Umro Turkmenbaši

Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

sabanss wrote:Meni je zanimljiv bio podatak o BiH:

GDP - per capita (PPP):

$5,200 (2005 est.)

sto je manje od turkmenistanskog, cini mi se...

A sto se tice predsjednika im, previse me podsjeca na jednog bivseg jugoslovenskog 8-) Isti stil, isti sistem, nadajmo se samo da im se isto ne pise poslije :?
Turkmenistan's economic statistics are state secrets, and GDP and other figures are subject to wide margins of error. In particular, the rate of GDP growth is uncertain.

Kao sto vidis - napomenuto je da statistike nisu tacne tj. procjenjene su. Nadalje - statistika se bazira na tome - da Turkenistan koji ima 5 miliona ljudi - podijeli sav GDP po glavi stanovnika - sto je nepravilno. To sto je neko u Turkenistani dobro zaradio prodavajuci naftu i plin, kao i struju - nema veze sa "prosjecnim" stanovnikom. Zbog toga - ta cifrica ne znaci mnogo.

Sto se tice poredenja Tita sa covjekom koji je mjesec u godini nazvao po svojoj majci, koju je proglasio narodnim herojem, i isto tako napisao neku knjigu koja treba da uz Musaf bude - osnova i fundament svake misli - mislim da ga pretjerues i to dobrano.
Fratris

Post by Fratris »

Nosferatu wrote:
Kao sto vidis - napomenuto je da statistike nisu tacne tj. procjenjene su. Nadalje - statistika se bazira na tome - da Turkenistan koji ima 5 miliona ljudi - podijeli sav GDP po glavi stanovnika - sto je nepravilno. To sto je neko u Turkenistani dobro zaradio prodavajuci naftu i plin, kao i struju - nema veze sa "prosjecnim" stanovnikom. Zbog toga - ta cifrica ne znaci mnogo.
Te brojke za GDP per capita su uvijek cudne. Za Bosnu CIA Factbook tvrdi da je 5200 dolara godisnje, a nas drzavni zavod za statistiku tvrdi da je 2200. Meni druga cifra izgleda puno realnije.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Evo jedan tekstic na tu temu. Uglavno PPP purchasing power parity je po meni najbitnija statistika - tj. kupovna moc onoga sto zaradis.

Theoretically, then, economists comparing the development of different countries should calculate how productively they are using their capital. But such calculations are extremely challenging, primarily because of the difficulty of putting values on elements of natural and human capital. In practice economists use gross national product (GNP) per capita or gross domestic product (GDP) per capita for the same purpose. These statistical indicators are easier to calculate, provide a rough measure of the relative productivity with which different countries use their resources, and measure the relative material welfare in different countries, whether this welfare results from good fortune with respect to land and natural resources or superior productivity in their use.

Gross Domestic Product and Gross National Product

GDP is calculated as the value of the total final output of all goods and services produced in a single year within a country's boundaries. GNP is GDP plus incomes received by residents from abroad minus incomes claimed by nonresidents.

There are two ways of calculating GDP and GNP:

By adding together all the incomes in the economy- wages, interest, profits, and rents.
By adding together all the expenditures in the economy- consumption, investment, government purchases of goods and services, and net exports (exports minus imports).

In theory, the results of both calculations should be the same. Because one person's expenditure is always another person's income, the sum of expenditures must equal the sum of incomes. When the calculations include only incomes received or expenditures made by a country's citizens, the result is GNP. When the calculations are made of all incomes (or all expenditures) that originated within a country's boundaries, including those of foreign citizens, the result is GDP.

GNP may be much less than GDP if much of the income from a country's production flows to foreign persons or firms. For example, in 1994 Chile's GNP was 5 percent smaller than its GDP. If a country's citizens or firms hold large amounts of the stocks and bonds of other countries' firms or governments, and receive income from them, GNP may be greater than GDP. In Saudi Arabia, for instance, GNP exceeded GDP by 7 percent in 1994. For most countries, however, these statistical indicators differ insignificantly.

GDP and GNP can serve as indicators of the scale of a country's economy. But to judge a country's level of economic development, these indicators have to be divided by the country's population. GDP per capita and GNP per capita show the approximate amount of goods and services that each person in a country would be able to buy in a year if incomes were divided equally (Figure 2.1). That is why these measures are also often called "per capita incomes."

In the data tables at the end of this book GNP per capita is shown not only in U.S. dollars but also in PPP dollars- that is, adjusted with the help of a purchasing power parity (PPP) conversion factor. The PPP conversion factor shows the number of units of a country's currency required to buy the same amount of goods and services in the domestic market as one dollar would buy in the United States. By applying this conversion factor, one can, for example, convert a country's nominal GNP per capita (expressed in U.S. dollars in accordance with the market exchange rate of the national currency) into its real GNP per capita (an indicator adjusted for the difference in prices for the same goods and services between this country and the United States, and independent of the fluctuations of the national currency exchange rate). GNP in PPP terms thus provides a better comparison of average income or consumption between economies.
sabanss

Post by sabanss »

Nosferatu wrote: Sto se tice poredenja Tita sa covjekom koji je mjesec u godini nazvao po svojoj majci, koju je proglasio narodnim herojem, i isto tako napisao neku knjigu koja treba da uz Musaf bude - osnova i fundament svake misli - mislim da ga pretjerues i to dobrano.
Prvo sto se tice GDP-a priznajem da nemam previse pojma, cifre su mi bile onako... zanimljive.

Sto se tice druge usporedbe mislim da ides u finese, ali princip je isti. Imas kult licnosti i odjednom te licnosti vise nema. Dakle uopste nije bitno sto je vladavina tog covjeka mogla biti apsolutno dobra po turkmenistanski (jugoslovenski?) narod, poslije njega mislim da im se ne smijesi prevelika sreca bar neko vrijeme koje je potrebno da narod ponovo pocne misliti. Vidis kako to kod nas traljavo ide :roll:
Nosferatu

Post by Nosferatu »

sabanss wrote:
Nosferatu wrote: Sto se tice poredenja Tita sa covjekom koji je mjesec u godini nazvao po svojoj majci, koju je proglasio narodnim herojem, i isto tako napisao neku knjigu koja treba da uz Musaf bude - osnova i fundament svake misli - mislim da ga pretjerues i to dobrano.
Prvo sto se tice GDP-a priznajem da nemam previse pojma, cifre su mi bile onako... zanimljive.

Sto se tice druge usporedbe mislim da ides u finese, ali princip je isti. Imas kult licnosti i odjednom te licnosti vise nema. Dakle uopste nije bitno sto je vladavina tog covjeka mogla biti apsolutno dobra po turkmenistanski (jugoslovenski?) narod, poslije njega mislim da im se ne smijesi prevelika sreca bar neko vrijeme koje je potrebno da narod ponovo pocne misliti. Vidis kako to kod nas traljavo ide :roll:
Koji je princip bogati?

Ovaj brabonjak Turkmenistanski je dosao na gotovo - uzjahao pa jasi dok ne krepas. Tile je bolan - stvorio drzavu. Kako ti to nije jasno? Kako ti nije jasno da umjesto Tileta bi bio u kultu licnosti Staljaina i Lenjina s nekim Causevskim i slicnom poltronima - a ne u demokratiji jer smo mi bili svi u opancima, polupismeni i nismo dalje od 50km u zivotu proputovali i vidjeli - onda kad je odluceno da umjesto Kralja - Tile bude glava drzave? Kako mozes bolan porediti 1945 sa 1985? Govoris o finesama? Koje su finese? Tile je glavu u torbi nosao za onu Jugu - onda su nudili 100.000 Njemackih maraka - da ga neko izda - da ga skrate za glavu. I ne samo to - uzeo je region koji je okruzen neprijateljima a sam sa sobom zaracen i stalibilizirao ga. Ako je bio kult licnosti - imao si kao prvo licnost. Mani se zajebancije uzmi u ruke bolan knjige pa procitaj koje Tito i sta je prosao do 1945-te. Pa onda - uporeduj negdje s nekim. Meni je iza Tileta ostalo 12 godina najboljeg djetinjstva - zivot moj danas u Americi - je los u poredenju s onim kakvim je bio tada. Stoga - nemam sta da lazem i projeciram s naknadnom pameti - niti me je ko ubijao - sto sam Tileta voljeo, niti je ko koga ovdje napadao - sto je zivjeo pod Tiletom umjesto nekim drugim. Drugi je tu princip u pitanju a to je ovaj.

Vidis ovog brabonjka u Turmenistanu. Ti mislis - da je odokativno to lud covjek, u sustini znao je vrlo dobro sta radi a to je - zabavi narod s nekim - sitnim glupostima - a ti ovamo radi - svercaj naftu, plin, drogu, sta god - pa na osnovu te love - radi sta hoces i jos vise se utvrduj na vlasti. To je isti princip - po kojem smo mi ratovali. Lafo hoce neki Srbin da je u Srbiji njegova kuca a ja mu nedam jer je moja odmah do njegove te bi htjeo da sam u Bosni. Boli bolan nekog neka stvar - kako se zove - i drzava i ko vlada - ako je dobro, dobro je, ako je lose - da mi je otac, lose je. Ali - pazi, trebalo je prodati ono Tiletovo, narod podijeliti i podignuti ograde, te predstavljati Vlast - koje danas vise imamo u BiH nego sto meni se cini je imao u Americi. Valjda se u BiH ima s tolikim tim toliko vladati - da je nama pametnije glumiti demokratiju nego dovesti jednog Schillinga matorog pa od njega napraviti kult licnosti i pusiti mu da radi kako najbolje zna i umije - a ovako ukinuti i predsjednistvo i kantone i sve do nivoa opstine. Koji ce nam qurac? Trebaju nekom - da se uhljebi o fotelji s 17% PDV-om i drzavom koja vise nema nacina da privreduje jer je sve prodala - sto je imala - sad samo zivotari o trosku svojih gradjana - koje il' salje u emigraciju il' na dno rake - koliko je dobra. Tako da - nije sve za svakoga. Za nas jos uvijek - nije demokratija. Jer je demokratije biljka koja se njeguje i sadi i pazi - stotinama godina - a ne sadi se na divlje, ne kalemi se na bilo sta i kako, ofrlje, moze kako bilo, samo da se eto - narod nesto pita. Narod koji je - i dan danas u toliko stvari nepismen i zaostao, medijima su podignuti zidovi ko planine oko nas, vise niko nije sposoban da razmislja "out of box". Svi smo u nekoj kutiji mentalnoj. I sto govori Fratris - sve je crno-bijelo. Demokracija - bijelo. Kult licnost - crno. Pa evo ti demokratije - 27 godina poslje Tiletove smrti - sta opet smeta Crni Kult Licnosti? To ce u Turkemenistanu za 27 godina - kriviti ovoga supcinu - i njegovu vlast - sto su oni zaglavili i ne znaju i ne mogu nikuda naprijed? I ako budu - bice u pravu? Razmisli malo.
lindjo

Post by lindjo »

poenta svega je :shock:

kumunizam rulz..s moje tacke gledista :roll: :D ...dokle je fidel...? :?

i ovaj lukashenko mnogo obecava :D ...steta samo.. :oops: .sto Zlaja ne moze da dodje do izrazaja... :-? garantujem...da mi uresto u legendu.. 8)
Fratris

Post by Fratris »

lindjo wrote:poenta svega je :shock:

kumunizam rulz..s moje tacke gledista :roll: :D ...dokle je fidel...? :?

i ovaj lukashenko mnogo obecava :D ...steta samo.. :oops: .sto Zlaja ne moze da dodje do izrazaja... :-? garantujem...da mi uresto u legendu.. 8)
Jesi siguran da tvoj post ima dovoljno smajlica? Mogao si vise da potkrijepis brilijatne argumente koje iznosis.
pisko

Post by pisko »

Opomena za vrijedjanje!

Moderator
Lace

Post by Lace »

sabanss wrote:Meni je zanimljiv bio podatak o BiH:

GDP - per capita (PPP):

$5,200 (2005 est.)

sto je manje od turkmenistanskog, cini mi se...

A sto se tice predsjednika im, previse me podsjeca na jednog bivseg jugoslovenskog 8-) Isti stil, isti sistem, nadajmo se samo da im se isto ne pise poslije :?
ma njima je ovaj dosao poslije nezavisnosti...a mi smo tog imali prije razlaza :D
sabanss

Post by sabanss »

Nosferatu wrote: Koji je princip bogati?
Narod koji je - i dan danas u toliko stvari nepismen i zaostao, medijima su podignuti zidovi ko planine oko nas, vise niko nije sposoban da razmislja "out of box". Svi smo u nekoj kutiji mentalnoj. I sto govori Fratris - sve je crno-bijelo. Demokracija - bijelo. Kult licnost - crno. Pa evo ti demokratije - 27 godina poslje Tiletove smrti - sta opet smeta Crni Kult Licnosti? To ce u Turkemenistanu za 27 godina - kriviti ovoga supcinu - i njegovu vlast - sto su oni zaglavili i ne znaju i ne mogu nikuda naprijed? I ako budu - bice u pravu? Razmisli malo.
Pazi ti si pogodio poentu samo sto gledas na sve previse emotivno. Tito je imao takodje kult licnosti i to vrlo jak, naravno ako mislis da silni gradovi koji su bili "Titovi", bista u svakom zaseoku i sl. ne predstavlja upravo to. Tito je imao odlicnih rjesenja, lijepo se zivjelo (vecina, neki bas i nisu), manje-vise bili smo stanovnici jedne relativno sredjene i ugledne drzave. Postavlja se pitanje sta je bilo poslije? Naravno - katastrofa... Ovakva uredjenja oduzmu ljudima mogucnost promisljanja i sigurno je potrebno bar jos nekoliko generacija da ljudi pocnu koristiti demokratiju kako treba a ne onako kako oni misle da je treba urediti. Problem je bio u sistemu a ne u Titu, jer sistem koji se oslanja na samo jednog covjeka proizvodi dusevne invalide kakvih je 99% na ovim prostorima (mozda je gruba rijec ali mislim da ospisuje situaciju). Mislim da su za rijesenje naseg, njihovog i problema vecine zemalja sa slicnom situacijom, potrebne dvije stvari:
- Obrazovanje, jer samo ono podize kompletan nivo drustvene svijesti.
- Vrijeme, kljucni faktor koji stvara kriticnu masu ljudi koji misle svojom glavom i koji cisti lose posljedice, sporo ali neumitno.

Nadam se da si me shvatio. O Titu ne zelim raspravljati jer njegovo ime jos uvijek budi emocije i pozitivne i negativne, problem je sistem koji je napravljen da traje samo dok je taj covjek ziv (ma koliko dobar bio). Pitanje je: sta poslije?
pisko

Post by pisko »

@Nosferatu - //Ama - jebes plin, puna ga Aljaska, ne smijes sibicu pripalit, gone trebali bi mi taj Iran da okruzimo - sta mislis - od Iraka, preko Afganistan do Turkenistana - ne bi mogli dihnuti bez dozvole...\\

Mozel' malo jarane opsirnije na ovu temu, da budem siguran u koju stvar da te posaljem...
Nosferatu

Post by Nosferatu »

pisko wrote:@Nosferatu - //Ama - jebes plin, puna ga Aljaska, ne smijes sibicu pripalit, gone trebali bi mi taj Iran da okruzimo - sta mislis - od Iraka, preko Afganistan do Turkenistana - ne bi mogli dihnuti bez dozvole...\\

Mozel' malo jarane opsirnije na ovu temu, da budem siguran u koju stvar da te posaljem...
Na koju temu? Na to da se prima region o kojem govorimo kao saucsece. I Turkmenistan i Irak i Afganistan i Iran i Saudijska Arabije. Sve akrep boziji do akrepa. Taliban, Saddam, Homeni i Islamska Revolucija, Kralj Saud i njegovo konjce. Sad i ovaj Turkemnistanski Murat sto je mislio da je pejgamber.

Jel to ta demokratija - za rusenje koje - ti kritikujes Ameriku?

Pa dobra je, svakom normalnom i casnom - prima se kao saucsce. Perverzija vjere 1 liga. Cast ono malo intelektualaca sto ih ima u Iranu. Ostalo je sve - Kremneko iz kamenog doba. Ne u nogama, vec u glavi.

Al' sta ja tebi da vazim. Za tebe su Hadisi - nauka. Idi tucaj ljesnjake, mene zaobilazi u sirem krugu jer - nije put od mene do tebe, isti kao putem od tebe do mene.
Hendrix

Post by Hendrix »

Ovaj slučaj samo pokazuje koliko narod može biti skupina budala i ovaca,ovaj je išao baš u krajnosti i oni ništa,lagano nastave po njegovom.
pisko

Post by pisko »

De mi ba efendija jos koju, pa te mozda predlozim za mutefeliju na politici.
Nosferatu

Post by Nosferatu »

pisko wrote:De mi ba efendija jos koju, pa te mozda predlozim za mutefeliju na politici.
Hoces ti ista reci na temu ili si dosao ovdje besplatno da se ljecis - isfrustrirana i iskompleksirana budalesino?
dr.iver

Post by dr.iver »

Moj idol.
Poremeceni um - svakako, ali i briljantan coban. Sad kad je umro citam sta je sve radio, pa turkmenistanci su ovce prave.
zilha

Post by zilha »

umro je i indiana-idiamin, i hajl-hitler hajleselasije... ovo je valjda sad umro i posljednji iz reda "nesvrstanih" "vođa svog naroda"
tumor-turkmenistana..izražavam iskrenu sučut Turkmenistancima zbog života s njim i dijelim njihovo olakšanje u ovom "tužnom času"
živo se nadam da nikome neće na um pasti da po brdima piše
i poslije Tumora - Tumor
PS.
ovaj mora da je išao u osnovnu skolu sa "našim Tiletom"
brdo

Post by brdo »

shin wrote:Ovaj je gori od divizije Talibanosa.
nemas pojma ko je bio z tako govoris . Kad bi tebi dali besplatno struju i plin ,besplatan prevoz a nedati opoziciji da pokrade drzavu ja mislim da bih imao drugacije misljenje o rahmetli turkmenbasi :roll:
Nosferatu

Post by Nosferatu »

brdo wrote:
shin wrote:Ovaj je gori od divizije Talibanosa.
nemas pojma ko je bio z tako govoris . Kad bi tebi dali besplatno struju i plin ,besplatan prevoz a nedati opoziciji da pokrade drzavu ja mislim da bih imao drugacije misljenje o rahmetli turkmenbasi :roll:
Nije struja ni plin ni prevoz po gradu ni bio njegov. Sve je to - bozije davanje da Turkenistan lezi na plinu i nafti, i ima dobar geopoliticki polozaj.

To je isto kao kad bi ja govorio da je Alija Izetbegovic bio dobar jer smo mi primali besplatne musafe i svijet nas je hranio 4 godine rata, bez da je iko igdje ista radio, osim ratovao.

Nema dzabalesku jarane. Pljuni u sake vec jednom - pa zasuci rukave pa izvoli zaraditi. Ako neces - platiti struju i plin - drzavi - onda ce ti udari PDV i poreze - pa te na isto izadje. Neko mora placati - administratore i cimbenike i foteljase.

A to - ko je pokrao drzavu - dovoljno je pogledati ovu slicicu

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
pisko

Post by pisko »

Pored onog sto je vec navedeno kao besplatno, dodajem besplatan telefon, ulje, benzin 60 litara 1 dolar, super javna higijena i ekstra unutrasnja bezbjednost.
Kad saberes sta im je sve bilo besplatno 100 dolara mjesecno zarade je velika para.
Sta ti od toga imas mrco u toj usranoj kolijevci demokratije?
Ako nemas posla ili osnovnih namirnica livsat ces ko ker.
Ovaj tip je bio otkacen ali ga je narod volio i sigurno da nece biti demonstracija na ulicama kao sto bi to volili ovi svjetski lesinari.
U Turkmenistanu nije bilo nikakvih pokolja ni egzodusa i sve medjunarodne primjedbe odnosile su se na nedostatak demokratije.
Zemlja je peta po gasnim rezervama u svijetu i uziva snazno rusko pokroviteljstvo.Ako kvalitetno odrade uvu predsjednicku tranziciju bice dobro po njih.Ovo je pradomovina kavkaskih naroda, medju njima i Turaka, i ljudi su mudri, posteni i moralni.
A vi tamo na zapadu gledajte kako se pedofili oblizuju dok kraj njih prolaze vasa djeca, kako se pederi ljube po ulicama i kako bande haraju,
i uzivajte u demokratiji.
Nosferatu

Post by Nosferatu »

pisko wrote:Pored onog sto je vec navedeno kao besplatno, dodajem besplatan telefon, ulje, benzin 60 litara 1 dolar, super javna higijena i ekstra unutrasnja bezbjednost.
Kad saberes sta im je sve bilo besplatno 100 dolara mjesecno zarade je velika para.
Sta ti od toga imas mrco u toj usranoj kolijevci demokratije?
Ako nemas posla ili osnovnih namirnica livsat ces ko ker.
Ovaj tip je bio otkacen ali ga je narod volio i sigurno da nece biti demonstracija na ulicama kao sto bi to volili ovi svjetski lesinari.
U Turkmenistanu nije bilo nikakvih pokolja ni egzodusa i sve medjunarodne primjedbe odnosile su se na nedostatak demokratije.
Zemlja je peta po gasnim rezervama u svijetu i uziva snazno rusko pokroviteljstvo.Ako kvalitetno odrade uvu predsjednicku tranziciju bice dobro po njih.Ovo je pradomovina kavkaskih naroda, medju njima i Turaka, i ljudi su mudri, posteni i moralni.
A vi tamo na zapadu gledajte kako se pedofili oblizuju dok kraj njih prolaze vasa djeca, kako se pederi ljube po ulicama i kako bande haraju,
i uzivajte u demokratiji.
Hajde i od tebe nesto konkreto.

Meni nije jasno - kakvi sukoba to manjka? Pa Turkmenistan nije niko napao izvana a izuntra je situacija - jasna. 77% Turkmena, 90% muslimana, ostalo Rusa. Oko cega ce se glodati? Mogu jedino po plemeneskim linijama - koje su jos uvijek poprilicno zivahne.

Inace - meni kao covjeku - ne treba niko nista da daje i udjeljuje. Udjeljuje se starom, nemocnom, invalidu. Ja se ne smatram nijednom od tih kategorija - tj. sposoban sam da zaradim. 60 litara bezina jeste 1 dolar, al' je jedan dolar 5400 Turkemnistanski Manata. Koliko je 1 sljive u Bosni i Hercegovini? Jel to mjerilo - napredka? Pogledaj neke druge statistike. Ta zemlja ima PPP od $4700 - tj. Purchasing Power Parity. Znaci da prosjecan gradjanin ima kao ja u Americi $4700 da prezivi godinu dana, znas li kakav je zivotu u Americi za manje od $5000 godisnje?. 60% ljudi zivi ispod nivoa siromastva.

I na kraju - sta ima neko politicara voljeti? Voli se zena, dijete, brat, a politicar il' se koriste da urade nesto sto bi im trebao biti posao il' su tu da ti samo zivot ucine nocnom morom. Sama cinjenica - da niko iz okolnih regiona ne ide u Turkmenistan da zivi - dodatno mi pokazuje da ma kako lose drugdje bilo - a Turkenistan je okruzen "losim ekonomijama" - u Turkemnistanu ne cvatu ruze.

Procitaj jos sta je Bosanac sa Dna Kace napisao - jer covjek zna - o studentima iz Turkemenistana u Turskoj - koje prati tajna policija - i svaki njihov pokret biljezi. Sta mislis - sto?

Evo i par drugih slicica
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by Nosferatu on 22/12/2006 21:03, edited 2 times in total.
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Evo i kako glavni grad izgleda

Image

Image

Image

Turkmenistanci imaju najnizi life expectancu tj. zivotni vijek u Europi.
Concerns over Turkmen health care
By Ania Lichtarowicz
BBC health reporter

President Saparmyrat Niyazov's palace in Ashgabat, Turkmenistan
Despite the capital's apparent wealth, citizens live in poverty
Life expectancy in Turkmenistan is just 62 - lower than in any other country in Europe and Central Asia, a British study has found.

This was the first major research into the health of people living in the former Soviet Republic.

Its authors, from the London School of Hygiene and Tropical Medicine, say the health care system in Turkmenistan is poor, even by Central Asian standards.

Over the last five years, health care has systematically deteriorated.

International bodies like the United Nations and the European Parliament have condemned human rights abuses in Turkmenistan, but this is the first time there have been calls from leading health experts to improve medical care.

President Saparmyrat Niyazov has shut nearly all higher education facilities, effectively stopping the training of new doctors and nurses.

Lack of prevention

In addition, his other decisions have had a major impact: closing all hospitals outside the capital, abolishing free health care and firing 15,000 health care workers in just one day and replacing them with army conscripts.

"Rates of TB are high, and HIV, too," said Bernd Rechel from the London School of Hygiene and Tropical Medicine, one of the authors of the report.

"The country is claiming there are currently no cases, but unofficial sources report there are perhaps thousands of infected people," he added.

"And these people won't have access to proper diagnosis and treatment. The policy of the government will worsen the situation, that's for sure."

Ignoring these types of diseases means no-one knows exactly how many cases there are.

It also results in a complete lack of prevention measures - like safer sex campaigns or promoting sterile needle use.

The report states the government is ignoring the increasing number of young people taking hard drugs, which is fuelling suicide rates and prostitution.

The international community must act now, the scientists say, to make the government improve health care access and stop human rights violations that are increasing public health problems.
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Evo gdje su i pare otislle. Turkmebasi je bio tezak oko $2 biliona dollara. Znaci 2000 miliona dollara - na racunima u Njemackoj
Niyazov and Turkmen media referred to him using the title "His Excellency Saparmurat Niyazov Türkmenbaşy, President of Turkmenistan and Chairman of the Cabinet of Ministers". His title Türkmenbaşy, or Turkmenbashi, meaning Leader of all Ethnic Turkmens[2] referred to his position as the founder and president of the Association of Turkmens of the World.

Foreign media criticized him as one of the world's most authoritarian and repressive dictators, giving him a reputation of imposing his personal eccentricities upon the country. Global Witness, a London-based human rights organization, reported that money under Niyazov's control and held overseas may be in excess of US$3 billion, of which $2 billion is supposedly situated in the Foreign Exchange Reserve Fund at Deutsche Bank in Germany.[3] His death has left a power vacuum in Turkmenistan, with various parties vying for control of the government.
Nosferatu

Post by Nosferatu »

Evo i kratki CV - Turkmenbase - Gorbacov ga je doveo na vlast - da bi mu on zabio noz u ledja. Kao predsjednik Komunisticke Partije poslje sticanja nezavisnosti iste - ju je preimenovao u Demokratsku Turkmenistansku Partiju. Zvuci poznato?
Saparmurat Niyazov was born in Aşgabat, Turkmen SSR, in 1940. He was orphaned at an early age as his father died fighting against Nazi Germany in World War II, and the rest of his family members were killed in the massive earthquake that leveled Aşgabat in 1948. He grew up in a Soviet orphanage before being taken into the home of a distant relative.

In 1962 Niyazov joined the Communist Party where he quickly rose through the ranks. In 1985 he became head of what was then known as the Communist Party of the Turkmen SSR and which is now called the Democratic Party of Turkmenistan. He gained this post after Soviet leader Mikhail Gorbachev removed the previous leader, Muhammad Gapusov, following a cotton-related scandal. Niyazov, as leader of the Turkmen SSR, supported the coup against Gorbachev in 1991] and retained control of the country after the fall of the Soviet Union, becoming the first (and so far only) President of Turkmenistan
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

@Nosferatu Fakat,na ovim tvojim slikama se vidi, imaju džamiju?! :shock:
Brzo javi Đorđetu, nek' napada, pa da lijepo 'okružite Iran', a i da 'te zalihe plina ne odu u pogrešne ruke'. :oops:

Al' je tebi ispran mozak. Vjerujem da si ti jedan od onih što glasaju za Buša, i što se prave da ne znaju da taj tvoj životni standard plačaju obični ljudi u Iraku svojom krvlju. :x
Post Reply