Ostanak u krnjoj Jugoslaviji

Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

kekec wrote:
Grom iz vedra neba wrote: Sa onakvim kolicinama ratnih zlocinaca, mitolozima i kvaziintelektualcima kojima su hajduci junaci, a ratni zlocinci heroji sve da je BiH ostala netaknuta niko normalan ne bi htio da zivi. Hvala Bogu pa nam Beograd ne odredjuje sta cemo da ucimo, koga cemo da slavimo. Oni zive jos uvijek u srednjem vijeku, a genocid su pocinili i na Kosovu, koji je AP u Srbiji? Ko uopste moze garantovat da ne bi pocinili genocid i u BiH? A sada bismo bili zajedno na sudu optuzeni za agresiju na Hrvatsku.
Grome ne lupetaj, nemoj se ukljucivati samo da nesto kazes, nego lijepo procitaj naslov, komentare, a onda pisi.
Govori se o ostajanju u JU iz koje bi izasle Slovenija i Hrvatska. Znaci 1989, 90 godina.
Tada nije bilo ratnih zlocinaca i ostalog sto se iznjedrilo ratom.
Porediti Kosovo i BiH je blago receno "glupo".
Ili da ti pomognem, poredeci primjer Cehoslovacke, pokusavamo pretpostaviti
situaciju u JU, gdje bi SL i H imale ulogu Ceske, a Ostale Republike ulogu Slovacke.
Ili, sta bi bilo da je bilo.
Ako hoces da se ukljucis, onda zaboravi ovo sto se desavalo, vrati se u ono vrijeme, uzmi u obzir ondasnju situaciju,
raspored i kolicinu bitnih cinjenica i kombinuj. :D
Cuj glupo? Na Kosovu je pocinjen genocid, to je glupo i odvratno, kao i genocid u BiH. Memorandum SANU-a je napisan mnogo prije raspada Jugoslavije, e u takvoj Memorandumskoj Jugoslaviji niko normalan ne bi ostajao, osim naravno Srba koji se identificiraju sa ciljevima Garasanina i ostale "elite" psihopata.

Dakle, tada su zivjeli ideolozi zlocina, generator zla, a to je Srpska akademija nauka i umetnosti, a zivjeli su i danasnji ratni zlocinci, bez obzira sto nisu tada cinili zlocin, ali ko mi garantuje da ga ne bi pocinili kada bi mogli. Ja ne bih volio da zivim sa ljudima koji bi me sutra zaklali ako im se ukaze prilika, jer su tako odgajani. Pa sto ode Crna Gora, majka mu stara, ako toliko vole Srbiju?
Last edited by Grom iz vedra neba on 13/01/2007 17:00, edited 1 time in total.
emac

Post by emac »

Zar nakon svega sto se desilo da razmisljamo da li bi ostali sa koljacima i govnima...
A i misljenja sam da bi oni nasli nesto da zapodjenu rat svakako!
Maksim

Post by Maksim »

Oceania wrote:
Maksim wrote:Da, to je jasno. Samo to su dva razlicita slucaja, jer Sandzaklije se nalaze u svojoj vlastitoj drzavi i uvijek su bili manjina u njoj dok bi Bosnjacima bio oduzet dom i oni pretvoreni u nacionalnu manjinu.
Netacno !!!!! Sandzaklije ( Muslimani , prije rata sa velikim M ) su u bivsoj Jugoslaviji bili kostititvan i suveren narod.Dakle niposto nije tacna tvoja tvrdnja da su uvijek bili nacionalna manjina.Prisjeti se , konsitutivni narodi u SFRJ :
Hrvati , Slovenci , Muslimani , Crnogorci , Makedonci ! Nacionalne manjine:
Talijani , Albanci , Cesi , Romi , Madjari , Rumuni , Slovaci , Turci ...........
E sad gledaj ovu pravicu i rezon Srba i Hrvata.Srbi u Hrvatskoj sa osamostaljenjem Hrvatske postaju nacionalna manjina.Hrvati i Bosnjaci ( muslimani ) u Srbiji postaju nacinalna manjina .A u Bosni Srbi i Hrvati osaju konstitutivni i suvereni.Zasto ? Ja cu ti reci odmah da se ne mucis , zato sto su imali vise pusaka .Na taj nacin se jedino moze objasniti ovaj apsurd nevidjen na planeti ( da tri naroda nose suverenitet jedne drzave ) !!!!!
Ja sam govorio iz perspektiva republika, u ovom slucaju se radi o Srbiji. Kada je u pitanju Jugoslavija, da, Muslimani su bili konstitutivni narod, ali u opcejugoslavenskom smislu i u to se ubrajaju i Sandzaklije. Ali, ja pricam samo o Sandzaklijama i oni su u odnosu na Srbe i Hrvate u BiH (slucaj koji se ne moze nikako porediti) nacionalna manjina. U Srbiji su zato postojale dvije autonomne pokrajine da bi poboljsale polozaj tamosnjih Albanaca i Madjara u politickom i drustvenom oblikovanju Srbije, mada znamo koliko se sa jednog ustavnog zakona prelazilo na djela. Pak, Albanci su na Kosovu (ne u cijeloj Srbiji) imali vazan polozaj, iako im se to osporavalo od strane velikosrpske hijerarhije, ali pak im nije uspjelo, jer ne mozes jednu toliku vecinu negirati.

Zapravo, u BiH su Srbi u jos vecem broju od Albanaca, Madjara ili Bosnjaka u Srbiji i s time su konstitutivan narod. Srba je otprilike oko 10 posto manje od Bosnjaka pa mi reci kako nece biti konstitutivni? Njihova rijec u BiH vazi onoliko koliko i rijec Bosnjaka. Doduse, tako bi trebalo da bude a realnost je nazalost da se vodi subregionalna politika gdje jedni i drugi imaju apsolutnu vecinu i tu su njihove granice. Ili, kako ce u Hrvatskoj Bosnjaci biti konstitutivni ako ih ima negdje oko 5 %, mozda vise, mozda manje a i ti Bosnjaci su mahom doselili u Hrvatskoj tijekom 60ih, 70ih pa i 80ih. U Njemackoj zivi oko 5 milijuna Rusa, 2 milijuna Turaka i nekoliko stotina tisuca Poljaka a uz to dolaze jos i Hrvati kojih ima najvise od svih Jugoslavena u Njemackoj i treba li i njima dodijeliti status konstitutivnih naroda u Njemackoj, iako znamo kada su doselili u tu zemlju?

Da se vratimo, Sandzaklije jesu nacionalna manjina u Srbiji, jer su spram drugih u znatno malom broju zastupljeni u toj drzavi, a izgleda da im nije bas ni bitno da budu aktivni u tom drustvu, nego radije emigriraju u BiH koja im nije maticna drzava kao sto ni bh. Srbima i Hrvatima nase susjedne zemlje nisu maticne. Ali, to je opet stara diskusija i necemo se vrtiti u krugu.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Pitanje je prilicno jednostavno; kako se planiralo zadrzati etnicki homogenu Hercegovinu u okviru te zamisljene Jugoslavije ? Tek nakon sto se na to argumentovano odgovori, mozemo nastaviti na temu zasto je Izetbegovic trebao prihvatiti ostanak u Srpskoj FRJ.
Grom iz vedra neba

Marco-x wrote:
Oceania wrote:
Maksim wrote: Koja je to vlastita drzava Sandzaklija? Koliko ja znam, Srbija jeste njihova domovina i oni tamo jesu nacionalna manjina. Nego sto drugo? Ta drzava se zove Srbija koliko znam. To znaci, ako je njihova volja da se ne izjasnjavaju kao Srbi, da nije lose uzivati status nacionalne manjine, e sad koliko taj status sa papira prelazi na svakodnevno djelo, ne znam, ali izgleda da im nije lose.
Tacno , drzava se zove Srbija koliko i ja znam i svi ostali osim Srba su nacinalne manjine .Dobro si naucio tu lekciju.A sad mi metodom proste logike objasni kako su to Srbi konstitutivan i suveren narod u drzavi koja se, koliko ja znam zove BOSNA !!!!!!
Te fazone nemoj prodavati po forumu. Hrvati i Srbi su konstitutivan narod u BiH, jer su starosjedioci ovdje, jer ovdje nismo doseljeni, nego su nam preci od davnina ovdje (reciomo od sedmog stoljeća kad su Slaveni asimilirali lokalne Ilire) i jer je osim Hrvatske matična država Hrvata je i BiH.
I država se ne zove Bosna, nego Bosna i Hercegovina. Metodom proste logike objasni bi li se ti ljutio da Hercegovci kao sinonim za BiH ovu državu stalno zovu samo Hercegovina? :D
Glupo ti je poredjenje. Ova drzava se uvijek zvala Bosna, mnogo prije nego sto su Turci poceli upotrebljavati naziv Hercegovina za Hum koji je bio dio Bosne, a i tada je bio Bosanski Pasaluk, a tek za vrijeme Austrougarske je pridodata "i Hercegovina"...Hrvati nisu konstitutivni "jer su starosjedioci ovdje", nego sto je ZAVNOBiH donio tu odluku 25. novembra 1943. a samo nacionalno ime Hrvati je doslo u drugoj polovini 19. stoljeca kada je Hrvatska vlada poslala Radica da asimilira katolike koji nisu ni znali izgovorit Hrvat.
Last edited by Grom iz vedra neba on 13/01/2007 18:32, edited 1 time in total.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

drzava se zove Srbija koliko i ja znam i svi ostali osim Srba su nacinalne manjine .Dobro si naucio tu lekciju.A sad mi metodom proste logike objasni kako su to Srbi konstitutivan i suveren narod u drzavi koja se, koliko ja znam zove BOSNA !!!!!!
Bosnjacki nacionalizam na djelu. Nije ni cudo da se Izetbegovica kritikuje za izdaju kada je po tebi trebalo stvarati prijeratnu BiH u kojoj bi Bosnjaci vladali prostom vecinom. Srecom, Bosnjaci znaju kakva je opasnost u takvom zakljucku, te oko istog gravitira samo intelektualna piljevina bosnjackog bica.
Grom iz vedra neba

Jastreb35 wrote:
drzava se zove Srbija koliko i ja znam i svi ostali osim Srba su nacinalne manjine .Dobro si naucio tu lekciju.A sad mi metodom proste logike objasni kako su to Srbi konstitutivan i suveren narod u drzavi koja se, koliko ja znam zove BOSNA !!!!!!
Bosnjacki nacionalizam na djelu. Nije ni cudo da se Izetbegovica kritikuje za izdaju kada je po tebi trebalo stvarati prijeratnu BiH u kojoj bi Bosnjaci vladali prostom vecinom. Srecom, Bosnjaci znaju kakva je opasnost u takvom zakljucku, te oko istog gravitira samo intelektualna piljevina bosnjackog bica.
Vidjeli smo sta znaci kada Srbi i Hrvati vladaju prostom vecinom, desi se podjela BiH i genocid. Bosnjaci kao integrirajuci faktor s jedne strane i radi vlastitog opstanka s druge nemaju druge opcije nego da se bore za BiH bez podjela, jer nemaju rezervne domovine, niti zele da zive u etnicki cistom rezervatu. Ako je drugima fino u srednjem vijeku, nama nije.
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Kula08 wrote:
Dolina avalona wrote:
Oceania wrote: Da su Bosnu i Armiju BIH vodili mangupi poput Bogicevica , Durakovica ...Divjaka , Halilovica ...niti bi bilo genocida niti republike sumske .
Mozda si u pravu!
Ali je ipak i vise nego smijesno raspravljati o tome sta bi bilo da je bilo. Pogotovo iz danasnje mirnodopske perspektive. Danas se moze svasta smisliti i do svakakvih zakljucaka doci ali to nemijenja cinjenice o agresoru i zrtvi.
Siguran sam da je Alija radio najbolje kako je znao i umjeo za dobrobit BiH, ali situacija je bila takva kakva je bila, grozna, rat, neimastina...
Zato mislim da je bezobrazno i naivno sada pricati i pametovati iz rahatluka.
Naravno da je Alija radio najbolje kako je znao i umeo, ali na planu izdaje Republike BiH. Rezultati njegovog rada su vidljivi svigdje.
Cuj "izdaja" :lol: :lol:

Naravno da se rezultati vide na svakom koraku: Nit ima velike srboslavije, niti je BiH nestala, niti su bosnjaci istrijebljeni...., a sto nam je planirao komunista Sloba u Karadjordjevu.
BiH je i danas od Save do Une i od drine do jadrana, za tvoju informaciju!

A ko su izdajnici, pa Fikretovci, cetnici, ustase, ...i takvi kao ti! 8)
Maksim

Post by Maksim »

Marco-x wrote:
Grom iz vedra neba wrote: Glupo ti je poredjenje. Ova drzava se uvijek zvala Bosna, mnogo prije nego sto su Turci poceli upotrebljavati naziv Hercegovina za Hum koji je bio dio Bosne, a i tada je bio Bosanski Pasaluk, a tek za vrijeme Austrougarske je pridodata "i Hercegovina"...Hrvati nisu konstitutivni "jer su starosjedioci ovdje", nego sto je ZAVNOBiH donio tu odluku 25. novembra 1943. a samo nacionalno ime Hrvati je doslo u drugoj polovini 19. stoljeca kada je Hrvatska vlada poslala Radica da asimilira katolike koji nisu ni znali izgovorit Hrvat.
Eh kad bi htio biti maligan, mogao bih sad svašta reći o imenima naroda i o povijesti. Vjeruj mi da bih mogao. Zbog obzira prema ostalim pripadnicima jednog naroda, ne želim izazivati negativne konotacije.
Moja diskusija prestaje s takvim tipovima i žalosno je što se u BiH još dugo nećemo moći dogovoriti oko nekih fundamenata, dok je takvih tipova, koje vide samo svoje istine.
Hrvatska je koliko i bošnjačka (a i srpska i ostalih građana), pa ti pričao šta pričao...
Ja se slazem s tobom da se danas ljudi u BiH ne mogu dogovoriti oko glavnih fundamenata koji su jedini temelj da BiH bude cjelovita. No, historijski fakt je da je upitna "etnogenetska" konekcija bh. Hrvata sa Hrvatima u Hrvatskoj, jer termin Hrvat bh. katolici nisu upotrebljavali za sebe. Niti ima pisanih dokumenata koji bi to evidentirali niti je uopce postojao etnicko-nacionalni pojam prije Napoleona. Tijekom druge polovice 19. stoljeca je krenuo taj val iz Hrvatske sa kroatizacijom bh. katolika, ali se nije mogao etablirati medju individualnim kolektivom bh. katolika, nego su se katolici tek poceli pocetkom 20. stoljeca identificirati sa Hrvatstvom. Za to je zasluzan Stadler sa svojim svekatolickim Hrvatstvom. Kao svugdje u Evropi, i u BiH su pocetkom 20. stoljeca osnovane prve politicke stranke, tako i hrvatske u kojima su bili i muslimanski Bosnjaci koji su se poceli izjasnjavati kao Hrvati sto je zasmetalo Stadleru, ali njegova odbojnost se nije bas postovala, jer npr. Napredak je svjedok tog vremenda, jer je nastao s desavanjima tijekom tih promjena. U Napretku je bilo i Bosnjaka, koji su bili i aktivni i stipendirani od tog drustva.

Ali, to je sve politicke naravi, jer hrvatska etnicka svijest u BiH nije bas stara, tek nekih 100 godina. No, to ne treba znaciti da treba osporavati nekome da se izjasnjava kao Hrvat, nego trebamo graditi jednakopravnu drzavu ciji su temelj danas tri konstitutivna naroda, graditi zajednicko drustvo a ne ici putevima separatizma, bilo to u obliku Republike Srpske, Herceg-Bosne ili bosnjacke ignorancije i razmisljanja da su samo Bosnjaci temeljni narod BiH.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Grom iz vedra neba wrote:
Jastreb35 wrote:
Vidjeli smo sta znaci kada Srbi i Hrvati vladaju prostom vecinom, desi se podjela BiH i genocid. Bosnjaci kao integrirajuci faktor s jedne strane i radi vlastitog opstanka s druge nemaju druge opcije nego da se bore za BiH bez podjela, jer nemaju rezervne domovine, niti zele da zive u etnicki cistom rezervatu. Ako je drugima fino u srednjem vijeku, nama nije.
Prijatelju, nacionalizam je nacionalizam. Dovoditi u pitanje konstitutivnost srpskog naroda u BiH, kao sto to kolega radi, kvalitativno nije razlicito od retorike Vojislava Seselja ili Nenada Kecmanovica.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Proojekat velike srbije je skovan i prije i Alije i Tudjmana i Milosevica.....cekalo se samo da Tito umre i da oslabi DB i da se instaliraju velikosrpski elementi u sve pore tadasnje SFRJ....prije tog referenduma za nezavisnost BIH ,vec su stvorene velikosrpske karaule u vidu SAO(srpske autonomne oblasti) i sad prica sta ovo sta ono...velikoj srbiji nisu trebali bosnjaci i hrvati u toj zamisljenoj drzavi do karlobaga..trebala je teritorija BIH i eventualno dio Hrvatske..da je tako je cinjenica da 1999 milosevic cisti etnicki Kosovo...sta su kome krivi bosnjaci podrinja i muslimanske bogomolje ...sve pobijeno i sve poruseno a metak nije opaljen....i zato dosta vise sa preseravanjem i sirenjem na mala vrata veliko-srpske politike na ovoj i slicnim temama....ne pravi se krnja JUgoslavija sa kokardama i kamama predvodjena Arkanom,Seseljem ,Mladicem i ostalim zlocincima...klali su oni i palili i prije da je neko i pomislio o referendumu za samostalnost BIH...nazalost onima koji su se nadali podjeli BIH ,BIH je opstala...sad neprijateljima BIH ostaje da crkaju nazor i lijece frustracije za promasenom sansom da jednom za uvijek uniste BIH i Bosance i Hercegovce....koliko god neko htio da unese defetizam i razdor u lojalne gradane i istinske Bosance i Hercegovce slaba je sansa da uspije jer je BIH prebrodila ono najteze sad nek drugi misle i smisljaju kako dalje....
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

[,Mladicem i ostalim zlocincima...klali su oni i palili i prije da je neko i pomislio o referendumu za samostalnost BIH...nazalost onima koji su se nadali podjeli BIH ,BIH je opstala...sad neprijateljima BIH ostaje da crkaju nazor i lijece frustracije za promasenom sansom da jednom za uvijek uniste BIH i Bosance i Hercegovce....koliko god neko htio da unese defetizam i razdor u lojalne gradane i istinske Bosance i Hercegovce slaba je sansa da uspije jer je BIH prebrodila ono najteze sad nek drugi misle i smisljaju kako dalje....
[/quote]

Lijepo "zavrzlama", ako ti mislis da je Bosna pola Sarajeva (jer se drugi dio zove srpsko, iliti istocno), i Tuzla i Zenica, onda si u pravu! Samo zahvaljujuci SDA rukovodstvu srpski projekat jos nije propao! I nece propasti ako se ne presudi pozitivno za BiH i Bosnjake u Hagu! Neminovna disssolucija i nestanak BiH je samo odgodjena na neko vrijeme!
Zavrzlama, pominjes i Kosovo, e evo malo i o Kosovu, : danas se bore za nezavisnost, a oni su dio suverene teritorije Republike Srbije! Traze nezavisnost na osnovu demografske strukture na terenu! 90% su vecina! To im je glavni adut! E sad poredeci Kosovo i BiH, ti meni reci, cime ces ti "Milog" zaustaviti od referenduma i otcjepljenja , ako on vec ima 90% demografsku strukturu na teritoriji RS-a, koju je napravio ratom i genocidom, a ti mu oprastas taj genocid! Ti na kome je genocid izvrsen oprastas, jer tvoj predstavnik pregovara o pomirenju , a ne insistira na kaznjavanju zlocina ! Znaci, zavrzlama, nazalost, sve price o cjelovitosti BiH su obicno "prodavanje magle"!
spreca

Post by spreca »

[quote="Oceania"]Da odgovorim Jastrebu na pitanje koje je on ovdje na forumu postavio stotinu puta .Sta bi bilo kad bi bilo , da su se Bosna i Bosnjaci priklonili Srbima i JNA .
Tj .Kako bi se sve to zavrsilo s obzirom na cinjenicu da u zapadnoj Hercegovini zivi kompaktno hrvatsko pucanstvo ( 150 000 ljudi usput receno ) koje zeli pripajanje Hrvatskoj , i jos @Jastreb spominje nekakvu konfiguraciju terena u zap.Hercegovini :? :? :-) :-) e pa evo ti odgovora ne samo da ne bi bilo zapadne Hercegovine niti Hrvata u njoj nego ne bi bilo ni Republike Hrvatske.
To bi sve zavrsilo u moru i plivaj prema Italiji.To ti je odgovor .

P.S. Kada je JNA i paravojne formacije napala na Vukovar i Dubrovnik ja licno stao sam na stranu Hrvatske i to dozivio kao agresiju.Smatrao sam da sam stao na stranu zrtve .Bio sam uvjeren da sam na pravednoj strani.To je takodje bio razlog politicikog rukovodstva BiH i bosnjackog naroda da uzme Hrvate za saveznike.A to kako su oni vratili to je sad druga stvar , to nije do tebe ....svakom svacija cast .....i jos nesto , ja bi uvijek i ponovo stao na stranu zrtve , pravde i istine bez obzira da li ona bila bosnjacka srpska , hrvatska , ali kako onda tako i danas i u buduce nikad ne bi vjerovao tipovima kakvi su Tudjman , Boban , Bender , a pogotovo ljigavcima iz SDP i HSLS kao sto Tomac , Budisa .....doduse vise nikome ne vjerujem kada sam vidio kakvi su ljudi vodili bosanske muslimane u ratu.Narod cija je sudbina bila u rukama Hasana Cengica , Dzeme Latica ...Bakira i Alije .........nije ni mogao bolje proci nego sto jeste. Da su Bosnu i Armiju BIH vodili mangupi poput Bogicevica , Durakovica ...Divjaka , Halilovica ...niti bi bilo genocida niti republike sumske .[/quot

Svaka cast prosto i jednostavno.
Vertigo

Post by Vertigo »

seiko22 wrote:
[,Mladicem i ostalim zlocincima...klali su oni i palili i prije da je neko i pomislio o referendumu za samostalnost BIH...nazalost onima koji su se nadali podjeli BIH ,BIH je opstala...sad neprijateljima BIH ostaje da crkaju nazor i lijece frustracije za promasenom sansom da jednom za uvijek uniste BIH i Bosance i Hercegovce....koliko god neko htio da unese defetizam i razdor u lojalne gradane i istinske Bosance i Hercegovce slaba je sansa da uspije jer je BIH prebrodila ono najteze sad nek drugi misle i smisljaju kako dalje....
Lijepo "zavrzlama", ako ti mislis da je Bosna pola Sarajeva (jer se drugi dio zove srpsko, iliti istocno), i Tuzla i Zenica, onda si u pravu! Samo zahvaljujuci SDA rukovodstvu srpski projekat jos nije propao! I nece propasti ako se ne presudi pozitivno za BiH i Bosnjake u Hagu! Neminovna disssolucija i nestanak BiH je samo odgodjena na neko vrijeme!
Zavrzlama, pominjes i Kosovo, e evo malo i o Kosovu, : danas se bore za nezavisnost, a oni su dio suverene teritorije Republike Srbije! Traze nezavisnost na osnovu demografske strukture na terenu! 90% su vecina! To im je glavni adut! E sad poredeci Kosovo i BiH, ti meni reci, cime ces ti "Milog" zaustaviti od referenduma i otcjepljenja , ako on vec ima 90% demografsku strukturu na teritoriji RS-a, koju je napravio ratom i genocidom, a ti mu oprastas taj genocid! Ti na kome je genocid izvrsen oprastas, jer tvoj predstavnik pregovara o pomirenju , a ne insistira na kaznjavanju zlocina ! Znaci, zavrzlama, nazalost, sve price o cjelovitosti BiH su obicno "prodavanje magle"![/quote]

seiko, odakle tipkas, pojasni nam malo ovo boldano
zavrzlama

Post by zavrzlama »

seiko22 wrote:
Zavrzlama, pominjes i Kosovo, e evo malo i o Kosovu, : danas se bore za nezavisnost, a oni su dio suverene teritorije Republike Srbije! Traze nezavisnost na osnovu demografske strukture na terenu! 90% su vecina! To im je glavni adut! E sad poredeci Kosovo i BiH, ti meni reci, cime ces ti "Milog" zaustaviti od referenduma i otcjepljenja , ako on vec ima 90% demografsku strukturu na teritoriji RS-a, koju je napravio ratom i genocidom, a ti mu oprastas taj genocid! Ti na kome je genocid izvrsen oprastas, jer tvoj predstavnik pregovara o pomirenju , a ne insistira na kaznjavanju zlocina ! Znaci, zavrzlama, nazalost, sve price o cjelovitosti BiH su obicno "prodavanje magle"![/quote]

tal tvoj "Mile" je prijesednik entitetske vlade jer se u DEjtonu srbi obavezali da ce postovati teritorijalni integritet BIH..onog momenta kad se neko usudi da to pogazi,gubi kredit od MZ-e i u prevodu gubi ono sto vec ima.....svaka konfrotacija i pokusaj deizintegracije BIH se placa...tako je Dodik kao kaznu izgubio bitku za Distrikt Brcko....pa OSBIH...pa sutra policiju itd...samo se nemoj puno sikirati lijeze na rudu sve... ;-)
spreca

Post by spreca »

Seiko nisi bas tacan i ako bi trebao biti kao tvoj nick
Srbi su i na kosovu napravili genocid sa namjerom etnickog ciscenja a Bosanci i Hercegovci nisu cinili genocid nad srbima u BiH to je velika razlika i nemoj poturati Milenceta jer to on i sam radi ali kad bude iako bude trebalo stisnut ce on svoje dupence da mu ne ude.
Grom iz vedra neba

Marco-x wrote:
Grom iz vedra neba wrote: Glupo ti je poredjenje. Ova drzava se uvijek zvala Bosna, mnogo prije nego sto su Turci poceli upotrebljavati naziv Hercegovina za Hum koji je bio dio Bosne, a i tada je bio Bosanski Pasaluk, a tek za vrijeme Austrougarske je pridodata "i Hercegovina"...Hrvati nisu konstitutivni "jer su starosjedioci ovdje", nego sto je ZAVNOBiH donio tu odluku 25. novembra 1943. a samo nacionalno ime Hrvati je doslo u drugoj polovini 19. stoljeca kada je Hrvatska vlada poslala Radica da asimilira katolike koji nisu ni znali izgovorit Hrvat.
Eh kad bi htio biti maligan, mogao bih sad svašta reći o imenima naroda i o povijesti. Vjeruj mi da bih mogao. Zbog obzira prema ostalim pripadnicima jednog naroda, ne želim izazivati negativne konotacije.
Moja diskusija prestaje s takvim tipovima i žalosno je što se u BiH još dugo nećemo moći dogovoriti oko nekih fundamenata, dok je takvih tipova, koje vide samo svoje istine.
Hrvatska je koliko i bošnjačka (a i srpska i ostalih građana), pa ti pričao šta pričao...
Ti bi naravno mogao reci svasta o povijesti, ali to bi bilo irelevantno, jer ta istrosena ploca ne pije vode, barem kada su historijski fakti u pitanju. To sto su tebe odgajali da sam ja Turcin ili Poturica kojeg treba ubit jer sam "izdao pradjedovsku vjeru", ma koja da je bila (inace moj pradjed je bio musliman, a ja mogu odgovarat samo za sebe) je rasisticki motivisana predrasuda dozirana iz nacionalistickih krugova kojima je cilj bilo unistiti Bosnu i "muslimane u Bosni", jer se Europa i krscanstvo moraju obraniti od islama, kako je govorio predsjenik susjedne zemlje, kojem se sada sudi kao dio udruzenog zlocinackog poduhvata zajedno sa Prlicem, iako je mrtav.

Ja nikad nisam rekao da Bosna nije zemlja svih njenih gradjana bez obzira na naciju. Rekao sam cinjenice koje su historijske, a ne dnevno-politicke mitoloske floskule o "7. vijeku" i ostalim "povijesnim pravima na Bosnu". To niko od ozbiljnih historicara ne uzima kao relevantno, citao sam npr. Malcolma koji kaze da su takve teze besmislene. Tako normalni ljudi gledaju na nenormalne mitove.
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

tal tvoj "Mile" je prijesednik entitetske vlade jer se u DEjtonu srbi obavezali da ce postovati teritorijalni integritet BIH..onog momenta kad se neko usudi da to pogazi,gubi kredit od MZ-e i u prevodu gubi ono sto vec ima.....svaka konfrotacija i pokusaj deizintegracije BIH se placa...tako je Dodik kao kaznu izgubio bitku za Distrikt Brcko....pa OSBIH...pa sutra policiju itd...samo se nemoj puno sikirati lijeze na rudu sve...

Lijepo i optimisticki "zavrzlama", svim srcem ti zelim da si u pravu!! (al nesto Milence jeba' m..er Doris Pack, nako seljacki , otvoreno, pa "gospoja" podvi rep i ode cvileci ko kad kerushi na rep stanes, a "Milence" , jelde, izgubi kontrolu nad entitetskom vladom! E jeste bezbeli!!
Vertigo

Post by Vertigo »

Po svim planovima Srbije i Hrvatske u proslom vijeku BiH nije trebala da postoji. Hronicari biljeze razgovor Cvetkovic- Macek iz 1939g. i nijihove namjere. I tada se Jugoslavija raspadala. Na pitanje kako cemo dijeliti BiH dogovor je bio- Tamo gdje su Srbi vecina ide Srbiji, a gje su Hrvati ide Hrvatskoj. Jedan od nijh (nisam sad siguran koji) pitao je : a sta cemo gdje su Muslimani u vecini. Odgovor je bio: racunacemo kao da ih nema.
Sta je trebalo 92 ? Ista meta isto odstojanje. Ocekivati happy end 90tih u BiH pored onako naqurcenih Srbije i nesto manje ali ipak i Hrvatske je naivno.
seiko22

Post by seiko22 »

spreca wrote:Seiko nisi bas tacan i ako bi trebao biti kao tvoj nick
Srbi su i na kosovu napravili genocid sa namjerom etnickog ciscenja a Bosanci i Hercegovci nisu cinili genocid nad srbima u BiH to je velika razlika i nemoj poturati Milenceta jer to on i sam radi ali kad bude iako bude trebalo stisnut ce on svoje dupence da mu ne ude.
neznam "spreca", zbog cega aludiras da sam ja rekao nesto protivno ovom gore boldiranom??
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Oceania wrote:Da odgovorim Jastrebu na pitanje koje je on ovdje na forumu postavio stotinu puta .Sta bi bilo kad bi bilo , da su se Bosna i Bosnjaci priklonili Srbima i JNA .
Tj .Kako bi se sve to zavrsilo s obzirom na cinjenicu da u zapadnoj Hercegovini zivi kompaktno hrvatsko pucanstvo ( 150 000 ljudi usput receno ) koje zeli pripajanje Hrvatskoj , i jos @Jastreb spominje nekakvu konfiguraciju terena u zap.Hercegovini e pa evo ti odgovora ne samo da ne bi bilo zapadne Hercegovine niti Hrvata u njoj nego ne bi bilo ni Republike Hrvatske.
To bi mogao biti odgovor, da je postojala spremnost Milosevica na zrtvovanje hiljada srpskih zivota, a da bi se ovladalo Grudama i Posusjem. Medjutim vukovarizacija tih podrucja nije bila planirana, pa pokusaj ponovo.
seiko22

Post by seiko22 »

registrovan wrote:Po svim planovima Srbije i Hrvatske u proslom vijeku BiH nije trebala da postoji. Hronicari biljeze razgovor Cvetkovic- Macek iz 1939g. i nijihove namjere. I tada se Jugoslavija raspadala. Na pitanje kako cemo dijeliti BiH dogovor je bio- Tamo gdje su Srbi vecina ide Srbiji, a gje su Hrvati ide Hrvatskoj. Jedan od nijh (nisam sad siguran koji) pitao je : a sta cemo gdje su Muslimani u vecini. Odgovor je bio: racunacemo kao da ih nema.
Sta je trebalo 92 ? Ista meta isto odstojanje. Ocekivati happy end 90tih u BiH pored onako naqurcenih Srbije i nesto manje ali ipak i Hrvatske je naivno.

vidis "registrovani", dobro zapazanje - plan nije poceo ni '92, a ni '39.
Srpska radikalna istorija u svim svojim tumacenjima polazi od Kosovske bitke, tj. od prije 500-i kusur godina, i njihove osvete Turcima! Svaki put kad se ukaze prilika, hvata se kame i pocinje klati! No medjutim , za razliku od prijasnjih klanja, koja nisu nikada naisla na osudu Medjunarodnog Prava, ovaj pokolj je ispravno okarakterisan i proglasen GENOCIDOM!!
E sad je loptica prebacena (ili sto rece "zavrzlama" , " ruda") u Bosnjacki court, al nije tako! Sada dolazimo do cina IZDAJE! Izdaje interesa Bosnjackog naroda od strane rukovodstva toga istog naroda! Umjesto da insistira na snazi medjunarodnih zakona, i trazi provodjenje zakona, pa prema tome i kaznu za genocid, Izetbegovic , danas Ti'ic,&co . pristaju na pregovore, tj izbacuje "rudu" medjunarodnog zakona , jer , jednostavno pregovara sa izvrsiocem zlocina! Stavlja ga u istu ravan kao i zrtvu! E zato, moj dragi "forumashu", ti danas imas u Srebrenici i okolini spomenike poginulim cetnicima, koji su bili u sastavu iste vojske koja je pocinila genocid i koji izjednacavaju 8000 zrtava i 80 zrtava!
I zato imas "Milenceta" koji vedri i oblaci, i predstavlja se kao "zastitnik Evrope, jer dragi moj, ti si taj koji je pristao da se ne djeluje po slovu zakona!
seiko22

Post by seiko22 »

Jastreb35 wrote:
Oceania wrote:Da odgovorim Jastrebu na pitanje koje je on ovdje na forumu postavio stotinu puta .Sta bi bilo kad bi bilo , da su se Bosna i Bosnjaci priklonili Srbima i JNA .
Tj .Kako bi se sve to zavrsilo s obzirom na cinjenicu da u zapadnoj Hercegovini zivi kompaktno hrvatsko pucanstvo ( 150 000 ljudi usput receno ) koje zeli pripajanje Hrvatskoj , i jos @Jastreb spominje nekakvu konfiguraciju terena u zap.Hercegovini e pa evo ti odgovora ne samo da ne bi bilo zapadne Hercegovine niti Hrvata u njoj nego ne bi bilo ni Republike Hrvatske.
To bi mogao biti odgovor, da je postojala spremnost Milosevica na zrtvovanje hiljada srpskih zivota, a da bi se ovladalo Grudama i Posusjem. Medjutim vukovarizacija tih podrucja nije bila planirana, pa pokusaj ponovo.
de "jastrijebe", kad vec sve znas, sto nas bolan "koljes iza vrata", de reci nam sve odgovore, da i mi nesto naucimo!! Ako nista da ne dangubimo ovdje, pricajuci o politici ! sad ce proljece, mozemo zapoceti o crvenom luku, ili visibabama!! :D :D
Vertigo

Post by Vertigo »

Politika ko politika, teska tema.
Znam sigurno samo u jedno, svaki covjek a bogme i narod mora se sam izborit za svoje mjesto pod suncem. Nema drugog puta.
Last edited by Vertigo on 13/01/2007 22:07, edited 1 time in total.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

de reci nam sve odgovore, da i mi nesto naucimo!!
Bitno je da ti, kolege Vodenjak i kekec usvojite to da je potrebno ponuditi alternativu nakon svake kritike. Nije dovoljno optuziti Izetbegovica za pogresan potez, a ne ponuditi bolji. Ma koliko to bilo u modi.
Post Reply