A i kad smo vec kod hadisa da i ja dvije-tri, ha red je
Uprkos kritikama od kojih su neke na mjestu a neke ne, ipak je koncenzus ummeta da je sunnet temelj islama bez kojeg Kur'an ne moze. Dakle u praksi (iako su sve temeljne istine vjere dosle u Knjizi..). KG KG namjerno zaobilazi tu cinjenicu i kamuflira praksu muslimana. Jer unatoč mnogim razlilazenjima u detaljima izmedju raznih skola i pravaca, ipak se tu radi - o detaljima i sekundarijama. Globalna slika islama je kod svih muslimana ista, čak i kod šija i sunija i to je ono sto islam potencira i sto je nuzno. S te strane gledajuci i upravo vizavi ove teme bitan je hadis koji veli:
Nece se moj ummet sloziti na zabludi.
Eto tako i npr. namaz, kao sto rekoh uprkos detaljisanjima i razmimoilazenjima, i one, hajmo reci najudaljenije skole gaje apsolutno istu sliku tog imperativa. Tako i kod sija i kod sunija, kod mutezila, hanefija, sufija, helem sve sto se moze od muslimana nabrojat bez obzira o vrsti razlika medji njima, necemo naci nikog da klanja recimo podne 7 rekata, ili jedan, ili da se nesto zakuje za zid i to zove "slobodnim namazom"

. Zna se da je farza 4 i tačka. A to nije doslo iz Kur'ana...
Dakle da sumiram, temeljne istine vjere dolaze tevaturom, odnosno Kur'anom (ali ne samo Njim) tj. predajama za koje je nemoguce da su se ikad u kojem svom dijelu mogle izmijeniti. Dok za praksu, koja je u islamu takodjer dosta bitna
(i nema onog, svako se moli Bogu kako on hoce, bitna je samo dusa i srce, bla bla bla...), tu je sunnet koji dolazi kroz hadis neosporan. Poslanik a.s. veli: Preuzmite od mene svoje obrede. Sunnet, hadis su direktni tumači Kur'ana.
KG KG pusti demagogiju i mijesanje tema, institucijalizacija o kojoj govoris, profesionalizacija su skroz druga tema i imali bi i o tome stosta no helem sad...
A evo da ti to sve argumentiram Kur'anom, samo tebi, jer opet samo ti ne priznajes nista osim njega sto je i patetično i smijesno. Dakle kaze Kur'an:
"Reci: Ako Allaha volite MENE SLIJEDITE, i On će vas zavoliti i grijehe vam vaše oprostiti..." Slijediti Poslanika, sto je kao sto vidis imperativ slovom Kur'ana, ne znači hodati za njim putem i drzati se njegovih skuta, pitati ga za fizičke relacije Mekka-Medina, Mekka-Taif i sl, nego slijediti njegovu praksu, odnosno pojasnjenje onoga sto je Bog preko njega ljudima i poslao, dakle sunnet koji uzimamo upravo iz - hadisa...
A o kritici hadisa i terminologiji istog svakako ne bih, ne mislim da si tomu dorasla, a s druge strane nisu ovo mjesta gdje bi se raspravljalo to tako specifičnim i uskim temama, iako nije ni to isključeno ali eto...
Pozdrav