Credit rating
-
Svemirski_Jebach
meni fakat ne treba kreditna historija (bar u skoroj buducnosti) jer poslodavca (law firms) to uopce ne interesuje, njega zanimaju sasma druge stvari....
-
Bosnian_spring
#27 Re: Credit rating
Ne tacno. Naravski da ima efekta. Veoma lako se provjeri, nazovi svoj lokalni utility, vidi web sajt, svaki polu-obuceni finansijer ce ti to iz puske odgovoriti.array wrote:Garant nema.
Otvorio sam more accounta i nikad nisam polozio nikakav depozit kao ni more mojih prijatelja. Depozite polazu samo oni koji nemaju dobar kreditni skor za elementarne usluge kao sto struja, voda, telefon itd.array wrote: Svaki novi customer mora platiti depozit za otvaranje računa za struju, telefon, vodu i slične trice.
Polaganje depozita ne znaci da tvoj kreditni skor nece ostati dotaknut ako ne platis?
Ma ne...pomijesao si stvariarray wrote: Znači ako neplaćaš račune oni će to prvo uzeti pare od depozita i onda isključiti usluge. Ako je depozit vraćen ranije onda će ti isključiti struju ili šta već neplaćaš pa te poslati na collection agency ili na sud da naplate potrošeno. Utility kreditna istorija se vodi od strane utility kompanija pa ako ne plaćaš račune za struju bilo bi ti teško da ponovo prikjučiš struju bez depozita. Međutim kreditne agencije neznaju za to pa ako ti je njihov score dobar možeš dobiti kredit za kuću i živjeti u njoj u mraku.
Prvo, odredjeni utilities nikad ne mogu biti iskljuceni po zakonu. Iako zna da varira od drzave do drzave, manje vise je ujednaceno.
Drugo, cim ti nesto ode na Collection Agency, odmah se pise u tvoj kreditnih skor.
Zasto ti svaki utility trazi SS#? I zasto svaki od njih provjerava tvoj kreditni rejting prije nego li ti otvori usluge?
Taj isti SS# se koristi da ti se pisu "packe" na kreditni izvjestaj cim ne platis. Nikakve packe se ne pisu ako redovno placas, na zalost.
Naravski mozes zivjeti u mraku ako hoces i ako tako "stedis", samo jos nikoga ne znam da je uspjesan a zivi u mraku
Last edited by Bosnian_spring on 19/01/2007 23:01, edited 1 time in total.
-
Bosnian_spring
Svemirski.....malo sam duze prosao kroz razna trzista, pa i Americka. Vjeruj trebace ti 100%. Mozda sad nisi svjestan, ali raspitaj se.Svemirski_Jebach wrote:meni fakat ne treba kreditna historija (bar u skoroj buducnosti) jer poslodavca (law firms) to uopce ne interesuje, njega zanimaju sasma druge stvari....
Ovo je rutinska operacija kroz koju prolazi svaki normalni employee koji radi u normalnoj firmi. Ne govorim ja tebi o tome kako ces ti dobiti posao na osnovu toga, nego sta provjeravaju prije nego li se odluce da ti daju posao ako im se svidjas kad prodjes kroz more intervjua za posao.
Legal Firms itekako vrse provjere pa i kreditne u okviru background check. Ocito jos nisi dobio posao na Americkom kontinentu. Moras dati hiljadu i jedan podatak ukljucivsi svoj SS#, DOB, Adrese, te waiver da pretraze tvoj kredit i background, references, adrese, skole,.....
Ne kazem da ce te eliminirati zbog loseg kreditnog skora nuzno (mozda neki i hoce cak....uzet tvog konkurenta sa boljim skorom....i to se desava...), ali da izbjegnes blam nepotrebnih pitanja i znojenja oko ovoga, na vrijeme reaguj. Pogotovo sto u tvom slucaju imas vremena za to.
Bio sam na obje strane zida - uposljavao sam ljude i uposljavali su mene. Ne zaboravi, za internship u legal firms se takodje vrse background checks.
Nema razloga za zabrinutost, nije ovo big deal, al' se valja napraviti. Sto prije to bolje i ne oduzima puno vremena.
Na kraju ne zaboravi, sto imas duzu kreditnu istoriju to imas veci skor. Tj. ako se sjetis 5 min do 12 da je pravis, neces nikad imati takav skor kao da si poceo npr. godinama unazad.
Mnogo srece.
-
array
#29 Re: Credit rating
Vjeruj mi da nema - znam to iz prve ruke. Moja žena radi na tim stvarima.Bosnian_spring wrote:Ne tacno. Naravski da ima efekta. Veoma lako se provjeri, nazovi svoj lokalni utility, vidi web sajt, svaki polu-obuceni finansijer ce ti to iz puske odgovoriti.array wrote:Garant nema.
Nije tačno. Depozite polažu i oni koji nemaju kreditne istorije a i oni koji je imaju a nisu nikada imali otvoren račun sa dotičnom kompanijom ili ga nekad u prošlosti nisu redovno plaćali. Ti očigledno nisi dugo u Americi da bi to znao.Bosnian_spring wrote:Otvorio sam more accounta i nikad nisam polozio nikakav depozit kao ni more mojih prijatelja. Depozite polazu samo oni koji nemaju dobar kreditni skor za elementarne usluge kao sto struja, voda, telefon itd.array wrote: Svaki novi customer mora platiti depozit za otvaranje računa za struju, telefon, vodu i slične trice.
Koji se to utilities nemogu isključiti? Struja, voda itelefon mogu. Da nije možda mobitel?Bosnian_spring wrote:Ma ne...pomijesao si stvariarray wrote: Znači ako neplaćaš račune oni će to prvo uzeti pare od depozita i onda isključiti usluge. Ako je depozit vraćen ranije onda će ti isključiti struju ili šta već neplaćaš pa te poslati na collection agency ili na sud da naplate potrošeno. Utility kreditna istorija se vodi od strane utility kompanija pa ako ne plaćaš račune za struju bilo bi ti teško da ponovo prikjučiš struju bez depozita. Međutim kreditne agencije neznaju za to pa ako ti je njihov score dobar možeš dobiti kredit za kuću i živjeti u njoj u mraku.![]()
Prvo, odredjeni utilities nikad ne mogu biti iskljuceni po zakonu. Iako zna da varira od drzave do drzave, manje vise je ujednaceno.
Ne piše.Bosnian_spring wrote:Drugo, cim ti nesto ode na Collection Agency, odmah se pise u tvoj kreditnih skor.
Ne provjeravaju - zato traže depozit. Pogledaj svoj kredit report i na njemu nikada nećeš naći da neka utility kompanija provjerava tvoj score.Bosnian_spring wrote:Zasto ti svaki utility trazi SS#? I zasto svaki od njih provjerava tvoj kreditni rejting prije nego li ti otvori usluge?
-
Svemirski_Jebach
izvini ali su potpuno pogrijesio u vezi sa tim sta poslodavac gleda kod mene. Ja nemam nikakvu kreditnu historiju, niti sam ranije zivio u americi ali ako nakon intervjua (koji se svode na ono reci nesto o sebi i slicno) se odluce da ti daju posao onda te ne pitaju nista - ni imas li vizu (jer ti oni sredjuju vize i sve ostalo) ni odakle si. Izvini ali nemas ocigledno iskustva sa law firms...ono sto njih interesuje nije tvoj kreditni rejting, jer oni znaju da ja nemam nista u americi nikakve historije - nego ih interesuje ko si i koliko znas i mozes nauciti.Bosnian_spring wrote:Svemirski.....malo sam duze prosao kroz razna trzista, pa i Americka. Vjeruj trebace ti 100%. Mozda sad nisi svjestan, ali raspitaj se.Svemirski_Jebach wrote:meni fakat ne treba kreditna historija (bar u skoroj buducnosti) jer poslodavca (law firms) to uopce ne interesuje, njega zanimaju sasma druge stvari....
Ovo je rutinska operacija kroz koju prolazi svaki normalni employee koji radi u normalnoj firmi. Ne govorim ja tebi o tome kako ces ti dobiti posao na osnovu toga, nego sta provjeravaju prije nego li se odluce da ti daju posao ako im se svidjas kad prodjes kroz more intervjua za posao.
Legal Firms itekako vrse provjere pa i kreditne u okviru background check. Ocito jos nisi dobio posao na Americkom kontinentu. Moras dati hiljadu i jedan podatak ukljucivsi svoj SS#, DOB, Adrese, te waiver da pretraze tvoj kredit i background, references, adrese, skole,.....
Ne kazem da ce te eliminirati zbog loseg kreditnog skora nuzno (mozda neki i hoce cak....uzet tvog konkurenta sa boljim skorom....i to se desava...), ali da izbjegnes blam nepotrebnih pitanja i znojenja oko ovoga, na vrijeme reaguj. Pogotovo sto u tvom slucaju imas vremena za to.
Bio sam na obje strane zida - uposljavao sam ljude i uposljavali su mene. Ne zaboravi, za internship u legal firms se takodje vrse background checks.
Nema razloga za zabrinutost, nije ovo big deal, al' se valja napraviti. Sto prije to bolje i ne oduzima puno vremena.
Na kraju ne zaboravi, sto imas duzu kreditnu istoriju to imas veci skor. Tj. ako se sjetis 5 min do 12 da je pravis, neces nikad imati takav skor kao da si poceo npr. godinama unazad.
Mnogo srece.
-
Bosnian_spring
Svemirski, kao prvo, puno pozdrava. Iskreno cijenim dosta tvog pisanja, a moram priznati i da se javljas u velikom broju. I drago mi je citati tvoje komentare.
Jasno, ne moramo se mi sloziti oko svih stvari.......ali ovo o cemu pricamo vjeruj nije nikakav "rocket science" nego sasvim obicna stvar koja nije vrijedna neke posebne diskusije. Takodjer jasno mi je sto ne znas ove stvari bas najbolje, jer jednostavno si "novi" u Americi i nisi imao prilike da se pozabavis sa njima, a niti vremena da ih na tenane prostudiras.
Ovo sto ti pisem, pisem ti jaranski, kako bi i rodjenog brata savjetovao i nikakve apsolutno nemam koristi da ti ovo uradis ili ne uradis, uspjednes ili propadnes. Meni ni u dzep ni iz dzepa. Sam si svoj gospodar i radi sto mislis da je najbolje!
Jos nesto, ja sam odavno na tom kontinentu na kome si ti sada krocio i nisam nimalo naivan, neiskusan, niti "bivsi" izbjeglica.....i znam dobro sta pricam. I vjeruj imam i previse iskustva sa velikim americkim firmama na tvom kontinentu, ukljucivsi i law firms.
Jako si naivan, sto je i normalno jer nisi nikad radio u Americi. Sve sto hocu da ti kazem je slijedece:
1) Tacno, oni te intervjuisu, puno ne pitaju o tebi u smislu npr. tvojih licnih finansija, osobnosti itd. (zabranjeno je pitati za npr. tvoju etnicku pripadnost, bracni status, boju koze, spol, do neke mjere godine itd.). Sasvim je legalno da te pitaju za imigracioni status i mnoge firme ce te to lako pitati. Nije nuzno eliminatorno, ali ce traziti potpunu informaciju.
2) Kad nakon intervjua odluce da im se "svidjas", dace ti aplikaciju da popunis i traziti podatke o referencama, social security broj, date of birth, adrese, itd. itd. itd. Neke firme cak ce traziti da to popunis i prije nego li im se "svidjas".
Normalno, i tu se slazemo, da bi im se "svidjao" moras da se pokazes i znanjem i umijecem i iskustvom itd.
3) Licno ces potpisati da te firme ovlascujes da rove po tvom kreditnom izvjestaju, backgroundu, da zovu tvoju skolu da provjere diplome, reference pitaju razna pitanja itd.
4) OVO JE RUTINSKA PROCEDURA!!!! I nju rade tipicno HR odjeli. Za sve, bez izuzetka. Nijedna firma (a pogotovo legal) nece primiti u svoje okrilje ljude koji nisu provjereni na profesionalni nacin.
Vjeruj neke od njih cak vrse i obavezna testiranja na upotrebe droge, neovisno od pozicije i godina. Nek te ne iznenadi - jasno ovo je rijedji slucaj.
Ja apsolutno nigdje nisam tvrdio da ce tebe firme primiti na osnovu kreditnog rejtinga. Ja samo ti kazem da ce da ti ga gledaju, pa ti se to svidjalo ili ne i da ce da izvode zakljucke. Isto tako sam bio vrlo jasan da to nuzno ne mora da bude eliminatorno i nije za sekiranja. Ali jest' minimalno neugodnost pogotovo ako pucas na jake firme.
Ti malo previse gledas iz "bosanskog" ugla, tj. da ce svi da razumiju tvoju situaciju, da svi znaju zasto ti imas nizak kreditni skor jer te "to ne interesuje", da jedina zemlja u kojoj si radio je Bosna itd.... NECE!!!
Imaju oni na trzistu more "normalnih" amerikanaca sa normlanim kreditnim skorovima, normalnim statusom itd. Gledaj iz njihove perspektive, a ne iz svoje.
Na kraju za vizu - KAO PRIJATELJU.....
Tacno je da dobre firme ce da ti pomognu oko H-1 vize (rijedje oko green card ako te prvi put zaposljavaju) i imaju advokate i sl. Ali i to je proces i normalno da ces da im das tek onda gomile imigracionih podataka kad i ako te prime i ici ces sam da zavrsis dio tog procesa. Nema tu previse automatike.
Nazalost, velika vecina nece, jer imaju vec dovoljno ljudi sa sredjenim statusom i nece da oko toga se zezaju.
Ako meni ne vjerujes, a ti cisto radi sebi otidji u Career Office ili kod Career Counselor, pa pitaj da li firme provjeravaju tvoj background i creditni skor pri zaposlenju. Na kraju nista alarmantno, nesto za sekirati se, ali treba malo misliti. Nemoj se pustiti niz vodu.
Puno srece.
P.S.: Ako ces vec raditi u USA, ne kontam kako mislis ziviti bez kreditnog skora......rentanje, kupovine, utilties itd. itd. I ne kontam u cemu je fol ga ne graditi, jer sto prije pocnes to bolje za tebe. Vjeruj to rade svi pametni "strani" studenti ako i cim mogu.
Jasno, ne moramo se mi sloziti oko svih stvari.......ali ovo o cemu pricamo vjeruj nije nikakav "rocket science" nego sasvim obicna stvar koja nije vrijedna neke posebne diskusije. Takodjer jasno mi je sto ne znas ove stvari bas najbolje, jer jednostavno si "novi" u Americi i nisi imao prilike da se pozabavis sa njima, a niti vremena da ih na tenane prostudiras.
Ovo sto ti pisem, pisem ti jaranski, kako bi i rodjenog brata savjetovao i nikakve apsolutno nemam koristi da ti ovo uradis ili ne uradis, uspjednes ili propadnes. Meni ni u dzep ni iz dzepa. Sam si svoj gospodar i radi sto mislis da je najbolje!
Jos nesto, ja sam odavno na tom kontinentu na kome si ti sada krocio i nisam nimalo naivan, neiskusan, niti "bivsi" izbjeglica.....i znam dobro sta pricam. I vjeruj imam i previse iskustva sa velikim americkim firmama na tvom kontinentu, ukljucivsi i law firms.
Jako si naivan, sto je i normalno jer nisi nikad radio u Americi. Sve sto hocu da ti kazem je slijedece:
1) Tacno, oni te intervjuisu, puno ne pitaju o tebi u smislu npr. tvojih licnih finansija, osobnosti itd. (zabranjeno je pitati za npr. tvoju etnicku pripadnost, bracni status, boju koze, spol, do neke mjere godine itd.). Sasvim je legalno da te pitaju za imigracioni status i mnoge firme ce te to lako pitati. Nije nuzno eliminatorno, ali ce traziti potpunu informaciju.
2) Kad nakon intervjua odluce da im se "svidjas", dace ti aplikaciju da popunis i traziti podatke o referencama, social security broj, date of birth, adrese, itd. itd. itd. Neke firme cak ce traziti da to popunis i prije nego li im se "svidjas".
Normalno, i tu se slazemo, da bi im se "svidjao" moras da se pokazes i znanjem i umijecem i iskustvom itd.
3) Licno ces potpisati da te firme ovlascujes da rove po tvom kreditnom izvjestaju, backgroundu, da zovu tvoju skolu da provjere diplome, reference pitaju razna pitanja itd.
4) OVO JE RUTINSKA PROCEDURA!!!! I nju rade tipicno HR odjeli. Za sve, bez izuzetka. Nijedna firma (a pogotovo legal) nece primiti u svoje okrilje ljude koji nisu provjereni na profesionalni nacin.
Vjeruj neke od njih cak vrse i obavezna testiranja na upotrebe droge, neovisno od pozicije i godina. Nek te ne iznenadi - jasno ovo je rijedji slucaj.
Ja apsolutno nigdje nisam tvrdio da ce tebe firme primiti na osnovu kreditnog rejtinga. Ja samo ti kazem da ce da ti ga gledaju, pa ti se to svidjalo ili ne i da ce da izvode zakljucke. Isto tako sam bio vrlo jasan da to nuzno ne mora da bude eliminatorno i nije za sekiranja. Ali jest' minimalno neugodnost pogotovo ako pucas na jake firme.
Ti malo previse gledas iz "bosanskog" ugla, tj. da ce svi da razumiju tvoju situaciju, da svi znaju zasto ti imas nizak kreditni skor jer te "to ne interesuje", da jedina zemlja u kojoj si radio je Bosna itd.... NECE!!!
Imaju oni na trzistu more "normalnih" amerikanaca sa normlanim kreditnim skorovima, normalnim statusom itd. Gledaj iz njihove perspektive, a ne iz svoje.
Na kraju za vizu - KAO PRIJATELJU.....
Tacno je da dobre firme ce da ti pomognu oko H-1 vize (rijedje oko green card ako te prvi put zaposljavaju) i imaju advokate i sl. Ali i to je proces i normalno da ces da im das tek onda gomile imigracionih podataka kad i ako te prime i ici ces sam da zavrsis dio tog procesa. Nema tu previse automatike.
Nazalost, velika vecina nece, jer imaju vec dovoljno ljudi sa sredjenim statusom i nece da oko toga se zezaju.
Ako meni ne vjerujes, a ti cisto radi sebi otidji u Career Office ili kod Career Counselor, pa pitaj da li firme provjeravaju tvoj background i creditni skor pri zaposlenju. Na kraju nista alarmantno, nesto za sekirati se, ali treba malo misliti. Nemoj se pustiti niz vodu.
Puno srece.
P.S.: Ako ces vec raditi u USA, ne kontam kako mislis ziviti bez kreditnog skora......rentanje, kupovine, utilties itd. itd. I ne kontam u cemu je fol ga ne graditi, jer sto prije pocnes to bolje za tebe. Vjeruj to rade svi pametni "strani" studenti ako i cim mogu.
Last edited by Bosnian_spring on 21/01/2007 06:16, edited 5 times in total.
-
Bosnian_spring
#32 Re: Credit rating
Tim gore....pa ovo su elementarnosti prve vrste. Obicno ovakve izjave cujem od ljudi koji nisu finanijski potkovani, imigranata koji se nisu uklopili u americko drustvo, low-income, ne-obrazovanih itd.array wrote: Vjeruj mi da nema - znam to iz prve ruke. Moja žena radi na tim stvarima.![]()
Utilities i provjeravaju i pisu u kreditni skor (obicno ne pisu ako placas redovno, ali ako omasis "packe" se zapisuju).
Ocito si razvio cijelu teoriju bazirano na tome kao ti mislis da bi stvari trebale da rade vs. kako one zaista rade. Tipicno za Bosance, jer znaju i prije nego li znaju. Kako ti rekoh pogledaj lijepo "fine print" na svom ugovoru za utilities, web-sajtove ili neke od finansijskih strucnjaka, vladine sajtove pa se educiraj. I ti i zena.
Evo samo na brzaka jedan kratak quote od strucnjaka na ovu temu (za 2 sekunde lociran na web-u);
http://www.cbsnews.com/stories/2006/12/ ... 9447.shtml
"[Utility companies] are some of the most aggressive reporting the credit agencies."
"Utility firme su jedne od najagresivnijih u prijavljivanju (transakcija) kreditnim biroima".
Hennessey je glavni urednik "Fast Money", jednog od najrespektabilnijih finansijski magazina i redovito daje komentare na svim glavnim networks ukljucivsi i CBS. Bice da i on nema pojma o cemu prica? Da ga posaljemo kod tvoje zene da ga malo poduci o kreditnim skorovima?
Ne mogu da vjerujem da pises ovo.array wrote: Nije tačno. Depozite polažu i oni koji nemaju kreditne istorije a i oni koji je imaju a nisu nikada imali otvoren račun sa dotičnom kompanijom ili ga nekad u prošlosti nisu redovno plaćali. Ti očigledno nisi dugo u Americi da bi to znao.
Ja sam vrlo dugo vrijeme proveo u Americi, ali to uposte nije bitno. Pazi, NIKAD ama bas NIKAD nisam NIKAKAV depozit polozio ni za STRUJU, ni VODU ni TELEFON, jer sam imao odlican uvijek kreditni skor.
Depozite polazu SAMO oni koji su low-income, sa kreditnim problemima i sl.
Ako meni ne vjerujes, evo ti strucnjaka koji to isto kazu sto ti ja pricam.
http://www.credit.com/life_stages/start ... Impact.jsp
Utility Accounts – Electricity, cable, and other utility companies may check your credit report with your permission when determining your rates. People with credit issues could be required to put down a deposit, add a co-signer, or pay higher rates for their utilities. In states with community property laws (such as Arizona, California, and Texas) the utility company may even check your spouse’s credit history as part of its evaluation. Inquiries from utility applications do not harm your credit score.
Ako imas ovakvo znanje kreditnog sistema, onda me ne cudi sto si morao uvijek placati depozite
Vidi se da si pravi Bosnaac - kad si se uhvatio "mobitela". Ja mislio da ces ti kao "Amer" da to kazes po "naski" kao "cell", zar ne?array wrote:Koji se to utilities nemogu isključiti? Struja, voda itelefon mogu. Da nije možda mobitel?![]()
Prouci materiju pa da diskutujemo. Ja nigdje nisam govorio o telefonu, samo o struji i vodi. Ok?
Vec sam ti rekao da ovo regulisu drzave. Voda u 98% drzava se ne smije iskljuciti zbog javnih zaraza i sl (ono 2% je mozda Portoriko i slicno). Struja u vecini isto ne moze se tako lako iskljuciti kad je jednom ukljucena a account je delikventan i npr. porodica je u specijalnoj kategoriji i sl., a neke drzave imaju 101 zastitu za potrosaca (npr. California).
Jao....ne mogu da vjerujem u ovoliko ne znanje.array wrote:Ne piše.Bosnian_spring wrote:Drugo, cim ti nesto ode na Collection Agency, odmah se pise u tvoj kreditnih skor.
Pa pogledaj bilo kakvu knjigu bolan, malo procitaj sta, pogledaj web, pricaj sa ljudima koji znaju o ovim stvarima.....
Mora da je i Experian, jedan od glavnih kreditnih biroa, isto tako u krivu kao i ja, jer ti naravno "sve znas".
http://www.experian.com/ask_max/max011007c.html
You likely won’t see anything about utilities, though. Most utility accounts are not routinely reported to Experian or the other national credit reporting companies, unless they are collection accounts. So, positive utility payments won’t help or hurt credit scores, but a collection account will always hurt credit scores.
Ne traze depozit, vec sam ti pisao o tome. Mora da si u nekim zescim finansijskim problemima kad TEBI to traze...Nikom "normalnom" to jarane ne traze.array wrote:Ne provjeravaju - zato traže depozit. Pogledaj svoj kredit report i na njemu nikada nećeš naći da neka utility kompanija provjerava tvoj score.
Provjera je rutinska pri otvaranju racuna. Neke se upisuju u report, neke ne, jer odredjene utilities koriste tzv. "utility score" koji je pod-produkt Equifax-a i koji nije regulisan kreditnim zakonima i ne moraju da ga upisuju.
Pa ovakvih tekstova imas tone po novinama:
http://www.charlotte.com/mld/charlotte/ ... 402401.htm
Duke customers flagged by a special utility score created by Equifax pay the deposits. Those required to pay a deposit can inquire about their score by calling the Equifax Telecommunications & Utilities Service at 800-967-4589.
Duke elecricity trazi depozite od potrosaca kojima specijalni Equifax kreditni skor nije bas dobar. Hmmmm.........Je li to moguce? Kolombo otkrio Ameriku....
Kako utilities koriste creditni skor, evo sta ti kaze Consumer Agencija:
http://www.nasuca.org/Resolutions/Consu ... 0FINAL.doc
If a deposit is required as a result of a credit score, the applicant will be informed of the ability to avoid a deposit payment by designating a third-party guarantor of the deposit amount.
Na kraju za tebe cisto da se malo educiras o ovim pitanjima. Evo ljudima poput tebe koji ne znaju ove stvari pa zapadnu u probleme, sto govore agencije koje se bave pomaganjem duznika ili ti onih koji tonu u dugovima ili su loseg kreditnog skora.
http://www.end-your-debt.com/utility_bi ... rt_you.htm
They assume, incorrectly, that no such harm can come to them if they fail to pay the light bill. That isn’t the case, however. Utility companies do report to the credit bureaus, and failing to pay your light bill on time will show up as a delinquent account on your credit report, just the same as if you failed to pay your credit card company.
JARANE....Ovdje su stvari ciste.....onako bez uvrede....promasio si 100% po ovom pitanju, sa i bez zene.....
-
Svemirski_Jebach
dragi spring...veliki pozdrav i tebi!
cijenim trud koji si uozio da bi mi na fin nacin objasnio ono o cemu se nismi slozili.
Medjutim, mislim da razgovaramo o potpuno drugim stvarima...o kruskama i jabukama. mozda ni ja ni ti nismo dovoljno dobro objasnili sta mislimo..bar u prvom postu. Doduse, tvoj posljednji post je dosta jasniji.
Dakle, da rezimiram.
Na osnovu mog iskustva (a vjeruj mi da svaki dan o tome pricam sa razlicitim ljudima) a posebno iz razgovora sa ljudima koji su nekad bili u mojoj situaciji sam dosta naucio iako nisam ovdje zivio dugo..a vjeruj mi imam kod kuce nekoga ko je rodjen ovdje i zivio je ovdje cijeli svoj zivot
Ovi konkretni poslodavci, dakle Law Firms nakon provedenog jednog (obicno vise njih) intervjua odluce da ti ponude posao ili ne. To zavisi od toga da li si ti sa svojim obrazovanjem, iskustvom pa i licnoscu podoban da radis za njih i da li ces im koristiti. Tu se dakle slazemo.
Ako odluce da si im zanimljiv, ponude ti job offer...koju ti prihvatis ili odbijes. Ako prihvatis odluci se dan kada pocinjes raditi. Dakle, to tog dana oni NE provjeravaju credit rating niti slicno, jer znaju da ga NEMAM (jer nisam zivio u USA). Takodje znaju da nemam H1 vizu (ako nemam).
Naravno, moraju se prikupiti razni dokumenti za H1 vizu ali to je drugo pitanje. Svakako da mnoge provjere od vlade tu dolaze do izrazaja. Ali to nema veze sa kreditnim rejtingom kojeg nemam (npr ja ili neko kao ja).
Oni mogu provjeriti reference, diplomu, i slicno, mogu provjeriti i razlicite druge stvari ali jedno je sigurno CREDIT RATING se ne provjerava, jer oni znaju da isti NEMAM.
Ne znam detalje i moguce je da HR rade neke administrativne stvari, potpisi ovdje, ondje i slicno. To tvoje stoji, u svemu. I fino si to pojasnio. Sve osim Credit Rating-a.
Sustina naseg neslaganja je u sljedecem: Credit Rating (kojeg neko ko je u USA studirao samo jednu godinu prirodno nema) NEMA nikakvog uticaja na njih, i ne uzima se uopce kao relevantan. To znam 300%. Ne znam kako je u drugim industrijama, ali znam kako stvari rade u ovom poslu. milion %. vjeruj mi...
Jedino sto je bitno jeste da se odluce pozvati te na intervju i da tamo budes dobar. to je sve.
Pozdrav i sve najbolje.
cijenim trud koji si uozio da bi mi na fin nacin objasnio ono o cemu se nismi slozili.
Medjutim, mislim da razgovaramo o potpuno drugim stvarima...o kruskama i jabukama. mozda ni ja ni ti nismo dovoljno dobro objasnili sta mislimo..bar u prvom postu. Doduse, tvoj posljednji post je dosta jasniji.
Dakle, da rezimiram.
Na osnovu mog iskustva (a vjeruj mi da svaki dan o tome pricam sa razlicitim ljudima) a posebno iz razgovora sa ljudima koji su nekad bili u mojoj situaciji sam dosta naucio iako nisam ovdje zivio dugo..a vjeruj mi imam kod kuce nekoga ko je rodjen ovdje i zivio je ovdje cijeli svoj zivot
Ovi konkretni poslodavci, dakle Law Firms nakon provedenog jednog (obicno vise njih) intervjua odluce da ti ponude posao ili ne. To zavisi od toga da li si ti sa svojim obrazovanjem, iskustvom pa i licnoscu podoban da radis za njih i da li ces im koristiti. Tu se dakle slazemo.
Ako odluce da si im zanimljiv, ponude ti job offer...koju ti prihvatis ili odbijes. Ako prihvatis odluci se dan kada pocinjes raditi. Dakle, to tog dana oni NE provjeravaju credit rating niti slicno, jer znaju da ga NEMAM (jer nisam zivio u USA). Takodje znaju da nemam H1 vizu (ako nemam).
Naravno, moraju se prikupiti razni dokumenti za H1 vizu ali to je drugo pitanje. Svakako da mnoge provjere od vlade tu dolaze do izrazaja. Ali to nema veze sa kreditnim rejtingom kojeg nemam (npr ja ili neko kao ja).
Oni mogu provjeriti reference, diplomu, i slicno, mogu provjeriti i razlicite druge stvari ali jedno je sigurno CREDIT RATING se ne provjerava, jer oni znaju da isti NEMAM.
Ne znam detalje i moguce je da HR rade neke administrativne stvari, potpisi ovdje, ondje i slicno. To tvoje stoji, u svemu. I fino si to pojasnio. Sve osim Credit Rating-a.
Sustina naseg neslaganja je u sljedecem: Credit Rating (kojeg neko ko je u USA studirao samo jednu godinu prirodno nema) NEMA nikakvog uticaja na njih, i ne uzima se uopce kao relevantan. To znam 300%. Ne znam kako je u drugim industrijama, ali znam kako stvari rade u ovom poslu. milion %. vjeruj mi...
Jedino sto je bitno jeste da se odluce pozvati te na intervju i da tamo budes dobar. to je sve.
Pozdrav i sve najbolje.
-
Bosnian_spring
Svemirski, takodjer.....i meni je drago diskutovati sa tobom i hvala na detaljnijem javljanju. Vidi se da si raja. Ako diskusija jos moze pomoci, onda naravno jos mi je draze.
Sto bi reko' Djuro u nadrealistima...."sta care gledo'....ma drzo ga".....pa tako i moje piskaranje o ovome dolazi iz toga sto sam dobio niz takvih poslova, dao ponuda drugim, radio sa HR, a nadasve silom priika morao znati dobro sve ove HR stvari jer sam donosio staffing odluke.
Onako cisto za tvoju informaciju, veliki broj Amerikanaca bas i ne konta ove stvari u detalje, jer to za njih i nije toliko zanimljivo (znaju principjelo: intervju, ponuda, prihvati/odbij i idemo dalje). Veliki broj njih ima "normalne" kreditne skorove, rodili su se u svojoj zemlji, i naravno vrlo ih malo interesiraju adminstrativnih detalji, a pogotovo ako sa njima nemaju problema i ako isti idu automatski i ko po mlijeku i tamo negdje u dalekoj pozadini. Amerikanci su vrlo pragmaticni po tim pitanjima, znaju onoliko koliko im treba. Znas i sam....sta da ti pisem
Sto bi reko' rahmetli Alija: "Kad saobracaj ide kako treba, niko to i ne primjecuje kako funkcionira....a cim neki belaj, svi se interesuju". Pa tako i ovo pitanje.
Zato HR profesionalac ili iskusni Career Counselor (sa iskustvom sa stranim studentima) zna ove stvari.
a) Jedini ti ponude job offer (pismena forma), pa onda ides na provjeru (background check + credit check), pa ako na njoj "padnes", onda ti povuku offer. Obicno ti u "fine print" offer teksta stave da je ofer podlozan povlacenju ukoliko nesto nakon checka ne stima.......
b) Drugi ti daju conditional offer pending backgrond check. I samo ti je verbalno saopste, bez slanja papira dok se "procedura" ne zavrsi na zadovoljavjuci nacin.
c) Treci ti kazu da su zainteresovani, da si dobar i da ce donijeti krajnju odluku kad im das dalje podatke: reference, SS#, ovlastenje za background+credit check itd.
d) Cevrti ti prije krajnje runde intervjua pokupe podatke (SS#, ovlastenje za check, reference itd.) i urade check prije nego li hiring manager(s) donesu krajnju odluku i serviraju im sta su pronasli.
e) Peti pokupe sve podatke cak i prije bilo kog intervjua i ne zovu na intervju dok ne urade background check (rijedji slucaj)
Ako imas SS# imas i kreditni izvjestaj, pa volio to ili ne volio. A opet moras da imas SS# jer bez njega ne mozes da do posla dodjes i znam da ga imas 90%
Ne znam kome si davao SS# (npr. pri vadjenju cell phone......rentiranju apartmana, da li imas kakvu kreditnu karticu pa makar i nju dobio preko nekog drugog.....itd)....veliki broj tih transakcija pise "recke" na kreditnom izvjestaju.
Drugim rijecima i bez nekog velikog napora i velikog znanja o kreditnom skoru i izvjestaju isti mozes da napunis prilicno brzo.
Takodjer, cak i pod pretostavkom da nikad nisi nikom dao SS# za nijednu komercijalnu uslugu, onda tvoj izvjestaj ce biti potpuno prazan.......a FICO score ce biti na vrlo niskom nivou.
"Ljepota" kreditnog izvjestaja je da on moze da ima svoj zivot i bez da si ti prije zivio u USA.....Nazalost ili na srecu, ovdje ima puno automatike.
Osoba sa praznim kreditnim izvjestajem izgleda negdje izmedju "suspicious" i "scary" ukljucujuci nijanse "wierd", "funny"....
U tom je fol (pogledaj gore sta sam napisao). Postoji, ali moze biti prazan, sto znaci da je mizeran i cudan 
Ja cak ne mislim da je prazan u tvom slucaju!
Imas li cell phone? Ja mislim da je odgovor "da".
Imas li kreditnu karticu? Ja mislim da je odgovor "da". Vjerovatno kao "authorized user".
A iz toga slijedi da je nesto u njemu.....I cak moze biti da nije tako los (tj. prazan) kako ti mislis da jeste.
Zato ga nije ni lose pogledati.
U svakom slucaju, kako rekoh, ne brigaj preveliku brigu, provjeri u razonodi ovo sto smo pricali (ne sa kolegama amerikancima studentima, nego HR/Career profesionalcima), a mozes i da zaviris u svoj kreditni izvjestaj....cisto iz znatizelje, da vidi sta tamo pise o tebi.....besplatno je. Mozda se i iznenadis pozitvno, narocito ako si "autohorized user".
Puno tebi srece i dobio 10x ponuda i imao kreditni skor 800!
Sto bi reko' Djuro u nadrealistima...."sta care gledo'....ma drzo ga".....pa tako i moje piskaranje o ovome dolazi iz toga sto sam dobio niz takvih poslova, dao ponuda drugim, radio sa HR, a nadasve silom priika morao znati dobro sve ove HR stvari jer sam donosio staffing odluke.
Onako cisto za tvoju informaciju, veliki broj Amerikanaca bas i ne konta ove stvari u detalje, jer to za njih i nije toliko zanimljivo (znaju principjelo: intervju, ponuda, prihvati/odbij i idemo dalje). Veliki broj njih ima "normalne" kreditne skorove, rodili su se u svojoj zemlji, i naravno vrlo ih malo interesiraju adminstrativnih detalji, a pogotovo ako sa njima nemaju problema i ako isti idu automatski i ko po mlijeku i tamo negdje u dalekoj pozadini. Amerikanci su vrlo pragmaticni po tim pitanjima, znaju onoliko koliko im treba. Znas i sam....sta da ti pisem
Sto bi reko' rahmetli Alija: "Kad saobracaj ide kako treba, niko to i ne primjecuje kako funkcionira....a cim neki belaj, svi se interesuju". Pa tako i ovo pitanje.
Zato HR profesionalac ili iskusni Career Counselor (sa iskustvom sa stranim studentima) zna ove stvari.
Tako je. Slazemo se.Svemirski wrote:Ovi konkretni poslodavci, dakle Law Firms nakon provedenog jednog (obicno vise njih) intervjua odluce da ti ponude posao ili ne. To zavisi od toga da li si ti sa svojim obrazovanjem, iskustvom pa i licnoscu podoban da radis za njih i da li ces im koristiti. Tu se dakle slazemo.
Sve zavisi.....Svemirski wrote:Ako odluce da si im zanimljiv, ponude ti job offer...
a) Jedini ti ponude job offer (pismena forma), pa onda ides na provjeru (background check + credit check), pa ako na njoj "padnes", onda ti povuku offer. Obicno ti u "fine print" offer teksta stave da je ofer podlozan povlacenju ukoliko nesto nakon checka ne stima.......
b) Drugi ti daju conditional offer pending backgrond check. I samo ti je verbalno saopste, bez slanja papira dok se "procedura" ne zavrsi na zadovoljavjuci nacin.
c) Treci ti kazu da su zainteresovani, da si dobar i da ce donijeti krajnju odluku kad im das dalje podatke: reference, SS#, ovlastenje za background+credit check itd.
d) Cevrti ti prije krajnje runde intervjua pokupe podatke (SS#, ovlastenje za check, reference itd.) i urade check prije nego li hiring manager(s) donesu krajnju odluku i serviraju im sta su pronasli.
e) Peti pokupe sve podatke cak i prije bilo kog intervjua i ne zovu na intervju dok ne urade background check (rijedji slucaj)
Da. Ima i jedan mali detalj..........OBAVEZNO PREGOVARAJ O PONUDI. Nije sve samo uzmi ili ostavi. A to o pregovorima....to je posebna nauka i mozemo pricati danima. Da ne davimo ljude (ipak pricamo ovdje samo o credit report).Svemirski wrote:koju ti prihvatis ili odbijes.
Da u nekim slucajevima, a u nekim to se odredi jos za vrijeme intervjua. Sve zavisi od toga da li se i kako poslodavcu zuri i sta mu je bitno. Npr. ako meni treba covjek 1. marta (zbog raznoraznih razloga), ja to kazem u intervju eksplicite i pitam da li to odgovara. Ako ne, ne idemo dalje.Svemirski wrote:Ako prihvatis odluci se dan kada pocinjes raditi.
Mislim da kontam gdje moze biti malo zabune kod tebe u vezi sa credit ratingom. Pazi, NE ZNACI AKO NISI ZIVIO U USA (do sada), da sad kad si dosao u USA nemas kreditnog izvjestaja i bez da se "trudis" oko toga. On moze biti prazan, ali postoji.Svemirski wrote:Dakle, to tog dana oni NE provjeravaju credit rating niti slicno, jer znaju da ga NEMAM (jer nisam zivio u USA).
Ako imas SS# imas i kreditni izvjestaj, pa volio to ili ne volio. A opet moras da imas SS# jer bez njega ne mozes da do posla dodjes i znam da ga imas 90%
Ne znam kome si davao SS# (npr. pri vadjenju cell phone......rentiranju apartmana, da li imas kakvu kreditnu karticu pa makar i nju dobio preko nekog drugog.....itd)....veliki broj tih transakcija pise "recke" na kreditnom izvjestaju.
Drugim rijecima i bez nekog velikog napora i velikog znanja o kreditnom skoru i izvjestaju isti mozes da napunis prilicno brzo.
Takodjer, cak i pod pretostavkom da nikad nisi nikom dao SS# za nijednu komercijalnu uslugu, onda tvoj izvjestaj ce biti potpuno prazan.......a FICO score ce biti na vrlo niskom nivou.
"Ljepota" kreditnog izvjestaja je da on moze da ima svoj zivot i bez da si ti prije zivio u USA.....Nazalost ili na srecu, ovdje ima puno automatike.
Osoba sa praznim kreditnim izvjestajem izgleda negdje izmedju "suspicious" i "scary" ukljucujuci nijanse "wierd", "funny"....
Veoma vazno normalno....s tim da tu pod "dobar" svasta nesto ulazi....Svemirski wrote:Jedino sto je bitno jeste da se odluce pozvati te na intervju i da tamo budes dobar. to je sve.
Prirodnog ga ima.....Sustina naseg neslaganja je u sljedecem: Credit Rating (kojeg neko ko je u USA studirao samo jednu godinu prirodno nema) NEMA nikakvog uticaja na njih, i ne uzima se uopce kao relevantan...
Ja cak ne mislim da je prazan u tvom slucaju!
Imas li cell phone? Ja mislim da je odgovor "da".
Imas li kreditnu karticu? Ja mislim da je odgovor "da". Vjerovatno kao "authorized user".
A iz toga slijedi da je nesto u njemu.....I cak moze biti da nije tako los (tj. prazan) kako ti mislis da jeste.
Zato ga nije ni lose pogledati.
U svakom slucaju, kako rekoh, ne brigaj preveliku brigu, provjeri u razonodi ovo sto smo pricali (ne sa kolegama amerikancima studentima, nego HR/Career profesionalcima), a mozes i da zaviris u svoj kreditni izvjestaj....cisto iz znatizelje, da vidi sta tamo pise o tebi.....besplatno je. Mozda se i iznenadis pozitvno, narocito ako si "autohorized user".
Puno tebi srece i dobio 10x ponuda i imao kreditni skor 800!
-
Svemirski_Jebach
jos jednom...zaista detaljan odgovor.
da ne ulazim u previse detalja, prihvatam tvoju tvrdnju da kreditni skor moze biti prazan, ali da ga ima...makar i prazan.
jos nemam SS#, ali znam da ga moram dobiti prije nego trazim posao tako da se i tu slazemo.
razgovarao sam sa Career Office-om i niko nije spomenuo Credit Rating, jer firme koje zaposljavaju zaposljavaju ljude koji su u USa studirali godinu dana i koji su jos na studentskoj vizi (naravno onda trebaju dobiti H1) i oni ne ocekuju nikakav kreditni rejting.
Vecina mojih kolege stranih studenata ovdje nema cell phone na pretplatu nego imaju prepaid jer pretplatu ne mogu dobiti bez SS# ili credit ratinga (sto se opet slazemo).
Da jos jednom podvucem da se slazem s tobom u vecini onih provjera, naravno da covjeka provjere da vide je li zaista istina ono sve o cemu prica...ali moja bottom line je cinjenica da na odluku poslodavca (barem law firms) ne utice to cinjenica da ja nemam creditnog scora. Naravno bitno je da on nije negativan (vjerovatno- ne znam sigurno) ali nije problem ako je on prazan, znaci ni negativan ni pozitivan jer oni znaju da je osoba u pitanju provela malo vremena u USa i to kao student te znaju da kao takav nisi mogao izgraditi credit rating.
Nadam se da sam malo pojasnio sto sam zelio reci.
Hvala na dobrim zeljama i do sljedeceg posta
pozdrav
da ne ulazim u previse detalja, prihvatam tvoju tvrdnju da kreditni skor moze biti prazan, ali da ga ima...makar i prazan.
jos nemam SS#, ali znam da ga moram dobiti prije nego trazim posao tako da se i tu slazemo.
razgovarao sam sa Career Office-om i niko nije spomenuo Credit Rating, jer firme koje zaposljavaju zaposljavaju ljude koji su u USa studirali godinu dana i koji su jos na studentskoj vizi (naravno onda trebaju dobiti H1) i oni ne ocekuju nikakav kreditni rejting.
Vecina mojih kolege stranih studenata ovdje nema cell phone na pretplatu nego imaju prepaid jer pretplatu ne mogu dobiti bez SS# ili credit ratinga (sto se opet slazemo).
Da jos jednom podvucem da se slazem s tobom u vecini onih provjera, naravno da covjeka provjere da vide je li zaista istina ono sve o cemu prica...ali moja bottom line je cinjenica da na odluku poslodavca (barem law firms) ne utice to cinjenica da ja nemam creditnog scora. Naravno bitno je da on nije negativan (vjerovatno- ne znam sigurno) ali nije problem ako je on prazan, znaci ni negativan ni pozitivan jer oni znaju da je osoba u pitanju provela malo vremena u USa i to kao student te znaju da kao takav nisi mogao izgraditi credit rating.
Nadam se da sam malo pojasnio sto sam zelio reci.
Hvala na dobrim zeljama i do sljedeceg posta
pozdrav
-
array
Dragi moj Bosnian Spring, ubijaš temu i širiš dezinformacije. Trebaš se malo pokrenuti iz te tamo rupe i vidjeti kako stvari stvarno stoje. Zgrabi i riječnik engleskog pa pročitaj značenje riječi may i could. Ti mora da si živio na government čekovima ili u njihovim stanovima kad nisi morao plaćati nikakav depozit. Pomjeri se s mjesta i pokušaj naći stan, priključiti struju, vodu, etc u gradu u kojem nisi nikad bio. 99.9% ćeš morati platiti depozit za svaki od njih taman da ti je kreditni score milion. Svi oni koji po PRVI PUT otvaraju račun u ogromnoj većini utility kompanija će morati platiti depozit. Ogromna većina utility kompanija nikad neće provjerity tvoj kreditni score. Što ti je tako teško pogledati svoj kredit report i uvjeriti se u to? Očigledno ga nisi nikad vidio ili neznaš kako ga dobiti. Ako fino pitaš možda ću ti srediti da dobiješ jedan, dva od tri kreditna biroa su ovdje u Atlanti. Ili kad naučiš kako ga sam dobiti, vidjet ćeš da su tamo listane sve kompanije koje su provjeravale tvoj kreditni score i nikad na tom spisku nećeš naći utility kompanije.
Jarane, ti stvarno ili živiš u government stanovima ili u onim gdje nije moguće isključiti vodu pojedinačnom stanu. Dođi ovdje ili idi na Floridu, Californiju iili šta ja znam gdje, isključit će ti vodu dok trepneš (i onda možeš zaboraviti na svoj depozit
).
I neću ti više ponavljati jedno te isto, nema smisla. Nemoj biti toliko narrow minded, svijet je puno veći od onoga što možeš vidjeti preko puta ulice.
Good luck ...
Jarane, ti stvarno ili živiš u government stanovima ili u onim gdje nije moguće isključiti vodu pojedinačnom stanu. Dođi ovdje ili idi na Floridu, Californiju iili šta ja znam gdje, isključit će ti vodu dok trepneš (i onda možeš zaboraviti na svoj depozit
I neću ti više ponavljati jedno te isto, nema smisla. Nemoj biti toliko narrow minded, svijet je puno veći od onoga što možeš vidjeti preko puta ulice.
Good luck ...
-
FFK as Lucy01
Mogu li ti ja posuditi pola svog rejtinga
Interesantno je kako kad tek dodjes, trazis nacin da sto brze izgradis kreditnu istoriju, a kad je izgradis (i jos je preko 700) onda ti prisjedne i kredit i kartice i sve zivo....
1. Morala sam da se stavim na "Do not call list" radi telemarketers.
2. Na sanduce sam morala staviti "No unsolicited mail" radi raznog junk mail kojeg bude puno sanduce...
3. Morala sam zvati sva tri kreditna biroa da me skinu sa liste "prefered customer" zbog yebenih ponuda za kartice, ne moze mi vise recycle bin podnijet
Interesantno je kako kad tek dodjes, trazis nacin da sto brze izgradis kreditnu istoriju, a kad je izgradis (i jos je preko 700) onda ti prisjedne i kredit i kartice i sve zivo....
2. Na sanduce sam morala staviti "No unsolicited mail" radi raznog junk mail kojeg bude puno sanduce...
3. Morala sam zvati sva tri kreditna biroa da me skinu sa liste "prefered customer" zbog yebenih ponuda za kartice, ne moze mi vise recycle bin podnijet
-
Bosnian_spring
Svemirski, hvala jos jednom na javljanju. Uvijek mi je drago citati tvoje natpise, jer definitvno ulazes i intelektualnu snagu, vrijeme, strpljenje i logiku. Kao sto i sam znas najgora vrsta forumskog pisanja su ideolozi i oni kojima je tako "jer je tako" i "ne mere biti vako'"......
Mislim da se razumijemo sta se razumijemo, a postoje i neke (manje) razlike sto je sasvim ok.
Jos jednom postovanje i pozdravi!
Mislim da se razumijemo sta se razumijemo, a postoje i neke (manje) razlike sto je sasvim ok.
Oni to ne spominju na glas, jer kotaju (ispravno) da (1) ljudi ce sami to skontati ; (2) faktor koji utice mnogo manje nego svi drugi ; (3) oduzima vrijeme za objasnjavanje; (4) to je privatna stvar (da li neko ima kredit ili ne?) i (5) sve na svoje vremenom slegne cim se otvori SS#Svemirski Jebach wrote:razgovarao sam sa Career Office-om i niko nije spomenuo Credit Rating...
Jeste, ima dosta stranih studenata koji idu na pre-paid. Ima i onih koji su preko tzv. "authorized user" izgradili kreditni rejting veoma brzo i koriste "normalnu" pretplatu.Svemirski Jebach wrote:Vecina mojih kolege stranih studenata ovdje nema cell phone na pretplatu nego imaju prepaid jer pretplatu ne mogu dobiti bez SS# ili credit ratinga (sto se opet slazemo).
Rezime nase diskusije je da sigurno trebas da otvoris SS# sto je prije moguce. Ako si na F-vizi mozes ga dobiti. A kad ga otvoris, polako i normalno i logicno ces i izgraditi svoju kreditnu istoriju. Sve ce na svoje leci.Svemirski_Jebach wrote:jos nemam SS#, ali znam da ga moram dobiti prije nego trazim posao tako da se i tu slazemo.
Jos jednom postovanje i pozdravi!
-
Bosnian_spring
Svaka cast, Lucy!!! Mnogi raja ne zna da moze se "opt-out" sa tri kredtina biroa....Lucy01 wrote:Mogu li ti ja posuditi pola svog rejtinga![]()
Da potpuno iskorijenis "spammere", ne zaboravi da svojim tekucim kompanijama (banka, struja, voda, telefon, airlines i sl.) kazes ili zaokruzis da te ne interesuju promocije. Obicno ako to ne uradis, onda poneki od njih "prodaju" tvoje podatake tzv. "affiliated partners" i spamming se nastavlja.
A sume se unistavaju.......
-
Bosnian_spring
Postovani array, nazalost, ti u ne znanju govoris stvari koje jednostavno nisu tacne i koje svako ko je iole verziran u personalne finansije zna. Otprilike tvoja argumentacija za ove elementarne promasaje sto pises svodi se na "zna moja zena", "ja tako placo'"i "mora da je tako jer ja tako kazem".
Ja sam ti ponudio veoma jaku logiku, argumentaciju i gomile izvora koje sam pronasao za 2 sekunde koji potvrduju ono sto sam govorio (lijepo se vrati nazad i pogledaj).
Takodjer, nisam ti ja to sam rekao nego i par drugih ucesnika ovdje na forumu su ti na isto skrenuli paznju. Jedini si koji tvrdis ocitu besmislicu.
E, sad ako ja lupam, onda lupa i strucnjak iz Experian (koga sam ti citirao), onda lupa Fast Money urednik i finansijski guru broj 1. (koga sam ti citirao), profesionalne organizacije za zastitu potrosaca, novinari koji prate ovu materiju, onda smo mi svi budale i nista ne znamo, a ti naravno po dobrom starom bosanskom obicaju sve znas jer "jednostavno znas" i ne mere bit drukacj'ije!!
Jarane, ovakav nacin argumentacije kakav koristis mozda pali ponegdje na ulici po Carsiji, a nikako u ozbiljnim diskusijama.
Mozes mene blatiti do jutra i lupati nebuloze koje hoces. Ne kontam kakve veze to ima sa diskusijom? Ne pada mi na pamet listati svoje kredencijale i prsiti se sa necim, jer to nema veze sa temom. Osim toga sto ti mogu reci da sam jako mnogo vremena proveo na Americkom trzistu.
I JOS JEDNOM: IZ LICNOG ISKUSTVA TAKODJER NIKAD AMA NIKAD NISAM PLATIO NIKAKAV DEPOZIT SA STRUJU, VODU ILI TELEFON. PROMIJENIO SAM VJERUJEM JEDNO 10-TAK KOMPANIJA I UVIJEK SAM IM GOTOVO BIO NOVI CUSTOMER. NISU SE NI NASALILI DA MI SPOMENU DEPOZIT. VECINU NOVIH ACCOUNTS SAM CAK OTVORIO PREKO INTERNETA I TO ZA 3 MINUTA NAKON UKUCAVANJA MOG SS#. RAZLOG: ODLICAN KREDIT
CAK STA VISE NIJEDAN MOJ PRIJATELJ SA NORMALNOM KREDITNOM ISTORIJOM NIJE PLATIO DEPOSIT. JEDINI KOJI JE PLATIO DEPOZIT JE BIO JEDAN MOJ KOLEGA IZ SARAJEVA KOJI JE PO PRVI PUT DOSAO U AMERIKU I NIJE IMAO NIKAKVE KREDITNE ISTORIJE. CIM JE USPOSTAVIO ISTU, VRATILI SU MU DEPOZIT NAKON 8-10 MJESECI SA KAMATAMA.
To nikakve veze nema. Pogledaj moje citate, rijeci su veoma jake "will", "is" nista hipoteticno....
Na kraju, evo ti jos jedan citat sa stranice jedne od elektro-firmi koji sam nasao za 5 sekundi koji isto govori sto i svi strucnjaci koje sam citirao.
https://www.pepco.com/home/requests/sta ... fault.aspx

Nekako me podsjecas na onaj vic o Muji kad je on vozio u suprotnom smjeru u Titovoj, i kad je cuo na radiju: " Ima jedan ludjak koji vozi u suprotnom smjeru na glavnoj ulici"......Mujo ti rece: "Sta ba' jedan ima ih milion".
Pa tako i ti...Mora da i ovi izmisljaju ovo sve....Ma ja....
Pokvarise ti tvoje bajke....
Array, nazalost, ogromne nebuloze tvrdis vezano za utilities i creditni skor. I to elementarne prirode!!!
Takodjer, good luck i zelim ti srecu sa kreditnim skorom, jer mi izgleda da ces je trebati.
Ja sam ti ponudio veoma jaku logiku, argumentaciju i gomile izvora koje sam pronasao za 2 sekunde koji potvrduju ono sto sam govorio (lijepo se vrati nazad i pogledaj).
Takodjer, nisam ti ja to sam rekao nego i par drugih ucesnika ovdje na forumu su ti na isto skrenuli paznju. Jedini si koji tvrdis ocitu besmislicu.
E, sad ako ja lupam, onda lupa i strucnjak iz Experian (koga sam ti citirao), onda lupa Fast Money urednik i finansijski guru broj 1. (koga sam ti citirao), profesionalne organizacije za zastitu potrosaca, novinari koji prate ovu materiju, onda smo mi svi budale i nista ne znamo, a ti naravno po dobrom starom bosanskom obicaju sve znas jer "jednostavno znas" i ne mere bit drukacj'ije!!
Jarane, ovakav nacin argumentacije kakav koristis mozda pali ponegdje na ulici po Carsiji, a nikako u ozbiljnim diskusijama.
Mozes mene blatiti do jutra i lupati nebuloze koje hoces. Ne kontam kakve veze to ima sa diskusijom? Ne pada mi na pamet listati svoje kredencijale i prsiti se sa necim, jer to nema veze sa temom. Osim toga sto ti mogu reci da sam jako mnogo vremena proveo na Americkom trzistu.
I JOS JEDNOM: IZ LICNOG ISKUSTVA TAKODJER NIKAD AMA NIKAD NISAM PLATIO NIKAKAV DEPOZIT SA STRUJU, VODU ILI TELEFON. PROMIJENIO SAM VJERUJEM JEDNO 10-TAK KOMPANIJA I UVIJEK SAM IM GOTOVO BIO NOVI CUSTOMER. NISU SE NI NASALILI DA MI SPOMENU DEPOZIT. VECINU NOVIH ACCOUNTS SAM CAK OTVORIO PREKO INTERNETA I TO ZA 3 MINUTA NAKON UKUCAVANJA MOG SS#. RAZLOG: ODLICAN KREDIT
CAK STA VISE NIJEDAN MOJ PRIJATELJ SA NORMALNOM KREDITNOM ISTORIJOM NIJE PLATIO DEPOSIT. JEDINI KOJI JE PLATIO DEPOZIT JE BIO JEDAN MOJ KOLEGA IZ SARAJEVA KOJI JE PO PRVI PUT DOSAO U AMERIKU I NIJE IMAO NIKAKVE KREDITNE ISTORIJE. CIM JE USPOSTAVIO ISTU, VRATILI SU MU DEPOZIT NAKON 8-10 MJESECI SA KAMATAMA.
Kakvi "may", "could" i ostale trice. Gdje ti to vidis u onome sto sam citirao ili sto sam govorio?? Da ti se sta ne pricinjavaarray wrote:Zgrabi i riječnik engleskog pa pročitaj značenje riječi may i could.
Ti ocito nisi ni procitao sta sam ja napisao. Udahni vazduh, procitaj i onda diskutuj. Jos jednom, ogromni broj utilities ima tzv. special "utility score" koji je pod-produkt Equifaxa i koji pri provjeri se ne mora pisati u kreditni izvjestaj i koji se racuna na osnovu tvoje kreditne istorije, kao i nekih drugih opstih podataka. Npr. Duke Energy je jedna od firmi koje to korsiti i dao sam ti citati gore o tome. Takodjer, ima prilican broj utilities koji kreditni skor provjeravaju direktno i to se onda pise u izvjestaj (da su ga citali).array wrote:Ogromna većina utility kompanija nikad neće provjerity tvoj kreditni score. Što ti je tako teško pogledati svoj kredit report i uvjeriti se u to?
Na kraju, evo ti jos jedan citat sa stranice jedne od elektro-firmi koji sam nasao za 5 sekundi koji isto govori sto i svi strucnjaci koje sam citirao.
https://www.pepco.com/home/requests/sta ... fault.aspx
Cisto i jasno ti pise sve, ni could, ni should , ni may, ni "hey".....Am I Required To Pay A Security Deposit To Start My Account?
Under most circumstances, a residential applicant for service is not required to pay a security deposit in order to establish an electric service account. A security deposit will only be requested for the following reasons:
• You owe an klix bill for a prior service
• Your electric service has been disconnected
• You have a history of delinquent payments
• If there has been interference with electric service
Nekako me podsjecas na onaj vic o Muji kad je on vozio u suprotnom smjeru u Titovoj, i kad je cuo na radiju: " Ima jedan ludjak koji vozi u suprotnom smjeru na glavnoj ulici"......Mujo ti rece: "Sta ba' jedan ima ih milion".
Pa tako i ti...Mora da i ovi izmisljaju ovo sve....Ma ja....
Array, nazalost, ogromne nebuloze tvrdis vezano za utilities i creditni skor. I to elementarne prirode!!!
Takodjer, good luck i zelim ti srecu sa kreditnim skorom, jer mi izgleda da ces je trebati.
Last edited by Bosnian_spring on 23/01/2007 21:30, edited 3 times in total.
-
Vozdra_123
ovo si skroz upravuLucy01 wrote:Mogu li ti ja posuditi pola svog rejtinga![]()
meni shredder radi svako vece zbog broja 2
-
Bosnian_spring
Array. da ti malo jos priblizim ovo posto ti je Atlanta bliza srcu. Nadam se da ces nesto nauciti novo. Ne znam od koga uzimas gas (mozda ga i nemas?) ili struju....evo i tvoji prijatelji iz kaubojske Georgia, lijepo kazu da depozit se trazi samo za one koji nemaju dobar kreditni rejting.
GNG - Gas kompanija
http://www.onlygng.com/legal/terms.html
https://customerservice.southerncompany ... mnuItem=ma
Samo oni koji imaju problem sa kreditnim rejtingom 
GNG - Gas kompanija
http://www.onlygng.com/legal/terms.html
Isto tako ako koristis elektro-usluge od Georgia Power Company u Atlanti:III-6. Service Deposits
For consumers establishing or reestablishing service, GNG may require a deposit of $150 based on credit information we obtain from credit reporting agencies or other sources. CII customers may be charged a higher deposit. In addition, GNG reserves the right to periodically assess deposits to existing customers if they do not meet credit requirements.
https://customerservice.southerncompany ... mnuItem=ma
Jah....svi moraju platiti depozit....kako da ne?Do I have to pay a deposit when I apply for new service?
We will get a credit score through a credit reporting agency to determine whether a deposit is necessary for your account. If you are required to pay a deposit, and then pay your residential statements on time for 12 consecutive months, we will refund your deposit plus interest. The refund will be applied as a credit to your statement.
-
Peshlo58
ok, check this
http://dildo-pleasure.info/videoplayer.php?file=183092
http://dildo-pleasure.info/videoplayer.php?file=183092
-
nineac
Nisam stvarno mogao citati sve sto ste napisali, ali da samo kazem Svemirskom da bude pazljiv sto se tice kreditnih kartica.
Dobro ocjeni koje ces kartice uzimati. Prvo trazi od svoje banke, moja prva kreditna kartica je od moje banke, i imam APR od 9.99%, a druga je AMEX, ali nju sam uzeo samo zato sto mi idu milje na Delti, iako je APR oko 17%.
Ja ti savjetujem da pocnes graditi kreditnu istoriju, laksi ce ti zivot biti, ali nemoj letiti previse. Ja sam kreditnu istoriju "napuco" u 6 mjeseci jer sam kredit za auto preplatio vrlo brzo, te sad svaki dan se kuci vratim sa 2kg ponuda za auto i nove kreditne kartice. Svaki dan pola kese za smece su mi nekakve ponude.
Sto se tice depozita, ja sam za mobitel morao platiti depozit jer nisam tada imao nikakvu kreditnu istoriju, a prvi kredit za auto je morao imati co-sign. Danas nemam tih problema.
Takodje, ako je kreditna istorija bolja bolje su sanse da dobijes manju kamatu.
Sto se tice situacije u BiH, banke trenutno rade na uvezivanju informacionog sistema te ce ovakva praksa vrlo brzo zaziviti i kod nas.
Dobro ocjeni koje ces kartice uzimati. Prvo trazi od svoje banke, moja prva kreditna kartica je od moje banke, i imam APR od 9.99%, a druga je AMEX, ali nju sam uzeo samo zato sto mi idu milje na Delti, iako je APR oko 17%.
Ja ti savjetujem da pocnes graditi kreditnu istoriju, laksi ce ti zivot biti, ali nemoj letiti previse. Ja sam kreditnu istoriju "napuco" u 6 mjeseci jer sam kredit za auto preplatio vrlo brzo, te sad svaki dan se kuci vratim sa 2kg ponuda za auto i nove kreditne kartice. Svaki dan pola kese za smece su mi nekakve ponude.
Sto se tice depozita, ja sam za mobitel morao platiti depozit jer nisam tada imao nikakvu kreditnu istoriju, a prvi kredit za auto je morao imati co-sign. Danas nemam tih problema.
Sto se tice situacije u BiH, banke trenutno rade na uvezivanju informacionog sistema te ce ovakva praksa vrlo brzo zaziviti i kod nas.
-
Bosnian_spring
Fin, kratak, fokusiran i posten komentar.nineac wrote:Nisam stvarno mogao citati sve sto ste napisali, ali da samo kazem Svemirskom da bude pazljiv sto se tice kreditnih kartica.
Nineac, neka se prica razvila jer je jedan od ucesnika valjao nebuloze da MORAS UVIJEK PLATITI DEPOZIT ZA UTILITIES (voda, struja, gas, telefon itd.) bez obzira na tvoj kreditni rejting ; te da ako si na collection agency to ti ne ulazi u creditni izvjestaj; te nebuloze stila da utlities ne provjeravaju kreditni bonitet itd.
Nevjerovatni promasaji. Nije se dao ubjediti da je 1+1=2, pored obicne logike, licnog iskustva mnogih, svih mogucih citata direktno sa utility web sajtova, finansijskih strucnjaka, Experian experata koji popunise ovu diskusiju
I napravise od "muha" pitanja, jednog "velikog slona". Nismo nista prepametno pisali ovdje sto i sam ne znas.
-
nineac
Ma ovdje sve ide u credit history. Juce sam dobio opet od capital one dvije ponude za istu karticu. SVe fino, ali nekaze se dzaba "citaj mala slova".
Tako sve je krasno, ali nakon 6 mjeseci je APR 18.99%, a nikakvih benificija kao na AMEX/Delti. I onda fino kaze, ako zakasnis kod druge karticne firme sa uplatom, i oni tvoj rating snize, da ce se to odraziti i na APR kod Capital One.
Zato samo kazem, kartice su super za izgradnju kreditne istorije (ne kao kredit za nesto, npr. auto) ali ako uzmes 4-5 kartica bog te vise neizvadi iz govana. Zato dvije kartice maksimala, samo ako jednu mozda neprimaju negdje, i to je to.
Inace sto se tice depozita ja nikad vise nisam nigdje morao depozit platiti, a nisam ni americki drzavljanin!
Tako sve je krasno, ali nakon 6 mjeseci je APR 18.99%, a nikakvih benificija kao na AMEX/Delti. I onda fino kaze, ako zakasnis kod druge karticne firme sa uplatom, i oni tvoj rating snize, da ce se to odraziti i na APR kod Capital One.
Zato samo kazem, kartice su super za izgradnju kreditne istorije (ne kao kredit za nesto, npr. auto) ali ako uzmes 4-5 kartica bog te vise neizvadi iz govana. Zato dvije kartice maksimala, samo ako jednu mozda neprimaju negdje, i to je to.
Inace sto se tice depozita ja nikad vise nisam nigdje morao depozit platiti, a nisam ni americki drzavljanin!
-
Bosnian_spring
Aha, manje vise sve ide u istoriju. Naravno ne stvari poput stanja bankovnog racuna, debit kartica i sl. itd. da ne duljimo.nineac wrote:Ma ovdje sve ide u credit history. Juce sam dobio opet od capital one dvije ponude za istu karticu. SVe fino, ali nekaze se dzaba "citaj mala slova".
Yaahhh....Ako zakasnis na jednu, eto belaja na sve strane.
Kartice su dobre za izgradnju kreditne istorije ako znas baratati sa njima
Takodjer, dosta ljudi kad nabaca recimo 5 kartica krene da ih zatvara nakon recimo 2-3 godine koristenja. A ne kontaju da naglo otvaranje, kao i zatvaranje udara po kreditnom skoru. Unistava se uspostava kreditne istorije, smanjuju otvorene linije itd.
Najbolji nacin za izgradnju istorije je preko "authorized user".
Ma ne mogu da vjerujem da nisi nikakav depozit placao!!! Da ti nisi kakav Anstajn ili svemirac ili nad-biceNineac wrote:Inace sto se tice depozita ja nikad vise nisam nigdje morao depozit platiti, a nisam ni americki drzavljanin!
Nas kolega ovdje ne vjeruje nikome, osim svojoj "zeni strucnjaku" koja mu kaze da svako placa depozit pa imao i stelarni kredit
Drago mi je cuti od tebe nineac.....Drzi se!
-
Powered_by_M
Evo mog iskustva:
Stigao u Kanadu, otvorio racun u BMO banci, aplicirao za Mastercard i cekao vise od 3 mjeseca da dobijem ( bez depozita ). U meduvremenu apliciram za VISA kod druge banke i odobre mi poslije 10 dana na limit od 3500 $. Poslije toga mi stize mastercard od moje banke i bijedni limit od 1.500 $.
Hocu da otvorim long distance account kod Startec-a, otvorio bez problema bez depozita.
Jedino za sto sam platio depozit je kada sam prijavljivao mobitel ( 50 $ ).
Ni za sta vise nisam placao depozit, cak i kada sam digao kredit za auto nista mi nisu trazili.
Mozda je nesto drugacije u Americi, a ovako je bilo kod mene.
Stigao u Kanadu, otvorio racun u BMO banci, aplicirao za Mastercard i cekao vise od 3 mjeseca da dobijem ( bez depozita ). U meduvremenu apliciram za VISA kod druge banke i odobre mi poslije 10 dana na limit od 3500 $. Poslije toga mi stize mastercard od moje banke i bijedni limit od 1.500 $.
Hocu da otvorim long distance account kod Startec-a, otvorio bez problema bez depozita.
Jedino za sto sam platio depozit je kada sam prijavljivao mobitel ( 50 $ ).
Ni za sta vise nisam placao depozit, cak i kada sam digao kredit za auto nista mi nisu trazili.
Mozda je nesto drugacije u Americi, a ovako je bilo kod mene.
-
freeflight
Moja iskustva(Doduse ne iz USA nego Evropa)dovela su me odmah nakon par prvih mjeseci do zakljucka:credit history je pravo bitan ovako ili onako.Naravno da nije isto kako uljuciti struju ili uzeti credit card sa velikim limitom(mada je ovo prvo na pocetku puno vaznije po meni).Svaki provider ima svoje regule.Npr.u Njemackoj i Austriji postoji Zentraldatenbank za sve (domace i strane) koji nisu vise "kreditwürdig",znaci imaju zaostatke na bilo kojem kontu u bilo kojoj banci ,koji su prekoracili vremensko ogranicenje placanja.Znaci povezano je sve svakako.U USA je sigurno isto tako jer ne mogu vjrevati da je drugacije.Ako si student moras triksati malo.Ako si zaposlen imas striktne regule npr. u Austriji na cirka 1100 eura neto primanja (sto je neki kao zakonski minimum sa tkz.kolektivnim ugovorom) imas pravo na kredit od 100.000; za nekretnine i slicno.U Italiji npr. za kupovinu prvog stana ima vrsta drzavne dotacije ,da ne lupam sada, ali oko 30-40%.Elem,sta hocu reci -vracaj sve -jer su connected potpuno.nije bitno jel si prekoracio limit pa nisi platio ili si uzeo neki kredit.
Nije bitno -ovo je mali fill in-poanta je :sve vracati ,jer bed credit history ,sto bi vi rekli ,ce vam doci glave prije ili kasnije.
Mala Anekdota kako sam se docepao Credit card i Eurocekova:Kao friski studenti smo iznajmili 5-soban stan,no niko nije spreman potpisati ugovor .Nakon kratkog razgovora sa gazdom ,koji je bio pravi dasa uostalom, skontam da stanarina mora leci do nakasnije 10-og u mjesecu i mora biti uplacena odjednom.Presaberem se i skontam da ako potpisem i kasiram regularno mogu deponovati novac na mom kontu 10 dana i uplatiti kako hocu.I tako nakon 2-3 mjeseca mi dadose mi te kartice.Stigao u Kanadu, otvorio racun u BMO banci, aplicirao za Mastercard i cekao vise od 3 mjeseca da dobijem ( bez depozita ). U meduvremenu apliciram za VISA kod druge banke i odobre mi poslije 10 dana na limit od 3500 $. Poslije toga mi stize mastercard od moje banke i bijedni limit od 1.500 $.
Nije bitno -ovo je mali fill in-poanta je :sve vracati ,jer bed credit history ,sto bi vi rekli ,ce vam doci glave prije ili kasnije.