Svakako da postoji !!! Primjer nevjencanih: To je po mom misljenju jos uvjek djevojka sa kojom zivis, predpostavljajuci da trazis zenu (onu pravu za brak)koliko je moralno nogirati je nakon 3 godine kad se ukaze ona prava koliko je moralno iako je nikad nisi prevario...seka wrote:@urbanagerila -mene zanima "moralna razlika"
ljubav se ne dokazuje papirom, nego osjecajima...??
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
urbanagerila
-
debela
3 godine ili krace ukoliko se rode djeca. da, zakon sve regulise, jos samo ostaje da se stvari regulisu u glavama. jos..mostarac wrote:nakon 5 godina ili 3 nisam siguran zajednickog zivota sa stanovista zakona je potpuno svejedno imate li papir ili nemate i ne traje 12 sekundi nego duuuuuugooooo cak i duze nego brakorazvodne parnice. Ako nisi znao u zakonu je definisana vanbracna zajednica.urbanagerila wrote:Itekako da ima razlike...od moralne, pravne pa i do psiholoskih razlika. Istina jeste da zivis sa nekim ali uzmi u obzir da treba da se razidjete. U slucaju vanbracne zajednice to traje 12 sekundi a vjencani se razvode mjesecima da ne kazem godinama ... jos ako ima i djece .... brak je najbitnija institucija svakog drustva i treba je podrzati jer se razvoj svakog drustva zasniva na odnovnim jedinicama istog... narafski treba naci pravog partneranebojeplavo wrote:Za mene licno, nema prevelike razlike izmedju bracne i vanbracne zajednice, jer u oba slucaja zivite zajedno, radite sve skupa i sve ostalo sto ide uz to. Razlika je ustvari samo u tom papiru.
Naravno, pod uslovom da je to "to" i da je to osoba s kojom zelite provesti zivot, imati djecu i ostariti zajedno
-
mostarac
Porodicni zakon mozete preuzeti na ovom linku
http://www.narkomanija.ba/fileadmin/zak ... n_fbih.pdf
Clan 3. regulise vanbracnu zajednicu koja se kasnije proteze kroz citav Zakon.
http://www.narkomanija.ba/fileadmin/zak ... n_fbih.pdf
Clan 3. regulise vanbracnu zajednicu koja se kasnije proteze kroz citav Zakon.
Član 3.
Vanbračna zajednica, u smislu ovog Zakona, jeste zajednica života žene i muškarca koji nisu u braku ili
vanbračnoj zajednici sa drugom osobom, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno
zajedničko dijete.
-
urbanagerila
Pa eto razlike po meni nije nemoralno imati pravo izbora djevojke ali vec bracnog partnera eh to je malo ozbiljnije ...A wrote:Uopste, covjek koji razmislja o "nogiranju" djevojke mi je - nemoralan. Ozenjen ili ne.urbanagerila wrote:Svakako da postoji !!! Primjer nevjencanih: To je po mom misljenju jos uvjek djevojka sa kojom zivis, predpostavljajuci da trazis zenu (onu pravu za brak)koliko je moralno nogirati je nakon 3 godine kad se ukaze ona prava koliko je moralno iako je nikad nisi prevario...seka wrote:@urbanagerila -mene zanima "moralna razlika"
-
zmijaIzmaj
postoje neke gradacije...nije svaki partner ozbiljan materijalA wrote:Pa valjda sa jednakim postovanjem gledas i djevojku i suprugu? Ili je po seljacki - jedna za jebanje, druga za pravljenje potomstva?urbanagerila wrote:Pa eto razlike po meni nije nemoralno imati pravo izbora djevojke ali vec bracnog partnera eh to je malo ozbiljnije ...
-
urbanagerila
Zasto je seljacki biti oprezan pri izboru "prave". A to kako tretirati djevojku a kako suprugu se svakako diametralno razlikuje.... u veze ulazis iz kojekavih razloga ali u brak puno svjesnije i ozbiljnijih namjera... zasto je seljacki tretirati bolje zenu od neke djevojke sa mora koju ces vidjeti tad i ko zna kad???A wrote:Pa valjda sa jednakim postovanjem gledas i djevojku i suprugu? Ili je po seljacki - jedna za jebanje, druga za pravljenje potomstva?urbanagerila wrote:Pa eto razlike po meni nije nemoralno imati pravo izbora djevojke ali vec bracnog partnera eh to je malo ozbiljnije ...
-
mostarac
a zasto obje ne bi tretirao kao ljude i gledao na njih kao na ljude.urbanagerila wrote:Zasto je seljacki biti oprezan pri izboru "prave". A to kako tretirati djevojku a kako suprugu se svakako diametralno razlikuje.... u veze ulazis iz kojekavih razloga ali u brak puno svjesnije i ozbiljnijih namjera... zasto je seljacki tretirati bolje zenu od neke djevojke sa mora koju ces vidjeti tad i ko zna kad???A wrote:Pa valjda sa jednakim postovanjem gledas i djevojku i suprugu? Ili je po seljacki - jedna za jebanje, druga za pravljenje potomstva?urbanagerila wrote:Pa eto razlike po meni nije nemoralno imati pravo izbora djevojke ali vec bracnog partnera eh to je malo ozbiljnije ...
Dobro je "A" rekla: Jednu se gleda kao da sluzi za jebanje, a drugu za pravljenje potomstva. Nazalost vecina bosanaca razmislja upravo ovim sistemom. Mozda u gradovima tu i tamo, ali cim se uputimo u mjesta i sela tamo nastupa drama.
Zena nije masina nego bice ljudsko, osjecajno i nije joj namjena da suce pitu i suti. to su bosanci po gradovima polako i poceli shvatat, ali vecina naseg stanovnistva je ipak ruralno.
Ili da prevedem ovako zena koja je izmjenjala 10 sexualnih partnera nije nista manje moralna od muskarca koji je izmjenio isto toliko. Medjutim u Bosni je on macho a ona kurva. Hocu da zivim u vanbracnoj zajednici s kurvom
-
mamica papucarka
debela wrote:o neeeee, tek skontah. ovo je urbangerila, vratio se![]()
de ti nama junace objasni sta ono serijat kaze, da vidimo koliko si dosljedan
i ja tek skontah da je rijec o gerilcu
pa dze si bolan
kako bi na godisnjem
-
urbanagerila
Ne radi se o tretiranju... Mijesate kruske i jabuke. Tretman je naravno isti ali nijanse koje odredjuju pripadnost svakako da imaju puno uticaja na razvoj stvari.... puno toga dolazi i iz iskustva ali necemo sad o tome.... Razlika u ophodjenju prema djevojci je samim tim definisana sto ti je neko nakon 4 godine jos uvjek djevojka (uslovno receno zamjenjiva) a brak kao institucija predpostavlja dozu ozbiljnosti prihvacanja vlastite odluke da se toj osobi posvetis na poseban nacin samim time i povlasteni "tretman"...
Il provocarour is back!!!
Il provocarour is back!!!
-
mamica papucarka
ma gerilac je pravi zajebantVingo wrote:Sta propustam?mamica 31 wrote:debela wrote:o neeeee, tek skontah. ovo je urbangerila, vratio se![]()
de ti nama junace objasni sta ono serijat kaze, da vidimo koliko si dosljedan![]()
![]()
![]()
i ja tek skontah da je rijec o gerilcu![]()
pa dze si bolan![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
kako bi na godisnjem
-
urbanagerila
Dakako - bezbeli zar bi me tako lako zamjenili... odmor prodje "malo znojavo" .... i evo me opet isto ziv...mamica 31 wrote:debela wrote:o neeeee, tek skontah. ovo je urbangerila, vratio se![]()
de ti nama junace objasni sta ono serijat kaze, da vidimo koliko si dosljedan![]()
![]()
![]()
pa dze si bolan![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
kako bi na godisnjem
-
Vingo
Kljakav...ali ziv...urbanagerila wrote:Dakako - bezbeli zar bi me tako lako zamjenili... odmor prodje "malo znojavo" .... i evo me opet isto ziv...mamica 31 wrote:debela wrote:o neeeee, tek skontah. ovo je urbangerila, vratio se![]()
![]()
![]()
pa dze si bolan![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
kako bi na godisnjem
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
zmijaIzmaj wrote:a kako se osjecaji dokazuju

-
urbanagerila
deba znam da me volisdebela wrote:ma jest, zajebant je ali znas sta, najiskrenije, ja bih ga sad opalila po sred face. eto nadoslo mi
-
mamica papucarka
jel ti to zena vise ne prigovaraurbanagerila wrote:Dakako - bezbeli zar bi me tako lako zamjenili... odmor prodje "malo znojavo" .... i evo me opet isto ziv...mamica 31 wrote:debela wrote:o neeeee, tek skontah. ovo je urbangerila, vratio se![]()
![]()
![]()
pa dze si bolan![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
kako bi na godisnjem
-
urbanagerila
Mlada ostala da se zajebaje a ja hudnik moram ranije na posao ali hajd eto i mi siledzije nekad pravimo ustupke ...mamica 31 wrote:jel ti to zena vise ne prigovaraurbanagerila wrote:Dakako - bezbeli zar bi me tako lako zamjenili... odmor prodje "malo znojavo" .... i evo me opet isto ziv...mamica 31 wrote:![]()
![]()
![]()
pa dze si bolan![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
kako bi na godisnjem
- nebojeplavo
E urbani, jel to ono kad upoznas curu/momka, i pomislis: "Ova/ovaj je samo za kuce" 
-
urbanagerila
Frajere ne stavljam u tu kategoriju. Djevojke prvo testiram u pozama a kasnije i u kuhinji ako se dokazu mozemo i izaci u grad na ficukanebojeplavo wrote:E urbani, jel to ono kad upoznas curu/momka, i pomislis: "Ova/ovaj je samo za kuce"
-
mamica papucarka
znaci, prvo idu poze, pa onda kuhinjaurbanagerila wrote:Frajere ne stavljam u tu kategoriju. Djevojke prvo testiram u pozama a kasnije i u kuhinji ako se dokazu mozemo i izaci u grad na ficukanebojeplavo wrote:E urbani, jel to ono kad upoznas curu/momka, i pomislis: "Ova/ovaj je samo za kuce"a za dalje kako Bog da....
- nebojeplavo
Kakvim sad pozama?!urbanagerila wrote:Frajere ne stavljam u tu kategoriju. Djevojke prvo testiram u pozama a kasnije i u kuhinji ako se dokazu mozemo i izaci u grad na ficukanebojeplavo wrote:E urbani, jel to ono kad upoznas curu/momka, i pomislis: "Ova/ovaj je samo za kuce"a za dalje kako Bog da....
Ja mislila kod tebe sve po serijatu