UZAS! - Vrelo Bosne i BACEVO zagadjeno, a vlast suti!?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by PipiDugaDevetka »

sodom wrote:Dok to stigne od igmana do vrela bosne ni noga od amebe ne ostane ziva :D
Vot abaut hemijsko zagadjenje? Jedna litra motornog ulja zagadi na hektolitre pitke vode.

Da ponovim, proklet bio dan kada smo dobili Olimpijadu '84.!
chuchumbamayumbe

#27 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by chuchumbamayumbe »

karanana wrote:danas isto javise i prikazase postavljene znakove ispred vrela na kojima pise da voda nije za pice. i tako se pozdravismo sa jos jednim simbolom sarajeva. hvala opstini trnovo sto izgradi onako velelepna zdanja na bjelasnici i hvala vam budzovani iz bjelasnickih apartmana. do sada smo jeli vasa govna u prenesenom znacenju a sada to radimo i bukvalno.
Cudi me da ova vijest nije objavljena na velika zvona i na svim naslovnicama!?
Ovo je takva bruka i sramota, katastrofa!!!
I znaci kada odem na Vrelo Bosne, vise necu piti vodu jer nije za pice?
Oooo, majko mila, pa zaista ne mogu da vjerujem!!!!
karanana

#28 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by karanana »

i po meni je ovo sokantna vijest, da je najcistiji izvor i mjesto koje simbolizira grad pa i drzavu zagadjeno u samom pocetku. mislim da je ovo nepopravljiv gubitak jer budzovani nece prestati srati i pisati na bjelasnici radi ovoga, a drugdje bi za ovakvu stvar ono ruglo gore bilo poravnato. mladicu vrati se na bjelasnicu.

sta sada da razmisljamo o ostalim izvoristima kada je ovaj najcistiji i najbistriji usran i upisan?
moci cemo pricati nasoj djeci kad/ako ih budemo tamo izvodili da smo se ne tako davno u proslosti mogli napiti sa vrela.
jedna tamo

#29 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by jedna tamo »

:(
jel ovo istina?
nemogu da vjerujem :(
chuchumbamayumbe

#30 Re: Kakvu vodu pijemo?

Istina je, dohakala je bagra i Vrelu Bosne!
Pa do kada vise?!?!

Iz VIK-a tvrde da je voda u njihovom sistemu uredu
Informacija Zavoda za javno zdravstvo pokazala da je voda epidemiološki opasna zbog povećanog broja bakterija
Na jučerašnjoj Skupštini Šemsudin Hadrović, vijećnik BPS-a, pokazao je prisutnima informaciju Zavoda za javno zdravstvo KS u kojoj se navodi da rezultati analiziranih uzoraka vode na izvorištu Vrela Bosne ukazuju da je epidemiološki opasna po zdravlje korisnika zbog povećanog broja bakterija.

U informaciji se dalje navodi da za one koji koriste vodu s izvorišta za piće i osvježenje to predstavlja rizik od obolijevanja od infektivnih crijevnih bolesti te da je potrebno postaviti tablu o zabrani upotrebe vode za piće.

Dežuraju nadzornici

- Čim smo dobili obavijest od Zavoda izašli smo na lice mjesta. Postavili smo table s upozorenjem da voda nije za piće, a dok situacija ne bude potpuno jasna, dežurat će i dva nadzornika prirode kako niko ne bio pio vodu - kazao nam je Osman Delić, direktor JU Zaštićena prirodna područja.

Jasminka Simić, rukovodilac Službe za sanitarnu kontrolu vode u "Vodovodu i kanalizaciji", kazala nam je da oni provjeravaju i dezinficiraju vodu svaki dan.

Van sistema

- Građani koji piju vodu s našeg vodosistema nemaju razloga biti zabrinuti. Uzorak vode koji je uzet ne pripada našem sistemu, tako da sa sigurnošću mogu tvrditi da je voda u potpunosti uredu. Sve van sistema nema veze s nama. Moguće je da su neka vrela i jezerca zagađena i tu bi se trebale postaviti table upozorenja da voda nije za piće - ističe Simić.

Delić je dodao da će table i nadzornici ostati na Vrelu Bosne dok se ne uporede rezultati analize Zavoda i VIK-a.

Ozbiljno upozorenje

- Ukoliko se detaljnom analizom potvrdi ovaj nalaz Zavoda, to je ozbiljno upozorenje svima koji prave "gradove" na Bjelašnici i Igmanu da prestanu s tim - kaže Delić.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... temu-uredu

Image
vox-populi

#31 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by vox-populi »

Image

Bokal sa jednim filterom 25€. Paket od 6 filtera 30€. Jedan filter traje oko mjesec dana ili oko 100 litara vode. Nije savrsena zastita ali odstrani dosta toga.
chuchumbamayumbe

#32 Re: Kakvu vodu pijemo?

Vox ba, pa necu valjda Britu da nosim na Vrelo Bosne kada budem tamo pedal'o? :-)
btw, ova Brita je mozda dobra za pojedinca, ali za porodicu od 4 clana je strasno skupa. Znam da je zdravlje najprece, ali ljudi nemaju para za Britu i slicne stvari.
vox-populi

#33 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by vox-populi »

chuchumbamayumbe wrote:Vox ba, pa necu valjda Britu da nosim na Vrelo Bosne kada budem tamo pedal'o? :-)
btw, ova Brita je mozda dobra za pojedinca, ali za porodicu od 4 clana je strasno skupa. Znam da je zdravlje najprece, ali ljudi nemaju para za Britu i slicne stvari.
Slazem se da je skupa za vecu porodicu. Imas par rjesenja:

1. piti vodu sa cesme i rizikovati bolest
2. kupovati flasiranu vodu sto je najskuplja varijanta
3. Brita
4. filter za vodu na slavini - jeftina varijanta ali ne tako pouzdana
5. fliter za vodu na cjevovodu prije slavine - idealno rjesenje za vecu porodicu
6. filter za vodu na glavnom cjevovodu - jako skupo ali dugorocno se isplati. Roditelji moje djevojke ugradili ovaj fliter, sve skupa ih izaslo 2000€ ali su mirni slijedecih 10 godina, tek tada moraju mjenjati filter sto ce biti jeftinije od ovih 2000€.

Pa izaberi.

A na vrelo Bosne moras nositi flasiranu vodu, kako god okrenes. Da li ces kupiti vodu ili ces je filtrirati, tvoj izbor.

EDIT:

Brita i nije toliko skupa.

Recimo da imas porodicu od 4 clana te da svako pije 2 litra vode dnevno. To je 8 litara dnevno, plus recimo 2 litra za kuhanje i sl, izadje na 10 litara dnevno. Filter ti znaci traje 10 dana, ili paket od 6 filtera ti traje 2 mjeseca. Znaci, na porodicu od 4 clana trosis 15€ mjesecno za vodu, ili 1 KM dnevno. Toliko ti izadje litar i po flasirane vode.
chuchumbamayumbe

#34 Re: Kakvu vodu pijemo?

Jbga, razumijem ja tebe, ali moje razocarenje je utoliko vece sto do prije koji dan nisam morao nositi flasu vode na Vrelo Bosne, jer se voda mogla piti.
Sada je doslo vrijeme da se polazu racuni zbog tudjih govana koja se cijede sa Bjelasnice i dolaze do Vrela, i izgleda da su nam konacno jeb*li majku i u tom pogledu.
A strucnjaci, drustva, obicni ljudi...svi su davali upozorenja kakva nas katastrofa ceka kada je banda pocela gore da pere novac, ali niko od nadleznih se nije ni pocesao.
Oni imaju pare i za Brite, i za Jane i za filtere od 2000 eura.
FUJ!
chuchumbamayumbe

#35 Re: Kakvu vodu pijemo?

Simić: Problem sistemski riješiti
Najvjerovatniji uzrok mogli bi biti objekti na Igmanu i Bjelašnici, odakle se fekalije spuštaju do izvorišta, kaže Jerković-Mujkić
FočoNalaz Zavoda za javno zdravstvo o prisustvu bakterija na izvorištu Vrela Bosne, o čemu je "Avaz" jučer pisao, nije nikakvo iznenađenje, kažu u "Vodovodu i kanalizaciji".

Dodir s kanalizacijom

- Struktura zemljišta na Vrelu Bosne je takva da usljed pojačanih padavina može doći do zamućivanja jer dolazi do kontaminacije ovih inače plitkih voda sa fekalnim otpacima, što utječe na kvalitet. Kada se ovo desi, takvo izvorište mi isključimo sa sistema dok se ponovo ne izbistri. Imate deponiju u Željeznici, naglu ekspanziju gradnje u vodozaštitnoj zoni, ovce koje pasu..., sve to na kraju završava u rijekama. To je problem koji se sistemski mora riješiti po evropskim standardima - kaže Jasminka Simić, rukovodilac Službe za sanitarnu kontrolu vode u "Vodovodu i kanalizaciji".

Profesorica na Prirodno-matematičkom fakultetu Anesa Jerković-Mujkić mišljenja je da uzrok samog zagađenja nije na izvorištu ni u blizini jer nema više ni fijakera na koje bi se moglo posumnjati.

- Najvjerovatniji uzrok zagađenja mogli bi biti objekti na Igmanu i Bjelašnici, odakle se fekalije zbog povećanih padavina spuštaju do izvorišta. Bakterija ešerihija koli indikator je fekalnog zagađenja, što znači da je voda na Vrelu Bosne na neki način došla u dodir s kanalizacijom - kaže Jerković-Mujkić.

Nema iznenađenja

Direktor Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Tarik Kupusović kaže da nije iznenađen jer se to dešavalo i ranije te da ne sumnja u rad "Vodovoda". Prema njegovim riječima, svako zagađenje na Igmanu i Bjelašnici za dvadesetak sati stiglo bi i do Vrela Bosne.

Ostaju table i dežure

- Stanje je isto, table ostaju na svom mjestu, kao i dežure, dok se nešto ne promijeni. Ljudi s nevjericom gledaju table jer su naučili da sipaju i piju vodu sa ovog mjesta - kaže Osman Delić, direktor JU Zaštićena prirodna područja.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... i-rijesiti
branimir stulic

#36 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by branimir stulic »

Sta mislite da li ce se i ovo istraziti do kraja???? Ha ha ha... Tako nama i treba. Neka pi..durina od ministrice G-dja Alic uziva u svom apartmanu i neka nam redovito salje svoja govna u vodu za pice. Njoj ta voda ne treba jer ona pije S Pellegrino i sl. Sretno nam bilo Bosanci i Hercegovci.
sodom

#37 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by sodom »

Stvarno nevjerovatno, jebem ti seljake i narod...
Voda koja je bila zastitni znak sarajeva i nase zemlje dosla je u takvo stanje da neki glupi političar svojim sranjem upropasti tako dobar izvor...
Sta radi ovo ministarstvo okolisa, da li misle raditi svoj posao? :x
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#38 Re: Kakvu vodu pijemo?

Igman i Bjelašnica su područje vodozaštitne zone gdje nikakva ljudska aktivnost ne bi smjela biti dozvoljena. Menščini, da trnovskki i kantonalni političari planiraju graditi stadione na Grkarici, ne sprečavaju sječu šume (Šuma=voda za piće).

Alić Meliha, Lakukarača,...je kao kantonalna političarka (SBIH) dovela plin do apartmana (Ko, sebi), a dovodjenje plina plaćeno iz budžeta Kantona. U koju god mjesnu zajednicu pristigne plin, mještani participiraju, bilo novcem, bilo kopanjem kanala, a apartmandžijama sve bajde putem narodnog budžeta Kantona.

Već sada se mogu početi praviti planovi sanacije Igmana i Bjelašnice (Čitaj, rušenja svega što ugrožava šumu i vodu za piće)
vodoinstalater

#39 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by vodoinstalater »

Mislim da je nadležno ministarstvo ovih dana raspisalo tender za izradu elaborata o zaštiti izvorišta Sarajevskog polja (Sokolovici i Vrelo Bosne). To je jedan od nacina da se sistemski pristupi rješavanju ovog problema tj zastiti voda izvorišta iz kojih se snabdijeva 80% građana Sarajeva.
Onoliko koliko ministarstvo bude sposobno da vodi ovaj projekat i da "prati" onoga ko bude radio ovaj elaborat toliko ce i kvalitetno biti obrađena ova problematika, barem sa strane struke. Mrzi me sto cu biti pesimista ali mislim da u nadleležnom ministarstvu, niti imaju dovoljno znanja da se bave sa time na adekvatan nacin niti su svjesni od koje je je važnosti da se to uradi kako treba.
Ali eto treba poceti galamiti nema nista od sutnje!
PipiDugaDevetka

#40 Re: Kakvu vodu pijemo?

vodoinstalater wrote:Mislim da je nadležno ministarstvo ovih dana raspisalo tender za izradu elaborata o zaštiti izvorišta Sarajevskog polja (Sokolovici i Vrelo Bosne). To je jedan od nacina da se sistemski pristupi rješavanju ovog problema tj zastiti voda izvorišta iz kojih se snabdijeva 80% građana Sarajeva.
Onoliko koliko ministarstvo bude sposobno da vodi ovaj projekat i da "prati" onoga ko bude radio ovaj elaborat toliko ce i kvalitetno biti obrađena ova problematika, barem sa strane struke. Mrzi me sto cu biti pesimista ali mislim da u nadleležnom ministarstvu, niti imaju dovoljno znanja da se bave sa time na adekvatan nacin niti su svjesni od koje je je važnosti da se to uradi kako treba.
Ali eto treba poceti galamiti nema nista od sutnje!
Ja bih primjetio da su Sokolović - kolonija i naselje Vrelo Bosne u skoro istom nivou sa samim vrelom, a voda nije za piće, odnosno, zagadjena je ešerihijom koli na samom vrelu.
Ovaj elaborat o zaštiti izvorišta Sarajevskog polja je ubleha, zamazivanje očiju kada zagadjena voda dolazi sa malo veće nadmorske visine.
Ne želim ovim reći da ne treba sanirati i zaštiti vodozaštitnu zonu u blizini mjesta odakle se crpi voda za piće za Sarajevo. Imanja stanovnika Vrela Bosne se otkupljuju već skoro 40 godina, pa ništa od toga,...

@vodoinstalateru, ništa kontra tvog komentara,...
vodoinstalater

#41 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by vodoinstalater »

Cisto da doprinesem boljem razumijevanju stvari, pod predpostavkom da i sam dobro razumijem problematiku. :D
Elaborat se ne radi samo za neposretno podrucje izvorišta, pojednostavljeno on treba da uhvati kompletno podrucje sa kojeg se voda sliva u izvorišta. Dakle kompletan sliv a to znaci sliv rijeke Zeljeznice i neposredni sliv izvora Vrela Bosne. Njime se utvrdi koji dio pripada pod koji nivo zastite, nakon sto se napravi elaborat, na osnovu cinjenica koje su u njemu utvrđene napravi se Pravni dokument - Odluka o zastiti izvorista i u njoj se definise tacno sta se smije i kako raditi u kojoj zoni. Pa se na osnovu ove odluke dalje vrše adekvatne radnje. Obaveza je da se svakih pet ili nesto vise godina ovaj elaborat ponovo uradi kako bi se utvrdilo novo stanje jer se stvari u prirodi mjenjaju itd. Ovaj dokument nije napravljen za izvorista Sarajevskog polja preko 20 godina ako se nevaram a vec je po vazecem zakonu morao da se napravi i to davno. Brojni su uzroci pogorsanja kvaliteta vode na tim izvoristima.
I dalje vjerovatno pijemo higijenski ispravnu vodu jer se hlorisanjem otklanja pristutnost bakterija u vodi na nasoj slavini ali da su izvorista ugrozena svima je jasno.
Haris.ba

#42 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by Haris.ba »

Kada počnete plačati ekonomsku cijenu korištenja vode, onda ćete i dobiti zaštitu kakvu tražite.

Kada počnete kažnjavati općinsku administraciju koja dozvoljava nelegalnu gradnju, onda i neće biti zagađenih izvora.

P.S.
Nedavno sam listao plan rada vodovoda u slijedećih desetak godina. Treba im 1 milijarda maraka. A kada neko slučajno spomene povećanje cijene vode - kijamet.

P.P.S.
Nikada neću zaboraviti napade na stručnjake koji su otkrili zagađivanje zemljišta(a i vode) pcb -om u Sarajevu. Ti napadi po novinama (naročito onim slobodarskim) bili su žestoki. Zašto? Zato što je jedan tajkun čija je firma odgovorna za to bila vlasnik novina, a i ima uticaje na ostale. objektivno, nemam nikakvih zamjerki - ovo je kapitalizam.
A zaključak jedne novinarke na BHT1 televiziji je bio otprilike: "...pokušali su, ali nisu uspjeli zaustaviti uspješne investicije".
Dok smo ovakvi, i ne zaslužujemo ništa bolje nego da "jamnicu" pijemo. Jedva čekam da svojim unucima pričam, a oni u me blenu, kako se mogla voda sa česme piti.
vodoinstalater

#43 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by vodoinstalater »

Ja se slažem da treba placati ekonomsku cijenu vode ili barem ici sto blize toj cijeni jer to sada nije slucaj. Ljudi vise trose na telefone nego na vodu a da ih se pita sta je preskupo rekli bi voda.
Te procijene iz vodovoda o potrebi milijardu maraka su pravo realne nema šta..........zamisljam i ja svasta i lupam o tome cifre. Koeficijent sigurnsti sa kojima idu u procijene investicija je jedno 5, kada nisu nesto sigurni...... mozda nam treba 1 milion maraka a mozda pet.......Stavi ti 5 miliona.
A mozes li nas malo prosvijetliti glede pcb-a. Na koga konkretno mislis? Ako neces javno hajde na PM?
Znam da vjerovatno govoris argumentovano, zato me i interesuje.
PCBa je bilo u uljima koja su se koristila u trafoima i sada gdje god ga nadju imaju kao objasnjenje "to je iz rata, znate tada se puno toga prolilo a vozilo se dosta na ta ulja".
chuchumbamayumbe

#44 Re: Kakvu vodu pijemo?

Haris.ba wrote:Kada počnete plačati ekonomsku cijenu korištenja vode, onda ćete i dobiti zaštitu kakvu tražite.

Kada počnete kažnjavati općinsku administraciju koja dozvoljava nelegalnu gradnju, onda i neće biti zagađenih izvora.

P.S.
Nedavno sam listao plan rada vodovoda u slijedećih desetak godina. Treba im 1 milijarda maraka. A kada neko slučajno spomene povećanje cijene vode - kijamet.

P.P.S.
Nikada neću zaboraviti napade na stručnjake koji su otkrili zagađivanje zemljišta(a i vode) pcb -om u Sarajevu. Ti napadi po novinama (naročito onim slobodarskim) bili su žestoki. Zašto? Zato što je jedan tajkun čija je firma odgovorna za to bila vlasnik novina, a i ima uticaje na ostale. objektivno, nemam nikakvih zamjerki - ovo je kapitalizam.
A zaključak jedne novinarke na BHT1 televiziji je bio otprilike: "...pokušali su, ali nisu uspjeli zaustaviti uspješne investicije".
Dok smo ovakvi, i ne zaslužujemo ništa bolje nego da "jamnicu" pijemo. Jedva čekam da svojim unucima pričam, a oni u me blenu, kako se mogla voda sa česme piti.
A ko smo to MI za koje kazes da bi trebali kaznjavati opstinsku administraciju?!
O kojoj cijeni kubika vode govorimo, a koja ce sprijeciti nelegalnu gradnju u vodozastitnoj zoni (koja je bespovratno unistena i uzurpirana), o kojoj cijeni kubika govorimo kada pisemo kako se govna sa Bjelasnice cijede na Vrelu Bosne?!
karanana

#45 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by karanana »

ja vala bas. ko da ima veze cijena kubika vode koju ja placam za budzinim govnima koja zavrsavaju na vrelu bosne. eto da ja duplo platim kubik, ti apartmani ne bi bili ni napravljeni, ili bi od mojih para s kojima placam taj kubik bio napravljen bolji kanalizacioni sistem koji bi budzina govna odveo na drugu stranu a ne u vrelo bosne?
komentar

#46 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by komentar »

Da li iko ima informaciju da li je urađena nezavisna analiza vode sa slavina nakon izbijanja slučaja zagađenja vode na Vrelu Bosne?
vodoinstalater

#47 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by vodoinstalater »

by komentar on 23/05/2010 20:26

Da li iko ima informaciju da li je urađena nezavisna analiza vode sa slavina nakon izbijanja slučaja zagađenja vode na Vrelu Bosne?
Ma nece nista naci u vodi na slavini u klasicnim analizama, samo ce vise hlora staviti.

A glede ovoga jel cijena vode bitna. Bitna je jer se onda generise novac da se problemi rjesavaju a ne guraju pod tepih. Naravno stoji i dilema: Ima li smisla nasim vodjama dati u ruke jos vise novca ako ga nece znati kako treba iskoristiti?

Na Bjelasnici i Igmanu su i prije postajali objekti i hoteli ne u ovolikom broju ali zagađenje se i prije gore "genereisalo" a da li se pojavljivalo na Vrelu Bosne nemam podatke. Ipak cinjenica je da kolektor koji je prije odvodio otpadne vode sa olimpijskih nam planina nije prekontrolisan tj nije utvrdjeno u kakvom je stanju. Tako da je vrlo moguce da su objekti i izgradnja na Bjelasnici mogli da izazovu ovo zagađenje. Mislim nije mali broj ljudi koji su ukazivali na tu mogucnost odavno.

Cisto informativno nije sva voda koja se u sarajevu pije sa Vrela Bosne, nisam siguran u omjer tacan ali veliki dio vode se zahvata na izvoristu Soklović kolonija. To su vode dijelom iz rijeke Zeljeznice. Nedavno sam putovao preko Trnova i vidio da je nesto uradjeno na postrojenju za tretman otpadnih voda u Trnovu. Da li je u funkciji ili se samo izvrsilo rasciscavanje nazalost nemam informaciju. Mada sumnjam da je u funkciji, pozitivno je da se nesto radi oko toga, znam da je bio napravljen projekat rekonstrukcije.
A_I_

#48 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by A_I_ »

vodoinstalater wrote: Cisto informativno nije sva voda koja se u sarajevu pije sa Vrela Bosne, nisam siguran u omjer tacan ali veliki dio vode se zahvata na izvoristu Soklović kolonija. To su vode dijelom iz rijeke Zeljeznice. Nedavno sam putovao preko Trnova i vidio da je nesto uradjeno na postrojenju za tretman otpadnih voda u Trnovu. Da li je u funkciji ili se samo izvrsilo rasciscavanje nazalost nemam informaciju. Mada sumnjam da je u funkciji, pozitivno je da se nesto radi oko toga, znam da je bio napravljen projekat rekonstrukcije.
Ne znam da li je istina da voda za podrucje Dobrinje dolazi sa Tilava?
PipiDugaDevetka

#49 Re: Kakvu vodu pijemo?

vodoinstalater wrote: PCBa je bilo u uljima koja su se koristila u trafoima i sada gdje god ga nadju imaju kao objasnjenje "to je iz rata, znate tada se puno toga prolilo a vozilo se dosta na ta ulja".
Znam da je dosta trafo-ulja prosuto u Neretvu. Gdje je nadjeno u Sarajevu? Na kojim izvorištima? Vodozaštitna zona Pejton?
Haris.ba

#50 Re: Kakvu vodu pijemo?

Post by Haris.ba »

karanana wrote:ja vala bas. ko da ima veze cijena kubika vode koju ja placam za budzinim govnima koja zavrsavaju na vrelu bosne. eto da ja duplo platim kubik, ti apartmani ne bi bili ni napravljeni, ili bi od mojih para s kojima placam taj kubik bio napravljen bolji kanalizacioni sistem koji bi budzina govna odveo na drugu stranu a ne u vrelo bosne?
Ja nisam političar, pa nemam potrebe da ti uvijam. Da, baš o tome se radi. Nažalost, al tako je. I pored (biću blag u epitetu) nedomaćinskog trošenja vodovoda, cijena vode jest mala. I to samo zato što je sigurno minimalno 20 godina preskočeno potrebnih investicija. I jedini načini da se to preskoči jesu kredit ili povećanje cijene vode. Ili jedno i drugo. Da li je pošteno - nije, ali drugoga puta nema. Možemo pričati o kapitalizmu i demokratiji, ali kada je u pitanju voda, kao kod nijednoga drugoga resursa - bar po meni, mora se imati izraženiju društvenu odgovornost. Pa ako to znači generalnu uravnilovku, onda nek tako bude. Ovo ti je situacija đavoljeg izbora. Još kad se skonta da niko neće dati ogromne kredite da bi sve finansirali(a mi ih samo možemo dobiti od svjetske banke, imf-a, evrope) - ako u budućnosti nećeš dati privatnoj inicijativi ulazak u vlasničku strukturu vodovoda. E sada, ima vikipedia, internet pun informacija. Provjerite šta se dešavalo sa cijenom vode kada je privatluk uletio u ovaj biznis. Što više starim, sve mi više Marks jasniji.
vodoinstalater wrote:Cisto informativno nije sva voda koja se u sarajevu pije sa Vrela Bosne, nisam siguran u omjer tacan ali veliki dio vode se zahvata na izvoristu Soklović kolonija.
90% vode je sa Ilidže. A čitav taj prostor je povezan i podložan zagađenju sa Igmana i Bjelašnice. Meni su pežorativno objasnili da kad pišaš na travu na Bjelašnici, za 20 minuta mokraća dođe do Vrela Bosne.

I još jedan zanimljiv podatak. Više od 50% vode koju vodovod pošalje nama - izgubi se(šuplje cijevi). Otrilike to znači da nema potrebe ganjati novo vodosnadbjevanje - izvore(a na tome se ozbiljno radi, potražite pojam "crna rijeka bjelašnica". Otprilike Sarajevo bi trebalo da može podmiriti milion i po stanovništva bez problema. Ironično, taj projekat bi mogao da dovede do bolje zaštite Bjelašnice. Ali ako pogledamo praksu u dosadašnjim vodozaštitnim zonama, prostora za pozitivu nema.

P.S.
Željo prvak, nije mi večeras za priču o PCB -u. 8-)

Sutra.
Post Reply