Pronasao i vratio 4.000 Eura - dobio 100 KM

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li bi zadrzali "nagradu"?

da
22
59%
ne
15
41%

Total votes: 37

kub lajkan

Post by kub lajkan »

Kad sam bio 3. ili 4. osnovne nasao sam lijepi muski rucni sat ispod klupe. Jedan lik iz razreda koji je sjedio u blizini, nagovarao me da sat zadrzim za sebe. Meni to bilo smijesno, nije mi uopste padalo na pamet da to zadrzim.
Tudje se vraca, to je tako, bez suvisnih zasto...
vazda problemi

Post by vazda problemi »

...ako se pare nadju...treba ih vratiti i ne traziti nista...ako vratite dobicete nagradu sigurno na ovom ili na onom svijetu...

problem je sto ljudi ne vjeruju uAllaha i u to da Allah dobro vraca onima koji cine dobra djela...a dobro moze proisteci samo iz istine...a da istine nema, nebi bilo kosmosa, i da 2+2 nije jednako 4, kosmos nebi postojao, jer bi se svi atomi raspali...tako je i sa svim ostalim istinama...a najveca je istina da covjek zaradi onoliko koliko truda ulozi...ogorman je trud, strast prevazici i novac vratiti, to je tesko, i to je ono sto vrijedi...lahko je tudji trud i tudji znoj prisvojiti, i to malo vijredi...ponijeti na ledjima deset kila secera nije kao ponijeti jednu kilu...prva zadatak je tezi, ali su zato plodovi veci...

ekvalibrijum mora postojati...u svemu...u kretanju elektrona u atomu, a tako mi Allaha i u graskama znoja koje svaki covjek izbaci zbog truda koji ulozi u nesto...krajnja istina, a iz nje prositce i kranja pravda ce biti zadovoljeni...jer na istini i pravdi kosmos opstoji...
Fair Life

Post by Fair Life »

Šandor wrote:De ba Fair, većina nas ne bi vratili nađeni novac. Pogotovo ako bih našao novac kojim bih riješio egzistencijalno pitanje za duži period. :D:P:D

Ispalio bih se odavde s novcem (prebacujući dio po dio...ručno :D ). Ne bih smio ostavit novac u banku ako bih došao u posjed 500 000 KM recimo. Meni kao levatu bi odmah skočili za vrat ovi iz finansijske policije (u tom smislu smo skoro svi levati).
Joj, kako bi se ušutio...sve se lafo nema....hvataj maglu. :D
Sandore... od harama nema hajra.
Šandor

Post by Šandor »

Fair, mene je život naučio suprotno.
Maksim

Post by Maksim »

ja bi te pare razmijenio u slovenske tolare pa onda vratio.... za svaki slucaj, jer ako me zajebe za honorar da bude 1-1
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Fair Life wrote:
Šandor wrote:De ba Fair, većina nas ne bi vratili nađeni novac. Pogotovo ako bih našao novac kojim bih riješio egzistencijalno pitanje za duži period. :D:P:D

Ispalio bih se odavde s novcem (prebacujući dio po dio...ručno :D ). Ne bih smio ostavit novac u banku ako bih došao u posjed 500 000 KM recimo. Meni kao levatu bi odmah skočili za vrat ovi iz finansijske policije (u tom smislu smo skoro svi levati).
Joj, kako bi se ušutio...sve se lafo nema....hvataj maglu. :D
Sandore... od harama nema hajra.

prije dvije godine,nasao sam novcanik sa 250 eura i kreditnom karticom,bez dokumenata.kreditnu bacio kes uzeo.poslije par mjeseci,krenem na godisnji,i u putu izgubim 400 €.bog sve vidi sve zna.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

taxi_driver wrote:bog sve vidi sve zna.
i zna zaraèunati kamate... :D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ztluhcs wrote:
i zna zaračunati kamate... :D

tako nekako.
pirmin

Post by pirmin »

Joj Samire,crni sine :D ,sta si sve mogao uraditi sa 4000 Eura :roll: :oops: :D .
Cijenim da nije imao kad skontati o cemu se radi ,da ga je sef nazvao u odlucujucem trenutku :D ,kad jednostavno nije mogao slagati.

Bar se nadam da je tako. :D
bonsai

Post by bonsai »

ima jedna narodna :sta izgubis ne trazi ,sta nadjes ne kazi!
Santos

Post by Santos »

Dobri posteni Bosancic vratio pare.E neka je bas.To sto je dobio 100 maruna je sasvim dovoljno i kulturno od ovog sto je zijanio.
car-x

Post by car-x »

jedan je redzo hamzic..
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

Kao nagradu dobio je 100 konvertibilnih maraka (50 eura), a i gazda je obećao nagradu taksisti. Gibonni je Bjelaka pozvao na after party no taksist se ispričao jer je morao raditi.
legenda
:D

http://www.monitor.hr/
Fair Life

Post by Fair Life »

(...)
Ne sumnjam da bi ti tako uradio. Ja nikad !!
Reina

Post by Reina »

U svojoj porodici sam takodje imala postenog pronalazaca, koji takodje bez obzira na ponudjenu nagradu od 10% nije je uzeo, ne znam , mozda i zato sto taj novac koji je bio izgubljen, nije bio onog ko je i izgubio …. ali gotovo uvijek posteni pronalazaci su ljudi koji su fino odgojeni, a i skromno zive…. U vremenu kada se zlocinci smatraju herojima…. kada kriminal i lopovluk dobijaju epitet snalazljivosti , ovakvi primjeri su jos i vise za pohvalu…. , svaka cast….
klif

Post by klif »

Član 290.

Utaja

(1) Ko s ciljem da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist protupravno zadrži tuđu pokretninu koja mu je povjerena,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Staratelj koji učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(3) Ako je utajena stvar od posebnog kulturnog, povijesnog, naučnog ili tehničkog značenja, ili ako je utajena stvar velike vrijednosti, a učinitelj je postupao s ciljem pribavljanja imovinske koristi takve vrijednosti,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(4) Ako je utajena stvar male vrijednosti, a učinitelj je postupao s ciljem pribavljanja imovinske koristi takve vrijednosti,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.
(5) Kaznom iz stava 4. ovog člana kaznit će se ko tuđu pokretninu koju je našao ili do koje je slučajno došao protupravno zadrži s ciljem da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist.
(6) Učinitelj krivičnog djela iz st. 1., 4. i 5. ovog člana koji utajenu stvar vrati oštećeniku prije nego sazna da je otkriven,
može se osloboditi kazne.
Reina

Post by Reina »

da razlika je ipak sto je novac ostao u njegovom autu... a nije pronadjen negdje na nekom mjestu slucajno.... pa u slucaju da taksista nije vratio novac, onda bi to bilo krivicno djelo.... :-)
Šandor

Post by Šandor »

Reina wrote:U svojoj porodici sam takodje imala postenog pronalazaca, koji takodje bez obzira na ponudjenu nagradu od 10% nije je uzeo, ne znam , mozda i zato sto taj novac koji je bio izgubljen, nije bio onog ko je i izgubio …. ali gotovo uvijek posteni pronalazaci su ljudi koji su fino odgojeni, a i skromno zive…. U vremenu kada se zlocinci smatraju herojima…. kada kriminal i lopovluk dobijaju epitet snalazljivosti , ovakvi primjeri su jos i vise za pohvalu…. , svaka cast….
Ma ja bih vratio novac ako bih znao da je namijenjen za nečije liječenje ili nešto slično. U suprotnom ne bih mogao spavati. :cry:

Ali ako bih znao da je novac od nekog ko ima spavao bih snom pravednika. :D:D:D
Pretposljednji Mohikanac

Post by Pretposljednji Mohikanac »

upravo tako sandore. sta je dzibi 8 milja maraka. vjerovatno isto sto tebi ili meni 80 kerma. dakle - nista zbog cega bi cupao kose.
mirness

Post by mirness »

Reina wrote:da razlika je ipak sto je novac ostao u njegovom autu... a nije pronadjen negdje na nekom mjestu slucajno.... pa u slucaju da taksista nije vratio novac, onda bi to bilo krivicno djelo.... :-)
a isto je tako taxo mogao da kaze da nema nikakve torbice, da je poslije gibonija vozio jos 2 -3 musterije. ma stas mu kad je posten, ko onaj lik iz gorazda sto je 3 x nasao brdo love i svaki put vratio, al njega su bar posteno nagradili, onaj mu je lik napravio kucu koliko se ja sjecam
in medias res

Post by in medias res »

ztluhcs wrote:
i zna zaračunati kamate... :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Šandor wrote:Ali ako bih znao da je novac od nekog ko ima spavao bih snom pravednika. :D:D:D
Znaci ako ukrades od onog koji ima onda nisi lopov, a samo ako ukrades od onog koji nema jesi lopov :? :?

Iznajmljujes li glavu? :D
BHG

#48 Re: Pronasao i vratio 4.000 Eura - dobio 100 KM

Post by BHG »

daduli_sa wrote:Citam u novinama da je jedan vozac crvenog taksija u svom vozilu nakon sto je odvezao Gibonnija na koncert nasao torbicu u kojoj se naknadno ispostavilo da se nalazilo 4.000 eura. Nista ne bi bilo neobicno da posteni taksista po povratku torbice od Gibonnievog assistenta nije dobio ni manje ni vise nego 100 KM.
Smijesno?
Kako ono bi... kad donesesn na policiju nesto sto nadjes - 1/4 vrijednosti je tvoja kao pronalazacu?!
pozvao ga je i na after! :D :D
Reina

Post by Reina »

mirness wrote:
Reina wrote:da razlika je ipak sto je novac ostao u njegovom autu... a nije pronadjen negdje na nekom mjestu slucajno.... pa u slucaju da taksista nije vratio novac, onda bi to bilo krivicno djelo.... :-)
a isto je tako taxo mogao da kaze da nema nikakve torbice, da je poslije gibonija vozio jos 2 -3 musterije. ma stas mu kad je posten, ko onaj lik iz gorazda sto je 3 x nasao brdo love i svaki put vratio, al njega su bar posteno nagradili, onaj mu je lik napravio kucu koliko se ja sjecam
ne ja sam i rekla da je on za pohvaliti, ali je zaista da je drugacije postupio bio i lopov i plus da je rekao da nema nekakve torbice , tu bi ipak morao plus lagati, pa bi onda bio i lopov i lazov.... ali covjek je posten bez daljenjeg....
i u drugom slucaju da je pronalazac slucajno nasao novac i da niko nije mogao ni naslutiti da je on nasao novac.... opet je lopov jer je utajio
tudji novac..... naravno lopov je pred sobom.... a mozemo mi traziti svakva opravdanja kao sto je "takva sudbina" ili se drzati narodne : sta izgubis ne trazi ,sta nadjes ne kazi! Ali jednostavno ljudi ne razmisljaju ni o zakonu ni o bilo kakvoj pravdi ljudi su posteni... sreca pa eto ima i takvih....
Šandor

Post by Šandor »

kub lajkan wrote:Znaci ako ukrades od onog koji ima onda nisi lopov, a samo ako ukrades od onog koji nema jesi lopov :? :?

Iznajmljujes li glavu? :D
Lopov sam kako god okreneš. Radi se o tome da me ne bi mnogo pekla savjest ako ne bih vratio novac nekome ko je materijalno osiguran. Ako bih ukrao od sirotinje ne znam da li bih s tim mogao živjeti.

One koji su bosi i gladni najčešće poklopi svaka nevolja. Tragedije se rijetko dešavaju u bogatim familijama. Valjda bi me zato pekla savjest ako ne bih vratio nekome ko je jadan.

Zašto bih spavao mirno ako bih ukrao od bogataša? Materijalno stanje igra bitnu ulogu kad je u pitanju karakter. Pekla bi me savjest kad bih vratio novac nekom paščetu. Nisam siguran da bih to sebi mogao oprostiti.

U principu, ljudima treba pomoći. Ako zauzvrat dobiješ pomoć makar od jednog (od desetero kojima si pomogao) trebaš biti sretan.

Ali vraćati novac nekoj gnjidi? Osjećao bih se kao da sam ubio zločinca iposlije toga priznao i otišao na višegodišnju robiju.
Last edited by Šandor on 11/12/2006 14:26, edited 1 time in total.
Post Reply