ČEŠKI SAN ZA GASTARBAJTERE: Uvreda ili životna šansa?

Ukoliko ti ponude dobro plaćen posao u tvojoj struci u Republici Češkoj, da li bi pristao/la:

DA
31
79%
NE
4
10%
MOŽDA
4
10%

Total votes: 39

suncica24

Post by suncica24 »

E ovako, sto se tice Ceske i ceha/cehinja:
- da, cehi i cehinje jos uvijek nose svoju hranu na more
- jos uvijek postoji "komunisticki strah" u glavama ceha i cehinja (izuzetno stedljivi, prilicno suzdrzani i nepovjerljivi)
-ogroman broj svakodnevnih kulturnih desavanja)
- najrazvijenija postkomunisticka zemlja EU (ispred Madjarske, Slovenije...)
- cesi/cehinje obozavaju svoju zemlju i to je nesto sto mslim da bi mogli nauciti od njih
- ceska ambasada za mlade pruza priliku postdiplomskih studija na ceskim drzavnim i privatnim univerzitetima i s obzirom na tradiciju koju ima ceski obrazovni sistem, te jako povoljne uvjete (stipendiranje, ucenje ceskog, pomoc pri upisu i pronalazenju honorarnih poslova...) toplo preporucujem posjetu stranici ceske ambasade
- postoji drustvo cesko-bosanskog prijateljstva "Snjeska" u koje se mogu uclaniti sve zainteresovane osobe i oni organizuju kurseve ceskog (barem su nekad to radili)
- ceski jezik jeste jedan od juznoslavenskih jezika, ali za razliku od slovackog koji je slican nasem, ovaj je dosta tezi (ovo za pipidugudevetku)
- i za kraj, TOPLO PREPORUCUJEM ISKORISTAVANJE PRUZENIH MOGUCNOSTI JER U CESKOJ SE ZAISTA IMA STA VIDJETI, A BOGAMI I STA NAUCITI
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

@sunčica24,
-česi su prije II sv. rata bili ti koji su obalu Jadrana otkrili kao turističku destinaciju
Nisam još pogledao web str. češke ambasade, pa se prijavim na kurs češkog. :kravata:
pirmin

#28 Re: ČEŠKI SAN ZA GASTARBAJTERE: Uvreda ili životna šansa?

Post by pirmin »

Jimmy_The_Saint wrote:Dakle, ovo ne popušta: neki dan u Avazu, danas evo opet na radiju, Republika Češka, inače zemlja-članica EU, nudi legalno useljenje ljudima iz BiH "koji imaju najmanje SSS i mogu naći posao u Češkoj"!

Svako ima svoju sliku Češke, neko je jamačno gore i bio, makar na par dana... No, definitivno, ovo je štoc u oko Jugovićkom kurčenju: "Mi smo jebavali Čeh'nje po Zaostrogu... Oni voze trabante i jedu paradajze što od kuće donesu..." Da ne kenjam dalje tu valjda mitologiju svi znamo.

S druge strane, Češka je zemlja jedne fine male srednjoeuropske kulture koja nam možda i nije 100 % srodna ali svakako jeste bliska, zemlja Kafke i Havela, Čapeka i Hašeka, Kundere i Formana... Jezik sličan našem barem toliko da ga ne moraš kužiti dvije godine da bi išta znao reć'...

Ukratko, haj'mo sad na glasanje :D
Bec pun Ceha,rade za 2 eura na dan a ja da idem u Cesku raditi :-) :shock: :D
Dozvolite pitanje gospodo:
"Jeste`l` vi normalni?"

Jedino moram priznati da su im kurve sasvim u dure. 8-) :D
Jara

Post by Jara »

suncica24 wrote: postoji drustvo cesko-bosanskog prijateljstva "Snjeska" u koje se mogu uclaniti sve zainteresovane osobe i oni organizuju kurseve ceskog (barem su nekad to radili)
Ne organizuju ( nekad davno jesu).
suncica24 wrote:- ceski jezik jeste jedan od juznoslavenskih jezika, ali za razliku od slovackog koji je slican nasem, ovaj je dosta tezi (ovo za pipidugudevetku)
Češki i slovački su zapadnoslavenski jezici a ne južnoslavenski.
Slovački i češki su sličniji međusobno nego slovački sa našim, mada nam je razumljiviji zbog izgovora. Oba jezika su za nas jednako teška , slovački nema nimalo lakšu gramatiku i pravopis od češkog.
suncica24 wrote:- i za kraj, TOPLO PREPORUCUJEM ISKORISTAVANJE PRUZENIH MOGUCNOSTI JER U CESKOJ SE ZAISTA IMA STA VIDJETI, A BOGAMI I STA NAUCITI
:thumbup: Slažem se!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

@primin,
Građ. tesaru je svejedno gdje radi, u Bosni (Nema posla ili niko ne plaća urađeno) ili u Češkoj (Ima posla, a Ambasada kaže: Nađeš li posao, evo ti viza. I to samo za bh. gradjane). Bravo za češku ambasadu, Češku, Čehe i Čehinje! :D
Last edited by PipiDugaDevetka on 24/11/2006 13:21, edited 1 time in total.
dinash

Post by dinash »

zoom66 wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Pričaju svašta, bilesi da je bio Hebrej :lol:
Bismillah!

Bio je musliman.

Bismillah!

:oops::D
nemate vi pojma. bio je slovenc in pika! :D :-)
tux

Post by tux »

Bila je Jugoslavija ispred Cehoslovacke. Bosna sama je bila bolja od Albanije.
Jara

Post by Jara »

dinash wrote:
zoom66 wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Pričaju svašta, bilesi da je bio Hebrej :lol:
Bismillah!

Bio je musliman.

Bismillah!

:oops::D
nemate vi pojma. bio je slovenc in pika! :D :-)
Seveda, slovenski mu je bio maternji.
Ali je znao i češki ( naučio u "škodinim" fabrikama).
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Mislim da ce ovo sto su uradili Česi vrlo brzo uraditi i Poljaci. Tamo u nekim gradovima bukvalno više nema ljudi da rade u bolnicama, školama, tvornicama.

Nedavno sam negdje pročitao izjavu vlasnika jedne tvornice u Poljskoj koji ne može naći radnike iako im nudi, za Poljske uvjete, solidnu platu od 400 Eura. Svi koji su bili sposobni za rad su otišli na zapad. :shock:
Jimmy_The_Saint

#35 Re: ČEŠKI SAN ZA GASTARBAJTERE: Uvreda ili životna šansa?

Post by Jimmy_The_Saint »

pirmin wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Dakle, ovo ne popušta: neki dan u Avazu, danas evo opet na radiju, Republika Češka, inače zemlja-članica EU, nudi legalno useljenje ljudima iz BiH "koji imaju najmanje SSS i mogu naći posao u Češkoj"!

Svako ima svoju sliku Češke, neko je jamačno gore i bio, makar na par dana... No, definitivno, ovo je štoc u oko Jugovićkom kurčenju: "Mi smo jebavali Čeh'nje po Zaostrogu... Oni voze trabante i jedu paradajze što od kuće donesu..." Da ne kenjam dalje tu valjda mitologiju svi znamo.

S druge strane, Češka je zemlja jedne fine male srednjoeuropske kulture koja nam možda i nije 100 % srodna ali svakako jeste bliska, zemlja Kafke i Havela, Čapeka i Hašeka, Kundere i Formana... Jezik sličan našem barem toliko da ga ne moraš kužiti dvije godine da bi išta znao reć'...

Bec pun Ceha,rade za 2 eura na dan a ja da idem u Cesku raditi :-) :shock: :D
Dozvolite pitanje gospodo:
"Jeste`l` vi normalni?"

Jedino moram priznati da su im kurve sasvim u dure. 8-) :D
Pun je Beč i naših nevoljnika koji rade isto što i oni a za iste pare (za koje stvarno sumnjam da imaju veze s mozgom jer i u BiH se LEĐIMA može dobit' jača dnevnica). No, to nije tema ove emisije.

Samo ti sjedi gdje god da jesi, u dure je.
Jimmy_The_Saint

valterbranisarajevo wrote:Mislim da ce ovo sto su uradili Česi vrlo brzo uraditi i Poljaci. Tamo u nekim gradovima bukvalno više nema ljudi da rade u bolnicama, školama, tvornicama.

Nedavno sam negdje pročitao izjavu vlasnika jedne tvornice u Poljskoj koji ne može naći radnike iako im nudi, za Poljske uvjete, solidnu platu od 400 Eura. Svi koji su bili sposobni za rad su otišli na zapad. :shock:
Da, da. A dobri Bošnjo, daj šta daš na ovoj skupoći :D
Sad nam već Poljaci malo glume Francuze, a za još koju deceniju će nam i BITI Francuzi. :lol:
pirmin

#37 Re: ČEŠKI SAN ZA GASTARBAJTERE: Uvreda ili životna šansa?

Post by pirmin »

Jimmy_The_Saint wrote: Pun je Beč i naših nevoljnika koji rade isto što i oni a za iste pare (za koje stvarno sumnjam da imaju veze s mozgom jer i u BiH se LEĐIMA može dobit' jača dnevnica). No, to nije tema ove emisije.

Samo ti sjedi gdje god da jesi, u dure je.
Momcino ne supljiraj,veze nemas o cemu govoris. ;)
Jimmy_The_Saint

A ako ti kažem da sam prije mjesec-dva poprič'o sa građevinskom poduzetnicom iz Beča, između ostalog i o tome kol'ko njeni operativce zarađuju, hoš' i dalje podAjebavat' il' ćeš ponudit' i neki argumenat? 8)
Jimmy_The_Saint

tux wrote:Bila je Jugoslavija ispred Cehoslovacke. Bosna sama je bila bolja od Albanije.
Bosna je još uvijek, al' ne zadugo, možda zeru i bolja od Albanije, a od Rumunije već par godina nije i možda više nikad neće ni biti.

Sa Slovačkom smo još u trci, mada ZAOSTALI. Češka - POJAM.

Kako, zašto, dokle - i to je za neku drugu emisiju.
pirmin

Post by pirmin »

Jimmy_The_Saint wrote:A ako ti kažem da sam prije mjesec-dva poprič'o sa građevinskom poduzetnicom iz Beča, između ostalog i o tome kol'ko njeni operativce zarađuju, hoš' i dalje podAjebavat' il' ćeš ponudit' i neki argumenat? 8)
Jedini argumenti koje ti mogu ponuditi poticu iz cinjenica da u Becu radim vec 4 godine i da krajnje vrijedne Cehe srecem na svakom koraku.
Evo bas ih gledam kroz prozor kako se slomise oko fasade zgrade preko puta. :D
Bas cu ih priupitati,bez podjebavanja,"...cho to radite" :D kad mozete kod kuce robijati. :D

A ti i dalje po onoj rekla-kazala :oops: :D :zzzz: .
Jimmy_The_Saint

Rekoh ti, ne sumnjam da rade. Sumnjam da im je dnevnica 2 eura.

Uostalom, nije sve u novcu, ima nešto i u kvalifikacijama... :D
Dezze

#42 Re: ČEŠKI SAN ZA GASTARBAJTERE: Uvreda ili životna šansa?

Post by Dezze »

Ja bih prvi isao. Ionako ce ovdje opet rat. Kadli-tadli (u narednih 40 godina). A nesto mi zao sebe i nerodjene djece :D
Post Reply