Cvijece nasih nana

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

pustopoljina

#26 Re: Cvijece nasih nana

Post by pustopoljina »

zagazaga wrote:lijepa tema :)

Image

Sjeća li se neko kako su nane zvale ovakav karanfil? Moja nana je imala tamno crveni, malo jača stabljika, jednobojan.
Sve cvijeće se smjelo dirati ali 'to' ne.
meni se cini da je taj visoki- turski karanfil, a onaj manji, sto prelijepo mirise i pravi po zemlji jastuke- karanfilic:
Image
pustopoljina

#27 Re: Cvijece nasih nana

Post by pustopoljina »

hvala Bogu, moja majka(=nena) je jos ziva, i u njenom dvoristu ima:
cuvarkuca, jesenska ruza/krizantema, pa ovo http://kateinthekitchen.com/wp-content/ ... 108058.jpg pise da se zove phlox :? , dragoljub, bozur, djurdjevak, zambak (iris), tulipani, jagode, nekoliko ruza, ruza himberusa, kadifice i neven, mindjusica
Image
i pitoma ljubicica.
bilo je prije i Image i velika inula...oman, tako nekako, stavljala korijen od toga na pleh sporeta...
i jedna lipa :)
IMME

#28 Re: Cvijece nasih nana

Post by IMME »

Baste, travni dio avlije, cvijetnjaci nasih nana, nezamislivo mi bez narcisa :)

Image

Ostalo je to nesto u nama, utkalo se, pa i sami zelimo sacuvati tradiciju i kroz cvijece.

E ne znam koji li je pravi naziv za cvijece sabljica nesta :? ; cvjeta u rano proljece, prelijepi cvjetovi se nizu uz stabljiku jedan iznad drugog, poput gladiola al' brzo prestane s cvjetanjem; ostanu zivozeleni sabljasti listovi; korijen je jak k'o u korova :lol: ne da se lako iskorijeniti.
Obzirom da se pretjerano koshi, a pomalo je i grmoliko, i nije bas za cvijetnjak, pa se najcesce nadje uz ogradu, na izdvojeno mjesto.
pustopoljina

#29 Re: Cvijece nasih nana

Post by pustopoljina »

meni to vuce na zambak/iris/perunika...to je proljetni cvijet i ima korijen koji ne mozes iscupati lako...kao cvorovi...rizom :lol:

meni je zao sto se ta imena stara gube...ja se pola ovih imena ne mogu sjetiti, a kao racunam da se kontam u imena cvijeca :roll:
IMME

#30 Re: Cvijece nasih nana

Post by IMME »

pustopoljina wrote:meni to vuce na zambak/iris/perunika...to je proljetni cvijet i ima korijen koji ne mozes iscupati lako...kao cvorovi...rizom :lol:

Meni je ovo zambak :lol:
Image
Sad ce neki "ma jok, to je ljiljan", ama znam da je vrsta ljiljana, gdje necu znati ... huuuh, kako me oznojio ljetos dok ga se kutarisah. :roll: :-x
I njeg treba sto dalje od cvijetnjaka :lol:

Sad me zbunjujes ko i komsinica mi (ta starija zena zna nazive svog cvijeca s nasih prostora, a gle nas, tutuk do tutuka :D ; pominje sve neka originalna imena na koja ja samo ... :-)
pustopoljina

#31 Re: Cvijece nasih nana

Post by pustopoljina »

ma zambak je izgleda malo siri pojam...ukljucuje i perunike/irise i ljiljane.
orlovi nokti, gospin plast, djevojacko oko, macuhice, gospina papucica, miloduh, milogled, volujsko uho, nezaboravak...super imena
IMME

#32 Re: Cvijece nasih nana

Post by IMME »

pustopoljina wrote: Image i velika inula...oman,
uh ... na ovo pcele lete ko lude :run:
♥ Julianna ♥

#33 Re: Cvijece nasih nana

Post by ♥ Julianna ♥ »

A sjećate se kaćuna, ko je imao bašću? Sad će njihovo vrijeme :)

Ja sam tek prije par godina saznala da je ovu ustvari šafran...

Image
Ma.Le.Na

#34 Re: Cvijece nasih nana

Post by Ma.Le.Na »

ako se pitate od cega je salep...od safrana :wink:
♥ Julianna ♥

#35 Re: Cvijece nasih nana

Post by ♥ Julianna ♥ »

Image

Božuri. Imali smo ih i bijele i crvene, uvijek su mi bili dragi, samo su kratko trajali :sad:
Cvjetali su u maju, najljepšem mjesecu u godini...
Ma.Le.Na

#36 Re: Cvijece nasih nana

Post by Ma.Le.Na »

ne znam da li je iko spomenuo akšamčiće..
cvjetici koji latice zatvaraju u aksam :)
♥ Julianna ♥

#37 Re: Cvijece nasih nana

Post by ♥ Julianna ♥ »

Ma.Le.Na wrote:ako se pitate od cega je salep...od safrana :wink:
Nisam ovo znala :-D

Kako izgledaju aksamčići? Jel to ono gusto loptasto cvijeće sa špicastim laticama?
mimsy

#38 Re: Cvijece nasih nana

Post by mimsy »

♥ Julianna ♥ wrote:Image

Božuri. Imali smo ih i bijele i crvene, uvijek su mi bili dragi, samo su kratko trajali :sad:
Cvjetali su u maju, najljepšem mjesecu u godini...
:) najljepsi cvijet,imali su ga moji...
Ma.Le.Na

#39 Re: Cvijece nasih nana

Post by Ma.Le.Na »

evo progooglah..cini mi se da jos zovu nocna frajla :)

a bozure imam u basti..bijele i ruzicaste :)
♥ Julianna ♥

#40 Re: Cvijece nasih nana

Post by ♥ Julianna ♥ »

Aaaaa sjećam se, ko trube :)

Image
djulbehara

#41 Re: Cvijece nasih nana

Post by djulbehara »

A kada nane zamirishu na smilje...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#42 Re: Cvijece nasih nana

Post by ladyblue18 »

Ma.Le.Na wrote:ne znam da li je iko spomenuo akšamčiće..
cvjetici koji latice zatvaraju u aksam :)
Ima jos jedan naziv za njih, aksam fata :D puna basta kod mene.
IMME

#43 Re: Cvijece nasih nana

Post by IMME »

Sheboj

Image

Koja milina u predvecerje, kad sire miris :)

Padaju mi na um nazivi "starinskog cvijeca", nazivi su doduse "narodni", svejedno, kao takvi nam i jesu prepoznativljiji i pamtljiviji :D dakle: mendjo, neven, katmer, djevojcica hahaha :lol: e sad mi mnogi nece vjerovati al ima i nekakav momak il tako nesta (al mladic nije garant :lol: ) :D Momak nesto ne znam da li cvjeta, hm .. ako da, bice onda da je to cvijet bez cvijeta (nekakave resice tek), otporan je, ljudi moji, zilav iiii ... muka ga je kutarisati ga se :D

pa ... cvijece Maciji rep :)
♥ Julianna ♥

#44 Re: Cvijece nasih nana

Post by ♥ Julianna ♥ »

IMME wrote:Sheboj

Image

Koja milina u predvecerje, kad sire miris :)
Image

Ima pjesma...šeboj i božuri..

Ako kročiš u čivutski vrt
na sedmo koleno čini će pasti
i ko da nema drugih bašti
di sve pupi i sve šljašti
di na miru možes
šeboj i božure krasti
moja nesretna mati
htela me spasti savetom finim
al' morala je dotad znati
da ne sme kasti
šta da ne činim...

:)
immuno

#45 Re: Cvijece nasih nana

Post by immuno »

aksamfate,seboj,kadifice,zambak,minjevse,djulbesecerke ruze,sabljice,hadzibeg,nacelnik,jezik,lale,zumbuli,sunovrati-narcisi...........
suncica24

#46 Re: Cvijece nasih nana

Post by suncica24 »

Moja nana je imala bascu punu ruza... zutih, crvenih, rozih, narandzastih, bijelih, obrubljenih trakom boje karmina... cak i jednu jarko lila u to vrijeme uvezenu specijalno iz holandije... prikupljenih na gomili na jednom kraju basce, pa bi kad se rascvjetaju izgledalo kao da se sve boje svijeta preljevaju jedna u drugu, kao da ti se rascvjetala dusa i zamirisalo srce...
Ponekad bi sisla u bascu s makazama i nabrala mi veliki sareni buket pa bi mi se boje onda razbjezale i po stanu i koje bi malog knjiskog moljca odvukle od knjige vani u igru na suncu ili zadrzale da posjedim jos malo u basci ispod velikog oraha koji je bio prago blago za vrijeme rata i popijem casu soka od ruze koji se pravio od onog grma posadjenog u cosku kod vrata koji je takooo mirisao i ciji ukus i danas je nezamjenjiv u mojim uspomenama...
Na terasi, a i medju ruzama onekad bi se potkrala koja kadifica i karanfilcic, negdje u cosku veliki "grm" hadzibega, poneki ljiljan, a uz prilaznu stazu stajali su grmovi malina, divlji sipak i ribizla... pun dzep svega...
A onda na putu baki, ispred zgrade, jos uhvatim miris jorgovana ili bagrema sto su rasli ispred zgrade... dan magican, caroban...

I eto... nana je jos tu... sidje u bascu, polako i pognuto, da posjedi malo... mi posjedimo s njom... za novim stolom, ispod oraha i jabuke sto iznova rastu, okrecuci pogled ka onih par ruza sto su prezivjele rat i bolesnog komsiju... odvracajuci je od misli i rjeci o onima kojih vise nema...basci koje vise nema... mahali, spokoju i meraku kojih...vise nema...
Lounge Act

#47 Re: Cvijece nasih nana

Post by Lounge Act »

ne znam u sta se jorgovan ubraja, ali cim se spomene ovo cvijece meni odmah on naumpadne, najljepsi mi je njegov miris
Image
Last edited by Lounge Act on 14/03/2011 10:23, edited 1 time in total.
chengaba

#48 Re: Cvijece nasih nana

Post by chengaba »

Ma.Le.Na wrote:ako se pitate od cega je salep...od safrana :wink:
Šafran - Crocus vernus

Proljetna biljka, dosta ljudi je zove i kaćun, nemam pojma zašto.

Image

Kaćun - Orchis morio

Cvjeta možda mjesec nakon šafrana, i od njegovog osušenog gomolja se pravi salep. U Turskoj se mislim primarno koristi druga vrsta kaćuna za salep, ali od dosta biljaka roda Orchis se može praviti napitak.

Image

Mrazovac - Colchicum autumnale

Biljka jako, jako slična šafranu, i ne smije se zamijeniti sa njim jer sadrži otrovni citostatik kolhicin, a jako ih je jednostavno razlikovati zbog činjenice da šafran cvjeta u proljeće, a mrazovac u jesen.

Image

P.S. - Narodni nazivi su malo osjetljiva stvar. Ljiljan, zambak, šta već će botaničaru biti možda bilo koja jedinka iz roda Lilium, dok će staroj nani to biti isključivo jedna vrsta. Ja mislim da su u pravu i jedni i drugi, jer je narodni naziv, tj. kako kaže narod. Pitajte npr. da vam pokažu pelin u Hercegovini i negdje drugo, i pokazat će vam dvije različite biljke.
Ali zato ukoliko poznajete latinske nazive biljaka ne možete pogriješiti ovdje, u Japanu, ili bilo gdje u svijetu.

Pozdrav
mimsy

#49 Re: Cvijece nasih nana

Post by mimsy »

Ja sam cula da je safran najskuplji zacin na svijetu,malo me to cudi(kod nas pune livade)...jel se radi o istom? :D
chengaba

#50 Re: Cvijece nasih nana

Post by chengaba »

Znam da se začin dobije iz vrha tučka šafrana, ali sad kojeg šafrana, nemam pojma, ne znam može li od ovog našeg se dobiti.
Sad mogu zamisliti da se potrebno napatiti da dobiješ kilu ovog začina, a i obzirom na ograničen broj tučaka (ili tučkova? :D ) te da traje kratko i da se razmožava lukovicom, odatle i visoka cijena (pretpostavljam).
A nešto se ne mogu sjetiti kad sam i da li sam uopšte probao šafran... :|
Post Reply