mIRCerka wrote:Liberalism wrote:Kad bi znala koliko se djece rodilo u proteklih 10 godina na podrucju koje ce biti poplavljeno HE Ustikolina sve bi ti bilo jasno

Lijepo je Demir rekao da Neretva ne pripada samo Bjelimicima i Glavaticevu.
Tako isto ni Drina ni Una ne pripadaju samo IB tj WB.
Ali tesko je to shvatiti. Bitno je da JA IMAM PARE SAD i ko jebe ostale.
PS Mozes li mi ti, tako elokventno objasniti, zasto nam trebaju nove elektrane?
1. Izvozimo struju (sto meni, jednoj djevojcici, signalizira da je imamo dovoljno)
2. Poskupljujemo struju (ko biva "mora se pratiti
trend kretanja cijene energenata u svijetu" kao da struju uvozimo ko gorivo)
3. Sa vise elektrana, sto hidro sto termo, nama POVECAVAJU cijenu struje, umjesto da "prateci trend u svijetu" kad ima veca konkurencija, ili veca proizvodnja, ista usluga, odnosno proizvod bude jeftiniji.
Ja tu fakat nista ne kontam.
1. Imamo, međutim struja k'o struja, i kako je nekad izvozimo jer imamo viška, tako smo je prisiljeni uvoziti ako imamo manjka. I ja sam laik i mutno mi je to, al' imam inženjera po kući se vrte, sigurno i ovdje ima takvih, pa daj nek' to malo pojasne. Kol'ko znam RS navodno više uvozi a F više izvozi al' i ovo je relativno i promjenjivo u sekundi. Osim toga, kol'ko god struje izvezli - malo je, s obzirom na uvozno-izvozni deficit koji je KOTASTROFA! A struja je među rijetkim stvarima koje još uvijek nismo zaboravili proizvodit' i za koje imamo bukadar sirovina
2. To im je budalaština, bezobrazluk i mrtva demagogija! Naime, radi se o tome da sve tri bh. elektroprivrede drže MONOPOL na svojim terenima, i DERU GRAĐANE KAKO HOĆE, a zauzvrat finansiraju institucije ZVANIČNO, a vladajuće političke stranke NEZVANIČNO. E sad, kad bih vam rekao da je sistem razrađen pod okriljem KPJ, te da je još tada partija muzla narod putem ove uvažene institucije, vi bi skoč'li za vrat... No, dobro, skočite

Nema to veze sa svjetskim tržištem, netom nakon rata KW za izvoz Talijani su plaćali 4 feninga, KW utrošen ovdje privatni poduzetnici plaćali su 12 feninga, a domaćinstva sjeti se sama, ja zaboravio. Tako to i dandanas hoda, samo u međuvremenu se ukaz'o Vuk EFT Hamović koji iz Londona mešetari bosanskom strujom....
3. Vidi pod 2. taman da sve elektrane u BiH propadnu i zatvore se, presudan bit će mehanizam UZIMANJA LOPATOM za dajdžiće i amidžiće, kao i po pitanju "visokotarifnih roba" koje u BiH niko ne proizvodi, ali mnogi naplaćuju.
E sad ako mene pitate jesam li za HE ili ekologiju... Ne znam, rafting je merak, al' sitna se tu para vrti... Mislim da je "ekologija" sebičnija priča, valja toj djeci i nekakvu jebenu PRIVREDU graditi, da je fol rađati se u netaknutoj prirodi još bismo k'o prailiri živjeli u zemunicama i sojenicama ispod piramide, jedino sam protiv toga da dileri oružjem na trehu prelaze u branšu hidrogradnje, kao paravan za slovenačke folere.