Koristite li sta za bolji rad motora?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Coach_sa
sve je to ok ali shvati sta je tema ovdje se razgovara o putnickim vozilima znaci vozila sa kojima se mi susrecemo svaki dan a vidi sam sebe kontriras u jednoj recenici nemogu ulja biti ista osim u cijeni a da i dalje tvrdis da su razlicita razmisli malo nebi ljudi sipali razna ulja da nije tako. evo jedan primjer u TDI motore ide ulje 5w40 ali ne bilo koje vec ulje namjenjeno za te motore sa oznakom PD shvatas evo auta malo jacih kubikaza sa turbo punjacim i tako to sipaju cak ulja 0w30 a to daje jednu razliku drasticnu prilikom rada tog motora. bolje radi brze ide ulje nemoze da se ugrije a tih 1000 C° mi je malo nevjerovatno jer razmisli od kojeg je onda materija motor koji treba da izdrzi tu temp.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Ma sve se ja slažem s tobom, ne mogu ti ni u čemu proturiječiti, samo mi nije jasno odakle ti to da sam napisao da su sva ulja ista osim u cijeni? Ti si mene očito pogrešno razumio, ali nema veze. Naravno da određena ulja više odgovaraju određenim motorima, to niko i ne opovrgava.Coach_sa wrote:sve je to ok ali shvati sta je tema ovdje se razgovara o putnickim vozilima znaci vozila sa kojima se mi susrecemo svaki dan a vidi sam sebe kontriras u jednoj recenici nemogu ulja biti ista osim u cijeni a da i dalje tvrdis da su razlicita razmisli malo nebi ljudi sipali razna ulja da nije tako. evo jedan primjer u TDI motore ide ulje 5w40 ali ne bilo koje vec ulje namjenjeno za te motore sa oznakom PD shvatas evo auta malo jacih kubikaza sa turbo punjacim i tako to sipaju cak ulja 0w30 a to daje jednu razliku drasticnu prilikom rada tog motora. bolje radi brze ide ulje nemoze da se ugrije a tih 1000 C° mi je malo nevjerovatno jer razmisli od kojeg je onda materija motor koji treba da izdrzi tu temp.
A za onih 1000 C° sam fino rekao da se radi o egzotičnom motoru Ferraria F 50, nisam ni mislio na obične motore! Malo je off topic, ali eto za informaciju, košuljice cilindara tog motora su se izrađivale od specijalne legure titanijuma koja je sposobna izdržati te ekstremne temperature! To je svemirska tehnologija, kamo sreće da je i nama običnim smrtnicima dostupna!