Mene tangira!!! Ne smatram to manjim zlocinom od ubistva! Ali to nije predmet rasprave, nego ovi hajvancerosi sto su mislili da pobiju sto moze vise ljudi da bi lafo naskodili Americi, Izraelu ili sta ja vise znam kome!!!!amrino wrote:Necu da ulazim u filozofske rasprave o tome sta je to pravda...kakva god da je treba se primjenjivati na sve podjednako...Da terorizam sam po sebi nije tako aktuelan ovih dana sumnjam da bi dobili i po godinicu...silovanja su ipak malo dosadna i na njih smo navikli pa nas to vise ne tangira...
Prvi osuđeni za terorizam !!!
- uozo
-
amrino
Sto se tice njih- mislim da je ovaj put javnost bila uskracena za mnogo stvari...sta im je bila namjera, za koga su radili, sve su to stvari koje mi imamo pravo da znamo...
Kazna je opravdana u smislu prevencije.
Da nikad vise nikome ne padne na pamet da pomisli na tako nesto!
Kazna je opravdana u smislu prevencije.
Da nikad vise nikome ne padne na pamet da pomisli na tako nesto!
-
Prijepoljka
Definitivno je doslo vrijeme da sudovi pocnu izricati rigoroznije kazne, jer sto bi rekli pravnici, male kazne nemaju preventivno dejstvo na potencijalne pocinitilje svih krivicnih dijela. Terorizam u svim oblicima, pa i u ovom slucaju, jeste za osudu i nemojmo se sada baviti poređenjem sa visinam izrecenih kazni za ratne zlocine, jer vise je nego ocigledno da su one minimalne, nego podrzimo odluke sudova ili bolje reci sudija koji u rasponu od-do izricu vremenske kazne zatvora blize gornjoj granici, bez obzira na vrstu krivičnog djela. Evidentno je da su neke sudije shvatile da je doslo vrijeme da se kaznama, osim represivno djeluje i preventivno, pa ce na nekom tamo sudjenju prilikom odmjeravanja kazne, sudija , mozda, poslusati i "glas javnosti", kao sto je recimo sramotnom ocijenjena presuda za silovanje u trajanju od jedne godine.
-
koop
Kako su se doticni izjasnili po pitanju optuzbe?
Kako su se ponasali u toku sudjenja, i kako nakon presude?
da li su pronadjeni video zapisi, sa njihovim oprostajnim porukama?
Da li je pronadjeno skoro 20 kg eksploziva koji su namjeravali korisiti u BiH?
Jel' vam treba udarna vijest da se neki majmun raznio u nekoj od bosanskih carsija (20 kg eksploziva) pa da vam dodje iz **** u glavu!
Sto se mene tice mogu ih i zapalit'. al' posto to ne ide, dobro je sudija odrez'o koliko jest'.
Samo su mi jos ti majmuni falili. Nek' si dos'o iz Svedske u Bosnu da branis Irak, balonja glupi.
Uff, sto me iznervira sve ovo.
Kako su se ponasali u toku sudjenja, i kako nakon presude?
da li su pronadjeni video zapisi, sa njihovim oprostajnim porukama?
Da li je pronadjeno skoro 20 kg eksploziva koji su namjeravali korisiti u BiH?
Jel' vam treba udarna vijest da se neki majmun raznio u nekoj od bosanskih carsija (20 kg eksploziva) pa da vam dodje iz **** u glavu!
Sto se mene tice mogu ih i zapalit'. al' posto to ne ide, dobro je sudija odrez'o koliko jest'.
Samo su mi jos ti majmuni falili. Nek' si dos'o iz Svedske u Bosnu da branis Irak, balonja glupi.
Uff, sto me iznervira sve ovo.
-
amrino
Nemaju sudije sta slusati glas javnosti...sudnica je sudnica a ne seoska zadruzbina. Valjda sve te stvari trebaju biti regulisane zakonom i tu ne treba niti da se slusa narod niti medjunarodna zajednica...kao sto je u ovom slucaju. Da nije pritiska sa strane ko zna sta bi ovi nasi uradili...Prijepoljka wrote:Definitivno je doslo vrijeme da sudovi pocnu izricati rigoroznije kazne, jer sto bi rekli pravnici, male kazne nemaju preventivno dejstvo na potencijalne pocinitilje svih krivicnih dijela. Terorizam u svim oblicima, pa i u ovom slucaju, jeste za osudu i nemojmo se sada baviti poređenjem sa visinam izrecenih kazni za ratne zlocine, jer vise je nego ocigledno da su one minimalne, nego podrzimo odluke sudova ili bolje reci sudija koji u rasponu od-do izricu vremenske kazne zatvora blize gornjoj granici, bez obzira na vrstu krivičnog djela. Evidentno je da su neke sudije shvatile da je doslo vrijeme da se kaznama, osim represivno djeluje i preventivno, pa ce na nekom tamo sudjenju prilikom odmjeravanja kazne, sudija , mozda, poslusati i "glas javnosti", kao sto je recimo sramotnom ocijenjena presuda za silovanje u trajanju od jedne godine.
-
callmethebreeeze
ne moze se porediti ubistvo ili silovanje (iako mislim da su majmuni za silovanje u tuzli dobili preblagu kaznu) sa terorizmom.
koliko god cinicno zvucalu silovanje ili ubistvo dotice jedan uzi krug ljudi. a zamislite posljedice da se neko od njih stvarno pred ambasadom nekom i jos ubio masu nevinih ljudi. to bi ostavilo nesagledive posljedice na bosnu. zato me ne cudi da su ih kaznili ovako ostro.
jos jedna stvar; ne mislim da ove kazne mozemo kritikovati tako sto cemo reci da je ostatak pravosudja u klincu i da nista drugo ne funkcionise, hajde nek bar nesto se radi kako treba.
p.s ja mislim da su ova trojica dosli ko kec na jedanest da se na njima vjezba strogaca, nemaju zaledjine, nisu poznati, a dvojica su dosla iz stranih zemalja.
koliko god cinicno zvucalu silovanje ili ubistvo dotice jedan uzi krug ljudi. a zamislite posljedice da se neko od njih stvarno pred ambasadom nekom i jos ubio masu nevinih ljudi. to bi ostavilo nesagledive posljedice na bosnu. zato me ne cudi da su ih kaznili ovako ostro.
jos jedna stvar; ne mislim da ove kazne mozemo kritikovati tako sto cemo reci da je ostatak pravosudja u klincu i da nista drugo ne funkcionise, hajde nek bar nesto se radi kako treba.
p.s ja mislim da su ova trojica dosli ko kec na jedanest da se na njima vjezba strogaca, nemaju zaledjine, nisu poznati, a dvojica su dosla iz stranih zemalja.
-
Nancy Drew
- uozo
Sve je to samo logicni razvoj dogadjaja. Meni kad bi neko iz susjedne zgrade gumu na autu probusio ja bi sljedece noci ocekiv'o od hajvana iz iste zgrade da mi i sofersajbu slupa.Nancy Drew wrote:Iskreno mene više brine ovo…….
Jutarnji list danas .......a u njemu jedno do drugog........
http://www.jutarnji.hr/svijet/clanak/ar ... m,57760.jl
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/c ... v,57863.jl
To je BiH danas i to je to.......nažalost,
Stoji još i napomena da nas svijet, hrvatski i bilo koji drugi - francuski ili bugarski, recimo, danas percipira malo drugačije nego deset godina ranije….......(a sve opet posljedično povezano sa naklonošću međunarodne zajednice Dodiku i sličnima uprkos poziciji koju smo imali nakon rata…....al’ nije tema……a možda bi je trebalo otvoriti …….)
Nije to slucaj samo kod nas. Evo haman ce i Njemackoj da uvedu vizu za USA, i to ne radi onih normalnih par miliona muslimana koji zive tu, vec zbog onih poput Kurnaza i njemu slicnim. .ebiga nemaju ljudi vise skoro nikakvog nacina da se brane od takvih tipova. U uzrocno posljedicne relacije ne ulazim jer to je vec druga tema.
-
Prijepoljka
Nisam ni mislila da ce sudovi poslusati glas javnosti u smislu uticaja glasa javnosti na donosenje odluke...jer , konacno nase sudstvo je neovisno?!?amrino wrote:Nemaju sudije sta slusati glas javnosti...sudnica je sudnica a ne seoska zadruzbina. Valjda sve te stvari trebaju biti regulisane zakonom i tu ne treba niti da se slusa narod niti medjunarodna zajednica...kao sto je u ovom slucaju. Da nije pritiska sa strane ko zna sta bi ovi nasi uradili...Prijepoljka wrote:Definitivno je doslo vrijeme da sudovi pocnu izricati rigoroznije kazne, jer sto bi rekli pravnici, male kazne nemaju preventivno dejstvo na potencijalne pocinitilje svih krivicnih dijela. Terorizam u svim oblicima, pa i u ovom slucaju, jeste za osudu i nemojmo se sada baviti poređenjem sa visinam izrecenih kazni za ratne zlocine, jer vise je nego ocigledno da su one minimalne, nego podrzimo odluke sudova ili bolje reci sudija koji u rasponu od-do izricu vremenske kazne zatvora blize gornjoj granici, bez obzira na vrstu krivičnog djela. Evidentno je da su neke sudije shvatile da je doslo vrijeme da se kaznama, osim represivno djeluje i preventivno, pa ce na nekom tamo sudjenju prilikom odmjeravanja kazne, sudija , mozda, poslusati i "glas javnosti", kao sto je recimo sramotnom ocijenjena presuda za silovanje u trajanju od jedne godine.
ali je poenta da se kod ljudi razvije svijest da treba "odobravati" primjenu strozijih kazni i time povratiti autoritet sudstva,odnosno da takve kazne imaju "podrsku u narodu", da ne moramo vise kao mjeru vrijednosti uzimati sramotno male kazne za ratne
zlocine...vec da odluke (kao u slucaju osude terorizma koje su tema rasprave) budu mjera za buduce odluke sudija...e, u tom smislu uticaj "glasa javnosti"...Eto, valjda sam sad bila jasnija...a jasna je i moja mala poruka velikim sudijama...
-
Gnjuscic
Guantanamoooooo tugooo mooooojaaaaaaMuaDib wrote:Sada treba zamoliti Amerikance da ih odvedu u Guantanamo!
djindjala te majkaaa tvojaaa
Nego, znas li ti koliko je ugrozenih ribljih vrsta u Atlantiku ( a i sire )