Eto vas

@VanBasten, samo se produzi dalje poljem (pored potoka) i dodje se haman skroz do grebena (kraj onog polja gdje je studeni potok) prema Vodenicama, a sa druge strane ides za Lukomir (sumski put).
Moderator: anex

1. JesteBeatriceWL wrote:Danas čitam na Sarajevo-X u neki članak o Lukomiru. Možda je neko od ovdje prisutnih i postavio ga![]()
Elem, godinama već slušam o Lukomiru. Prvi put otkako sam živjela s cimericom arhitekticom koja je sa svojom grupom na faksu u sklopu nekog radnog zadatka proučavala selo.
Budući da ovdje izlgeda sve već probrani penjači razgovaraju , upitaću nekoliko amaterskih pitanja jer imam namjeru pohoditi u selo, put avanture.
Je li mogućno ići sa grupom koja nikad nije prije bila ili mora biti i neko ko poznaje stazu, odnosno koliko je zapetljano sam se snaći?
Do kojeg mjesta je najbolje ići autom, a od kojeg pješice ?
Koliko vremenski ili kilometarski traje pješačka destinacija?
Treba li mi neka mapa ,i gdje se može nabaviti ako postoji ?
( u Sarajevu sam )
sto ti karanana pokvari semuAdmir_1984 wrote:Ja sam otvoren za sve opcije
Kakva crna bruka, 80% stanovnika Sarajeva pojma nema gdje su Sabici, Umoljani i slicnoBeatriceWL wrote:Razgovaram s dobrom drugaricom neki dan i predlažem joj da idemo u Lukomir i kažem joj kako se raspitujem kako stići do gore, a ona mi veli , de bona ne brukaj se po tim forumima, znam ja kako se ide bila sam i obišla sve to. Tako da smo vodiča našle.
No čitam posve zanimljiv članak maloprije na Sa-X u i već razmišljam kako da sve uklopim.
Lukomiroljupcima preporučam čitanje istog.
http://www.sarajevo-x.com/kultura/clanak/100715063
Nazovi 033 217 515 ili 061 222 215. To je planinarski savez BiH i njihov broj sam nasla u knjizi, mozda ti oni mogu dati informaciju.Admir_1984 wrote:Gdje ima ovo kupit i koliko kosta?
knjizara u titovoj pored desert-a, sahinpasic mislim da je. oko 30 km...nije skupo, kad vidim koliko korisnih info za nekog ko se zeli amaterski bavit planinom...Admir_1984 wrote:Gdje ima ovo kupit i koliko kosta?

samo pravosophieEl wrote:da upratim
Ne, kroz crveni klanac je katastrofa makadam. Idi ovim putem što skreče desno uzbrdo u Umoljanima (taj što na desnom dijelu slike ide prema gore), pa ćeš onda izaći na put prema Dugom polju i Lukomiru (lijevo skreneš onda kad na raskrsnicu dođeš jednu). Ili kod Maršala odmah izađeš na makadam onaj u šumi, ali to ti je puno više guslanja u autu (ovdje ti je asfalt do Umoljana).shandrprcSA wrote:je li moguce autom od Umoljana preko Crvenog klanca u Lukomir (slika)? autom bi se islo iskljucivo radi male djece inace bi pjesice![]()
na ovu dionicu mislis?. A isao sam tim putem od Marsala kroz sumu sa biciklom dok ovaj put preko crvenog klanca nisam pa zato i pitam...U svakom slucaju hvala na odgovoruchengaba wrote:Ne, kroz crveni klanac je katastrofa makadam. Idi ovim putem što skreče desno uzbrdo u Umoljanima (taj što na desnom dijelu slike ide prema gore), pa ćeš onda izaći na put prema Dugom polju i Lukomiru (lijevo skreneš onda kad na raskrsnicu dođeš jednu). Ili kod Maršala odmah izađeš na makadam onaj u šumi, ali to ti je puno više guslanja u autu (ovdje ti je asfalt do Umoljana).shandrprcSA wrote:je li moguce autom od Umoljana preko Crvenog klanca u Lukomir (slika)? autom bi se islo iskljucivo radi male djece inace bi pjesice![]()
To je ta ruta, pa možeš spržiti tuda prema Lukomiru, a vratiš se preko Maršala (samo pravo nastaviš tu gdje je raskrsnica za Umoljane), da vide ti djeca malo Bjelašnice šta ja znam...shandrprcSA wrote:na ovu dionicu mislis?. A isao sam tim putem od Marsala kroz sumu sa biciklom dok ovaj put preko crvenog klanca nisam pa zato i pitam...U svakom slucaju hvala na odgovoruchengaba wrote:Ne, kroz crveni klanac je katastrofa makadam. Idi ovim putem što skreče desno uzbrdo u Umoljanima (taj što na desnom dijelu slike ide prema gore), pa ćeš onda izaći na put prema Dugom polju i Lukomiru (lijevo skreneš onda kad na raskrsnicu dođeš jednu). Ili kod Maršala odmah izađeš na makadam onaj u šumi, ali to ti je puno više guslanja u autu (ovdje ti je asfalt do Umoljana).shandrprcSA wrote:je li moguce autom od Umoljana preko Crvenog klanca u Lukomir (slika)? autom bi se islo iskljucivo radi male djece inace bi pjesice![]()