budu spaseni. Da li i oni idu u PAKAO?
Da li ubica ako se iskreno pokaje, bivaju mu oprosteni grijesi, i ako on istinski prizna Isusa za svog spasioca, da li on ide u RAJ...Ako da, gdje je tu pravda za ubijenog koji nije priznavao Isusa i koji ide u pakao, a ubica, koji je drugom covjeku zauvijek oduzeo sansu za spasenje i ulazak u raj ide u raj?
Kakva je to pravda?
4. Zelio bih da se vratim na post forumasaha "Razmejran"...
Ako je vino Isusova krv, a vi ga pijete, kakvi ste vi ljudi, kad mu svu krv popiste?
2. Bebama koje umru prije nego sto budu krstene (kao recimo sto je slucaj sa majkama cija djeca umru prilikom porodjaja);
3. Ljudima koji nisu ubili nikoga, to jest nevinim ljudima, koji nisu priznavali Isusa Krista kao svog spasioca, a koji su ubijeni od strane drugih ljudi i na taj nacin zauvijek izgubili sansu da budu spaseni. Da li i oni idu u PAKAO?
Da li ubica ako se iskreno pokaje, bivaju mu oprosteni grijesi, i ako on istinski prizna Isusa za svog spasioca, da li on ide u RAJ...Ako da, gdje je tu pravda za ubijenog koji nije priznavao Isusa i koji ide u pakao, a ubica, koji je drugom covjeku zauvijek oduzeo sansu za spasenje i ulazak u raj ide u raj?
Kakva je to pravda?
4. Zelio bih da se vratim na post forumasaha "Razmejran"...
Ako je vino Isusova krv, a vi ga pijete, kakvi ste vi ljudi, kad mu svu krv popiste?
-
zezas me
Citajuci temu iz pocetka. Od forumasha "vazda problemi" dobio si par pitanja oko toga kako on ne razumije ovaj opis stvaranja svijeta...
Ja takodje imam pitanje vezano za ovo stvaranje.
Kaze se da je Zemlja stvorena treci dan. A isto se kaze da su "jutro" i "vecer" bila prvi, a onda i i drugi dan. Pa me inetresuje, ako su jutro i vecer vezu za obrtanje Zemlje i smjenu dana i noci, kako je uopste moglo biti jutra i veceri ako Zemlja nije nikako nije postajala, jer je tek stvorena treci dan?
I jednu drugo pitanje
U knjizi POSTANAK, poglavlje 9l dijelovi 12-16 kaze se:
Posto znamo da duga nastaje zbog refrekacije Sunceve svijetlosti u kapljicama kise, sigurno je moralo biti na desetine DUGI prije Noe, pa kako je moguce da Bog odlucuje da Dugu stvori tek nakon Noinog potopa? Da li to znaci da ranije nikada nije padala kisa prije Noe?
Ja takodje imam pitanje vezano za ovo stvaranje.
Kaze se da je Zemlja stvorena treci dan. A isto se kaze da su "jutro" i "vecer" bila prvi, a onda i i drugi dan. Pa me inetresuje, ako su jutro i vecer vezu za obrtanje Zemlje i smjenu dana i noci, kako je uopste moglo biti jutra i veceri ako Zemlja nije nikako nije postajala, jer je tek stvorena treci dan?
I jednu drugo pitanje
U knjizi POSTANAK, poglavlje 9l dijelovi 12-16 kaze se:
Dakle, nakon govora o potopu Noionog naroda Bog govori ovdje da nakon ovog potopa STVARA DUGU, da bude znak saveza da NIKADA VISE NECE BITI POTOPA za ljudski rod.12 I reče Bog: "A ovo znamen je Saveza koji stavljam između sebe i vas i svih živih bića što su s vama, za naraštaje buduće:
13 Dugu svoju u oblak stavljam, da zalogom bude Savezu između mene i zemlje.
14 Kad oblake nad zemlju navučem i duga se u oblaku pokaže,
15 spomenut ću se Saveza svoga, Saveza između mene i vas i stvorenja svakoga živog: potopa više neće biti da uništi svako biće.
16 U oblaku kad se pojavi duga, ja ću je vidjeti i vjekovnog ću se sjećati Saveza između Boga i svake žive duše, svakog tijela na zemlji."
Posto znamo da duga nastaje zbog refrekacije Sunceve svijetlosti u kapljicama kise, sigurno je moralo biti na desetine DUGI prije Noe, pa kako je moguce da Bog odlucuje da Dugu stvori tek nakon Noinog potopa? Da li to znaci da ranije nikada nije padala kisa prije Noe?
Last edited by zezas me on 28/01/2007 23:38, edited 1 time in total.
- Abu FEED el-Castro
Predivnosojka wrote:I za kraj, od mene
"Daj mi Boze snage da promijenim stvari koje mogu promijeniti,
daj mi Boze snage da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti,
i daj mi mudrosti da razlikujem izmedju ove dvije."
-
Jonx
1. Najcesce se ovaj sakrament naziva Sakrament ispovijedi, jer u njemu vjernik ispovijeda svoje grijehe sveceniku kao sluzbeniku Crkve, premda to danas nije sluzbeni naziv. Drugi i bolji naziv je Sakrament pokore, a ponekad i obracenja, buduci da ga Crkva vidi kao odgovor na Isusov poziv na promjenu zivota, na obracenje srca. Stoga ovaj sakrament mora biti vanjski znak onoga sto se doista dogada u covjeku. Naziva se sluzbeno i Sakrament pomirenja jer oni koji pristupaju sakramentu pomirenja primaju od Bozjeg milosrda oprost uvrede ucinjene Bogu.Razmjeran wrote:Pitanja par za Johnxa.
2.Zasto pijete vino u crkvama a nazivate to (Isusova krv),jeli alkoholno ili ne neznam,a slusao sam pastora koji kaze da ta vina koja vam se nude u crkvama se prave u Izraelukao da nema alkohola ni 1% u sebi i dali je uredu piti ga sa nazivom jos (Isusova krv),Jevreji vam ga serviraju,jer se radi samo u Izraelu,ako lazem ja laze onaj Pastor iz Svedske
2. To za Izraelsko vino, lazete i ti i taj pastor iz Svedske. Vino je domace - made in BiH, eventualno HR ako pricamo o nasem podrucju. U Italiji koriste talijansko domace, u Spaniji spansko i tako ....
3. Kao odgovor na tvoje pitanje:
"I dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade svojim učenicima i reče: "Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje!" I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: "Pijte iz nje svi! Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha. A kažem vam: ne, neću od sada piti od ovog roda trsova do onoga dana kad ću ga - novoga - s vama piti u kraljevstvu Oca svojega." (Mt 26, 26-30)
Dakle, sve se radi u znak sjecanja na sklopljeni Savez. Kolutic koji si pomenu zove se hostija i nije nista drugo nego beskvasni kruh.
4. Na ovo pitanje zaista ne znam dati odgovor.
-
Jonx
zezas me wrote:Ja takodje imam par pitanja:
Ta ces pitanja morati uputiti Bogu. Bog sudi - Bog zna!
-
Jonx
Jedno pitanje se namece kada je teza o Big bangu u pitanju. Ko je povukao "okidac"?Arminovski wrote:
To znas i sam. Kronoloski ukratko (i mozda nejasno na nekim mjestima):
- Zvijezde prve generacije ( i prve galaksije) kao posljedica gravitacionog kolapsa regiona vece gustine)
- itd
- Arminovski
U pravu si.Gost123 wrote:ovo sa ravnom zemljom nije istina... to bas i nije bilo neko sluzbeno i cvrsto stajaliste crkve, cak je bilo manjinsko. ono o zemlji kao sredistu svemira, kretanju planeta i slicno jest bilo vecinsko. ali flat earth nije. samo tolikoArminovski wrote: Mislim da grijesis. Razlika je u nacinu razmisljanja. "U nauci" je OK preispitivati svoja misljenja. U religiji najcesce nije. Kako inace objasniti da je crkvi trebalo jedno mracno doba da prihvati da zemlja nije ravna (nesto sto su i sami Grci znali)
-
Jonx
Ne mogu razluciti da li me persiras ili....!?zezas me wrote:Pa ako Bog sudi, zasto onda vi tvrdite da oni koji ne priznaju Isusa kao svog spasioca idu u Pakao? Zasto sudite jednima, a drugima ne sudite?Ta ces pitanja morati uputiti Bogu. Bog sudi - Bog zna!
Nikome ne sudim. Ja samo prenosim Njegovu Rijec:
"Odgovori mu Isus: "Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni." (Iv 14, 6)
- Arminovski
Pa ne bas, namece se ako to zelis i sto sam znao da ces pitati.Jonx wrote:Jedno pitanje se namece kada je teza o Big bangu u pitanju. Ko je povukao "okidac"?Arminovski wrote:
To znas i sam. Kronoloski ukratko (i mozda nejasno na nekim mjestima):
- itd
Sama teorija velikog praska ne dokazuje njegovo postojanje/nepostojanje sto znaci da je jos uvijek do toga da li vjerujes ili ne.
A na Family Guy sam vidio i ovu verziju:
http://www.youtube.com/watch?v=3OFmAsjV-OQ