Copycat ubice

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

amrino

Post by amrino »

Jeste li ikada razmisljali o tome zasto kod nas nema takvih psihopata?
Ne mislim na ratne zlocince, kriminalce, narkomane... nego ono tipa uzoran gradjanin koji samo iz zadovoljstva ubija, davi siluje...nemam podatak da je kod nas ikada zabiljezen slucaj "serijskog" ubice ili silovatelja...jesmo li mi ipak u neku ruku normalniji od ostalih..? ili...?
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

amrino wrote:Jeste li ikada razmisljali o tome zasto kod nas nema takvih psihopata?
Ne mislim na ratne zlocince, kriminalce, narkomane... nego ono tipa uzoran gradjanin koji samo iz zadovoljstva ubija, davi siluje...nemam podatak da je kod nas ikada zabiljezen slucaj "serijskog" ubice ili silovatelja...jesmo li mi ipak u neku ruku normalniji od ostalih..? ili...?
Malen statistièki uzorak... Nema nikakvih "vi¹ih" razloga...
Vingo

Post by Vingo »

amrino wrote:Jeste li ikada razmisljali o tome zasto kod nas nema takvih psihopata?
Mamone damu da djelujemo individualno. Vise volimo coporski.
rashid

Post by rashid »

Ivy wrote:
Džek Trbosjek
Džek Trbosijek (eng. Jack the Ripper) je pseudonim dan serijskom ubici (ili ubicama) koji je svoje žrtve ubijao u drugoj polovini 1888. Ime je došlo iz pisma poslanog Central News Agencyu od osobe koja je tvrdila da je ubica. Iako su mnoge teorije napredovale, identitet Jacka Trbosjeka još uvijek nije i vjerovatno neće nikada biti otkriven.

Legende koje okružuju Trbosjekova ubistva su postale kompleksni nered istinskih historijskih istraživanja, slobodnoumnih teorija urote i dubioznog folklora. Nedostatak potvđenog identiteta ubice dopustio je raznim književnicima, historičarima i detektivima amaterima - poznati kao Ripperolozi - da upiru prst u mnoge kandidate. Novine, čije je kruženje bilo zapanjujuće u to doba, smjestili su raširenu i trajnu čuvenost ubici zbog okrutnosti ubistava i nesposobnosti policije da ga uhvati.

Žrtve su bile osobe koje su radile kao prostitutke. Tipična Trbosjekova ubistva događala su se ili na javnim ili polu javnim mjestima; njihov grkljan je prerezan, a potom je žrtva bila izložena sakaćanju trbuha i drugh dijelova tijela. Mongi danas misle da su žrtve prvo zadavljene da bi se ušutkale. Zbog prirode rana na nekim Trbosjekovim žrtvama, kojima su u nekim ubistvima izvađeni i organi, misli se da je Jack Trbosjek bio liječnik, hirurg ili mesar. I ova teorija kao i sve druge teorije nikada nije potvrđena.

Broj i imena žrtava Jacka Trbosjeka je tema mnogih diskusija, ali možda najtačnija lista (nazvana "kanonična petorka") je lista koju čine sljedećih 5 prostitutki (ili navodnih prositutki u slučaju Catherine Eddowes):

Mary Ann Nichols (djevojačko prezime: Walker, nadimak "Polly") rođena 26. augusta 1845., a ubijena u petak 31. augusta 1888.
Annie Chapman (djevojačko ime i prezime: Eliza Ann Smith, nadimak "Dark Annie" - "Tamna Annie") rođena u septembru 1841., a ubijena u subotu 8. septembra 1888.
Elizabeth Stride (djevojačko prezime: Gustafsdotter, nadimak "Long Liz" -"Duga Liz") rođena u Švedskoj 7. novembra 1843., a ubijena u nedjelju 30. septembra 1888.
Catherine Eddowes (koristila pseudonime "Kate Conway" i "Mary Ann Kelly", po prezimenima njenih muževa Thomasa Conwaya i Johna Kellya) rođena 14. aprila 1842., a ubijena u nedjelju 30. septembra 1888.
Mary Jane Kelly (sama se nazivala "Marie Jeanette Kelly" nakon putovanja za Pariz, nadimak "Ginger") rođena je ili u gradu Limerick ili u istoimenoj pokrajini, Munster, Irska ca. 1863., a ubijena u petak 9. novembra 1888.
TRBOSJEK :) Nikad se nebi sjetio za bolji prevod na bosanski. U kakvoj kombinaciji se moze ta rijec jos koristiti?
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

rashid wrote:
TRBOSJEK :) Nikad se nebi sjetio za bolji prevod na bosanski. U kakvoj kombinaciji se moze ta rijec jos koristiti?
Kad ne¹to re¾e¹ trbuhom :-)
Post Reply