PRODANE DUSE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pirmin

Post by pirmin »

Problem je taj sto je trenutno unkul biti iz Bosne. :D
Da li se kojom srecom situacija malo stabilzuje,poboljsa ekonomsko stanje,napravi neki znacajniji rezultat u sportu...eee onda bi se ovi "joooj da mi je biti ogromni Hrvat" :D ili oni "jooooj da mi je biti najveci Srbin" mozda i okrenuli svom bosanskom porijeklu.

A ja se iskreno nadam da nece ni tada. :oops: :D

I na kraju...sve je stvar kucnoga odgoja :oops: i obrazovanja :oops: :D .
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

bleka wrote:Pa ako su Hrvati to je standardno. Bosnjaci cisto sumnjam.
Bosnjaci puno vise lazu o mjestu stanovanja. Jednog frajera sam pitao u Autobusu odakle je kaze TZ, reko hajde de. KAd nakon nekog vremena u prici kaze ma jok ba iz Srebrenika, TZ fuj.
KAze mora uskoro izaci, kad zamoli vozaca u nakoj sumi da izade nigdje svjetla, reko koliko li mu treba helikopterom do kuce...
:roll:
vidis bleka ,ja poznajem druge slucajeve...
kad sam boravio u njemackuj ,i kada bi svabi upitali iz kojeg grada iz bosne dolazimo, a pojedini frajeri iz hadzica ili ilijasa bi odgovorili da su iz sarajeva, samo da bi lakse objasnili svabu."orginalnim sarajlijama" je to smatalo,bilo bi poslije:ko, ti iz sarajeva?ti ocima nisi vidio sarajevo!ti si seljak!
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

horns&drums wrote:Mene jednom jedan amerikanac pitao "Je l Bosna blizu Jugoslavije" :lol: :lol: :lol: :lol:
jebi ga horni, nije to smjesno. poslije rarzlaza srbija i crna gora su predstavljale na papiru trecu jugoslaviju.taj amer nije ni sekunde pogrijesio. :D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

uvjek dobar gost wrote:Gdje god da je čovjek i bilo šta da radi ili ili taj isti čovjek se može roditi samo na jednom mjestu na svijetu koje se zove dom... nema tih mjesta mnogo, nema duplih mjesta rođenja , nema nema.... problem je što danas u ovom vremenu nije plus ako neko živi u BiH ,još ako sebe smatra Bosancem il Hercegovcem, danas moraš biti pripadnik jednog naroda, nemaš pravo biti ni Eskim il Mohikanac... problema ima više nego ih mi sa površine gledamo, naravno ja jesam lokal patriota i sebe smatram sarajlijom i Bosancem, nisam pripadnik niti jednog naroda... to sve govorim jer neki ljudi iz dijaspore su mi rekli da sve manje mogu da se poistovjete sa zemljom iz koje su protjerani-otjerani... nije da branim neke kloceve koji kriju zemlju porijekla... ali vjerujte to se sakriti ne može..... izbije na površinu kad tad.

Vrijeme je da se krene !!!!

P.S

Kod nas u Švedskoj... kad čujem izaspem se ili kad krenu zanositi akcentom kao da BiH nisu nikad vidjeli..... e to mene nervira.

ja tu recenicu mogu i razumjeti.jer zna se i meni desiti da isto to kazem,sto ne znaci da sam se odrekao svoje domovine.jebi ga sad sam tu gdje sam ,i trenutno mi je ovdje kuca.ali to opet ne umanjuje moj osjecaj da sam bosanac.i to cu zauvjek ostati.ovdje cesto kazem,kod nas u bosni,a kad sam u bosni,kazem kod nas u holandiji.neznam zasto ali tako je.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

taxi_driver wrote:
uvjek dobar gost wrote:Gdje god da je čovjek i bilo šta da radi ili ili taj isti čovjek se može roditi samo na jednom mjestu na svijetu koje se zove dom... nema tih mjesta mnogo, nema duplih mjesta rođenja , nema nema.... problem je što danas u ovom vremenu nije plus ako neko živi u BiH ,još ako sebe smatra Bosancem il Hercegovcem, danas moraš biti pripadnik jednog naroda, nemaš pravo biti ni Eskim il Mohikanac... problema ima više nego ih mi sa površine gledamo, naravno ja jesam lokal patriota i sebe smatram sarajlijom i Bosancem, nisam pripadnik niti jednog naroda... to sve govorim jer neki ljudi iz dijaspore su mi rekli da sve manje mogu da se poistovjete sa zemljom iz koje su protjerani-otjerani... nije da branim neke kloceve koji kriju zemlju porijekla... ali vjerujte to se sakriti ne može..... izbije na površinu kad tad.

Vrijeme je da se krene !!!!

P.S

Kod nas u Švedskoj... kad čujem izaspem se ili kad krenu zanositi akcentom kao da BiH nisu nikad vidjeli..... e to mene nervira.

ja tu recenicu mogu i razumjeti.jer zna se i meni desiti da isto to kazem,sto ne znaci da sam se odrekao svoje domovine.jebi ga sad sam tu gdje sam ,i trenutno mi je ovdje kuca.ali to opet ne umanjuje moj osjecaj da sam bosanac.i to cu zauvjek ostati.ovdje cesto kazem,kod nas u bosni,a kad sam u bosni,kazem kod nas u holandiji.neznam zasto ali tako je.
zato sto imas dvije kuce. i meni se to desava :)
Stari

Post by Stari »

uvjek dobar gost wrote:
P.S

A sta ti to imas protiv nase svedske? ....sad bih ja treb'o govoriti ...kod nas u Bosni....a u Bosni nisam bio ima 16 godina...? :D ...i ako cemo istinu govoriti...one bosne u kojoj sam ja prije 16 godina zadnji put boravio ...vise nema.... ni defacto ni dejure.

Pa se ti izvoli izasipati kol'ko te je volja.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Ma vi meni idete na zivce sa pricom GORE i DOLE, jer ocigledno vecina vas ne zna da kod nas DOLE djeca znaju da je Zemlja okrugla, pa ima sjever i jug, dok vama Zemlja ipak i dalje predstavlja papir na zidu, zvani KARTA :D

Santose, mene su u Parizu 1996.g, znaci u komsiluku, pitali ZAR VI NISTE CRNCI, ocigledno pomijesavsi Bosnu sa Botswanom. Moguce je da je tome doprinos dao i stav koji ti opisujes, jer svi su iz Cro ili SCG, al malo ko iz Bosne, pa ljudi ne kontaju...

al ne sekiram se ja, ne treba nama vise ni agresor, vidi kako se fino koljemo medjusobno ...

uzdravlje
bluesky

Post by bluesky »

mog prijatelja stranca/zapadnjaka 93. godine na salteru Western Uniona pitali gdje se Sarajevo nalazi, dal' je to u evropi.. 93. godine..
K'o biva, to je cudno?! Jesi ikada bio u nekoj ispostavi od WU? Pa te gospodjice cesto ne znaju ni jezik drzave u kojoj se nalaze... Ja sam bila do sada dva puta i po mojoj procjeni taj poslic obavljaju Bugarke, Rumunke, Poljakinje... Kao one sto prodaju u Becu autobuske karte do Bosne :).

Valjda traze osoblje koje govori jezike musterija, a zna se ko salje najcesce putem WU-a novac svojoj rodbini u nerazvijeni svijet... Vidis vec na reklami od WU ko im je ciljna grupa: Afrikanci, Indijci, istocna Evropa...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

mIRCerka wrote:Ma vi meni idete na zivce sa pricom GORE i DOLE, jer ocigledno vecina vas ne zna da kod nas DOLE djeca znaju da je Zemlja okrugla, pa ima sjever i jug, dok vama Zemlja ipak i dalje predstavlja papir na zidu, zvani KARTA :D

Santose, mene su u Parizu 1996.g, znaci u komsiluku, pitali ZAR VI NISTE CRNCI, ocigledno pomijesavsi Bosnu sa Botswanom. Moguce je da je tome doprinos dao i stav koji ti opisujes, jer svi su iz Cro ili SCG, al malo ko iz Bosne, pa ljudi ne kontaju...

al ne sekiram se ja, ne treba nama vise ni agresor, vidi kako se fino koljemo medjusobno ...

uzdravlje

ma ne koljemo.mi samo razmjenjujemo misljenja. :D :D :D :D
bluesky

Post by bluesky »

Pa ako su Hrvati to je standardno. Bosnjaci cisto sumnjam.
Bosnjaci puno vise lazu o mjestu stanovanja. Jednog frajera sam pitao u Autobusu odakle je kaze TZ, reko hajde de. KAd nakon nekog vremena u prici kaze ma jok ba iz Srebrenika, TZ fuj.
KAze mora uskoro izaci, kad zamoli vozaca u nakoj sumi da izade nigdje svjetla, reko koliko li mu treba helikopterom do kuce...
Zbog takvih kao sto si ti valjda i govori da je iz TZ ili Srebrenika, a ne da je odatle odakle jeste. Lijepo ti ovo rece za helikopter...ni trunke snobizma, jelde... Steta sto nam drzava nije drzava-grad... Sta ce nam kod vraga selo i seljaci... Hm, pa trebaju doduse da im se smijemo...
Stari

#36 Re: PRODANE DUSE

Post by Stari »

Santos wrote:Dugo sam se dvoumio dali ovo da napisem al eto had reko mozda se neko i prepozna.Zivim u Holandiji vec 9 godina znaci tamo negdje 1997.Ovdje mi je stvarno dobro i imam sve zivotne uslove koje su potrebne jednom covjeku.Najvise sam otiso iz Bosne tj,iz Sarajeva jer sam izgubio poso bio ranjen i osto na samo 35KM primanja.Nije nikog bilo da me pogura tako da sam moro negdje ali to je moja privatna stvar.Sta me nervira i sto ovo pisem.Pisem radi nasih PICKETINA ovdje ne svih nedo bog nego pojedinih ali ima ih dosta koji svojoj djeci govore da u skoli ne govore da su iz BOSNE nego eto ako bas moraju nek kazu Croatia.Nista nemam protiv Croatie ali zasto se stide odakle su i kako mogu mislit da ce ih ovi drugacije gledat ako kazu tj, slazu odakle su.Dokurcilo mi vise da me moj sin pita kaze Tata pa zar ta i ta nije iz Bosne.Ja ko levat pa reko jest kako nije iz Zenice su.Kaze on nije juce na casu kazu da su iz Croatie.Nastavniok pita mog sina kako ti iz Bosne a oni iz Croatie a zna covjek da se ti gradovi tj,oba grada nalaze u Bosni.Dalje kad se sretnem stim supcima negdje u centru i na glas djeste sta ima znate kako odgovaraju .HEJ DJE SI TI AL GA NECUJES PA MORAS UHO DOBRO PRISLONIT.Da ga ko necuje da prica strani jezik jadan.Fuj mrzim prodane duse tj, PICKETINE prodane.Nije u pitanju patriotizam nego PRESERAVANJE.
A apropo teme...evo , kao sto vec u malopredjasnjem kometaru nagovjestih...zivim u svedskoj vec dugi niz godina....I primjetio sam da se djeca nekih bivsih stanovnika bosne i hercegovine u skoli ili u drugim javnim mjestima izjasnjavaju da su iz Hrvatske (koja se zove Kroatia na svedskom) ....premda su oni u velikom broju iz svedske (jer najcesce su rodjeni tu) ...a roditelji su im hrvati po osjecaju nacionalne pripadnosti...no ne i geografskog porijekla (jer pocesto su iz B. Broda, Dervente, Citluka, Varesa, Bugojna)....
Nisam jos za mog vremena ovdje vidio nit cuo da muslimanska (nazovite ih bosnjacka, bosanska ili kako vam drago) djeca tako nesto imaju obicaj reci....da su iz kroatie....mozda ako im je jedan roditelj hrvatske nacionalnosti...pa valjda iz osjecanja postovanja prema porijeklu jednog od roditelja ...i oni sami kazu da su iz "Kroatie".

Rauzmijem pomalo klince zasto vole reci da su iz Hrvatske (a u biti nisu)... Hrvatska dobiva iz dana u dan sve bolji i bolji image ovdje u Svedskoj. U propagadnoj ofanzivi su sto se tice turizma....isprasili su svedjane u nogometu i u rukometu.
Stari

Post by Stari »

Evo recimo ja licno bih volio da reprezentacija BiH jednom rasturi svedsku u fudbalu ....pa makar ja nakon toga morao jedno dva mjeseca govoriti da sam iz Kroacije...samo da mi je to dozivjeti...jebo turizam i autoputeve i vegetu...Daj boze da se jednom to desi...pa nek onda sve ide bestraga.
Jara

Post by Jara »

PipiDugaDevetka wrote:Ivan Cankar: Zastidio se majke!
:thumbup: Pravi primjer!
Ko nije čit'o nek pročita i biće mu jasnije...
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ja sam upoznala jednu zenu koja je iz Hrvatske, tacnije iz Sirokog Brijega :D Zena, ne prizna BiH :roll:
taxi_driver

Post by taxi_driver »

mamica 31 wrote:ja sam upoznala jednu zenu koja je iz Hrvatske, tacnije iz Sirokog Brijega :D Zena, ne prizna BiH :roll:

mamice i ti se svemu cudis.otidji sad u siroki pa pitaj odakle su.
Stari

Post by Stari »

Ahaa jesul to oni sto kazu tisucu...a misle da iza listopada dodje... vodopad i oktopod?....E ti i takvi su mi pravi.
tech10

#42 Re: PRODANE DUSE

Post by tech10 »

mamica 31 wrote:
ima ih sto kazu da su iz Hrvatske zato sto ne priznaju BiH kao samostalnu drzavu :roll:
Ja sam sinoc imala jedan slican slucaj. Jedna zena na kursu njemackog, rece da je iz ex Jugoslavije, a inace je iz Sarajeva. Kao da je ex Jugoslavija drzava :D
Ja sam bio svjedok slicnog slucaja kada Amer pita naseg covjeka iz Sarajeva koji ovdje radi u Home Depot-u o porijeklu, a on odgovara da je iz Jugoslavije (cak i bez onoga ex), a drugi jedan Sarajlija se nesto zali na gazdu i firmu i usput kaze da ce traziti prevodioca za hrvatski jezik (bosanskoga ni na vidiku, a cio zivot proveo u Sarajevu, jos uvijek ima stan dole).
cHupjahalic@

#43 Re: PRODANE DUSE

Post by cHupjahalic@ »

Stari wrote:Rauzmijem pomalo klince zasto vole reci da su iz Hrvatske (a u biti nisu)... Hrvatska dobiva iz dana u dan sve bolji i bolji image ovdje u Svedskoj. U propagadnoj ofanzivi su sto se tice turizma....isprasili su svedjane u nogometu i u rukometu.
Mislim da nije do klinaca, nego do roditelja.
Ti kazes da ih kontas zasto to kazu..... vidis ja ih ne kontam ako tako kazu... ja jedino mogu, na osnovu ovoga sto si ti napisao, izvesti zakljucak da njihovi roditelji znaju posteno da petljaju i lazu.

Po pitanju turizma: mene je do sada dosta prijatelja (norvezani) pitalo u vezi Bosne jer znaju da granicimo sa Hrvatskom (i dosta ih ima namjeru da dodje u Bosnu, a pojedini su to vec i uradili). Zavisi dosta toga i od nas. Ako se mi stidimo ko smo i odakle smo onda kako ocekivati od sveda, norvezana, holandjana da pokazuju interes prema nasoj zemlji?

A kad me pitaju u vezi Hrvatske ja im samo mogu reci da radije biram Spaniju, Tursku ili bilo koju drugu zemlju. Kad me pitaju zasto ja im dam odgovor.
uozo

Post by uozo »

Stvarno ne vidim potrebu da sada jedni druge ubjedjujemo, da su takvi koji su rodjeni u Teslicu govore da su iz Portorika, s.pci. Ne vjerujem da ikome od nas koji posjecujemo ovaj forum, treba neko da kaze, da to nije u redu da bi mi to shvatili, jer bi u protivnom posjecivali neki Zagreb X ili slican forum. Nego mene citavo vrijeme kopka, nesto o cemu niko od vas ne govori.
Sta naime navodi te ljude da se odreknu svoga porijekla? Za one koji su katolici ili ortodoksi mogu da pokusam da razumijem, najvjerovatnije neuspjelo, razlog zbog koga to rade. Vise mi je interesantno zasto bi neko, ko je kako Santos rece rodjen u Zenici, i musliman je, govorio svima da je iz Hrvatske???
:shock:
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Ma daaajte ljudi, stvarno se ispunjeni zlobom i neprikladnim prihvacanjem drugog. I uvijek tezite onom zlom shvacanju i interpretiranju stvari. To nije lijepo iako sasvim odgovara bos. mentalitetu...
Zar nikom nije naumpalo da je ta osoba (iz Zenice sto je) mozda samo jugonostalgičar, da pati za starom drzavom, a čak da mozda i nije "na ti" sa geografijom. Mozda ona to mijenja, pa na taj način odrzava svoju nostalgiju za starom sirinom. Nekad kaze BL. nekad Novi sad, nekad ovo nekad ono... čisti balans!
uozo

Post by uozo »

FEED el-Castro wrote:Ma daaajte ljudi, stvarno se ispunjeni zlobom i neprikladnim prihvacanjem drugog. I uvijek tezite onom zlom shvacanju i interpretiranju stvari. To nije lijepo iako sasvim odgovara bos. mentalitetu...
Zar nikom nije naumpalo da je ta osoba (iz Zenice sto je) mozda samo jugonostalgičar, da pati za starom drzavom, a čak da mozda i nije "na ti" sa geografijom. Mozda ona to mijenja, pa na taj način odrzava svoju nostalgiju za starom sirinom. Nekad kaze BL. nekad Novi sad, nekad ovo nekad ono... čisti balans!
Ili??? :roll:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Jara wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Ivan Cankar: Zastidio se majke!
:thumbup: Pravi primjer!
Ko nije čit'o nek pročita i biće mu jasnije...
:thumbup:
Slazem se!

Inace ja ovdje nikada nisam vidio da neko od Bosnjaka kaze da je iz Hrvatske, svi ponosno kazu da su iz Bosne. Mada ima onih sto se ku*ce pa tako kada sam isao u Bosnu jednom jedna pred avionom, a samo su Bosanci tu, sviju k´o upitkuje na svedskom i pita za ovo za ono(imala je dijete sa sobom) a kad skoro svi prodjose lijepo djetetu rece "u picku materinu sta ti je vise".

A svi bh.Srbi i bh.Hrvati sto ovdje znam osim jednog izuzetka govore da su iz Srbije/Jugoslavije odnosno Hrvatske. I naravno salju djecu na srpski/hrvatski mjesto na bosanski. Takvi mi fakat idu na ku*ac!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

FEED el-Castro wrote:Ma daaajte ljudi, stvarno se ispunjeni zlobom i neprikladnim prihvacanjem drugog. I uvijek tezite onom zlom shvacanju i interpretiranju stvari. To nije lijepo iako sasvim odgovara bos. mentalitetu...
Ironija? :roll:
Stari

#49 Re: PRODANE DUSE

Post by Stari »

cHupjahalic@ wrote:
Ti kazes da ih kontas zasto to kazu..... vidis ja ih ne kontam ako tako kazu... ja jedino mogu, na osnovu ovoga sto si ti napisao, izvesti zakljucak da njihovi roditelji znaju posteno da petljaju i lazu.

S vecim dijelom ovoga se u biti slazem...postoji mogucnost da je do njihovih roditelja.

Po pitanju turizma: mene je do sada dosta prijatelja (norvezani) pitalo u vezi Bosne jer znaju da granicimo sa Hrvatskom (i dosta ih ima namjeru da dodje u Bosnu, a pojedini su to vec i uradili). Zavisi dosta toga i od nas. Ako se mi stidimo ko smo i odakle smo onda kako ocekivati od sveda, norvezana, holandjana da pokazuju interes prema nasoj zemlji?

Ne mislim da se vecina od nas stidi toga odakle su...radi se kao sto vec rekoh o jednom dijelu hrvata porijeklom iz Bosne i Hercegovine trenutno (i do daljnjeg) nastanjenim ovdje u svedskoj. (o Srbima iz Bosne ovdje do sad nije bilo govora ...pa o tome radije ne bih jer to bi moglo biti tumaceno kao zachatavanje teme)

A kad me pitaju u vezi Hrvatske ja im samo mogu reci da radije biram Spaniju, Tursku ili bilo koju drugu zemlju. Kad me pitaju zasto ja im dam odgovor.

A ovo je vec stvar ukusa i licnog opredjeljenja...nezahvalna za raspravu
PS. Ti si velis iz Norveske...sacekaj malo....kad ih Bosanci & Hercegovci, tamo negdje krajem marta ljeta gospodnjeg 2007...na po Ullevala...razguze u fudbalu.... vidjet ces kako ce popularnost B&H naglo skociti. Pocece se i etnicki norvezani izjasnjavati kao bosanci. :D
uozo

#50 Re: PRODANE DUSE

Post by uozo »

Stari wrote:
cHupjahalic@ wrote:

S vecim dijelom ovoga se u biti slazem...postoji mogucnost da je do njihovih roditelja.

Ne mislim da se vecina od nas stidi toga odakle su...radi se kao sto vec rekoh o jednom dijelu hrvata porijeklom iz Bosne i Hercegovine trenutno (i do daljnjeg) nastanjenim ovdje u svedskoj. (o Srbima iz Bosne ovdje do sad nije bilo govora ...pa o tome radije ne bih jer to bi moglo biti tumaceno kao zachatavanje teme)

A ovo je vec stvar ukusa i licnog opredjeljenja...nezahvalna za raspravu
PS. Ti si velis iz Norveske...sacekaj malo....kad ih Bosanci & Hercegovci, tamo negdje krajem marta ljeta gospodnjeg 2007...na po Ullevala...razguze u fudbalu.... vidjet ces kako ce popularnost B&H naglo skociti. Pocece se i etnicki norvezani izjasnjavati kao bosanci. :D
Stari jel to ozbiljno mislis da je dovoljno imati 22 Djikana koji dobro trce za loptom da bi se popravio imidz zemlje. :shock:
Rumuni su razvaljivali sve redom pa su jos uvijek na veoma losem glasu.
Post Reply