Troskovi zivota u Becu

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Anarhija wrote:
car-x wrote:
Svemirski_Jebach wrote:fakat...ti bi da on dzaba po ulici sere,a? e ne moze...
pseca govna po ulici (uglavnom izmedju parkiranih auta i na povrsinama gdje se djeca igraju) su u becu pravi problem. nekako s jeseni je bila kampanja da gradski oci poduzmu nesto po tom pitanju. nisam pratio dokle je to doguralo, ali mi se cini da je ko malo bolje u zadnje vrijeme. ne ugazim tako cesto ko prije u pseci izmet.
haloo halooo :D bez napada molim :)
ja kupim fino za mojim dzukcom kako zakon kaze, i to nije razlog zasto bec nevolim :) samo sam htjela da navedem jos neke druge stvari...
a bec nevolim zbog anonimnosti, kriminaliteta i zato sto ti je zivot od petka popodne do nedelje navece, a tokom sedmice radis... jer ti u becu nemas posao 2 min od kuce kao napr u klagenfurtu i tako provedem svaki dan po 2 sata presjedajuci iz u-bahna na bus itd...ako moze bez onog preseli se u klag :P bice i to akobogda
preseli se blize poslu, i idi samo busom, bez u-bahna , da ne bude da je sve u klagenfurtu :-)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ja sam mislila da je Bec skuplji od Tirola :? A ispde tu negdje :-)
Mi smo placali stan od 56 m2 oko 470 Euro u sumi :D tj. duboko u Alpama :D
Anarhija

Post by Anarhija »

The_Fluid wrote:
Anarhija wrote:
car-x wrote: pseca govna po ulici (uglavnom izmedju parkiranih auta i na povrsinama gdje se djeca igraju) su u becu pravi problem. nekako s jeseni je bila kampanja da gradski oci poduzmu nesto po tom pitanju. nisam pratio dokle je to doguralo, ali mi se cini da je ko malo bolje u zadnje vrijeme. ne ugazim tako cesto ko prije u pseci izmet.
ja kupim fino za mojim dzukcom kako zakon kaze, i to nije razlog zasto bec nevolim :) samo sam htjela da navedem jos neke druge stvari...
a bec nevolim zbog anonimnosti, kriminaliteta i zato sto ti je zivot od petka popodne do nedelje navece, a tokom sedmice radis... jer ti u becu nemas posao 2 min od kuce kao napr u klagenfurtu i tako provedem svaki dan po 2 sata presjedajuci iz u-bahna na bus itd...ako moze bez onog preseli se u klag :P bice i to akobogda
preseli se blize poslu, i idi samo busom, bez u-bahna , da ne bude da je sve u klagenfurtu :-)
tesko je naci direkt liniju da ide bas od mog stana do posla :-D
a da se selim ne dolazi u obzir, pred nosom mi park, u-bahn stanica, bus, sve moguce trgovine, cak mi je kebab kucica 20 sekundi niz stepenice...ako se kotrljam i brze :-)
car-x

Post by car-x »

Anarhija wrote:
car-x wrote:
Svemirski_Jebach wrote:fakat...ti bi da on dzaba po ulici sere,a? e ne moze...
pseca govna po ulici (uglavnom izmedju parkiranih auta i na povrsinama gdje se djeca igraju) su u becu pravi problem. nekako s jeseni je bila kampanja da gradski oci poduzmu nesto po tom pitanju. nisam pratio dokle je to doguralo, ali mi se cini da je ko malo bolje u zadnje vrijeme. ne ugazim tako cesto ko prije u pseci izmet.
nista i nikog ne napadam, nego samo govorim iz licnog iskustva..

anonimna si u svakom velikom gradu, sto ima svojih i prednosti i mana. kriminalitet u becu je sigurno daleko ispod evropskog prosjeka, a zivot od petka do nedjelje je tipican za zapadnu evropu (u americi je jos ekstremnije - barem po pricama moje raje koji su zivjeli ovdje pa otisli prijeko).

ja zivim u 10-om, radim u 3-em, i putujem oko 20 minuta u jednom smjeru (sve tramvajem). mislim da je to skroz OK. mogu koristiti i firminu garazu, ali brze stignem tramvajem nego autom.
Anarhija

Post by Anarhija »

mamica 31 wrote:ja sam mislila da je Bec skuplji od Tirola :? A ispde tu negdje :-)
mi smo placali blizu Telfs (ako ti je poznato) dvosoban stan oko 400 euro mit BK , a ovdje to neces nikad naci da nemoras u hodnik u wc da ides ;)
Anarhija

Post by Anarhija »

car-x wrote:
Anarhija wrote:
car-x wrote: pseca govna po ulici (uglavnom izmedju parkiranih auta i na povrsinama gdje se djeca igraju) su u becu pravi problem. nekako s jeseni je bila kampanja da gradski oci poduzmu nesto po tom pitanju. nisam pratio dokle je to doguralo, ali mi se cini da je ko malo bolje u zadnje vrijeme. ne ugazim tako cesto ko prije u pseci izmet.
nista i nikog ne napadam, nego samo govorim iz licnog iskustva..

anonimna si u svakom velikom gradu, sto ima svojih i prednosti i mana. kriminalitet u becu je sigurno daleko ispod evropskog prosjeka, a zivot od petka do nedjelje je tipican za zapadnu evropu (u americi je jos ekstremnije - barem po pricama moje raje koji su zivjeli ovdje pa otisli prijeko).

ja zivim u 10-om, radim u 3-em, i putujem oko 20 minuta u jednom smjeru (sve tramvajem). mislim da je to skroz OK. mogu koristiti i firminu garazu, ali brze stignem tramvajem nego autom.
procitah tvoj post, sad sve razmisljam da sam i dobro prosla :)
car-x

Post by car-x »

Anarhija wrote:
mamica 31 wrote:ja sam mislila da je Bec skuplji od Tirola :? A ispde tu negdje :-)
mi smo placali blizu Telfs (ako ti je poznato) dvosoban stan oko 400 euro mit BK , a ovdje to neces nikad naci da nemoras u hodnik u wc da ides ;)
stan od 60 kvadrata, kategorija A, kompletno preuredjen, baska kupatilo, baska wc, kirija 375 eura + BK (nekih 50 eura mjesecno)..

nikad ne reci nikad
mamica papucarka

Anarhija wrote:
Telfs je od nas nekih 40-ak km :D

a to za WC :D
Anarhija

Post by Anarhija »

mamica 31 wrote:
Anarhija wrote:

gdjee si ti tacno :D
Last edited by Anarhija on 11/01/2007 15:38, edited 1 time in total.
pirmin

Post by pirmin »

Anarhija wrote: dodala bi jos koju "sitnicu" :)

osiguranje za stan odprilike 30-40 evrica mjesecno

Cemu tu glupost placati?

godisnja karta za parkiranje u bezirku gdje ti zivis 105 € osim ako si u 1. onda samo 95 :D

Ovo je pogresna i nepotpuna informacija

kazna za pogresno parkiranje 21 €

U svakom gradu se placa za pogresno parkiranje

ako imas psa, godisnji porez 44 evrica, kazna za vodjenje psa bez lanca 21 euro, za ne pokupiti "govance od dzukca" 21 do 72 evrica.... ima jos toga :D

Prodaj psa i kupi si onog plasticnog sto se ljulja na zadnjoj sajbi auta

sve u svemu predivan grad :x

Bec Rulz! :8 -jedan od najboljih gradova za zivot u Evropi a i u svijetu.

jedva cekam da se odselim iz beca :D

Sretno! :)
car-x

Post by car-x »

mamica 31 wrote:Telfs je od nas nekih 40-ak km :D

hala na hodniku je tipican becki proizvod.. u vrijeme industrijske revolucije, kad im je trebalo masa radnika, a falilo prostora, jednostavno bi od jednog stana napravili 3-4, a hala im ostane zajednicka.. pa u sred noci, nadodje ti da piskis, valja se spremiti, pa na hodnik.

u neka doba sam skonto da i umiovaonik itekako moze posluziti..
mamica papucarka

car-x wrote:
Anarhija wrote:
stan od 60 kvadrata, kategorija A, kompletno preuredjen, baska kupatilo, baska wc, kirija 375 eura + BK (nekih 50 eura mjesecno)..

nikad ne reci nikad
Dobro si proso :D
Anarhija

Post by Anarhija »

car-x wrote:
Anarhija wrote:

nikad ne reci nikad

ovo pitanje za izseljenje je bilo za tebe :-D
mamica papucarka

Anarhija wrote:
mamica 31 wrote:
Anarhija wrote: mi smo placali blizu Telfs (ako ti je poznato) dvosoban stan oko 400 euro mit BK , a ovdje to neces nikad naci da nemoras u hodnik u wc da ides ;)

U jednom gradicu pored Innsbrucka :D Mislim, sada smo u gradicu, a zivjeli smo skoro dvije godine u brdima :D Predivno za oci, ali premirno za moj temperament :roll:
car-x

Post by car-x »

mamica 31 wrote:
car-x wrote:
Anarhija wrote: mi smo placali blizu Telfs (ako ti je poznato) dvosoban stan oko 400 euro mit BK , a ovdje to neces nikad naci da nemoras u hodnik u wc da ides ;)

nikad ne reci nikad
Dobro si proso :D
fakat jesam.. super povoljno.. a gradski prevoz mi je super, tako da sam u centru za 15ak minuta.
car-x

Post by car-x »

Anarhija wrote:ovo pitanje za izseljenje je bilo za tebe :-D
meni nista od ovog sto si pobrojala ne smeta, ali opet nekako jedva cekam da odem odavde. valjda je 11 godina i vise nego dovoljno.
mamica papucarka

car-x wrote:
meni nista od ovog sto si pobrojala ne smeta, ali opet nekako jedva cekam da odem odavde. valjda je 11 godina i vise nego dovoljno.
pa dze ces???? :D
Anarhija

Post by Anarhija »

pirmin wrote:
Anarhija wrote: dodala bi jos koju "sitnicu" :)

osiguranje za stan odprilike 30-40 evrica mjesecno

Cemu tu glupost placati?

godisnja karta za parkiranje u bezirku gdje ti zivis 105 € osim ako si u 1. onda samo 95 :D

Ovo je pogresna i nepotpuna informacija

kazna za pogresno parkiranje 21 €

U svakom gradu se placa za pogresno parkiranje

ako imas psa, godisnji porez 44 evrica, kazna za vodjenje psa bez lanca 21 euro, za ne pokupiti "govance od dzukca" 21 do 72 evrica.... ima jos toga :D

Prodaj psa i kupi si onog plasticnog sto se ljulja na zadnjoj sajbi auta

sve u svemu predivan grad :x

Bec Rulz! :8 -jedan od najboljih gradova za zivot u Evropi a i u svijetu.

jedva cekam da se odselim iz beca :D

Sretno! :)
osiguranje: svako za sebe placa ;) hos nes nemoras kad ti stan opljackaju masi usima :)

parkiranje: nepotpuna jest jer se to odnosilo na moj bezirk i na 1.

pas: vec sam rekla da sam htjela i druge stvari da navedem, osim standardnih, stan, hrana itd.
pa mogu i auto da prodam pa mi netreba parkschein, osiguranje, diesel.... ccc
car-x

Post by car-x »

mamica 31 wrote:
car-x wrote:
pa dze ces???? :D
tamo gdje nema anonimnosti, a stopa kriminaliteta je skoro pa ista ko u becu. gdje je zivot i radnim danima od jutra do sutra jer je stopa nezaposlenosti skoro pa 50%..

u srebrenik. akobogda, a mi zivi i zdravi..
Anarhija

Post by Anarhija »

mamica 31 wrote:
Anarhija wrote:
mamica 31 wrote: Telfs je od nas nekih 40-ak km :D

U jednom gradicu pored Innsbrucka :D Mislim, sada smo u gradicu, a zivjeli smo skoro dvije godine u brdima :D Predivno za oci, ali premirno za moj temperament :roll:
hehe nisi bila mozda jos u Leithen bei Reith (Seefeld okolina) haos pogled, za odmaranje zivaca se ubilo, sankanje, itd. ali godinu dana ko 10 dodje :)
pirmin

Post by pirmin »

seka wrote: fakat jeftino ali sve zavisi od sprata, polozaja stana ( ako je okrenut prema prometnoj ulici - ne hvala)...
Na samom Gürtel-u? :D
mamica papucarka

Anarhija wrote:
mamica 31 wrote:
Anarhija wrote: gdjee si ti tacno :D
hehe nisi bila mozda jos u Leithen bei Reith (Seefeld okolina) haos pogled, za odmaranje zivaca se ubilo, sankanje, itd. ali godinu dana ko 10 dodje :)
nisam, ali znam gdje je to. Nekad idemo sa djecom.

Care, kako se zove ona voda u Srebreniku??? Jel Gruber???
Ili sam ja to nesto pobrkala. Znam da sam jos prije rata sa roditeljima tamo isla. Stari ispro oci vodom, pa nije mogo vozit :lol:
car-x

Post by car-x »

seka wrote:
pirmin wrote:
seka wrote: fakat jeftino ali sve zavisi od sprata, polozaja stana ( ako je okrenut prema prometnoj ulici - ne hvala)...
Na samom Gürtel-u? :D
ja...protego se do 10-og :oops:
wiedner gürtel siba i pored 10-og..
car-x

Post by car-x »

mamica 31 wrote:nisam, ali znam gdje je to. Nekad idemo sa djecom.

Care, kako se zove ona voda u Srebreniku??? Jel Gruber???
Ili sam ja to nesto pobrkala. Znam da sam jos prije rata sa roditeljima tamo isla. Stari ispro oci vodom, pa nije mogo vozit :lol:
mislim da si pobrkala. guber je kod srebrenice..
mamica papucarka

:-)

:D
Post Reply