Neki da, neki ne. Znam da medju vehabijama postoji raskol i po ovom pitanju, pogotovo izazvan pozivanjem SAD upomoc od strane Sauda. Znam i da je Bin Laden, eto, protiv njih.back in black wrote:Kao prvo... na kompletan set pitanja o Saudijskoj Arabiji i odnosu prema Amerikancima mogu odgovoriti da imam negativno mišljenje o tome, ali prema onome što ja znam ti ljudi koje nazivaju wehabijama imaju još negativnije mišljenje-što govori o tome da oni nemaju ništa sa Saudijskom Arabijom, niti saudijskim , sadašnjim , tumačenjem islama
Kao dokaz tome može poslužiti još i to, da se najveći dio pobunjenilka u IRaku, naziva wehabijama ili selefijama, a oni se bore protiv SAD-a, koji je saveznik režimu u SAD-u
[/quote]
Hvala na informaciji. Vise nisam u prilici da dodjem do toga. Ranije sam imao priliku da drzim u rukama dosta knjiga i brosura stampanih od strane Saudijaca, Kuvajcana, mnogih "humanitarnih" organizacija koje su ovdje djelovale, ali nisam na to naisao. Vrlo je pohvalno sto su stavili iznos koji su poklonili bosanskoj "sirotinji" (tesko da su sirotinji) u nesreci koja ih je snasla. To je onako bas islamski. Zacudih se i pomislih da postoji evidencija o toj pomoci na institucionalnom nivou. Nadam se samo da pisu i krajnja odredista tog novca i da se iz toga moze zakuljuciti ko je vidio hajra od toga.Što se tiče novaca , pošto sam dobio komplet knjiga od Saudijskog komiteta, ima cijela jedna knjižica koja govori o njihovim donacijama, koja dođe uz komplet pa slobodno pogledaj
Pitam te otkud ovdje vehabije ili eto selefije, ako ti je draze? Kada ih je vecina dosla i kojim putevima, ko ih je organizovao i pripremio za put, da ne ulazimo u razloge zbog cega su dosli? Zasto najvise u srednju Bosnu i tamo gdje se ratovalo s HVO-om? Ne sumnjam da je bilo medju njima i dobronamjernih ljudi koji su zaista zeljeli da nam pomognu, ali iza svega toga je stajala politika.Prije rata ovdje nije bilo prisutno mnogo toga, a bilo je "svašta" prisutno u našem bošnjačkom i muslimanskom dijelu ummeta -pa ti razmisli o tome
Vazno, ali ne i najvaznije. I ja sam bio pripadnik Armije BiH, pa sta sad. Bili su pripadnici ABiH i oni koju su pobili neduzne civile u Grabovici? I KOS-ovac Fikret Muslimovic i mnogi drugi KOS-ovci su bili pripadnici ABiH.Drugo, ono za mene najvažnije, ti ljudi su bili pripadnici Armije BiH,
Ovdje se slazemo, ali na nasu zalost, Fikret Abdic je imao itekako jaku konkurenciju i u politickom i u vojnom vrhu BiH.a to što je bilo medju njima špijuna nije ništa čudno...u samoj bosanskoj Armiji bilo je kamara bivših udbaša, i sadasšnjih generala, a sjeti se šta je uradio najgori od njih Fikret Abdić...
ti ljudi ništa ni približno grozno nisu uradili što je jedan Bošnjak špijun uradio u Krajini...on je došao špo našu djecu i htio pomoći da se desi nešto kao u Srebrenici, a ne oni
I ovdje se slazemo. Na zalost, i oni koji su dosli da "pomognu braca" napravili su ogromnu stetu najvise uz pomoc politickog rukovodstva Bosnjaka, pa smo na kraju dobili vjerski rat, "odbranu krscanske Evrope pred najezdom Islama", iako o tome uopste nije bila rijec, a Tudjman, Milosevic, neki zapadni rezimi i neprijatelji Bosne su mogli da likuju.
Znam njihov stav o tome, ali taj naziv se ovdje udomacio."Ti ih zoveš wehabijama, a nisi definisao šta je wehabija, i pogrešno ih zoveš jer niko od njih nikada neće za sebe reći da je wehabija"O tome imaš odličan tekst od prof.Alibašića, koji je već postiran na nekoj temi
Saudijska Arabija nije ovdje kljucna, mozda su znacajniji igraci neki drugi rezimi.Ono što je grešaka i ono što je zlonamjerno jeste vezanje Saudijske Arabije sa Bopsnom, povezivanje tih ljudi sa njom i slično.
Ipak, volio bi da cujem kakve su veze ideologije o kojom pricamo i familije Sauda, sa istorijskog i politickog aspekta, kao i odnosu prema Britanskoj Imperiji i Osmanskom carstvu.
I dalje mislis da je to neki argument sto medju "vodjama" nema Saudijaca? Meni s tim vodjama uopste nije jasno, pa sam postavio ona gore pitanja vezano za to, ali mi nisi odgovorio. Interesuje me i na koji nacin se finansiraju njihove aktivnosti, udruzenja, organizacije. Ko im donira sredstva? Poznajem dvojicu vehabija koji nista ne rade, nisu nigdje zaposleni, a njihovo materijalno stanje je zaista upadljivo, pocev od auta za koje ne bi bila dovoljna zivotna zarada radnika sa prosjecnom platom, pa na dalje.Prije nekoliko mjeseci izašao je članak u STartu u kojima su imenovane njihove vodje i niko od nkjih u Bosni n ije Saudijac,
To bi trebalo da znaci nesto samo po sebi?a oko 80 % njih je završilo školu izvan Saudijske Arabije
Evo i ovih nasih, mnogi nemaju ni zanat u rukama.
Ne razumijem stvarno, malo je konfuzno napisano. Koga je 50% pa i vise u IVZ?i oko 50% imenovanih pa i više su u IZ BiH