Volvo S40 - valja li?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bianconero

#26 Volvo s40 - valja li

Post by bianconero »

ako nisi već kupio auto ja ti preporučujem da bježiš iz te auto kuće što brže.
moj dobar jaran je slupo golfa 3 gti. totalni sudar, jedva se izvuko. ponudio mu taj lik iz pantere neku lovu za tako slupanog i ovaj ga proda.
i tako ti ja nakon nekih 5-6 mjeseci izlazim iz kuće kad ono komšija kupio golfa gti. kaže uzeo ga u panteri, ja ga malo bolje pogledam kad ono taj golf. e sad komšo vazda nekih problema ima, ha vuče u stranu, ha lupa vamo, ha ne radi ovo, pa ono. drugarski savjet ti je da tražiš auto od privatnika ali opet ga treba dobro provjerit
mehopuzic

Post by mehopuzic »

Vidi, s/v40 je holandski volvo. Znaci ne pravi se u švedskoj nego u holandiji. Sve bi to bilo super da taj model realno nije za klasu nekvalitetniji od ovih koji se rade u Švedskoj. Ja koliko znam ljudi nisu imali prevelikih problema sa tim modelom, ali su modeli s/v70 i s80 daleko pouzdaniji. Moja ti je preporuka ako imas para i mjesta da kupiš v70 mladji od 2001 godine.
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Moj prijetelj vozi V40 2,0 i imao je dosta sitnih kvarova sto je cest slucaj i kosta prilicno.Auto se proizvodilo u Holandiji i sigurno nema onaj kvalitet kao Volvo iz Svedske. U Svedskoj nisu narocito popularni(živio sam tamo)i Svedska auto-štampa ga je dočekala na nož kada je izašao.
Za nase uslove mislim da i nije neki postoje i bolje opcije...
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

malo je znana cinjenica da volvo S40 i S60 imaju skoro iso prostora u unutrasnjosti.

volvo s40 je laksi od s60 i radi toga manje trosi.

volvo je volvo. nekvare se i veoma su konservatina auta. nece nikad biti sportska auta a ni luksuzna. vazd ce biti u sredini.

cinjenica da volva pravi ford netreba da te zastrasuje. fordov evrposki odjel je veoma dobar i njihovi motori su izvrsni.

mislim da nebi trebo imati ikakvih problema.

SAMO PRIPAZI da auto nije udarano. kada ga budes vozio vidi da li vuce i u jednu stranu. vidi da li zadimi kada se upali prvi put ujutro. da li vuce da valja. da li istrosenost odrazava broj KM predjenih.
Better Man

Post by Better Man »

Ako već kaniš dati 15000 za auto, bolje ti je uštedi još par hiljada i kupi nov (npr, novi Renault Clio) automobil! Ne bih ja za taj polovni Volvo dao ni pfeninga! Napucaju ga da misliš da je extra očuivan, kad nakon malo vremena krenu problemi i kvarovi!
mehopuzic

Post by mehopuzic »

Better Man wrote:Ako već kaniš dati 15000 za auto, bolje ti je uštedi još par hiljada i kupi nov (npr, novi Renault Clio) automobil! Ne bih ja za taj polovni Volvo dao ni pfeninga! Napucaju ga da misliš da je extra očuivan, kad nakon malo vremena krenu problemi i kvarovi!
da ali za 15 milja dobije golog clia sa 1.2 motorm, a ovdje moze za 12-13 milja dobiti dizela sa full opremom
Better Man

Post by Better Man »

Mehopuzić, nisi dobro razumio moj post! Nisam mislio da za 15 milja kupi novog Clia, jer ga ni golog ne može dobiti za te pare, već sam mislio da uštedi još par hiljada i da kupi novog Clia! Recimo 22.055 Km košta Novi clio sa 1,2 mašinom i 16v i full opremom, troja vrata. Ovo je akcijska cijena koja traje do 31 marta i za 1800 km je manja od stvarne! Inaće cijena varira u zavisnosti od opreme koju želimo u autu i vrste mašine. I opet ponavljam da je 15000 km glupo dati za polovno vozili, jer je bolje uštediti još love i kupiti nov automobil!
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Better Man wrote:Mehopuzić, nisi dobro razumio moj post! Nisam mislio da za 15 milja kupi novog Clia, jer ga ni golog ne može dobiti za te pare, već sam mislio da uštedi još par hiljada i da kupi novog Clia! Recimo 22.055 Km košta Novi clio sa 1,2 mašinom i 16v i full opremom, troja vrata. Ovo je akcijska cijena koja traje do 31 marta i za 1800 km je manja od stvarne! Inaće cijena varira u zavisnosti od opreme koju želimo u autu i vrste mašine. I opet ponavljam da je 15000 km glupo dati za polovno vozili, jer je bolje uštediti još love i kupiti nov automobil!
Koja je to "full oprema" u kojoj nema radio? :?

Zanimljiv zboriš da je glupo dati 15000 KM za polovno auto. Vidiš meni npr. nije glupo dati ni 30000 KM za polovno auto.
tito vuk koji hoda

#35 lizing

Post by tito vuk koji hoda »

hocu da kupim auto od jedne firme koja ga je kupila na lizing a jos ga nisu otplatili interesuje me da li ga mogu ja kupiti od njih a oni kazu da kada im platim oni ce tek onda otplatiti dug lizingu ne znam sta da radim da li neko zna kako mogu ja da se pravno ogradim i ne budem imao nekih problema
LeKo

#36 Re: lizing

Post by LeKo »

tito vuk koji hoda wrote:hocu da kupim auto od jedne firme koja ga je kupila na lizing a jos ga nisu otplatili interesuje me da li ga mogu ja kupiti od njih a oni kazu da kada im platim oni ce tek onda otplatiti dug lizingu ne znam sta da radim da li neko zna kako mogu ja da se pravno ogradim i ne budem imao nekih problema
Pravo vlasništva nad vozilom koje je predmet leasinga ima leasing kuća do konačne otplate, interesantno je da su u opticaju dvije vrste leasinga, finansijski i operativni i nisu im isti uslovi, da bi se ogradio od eventualnih neugodnosti odeš u tu firmu koja prodaje auto tražiš im ugovor koji su sklopili sa nekim od leasinga, pročitaš ugovor i vidiš o čemu se radi, potom ti sa njima sklopiš kupoprodajni ugovor i u njemu navedeš da se oni obavezuju za sve i svašta (sve ono što misliš da bi moglo biti problem). Nakon ovjeravanja ugovora odeš do njihovih finansija i tažiš potvrdu o solventnosti bankovnih račun (da računi nisu blokirani) jer ako jesu ti kad uplatiš lovu ona ide onome ko ih je blokirao, u tom slučaju nemogu oplatiti leasing, a samim tim ni ti doći u posjed auta, ako je sve sa bankovnim računima ok glavnog iz finansija pod ruku i u banku i kažeš mu - evo ja uplaćujem tebi, a ti odmah uplati leasingu. Potom se od leasinga traži pravo vlasništva to je jedna potvrda gdje oni izjavljuju da je vozilo koje je bilo predmet leasinga slobodno od strane drugog lica te da se može izvršiti prodaja i prevod vozila. Obzirom da je vozilo od firme moraju ti i oni dati odluku o prodaji vozila da bi ga mogao odjaviti iz MUP-a. Toliko, ako šta zapne pitaj.

Pozdrav!
gene

Post by gene »

imam sam volva s40 tdi 98 god 66 kw 90 ps KM12000
prije kupovine vozio sam ga na servis u f centar i servis kosta 80 KM
odmah da kazem da ljudi nista nesta bog zna sta strucni (za bacanje bijelog dima su rekli da ima kvar a da ne znaju sta je - a to je mana volva s40)
i kod mene auto baca bijeli dim kada se tek upali (nema veze sa kondenzom) i ima ruzan rad neke 3 min. poslije radi sasvim normalno baca dim samo pri prvom paljenju znaci dok je hladan
potrošnja mu je po gradu oko 8 litara dok na otvorenom možes proci sa 5 litara
u svakom slucaju osjećaj pri vozni i sigurnost koju pruza zasluzuje pare koje se daju za njega
sretno
mehopuzic

Post by mehopuzic »

Better Man wrote:Mehopuzić, nisi dobro razumio moj post! Nisam mislio da za 15 milja kupi novog Clia, jer ga ni golog ne može dobiti za te pare, već sam mislio da uštedi još par hiljada i da kupi novog Clia! Recimo 22.055 Km košta Novi clio sa 1,2 mašinom i 16v i full opremom, troja vrata. Ovo je akcijska cijena koja traje do 31 marta i za 1800 km je manja od stvarne! Inaće cijena varira u zavisnosti od opreme koju želimo u autu i vrste mašine. I opet ponavljam da je 15000 km glupo dati za polovno vozili, jer je bolje uštediti još love i kupiti nov automobil!
Meni je iskreno glupo dati 23 hiljade za Clia kojeg ti spominješ, jer ce taj isti clio za dvije godine kostati 15 hiljada.
Ja sam nedavno kupio drugu moju fabiu 2003 godina platio je 11 hiljada, a kostala je nova 24 hiljade. Nove aute se isplati kupiti onome ko baš ima puno para da ne brine sto ce na svakom izgubiti bar 40% cijene koju je dao u startu.

Po meni ti je za 15 hiljada najbolje kupiti Octaviju 2002 godinu TDi, po mogućnosti elegance jer ima bolje uradjen interier. Doduše Octavia se pocela krasti, ali kasko za nju godisnje u sarajevo osiguranju dodje oko 600KM.

Pozdrav
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ma dobro, sad i ti ideš u krajnost, novo je ipak novo, ali niko ne može reći da je glupo dati 15000 KM za polovno, isto kao ni 25000 KM za novo, sve ima svoje prednosti i mane i na kraju krajeva svako ima svoje.
mehopuzic

Post by mehopuzic »

ado-šampion wrote:Ma dobro, sad i ti ideš u krajnost, novo je ipak novo, ali niko ne može reći da je glupo dati 15000 KM za polovno, isto kao ni 25000 KM za novo, sve ima svoje prednosti i mane i na kraju krajeva svako ima svoje.
Apsolutno, pa prvi sam ja prvu fabiu kupio novu, izletio 18 milja za nju(bez klime) i rekao nikad više. Tu staru prodao za 10000, novu platio 11000 dobio 2 godine mladje auto sa full opremom
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

mehopuzic wrote:
ado-šampion wrote:Ma dobro, sad i ti ideš u krajnost, novo je ipak novo, ali niko ne može reći da je glupo dati 15000 KM za polovno, isto kao ni 25000 KM za novo, sve ima svoje prednosti i mane i na kraju krajeva svako ima svoje.
Apsolutno, pa prvi sam ja prvu fabiu kupio novu, izletio 18 milja za nju(bez klime) i rekao nikad više. Tu staru prodao za 10000, novu platio 11000 dobio 2 godine mladje auto sa full opremom
Meho k'o da sebe gledam... :lol: 2004 godine kupim fabiu bez klime, 1,4 MPi lafo crveno "i" :lol: , prodao je nakon godinu dana i izgubio preko 2000 KM. Reako sam nikad vise. Danas vozim V40 2001. godiste, DCi motor, ma prezadovoljan autom. :)
Brdar

#42 Re: Volvo S40 - valja li?

Post by Brdar »

ma uradili su sranje s novim modelom, duzina novog 4,48, a starog 4,52, smanjili ga
AS_sa

#43 Re: Volvo S40 - valja li?

Post by AS_sa »

pa i nisu nesto puno ga smanjili, vjeroivatno ima vise prostora .. slicno ako pezo 207 i 208 ... 208 duzi za cini mi se 5-6 cm a unuttra puno udobniji .. kako, sta ... nemam pojma ... :?
Industrialyzer

#44 Re:

Post by Industrialyzer »

Ne znam sta je cudno dati 30000KM za auto staro 1-2 godine :-)

Sto se tice pantere, davno nekad je tata kupio dole auto i bilo je sve oke ali sam cuo od dosta ljudi da su ih zajebali, na razne nacine...

A S40 je po meni stvarno ok auto, iako se ne pravi u Svedskoj ne odskace mnogo od njihovog kvaliteta ali posto je polovnjak u pitanju tesko je dati neko misljenje jern ijedan nije u istom stanju. Mozda je malo prosora unutra u odnosu na konkurenciju ali to Volvo nadoknadi drugim stvarima. Sve u svemu od mene preporuka :thumbup:
agent_zero

#45 Re: Volvo S40 - valja li?

Post by agent_zero »

Kakav je za održavanje ovaj s40?
basicm

#46 Re: Volvo S40 - valja li?

Post by basicm »

To je onaj sto je isti kao Galant i sto su se radili zajedno? Meni dosadno auto, bez obzira na sve ostalo.
Brdar

#47 Re: Volvo S40 - valja li?

Post by Brdar »

ovako, posto ga ja imam recu ti objektivno. prednosti su mu svakako cvrstoca, sigurnost i dobro drzanje ceste, i u njemu se nenormalno sigurno osjecas, a mane pumpa za gorivo (ne smijes ga tjerat u rezervu), i aleternator. Sto se tice odrzavanja jest da je malo skuplje, ali volvo ce ti se manje kvarit pa ce ti se nulirat ta veca cijena, znaci kao i svaki drugi auto sto se tice odrzavanja

Al sve u svemu, neces pogrijesiti, sretno :)
goran16v

#48 Re: Volvo S40 - valja li?

Post by goran16v »

basicm wrote:To je onaj sto je isti kao Galant i sto su se radili zajedno? Meni dosadno auto, bez obzira na sve ostalo.
Blizu si, stari S40 i Mitshu Carisma su zajedno razvijani.
Post Reply