POLIGAMIJA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: mejded je medjed hebga :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

B.Medjed wrote::shock:
Ja jedva s ovom jednom na kraj izlazim! Kad pomislim da bi se mogla multiplicirat' :shock: odma' me strecne nesto.
Mada se ne moze poreci da takva vrsta zajednice veoma dobro funcionira u nekim sredinama, kao sto je recimo Kokoshinjac, ja sam osobno protiv Polipunicadije!
ja bih samo da ponovim :D ovo o kokosinjcu :D :D
King Kikapu

Post by King Kikapu »

draza mi je serijska monogamija
sojka

Post by sojka »

Poligamija je raspostranjena kod zivotinja. A sad se brane stavovi da se vratimo u feudalizam ili?:)
Poligamija moda ? :lol:
danas

Post by danas »

sojka wrote:Poligamija je raspostranjena kod zivotinja. A sad se brane stavovi da se vratimo u feudalizam ili?:)
poligamija ne moze biti rasprostranjena kod zivotinja, iz prostog razloga sto se zivotinje ne vjencavaju. poligamija znaci vise brakova; tj., imati vise supruznika... u biologiji moze oznacavati samo vise parenja :-)
sojka

Post by sojka »

danas wrote:
sojka wrote:Poligamija je raspostranjena kod zivotinja. A sad se brane stavovi da se vratimo u feudalizam ili?:)
poligamija ne moze biti rasprostranjena kod zivotinja, iz prostog razloga sto se zivotinje ne vjencavaju. poligamija znaci vise brakova; tj., imati vise supruznika... u biologiji moze oznacavati samo vise parenja :-)
Tita ti? :P
Biologija, a gdje je hemija? :P
danas

Post by danas »

sojka wrote:
danas wrote:
u hemiji postoje samo 'veze' :D od kovelentnih pa tamo do hidrogenskih :D
a o hemijskim reakcijama drugi put :P
sojka

Post by sojka »

danas wrote:
sojka wrote:
danas wrote: poligamija ne moze biti rasprostranjena kod zivotinja, iz prostog razloga sto se zivotinje ne vjencavaju. poligamija znaci vise brakova; tj., imati vise supruznika... u biologiji moze oznacavati samo vise parenja :-)
u hemiji postoje samo 'veze' :D od kovelentnih pa tamo do hidrogenskih :D
a o hemijskim reakcijama drugi put :P
Ok, vazi se danas. A sta cemo sa tezom veza=brak?
danas

Post by danas »

sojka wrote: Ok, vazi se danas. A sta cemo sa tezom veza=brak?
a u kojem paralelnom univerzumu ti zivis? :shock: :roll: :-) :-) :-)
sojka

Post by sojka »

Zemlji. :-) Zar brak ne implicira dobru vezu?
danas

Post by danas »

sojka wrote:Zemlji. :-) Zar brak ne implicira dobru vezu?
ali veza automatski ne implicira brak :-) :-) :-)
sojka

Post by sojka »

O tom nije ni rijec. Pitam o vaznosti hemije i hemijskih reakcija u toj vrsti lancanih "sudara". :-) :lol:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ode @antihakinici tema u hendek... :D
danas

Post by danas »

sojka wrote:O tom nije ni rijec. Pitam o vaznosti hemije i hemijskih reakcija u toj vrsti lancanih "sudara". :-) :lol:
pa dok su lancani, nisu poligamski :D nego ko kolega gore sto napisa -- serial monogamist :D :P
sojka

Post by sojka »

poligamija lanac.
brak veza.
Bar kod mene.
uozo

Post by uozo »

sojka wrote:poligamija lanac.
Nije ba, poligamija lanac. :shock:
Punica treba u lance! :shock: :D
A mogla bi se i svezat' tom vezom! :shock:
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
B.Medjed wrote::shock:
Ja jedva s ovom jednom na kraj izlazim! Kad pomislim da bi se mogla multiplicirat' :shock: odma' me strecne nesto.
Mada se ne moze poreci da takva vrsta zajednice veoma dobro funcionira u nekim sredinama, kao sto je recimo Kokoshinjac, ja sam osobno protiv Polipunicadije!
ja bih samo da ponovim :D ovo o kokosinjcu :D :D
...ima koka i van kokošinjca što bi uvaženi gosp. Balašević rekao....

"....A koke, čudne 'tice, uvek im srce kuca
Za nekim grubijanom koji jih dobro kljuca

Za njega nisu bile samo koke slatke
Ne, taj je skak'o i na guske i na patke
A tek na ćurke, čim je bilo neke šanse
Princip je isti, sve su ostalo nijanse......"

....a slažem se sa Medjedom.....nedaj Bože dvije k'o što si ti u haremu..... :) :P
vatrogasac

Post by vatrogasac »

B.Medjed wrote: .... i ima jedno 17 zena, ....
...i taj Turčin, Kurd, šta je već.....nije u šerijatski dozvoljenom braku....
sember

Post by sember »

..i taj Turčin, Kurd, šta je već.....nije u šerijatski dozvoljenom braku

Ma cojk skonto sto bi horoz bio bolji od njega 8-)
sember

Post by sember »

Ups!!!
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

SiSaJuMe wrote:Kazes POLIKURCADIJA je stvar POTREBE a ne IZBORA? Uz obrazlozenja da zivimo u pecinama u kojima su muskarci fizicki sposobniji izdrzljiviji i snazniji da opstanu. Ma mojne mi shuplje,. O reprodukciji da ne govorim,. Jel nas to malo ima? Jeli cilj da jedan muskarac u godini dana napravi 5-6 djece. Ko da smo zecevi. Care moj POLIKURCADIJA ti je BOLEST I PERVERZIJA.
Zar nepostoje bogate zene na svijetu ,. ama toliko bogate da mogu izdrzavat 5-6 muskaraca. Za reprodukciju nebrini nije potrebna. Eto ona bogata a ovi muskarci prosijaci i ona ih spasi da neumru na ulici. Ne to nemoze, ni pod razno.
O pravima zena u Islamu vrlo dobro mi je poznata prica o dva svjedoka: "Jedan covjek i dvije zene"
I sam kazes 'tesko zemlji koju zena predvodi" One bi gledale da IZBJEGNU sukob a ne kao sto to treba ratovat. Molim te procitaj jos jednom sta pises.
"treba" tj. raspaljivati politicke / religiozne razlike dok ne dodje do sukoba...

Engleska je uspjesno ratovala pod Kraljevima. Dosle 'pishe' i ratovi se smirili. Pa molim te ljepo jel se treba ratovati i diciti se Engleskoj sa osvajanjima i ugnjetavanjima tih kolonija. Jesil ikad imao priliku razgovarat sa ljudima iz tih kolonija. O njima , njihovim zivotima pod tom Engleskom,. il nekom drugom osvajackom drzavom.

I za kraj kazes da nepravis diskriminaciju medju spolovima?
Da skratim POLIKURCADIJA je van svake pameti.

Ps: jedino sto mi se svidja iz tvog komentara je pozdrav na kraju;
Mir svima,. :-D
ma nisi to skon'to ba, ono za "treba" ratovati je SARKASTICNO receno, kao i pominjanje neke izreke pripisane Muhammedu (to "tesko zemlji koju zena predvodi") a koja nema veza s vezom, niti je on to rek'o.

cijeli tekst je iznosio OBJE strane poligamije tj. "za" i "protiv" pa je zakljuceno (bar s moje strane) da je poligamija imala neku "svrhu" nekad davno, ali ne vise, ne danas.
mozda ako procitas pocetni tekst jasnije ce biti.

hvala na komentaru, u sustini isto govorimo
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Fair Life wrote:
KOGOD KADGOD wrote:...
Govorili smo o OPADANJU POPULACIJE MUSKARACA pri cemu mnostvo zena ostaje nezbrinuto a i POTREBA za povecanjem populacije postaje "hitna".
... mir svima
Svasta ??! Muskarac zbrine zenu ??
takodje: iznosenje obje strane "za" i "protiv" i odnosilo se na neke DAVNE potrebe a ne danasnje. pazljivije pratite, molim vas,

jer se slazemo u jednom - poligamija nema nikakve svrhe ni smisla DANAS, pa se nema o cemu raspravljati ako se slazemo, kuzis?
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
SiSaJuMe wrote:
I za kraj kazes da nepravis diskriminaciju medju spolovima?
Da skratim POLIKURCADIJA je van svake pameti.
valjda je ipak u pitanju polipic*ijada... njih je vise, a ne quraca... :roll:
to se u tekst u POTRVDRILO, bio je odgovor na pitanje "zasto zena ne moze imati 6-7 muzeva"

pa sam iznijela argumente "za" i "protiv" pri cemu je zakljuceno da je glupo i besmisleno

trebate se navici na "debatu" kakva trebe da bude - tj. da se iznesu argumenti "za" i "protiv" nekog stava (ili izjave) pa se izvuce zakljucak na kraju.

vecina su navikli samo da iznesu argumenta ZA ili samo argumente PROTIV a to nije debata u svojoj cjelosti (tj. po pravilima argumentacije)
KOGOD KADGOD

#49 Re: POLIGAMIJA

Post by KOGOD KADGOD »

digger wrote:
KOGOD KADGOD wrote:Poligamija je samo prihvatljiva (naglasavam prihvatljiva a ne preporucena) u Islamu. Odvajkada se praktikovala poligamija medju religijama kao i medju adetima (obicajima) razlicitih zemalja i drustvenih zajednica....
Nadjoh ovo pa ne znam da li je stvarno u Kur'anu:

Quran {4:3}: “…marry women of your choice who seem beautiful to you, two or three or four”

Pa i ovo:

Quran {4:34}: Men are superior to women because Allah has given them more preference than to women, and because they financially support them. Therefore the righteous women are devoutly obedient, and guard in (the husband's) absence what Allah would have them guard. As to those women on whose part you fear that they do not obey you, admonish them, avoid making sex with them (as a form of punishment), and beat them; but if they return to obedience, seek not against them Means (of annoyance): For Allah is Most High, great (above you all).
da, o TAKVIM prevodima se i preznojavam ovdje jer nisu PRECIZNI.

jedini prevod na Engleski, od strane nekog kome je arapski MATERNJI jezik a engleski PROFESIONALNI, je DO SADA od Dr.R.Khalifa.

Yusuf 'Ali je INDIJAC kome je engleski drugi a arapski treci jezik - a prevodi Qur'an... zato dolazi do gresaka (koje Dr.Khalifa i izricito naglasava na kraju svog prevoda) ,

Pikhtall je Englez kome je arapski drugi jezik ali ne PROFESIONALNO (tj da je godinama studirao arapsku gramatiku, literaturu, fiologiju opcenito)

dok je Dr.R.Khalifa arapski studirao filoloski, literarno, gramaticki tj. kompleksnije, a engleski studirao godinama na isti nacin i profesionalno ga koristio mnogo godina u SAD.

ovim mojim ucestvovanjem na forumu i pokusavam da svratim paznju, koliko mogu, da se ne oslanjamo DOSLOVNO na postojece prevode osim na one koji su prevedeni od strane profesionalaca arapskog kako i drugog lezika na koji se prevodi

npr. Besim Korkut je ucinio veliku uslugu time sto je preveo Qur'an na nas jezik, ali zaista ima dosta nepotpuno tacnih prevoda nekih rijeci i izraza... ima i ovan "noviji" sto su finansirale vehabije, sa "ugradjenim" tumacenjem zasnovanim na hadisima - taj bih jos manje preporucila...

i sama godinama studiram arapski i trazim sto precizniji prevod - i do sada od Reshad Khalife nalazim najpreciznijim (koliko se moze prenijeti znacenje jednog tako znacenjima bogatog jezika kao sto je arapski, hebrejski (armenijski) itd...

pod nadzorom dr.Khalife su sacinjeni i malajski, perzijski i turski prevodi (onih koji su prevodili a s njim se konsultovali oko svake nejasnije rijeci) dok ga nisu 1989-te upucali ekstremisti (neki pripadnici tradicionalne (da ne kazem vehabijske) grane islama)... na gubitak svim savremenim i intelektualno naprednim muslimanima... takodje se moze naci "Free Thinking Muslims" ili tako nesto, web-site iz Jordana ili neke druge arapske zemlje, nisam sigurna, a ima i mnogo drugih, samo sto su nasi krajevi (kao i druge muslimanske zemlje) bili manje-vise izolovani od pristupa ovim suvremenijim interpretacijama do pojave i prosirenja interneta

hvala na komentaru :)

p.s.

znas kako smo govorili o POSTEPENOSTI Objave, jer se niko "preko noci" ne moze promjeniti?

sa vecinom socijalnih problema, koji su bili tako duboko ukorjenjeni, kao poligamija, robovlasnistvo, mnogobostvo ili na primjer ALKOHOL - promjena / zabrana se POSTEPENO sprovodila, tako da neki ajeti koji su objavljeni RANIJE su se odnosili na rane stadije promjene, dok naki kasnije objavljeni (kao ono gdje Bog kaze da je bolje JEDNU zenu imati) su se odnosili na vrieme kada se svijest ljudi "privikla" na novi kriterij "normale" kao i na buducnost (tj danasnjicu) a i daljnu buducnost kada ce nove generacije shvatati ajete u svjetlu njihovih dostignuca i saznanja
Last edited by KOGOD KADGOD on 02/12/2006 23:30, edited 1 time in total.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

jao, kad bi mi zene mogle imati 5-6 muzevaaaaaaaaa :D
jedan baca smece, drugi kuha, treci pegla... a ja svaki dan udarim dzadu po gradu :D
Post Reply