mozda radi ovoga ?debela wrote:ne kontam vingojesam li nesto propustila
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=32293
mozda radi ovoga ?debela wrote:ne kontam vingojesam li nesto propustila
Ja mislim,da si ti pomjesao malo nacionalizam sa sovinizmom!?Zasto bi patriota morao da mrzi drugu naciju da bi volio svoju?U tvojoj definiciji radi se ipak fasistima ...Fratris wrote:Ljubav i mrznja su dva avatara istog bozanstva, da upotrijebim Hindu izraz. Nema mrznje bez ljubavi. Da bi mrzio drugu naciju, moras voljeti svoju.B.Medjed wrote: Tesko da je tako Fratris! Grijesis!
Nacionalizam se iskazuje uzdizanjem svoje nacije i mrznjom prema drugima, dok se patriotizam samo ljubavlju prema svojoj naciji, odnosno domovini. Dva pojma koja su potpuno razlicita, mada u biti imaju cilj za koji bi se pod navodima moglo reci da je isti.
Ja sam u zivotu sreo dosta Srba koji mrze Hrvate i Bosnjake, i koji vole Srbiju i Srbe. Nikad nisam sreo Srbina kojemu se zivo jebe za Srbiju i Srpstvo a da mrzi Hrvate i Bosnjake.
Drugim rijecima, svi nacionalisti su po definicije i patriote. Ne mozes biti nacionalist a da nisi patriot.
Pa daaa...Inspirisao me ALARMPearl wrote:mozda radi ovoga ?debela wrote:ne kontam vingojesam li nesto propustila
![]()
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=32293
ili slicno mogu samo daExtremna vaznost texta koji slijedi zahtijeva od citaoca maximalnu koncentraciju; naime, u pitanju je vazna mirovna
internet-inicijativa u kojoj, ako ste dobronamjerni, mozete ucestvovati i sami.
to sto ti spominjes nije nacionalizam, vec patriotizam. kada, npr. imas gaya koji kaze da je "proud to be gay", to znaci da se on osjeca pripadnikom svoje skupine a to ne znaci da on MRZI heterosexualce. to je primjer patriotizma, kad volis svoju naciju, al nemas nista protiv drugih (nikakve predrasude i mrznju). naiconalizam je postojanje mrznje prema drugima.Pearl wrote:
nacionalizam je svugdje u svijetu nesto pozitivno... "proud to be american", "proud to be swiss", "proud to be irish"... samo mi, po obicaju seremo i useremo.. kod nas kad kazes "proud to be bosnian" odmah ti jebu mater komunisticku i kazu: jebo te radovan i slobo
:povrac: smajli...
brkas nacionalizam i sovinizam ili fashizam.. pripadnost nekoj naciji (ljubav prema naciji) ne znaci automatski mrznju prema svim drugim nacijama.. takvo shvatanje nacionalizma su nam pokusali usaditi perfidni umovi... takvo vidjenje nacionalizma je imao hitler, kao i propagatori ideje o "bozjem narodu"..Wednesday wrote:to sto ti spominjes nije nacionalizam, vec patriotizam. kada, npr. imas gaya koji kaze da je "proud to be gay", to znaci da se on osjeca pripadnikom svoje skupine a to ne znaci da on MRZI heterosexualce. to je primjer patriotizma, kad volis svoju naciju, al nemas nista protiv drugih (nikakve predrasude i mrznju). naiconalizam je postojanje mrznje prema drugima.Pearl wrote:
nacionalizam je svugdje u svijetu nesto pozitivno... "proud to be american", "proud to be swiss", "proud to be irish"... samo mi, po obicaju seremo i useremo.. kod nas kad kazes "proud to be bosnian" odmah ti jebu mater komunisticku i kazu: jebo te radovan i slobo
:povrac: smajli...
i ljudi koji kazu da su BOSANCI, i da vole svoju domovinu, sa oba entiteta i distriktom, i svim dobrim ljudima koji tu zive su upravo oni ljudi kakvi bi svi trebali biti- patriote. nemoj ih vrjedjat nazivajuci ih nacionalistima, jer je nacionalizam upravo ono protiv cega se bore
cek, iskreno, neznam tacne definicije pojmova, oni su mi vise tako usli u govor da njihovo znacenje podrazumjevam.Pearl wrote: brkas nacionalizam i sovinizam ili fashizam.. pripadnost nekoj naciji (ljubav prema naciji) ne znaci automatski mrznju prema svim drugim nacijama.. takvo shvatanje nacionalizma su nam pokusali usaditi perfidni umovi... takvo vidjenje nacionalizma je imao hitler, kao i propagatori ideje o "bozjem narodu"..
patriotizam je ljubav prema domovini.. kako ga definisati u BIH, gdje svako svoju domovinu (nazalost) drugacije dozivljava? ja se licno gubim da shvatim razliku nacionalnosti, narodnosti, religijske pripadnosti i partiotizma.. a najvise od svega, borim se da shvatim kako bilo koji od ta 4 "znaka raspoznavanja" moze doci ispred pojma "biti covjek"..
Mislim da je BH drustvo trenutno potpuno zatrovano nacionalizmima. Njihove pojavne forme su, medjutim, do te mjere razlicite da vise nismo u stanju prepoznati ih. Postao je u stvari dominantan, ako ne i jedini, nacin razmisljanja. Nekad mi se cini da vise nismo u stanju razmisljati na ljudski nacin. Razmisljamo na nacionalisticki nacin. Kao nacionalisti. I time se ponosimo. Drustvo odobrava i podstice takav nacin razmisljanja pojedinca. To nam je jednostavno postalo samorazumljivo. I tu cinjenicu primamo k znanju. Nalazimo opravdanja. Opravdanje za sopstveni nacionalizam nalazimo uglavnom kod onog „drugog“. Od sebe ne polazimo. Ako se kojim slucajem i pojavi nesto sto se ne moze podvesti pod nacionalizam ili sto bi po definiciji trebalo biti njegova suprotnost, te nacionalizmu oprecan nacin razmisljanja dovede do cinjenja ili propustanja pojedinca usmjerenog protiv takve drustvene svijesti, posmatramo to sa nevjericom i cudjenjem. Jer, zaboga, iza toga se moraju kriti neke druge, opasne namjere.Latinica wrote:Ne plasim se gledanja u oci.
Nisam "nemusta."
Pearl, nacionalizam je jedno fasizam drugo, a sovinizam trece. Sovinizam je agresivna froma nacionalizma i patriotizma, a Hitlerov fasizam nacionalizam kombinovan sa socijalistickim idejama.Pearl wrote:@Wednesday i @B.Medjed
nisam bas upucena, ali koliko znam patriotizam je ljubav prema domovini, nacionalizam ljubav prema naciji.. ovo sto B.Medjed govori ima smisla u drzavama gdje je jedna nacija=jedna drzava, tipa irska, danska, itd. nacionalizam mislim da sam po sebi nije negativan pojam, jer ljubav prema svojoj naciji ne mora da povlaci i mrznju prema drugim nacijama (malo glupo parafraziranje ali ako ja volim i studiram medicinu, necu mrziti sve druge profesije, jel da?;)). kada se to desi to prelazi u shovinizam i/ili fashizam. jedno je reci: mi bosanci (kao nacija ili narod, sta god da smo) smo merhametli i to je super u odnosu na ostale narode/nacije i ja zato volim svoj narod/naciju. nesto sasvim drugo je reci: srbi su bozji narod, mi smo kasikama jeli dok je pola evrope jelo rukama, samim tim, posto smo superiorni ostale treba nipodistavati, sikanirati, mozda cak i istrijebiti (tj ono sto je narajcalo velikosrpske poklonike)..
medjutim, kod nas je situacija "ocajna".. ja ne mogu da skontam iz ovih svih novih "teorija" kojim nas bombarduju, da li u BIH zive 3 razlicita naroda + ostali, 3 nacije, 3 vjerske skupine i wtf nam je drzava!![]()
pitaj nekog iz npr prijedora i taj ce ti reci da mu je drzava RS ili srbija
![]()
znaci, ne mozes ni patriota da budes...
slazem se, i ja ista.Pearl wrote:
ja sam nacionalista.. volim Bosnu, volim bosanski narod i smatram da pripadam bosanskoj naciji..
a posto me ta ljubav prema mojoj bosanskoj naciji u ocima nekih cini izdajnikom, nenormalnom, pripadnicom necega sto ne postoji itd, ja se i ne trudim vise da pokusam da razumijem.. dok god u drzavi koja se zove BOSNA I HERCEGOVINA ja mogu da se izjasnim samo kao bosnjak, srbin i hrvat, a ne kao bosanac, ocito je sovinizam daleko jaci od nacionalizma..
primjecujem, hvala.Latinica wrote:Wednesday,
Da bi bila patriota - dovoljno je da imas zemlju rodjenja koju volis.
Da bi bila nacionalista - potrebno je da imas ( stvarnog ili umisljenog ) neprijatelja.
Primjecujes li razliku ?
Nacionalizam je ideologija koji postavlja naciju, odnosno etničku zajednicu za osnovu ljudskog i društvenog zivota i koji održanju iste daje prednost nad bilo kojim drugim političkim i društvenim principima. svaka nacija ima pravo na vlastitu drzavu.
nacionalizam često ima pejorativno značenje te se povezuje uz etničku netoleranciju, etničko čišćenje, šovinizam i militarizam.
S druge strane mu se često iz ideoloških razlika daje pozitivan predznak kada se manifestira u obliku oslobodilačkih pokreta protiv velikih imperijalističkih sila, odnosno kada daje poticaj za napredak kulture i tehnologije kroz miroljubivo natjecanje nacionalnih država.
Zanimljiva su ti pitanja @klif. Na sva sam odgovorila negativno, a opet, ima tu nesto dublje...klif wrote:
Zanima me, medjutim, da li se licno smatrate nacionalistom?
Osjecate li se npr. nesigurno, neugodno, uplaseno u prisustvu pripadnika drug(e)ih nacija?
Koristite li pogrdne izraze za pripadnike drug(e)ih nacija, ako se nalazite "medju svojima"?
Birate li prijatelje, djevojku/momka/muza/suprugu na osnovu nacionalne pripadnosti?
Pomazete li radije nekom "svom", nego "onom drugom"? Birate li iskljucivo one politicke opcije koje vam nude "vasi" predstavnici?
Zelite li zlo pripadnicima drug(e)ih nacija?
pa ne mozemo da skontamo da li je nacionalista pozitivan ili negativan pojamzena wrote:Zanimljiva su ti pitanja @klif. Na sva sam odgovorila negativno, a opet, ima tu nesto dublje...klif wrote:
Zanima me, medjutim, da li se licno smatrate nacionalistom?
Osjecate li se npr. nesigurno, neugodno, uplaseno u prisustvu pripadnika drug(e)ih nacija?
Koristite li pogrdne izraze za pripadnike drug(e)ih nacija, ako se nalazite "medju svojima"?
Birate li prijatelje, djevojku/momka/muza/suprugu na osnovu nacionalne pripadnosti?
Pomazete li radije nekom "svom", nego "onom drugom"? Birate li iskljucivo one politicke opcije koje vam nude "vasi" predstavnici?
Zelite li zlo pripadnicima drug(e)ih nacija?
Iskreno, sve mi ovo nekako vrijedi... za Irce, Svede, Austrijance...
prvo.
Ne znam, ali ne bih izasla bas u Prijedoru popiti kahvu, osjecala bih se nesigurno i uplaseno, kada putujem stajem u Kozarcu, na pumpi brace Memic ili u Bosanskom Novom, kod dzamije.... Ne kazem da se plasim svih Srba ali na putu sigurno necu napraviti pauzu u Prijedoru. U Becu mi je sasvim svjedno...
drugo.
Ako su neki zlikovci pripadnici druge nacije, jel se onda to "zeljeti zlo" stavlja u teret zlikovcima ili zato sto su druge nacije? Uostalom, i ovo zeljeti zlo...ne znam, da cetnici pocrkaju, oni koji su ubijali i silovali...i ostala nedjela...jel to zeljeti zlo?
i trece...
jesam li prema ovome nacionalista?
Da mene pitaš, odgovor bi bio: "Balija", da, jesam, komsija mi se tako preziva!Ahmmed wrote: Ih, gto nikad nisi rekao "Vlah" il " Balija"?
evo vam od mene: nacionalizam sam po sebi nije ni pozitivan ni negativan pojam:Pearl wrote:
pa ne mozemo da skontamo da li je nacionalista pozitivan ili negativan pojam![]()
![]()
mozes li ti da nam rascistis.. ja stvarno mislim da nije negativan, da su ga neki napravili negativnim.. ali mozda grijesim.. valjda jer ne mogu nigdje da se svrstam pa su mi pojmovi nacija, nacionalnost, narodnost totalno nejasni... patriotizam i vjersku pripadnost jedino kontam:D