VEHABIJSKA FITNA

Rasprave o vjerskim temama.
Cupava

#26 Re:

Post by Cupava »

KOGOD KADGOD wrote:Imali smo priliku vidjeti da je dosta forumasa svjesno opasnosti vehabijske ideologije po razvoj drustvene zajednice. Neki jos uvijek drze da "nista" neji lose sto neki slijede Islam na taj nacin dokle god ne namecu drugima i ne diraju one koji zive drugacije.

Zelim podijeliti svoje iskustvo sa ONIMA KOJI ZIVE "PO SERIJATU" TJ. PO TUMACENJU ISLAMA KAKO SE TO PRETSTAVLJA U KNJIGAMA IZ S.ARABIJE, I OSTALOJ LITERATURI KOJA ZASTUPA EKSTREMIZAM... Sa vama sto vas zovu VEHABIJE a sto sebe smatrate samo DOBRIM MUSLIMANIMA.

Vec sam neke od svojih iskustava navela ukratko ranije. Zaista sam bila, i uvijek to bivam, iskrena u mom pokusaju da budem sto "bolji" vjernik.

Preko godina koje sam provela ziveci do u detalj "po pravilima" islama "ala" Abdul-Wehhab, svasta mi se desavalo i svakakve izbore koji su uticali na moj cijeli zivot sam pravila u okviru hadisa i njihovih tumacenja...

Nista mi nije zao, vec sam to pomenula.

Jednog jeste. I zato zelim da potsjetim ljude koji smatraju da je hadis "obavezan" i da je nacin zivota "ala Wehhab" pozeljan.
NEKE STVARI SE MOGU ISPRAVITI I POVRATITI. NEKE NE MOGU NIKAD.

Pod utiskom raznoraznih hadisa, moj zivot je tekao kao i zivot onih na Trebevicu ili gdje sve ne praktikuju ekstremizam. Samo u milionskoj metropoli.

Nisam imala TV, i to ga nisam prodala, nego BACILA u smece razbijenog, da se ne bi ja "ogrijesila" sto bi neko drugi gledao "haram" mojim "sebebom".
Nisam svome sinu od 2-3 godine citala slikovnice jer su imale "haram" slike, pricala sam mu samo price, pa ni dan danas nije ljubitelj knjige.
Svega sam se "pazila"...
Neka, i to se moze promjeniti, i promjenilo se (osim sina).

Po hadisu da su slike zivih bica zabranjene i "onaj koji slika ce biti prozvan na Sudnjem Danu da udahne zivot naslikanom". [
b]Imala sam puno slika iz djetinjstva i djevojastva kao i sa vjencanja koje sam sa sobom ponijela kada sam se udala. Grizla me je savjest sto drzim te slike[/b].
Nisam se slikavala i iz tih desetak godina nemam slika, osim nekoliko sa hadzdzeva, i sa nekih vjencanja gdje nisam znala da me slikaju.
Nejse, misleci na to sto je "poslanik rekao", i htijuci da se sto manje "grijesim" jednog dana sam, sa svojih 23 godine, sve slike sabrala i spalila da me niko nikad ne vidi "bez hidzaba" a i da mi ne bude sudjeno radi posjedovanja slika "zivih bica" posto je "poslanik rekao" da se ne smije to...

SAMO MI JE TIH SLIKA ZAO... NIKO MI NE MOZE NADOKNADITI TO. PAR DUPLIKATA STO MI JE MATI DONIJELA JE SVE STO IMAM SADA. DJECA ME PITAJU IMAM LI SLIKA KAD SAM BILA MALA... I JA BIH DA SE VIDIM I UPOREDIM SA SVOJOM KCERKOM JER SVI KAZU DA LICIMO... NE MOGU.

NE ZATO STO NAM BOG NIJE DAO DA MOZEMO, DAO JE LJUDIMA ZNANJE KAKO DA ZADRZE USPOMENE.

NE MOGU ZATO STO SAM VJEROVALA NECEMU STO MIJE IMALO AUTENTICNOSTI, SMISLA NITI LOGIKE.
VJERA IMA SMISAO, AUTENTICNOST I LOGIKU.
NEISTINA, RELIGIJE I SEKTE SU TE KOJE JEDINO IDU PROTIV SMISLA I LOGIKE.

Iako mi je zao, prihvatila sam to i ne smeta mi. Puno ljudi je izgubilo sve u ratu, ali ne zato sto su htjeli, ili sami unistili misleci da cine "grijeh".

Ali me srce boli kada znam da ima drugih, isto tako iskrenih ljudi, koji svoje zivote provode na nacin koji im uskracuje nesto sto Bog nije uskratio, i sto Muhammed, Boziji Poslanik, da zivi sada uz nas - ne bi uskratio.

USKRACUJU IM TO ONI KOJI SAMI NE SLIJEDE TO STO PROPAGIRAJU, KOJI SAMI ZIVE LUKSUZNO I DO GRLA U SAMOLJUBLJU I ROBOVI SVOJIH NEFSOVA, I SAMO IMAJU CILJ DA SIRE RAZDOR MEDJU VJERNICIMA KRIJUCI SE IZA "POSLANIK JE REKAO" SA PODRSKOM KJAFIRA KOJI I VLADAJU SVIJETOM ZATO STO SE MUSLIMANI NE MOGU UJEDINITI
.
Naprotiv, Poslanik bi koristio sva dostignuca tehnologije i nauke da ljudima ukaze na vjeru u Boga i na ljepotu zivljenja kao Njegovog Blagoslova. Koristio je sve sto su imali u to doba. Nije hodao ako je mogao jahati kamilu. I to najbolju medju rasnim kamilama. Kao "porshe" medju drugim autima.

Zivite kako hocete, ali znajte da se neke stvari ne mogu povratiti.
Sve ce proci, smrt je iza vrata, ali Bog je rekao "zasto sebi uskracujes ono sto ti Tvoj Gospodar nije zabranio"?...

mir svima...
Meni je jako zao sto Vam se to desilo, te se nadam da ce neko od forumasa ovo uzeti za primjer,savjet i pouku. Moj komsija koji je bio pripadnik vehabijske skupine, je tukao zenu an mrtvo ime a ona jadna po cijeli dan u kuci...zasto,kako niko ne zna.. bio je Vehabija dok je bilo para, sad kad vise para nema..nije vise ni vehabija, nema vise kratkih hlaca, i brade... Iskreno ja jesam muslimanka ali se jezim od Vehabija, i zao mi je sto neko na tako surov nacin iskoristava ljude i predstavlja nas muslimane kao teroriste i slicno upravo zahvaljujuci nekim dogadjajima.
Hvala
Bosanac sa dna kace

#27 Re: Re:

Post by Bosanac sa dna kace »

Cupava wrote: Meni je jako zao sto Vam se to desilo, te se nadam da ce neko od forumasa ovo uzeti za primjer,savjet i pouku. Moj komsija koji je bio pripadnik vehabijske skupine, je tukao zenu an mrtvo ime a ona jadna po cijeli dan u kuci...zasto,kako niko ne zna.. bio je Vehabija dok je bilo para, sad kad vise para nema..nije vise ni vehabija, nema vise kratkih hlaca, i brade... Iskreno ja jesam muslimanka ali se jezim od Vehabija, i zao mi je sto neko na tako surov nacin iskoristava ljude i predstavlja nas muslimane kao teroriste i slicno upravo zahvaljujuci nekim dogadjajima.
Hvala
kad bi mi samo ko reko dje se mogu prijavit i ja da naplacujem za nosanje brade, jel znate mozda hocel mi isplatit sto sam je do sad noso? bil ti mogla pitat tog tvog komsiju?
fatamorgana

#28 Re: Re:

Post by fatamorgana »

Bosanac sa dna kace wrote:
Cupava wrote: Meni je jako zao sto Vam se to desilo, te se nadam da ce neko od forumasa ovo uzeti za primjer,savjet i pouku. Moj komsija koji je bio pripadnik vehabijske skupine, je tukao zenu an mrtvo ime a ona jadna po cijeli dan u kuci...zasto,kako niko ne zna.. bio je Vehabija dok je bilo para, sad kad vise para nema..nije vise ni vehabija, nema vise kratkih hlaca, i brade... Iskreno ja jesam muslimanka ali se jezim od Vehabija, i zao mi je sto neko na tako surov nacin iskoristava ljude i predstavlja nas muslimane kao teroriste i slicno upravo zahvaljujuci nekim dogadjajima.
Hvala
kad bi mi samo ko reko dje se mogu prijavit i ja da naplacujem za nosanje brade, jel znate mozda hocel mi isplatit sto sam je do sad noso? bil ti mogla pitat tog tvog komsiju?
E nemere plaćanje retroaktivno, :lol:
Bosanac sa dna kace

#29 Re: Re:

fatamorgana wrote:
Hvala
e jes ne more mi naumpast rijec retroaktivno,
al ja bi ipak pito, sto jes jes, cujem placaju za nosanje brade,za mrdanje prstom na namazu, za izgovaranje glasnog AMIN posle fatihe, za udaranje zene, pa reko da vidim i za to retroaktivno...
Cupava

#30 Re: Re:

Post by Cupava »

fatamorgana wrote:
Hvala
Ma isplatili bi oni, ali para nema :D
Nele9

#31 Re: Re:

Post by Nele9 »

Za sve su krive vehabije!

Još ženu nisam počeo udarat´, ali ako plaćaju ona i ja ćemo se dogovorit´ pa ću ja to po adetu jednog Allahovog poslanika a.s. učiniti slamčicama (prućem) ako se pika. Ako ne...pa nekada čovjek treba i da pretrpi fiziču bol zarad ljubavi prema novcu.

@bosanac sa dna kace

Kad skontaš ko plaća, javi...skratiću i hlače. Većinom sam u zadnje vrijeme neobrijan pa ću bradu pustit da raste do besvijesti.
Cupava

#32 Re: Re:

Post by Cupava »

Nele9 wrote:Za sve su krive vehabije!

Još ženu nisam počeo udarat´, ali ako plaćaju ona i ja ćemo se dogovorit´ pa ću ja to po adetu jednog Allahovog poslanika a.s. učiniti slamčicama (prućem) ako se pika. Ako ne...pa nekada čovjek treba i da pretrpi fiziču bol zarad ljubavi prema novcu.

@bosanac sa dna kace

Kad skontaš ko plaća, javi...skratiću i hlače. Većinom sam u zadnje vrijeme neobrijan pa ću bradu pustit da raste do besvijesti.
Idi bolan gore u Kralja Fahda dobit ces i po djetetenu oko 100 km, plus na duzinu brade, plus da ti zena bude ko nindja, izadjes komotno na milju maraka, jos ako vise djece navaljas super.... samo trebas skratiti hlace , pustiti bradu i visiti u dzamiji :D
arte.fakt

#33 Re: Re:

Post by arte.fakt »

Cupava wrote:

@bosanac sa dna kace

Idi bolan gore u Kralja Fahda dobit ces i po djetetenu oko 100 km, plus na duzinu brade, plus da ti zena bude ko nindja, izadjes komotno na milju maraka, jos ako vise djece navaljas super.... samo trebas skratiti hlace , pustiti bradu i visiti u dzamiji :D
ovo je kafanska fitna ... !?
Bosanac sa dna kace

#34 Re: Re:

Cupava wrote:
Nele9 wrote:.... samo trebas skratiti hlace , pustiti bradu i visiti u dzamiji :D
to oni vrse prozivku u dzamiji?
a shta cemo mi koji nijesmo u BiH? jel znas kako su rijesili taj problem u vezi prozivke? :shock:
because_of_you

#35 Re: Re:

Post by because_of_you »

Cupava wrote:

@bosanac sa dna kace

Odavno veću glupost ne pročitah :roll: :roll:
Smoki

#36 Re: VEHABIJSKA FITNA

Post by Smoki »

Kliknuh kako bih kao nesto pametno procitao.
A procitah toliko budalastinja da mi je sad zao vremena koje potrosih.
zonbirile

#37 Re:

Post by zonbirile »

KOGOD KADGOD wrote:To je jedno sto pokusavam da na forumu i iskazem...

Nije tesko spoznati da smo pogrijesili (ili da smo dugo bili u zabludi) sta jest tesko je priznati to, prvo sebi (Bogu nema potrebe jer On zna i svjesni smo da zna)...
Pa kad smo prevalili prepreku svog nefsa, onda nam postane prepreka (opet nefsanske prirode) "sta ce drugi reci".
Npr. ako promjenim ti i to, smijace se, rugace se, govoriti (oni koji su bili protiv ekstremizma) "vidi sad je vak'i sad 'naki, sta ce sutra biti", ili (oni sto i sami praktikuju "sunnet" makar i iskrivljen) "steta, bio je 'dobar' musliman pa skrenuo s pravog puta"...

Ako smo ISKRENI bili od pocetka misleci da je time Bog zadovoljan (a ne da bi drugi mislili kako smo "bolji" muslimani od ostalih) onda nije tesko, jer isto kao sto smo se Njemu "pokorli" u onome sto su nas ubjedili je Islam, On zna nasa srca, i i povratak na "pravi put, na srdinu, na kraci put" isto iskreno cinimo da bi smo se pokorili Njemu ali ne radi tumecenja nekih, nego radi onoga sto je On u Svojoj Objavi, iz Milosti, insanu pokazao kao Pravi Put. U rijec insana se moze sumnjati, jer insan je daleko od savrsenosti, ali Bog je Utjelovljenje Savrsenosti i u Njegovu Rijec nema sumnje...

Tek kada se "osnazimo" u svom shvatanju, kada nadjemo mnogobrojne dokaze medju drugima koji su isto tako shvatili koliko je Islam "izoblicen" od strane dominirajuce sekte (kao i drugih manjih), kada Bog otkrije ono sto trazimo (jer kad smo trazili Istinu i "detalje" misleci da je nepojmljivo da je Istina lahka, i vjera jednostavna, da "mora" biti velikih odricanja - nasli smo ih, Bog daje ono sto trazimo) jer trazimo Istinu i SAMO Istinu u njenom najciscem obliku - On nam otvori vrata velikog svijeta Njegovih pokorenika i vjernika koji su sretni i balansirani jer se drze Njegove Rijeci i mudrosti i znanja koje nisu oprecne Qur'anu...

Tada nam se srce ispuni tolikom zahvalnoscu i srecom, da bi vikali sa vrha planine "vratite se Gospodaru!", "vratite se Qur'anu!"....

Vec sam na puno mjesta opisala sta se desi kada to iskazemo... Ali, posto volimo ljude kao Njegova stvorenja, prihvatamo "kamenje" koje na nas bacaju, jer mozda se od stotinu jedan vrati Gospodaru, i vrijedno je i omalovazavanja i svega sto na nas bacaju oni kojima Istina nije u interesu, ili kojima je mrena na ocima i usima (srca) pa ne mogu da vide...

Dobro je "prozivjeti" pa shvatiti sta je bolje, ali jos pametnije je nauciti se na greskama i iskustvima drugih pa imati priliku da zivot provedemo onako kako je najbolje - sredinom.
-------------------------------------------------
ma ja imam jednu falinku u razumijevanju priče.Ako je Bog jedan,kako on posmatra okršaj svojih ovčica,jal robova,svejedno.Bilo unutar iste religije,bilo između religija.
Static-X

#38 Re: VEHABIJSKA FITNA

Post by Static-X »

Ovo se mora ostaviti za pred spavanje kad se ima vise vremena :D
Nele9

#39 Re: Re:

Post by Nele9 »

Cupava wrote:

@bosanac sa dna kace

Pa ima li kakvo ime, konkretno...kome se treba obratiti? Da li se mora imati žiro račun ili takvo nešto? Daje li se šta i za žensku djecu ili se samo muška pikaju?
Dobije li se kakva para ako se obavežem da ću jedno od djece ili ja u mudžahide?
Dobije li se šta ako se pojaviš kao vehabijska opasnost kod Baketa na 60 minuta?
johnny_blazze

#40 Re: Re:

Post by johnny_blazze »

Nele9 wrote:
Cupava wrote:

@bosanac sa dna kace

Pa ima li kakvo ime, konkretno...kome se treba obratiti? Da li se mora imati žiro račun ili takvo nešto? Daje li se šta i za žensku djecu ili se samo muška pikaju?
Dobije li se kakva para ako se obavežem da ću jedno od djece ili ja u mudžahide?
Dobije li se šta ako se pojaviš kao vehabijska opasnost kod Baketa na 60 minuta?
pa sacekaj dok konkurs izadje :mrgreen:
Cholina_Lokica

#41 Re: Re:

Post by Cholina_Lokica »

Nele9 wrote:Pa ima li kakvo ime, konkretno...kome se treba obratiti? Da li se mora imati žiro račun ili takvo nešto? Daje li se šta i za žensku djecu ili se samo muška pikaju?
Hosh da te povezem sa komsijom, nedavno je haman svim nezaposlenim zenama u ulazu ponudio da se zamotaju za 6 stoja mjesecno :D
zonbirile

#42 Re: VEHABIJSKA FITNA

Post by zonbirile »

sad da li daju i koliko ne znam,ali da ništa ne rade,a djece ko braće dalton,pod crtu,to znam.Svi u konfornim stanovima-od čega žive?
Nele9

#43 Re: Re:

Post by Nele9 »

Cholina_Lokica wrote:
Nele9 wrote:Pa ima li kakvo ime, konkretno...kome se treba obratiti? Da li se mora imati žiro račun ili takvo nešto? Daje li se šta i za žensku djecu ili se samo muška pikaju?
Hosh da te povezem sa komsijom, nedavno je haman svim nezaposlenim zenama u ulazu ponudio da se zamotaju za 6 stoja mjesecno :D
Pa neću se ja brate zamotavat´.
Ali ima nekih cura ovde u komšiluku...meni se čini kokuzluk ubi ispod nokata. Možda će one.
zonbirile

#44 Re: VEHABIJSKA FITNA

Post by zonbirile »

dobro 600KM za ninđa dekoraciju,ali koji su uvjeti još.Ne možeš uzeti pare na časnu riječ,ne daju braća lovu tek tako.
bijela

#45 Re: VEHABIJSKA FITNA

Post by bijela »

:-)
Bosanac sa dna kace

#46 Re: Re:

Cholina_Lokica wrote:
daj mene povezi da i ja malo pogledam oci, il im u ovoj sezoni ne treba muskih? :shock:
zonbirile wrote:dobro 600KM za ninđa dekoraciju,ali koji su uvjeti još.Ne možeš uzeti pare na časnu riječ,ne daju braća lovu tek tako.
jes upravu si, od vajkada vazilo ono : ...nema dzabe ni u stare babe
Smoki

#47 Re: Re:

Post by Smoki »

Cholina_Lokica wrote:
sto ga ti slaga a ni trepnula nisi
because_of_you

#48 Re: VEHABIJSKA FITNA

Post by because_of_you »

:lol: :lol: :lol:

Nefsun, legendo :kiss: :thumbup:
bijela

#49 Re: VEHABIJSKA FITNA

Post by bijela »

meni je ovaj zakon 8-)

Image
mrtva kokoš