MUSKA BEBA NADJENA U KONTEJNERU NA GRBAVICI

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

otherside wrote:
SherlockHolmes wrote:
Hierarchia wrote: I meni je nejasno kako neko moze skrivati trudnocu. Uostalom, i kad je nezeljena trudnoca, valjda postoji abortus ili nesto slicno. Ne shvatam kako neko moze radi sramote i komsiluka ubiti zivo dijete.
U jednom bh. gradu je djevojka zatrudnila, nije od sramote smjela ni abortirati. Rodila je dijete kuci, majka i ona su ga poslije poroda ugusile i bacile u kantu. Neko je to, slucajno, vidio. Sjecam se da se pricalo kako je ona krila tu trudnocu, oblacila siroke majice i slicno.
eto, vidis cega se sjecas. btw, bez pritiska i sa strane, nije tesko znati sve. medjutim, upravo te price i stvaraju pritisak koji neka od ovih majki (nije nemoguce ni da je ona mlada ili maloljetna) ne mogu prebiti preko svojih ledja. zasto/kako je druga prica, ali ukoliko zaista zelimo smanjiti broj ovakvih slucajeva, bilo bi bolje da se malo po malo rjesavamo mahalanja.
Ne kontam kakve veze ima mahalanje sa ubistvom jer ako me logika i dalje sluzi ovo je pravo, jezivo ubistvo!
I sta sad, ako se smanji mahalanje, budale nece ubijati djecu, nece biti silovanja, nece biti kriminala, pljacki? What?
opet odosmo u crno-bijele ekstreme. ipak se ne svodi sve u zivotu na "ukljuceno/iskljuceno".
izblajhana

Post by izblajhana »

grozno :( :(
otherside

Post by otherside »

Ne odosmo mi u ekstreme Sherlock nego ovaj uzasni dogadjaj koji se nazalost desio u nasem, uslovno receno, komsiluku JESTE ekstrem. Bilo bi prelijepo da se ovakve i mnoge stvari mogu zauvijek "iskljuciti".
Mislim da je etiologija ovakvih jezivih pojava puno sira od pukog mahalanja.
magnolija

Post by magnolija »

strasno, prestrasno, koja to zvijer moze da uradi :x
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

ne rekoh da nije, ali je mahalanje zasigurno jedan od vaznijih faktora.
danas

Post by danas »

otherside wrote: Mislim da je etiologija ovakvih jezivih pojava puno sira od pukog mahalanja.
mozda i jeste, mozda i nije. u sredinama gdje mahala ne ispira usta curom koja je rodila a nije udata; u sredinama gdje na nju i familiju joj u nje nece komsije pokazivati prstom i saputati im iza ledja dok su zivi; u sredinama gdje takva majka i dijete mogu imati normalnu egzistenciju... ovaksve se stvari ne desavaju svako malo... :(
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Mogli su ga ostaviti pred dom na Bjelavama. Ovako. Životinje se bolje odnose prema potomstvu nego neki ljudi. Onaj koje to uradio zasluzuje da se za ovaj slučaj skine moratorij na smrtnu kaznu i da ga ubiju kao zeca za primjer drugima. :(

Sada sam sve vise uvjeren da bi se trebao uraditi pritisak na pravosudje da se ovdje dosudi smrtna kazna. Naravno ako se nadju počinioci.

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=2934&meni=6
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

01.12.2006 - U sarajevskoj općini Novi Grad u kontejneru pronađena mrtva muška beba, policija moli za pomoć
Sarajevo • FTV

U ulici Džemala Bijedića 93, općina Novo Sarajevo, pronađeno je u kontejneru mrtvo muško novorođenče u PVC kesi, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo. Pošto je obaviještena policija, njeni službenici su na licu mjesta zatekli ekipu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, gdje je konstatirana smrt djeteta. Tijelo je prevezeno u prosekturu Bare radi obdukcije. Službenici policije nastavljaju rad na rasvjetljavanju krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršilaca. Mole se građani za pomoć te ako imaju ikakve informacije o tome, da jave na brojeve telefona 122, 033 206 666 ili 207 777 ili u bilo koju policijsku stanicu.

Evo i ovo. ako neko nešto zna neka ne suti... :sad:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

danas wrote:
otherside wrote: Mislim da je etiologija ovakvih jezivih pojava puno sira od pukog mahalanja.
mozda i jeste, mozda i nije. u sredinama gdje mahala ne ispira usta curom koja je rodila a nije udata; u sredinama gdje na nju i familiju joj u nje nece komsije pokazivati prstom i saputati im iza ledja dok su zivi; u sredinama gdje takva majka i dijete mogu imati normalnu egzistenciju... ovaksve se stvari ne desavaju svako malo... :(
Sto znaci da jos uvijek zivimo u 19. vijeku.
danas

Post by danas »

Hierarchia wrote:
danas wrote:
nazalost, u mnogim stvarima -- da...
a da ne bude zabune -- individualnu krivicu ne umanjujem. pa ako vec nije htjela dijete, ne mora se isto po rodjenju ubiti i baciti u hajfis... :roll: ima ustanova... ostavi ga tamo ako vec nemas drugog izlaza... da bog sacuva i sakloni... :( :roll: :(
Hierarchia

Post by Hierarchia »

danas wrote:
Hierarchia wrote:
danas wrote: mozda i jeste, mozda i nije. u sredinama gdje mahala ne ispira usta curom koja je rodila a nije udata; u sredinama gdje na nju i familiju joj u nje nece komsije pokazivati prstom i saputati im iza ledja dok su zivi; u sredinama gdje takva majka i dijete mogu imati normalnu egzistenciju... ovaksve se stvari ne desavaju svako malo... :(
a da ne bude zabune -- individualnu krivicu ne umanjujem. pa ako vec nije htjela dijete, ne mora se isto po rodjenju ubiti i baciti u hajfis... :roll: ima ustanova... ostavi ga tamo ako vec nemas drugog izlaza... da bog sacuva i sakloni... :( :roll: :(
Naravno. Upravo je to mjera ljudskosti - izboriti se sa svim tim predrasudama i pricama i podariti zivot malom stvorenju. Ipak je to pitanje covjecnosti. Da budem iskrena, mislim da ti ljudi nemaju ni trunke etike i morala i bili bi sutra spremni ubiti bilo koga. To nema veze sa mentalitetom i zatucanoscu.
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

danas wrote:
I prije su mi tvoji komentari bili odvratni, ali ovo je dno dna. Pokušavaš opravdati neku zvjer koja je udavila svoje dijete time što sredina osuđuje bludništvo?! FUJ! :x
Sogan

Post by Sogan »

Gargamel wrote:
danas wrote:
I prije su mi tvoji komentari bili odvratni, ali ovo je dno dna. Pokušavaš opravdati neku zvjer koja je udavila svoje dijete time što sredina osuđuje bludništvo?! FUJ! :x
Gargamel, jasno je Danas rekla da ne pokusava umanjiti individualnu krivicu pocinioca! A socijalni kontekst je sasvim logicno, cak u ime pravde i neophodno pomenuti, jer u okviru njega se po srednjovjekovnim standardima zacece djeteta u izvanbracnim okolnostima definise upravo kao sto ga i ti okarakterisa: 'bludnistvo'! :x
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Gargamel wrote:
danas wrote:
Mislim da je nisi razumio. Procitaj i njen naredni post. :roll:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

"Ukljuceno/iskljuceno" rides again.
debela

Post by debela »

cedomorstvo ili postporodjajna psihoza?

uvijek me interesovalo kako razgraniciti.
otherside

Post by otherside »

U sudskoj medicini postoji element jako bitan za donosenje sudsko-medicinskog zakljucka a zove se "okolnosti dogadjaja".
Tu je i odgovor na pitanje cedomorstvo kao socijalna kategorija (mada se uzasavam od ovog termina) ili postporodjajna psihoza. Izmedju ostalog...
debela

Post by debela »

otherside wrote:U sudskoj medicini postoji element jako bitan za donosenje sudsko-medicinskog zakljucka a zove se "okolnosti dogadjaja".
Tu je i odgovor na pitanje cedomorstvo kao socijalna kategorija (mada se uzasavam od ovog termina) ili postporodjajna psihoza. Izmedju ostalog...
mozes li nam detaljnije objasniti ovo? te okolnosti.
SaraLe

Post by SaraLe »

:( :( :( :( :( :( :(
Ljudi, kako se mozete na ovakvoj temi prepirati i svadjati :sad:
MuaDib

Post by MuaDib »

Prepucavanjima nekih forumasa nikad kraja. To je ipak beba, ljudsko biće, a ne krpena lutka.
Ovo je necuveno, neki ne mogu imati djecu, a ona rodi i zadavi. Ni otac djeteta nije nista bolji.
Dabog mili sacuvaj...
:( :( :( :( :( :(
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

LOMAČA!!
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Hierarchia wrote:
danas wrote:
Hierarchia wrote: Sto znaci da jos uvijek zivimo u 19. vijeku.
Naravno. Upravo je to mjera ljudskosti - izboriti se sa svim tim predrasudama i pricama i podariti zivot malom stvorenju. Ipak je to pitanje covjecnosti. Da budem iskrena, mislim da ti ljudi nemaju ni trunke etike i morala i bili bi sutra spremni ubiti bilo koga. To nema veze sa mentalitetom i zatucanoscu.
Naravno, (skoro) potpuno se slazem. Medjutim, svako civilizirano drustvo poznaje kategoriju "umanjene uracunljivosti". Iako se pod njom u praksi svasta nesto "prodaje", bas kao i sa svakim dobrim principom, odgovor ne lezi ni u huskanju "naa smrrrrt", kako to neki i ovdje izgleda shvataju. Jer, i za potonje ne treba bas previse te iste ljudskosti.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ovo se desava stalno i ne znam sto se toliko snebivate...ubistvo ko i svako drugo. ni prvo ni posljednje...ljude ubijaju na svakom koraku oduvijek.

uvijek sam se pitao sto se ljudi vise pale kada bude ubijeno dijete nego neko od npr 35 godina? nema tu neke velike razlike...ubistvo je ubistvo.

a na kraju, ako je cedomorstvo (vjerovatno jeste) to je puno lakse krivicno djelo od ubistva.

doduse, ako je majka imala saizvrsioca u liku svoje majke (najcesce) onda je saizvrsioc odgovoran za ubistvo a ne cedomorstvo, jer se ono odnosi samo na majku novorodjenceta.

elem, najsmijesniji su mi ovi koji nesta spominju neke lomace, smrtne kazne i slicne budalastine. Ohanite malo..ko ste vi da sudite drugim ljudima?
Sogan

Post by Sogan »

Vasionski jebac, puno je manja vjerovatnoca da dijete isprovocira ubitstvo a jos manja da se odbrani od pokusaja istog...
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ma to nema nikakve veze sa bilo cim...moze to biti neko ko nije ni znao da ga neko hoce ubiti npr trovanje.

sustina je u tome da se ljudi napale...ponesu ih emocije. Hvala bogu pa nam vi ne sudite...
Post Reply