Page 2 of 5

#26

Posted: 24/02/2007 18:54
by Nancy Drew
...

#27

Posted: 24/02/2007 19:01
by debela
duplo jeftinija, a nista razlicita ukusom, CALVO salatna tunjevina. ima nekoliko vrsta konzervi, salata ovakva, salata onakva.

nancy, gdje naci ovu zbirku?

#28

Posted: 24/02/2007 19:08
by GandalfSivi
Ja bih ipak preporucio piletinu :)

#29

Posted: 24/02/2007 19:10
by debela
ima jos jedna, mislim da se zove PENA. takodjer u salati.

#30

Posted: 24/02/2007 19:18
by Nancy Drew
...

#31

Posted: 24/02/2007 19:25
by three sisters
debela wrote:ima jos jedna, mislim da se zove PENA. takodjer u salati.
reko hoće li je itko spomenuti, ta tunjevina je fakat lagana i meni najbolje sjedne, jer meni rio mare, i obična, i meksička, budu super kad tek probam, ali nakon nekoliko zalagoja mi je muka, jer je prejaka.

a recept, nisam neka kuharica, pa evo najjednostavniji :-)

TUNJEVINA ŠNICLE

1 KONZERVA TUNJEVINE
PREZLA
1 JAJE
VEGETA
SOL
Iscijediti ulje iz konzerve, izvaditi tunjevinu i zdrobiti je, staviti u šerpu i posuti sadržaj prezlom i jajetom i sve pomiješati rukama te napraviti okruglice veličine šake, pa povegetiti i staviti da se peče na tavi.

#32

Posted: 24/02/2007 19:33
by debela
moze nancy, baci recept, dva, cisto za probu :)

#33

Posted: 24/02/2007 19:39
by Hierarchia
PipiDugaDevetka wrote:Jaja obogaćena Omegom-3 uz pomoć tunjevine i nekih žitarica. Organski uzgoj. Da li ova jaja tuknu na tunjevinu, ne znam, ali im je cijena dupla u odnosu na obična.
Image

Blender+tunjevina+začini i ostali dodaci=Home made pašteta! Zakon!
Pa sta stavis u tu pastu? Mislim, ide li neka pavlaka, nesto, ili samo zacini i tuna?
Meni je zakon PENA, cvrsti su komadi i ukusni, RIO MARE mi je nekako presitna i razlivena, a cijene su bezobrazne (osim te sa maslinovim uljem). Jedino sto volim i jedem za dorucak je RIO MARE PATE. Ne znam koliko je ok, sta ima u tome jer je pasteta (ne pise nista sumnjivo, ali hajde znaj :roll: ). Voljela bih sama sebi praviti pate. Inace, home made pastete od svega su zakon i pravim ih stalno.

#34

Posted: 24/02/2007 19:43
by mala-i
mi smo pravi tunosnobi..mislim, dragi mi i ja.rio mare, može proći i calvo, a ovo drugo :roll:
ipak, bilo mi je simpatično nešto što sam nedavno pročitala u jutarnjem.naime, tu su dvije domaćice, velike zagovornice barille, rio mare, nutelle...i dva studenta(koje je dubina džepova svrstala u zagovornike onih jeftinijih robnih marki supermarketa-ovdje je konkretno bila riječ o intersparu-naslijepo probali brandove i no name proizvode i u većini slučajeva ukusnijim su se pokazali ti bezimeni.samo je nutella već na izgled prepoznata :D
evo dijela texta:

A onda je uslijedilo najveće iznenađenje degustacije. Tunjevina Rio Mare, jedan od najpoznatijih brandova na prehrambenom tržištu za koji su nam ispitanici tvrdili da nema ni približno dobru jeftiniju alternativu, neslavno je pala na testu, što je iznenadilo i nas, ali i naše degustatore. Pobjednik ovog “dvoboja” bila je upola jeftinija tunjevina iz hipermarketa Interspar, koja je zavarala čak i zagovornice brandirane hrane Ivanu i Đurđicu.


Prvi je tunjevinu probao Mladen, te utvrdio da je skuplja verzija “tvrda i malo presuha”, dok je jeftini Spar okitio komplimentima.

- Mekana je, otapa se u ustima, puno je bolja - bio je oduševljen Mladen, koji je, doduše, priznao da skupu tunu nikada nije ni kupovao. Jeftiniju tunu pohvalio je i Ladislav, koji je uz sve komplimente jeftinoj tuni još “teretio” Rio Mare da ima prevelike komade i da nije dovoljno sočna.

No, zanimljivija je bila reakcija naših zagovornica brandova. Gospođa Đurđica kušala je jeftiniju, a zatim skuplju verziju tune u ulju.

- Ova je sigurno Rio Mare - rekla je samouvjereno pokazujući tunjevinu iz Spara. Tuni Rio Mare zamjerila je i presitne komade, te lošiji izbor ulja. Mlada Ivana također je zaredala kritike na račun ribljeg branda. - Malo je premasna, ova druga ima jači i intenzivniji okus - utvrdila je. Nakon što smo, i sami iznenađeni rezultatom, nekoliko puta provjerili da su proizvodi zaista točno označeni, priopćili smo im rezultate i izazvali nevjericu.

#35

Posted: 24/02/2007 19:48
by zlatiborka
three sisters wrote:
debela wrote:ima jos jedna, mislim da se zove PENA. takodjer u salati.
reko hoće li je itko spomenuti, ta tunjevina je fakat lagana i meni najbolje sjedne, jer meni rio mare, i obična, i meksička, budu super kad tek probam, ali nakon nekoliko zalagoja mi je muka, jer je prejaka.

a recept, nisam neka kuharica, pa evo najjednostavniji :-)

TUNJEVINA ŠNICLE

1 KONZERVA TUNJEVINE
PREZLA
1 JAJE
VEGETA
SOL
Iscijediti ulje iz konzerve, izvaditi tunjevinu i zdrobiti je, staviti u šerpu i posuti sadržaj prezlom i jajetom i sve pomiješati rukama te napraviti okruglice veličine šake, pa povegetiti i staviti da se peče na tavi.

Evo ja sam vise puta ovako napravila. 1 konzervu od od 120-150 tunjevine grama ocijedis od ulja. Uzmes jednu srednju glavicu crnog luka i 2 cena bijelog luka i isjecakas ih na sitno. Uzmes 1 saku (oko 8 dkg) sojinih pahuljica i potopis u toploj vodi oko 15 minuta i ocjedis. 1 malu solju (oko 10-15 dkg) rize prokuhas 15 minuta sa 3 solje vode i ocjedis.

Kad ovo sve pripremis i kad sve se dovoljno ohladi, umijesaj u zdjelu, dodaj 2 cijela jaja, zacine i ujednaci ovu smjesu. Ako je smjesa puno vlazna, dodaj malo prezle.

Napravis kao za fasirane snicle, uvaljas u brasno, tucena jaja i peces.

Ako ne zelis pohovano, peci onako kao fasirane snicle.

prijatno....

#36

Posted: 24/02/2007 19:49
by debela
hierarchia, daj mi, molim te, recept za neku pastetu da je sama smuckam.

#37

Posted: 24/02/2007 20:00
by Nancy Drew
...

#38

Posted: 24/02/2007 20:02
by debela
fala :)

#39

Posted: 24/02/2007 20:06
by Hierarchia
debela wrote:hierarchia, daj mi, molim te, recept za neku pastetu da je sama smuckam.
Ja uglavnom jedem pastete od povrca, ali evo ti ova pileca:


Pasteta od piletine:

pola kg pilecih prsa (skuhano i na komadice) ubaciti u blender, dodati dvije kasike tahin paste, pola limuna iscijedjenog. Jednom izblendati, ugrubo. Dodati 1 kasiku majoneze, zacine (ja stavim bosiljak, biber, sol, curry), persun. Blendaj dok se ne napravi krema.

Pasteta od povrca:

Skuhati povrce (svjeze, a mozes i iz zamrzivaca zimi (na pijaci ne), kupi onaj mexican mix ili djuvec u kesi) u slanoj vodi - 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, dvije mrkve, 1 tikvica. Skuhas 2 jajeta.
Ubacis u blender sve, dodas zacine (po zelji, moze samo sol i biber) i 1 kasiku pavlake. Sve izblendas.

#40

Posted: 24/02/2007 20:06
by Odabi
Meni je rial tunjevina odlicna... i samo nju i kupujem :)

#41

Posted: 24/02/2007 20:06
by uozo
debela wrote:hierarchia, daj mi, molim te, recept za neku pastetu da je sama smuckam.
U Spaniji je prave ovako.
Ocjedi jednu konzervu tunjevine. Dodaj jedan sitno isjeckan cesanj bijelog luka, malu kasicicu ljute paprike, dvije kasike soka od limuna, dvije kasike pavlake, jednu kap tabasca, jednu kasicicu sitno isjeckanog svjezeg persuna i ako imas skroz malo sitno isjeckanog celera. Sve dobro izmjesas dok ne dobijes homogenu masu!
zaboravio sam i malo mljevenog bibera! :-)

#42

Posted: 24/02/2007 20:07
by _sa_
uzmes bilo koju tunu, istreses ulje, stavis majonezu i harisu i njamiiiiiiiiiiii

#43

Posted: 24/02/2007 20:07
by Hierarchia
debby, negdje sam jos postirala pastetu sa nahutom (slanutkom), pronadji je, i ta je jako ukusna.

#44

Posted: 24/02/2007 20:08
by Nancy Drew
...

#45

Posted: 24/02/2007 20:09
by Hierarchia
uozo wrote:
debela wrote:hierarchia, daj mi, molim te, recept za neku pastetu da je sama smuckam.
U Spaniji je prave ovako.
Ocjedi jednu konzervu tunjevine. Dodaj jedan sitno isjeckan cesanj bijelog luka, malu kasicicu ljute paprike, dvije kasike soka od limuna, dvije kasicice pavlake, jednu kap tabasca, jednu kasicicu sitno isjeckanog svjezeg persuna i ako imas skroz malo sitno isjeckanog celera. Sve dobro izmjesas dok ne dobijes homogenu masu!
Hvala puno. Sutra cu je napraviti. Imam susene chilly papricice, pa cu to staviti. :-)

#46

Posted: 24/02/2007 20:09
by debela
fala ljudi, sutra cu da se igram :D

#47

Posted: 24/02/2007 20:13
by Hierarchia
debela wrote:fala ljudi, sutra cu da se igram :D
I ja, dao Bog nedjelju. :D :D :D :D za kuhanje uz neku dobru muziku. :-)

#48

Posted: 25/02/2007 00:17
by Vertigo
Malo off topic,
zar se moze tuna porediti sa skusom, meni je to ni blizu,
a opet..o ukusima....

#49

Posted: 25/02/2007 01:50
by reG
Dardanel, najbolja koju sam probao, jeftinija od Rio Mare, a neuporedivo bolja. Ima i u maslinovom ulju, light, samo u vodi, mjesavine sa sa povrcem i zitaricama... imaju i odlicne sardine sa chilijima, pa ko voli

#50

Posted: 25/02/2007 01:51
by Odabi
reG wrote:Dardanel, najbolja koju sam probao, jeftinija od Rio Mare, a neuporedivo bolja. Ima i u maslinovom ulju, light, samo u vodi, mjesavine sa sa povrcem i zitaricama... imaju i odlicne sardine sa chilijima, pa ko voli
Slazem se da je odlicna...