Zastava RS

Post Reply
Maksim

Post by Maksim »

Srpska zastava kao zastava nosi panslavenske boje i ona nije nesto posebno originalno srpska. Najvise je sporan grb koji nosi krst i cetiri S a svi znamo sto to znaci. Zastava bez grba je panslavenska i ona nema nista drukciji znacaj od hrvatske trobojke, od ruske trobojke, od slovenske trobojke, od ceske trobojke, od slovacke trobojke i trobojke naroda sorba koji zivi u istocnoj Njemackoj. Grb je sporan.
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Mah, to je šuplja priča.
Kažu: "panslavenske boje koje su karakteristične za historiju slavenskih naroda, među kojima su i konstitutivni narodi u BiH"

Na zastavi su plava, bijela i crvena. Koliko zastava na svijetu ima neku od tih boja?
Vidiš da su tu izbjegli da govore o zastavi i onome što ona kao takva predstavlja, već su branili boje. A boje zaista same po sebi ne predstavljau ništa niti koga vrijeđaju. Plava i bijela se nalaze i na sadašnjoj bh. zastavi, pa nas uvjeravaju kako i ta zastava RS nema razloga da bilo koga vrijeđa svojim bojama.
:-)
Sranje kroz gusto granje...

Zaista me i ne vrijeđa nešto posebno sama zastava, ali nemam nikakav odnos prema njoj. Ne treba mi u životu...
:P
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Maksim wrote:Srpska zastava kao zastava nosi panslavenske boje i ona nije nesto posebno originalno srpska. Najvise je sporan grb koji nosi krst i cetiri S a svi znamo sto to znaci. Zastava bez grba je panslavenska i ona nema nista drukciji znacaj od hrvatske trobojke, od ruske trobojke, od slovenske trobojke, od ceske trobojke, od slovacke trobojke i trobojke naroda sorba koji zivi u istocnoj Njemackoj. Grb je sporan.
Grb jeste bio sporan i zato je proglašen neustavnim i mora biti promijenjen. To je riješeno na Ustavnom sudu.
Arminovski

Post by Arminovski »

Panta Rei wrote: Grb jeste bio sporan i zato je proglašen neustavnim i mora biti promijenjen. To je riješeno na Ustavnom sudu.
Khm khm..

"Ustavni sud je smatrao da se može prihvatiti argumentacija NSRS-a da grb i himna RS-a ne predstavlja samo srpski narod u RS-u, "

edit: da podvucem jer neki ne kontaju/ne citaju. Dakle i grb i himna i zastava ostaju.[/b]
Last edited by Arminovski on 19/11/2006 19:16, edited 2 times in total.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Ovdje se radi o sasvim opasnijem problemu...Ovom odlukom Ustavnog Suda BIH(citaj medunarodnim kalkulacijama) se zapravo ide na radikalizaciju i daljnje ubijanje Bosanstva i rastavljanje naroda ....

Odlukom da se srbima udovolji da kao entitetsko obiljezje zadrze ono koje predstavlja samo srpski narod i da se prikaze da je to obiljezje koje su drage volje prihvatila ostala dva naroda je samo u nizu promasaja MZ-e i loseg kalkuliranja u vezi smirivanja i zadovoljenja srpskih radikala i vlade u Beogradu...vec vidim da se sve ovo obija o leda srbima na Kosovu i Bosancima i Hercegovcima u BIH.Veoma je kontra produktivno ici linijom manjeg otpora i pokusavati priznavanjem nepravde ,dobiti saglasnost za prihvacanje necega sto je pravedno....u ovom slucaju se i sami srbi ovim aktom udaljavaju od BIH i natura im se teza da je Karadzic i Mladic bio u pravu sto su htjeli da realizuju isti plan koji sada MZ-a namjerno ili iz neznanja cini.... Izgleda da je stvaranje treceg entiteta sa malim teritorijalnim korekcijama granica entiteta na djelu....crtanje mapa je ponovo u modi izgleda :roll:
Klon

Post by Klon »

Panta Rei wrote:
Maksim wrote:Srpska zastava kao zastava nosi panslavenske boje i ona nije nesto posebno originalno srpska. Najvise je sporan grb koji nosi krst i cetiri S a svi znamo sto to znaci. Zastava bez grba je panslavenska i ona nema nista drukciji znacaj od hrvatske trobojke, od ruske trobojke, od slovenske trobojke, od ceske trobojke, od slovacke trobojke i trobojke naroda sorba koji zivi u istocnoj Njemackoj. Grb je sporan.
Grb jeste bio sporan i zato je proglašen neustavnim i mora biti promijenjen. To je riješeno na Ustavnom sudu.

jel to znaci da ce morati grb promjeniti
Klon

Post by Klon »

Panta Rei wrote:

Mr_M

Post by Mr_M »

Na grbu RS nisu "cetiri s" nego ocila. Cetiri s ima veze sa nekim drugim grbovima raznih paravojnih formacija iz WW2 i poslijednjog rata.
A evo i sluzbenog opisa grba RS:
Na crvenom štitu, zlatnom kraljevskom krunom nadvišen dvoglavi
srebrni orao u poletu, zlatno naoružan, zlatnih jezika i nogu,
a na grudima orla crveni štit na kome je srebrni krst između
četiri ista takva ocila bridovima okrenuta stablu krsta.
danas

Post by danas »

e, sad mi je namah lakse. nisu 4 C nego ocila. pa onda je sve u redu... :oops:
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Klon wrote:
Panta Rei wrote:

Da, grb i himna RS moraju biti promijenjeni, zastava ne.
Arminovski

Post by Arminovski »

danas wrote:e, sad mi je namah lakse. nisu 4 C nego ocila. pa onda je sve u redu... :oops:
Jest vala bas...

Eto republika a nigdje republike... a i srpska a nije samo srpska... a valjda i jedino neidentifikovano nesto (entity = entitet = nesto) sto ima i zastavu i grb i himnu i zaseban sud i zakon i policiju (sad ne znam jesam li pretjerao) i sta ja znam... na kraju od toga nesto ispasce zasebna drzava... A blago i nama u dijaspori sto nas boli k**** osim dvije sedmice godisnje... Uffff...
rim-la

Post by rim-la »

DrugaGimnazija wrote:Nema kompenzacije. I zastava i policija RS ostaje. Ako Hare nastavi ovakvom brzinom graditi 100% BiH, sve ce biti rijeseno za maksimalno dvije godine.
Pa kako oni grade RS takom brzinom i niko nista na to da kaže.
atmel

Post by atmel »

Panta Rei wrote:
Klon wrote:
Panta Rei wrote: Grb jeste bio sporan i zato je proglašen neustavnim i mora biti promijenjen. To je riješeno na Ustavnom sudu.

Pa dobro do kada moraju biti promijenjeni?
atmel

Post by atmel »

Panta Rei wrote:
Klon wrote:

Klon

Post by Klon »

atmel wrote:
Panta Rei wrote:
Klon wrote:

moraju promjeniti grb i himnu do 20 decembra, ali i federacija mora promjeniti do tada.
zato sto je ustavni sud odlucio da je trobojka u skladu sa ustavom, cetnici u RS ce sigurno u novi grb ugraditi trobojku.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Klon wrote:
atmel wrote:
Panta Rei wrote: Da, grb i himna RS moraju biti promijenjeni, zastava ne.

moraju promjeniti grb i himnu do 20 decembra, ali i federacija mora promjeniti do tada.
zato sto je ustavni sud odlucio da je trobojka u skladu sa ustavom, cetnici u RS ce sigurno u novi grb ugraditi trobojku.
U pravu si klon..

Ступидно би било да неко може бојама да било кога вријеђа. Сада су остали спорни грб и химна, и то је проблем који ћемо у наредном периоду покушати да ријешимо - вели Симић.

Подсјетимо, рок до којег Народна скупштина треба да спроведе одлуку Уставног суда и грб и химну Републике Српске усклади са Уставом БиХ истиче 20. децембра. Први парламентарац Српске Игор Радојичић поднио је Уставном суду захтјев за продужење тог рока. Истовремено, Радојичић је тражио и преиспитивање одлуке суда
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

zavrzlama wrote:
vatrogasac wrote:
zavrzlama wrote:....valjda nesto u vezi reforme policije treba da se proguta.. :roll:
...i to...ali i Kosovo je na dnevnom redu....juče u Italiji rekoše da Kosovo dobija neovisnost....
Davno sam ja rekao da su u proslom ratu najvise fasovali srbi i muslimani....i da kosovo ima veze sa BIH i to velike....Srbiji se odkidaju dijelovi teritorije a u BIH se pravi nakaradna drzava kao kompezacija tome....
Uzimom vam Kosovo ali evo da se ne zalite ubicemo vam komsiji kravu :D.. Znam ja nas, j... ti nas
saim_adka

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 25/01/2017 10:11, edited 1 time in total.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

Panta Rei wrote:
Klon wrote:

Ovo je mozda najblesavija odluka suda koju sam do sada vidio. U jednom paragrafu su uspjeli sami sebe da demantiraju. Da imaju imalo pojma o heraldici ko sto ga nemaju ili nezele da razmisljaju, znali bi da znacenje i orijentacija boja na RS zastavi predstavljaju samo jedan narod. Argument o pan-slavizmu granici sa idiotlukom i intelektualnim kapacitetom petogodisnjaka. Ocito se radi o politickoj odluci. Ovakav presedan treba da vrati pitanje drzavne zastave BiH jer po ovakvoj logici stit sa ljiljanima je u potpunosti ustavan kao drzavno obiljezje BiH.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

saim_adka wrote:Image

Naviknite se ljudi! Ustavni sud je rekao da ovaj grb predstavlja i bosnjake i hrvate, kao himna i zastava!

Onda ne vidim prepreke da nam obelezja Republike srpske budu i na drzavnom nivou?

To je nase...

Zar ne vidite da je na grbu zastupljena crvena-bijela boja (boja hrvata i njihove sahovnice), kao i da u 4S unutar slova C se nalati zvijezda - sto predstavlja bosnjake. Ta je zvijezda nacrtana crvenom bojom, pa na crvenoj podlozi se bas najbolje i ne vidi posto su iste boje... To simbolizira mjesec i zvijezdu... S druge strane - zar ste svi daltonisti? Zar ne vidite zelenu i plavu boju???? Kako to ne vidite!!!???
Vidi fakat!!! Znaci sad kad vidim cetu sa subarom i ovim grbom na njoj, ne treba da se bojim. On predstavlja mene i moje sunarodnjake. :-)
atmel

Post by atmel »

Da li ce biti zastupljeni simboli Bošnjaka i Hrvata na novom grbu RS.
Da li će biti zastupljeni simboli Srba na novoj zastavi i grbu FBIH.
Hantraga

Post by Hantraga »

Nemogu da vjerujem da srbi koriste Boze pravde kao himnu. Da me pogresno ne razumijete, ne da ja imam sta protiv te himne, vec iz samog teksta koji sadrzi himna.

U himni se nekolko puta spominje neki srpski kralj? Na kojeg kralja se to odnosi? :roll:

JA sam mislio da su se srbi svog kralja odrekli preko interneta :lol: :lol: :lol:
Mr_M

Post by Mr_M »

Hantraga wrote:Nemogu da vjerujem da srbi koriste Boze pravde kao himnu. Da me pogresno ne razumijete, ne da ja imam sta protiv te himne, vec iz samog teksta koji sadrzi himna.

U himni se nekolko puta spominje neki srpski kralj? Na kojeg kralja se to odnosi? :roll:

JA sam mislio da su se srbi svog kralja odrekli preko interneta :lol: :lol: :lol:
U novijem izvodjenju himne, kralj je zamjenjen sa "srpski rod".
Znaci nema kralja vise. :D
milton

Post by milton »

Moze li ko da "photoshopa" malo prema sljedecem receptu?

- Uzmimo zastavu ex-YU.
- Odstranimo petokraku.
- Ubacimo starobosanski grb s ljiljanima.

To bi mogla biti (bolna, ali ipak prihvatljiva) obiljezja manjeg entiteta, kojem svakako treba mjenjati ime.

PS. Smrt entitetima - sloboda narodima i narodnostima :D
Klon

Post by Klon »

atmel wrote:Da li ce biti zastupljeni simboli Bošnjaka i Hrvata na novom grbu RS.
Da li će biti zastupljeni simboli Srba na novoj zastavi i grbu FBIH.

to se nezna jos, ali kazem sigurno ce srbi staviti trobojku u novi grb.
Post Reply