Vot abaut hemijsko zagadjenje? Jedna litra motornog ulja zagadi na hektolitre pitke vode.sodom wrote:Dok to stigne od igmana do vrela bosne ni noga od amebe ne ostane ziva
Da ponovim, proklet bio dan kada smo dobili Olimpijadu '84.!
Vot abaut hemijsko zagadjenje? Jedna litra motornog ulja zagadi na hektolitre pitke vode.sodom wrote:Dok to stigne od igmana do vrela bosne ni noga od amebe ne ostane ziva
Cudi me da ova vijest nije objavljena na velika zvona i na svim naslovnicama!?karanana wrote:danas isto javise i prikazase postavljene znakove ispred vrela na kojima pise da voda nije za pice. i tako se pozdravismo sa jos jednim simbolom sarajeva. hvala opstini trnovo sto izgradi onako velelepna zdanja na bjelasnici i hvala vam budzovani iz bjelasnickih apartmana. do sada smo jeli vasa govna u prenesenom znacenju a sada to radimo i bukvalno.

Slazem se da je skupa za vecu porodicu. Imas par rjesenja:chuchumbamayumbe wrote:Vox ba, pa necu valjda Britu da nosim na Vrelo Bosne kada budem tamo pedal'o?![]()
btw, ova Brita je mozda dobra za pojedinca, ali za porodicu od 4 clana je strasno skupa. Znam da je zdravlje najprece, ali ljudi nemaju para za Britu i slicne stvari.
Ja bih primjetio da su Sokolović - kolonija i naselje Vrelo Bosne u skoro istom nivou sa samim vrelom, a voda nije za piće, odnosno, zagadjena je ešerihijom koli na samom vrelu.vodoinstalater wrote:Mislim da je nadležno ministarstvo ovih dana raspisalo tender za izradu elaborata o zaštiti izvorišta Sarajevskog polja (Sokolovici i Vrelo Bosne). To je jedan od nacina da se sistemski pristupi rješavanju ovog problema tj zastiti voda izvorišta iz kojih se snabdijeva 80% građana Sarajeva.
Onoliko koliko ministarstvo bude sposobno da vodi ovaj projekat i da "prati" onoga ko bude radio ovaj elaborat toliko ce i kvalitetno biti obrađena ova problematika, barem sa strane struke. Mrzi me sto cu biti pesimista ali mislim da u nadleležnom ministarstvu, niti imaju dovoljno znanja da se bave sa time na adekvatan nacin niti su svjesni od koje je je važnosti da se to uradi kako treba.
Ali eto treba poceti galamiti nema nista od sutnje!
A ko smo to MI za koje kazes da bi trebali kaznjavati opstinsku administraciju?!Haris.ba wrote:Kada počnete plačati ekonomsku cijenu korištenja vode, onda ćete i dobiti zaštitu kakvu tražite.
Kada počnete kažnjavati općinsku administraciju koja dozvoljava nelegalnu gradnju, onda i neće biti zagađenih izvora.
P.S.
Nedavno sam listao plan rada vodovoda u slijedećih desetak godina. Treba im 1 milijarda maraka. A kada neko slučajno spomene povećanje cijene vode - kijamet.
P.P.S.
Nikada neću zaboraviti napade na stručnjake koji su otkrili zagađivanje zemljišta(a i vode) pcb -om u Sarajevu. Ti napadi po novinama (naročito onim slobodarskim) bili su žestoki. Zašto? Zato što je jedan tajkun čija je firma odgovorna za to bila vlasnik novina, a i ima uticaje na ostale. objektivno, nemam nikakvih zamjerki - ovo je kapitalizam.
A zaključak jedne novinarke na BHT1 televiziji je bio otprilike: "...pokušali su, ali nisu uspjeli zaustaviti uspješne investicije".
Dok smo ovakvi, i ne zaslužujemo ništa bolje nego da "jamnicu" pijemo. Jedva čekam da svojim unucima pričam, a oni u me blenu, kako se mogla voda sa česme piti.
Ma nece nista naci u vodi na slavini u klasicnim analizama, samo ce vise hlora staviti.by komentar on 23/05/2010 20:26
Da li iko ima informaciju da li je urađena nezavisna analiza vode sa slavina nakon izbijanja slučaja zagađenja vode na Vrelu Bosne?
Ne znam da li je istina da voda za podrucje Dobrinje dolazi sa Tilava?vodoinstalater wrote: Cisto informativno nije sva voda koja se u sarajevu pije sa Vrela Bosne, nisam siguran u omjer tacan ali veliki dio vode se zahvata na izvoristu Soklović kolonija. To su vode dijelom iz rijeke Zeljeznice. Nedavno sam putovao preko Trnova i vidio da je nesto uradjeno na postrojenju za tretman otpadnih voda u Trnovu. Da li je u funkciji ili se samo izvrsilo rasciscavanje nazalost nemam informaciju. Mada sumnjam da je u funkciji, pozitivno je da se nesto radi oko toga, znam da je bio napravljen projekat rekonstrukcije.
Znam da je dosta trafo-ulja prosuto u Neretvu. Gdje je nadjeno u Sarajevu? Na kojim izvorištima? Vodozaštitna zona Pejton?vodoinstalater wrote: PCBa je bilo u uljima koja su se koristila u trafoima i sada gdje god ga nadju imaju kao objasnjenje "to je iz rata, znate tada se puno toga prolilo a vozilo se dosta na ta ulja".
Ja nisam političar, pa nemam potrebe da ti uvijam. Da, baš o tome se radi. Nažalost, al tako je. I pored (biću blag u epitetu) nedomaćinskog trošenja vodovoda, cijena vode jest mala. I to samo zato što je sigurno minimalno 20 godina preskočeno potrebnih investicija. I jedini načini da se to preskoči jesu kredit ili povećanje cijene vode. Ili jedno i drugo. Da li je pošteno - nije, ali drugoga puta nema. Možemo pričati o kapitalizmu i demokratiji, ali kada je u pitanju voda, kao kod nijednoga drugoga resursa - bar po meni, mora se imati izraženiju društvenu odgovornost. Pa ako to znači generalnu uravnilovku, onda nek tako bude. Ovo ti je situacija đavoljeg izbora. Još kad se skonta da niko neće dati ogromne kredite da bi sve finansirali(a mi ih samo možemo dobiti od svjetske banke, imf-a, evrope) - ako u budućnosti nećeš dati privatnoj inicijativi ulazak u vlasničku strukturu vodovoda. E sada, ima vikipedia, internet pun informacija. Provjerite šta se dešavalo sa cijenom vode kada je privatluk uletio u ovaj biznis. Što više starim, sve mi više Marks jasniji.karanana wrote:ja vala bas. ko da ima veze cijena kubika vode koju ja placam za budzinim govnima koja zavrsavaju na vrelu bosne. eto da ja duplo platim kubik, ti apartmani ne bi bili ni napravljeni, ili bi od mojih para s kojima placam taj kubik bio napravljen bolji kanalizacioni sistem koji bi budzina govna odveo na drugu stranu a ne u vrelo bosne?
90% vode je sa Ilidže. A čitav taj prostor je povezan i podložan zagađenju sa Igmana i Bjelašnice. Meni su pežorativno objasnili da kad pišaš na travu na Bjelašnici, za 20 minuta mokraća dođe do Vrela Bosne.vodoinstalater wrote:Cisto informativno nije sva voda koja se u sarajevu pije sa Vrela Bosne, nisam siguran u omjer tacan ali veliki dio vode se zahvata na izvoristu Soklović kolonija.