Univerzalna Mudrost - Kuda vodi njeno ignorisanje?

Rasprave o vjerskim temama.
patrius

Post by patrius »

"O nastavku ljudske rase" ce odluciti ON,ma koliko se mi upinjalI.A ako je navijesten "kijamet",onda cemu se NJEMU protiviti???Mada me malo zbunjuje ova ljudska "rasa",pretpostavljam da si mislila na vrstu.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

[quote="patrius"]"O nastavku ljudske rase" ce odluciti ON,ma koliko se mi upinjalI.A ako je navijesten "kijamet",onda cemu se NJEMU protiviti???Mada me malo zbunjuje ova ljudska "rasa",pretpostavljam da si mislila na vrstu.[/quote

hvala na ispravci. editovano. :)

o tome da On odlucuje je pomenuto - zato nas i izvjestava o tom danu.

Previse je obimna informacija, zaista, ali se podudara sa opisom datim o kijametskom danu... zato i kazem da li ce uspjeti da se spasi i nastavi nanovo ili ne to samo On zna - ali nam je dao dovoljno informacije o tome.

Uglavnom, moje razmisljanje o tome - a sto svojoj djeci kazem kada me pitaju - je: ako smo spremni za svoju smrt (koja je individualni kijamet tj. kraj ovosvjetskog) - bicemo spremni i za opci kijamet.

To ne znaci da trebamo ignorisati znake koji nam se daju - ali u svakom slucaju da zivimo onako kako je Bog zadovoljan da zivimo, sto bolje mozemo i sto ljepse se prema sebi (svojoj dusi i tijelu koje su amanet od Njega) i svima oko sebe odnosimo.
patrius

Post by patrius »

KGKG,posto vidim da respektujes naucnu teoriju,sta cemo onda sa sirotim cika-Charlesom Darwinom???
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

evo jedne mudrosti :D ja ne shvacam zlonamjerno :-)

God is an imaginary friend for adults.

:D
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

patrius wrote:KGKG,posto vidim da respektujes naucnu teoriju,sta cemo onda sa sirotim cika-Charlesom Darwinom???
Darwinova TEORIJA je samo jedna od mnogih o evoluciji. Njegova nema smisla i dokazana je da ima previse "karika" koje fale, ali postoje i druga objasnjenja. O tome, ako Bog da, na doticnoj temi.

Nego, imas li ti nesto pametno da doprineses ovoj temi o "mudrostima" ili naidjes samo 'nako, da malo prosmekas teren za raspravu? :roll:
patrius

Post by patrius »

Ma cujem ovih dana da mnogi "bozji cuvari" iliti "pastiri",dodue,nerado,onako u pola glasa,sve vise prihvataju njegovu teoriju kao pouzdanu,pa zato te pitam.Mada ne vidim nikakve kolizije njegove teorije s bozjim principom.Mozda je ON upravo tako htio,jer ne vidim nikakve cvrste argumente koji bi posvjedocili da je religiozna dogma utemeljenija od Darwinove teorije. Barem sto se zdravorazumsko-mislecih ljudi tice.
spongebob

Post by spongebob »

patrius wrote:Ma cujem ovih dana da mnogi "bozji cuvari" iliti "pastiri",dodue,nerado,onako u pola glasa,sve vise prihvataju njegovu teoriju kao pouzdanu,pa zato te pitam.Mada ne vidim nikakve kolizije njegove teorije s bozjim principom.Mozda je ON upravo tako htio,jer ne vidim nikakve cvrste argumente koji bi posvjedocili da je religiozna dogma utemeljenija od Darwinove teorije. Barem sto se zdravorazumsko-mislecih ljudi tice.
pa ja se ne bih bas slozio s ovom tvojom mislju. za pristalice kreacionizma a samim tim vjernike je Objava okvir a sve sto se krece unutar toga ukljucujuci i nauku je sastavni dio njihovog poimanja svijeta. nema tu nikakve kolizije, prije da je rijec o apsorbaciji.
patrius

Post by patrius »

spongebob wrote:
patrius wrote:Ma cujem ovih dana da mnogi "bozji cuvari" iliti "pastiri",dodue,nerado,onako u pola glasa,sve vise prihvataju njegovu teoriju kao pouzdanu,pa zato te pitam.Mada ne vidim nikakve kolizije njegove teorije s bozjim principom.Mozda je ON upravo tako htio,jer ne vidim nikakve cvrste argumente koji bi posvjedocili da je religiozna dogma utemeljenija od Darwinove teorije. Barem sto se zdravorazumsko-mislecih ljudi tice.
pa ja se ne bih bas slozio s ovom tvojom mislju. za pristalice kreacionizma a samim tim vjernike je Objava okvir a sve sto se krece unutar toga ukljucujuci i nauku je sastavni dio njihovog poimanja svijeta. nema tu nikakve kolizije, prije da je rijec o apsorbaciji.
Pretpostavljam da mislis na apsorpciju?Pa i rekao sam da ne vidim koliziju!Kazem,zasto ne bi bilo moguce da je ON tako odredio,da nastanemo od majmuna???Ako vec vecina znanstvenika/naucnika to prihvata.
danas

Post by danas »

patrius wrote:
spongebob wrote:
Pretpostavljam da mislis na apsorpciju?Pa i rekao sam da ne vidim koliziju!Kazem,zasto ne bi bilo moguce da je ON tako odredio,da nastanemo od majmuna???Ako vec vecina znanstvenika/naucnika to prihvata.
kao prvo -- NISMO nastali od majmuna, vec i ljudi i majmuni dijele zajednicke predake... kao drugo, mozda i jeste moguce da je ON tako htio, ali je to sasvim nebitno jer u svetim knjigama ne pise to, nego pise nesto drugo... manje-vise, da nas je ON napravio po svom liku, u jednom danu :oops: prema tome, evolucija ljudske vrste i monoteisticka objasnjenja postanka iste su potpuno nekompatibilni jedni sa drugima...
patrius

Post by patrius »

Pa,jebem li ga,kako su onda Adem i Hava alias Adam i Eva,produzili vrstu???Osim incestom???
danas

Post by danas »

patrius wrote:Pa,jebem li ga,kako su onda Adem i Hava alias Adam i Eva,produzili vrstu???Osim incestom???
sta pitas mene, pitaj one koji u to objasnjenje (i adama i evu) vjeruju... :-)
patrius

Post by patrius »

Pa evo,pitam ih...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Na temu evolucije preporucujem kratku knjizicu

"Evolution vs Intelligent Design - Why All the Fuss?"

koja pretstavlja OSNOVE oba objasnjenja bez pristrasnosti, tako da je na citaocu da sam sagleda koje objasnjenje ima vise smisla.

Darvinova teorija, ponavljam, je jedna od MNOGIH teorija evolucije - ovo NIJE tema ovdje, i mozemo nastaviti diskusiju na @NIN-ovoj temi "evolucija".
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

Čovječanstvo će riješiti sve svoje probleme onoga trenutka kada se potpuno iskorijeni ljudska glupost, u širem smislu riječi.

Univerzalnu mudrost može da ignoriše samo onaj koji ju shvata.
Spoznaju univerzalne mudrosti usporava sama čovjekova "fizionomija". Čovjek je životinja sklona surogatima za svoj identitet, kao što su ideologija, religija, nacionalnost itd., koji su veoma moćni inhibitori stvaranju OTVORENOG uma. U procesu odrastanja skoro svako ljudsko biće biva zarobljeno u okov nacionalnosti i religije (uključujući i ateizam). Ti koncepti, nažalost, za sobom vuku i kompleks superiornosti, čineći proces "zarobljavanja uma" kumulativnim. Rijetke su JEDINKE koje uspijevaju da se izvuku iz tog kruga.

U današnje vrijeme, čini se da stvari kreću koliko-toliko na bolje. Mada kozmopolitizam i "traženje sopstvenog Boga" uglavnom predstavljaju modne trendove, u needostatku boljeg izraza, ipak je i to neki početak. (A možda je i mač sa dvije oštrice?)

PS: Pozdravljam otvaranje teme.
njonjica

Post by njonjica »

danas wrote:
patrius wrote:
spongebob wrote: pa ja se ne bih bas slozio s ovom tvojom mislju. za pristalice kreacionizma a samim tim vjernike je Objava okvir a sve sto se krece unutar toga ukljucujuci i nauku je sastavni dio njihovog poimanja svijeta. nema tu nikakve kolizije, prije da je rijec o apsorbaciji.
kao prvo -- NISMO nastali od majmuna, vec i ljudi i majmuni dijele zajednicke predake... kao drugo, mozda i jeste moguce da je ON tako htio, ali je to sasvim nebitno jer u svetim knjigama ne pise to, nego pise nesto drugo... manje-vise, da nas je ON napravio po svom liku, u jednom danu :oops: prema tome, evolucija ljudske vrste i monoteisticka objasnjenja postanka iste su potpuno nekompatibilni jedni sa drugima...
Nego....za mene je "stvaranje svijeta" (opisan u svetim knjigama) prica u slikama razumljivim tadasnjem covjeku.
A meni se sve nekako cini da je bilo sljedece (a buduci da se to MENI CINI, UOPSTE NE mora biti tacno ni ispravno):
Stvorene su dvije energije-muska i zenska.
Muska, koja je po svom kvalitetu tvrda, snazna, borbena, aktivna snaga, vatra (sto bi mudri i mali Kinezi rekli - Yang) i
Zenska - mekana, slaba, pasivna, mracna itd. dakle u sebi ima sve one kvalietete koje su suprotne muskoj (opet mali Kinezi - Yin). Dakle, prvo je uspostavljena RAVNOTEZA.
E sad, buduci da ravnoteza vec postoji, Bog, koji je dobar samim tim jer stvara ima i suprotnost u liku djavola; djavo se naravno obraca energiji koja ima Yin kvalitetu.
Sve ostalo je opstepoznato....neko se dosjetio da je rijec "ZAISTA o zeni" koja eto postade vojnik sejtanov jer taj neki pradavni otac nije imao snage da kaze NE....a meni se sve cini nekako, da nije bio ni pitan...

Nije nikakav incest u pitanju, jer TEK nakon stvaranja energija pocinje stvaranje fizickog svijeta...
Last edited by njonjica on 02/01/2007 00:31, edited 1 time in total.
jusuff

Post by jusuff »

patrius wrote:Pa,jebem li ga,kako su onda Adem i Hava alias Adam i Eva,produzili vrstu???Osim incestom???
@danas... u islamu nema govora vjerovanju da je bog ljude napravio prema svome liku...
adem a.s. je bio prvi covjek i prvi boziji poslanik... sigurno je da adem a.s. nije bio prvi covjek u fizickom smislu, ali je sigurno da jeste prvi u duhovnom smislu, nema potrebe za rigidnim stavovima po ovom pitanju...
jusuff

Post by jusuff »

njonjica wrote:...Dakle, prvo je stvorena RAVNOTEZA sadrzana naravno u suprotnosti elemenata...
ravnoteza se ne stvara nego se uspostavlja... nije ravnoteza materija niti energija nego stanje...
helem, ne slazem se ni s ostakom posta, ali ovo je samo ispravka krivog navoda :D
njonjica

Post by njonjica »

jusuff wrote:
njonjica wrote:...Dakle, prvo je stvorena RAVNOTEZA sadrzana naravno u suprotnosti elemenata...
ravnoteza se ne stvara nego se uspostavlja... nije ravnoteza materija niti energija nego stanje...
helem, ne slazem se ni s ostakom posta, ali ovo je samo ispravka krivog navoda :D
Pa i ne moras, nije obavezno.....

Ispravka ti je na mjestu.
Edit.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Prijedlog:
sto se tice EVOLUCIJE mozda da prebacimo misljenja i komentare na vec postojecu temu o njoj, a da ovdje nastavimo sa razmjenom saznanja i "univerzalnih mudrosti" a koje svi mozda nadjemo u neku ruku primjenljive a mozda i korisne...
patrius

Post by patrius »

aNTropocentrio wrote:Čovječanstvo će riješiti sve svoje probleme onoga trenutka kada se potpuno iskorijeni ljudska glupost, u širem smislu riječi.

Spoznaju univerzalne mudrosti usporava sama čovjekova "fizionomija". Čovjek je životinja sklona surogatima za svoj identitet, kao što su ideologija, religija, nacionalnost itd., koji su veoma moćni inhibitori stvaranju OTVORENOG uma. U procesu odrastanja skoro svako ljudsko biće biva zarobljeno u okov nacionalnosti i religije (uključujući i ateizam). Ti koncepti, nažalost, za sobom vuku i kompleks superiornosti, čineći proces "zarobljavanja uma" kumulativnim. Rijetke su JEDINKE koje uspijevaju da se izvuku iz tog kruga.

U današnje vrijeme, čini se da stvari kreću koliko-toliko na bolje. Mada kozmopolitizam i "traženje sopstvenog Boga" uglavnom predstavljaju modne trendove, u needostatku boljeg izraza, ipak je i to neki početak. (A možda je i mač sa dvije oštrice?)

O.k.Samo reci nam,please,kako izgleda mac s jednom ostricom?
patrius

Post by patrius »

jusuff wrote:
@danas... u islamu nema govora vjerovanju da je bog ljude napravio prema svome liku...
adem a.s. je bio prvi covjek i prvi boziji poslanik... sigurno je da adem a.s. nije bio prvi covjek u fizickom smislu, ali je sigurno da jeste prvi u duhovnom smislu, nema potrebe za rigidnim stavovima po ovom pitanju...
Pa kome je Adem a.s. bio "poslan"?
danas

Post by danas »

jusuff wrote:
islam nije jedina monoteisticka religija, niti sam iskljucivo o islamu pricala. i ne znam zasto nema potrebe za 'rigidnim' shvatanjem, ako je tako napisano i ako je to bilo (i za mnoge ostaje) doslovno tumacenje bozjeg stvaranja svijeta i ljudske vrste...
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

patrius wrote:
aNTropocentrio wrote:Čovječanstvo će riješiti sve svoje probleme onoga trenutka kada se potpuno iskorijeni ljudska glupost, u širem smislu riječi.

O.k.Samo reci nam,please,kako izgleda mac s jednom ostricom?
Htio sam reći da je pomodarstvo opasno.
digger

Post by digger »

danas wrote:... i ne znam zasto nema potrebe za 'rigidnim' shvatanjem, ako je tako napisano i ako je to bilo (i za mnoge ostaje) doslovno tumacenje bozjeg stvaranja svijeta i ljudske vrste...
I meni je neko ranije objasnio slicno sto ti ovdje ne "shvatas." Naime, kada je Isus nahranio i napojio 5000 ljudi sa 5 hljebova i 5 vrceva vina, receno mi je da to ja nisam morao da shvatim doslovno...

Pa kontam ako je tako, zasto prihvatiti ranije izneseno kao "doslovno?" Znaci, slijepci nisu progledali, invalidi nisu prohodali, svijet nije napravljen za 6 dana... A evo naucih da je Adam postao osoba u "duhovnom" smislu...

AA Milne je bio u pravu:
“The Old Testament is responsible for more atheism, agnosticism, disbelief—call it what you will—than any book ever written; it has emptied more churches than all the counterattractions of cinema, motor bicycle and golf course.”

Kao da je tesko vidjeti razliku izmedju obicnog bonbona i onog zamotanog u sareni celofan.
jusuff

Post by jusuff »

patrius wrote:
jusuff wrote:
Pa kome je Adem a.s. bio "poslan"?
ostalima, koji su po fizickim karakteristikama bili ljudi, a da od njih napravi duhovna bica i da im uputu od njihova gospodara...
Post Reply