Nacionalizam...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

smatram

pozitivnom ljudskom osobinom!
12
17%
negativnom ljudskom osobinom!
60
83%

Total votes: 72

Pearl

Post by Pearl »

debela wrote:ne kontam vingo :sad: jesam li nesto propustila :?
mozda radi ovoga ? :roll:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=32293
Goran_35

Post by Goran_35 »

Nacionalizam,kao kolektivna paranoja je "koljevka" sovinizmu,odnosno kasnije fasizmu i nacizmu!Najstrasnije od svega je kada cak i socijaldemokrati postnu nacionalisti,sto je potpuno suprotno ideji socialdemokratije,onda na scenu stupa nacizam (socialdemokrati u rs-u).

Jednom multietnickom drustvu,nacionalizam odnosno nacizam,ne moze donjeti nista dobro...
Goran_35

Post by Goran_35 »

Fratris wrote:
B.Medjed wrote: Tesko da je tako Fratris! Grijesis!
Nacionalizam se iskazuje uzdizanjem svoje nacije i mrznjom prema drugima, dok se patriotizam samo ljubavlju prema svojoj naciji, odnosno domovini. Dva pojma koja su potpuno razlicita, mada u biti imaju cilj za koji bi se pod navodima moglo reci da je isti.
Ljubav i mrznja su dva avatara istog bozanstva, da upotrijebim Hindu izraz. Nema mrznje bez ljubavi. Da bi mrzio drugu naciju, moras voljeti svoju.

Ja sam u zivotu sreo dosta Srba koji mrze Hrvate i Bosnjake, i koji vole Srbiju i Srbe. Nikad nisam sreo Srbina kojemu se zivo jebe za Srbiju i Srpstvo a da mrzi Hrvate i Bosnjake.

Drugim rijecima, svi nacionalisti su po definicije i patriote. Ne mozes biti nacionalist a da nisi patriot.
Ja mislim,da si ti pomjesao malo nacionalizam sa sovinizmom!?Zasto bi patriota morao da mrzi drugu naciju da bi volio svoju?U tvojoj definiciji radi se ipak fasistima ...

Inace,rekao sam vec, nacionalizam nije dobar pogotovu ne za multietnicka drustva jer je idealna "koljevka" za fasizam!Koliko je jedna zajednica obolila od "kolektivne paranoje" najbolje mjerilo i pokazatelj je "kolicina" nacionalista!
Po meni, :oops: najtezi slucajevi su u rs-u :oops:
Vingo

Post by Vingo »

Pearl wrote:
debela wrote:ne kontam vingo :sad: jesam li nesto propustila :?
mozda radi ovoga ? :roll:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=32293
Pa daaa...Inspirisao me ALARM :D
Sam po sebi mozda nije zlo, ali do bola upozorava na zlo...
debela

Post by debela »

e vala i vi mozete svasta citati. kad vidim da tema pocne ovako
Extremna vaznost texta koji slijedi zahtijeva od citaoca maximalnu koncentraciju; naime, u pitanju je vazna mirovna
internet-inicijativa u kojoj, ako ste dobronamjerni, mozete ucestvovati i sami.
ili slicno mogu samo da :run:
Vingo

Post by Vingo »

Kakvo citanje....vidis da sam ostala kod naslova... :-)
Wednesday

Post by Wednesday »

Pearl wrote:
nacionalizam je svugdje u svijetu nesto pozitivno... "proud to be american", "proud to be swiss", "proud to be irish"... samo mi, po obicaju seremo i useremo.. kod nas kad kazes "proud to be bosnian" odmah ti jebu mater komunisticku i kazu: jebo te radovan i slobo :shock:

:povrac: smajli...
to sto ti spominjes nije nacionalizam, vec patriotizam. kada, npr. imas gaya koji kaze da je "proud to be gay", to znaci da se on osjeca pripadnikom svoje skupine a to ne znaci da on MRZI heterosexualce. to je primjer patriotizma, kad volis svoju naciju, al nemas nista protiv drugih (nikakve predrasude i mrznju). naiconalizam je postojanje mrznje prema drugima.

i ljudi koji kazu da su BOSANCI, i da vole svoju domovinu, sa oba entiteta i distriktom, i svim dobrim ljudima koji tu zive su upravo oni ljudi kakvi bi svi trebali biti- patriote. nemoj ih vrjedjat nazivajuci ih nacionalistima, jer je nacionalizam upravo ono protiv cega se bore :D
Pearl

Post by Pearl »

Wednesday wrote:
Pearl wrote:
nacionalizam je svugdje u svijetu nesto pozitivno... "proud to be american", "proud to be swiss", "proud to be irish"... samo mi, po obicaju seremo i useremo.. kod nas kad kazes "proud to be bosnian" odmah ti jebu mater komunisticku i kazu: jebo te radovan i slobo :shock:

:povrac: smajli...
to sto ti spominjes nije nacionalizam, vec patriotizam. kada, npr. imas gaya koji kaze da je "proud to be gay", to znaci da se on osjeca pripadnikom svoje skupine a to ne znaci da on MRZI heterosexualce. to je primjer patriotizma, kad volis svoju naciju, al nemas nista protiv drugih (nikakve predrasude i mrznju). naiconalizam je postojanje mrznje prema drugima.

i ljudi koji kazu da su BOSANCI, i da vole svoju domovinu, sa oba entiteta i distriktom, i svim dobrim ljudima koji tu zive su upravo oni ljudi kakvi bi svi trebali biti- patriote. nemoj ih vrjedjat nazivajuci ih nacionalistima, jer je nacionalizam upravo ono protiv cega se bore :D
brkas nacionalizam i sovinizam ili fashizam.. pripadnost nekoj naciji (ljubav prema naciji) ne znaci automatski mrznju prema svim drugim nacijama.. takvo shvatanje nacionalizma su nam pokusali usaditi perfidni umovi... takvo vidjenje nacionalizma je imao hitler, kao i propagatori ideje o "bozjem narodu"..

patriotizam je ljubav prema domovini.. kako ga definisati u BIH, gdje svako svoju domovinu (nazalost) drugacije dozivljava? ja se licno gubim da shvatim razliku nacionalnosti, narodnosti, religijske pripadnosti i partiotizma.. a najvise od svega, borim se da shvatim kako bilo koji od ta 4 "znaka raspoznavanja" moze doci ispred pojma "biti covjek"..
Wednesday

Post by Wednesday »

Pearl wrote: brkas nacionalizam i sovinizam ili fashizam.. pripadnost nekoj naciji (ljubav prema naciji) ne znaci automatski mrznju prema svim drugim nacijama.. takvo shvatanje nacionalizma su nam pokusali usaditi perfidni umovi... takvo vidjenje nacionalizma je imao hitler, kao i propagatori ideje o "bozjem narodu"..

patriotizam je ljubav prema domovini.. kako ga definisati u BIH, gdje svako svoju domovinu (nazalost) drugacije dozivljava? ja se licno gubim da shvatim razliku nacionalnosti, narodnosti, religijske pripadnosti i partiotizma.. a najvise od svega, borim se da shvatim kako bilo koji od ta 4 "znaka raspoznavanja" moze doci ispred pojma "biti covjek"..
cek, iskreno, neznam tacne definicije pojmova, oni su mi vise tako usli u govor da njihovo znacenje podrazumjevam. :roll:
ugl, ispravi me ako grijesim, hocu da ovo svatim jednom za svagda, ovo su neke moje definicije:

patriotizam- snazan osjecaj pripadnosti svojoj domovini u cijelosti, i ljubav prema istoj (i svim ljudima koji su drzavljani iste

nacionalizam- osjecaj pripadnosti svojoj naciji, ma gdje u svijetu se nalazili pripadnici tvoje nacije, neovisno o granicama drzave.

e, sad mi tu pojam nacije nije jasan. jel nacija skup drzavljana jedne drzave (recimo irac, alzirac), ili je nacija skup ljudi koji su nekada davno poticali od istog naroda, plemena itd.. (kao npr. jevreji, sto je meni logicnije)

i nije mi jasno dali jedan nacionalista samo osjeca ljubav prema svojoj naciji, bez predrasuda prema drugim, ili ako si nacionalista, to podrazumjeva da smatras svoju naciju iznad ostalih, i da "druge" gledas sa visine, ili cak s mrznjom.

jer, ako su moje definicije kolko- tolko tacne, onda dolazim do zakljucka da termin "nacionalizam" svakodnevno i od sviju slusamo u potpuno pogresnom kontekstu i znacenju!
:? :? :?

zamolila bih sviju da ne citiraju ovu poruku u kontekstu ismijavanja mog neznanja. jbg, nemozete me krivit, ko ce se u ovoj jebenoj drzavi manipulacije i konfuzije ikako snac! :-)
uozo

Post by uozo »

Ukratko, osnovna razlika izmedju nacionalizma i patriotizma je da patriota dozvoljava patriotizam iste vrste i ostalim nacijama i ljubav prema svojoj domovini ne ispoljava mrznjom prema drugima kao sto je to slucaj kod nacionalista. Naravno je veoma tanka linija koja ih granici i patriotizam se moze veoma brzo pretvoriti u nacionalizam!!!
Last edited by uozo on 10/01/2007 12:29, edited 1 time in total.
klif

Post by klif »

Latinica wrote:Ne plasim se gledanja u oci.

Nisam "nemusta."
Mislim da je BH drustvo trenutno potpuno zatrovano nacionalizmima. Njihove pojavne forme su, medjutim, do te mjere razlicite da vise nismo u stanju prepoznati ih. Postao je u stvari dominantan, ako ne i jedini, nacin razmisljanja. Nekad mi se cini da vise nismo u stanju razmisljati na ljudski nacin. Razmisljamo na nacionalisticki nacin. Kao nacionalisti. I time se ponosimo. Drustvo odobrava i podstice takav nacin razmisljanja pojedinca. To nam je jednostavno postalo samorazumljivo. I tu cinjenicu primamo k znanju. Nalazimo opravdanja. Opravdanje za sopstveni nacionalizam nalazimo uglavnom kod onog „drugog“. Od sebe ne polazimo. Ako se kojim slucajem i pojavi nesto sto se ne moze podvesti pod nacionalizam ili sto bi po definiciji trebalo biti njegova suprotnost, te nacionalizmu oprecan nacin razmisljanja dovede do cinjenja ili propustanja pojedinca usmjerenog protiv takve drustvene svijesti, posmatramo to sa nevjericom i cudjenjem. Jer, zaboga, iza toga se moraju kriti neke druge, opasne namjere.

Da Latinice, pogledao sam sebi u oci. Izgubio sam prijatelje zbog nacionaliz(a)ma. Ne mog, nadam se. Al, vrag ce ga znati. Ne znam da li sam ucinio dovoljno da ih ne izgubim. Da ih vratim. Da se borim za njih. Sjecam se dana u kojem sam se u sebi zapitao, kojoj naciji pripada moj prijatelj? Nista vise. Do tog dana to nisam znao, niti se pitao. Dovoljno, medjutim, da od tog dana samog sebe prezirem. Taj me prezir umara. I ne zelim da pricam o tome. Kazu, valjda nismo ni bili prijatelji. Zadovoljim se time. A onda shvatim da novih starih prijatelja nemam. Nove imam. Ponekad bih htio da tim starim kazem da mi nedostaju. Da mi toliko nedostaju da to ponekad preraste u fizicku bol. A onda kazem, mogli bi i oni meni. Ako ja njima nedostajem. Znam da oni bi, ali nemaju vremena. A i kod mene vala vazda neka frka. Kada me sretnu stari poznanici – sada vec tacno znam ko kojoj naciji „pripada“, a znam da i oni znaju kojoj ja „pripadam“ – pazimo da ne kazemo recenicu viska. Radi starog poznanstva. Valjda.

Ja znam da nisam nacionalista. Moji stari prijatelji takodje. Samo ne pricamo o tome.

PS. Nikad ne bih ni pomislio, a kamoli rekao da si ti “nemusta”. Govorio sam o mom razlogu za postavljanje ove teme. I da, u pravu si. Cemu to?
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

Fratris wrote: Ljubav i mrznja su dva avatara istog bozanstva, da upotrijebim Hindu izraz.
Da..."Mi nismo Andjeli..."

Ali. Vrlo je bitno koji osjecaj preovladava. Presudno.
Wednesday

Post by Wednesday »

@B.Medjed- hvala :) :)

znate sta me zivcira? svi se lafo zgrazamo nacionalizma (ja sam stvarno iskreno, totalno operisana od toga, nit sam nacionalista, nit patriota, jednostavno bosanka islamske vjeroispovijesti), a onda kad pogledamo oko sebe 70-80% ljudi su nacionalisti. pa, mene zanima gdje su sad ti nacionalisti?? ovo je jedna od onih stvari kad nekog pitas dali tracas. uvijek je odgovor "ne". a ako znamo da 90% ljudi traca, a 100% ljudi kaze da ne traca, onda je jasno da neki ili lazu, ili sami sebe ne poznaju dovoljno dobro i ne mogu objektivno da sagledaju sebe.

skoro svi su nacionalisti, vise ili manje.
Pearl

Post by Pearl »

@Wednesday i @B.Medjed

nisam bas upucena, ali koliko znam patriotizam je ljubav prema domovini, nacionalizam ljubav prema naciji.. ovo sto B.Medjed govori ima smisla u drzavama gdje je jedna nacija=jedna drzava, tipa irska, danska, itd. nacionalizam mislim da sam po sebi nije negativan pojam, jer ljubav prema svojoj naciji ne mora da povlaci i mrznju prema drugim nacijama (malo glupo parafraziranje ali ako ja volim i studiram medicinu, necu mrziti sve druge profesije, jel da?;)). kada se to desi to prelazi u shovinizam i/ili fashizam. jedno je reci: mi bosanci (kao nacija ili narod, sta god da smo :() smo merhametli i to je super u odnosu na ostale narode/nacije i ja zato volim svoj narod/naciju. nesto sasvim drugo je reci: srbi su bozji narod, mi smo kasikama jeli dok je pola evrope jelo rukama, samim tim, posto smo superiorni ostale treba nipodistavati, sikanirati, mozda cak i istrijebiti (tj ono sto je narajcalo velikosrpske poklonike)..

medjutim, kod nas je situacija "ocajna".. ja ne mogu da skontam iz ovih svih novih "teorija" kojim nas bombarduju, da li u BIH zive 3 razlicita naroda + ostali, 3 nacije, 3 vjerske skupine i wtf nam je drzava! :x :x pitaj nekog iz npr prijedora i taj ce ti reci da mu je drzava RS ili srbija :x
znaci, ne mozes ni patriota da budes... a d zadovoljis sviju..

ja sam nacionalista.. volim Bosnu, volim bosanski narod i smatram da pripadam bosanskoj naciji..

a posto me ta ljubav prema mojoj bosanskoj naciji u ocima nekih cini izdajnikom, nenormalnom, pripadnicom necega sto ne postoji itd, ja se i ne trudim vise da pokusam da razumijem.. dok god u drzavi koja se zove BOSNA I HERCEGOVINA ja mogu da se izjasnim samo kao bosnjak, srbin i hrvat, a ne kao bosanac, ocito je sovinizam daleko jaci od nacionalizma..
Last edited by Pearl on 10/01/2007 12:53, edited 1 time in total.
Latina

Post by Latina »

Klif,

Prije svega...zao mi je sto je tako.

Ne volim ovakve teme bas kao sto ne volim ni teme o "rasizmu". Sve u meni se buni protiv toga...postoji li vise rasa...ili se ljudi dijele na one koji to jesu... i one koji to nisu.

Moja Bosna je od bola satkana. Ima bola i u meni.

Ali jos vise ima ljubavi.

Ja nisam dozvolila da mi neke vodje ukradu moje prijatelje. Ja sam se borila za njih. Nisam ih dala "njima".

Nedam ih.
uozo

Post by uozo »

Pearl wrote:@Wednesday i @B.Medjed

nisam bas upucena, ali koliko znam patriotizam je ljubav prema domovini, nacionalizam ljubav prema naciji.. ovo sto B.Medjed govori ima smisla u drzavama gdje je jedna nacija=jedna drzava, tipa irska, danska, itd. nacionalizam mislim da sam po sebi nije negativan pojam, jer ljubav prema svojoj naciji ne mora da povlaci i mrznju prema drugim nacijama (malo glupo parafraziranje ali ako ja volim i studiram medicinu, necu mrziti sve druge profesije, jel da?;)). kada se to desi to prelazi u shovinizam i/ili fashizam. jedno je reci: mi bosanci (kao nacija ili narod, sta god da smo :() smo merhametli i to je super u odnosu na ostale narode/nacije i ja zato volim svoj narod/naciju. nesto sasvim drugo je reci: srbi su bozji narod, mi smo kasikama jeli dok je pola evrope jelo rukama, samim tim, posto smo superiorni ostale treba nipodistavati, sikanirati, mozda cak i istrijebiti (tj ono sto je narajcalo velikosrpske poklonike)..

medjutim, kod nas je situacija "ocajna".. ja ne mogu da skontam iz ovih svih novih "teorija" kojim nas bombarduju, da li u BIH zive 3 razlicita naroda + ostali, 3 nacije, 3 vjerske skupine i wtf nam je drzava! :x :x pitaj nekog iz npr prijedora i taj ce ti reci da mu je drzava RS ili srbija :x
znaci, ne mozes ni patriota da budes...
Pearl, nacionalizam je jedno fasizam drugo, a sovinizam trece. Sovinizam je agresivna froma nacionalizma i patriotizma, a Hitlerov fasizam nacionalizam kombinovan sa socijalistickim idejama.

Kod nas je stanje naravno specificno i dosta drugacije nego u ostalim suvremenim drzavama. Patriotu ces prepoznati sa time sto on kad prica o svojoj naciji, ne pljuje po drugima, dok ce nacionalista kad tad za bilo koje zlo koje mu se desi optuziti "one druge". Nacionalizam je produkt jedne od osnovnih potreba ljudskog bica, a to je pripadnost necemu i onaj osjecaj sigurnosti koji su imali kad su bili clanovi jednog plemena. Ja ponavljam da su nacionalizam izmislili samo da i supci mogu da se identisu sa necim i nekim... :D
Wednesday

Post by Wednesday »

Pearl wrote:
ja sam nacionalista.. volim Bosnu, volim bosanski narod i smatram da pripadam bosanskoj naciji..

a posto me ta ljubav prema mojoj bosanskoj naciji u ocima nekih cini izdajnikom, nenormalnom, pripadnicom necega sto ne postoji itd, ja se i ne trudim vise da pokusam da razumijem.. dok god u drzavi koja se zove BOSNA I HERCEGOVINA ja mogu da se izjasnim samo kao bosnjak, srbin i hrvat, a ne kao bosanac, ocito je sovinizam daleko jaci od nacionalizma..
slazem se, i ja ista. :D

al, sad: moze li jedno pitanje nekome ko se stvarno razumije, a apsolviram ovo vise, za sva vremena:
dali termin "nacionalizam" u sebi podrazumjeva samo ljubav prema svojoj naciji, ili i gledanje s visine na druge nacije, cak i mrznju prema drugima??

ja mislim kao i Pearl da nacionalizam podrazumjeva samo ljubav, i pripadnost, a ne i nesto negativno. al samo da budem nacisto 100%.
talijan

Post by talijan »

nacionalizam...definitivno ne
lokal-patriotizam...jebi ga...niko nije savrsen
Latina

Post by Latina »

Wednesday,

Da bi bila patriota - dovoljno je da imas zemlju rodjenja koju volis.

Da bi bila nacionalista - potrebno je da imas ( stvarnog ili umisljenog ) neprijatelja.

Primjecujes li razliku ?
Wednesday

Post by Wednesday »

Latinica wrote:Wednesday,

Da bi bila patriota - dovoljno je da imas zemlju rodjenja koju volis.

Da bi bila nacionalista - potrebno je da imas ( stvarnog ili umisljenog ) neprijatelja.

Primjecujes li razliku ?
primjecujem, hvala. :D

da vise nema zabuna i nasih "strucnih definicija":
http://en.wikipedia.org/wiki/Nationalism
http://sh.wikipedia.org/wiki/Nacionalizam
Nacionalizam je ideologija koji postavlja naciju, odnosno etničku zajednicu za osnovu ljudskog i društvenog zivota i koji održanju iste daje prednost nad bilo kojim drugim političkim i društvenim principima. svaka nacija ima pravo na vlastitu drzavu.

nacionalizam često ima pejorativno značenje te se povezuje uz etničku netoleranciju, etničko čišćenje, šovinizam i militarizam.

S druge strane mu se često iz ideoloških razlika daje pozitivan predznak kada se manifestira u obliku oslobodilačkih pokreta protiv velikih imperijalističkih sila, odnosno kada daje poticaj za napredak kulture i tehnologije kroz miroljubivo natjecanje nacionalnih država.
Kwaheri

#46 Re: Nacionalizam...

Post by Kwaheri »

klif wrote:

Zanima me, medjutim, da li se licno smatrate nacionalistom?

Osjecate li se npr. nesigurno, neugodno, uplaseno u prisustvu pripadnika drug(e)ih nacija?
Koristite li pogrdne izraze za pripadnike drug(e)ih nacija, ako se nalazite "medju svojima"?
Birate li prijatelje, djevojku/momka/muza/suprugu na osnovu nacionalne pripadnosti?
Pomazete li radije nekom "svom", nego "onom drugom"? Birate li iskljucivo one politicke opcije koje vam nude "vasi" predstavnici?
Zelite li zlo pripadnicima drug(e)ih nacija?
Zanimljiva su ti pitanja @klif. Na sva sam odgovorila negativno, a opet, ima tu nesto dublje...

Iskreno, sve mi ovo nekako vrijedi... za Irce, Svede, Austrijance...
prvo.
Ne znam, ali ne bih izasla bas u Prijedoru popiti kahvu, osjecala bih se nesigurno i uplaseno, kada putujem stajem u Kozarcu, na pumpi brace Memic ili u Bosanskom Novom, kod dzamije.... Ne kazem da se plasim svih Srba ali na putu sigurno necu napraviti pauzu u Prijedoru. U Becu mi je sasvim svjedno...

drugo.
Ako su neki zlikovci pripadnici druge nacije, jel se onda to "zeljeti zlo" stavlja u teret zlikovcima ili zato sto su druge nacije? Uostalom, i ovo zeljeti zlo...ne znam, da cetnici pocrkaju, oni koji su ubijali i silovali...i ostala nedjela...jel to zeljeti zlo?

i trece...

jesam li prema ovome nacionalista?
Pearl

#47 Re: Nacionalizam...

Post by Pearl »

zena wrote:
klif wrote:

Zanima me, medjutim, da li se licno smatrate nacionalistom?

Osjecate li se npr. nesigurno, neugodno, uplaseno u prisustvu pripadnika drug(e)ih nacija?
Koristite li pogrdne izraze za pripadnike drug(e)ih nacija, ako se nalazite "medju svojima"?
Birate li prijatelje, djevojku/momka/muza/suprugu na osnovu nacionalne pripadnosti?
Pomazete li radije nekom "svom", nego "onom drugom"? Birate li iskljucivo one politicke opcije koje vam nude "vasi" predstavnici?
Zelite li zlo pripadnicima drug(e)ih nacija?
Zanimljiva su ti pitanja @klif. Na sva sam odgovorila negativno, a opet, ima tu nesto dublje...

Iskreno, sve mi ovo nekako vrijedi... za Irce, Svede, Austrijance...
prvo.
Ne znam, ali ne bih izasla bas u Prijedoru popiti kahvu, osjecala bih se nesigurno i uplaseno, kada putujem stajem u Kozarcu, na pumpi brace Memic ili u Bosanskom Novom, kod dzamije.... Ne kazem da se plasim svih Srba ali na putu sigurno necu napraviti pauzu u Prijedoru. U Becu mi je sasvim svjedno...

drugo.
Ako su neki zlikovci pripadnici druge nacije, jel se onda to "zeljeti zlo" stavlja u teret zlikovcima ili zato sto su druge nacije? Uostalom, i ovo zeljeti zlo...ne znam, da cetnici pocrkaju, oni koji su ubijali i silovali...i ostala nedjela...jel to zeljeti zlo?

i trece...

jesam li prema ovome nacionalista?
pa ne mozemo da skontamo da li je nacionalista pozitivan ili negativan pojam :roll: :?

mozes li ti da nam rascistis.. ja stvarno mislim da nije negativan, da su ga neki napravili negativnim.. ali mozda grijesim.. valjda jer ne mogu nigdje da se svrstam pa su mi pojmovi nacija, nacionalnost, narodnost totalno nejasni... patriotizam i vjersku pripadnost jedino kontam :D:D
Jara

Post by Jara »

Ahmmed wrote: Ih, gto nikad nisi rekao "Vlah" il " Balija"? :)
Da mene pitaš, odgovor bi bio: "Balija", da, jesam, komsija mi se tako preziva! :-D
A "Vlah" -isto da, kao o pripadniku naroda istocnog Balkana.
I "Vlah" u deminutivu - (Vlašić, mali Vlah )...tako nam se zove jedna planina.
Wednesday

#49 Re: Nacionalizam...

Post by Wednesday »

Pearl wrote:
pa ne mozemo da skontamo da li je nacionalista pozitivan ili negativan pojam :roll: :?

mozes li ti da nam rascistis.. ja stvarno mislim da nije negativan, da su ga neki napravili negativnim.. ali mozda grijesim.. valjda jer ne mogu nigdje da se svrstam pa su mi pojmovi nacija, nacionalnost, narodnost totalno nejasni... patriotizam i vjersku pripadnost jedino kontam :D:D
evo vam od mene: nacionalizam sam po sebi nije ni pozitivan ni negativan pojam:
to je nesto kao sexualno opredjeljenja- licna stvar pojedinca.
nacionalizam znaci osjecaj pripadnosti svojoj naciji, i smatranje da je necija nacionalna pripadnost kriterij prosudjivanja ljudi koji je znacajan. (a svako moze da bira svoje kriterije, pa makar oni granicili s predrasudama)

e, sad: nacionalizam se povezuje uz etničku netoleranciju, etničko čišćenje, šovinizam i militarizam. (on sam nije to, ali se u nasem slucaju- tj. situaciji u BiH najcesce javlja u kontekstu sa tim, pa se sa time i povezuje i poistovjecuje)

jasno? :D

po mom misljenju necionalizam je negativna stvar, jer po mom misljenju predstavlja predrasude, globaliziranje, zatvorenost, uskogrudnost... :D
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Živeći u BiH ja postajem nacionalista, preciznije da se izrazim , pod uticajem kojekakvih likova i medija ja postajem radikaliziran i pun predrasuda, odnosno postajem nacionalista. Iako sam produkt mješanog braka ja generalizujem i nekako u zadnje vrijeme svi su mi isti. Postoje tri strane i nekako ja ih gledam u zadnje vrijeme generalno, čak činjenica da sam rođen u Sarajevu gdje i sad živim.... mi ne olakšava i nerviraju me i ovi kao neki moji...

Nekako ne olakšava mi ni činjenica da sam u duši iznad svega Bosanac nisam Hercegovac mada imam prijatelja koji jesu.... ni to što me nije strah i što radim neki terenski posao pa sam stalno svuda...
u komunikaciji sa ljudima na terenu koji donekle pričaju druge priče nego političari i mediji....

Sve to mi otežava jer ne mogu da razumijem ljude koji furaju neku spiku iz srednjeg vijeka i žele da naturaju drugim ljudima neke stavove, razmišljanja i šta sve ne....

No sebe smatram kažem to ponovo Bosancem iako nas je takvih danas suviše malo... pitanje je zašto intelektualci šute i zašto oni ne rade na stvaranju kritične mase kojja će normalizirati ovu radikaliziranu situaciju na koju smo se mi svi na žalost navikli... ovdje mislim na segregacije svih vrsta, na aparthejd u školstvu, na maltretiranja povratnika i opstrukcije istih svih vrsta..... i sve ostale devijacije društva u kom živimo....

Ima ona pjesma da sam ja neko......
Post Reply