Ko kaze da to i ovde nije nekulturno(a'e recimo nekulturno),,i u Rusiji,Tajvanu ili Francuskoj takodje.Ali ja bih rekao da je onda nekulturno srat i o svom kraljevskom stilu zivljenja.Ko te jebe i tvoje to i to.....leticija wrote: Znate li da je kod Engleza npr., nepristojno pricati nekome o svojim problemima.
Kultura zivljenja...
Moderator: anex
-
Le Muet
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Hm. Da.leticija wrote:Ni C od cicije... prije ce biti da je po onoj nasoj 'prostri se koliko ti je jorgan dug', sto je sasvim ispravno i pametno.
Prikazivanje i razbacivanje bez pokrica je malogradjanstina, odsustvo duha, samopouzdanja... i dobrog ukusa.
S tim da su ovdje, uslovno receno prikazana dva extrema-"stiff upper lip" i odsustvo kontrole. Prvo je podnosljivije, drugo mnogo sarmantnije.
Umjetnost je pronaci mjeru.
-
three sisters
slažem se s latinicom da je potrebno naći mjeru, ja se ono malo našalih za ciciju
ali u svakom slučaju znam te primjere na koje ti ukazuješ, da su na zapadu maksimalno skromni, i da ako si ti npr. srednji stalež ne bi trebao da pretjeruješ s garderobom, jer će te pozvat kolege na tvom poslu na red, što je meni malograđanština, čuuj, oblačiti ću se kako hoću, čovjek sam sebi određuje prioritete i otkud oni znaju kako ću ja rasporediti pare
što mi je naravno nepojmljivo ima kod nas takvih primjera a valjda i na zapadu da neko ode daleko u crveno zbog svoje šopingmanije, mislim to nije ništa drugo nego psihoza
-
leticija
Nije u pitanju skromnost nego realno stanje kupovne moci... u klasnom poretku tacno se zna gdje je kome mjesto. Na zapadu bogatas ili aristokrata moze biti skroman (kad je garderoba u pitanju, npr.), ali se opet vidi da je on bogatas; po vili u kojoj zivi, po posluzi, po voznom parku, po antikvitetima i umjetninama koje se prenose s koljena na koljeno i po nizu drugih stvari koje obicni smrtnici ne znaju ni da postoje. I na zapadu je uocljiva razlika izmedju 'starih' i 'novih' bogatasa. U gradu u kome ja zivim poznat je jedan kvart u kome zive samo bogate aristokrate. Tu ne moze kupiti kucu ni jedan novi bogatas jer oni takvom nece da prodaju, cak ni jednom poznatom fudbaleru nisu dozvolili da tu doseli...three sisters wrote:slažem se s latinicom da je potrebno naći mjeru, ja se ono malo našalih za cicijuali u svakom slučaju znam te primjere na koje ti ukazuješ, da su na zapadu maksimalno skromni, i da ako si ti npr. srednji stalež ne bi trebao da pretjeruješ s garderobom, jer će te pozvat kolege na tvom poslu na red, što je meni malograđanština, čuuj, oblačiti ću se kako hoću, čovjek sam sebi određuje prioritete i otkud oni znaju kako ću ja rasporediti pare
što mi je naravno nepojmljivo ima kod nas takvih primjera a valjda i na zapadu da neko ode daleko u crveno zbog svoje šopingmanije, mislim to nije ništa drugo nego psihoza
- sojka
Nisam znala da u bilo kojoj evropskoj drzavi postoji neki klasni poredak (nismo u Indiji).
Vjerovatno si se pogresno izrazila.
Postoje zatvorena drustva, prastare "aristokratije" koji nose tradiciju vec stoljecima. Novi uplivi su nepozeljni, ciji je korijen klasicna konzervativnost i odrzavanje stare evropske kulture. Nesto poput jevrejskih dijelova grada.
(Prepoznacete ih kao redovne goste ranoranioce u crkvi i veoma ljubazne)
Clerus plemica, prava aristokratija je mnogo otvorenija, ali i arogantnija.Medju njima mozes naci fenomen zvani "papak, papanka".
Vjerovatno si se pogresno izrazila.
(Prepoznacete ih kao redovne goste ranoranioce u crkvi i veoma ljubazne)
Clerus plemica, prava aristokratija je mnogo otvorenija, ali i arogantnija.Medju njima mozes naci fenomen zvani "papak, papanka".