Biblija i trojstvo
-
shin
http://www.nationalgeographic.com/lostg ... raphic.com
The National Geographic Society has been part of an international effort, in collaboration with the Maecenas Foundation for Ancient Art and the Waitt Institute for Historical Discovery, to authenticate, conserve, and translate a 66-page codex, which contains a text called James (also known as First Apocalypse of James), the Letter of Peter to Philip, a fragment of a text that scholars are provisionally calling Book of Allogenes, and the only known surviving copy of the Gospel of Judas.
The Gospel of Judas gives a different view of the relationship between Jesus and Judas, offering new insights into the disciple who betrayed Jesus. Unlike the accounts in the canonical Gospels of Matthew, Mark, Luke, and John, in which Judas is portrayed as a reviled traitor, this newly discovered Gospel portrays Judas as acting at Jesus' request when he hands Jesus over to the authorities.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Judas
The National Geographic Society has been part of an international effort, in collaboration with the Maecenas Foundation for Ancient Art and the Waitt Institute for Historical Discovery, to authenticate, conserve, and translate a 66-page codex, which contains a text called James (also known as First Apocalypse of James), the Letter of Peter to Philip, a fragment of a text that scholars are provisionally calling Book of Allogenes, and the only known surviving copy of the Gospel of Judas.
The Gospel of Judas gives a different view of the relationship between Jesus and Judas, offering new insights into the disciple who betrayed Jesus. Unlike the accounts in the canonical Gospels of Matthew, Mark, Luke, and John, in which Judas is portrayed as a reviled traitor, this newly discovered Gospel portrays Judas as acting at Jesus' request when he hands Jesus over to the authorities.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Judas
-
_BosanaC
Ne samo to, nego je na Nikejskom saboru i sam Isus proglasen sinom Bozijim.gladna sam wrote:Sveto trojstvo je izglasano/uvedeno na nikejskom saboru cetiri stoljeca poslije smrti isusa ako se nevaram
Svi oni koji su se drzali starog vjerovanja..u jednog Boga sto i stoji na pocetku biblije proglaseni su herezom..sve dotadasnje knjige vezane za vjeru i biblije koje su se kosile sa novim stvarim, uvedenim na saboru unistavane su ili prepravljane!
- gladna sam
da crnjak bude veci, razlika u glasovima za i protiv bila je vrlo malena, a inace sve pokrenuto u politicke svrhe, jer kontrolisanje vjere znacilo je kontrtolisanje sirokih narodnih masa.._BosanaC wrote:Ne samo to, nego je na Nikejskom saboru i sam Isus proglasen sinom Bozijim.gladna sam wrote:Sveto trojstvo je izglasano/uvedeno na nikejskom saboru cetiri stoljeca poslije smrti isusa ako se nevaram
Svi oni koji su se drzali starog vjerovanja..u jednog Boga sto i stoji na pocetku biblije proglaseni su herezom..sve dotadasnje knjige vezane za vjeru i biblije koje su se kosile sa novim stvarim, uvedenim na saboru unistavane su ili prepravljane!
tada je crkva postavljena kao jedina koja moze "komunicirati" (?) s Bogom
-
_BosanaC
Slazem se, a takvu ju je utemeljio car Konstantin, koji je u tome vidjeo mogucnost kontrole nad narodom, i ocito je bio u pravu, jer su se od tada religije pokazale kao najbolje sredstvo kontrole nad sirim narodnim masama.gladna sam wrote:da crnjak bude veci, razlika u glasovima za i protiv bila je vrlo malena, a inace sve pokrenuto u politicke svrhe, jer kontrolisanje vjere znacilo je kontrtolisanje sirokih narodnih masa.._BosanaC wrote:Ne samo to, nego je na Nikejskom saboru i sam Isus proglasen sinom Bozijim.gladna sam wrote:Sveto trojstvo je izglasano/uvedeno na nikejskom saboru cetiri stoljeca poslije smrti isusa ako se nevaram
-
Gost123
#30 Re: Biblija i trojstvo
najbolje trazi na nekom katolickom site-u, ili forumu, ili probaj procitati u katekizmu katolicke crkve... ovako tesko da ces saznati sto katolici tocno vjeruju i zasto...howyesno wrote:posto me ova tema jako dugo zanima a nikako da dodjem do nekog konkretnog, adekvatnog i prihvatljivog odgovora odlucih da postavim ovu temu na forum nadajuci se da ce se naci neko ko tu temu potanko poznaje pa da je koliko moguce kratko ali jasno ispise.
dakle zanima me stav Biblije po pitanju "trojstva"- koliko sam ja upratio sveti duh, Bog i sin, i da li je i gdje navedeno da je Isus Bog ili Božiji sin?
moram priznati da i nisam pretjerano upucen u krscanstvo pa pokusajte biti koliko moguce jasniji da bih stvorio pravu sliku o ovome.
Unaprijed zahvalan.
- black
Ono što najviše sjedinjuje Budin lik u budizmu i Isusov u kršćanstvu jeste predodžba o njima kao o Božijem otjelovljenju, epifanija koja im se obojici pripisuje. Na početku Evanđelja po Ivanu stoji: "U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše uz Boga, i Riječ bijaše Bog." Bog-Riječ postao je Bog-čovjek, živio je na Zemlji, tu među nama. Rudolf Oto u svojoj knjizi "Pojam svetog" zaključuje kako se u kršćanstvu postepeno, pod utjecajem judaizma, javlja sklonost da se Boga racionalizira, da Ga se očovječi, jer ta sklonost puno je vidljivija u "Djelima apostolskim" negoli u samim Evanđeljima. U "Djelima apostolskim" uočavamo jasnu nakanu da se božansko smjesti u tijelo Isusovo, da se "zarobi" i "ograniči" ljudskošću. Kao rezultat toga, u kršćanskoj teologiji se ono nadljudsko, melekutsko, kako bi se to u islamu reklo, počinje sve više "očovječavati". Naravno, u 4. stoljeću dolazi do otpora toj humanizaciji božanskog i aleksandrijski biskup Arije odbija posvjedočiti Isusovu božanstvenost. Arije razdvaja identitet Sina (Isusa) od identiteta (Oca) Boga, no sabor u Nikeji proglasit će takav stav heretičkim i ozvaničit će učenje o trojstvu i Isusovu božanstvenost. Time su položeni temelji osnovne značajke buduće umjetnosti kršćanstva - njene figuralnosti.
-
amrino
Preporucujem knjigu "Biblija, Kur' an i nauka" koju je napisao Maurice Bucaile (nisam sigurna da se ovako pise- ne zamjerite) ima dosta zanimljivosti i na vrlo jednostavan nacin je objasnjeno mnogo stvari izmedju kojih i to sto te zanima...
-
digger
ODLICNO! Sto se mene tice, nisi mogao postaviti bolji komentar!Razmjeran wrote:Troje u jednom![]()
Ibretim se razumu u koji onda ti ljudi vjeruju...
Ovo je je jedna od rijetkih tema gdje se nesto vise diskutuje o hriscanstvu obzirom da ovdje preovladava islam. I kao gljive nakon kise, oni muslimani koji pisu o 'postivanju drugih' i 'tolerancijom prema drugima' i slicnim praznim njeznostima i 'ljubavi' na koje ih kao bog navodi, pocinju da otkrivaju svoje pravo lice.
@Razmjeran, po onome sto pises ti sebe smatras vjernikom.
S kakvim onda pravom mozes da prevrces ocima na one koji vjeruju u nesto drugo? Ko si ti da znas bolje sta njima odgovora, i zasto oni vide boga u drugacijoj zajednici nego sto ga je dao Muhamed? Ko si ti da generalises o razumu miliona vjernika koji se ne okrecu Meki kada se obracaju bogu?
I ti imas obraza da se ibretis necijem razumu... ti koji ga nemas.
To je ono sto na forumu ja stalno isticem. Organizovana religija je otrov jer 'drugi' nisu nista nego nevjernici. A svi znamo kako islam tretira nevjernike.
Daj pusku sportisti i on ce otici na streliste i vjezbati. Daj istu u ruku zaslijepljenom i zadrtom na bilo koji nacin, i napravio si problem.
Tvoja TOLERANCIJA kroz TVOJE vidjenje religije? Nemoj nas nasmijavati.
-
Jonx
Opet o toj, za muslimane velom obavijenoj krcanskoj tajni, Svetom Trojstvu...
Kad za vas "poslanik" postane Sinom Bozjim, kad kazete Isus je Uskrsnuo od mrtvih a ne "njima se pricinilo", kada se pocnete krstiti u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, ta Milost Bozja, to za vas tesko prihvatljivo Sveto Trojstvo postat ce kristalno jasno.
S obzorim da sumnjam u to.... ostaje Vam objasnjene koje dade sv. Augustin koji kaze "Prije ces sva mora kascicom presuti, nego li nevjerniku objasniti i pribliziti Sveto Trojstvo".
Kad za vas "poslanik" postane Sinom Bozjim, kad kazete Isus je Uskrsnuo od mrtvih a ne "njima se pricinilo", kada se pocnete krstiti u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, ta Milost Bozja, to za vas tesko prihvatljivo Sveto Trojstvo postat ce kristalno jasno.
S obzorim da sumnjam u to.... ostaje Vam objasnjene koje dade sv. Augustin koji kaze "Prije ces sva mora kascicom presuti, nego li nevjerniku objasniti i pribliziti Sveto Trojstvo".
-
howyesno
hvala na savjetu, potrazit cu knjigu.amrino wrote:Preporucujem knjigu "Biblija, Kur' an i nauka" koju je napisao Maurice Bucaile (nisam sigurna da se ovako pise- ne zamjerite) ima dosta zanimljivosti i na vrlo jednostavan nacin je objasnjeno mnogo stvari izmedju kojih i to sto te zanima...
ipak moram istaci da ovdje ima jako puno kontradiktornosti... dok jedni tvrde da se trojstvo spominje u samoj Bibliji drugi to osporavaju i tvrde da se pojavilo tek u 4. stoljecu?! dakle radi se o ogromnoj i ne zanemarivoj razlici...
ako je pak trojstvo zaceto u 4. stoljecu to se moze smatrati modificiranjem biblije pa i same vjere. u tom slucaju se moze postaviti pitanje autenticnosti danasnje Biblije, odnosno koliko je zaista mogla zadrzati autenticnost ako su je vec, ako se ne varam, 325 godine poceli modificirati?
siguran sam da ima jos ljudi koje interesuje data tema pa bih zamolio sve ucesnike da temi pristupaju bez ikakvih predrasuda i da ne iznose teze tipa rekla-kazala nego da se iznose samo cinjenice i potvrdjene informacije.
-
_BosanaC
Biblija sama je nastala tek u 4. stoljecu na Nikejskom saboru, prije toga je nije bilo, a sastavljena je iz ukupno cetiri evandjelja, a samih jevandjelja je bilo nekoliko desetina. Na tom istom saboru, 400 godina nakon svoje smrti, Isus je izglasan za bozanstvo, odnosno Sina Bozijeg, a Marija automatski za Bogorodicu. I tu su udareni temelji Katolickoj crkvi, kao religioznoj organizaciji.howyesno wrote:hvala na savjetu, potrazit cu knjigu.amrino wrote:Preporucujem knjigu "Biblija, Kur' an i nauka" koju je napisao Maurice Bucaile (nisam sigurna da se ovako pise- ne zamjerite) ima dosta zanimljivosti i na vrlo jednostavan nacin je objasnjeno mnogo stvari izmedju kojih i to sto te zanima...
ipak moram istaci da ovdje ima jako puno kontradiktornosti... dok jedni tvrde da se trojstvo spominje u samoj Bibliji drugi to osporavaju i tvrde da se pojavilo tek u 4. stoljecu?! dakle radi se o ogromnoj i ne zanemarivoj razlici...
ako je pak trojstvo zaceto u 4. stoljecu to se moze smatrati modificiranjem biblije pa i same vjere. u tom slucaju se moze postaviti pitanje autenticnosti danasnje Biblije, odnosno koliko je zaista mogla zadrzati autenticnost ako su je vec, ako se ne varam, 325 godine poceli modificirati?
siguran sam da ima jos ljudi koje interesuje data tema pa bih zamolio sve ucesnike da temi pristupaju bez ikakvih predrasuda i da ne iznose teze tipa rekla-kazala nego da se iznose samo cinjenice i potvrdjene informacije.
Sam sabor je sazvao rimski car Konstantin, koji je shvatio da ce na taj nacin imati pod kontrolom grupu ljudi koja je svakim danom postajala sve veca, i tu je udaren temelj organizovanoj religiji.
-
digger
Naravno, to je samo dio politikarenja i mahinacija koje je crkva—a najvise katolicka—provodila i provodi.gladna sam wrote:da crnjak bude veci, razlika u glasovima za i protiv bila je vrlo malena, a inace sve pokrenuto u politicke svrhe, jer kontrolisanje vjere znacilo je kontrtolisanje sirokih narodnih masa.._BosanaC wrote:Ne samo to, nego je na Nikejskom saboru i sam Isus proglasen sinom Bozijim.
Sabori su bar imali nekakvu svrhu zajednistva i kolektivnog razmatranja.
A sta reci danas na to da je po katolicanstvu papa 'predstavnik boga na zemlji' (cuj idiotizma!?!) pa zato moze da donosi odluke i tumacenja kako zeli.
-
Jonx
Ovo je laž! Proizašla iz nepoznavanja onoga o cemu se diskutuje... Pravu Istinu nalazimo u Evandjelju koje licemjerno priznajete a kidate mu listove ko listove kupusa...._BosanaC wrote: Biblija sama je nastala tek u 4. stoljecu na Nikejskom saboru, prije toga je nije bilo, a sastavljena je iz ukupno cetiri evandjelja, a samih jevandjelja je bilo nekoliko desetina. Na tom istom saboru, 400 godina nakon svoje smrti, Isus je izglasan za bozanstvo, odnosno Sina Bozijeg, a Marija automatski za Bogorodicu. I tu su udareni temelji Katolickoj crkvi, kao religioznoj organizaciji.
Sam sabor je sazvao rimski car Konstantin, koji je shvatio da ce na taj nacin imati pod kontrolom grupu ljudi koja je svakim danom postajala sve veca, i tu je udaren temelj organizovanoj religiji.
Temelji Svetoj Katolickoj crkvi "udara" sam Isus, dokaz......
"A ja tebi kažem: ti si Petar; na toj stijeni izgradit ću svoju Crkvu i ni sve sile pakla neće ju nadvladati.
I dat ću ti ključeve nebeskog kraljevstva; što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima, i što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.'" (Mt 16, 18-19)
-
howyesno
a kako da nekome nesto bude prihvatljivo ako ne razumije sta treba da prihvati? prema tome komentar sv. Augustina i ne stoji bas. zasto je to krscanska tajna? zasto je to uopste tajna?Jonx wrote:Opet o toj, za muslimane velom obavijenoj krcanskoj tajni, Svetom Trojstvu...![]()
-
_BosanaC
Sta je laz? Da je Biblija nastala na Nikejskom saboru? Uostalom, ovaj citat Isusa je preuzet iz Biblije, koja je opet nastala na osnovu cetiri evandjelja... Zasto su onda desetine drugih unistene?Jonx wrote:Ovo je laž! Proizašla iz nepoznavanja onoga o cemu se diskutuje... Pravu Istinu nalazimo u Evandjelju koje licemjerno priznajete a kidate mu listove ko listove kupusa...._BosanaC wrote: Biblija sama je nastala tek u 4. stoljecu na Nikejskom saboru, prije toga je nije bilo, a sastavljena je iz ukupno cetiri evandjelja, a samih jevandjelja je bilo nekoliko desetina. Na tom istom saboru, 400 godina nakon svoje smrti, Isus je izglasan za bozanstvo, odnosno Sina Bozijeg, a Marija automatski za Bogorodicu. I tu su udareni temelji Katolickoj crkvi, kao religioznoj organizaciji.
"A ja tebi kažem: ti si Petar; na toj stijeni izgradit ću svoju Crkvu i ni sve sile pakla neće ju nadvladati.
I dat ću ti ključeve nebeskog kraljevstva; što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima, i što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.'" (Mt 16, 18-19)
-
Jonx
Tajna je jer je ti, i tebi slicni jos niste otkrili iako vam ja i meni slicni pokusavaju otkriti. Krcasnska je jer se krscanima otkriva posredstvom Duha Svetog kojeg negirate, kao Bozja Milost. U mom postu koji si gore iznad citirao decidno sam napisao zasto vam se ne otkriva.howyesno wrote:a kako da nekome nesto bude prihvatljivo ako ne razumije sta treba da prihvati? prema tome komentar sv. Augustina i ne stoji bas. zasto je to krscanska tajna? zasto je to uopste tajna?Jonx wrote:Opet o toj, za muslimane velom obavijenoj krcanskoj tajni, Svetom Trojstvu...![]()
Bog jeste milostiv, ali ne voli licemjere...
-
howyesno
hoces da kazes bilo ko kome trojstvo nije jasno da je licemjer?Jonx wrote:Tajna je jer je ti, i tebi slicni jos niste otkrili iako vam ja i meni slicni pokusavaju otkriti. Krcasnska je jer se krscanima otkriva posredstvom Duha Svetog kojeg negirate, kao Bozja Milost. U mom postu koji si gore iznad citirao decidno sam napisao zasto vam se ne otkriva.howyesno wrote:a kako da nekome nesto bude prihvatljivo ako ne razumije sta treba da prihvati? prema tome komentar sv. Augustina i ne stoji bas. zasto je to krscanska tajna? zasto je to uopste tajna?Jonx wrote:Opet o toj, za muslimane velom obavijenoj krcanskoj tajni, Svetom Trojstvu...![]()
tema je kreirana u svrhu informisanja i prikupljanja informacija a ne u svrhu promovisanja vjere. sve ovo sto si ti naveo moze se sa nekoliko ajeta iz Kur'ana negirati. no to su razliciti stavovi pa i razliciti svjetovi, ne zelim nista porediti nego se jednostavno informisati o necemu sto mi je nepoznato kako bih stvorio pravu sliku na datu temu.
tvoja dosadasnja prica je bazirana na tome da ako nisi krscanin neces nista ni skontati, moram priznati da takva prica nema neko uporiste.
-
_BosanaC
E kada bi to ljudi shvatili ovo bi bio raj na zemlji. Ne govorim samo o forumu, nego uopsteno o pokretanju ovakvih pitanja u danasnjem drustvu. Covjek ne moze pitati nista a da ne bude uvrjedjen, ponizen, i, u najmanju ruku, ismijan. Jer zaboga ne zna. Pa da zna ne bi pitaotema je kreirana u svrhu informisanja i prikupljanja informacija a ne u svrhu promovisanja vjere.
A ako pita ne znaci da zeli da praktikuje to nesto o cemu se raspituje
- gladna sam
Kakav je argument "To je laz"...o kakvom kidanju listova pricas...Jonx wrote:Ovo je laž! Proizašla iz nepoznavanja onoga o cemu se diskutuje... Pravu Istinu nalazimo u Evandjelju koje licemjerno priznajete a kidate mu listove ko listove kupusa...._BosanaC wrote: Biblija sama je nastala tek u 4. stoljecu na Nikejskom saboru, prije toga je nije bilo, a sastavljena je iz ukupno cetiri evandjelja, a samih jevandjelja je bilo nekoliko desetina. Na tom istom saboru, 400 godina nakon svoje smrti, Isus je izglasan za bozanstvo, odnosno Sina Bozijeg, a Marija automatski za Bogorodicu. I tu su udareni temelji Katolickoj crkvi, kao religioznoj organizaciji.
Ko je godinama, stoljecima unistavao sva djela koja su svjedocila o jednom Bogu, stoljecima progonio "nevjernike"
Konstantin je sazvao sabor, bio je "katolik" a u sustini paganin koji je u to vrijeme vladao..
Krscanstvu je tad dodato toliko stvari koje su imale veze sa Konstantinovom paganskom vjerom....Bozic, kod pravoslavaca badnje vece...
Ko je na kraju ratovima pokusao da nametne svoju vjeru...u islamu nema prisile..ni u prvom krscanstvu je nije bilo..ali
De nam ti reci sta je Svetoi trojstvo..daj neko logicno objasnjenje..
Vjera, prava nije tajnovita..misticna...nego bas ko otvorena knjiga...druga je stvar takvom je uciniti u svrhu vlastitih ciljeva
-
Jonx
Ne, licemjeri su oni koji priznaju Evandjelje onakvo kakvo je, a nekidaju mu listove ko listove kupusa.howyesno wrote:hoces da kazes bilo ko kome trojstvo nije jasno da je licemjer?Jonx wrote:Tajna je jer je ti, i tebi slicni jos niste otkrili iako vam ja i meni slicni pokusavaju otkriti. Krcasnska je jer se krscanima otkriva posredstvom Duha Svetog kojeg negirate, kao Bozja Milost. U mom postu koji si gore iznad citirao decidno sam napisao zasto vam se ne otkriva.howyesno wrote: a kako da nekome nesto bude prihvatljivo ako ne razumije sta treba da prihvati? prema tome komentar sv. Augustina i ne stoji bas. zasto je to krscanska tajna? zasto je to uopste tajna?
tema je kreirana u svrhu informisanja i prikupljanja informacija a ne u svrhu promovisanja vjere. sve ovo sto si ti naveo moze se sa nekoliko ajeta iz Kur'ana negirati. no to su razliciti stavovi pa i razliciti svjetovi, ne zelim nista porediti nego se jednostavno informisati o necemu sto mi je nepoznato kako bih stvorio pravu sliku na datu temu.
tvoja dosadasnja prica je bazirana na tome da ako nisi krscanin neces nista ni skontati, moram priznati da takva prica nema neko uporiste.
"Ja i Otac jedno smo." (Iv 10, 30)
"Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca. A vi - što čuste od početka, u vama nek ostane. Ako u vama ostane što čuste od početka, i vi ćete ostati u Sinu i Ocu." (Iv 2, 22-24)
"U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati." Kaže mu Juda, ne Iškariotski: "Gospodine, kako to da ćeš se očitovati nama, a ne svijetu?" Odgovori mu Isus: "Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla." (Iv 14, 20-24)
-
digger
Daj da ne pretjerujemo sta je Isus imao ili nije imao u vidu. Najmanje vjerujem da je on imao bas katolicanstvo kao viziju. Izuzev ako je neko katolik.Jonx wrote: Ovo je laž! Proizašla iz nepoznavanja onoga o cemu se diskutuje... Pravu Istinu nalazimo u Evandjelju koje licemjerno priznajete a kidate mu listove ko listove kupusa....
Pogresno je da diskutujemo na bazi necega sto je receno u jednoj recenici. Realnost je daleko drugacija. Citajuci Ramsay MacMullen o razvoju hriscanstva, dobija se realna slika kako se hriscanstvo POLAKO razvijalo kroz istorijske dogadjaje, odnos hriscanstva prema civilnoj vlasti, paganima, i slicno.
Mali primjer: rijec 'daimon' je kod non-hriscana oznacavalo pojam 'bog.' Kako se hriscanstvo sirilo, termin 'daimon' je prerastao u ono sto jeste danas i sto mi zovemo 'demon' tj. djavo. Vidi R. MacMullen: "Crhristianizing The Roman Empire AD 100-400" strana 80.
Zato ja skidam kapu katolickom marketingu. Manipulatori par excellence.
-
Jonx
To je marketing ako si ateista... Ako si vjernik to je Istina, Put i Život.digger wrote:Daj da ne pretjerujemo sta je Isus imao ili nije imao u vidu. Najmanje vjerujem da je on imao bas katolicanstvo kao viziju. Izuzev ako je neko katolik.Jonx wrote: Ovo je laž! Proizašla iz nepoznavanja onoga o cemu se diskutuje... Pravu Istinu nalazimo u Evandjelju koje licemjerno priznajete a kidate mu listove ko listove kupusa....
Pogresno je da diskutujemo na bazi necega sto je receno u jednoj recenici. Realnost je daleko drugacija. Citajuci Ramsay MacMullen o razvoju hriscanstva, dobija se realna slika kako se hriscanstvo POLAKO razvijalo kroz istorijske dogadjaje, odnos hriscanstva prema civilnoj vlasti, paganima, i slicno.
Mali primjer: rijec 'daimon' je kod non-hriscana oznacavalo pojam 'bog.' Kako se hriscanstvo sirilo, termin 'daimon' je prerastao u ono sto jeste danas i sto mi zovemo 'demon' tj. djavo. Vidi R. MacMullen: "Crhristianizing The Roman Empire AD 100-400" strana 80.
Zato ja skidam kapu katolickom marketingu. Manipulatori par excellence.
Zanimljivo je da se ovdje cesto poseze za kojekavim knjigama koje bi kao trebale dati odgovore na ova pitanja, a Ona koja ih zaista tako obilato daje se cijepa i pljuje. Njena autetnicnost se vaze, provjerava, ispituje.....
"Tako se ispunja Izaijino proročanstvo: "Slušat ćete moje riječi, ali ih nećete razumjeti; gledat ćete moja djela, ali nećete dokučiti njihova značenja."
(Mt 13, 14)
-
forUMASH
.....e boze, boze.....sto me napravi nevjernikom....Jonx wrote:To je marketing ako si ateista... Ako si vjernik to je Istina, Put i Život.
Zanimljivo je da se ovdje cesto poseze za kojekavim knjigama koje bi kao trebale dati odgovore na ova pitanja, a Ona koja ih zaista tako obilato daje se cijepa i pljuje. Njena autetnicnost se vaze, provjerava, ispituje.....
"Tako se ispunja Izaijino proročanstvo: "Slušat ćete moje riječi, ali ih nećete razumjeti; gledat ćete moja djela, ali nećete dokučiti njihova značenja."
(Mt 13, 14)