ZAR SE NE STIDITE SEBE SAMIH!!!!!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

black

Post by black »

zasto toliko halabuku niko ne dize kad vide da neko trazi hljeb po kontejneru..vecina svaki dan sretne na ulici ili ispred trznih centara nene ili deduke koji cekaju da im neko da..velika vecina prolazi pored njih kao da i ne postoje..kao da su nevidljivi...volim ja zivotinje i nevolim kad ih neko kinji itd..ali nekad mi je na vrh glave kucica i macica kao da ce svijet radi toga propasti a na te ljude niko ne obaraca paznju...
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

dr.iver wrote::lol:

mrzim i pitare i pitarke

jedino joj halalim ako je dobra

sorry za ot
plitak si ko lavor !
dr.iver

Post by dr.iver »

Meni prije svega nije normalan niko ko ima zivotinju radi ukrasa.
A Ado mi je ujak :lol:
dr.iver

Post by dr.iver »

black wrote:zasto toliko halabuku niko ne dize kad vide da neko trazi hljeb po kontejneru..vecina svaki dan sretne na ulici ili ispred trznih centara nene ili deduke koji cekaju da im neko da..velika vecina prolazi pored njih kao da i ne postoje..kao da su nevidljivi...volim ja zivotinje i nevolim kad ih neko kinji itd..ali nekad mi je na vrh glave kucica i macica kao da ce svijet radi toga propasti a na te ljude niko ne obaraca paznju...
upravo to ja i pokusavam reci....
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

dr.iver wrote:
black wrote:zasto toliko halabuku niko ne dize kad vide da neko trazi hljeb po kontejneru..vecina svaki dan sretne na ulici ili ispred trznih centara nene ili deduke koji cekaju da im neko da..velika vecina prolazi pored njih kao da i ne postoje..kao da su nevidljivi...volim ja zivotinje i nevolim kad ih neko kinji itd..ali nekad mi je na vrh glave kucica i macica kao da ce svijet radi toga propasti a na te ljude niko ne obaraca paznju...
upravo to ja i pokusavam reci....
citajte malo postove...
sojka

Post by sojka »

sa razlikom da pas svakako odanija zivotinja...
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Anka wrote:
dr.iver wrote:to su samo zivotinje, u bangladesu tako postupaju ljudima pa niko ni da trepne obrvom...
E u tome je problem, to nisu SAMO životinje. Zbog takvog stava se i ljudima dešava šta se dešava. Ja ne mogu da izmenim situaciju u Bangladešu, ali mogu u svom okruženju, ili barem, želim da probam da izmenim neke stvari,da pomognem koliko je u mojoj moći, ljudima ali i životinjama i biljkama. Svemu živom.
Zato sam i pisala na temi UG SOS o onom medi sa Vlašica...komentara -dva. A vi u Sarajevu možete da nešto uradite po tom pitanju. Ja sam za tog medu obavestila i svetske organizacije koje se bave zaštitom medveda. No dobro, poziv za pomoć medi sam napisala u vreme kada je ovde postavljena veoma interesantna tema o veličini i važnosti ženskih sisa. Komentara iha haj!
Toliko o ljudima i ljudskim interesovanjima. Žalosno... :sad:
Anka, u nasoj zemlji (kao sto vidis iz prilozenog), zivotinje jesu SAMO bica koja nam za nesto sluze. Njih nista ne boli, one ne osjecaju niti imaju potrebe. To je jos uvijek tako jer je svijest ostala u sistemu kada je lov bio sport, a zivotinje sluzile da unaprijede najpametnije bice u svemiru - Covjeka.
Kod nas jos ne postoji svijest o tome (kao ni svijest o ljudima,cistoj okolini itd.), pa ni zakonska regulativa. U ustavu zemalja EU zivotinja kao zivo bice stoji ravnopravno sa covjekom i zasticena je po svim kategorijama, kao i covjek. Mislim da ce to biti jedan od uvjeta koje ce BiH morati ispuniti da bi makar primirisala, a do tada - ko zna koliko ce zivotinja zavrsiti u dr.Iverovim rukama, koliko ce macica i kucica umrijeti od zime napolju.
rim-la

Post by rim-la »

PITARKA_SA wrote:
rim-la wrote:
legionarka wrote:Taj gornji komentar za Kinu necu ni da gledam..
A nasao ih je neki momak koji je baca o smece...
A zar ne misliš da ih nije mogao naci i neki koji je trazio hljeb!
Momak ili djed ili.. ili...
radila sam(volontirala) za kuhinju dvije godine,svaki dan,volontirala za skupljanje novca za djecu Rome,davala novac za svaku mogucu humanitarnu akciju,zvala minimalno 20 puta na svaki broj kada je u pitanju neko bolestan,skupljala od vrata do vrata pare za udzbenike djeci izbjeglicama i djeci bez roditelja..po cemu zakljucujes da me boli uho za ljude???
ja samo imam i dodatnu brigu za zivotinje,bas zbog toga sto smo "mentalno jaci" moramo i mozemo misliti na njih!vrlo logicno,vrlo humano i vrlo NORMALNO!
Ma jasno mi je (imam ih troje)(cuka naravno) Al mislim da trebamo sve nahraniti. A de se zapitaj je li ove životinje po ulici hodaju samo zato što su ostavljeni? Ovo sto govorim je zato sto primjecujem da su ljudi poceli stavljati zivotinje ispred ljudi.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

PITARKA_SA wrote:
dr.iver wrote::lol:

mrzim i pitare i pitarke

jedino joj halalim ako je dobra

sorry za ot
plitak si ko lavor !
:lol: :lol: :lol:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Pa zato jer ne dize ni oko zivotinja. Ko moze gledati kako malo kuče umire na ulici, cvileci i moleci pogledom za pomoc, moze bez ikakvih skrupula gledati i dijete, starca, itd. Vrlo je logicno, black.
rim-la

Post by rim-la »

Potpisujem!
black

Post by black »

Hierarchia wrote:
Pa zato jer ne dize ni oko zivotinja. Ko moze gledati kako malo kuče umire na ulici, cvileci i moleci pogledom za pomoc, moze bez ikakvih skrupula gledati i dijete, starca, itd. Vrlo je logicno, black.
H. slazem se ja sa tim i razumijem ja to vrlo dobro..

Čovjek je pošao u šetnju. Bilo mu je toplo pa je otkopčao nekoliko dugmadi na svojoj košulji. Iznenada, nešto mu privuče pažnju.
Ugledao je golubicu: bježala je ispred sokola. Golubica vidje čovjeka, poleti k njemu i zavukavši se, sakri se ispod čovjekove košulje. Bila je toliko uplašena da je čovjek na svojim grudima mogao osjetiti njeno srce kako ubrzano kuca. Bio je siguran: "Moram je spasiti!"
No, soko je vidjeo šta se dogodilo. Sletio je na granu jednoga stabla i rekao čovjeku:
"Kako možeš tako nešto uraditi? Kako mi možeš moju opskrbu oduzeti?"
Čovjek se zbuni. Zapita se:
"Šta da radim? Jednostavno osjećam da moram golubicu zaštititi, ali, s druge strane, soko ima pravo – ne smijem mu oduzeti ono što mu pripada."
Razmišljao je jedno vrijeme, a potom se odlučio. Čovjek je odabrao jedinu mogućnost koja mu je odgovarala. Jedino što je mogao uraditi. Otkinuo je komad vlastitoga mesa i dao sokolu.
Ne mora uvijek biti, da imamo odgovore na sve probleme i na sva pitanja. Ali, veoma često, kada mislimo da ne možemo ništa uraditi, možemo nešto od sebe dati.
Pomoći nekome ne znači od nekoga drugoga uzeti. Već, pomagati znači uvijek biti spreman od sebe nešto dati; nešto svoje podijeliti ili potpuno podariti. Jer, čovjek ne određuje sudbinu, ali sigurno, čovjek može vlastiti položaj, čak, zavičaj vlastitoga duha, u životu odabrati. A tako nešto uraditi, znači sudbinu ispravno razumjeti.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

rim-la wrote:
PITARKA_SA wrote:
rim-la wrote: A zar ne misliš da ih nije mogao naci i neki koji je trazio hljeb!
Momak ili djed ili.. ili...
radila sam(volontirala) za kuhinju dvije godine,svaki dan,volontirala za skupljanje novca za djecu Rome,davala novac za svaku mogucu humanitarnu akciju,zvala minimalno 20 puta na svaki broj kada je u pitanju neko bolestan,skupljala od vrata do vrata pare za udzbenike djeci izbjeglicama i djeci bez roditelja..po cemu zakljucujes da me boli uho za ljude???
ja samo imam i dodatnu brigu za zivotinje,bas zbog toga sto smo "mentalno jaci" moramo i mozemo misliti na njih!vrlo logicno,vrlo humano i vrlo NORMALNO!
Ma jasno mi je (imam ih troje)(cuka naravno) Al mislim da trebamo sve nahraniti. A de se zapitaj je li ove životinje po ulici hodaju samo zato što su ostavljeni? Ovo sto govorim je zato sto primjecujem da su ljudi poceli stavljati zivotinje ispred ljudi.
mislim da aludiras na to da ,ljudi nemaju novca hraniti sebe ,a kamo'l zivotinje?banalizujem,naravno,ako sam fulila poentu posta,ispravi me :)
ja shvatam sta ti hoces da kazes,ali zar nebi bilo bolje da onaj ko nema uslova(hrana,prostor,vrijeme tj,NOVAC)nema ni kucnog ljubimca??
to je problem,sto ljudi nece da shvate da zivotinje nisu samo za razonodu,mazenje ..vec da je to i puno veca obaveza,hranjenje,kupanje,cuvanje,vodjenje brige o njima barem narednih 10-15 godina,jer oni su onda u nasim rukama i totalno ovisni o nama.zar treba da se desava da ih puskama ubijaju po gradovima nase drzave? :(
pozz
debela

Post by debela »

ruka mu se osusila :x :x
Hierarchia

Post by Hierarchia »

black wrote:
Hierarchia wrote:
H. slazem se ja sa tim i razumijem ja to vrlo dobro..

Čovjek je pošao u šetnju. Bilo mu je toplo pa je otkopčao nekoliko dugmadi na svojoj košulji. Iznenada, nešto mu privuče pažnju.
Ugledao je golubicu: bježala je ispred sokola. Golubica vidje čovjeka, poleti k njemu i zavukavši se, sakri se ispod čovjekove košulje. Bila je toliko uplašena da je čovjek na svojim grudima mogao osjetiti njeno srce kako ubrzano kuca. Bio je siguran: "Moram je spasiti!"
No, soko je vidjeo šta se dogodilo. Sletio je na granu jednoga stabla i rekao čovjeku:
"Kako možeš tako nešto uraditi? Kako mi možeš moju opskrbu oduzeti?"
Čovjek se zbuni. Zapita se:
"Šta da radim? Jednostavno osjećam da moram golubicu zaštititi, ali, s druge strane, soko ima pravo – ne smijem mu oduzeti ono što mu pripada."
Razmišljao je jedno vrijeme, a potom se odlučio. Čovjek je odabrao jedinu mogućnost koja mu je odgovarala. Jedino što je mogao uraditi. Otkinuo je komad vlastitoga mesa i dao sokolu.
Ne mora uvijek biti, da imamo odgovore na sve probleme i na sva pitanja. Ali, veoma često, kada mislimo da ne možemo ništa uraditi, možemo nešto od sebe dati.
Pomoći nekome ne znači od nekoga drugoga uzeti. Već, pomagati znači uvijek biti spreman od sebe nešto dati; nešto svoje podijeliti ili potpuno podariti. Jer, čovjek ne određuje sudbinu, ali sigurno, čovjek može vlastiti položaj, čak, zavičaj vlastitoga duha, u životu odabrati. A tako nešto uraditi, znači sudbinu ispravno razumjeti.
Prica je poucna, i slazem se u potpunosti i ja s tobom. Naravno da je bitno vidjeti i nanu koja prosi, djecaka koji nema cipele, ali i africko dijete koje umire od gladi, iracko dijete bez noge, gladnog psa na ulici i macku bez repa. itd.itd. Svi su oni ziva bica koja PODJEDNAKO osjecaju bol i kojima moramo pomoci. Samo o tome govorim. A ko koliko pomaze, svako najbolje zna za sebe. To je individualna stvar savjesti i morala.
sojka

Post by sojka »

Ne treba gubiti nadu sasvim.
Prije nekih 6 godina djecica pronadju psa i spase ga, nahrane, okupaju, usvoje. Nakon par dana otac im otjera psa. Bili su tuzni, ljuti, a tog psa nisu mogli pronaci. Par godina nakon njihov otac usvoji psa i cak se danas najvise brine o njemu i najvise vremena provodi sa njim.

Psi lutalice su ogledalo drustva. :( nazalost
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

033 65 14 35
061 21 71 40
predpostavljam da mnogi od vas znaju brojeve SOS telefona za zivotinje,ali eto,nije mi mrsko ponavljati ih stalno :roll:
rim-la

Post by rim-la »

mislim da aludiras na to da ,ljudi nemaju novca hraniti sebe ,a kamo'l zivotinje?banalizujem,naravno,ako sam fulila poentu posta,ispravi me :)
ja shvatam sta ti hoces da kazes,ali zar nebi bilo bolje da onaj ko nema uslova(hrana,prostor,vrijeme tj,NOVAC)nema ni kucnog ljubimca??
to je problem,sto ljudi nece da shvate da zivotinje nisu samo za razonodu,mazenje ..vec da je to i puno veca obaveza,hranjenje,kupanje,cuvanje,vodjenje brige o njima barem narednih 10-15 godina,jer oni su onda u nasim rukama i totalno ovisni o nama.zar treba da se desava da ih puskama ubijaju po gradovima nase drzave? :(
pozz[/quote]
Vjeruj mi da češće drže ljubimce oni koji imaju nego oni koji nemaju (novca naravno)! Šetaju se sa čistokrvnim, sjajnim valjda da nemaju čim drugo da privuku druge, ali kada dobiju prinovu to ne mogu da podnesu i desi se što se desi.
Možda sam surov, a možda je i bolje ubiti jednog nego gledati za nekoliko mjeseci njih deset u kontejneru.
Oprosti mi Bože ako griješim.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Možda sam surov, a možda je i bolje ubiti jednog nego gledati za nekoliko mjeseci njih deset u kontejneru.
Oprosti mi Bože ako griješim.
Naravno da si surov. Postoji optimalno rjesenje - sterilizacija zivotinja lutalica. Tako ih niko nece ubijati. Samo, za sterilizaciju je potreban program na nivou drzave, a posto mi imamo rusevinu a ne drzavu, tako ni programa, ni sterilizacije.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

rim-la wrote:mislim da aludiras na to da ,ljudi nemaju novca hraniti sebe ,a kamo'l zivotinje?banalizujem,naravno,ako sam fulila poentu posta,ispravi me :)
pozz
Vjeruj mi da češće drže ljubimce oni koji imaju nego oni koji nemaju (novca naravno)! Šetaju se sa čistokrvnim, sjajnim valjda da nemaju čim drugo da privuku druge, ali kada dobiju prinovu to ne mogu da podnesu i desi se što se desi.
Oprosti mi Bože ako griješim.[/quote]

psi koji su bijesni,zarazeni,bolesni, trebaju i moraju biti na HUMAN nacin "otklonjeni",a human nacin sigurno nisu puske,ni zeljezne zice kojima ih dave,niti udaranje lopatama,toljagama i s'cim sve ne :(
znaci putem injekcije.
psi koji nisu zarazeni,treba da im se pruzi druga sansa za zivot,sklanjanjem u utocista,i nakon toga udomljavanjem...
psi koji nisu bolesni i za koje se nemoze naci privremeno skloniste,znaci ili nedostatak prostora u utocistima,ili nepostojanje istih..treba da budu sterilizovani!! znaci,ako je nemoguce naci mu novi dom,pruziti mu nesto vise,onda makar mozemo umjesto ubijanja istog,sprijeciti da ima potomke i da se sve opet vrti u krug.
onda nema danas jedan,sutra deset kuchica po smecu... ;-)

:!:
legionarka

Post by legionarka »

ne kazem ja da jeljudima sjajno, ali temu sam prvenstveno otvorila na temu zivotinja. Nas ministar obecao prvo 100.000 KM pa onda 50.000 pa onda taj isti ministar u vrtlogu afere, pa ne moze nista. Onda se jave neki i kazu moze, hoce da daju novac za sterilizaciju, ali samo ako ga veterinarski fakultet uradi, mislim na taj projekat. I onda se Gdin. Krasni Josip javi i postavi neke nemoguce uvjete.
Zasto je nemoguce dati SOS udruzenju komad zemlje, ne traze ljudi dvore ni lokacije, samo jednu obicnu ledinu na kojoj bi udomljavali napustene zivotinje. Gdja Silva je u petak izmjestila 10 pasa. Svaka joj cast. Ali ni ta zena ne moze sve kao magicnim stapicem da rjesi. Zar je toliko nemoguce iznaci rjesenje HUMANO rjesenje id ati ljudima ovim sansu. Isto udruzenje je dobilo mogucnost finansiranja azila za zivotinje, uz uslov koji im je postavlje on finansijera da im drzava omoguci komad zemlje. Uz ispunjeneje tog uslova, oni bi u potpunosti finansirali azil i bolnicu za napustene zivotinje. I OPET VLASTI ZAKAZU. Nek onin daju kriminalcima lokacije i zemljista, i pare peru, mamu im.
A sto se sterilizacije tice, ne mogu oni (nasi bajni veterinari)da se dogovore koliko da naplate od ljudi koji su spremni da u to uloze novac, i samim tim nam kvare sve sanse da nesto se uradi po ovom pitanju.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

legionarka wrote:ne kazem ja da jeljudima sjajno, ali temu sam prvenstveno otvorila na temu zivotinja. Nas ministar obecao prvo 100.000 KM pa onda 50.000 pa onda taj isti ministar u vrtlogu afere, pa ne moze nista. Onda se jave neki i kazu moze, hoce da daju novac za sterilizaciju, ali samo ako ga veterinarski fakultet uradi, mislim na taj projekat. I onda se Gdin. Krasni Josip javi i postavi neke nemoguce uvjete.
Zasto je nemoguce dati SOS udruzenju komad zemlje, ne traze ljudi dvore ni lokacije, samo jednu obicnu ledinu na kojoj bi udomljavali napustene zivotinje. Gdja Silva je u petak izmjestila 10 pasa. Svaka joj cast. Ali ni ta zena ne moze sve kao magicnim stapicem da rjesi. Zar je toliko nemoguce iznaci rjesenje HUMANO rjesenje id ati ljudima ovim sansu. Isto udruzenje je dobilo mogucnost finansiranja azila za zivotinje, uz uslov koji im je postavlje on finansijera da im drzava omoguci komad zemlje. Uz ispunjeneje tog uslova, oni bi u potpunosti finansirali azil i bolnicu za napustene zivotinje. I OPET VLASTI ZAKAZU. Nek onin daju kriminalcima lokacije i zemljista, i pare peru, mamu im.
A sto se sterilizacije tice, ne mogu oni (nasi bajni veterinari)da se dogovore koliko da naplate od ljudi koji su spremni da u to uloze novac, i samim tim nam kvare sve sanse da nesto se uradi po ovom pitanju.
slazem se potpuno sa tvojim postom.
a doticnog veterinara Josipa K.licno znam,i vrlo dobro znam kakav je covjek,da sada ne supljiram ,kratko i jasno gonich na pare .
ako je puno sto se trazi jedan komad zemlje,onda nemam pojma kako se dogovarati sa "tim"ljudima bilo sta,kada nemogu ustupiti za tako human razlog jedan obicni pisljivi komad zemlje
pa nemora biti na njemu nista,gradicemo mi te boxove ,bilo sta..ali eto vidimo kolk'o su vecina veterinara,vlast. stvarno ljubitelji zovotinja i humani do pm :x
Bajko

Post by Bajko »

majku mu, pa valjda se može komad zemlje bilo gdje van grada dati na, ako nista, privremeno korištenje SOS-u za zaštitu životinja :x
zna li neko ko je konkretno odgovoran za ovaj slučaj? ko je protiv toga?

kod nas jednostavno ima toliko maloumnih primitivaca kojima je vlastiti život toliko jadan da se moraju ''graditi'' tako što će baciti kučiće u kantu, zalit mačku otrovom i slična remek djela ...
AZ

Post by AZ »

Koja STOKA!
Nije mi jasno zasto neki ovdje pricaju o ljudima koji rove po smecu, kako je moguce da u ovom slucaju poredite 'superiorna bica', po vama ljude, sa zivotinjama?

Kako je moguce porediti zlocin (ubijanje, sakacenje zivotinja) sa tim sto se neko sa superiornim mozgom ne moze snaci u zivotu? Nikakva analogija ne moze biti dozvoljena.

Ti isti jadnici, siromasi i ostali koji rove po smecu su sposobni maltretirati zivotinje, samo zato sto nema nikog (siromasnijeg ljudskog stvora ) ispod njih.

Covjek je stoka koja nabavi psa da njemu bude gazda, kad drugom covjeku ne moze gazdovati. Dokazano u psihologiji.

Imamo primjer u Indiji, a ne bi me cudilo da ima i kod nas, kad vidis npr kastu nedodirljivih kako muci zivotinje, tovari na izgladnjelog magarca tri tone smeca. Jesu li to ljudi koji su zasluzili da se sazalim na njih??? :x I po nasim selima, zar nije normalna pojava da se macici ubijaju po rodjenju, a da se ostavlja samo njih par ili ni toliko? A isti ti 'ljudi' se zgrazaju kad cuju za cedomorstvo. Zar se ne prepoznaju u tom najgorem zlocinu koji postoji?

Nece ljudski stvor postati COVJEK dok ne bude osudio zlocine nad zivotinjama.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Post Reply