arapsko tj. perzijsko...dolazi of perzijskog vladara Darijusa100_KA wrote:mamica 31 wrote:jel neko zna cije je ime Daria
Moje![]()
![]()
i moje je ime perzijsko takodje
Eki "nisu cafirska"!!!freak_with_a_laptop wrote:nisu cafirska nego od nasih deda bogumila
A sta bi sa Snjeguljicom?ernest wrote:glupko, tvrtko, bosiljak, pospanko, mehko...
jOFLA wrote: Da je boginja proljeca kod Starih Slovena nisam prije cuo, dobro vjerujem ti. Samo, znajuci da vesna znaci proljece na Ruskom izgledalo mi je nevjerovatno da je to eventualno bosansko ime. Od tih staroslavenskih bogova znam jedino za Peruna jer je bio kod Varesa, i cuo sam za one Dajbog i Dasbog. Ostale stvarno ne znam.
Vise o bogovima Starih Slovena naVESNA
Pobijediteljica, božica proljeća posebno obožavana kod sjevernih Slavena. Kod Čeha je postojao običaj da u gori posijeku tanko stablo i donesu ga u selo. Prilikom obreda oni objese o to drvo lutku koja simbolizira boginju proljeća Vesnu koja, pošto je boginja zime Morana utopljena u rijeku, slavi svoj ulazak u selo kroz pjesmu što je družina pjeva:
"Smrt neseme ze vsi, nove lito do vsi
bu'te, pani veseli, že vam lito nesemy."
Gomila gluposti, na kojoj hutbi si ovu pamet pokupio? Ili mozda predavanju kakvog novopolitickipodobno trendovskog politicara?Grom iz vedra neba wrote:
Ne postoje klasicna bosanska imena, samo imena fonetski prilagodjena bosanskom jeziku.
Medjutim postoji tradicija kod razlicitih konfesija prilikom davanja imena, posebno kod muslimana, pravoslavaca, katolika i jevreja sto je u skladu s njihovom vjerom (jedni koriste imena iz Kur'ana koji je izvorno arapski, drugi iz Biblije iz grckog ili latinskog, treci iz Tore, hebrejskog, a opet sve prilagodjeno bosanskom jeziku).
To cini osnovu za davanje imena, a onda su se pojavile izvedenice tih imena, dodavanje i otkidanje pojedinih glasova itd. Tako da su se formirala neka kvazimuslimanska, kvazikatolicka i kvazipravoslavna imena (npr. od Mustafe je nastao Mujo, od Ivana je nastao Ivo, od Jovana Jovo itd. to je serija prvih izvedenih imena, ali postoje i novoizmisljena imena koja nemaju uporiste u vjeri, ali po zvucnosti lice na ova imena, kao npr. Admir kod Bosnjaka sto je izmisljeno ime, ali relativno "civilizovano" itd.)
Nakon toga su se pojavila trendovska iliti turbo folk-sapunicarska imena koja vise lice na imena detrdzenata (Elvis, Esmeralda, Indira, Aksel, Piksel, Edisej), ali takodjer imena nastala amerikanizacijom drustva (meni se ipak prije cini da se radi o debilizaciji drustva americkim pop smecem: npr. Ema, Ena, Emi, Deni, Pipi - bitno je samo da ima tri ili cetiri slova i da se moze vidjeti na nekoj TV seriji)...
Sto se tice bogumilskih imena, njihovo reinkarniranje bi bio anahronizam, jer su i oni sljedili svoju vjeru, pa tako davali i imena, izvodili iz njih nova imena itd.
Sta si ti htio da kazes? Jel mozes to u dvije recenice, ovako vidim samo da ti je krivo sto sam konstatovao da je amerikanizacija, turbofolkerizacija i sapunizacija uhvatila maha. Takodjer rekao sam da bosanska imena ne postoje kao takva, nego samo prilagodjena bosanskom jeziku, a nesto slicno si i ti rekao, tako da si dzaba krenuo da lupetas, a ne znas o cemu pricas. Dakle, tebi je primarni problem moja kvalifikacija o "turbo-folk" ozracju, pa cu na to i odgovoriti:Orbini wrote:Gomila gluposti, na kojoj hutbi si ovu pamet pokupio? Ili mozda predavanju kakvog novopolitickipodobno trendovskog politicara?Grom iz vedra neba wrote:
Ne postoje klasicna bosanska imena, samo imena fonetski prilagodjena bosanskom jeziku.
Medjutim postoji tradicija kod razlicitih konfesija prilikom davanja imena, posebno kod muslimana, pravoslavaca, katolika i jevreja sto je u skladu s njihovom vjerom (jedni koriste imena iz Kur'ana koji je izvorno arapski, drugi iz Biblije iz grckog ili latinskog, treci iz Tore, hebrejskog, a opet sve prilagodjeno bosanskom jeziku).
To cini osnovu za davanje imena, a onda su se pojavile izvedenice tih imena, dodavanje i otkidanje pojedinih glasova itd. Tako da su se formirala neka kvazimuslimanska, kvazikatolicka i kvazipravoslavna imena (npr. od Mustafe je nastao Mujo, od Ivana je nastao Ivo, od Jovana Jovo itd. to je serija prvih izvedenih imena, ali postoje i novoizmisljena imena koja nemaju uporiste u vjeri, ali po zvucnosti lice na ova imena, kao npr. Admir kod Bosnjaka sto je izmisljeno ime, ali relativno "civilizovano" itd.)
Nakon toga su se pojavila trendovska iliti turbo folk-sapunicarska imena koja vise lice na imena detrdzenata (Elvis, Esmeralda, Indira, Aksel, Piksel, Edisej), ali takodjer imena nastala amerikanizacijom drustva (meni se ipak prije cini da se radi o debilizaciji drustva americkim pop smecem: npr. Ema, Ena, Emi, Deni, Pipi - bitno je samo da ima tri ili cetiri slova i da se moze vidjeti na nekoj TV seriji)...
Sto se tice bogumilskih imena, njihovo reinkarniranje bi bio anahronizam, jer su i oni sljedili svoju vjeru, pa tako davali i imena, izvodili iz njih nova imena itd.
Kao prvo definisi mi "muslimansko ime".
Ne interesuje me obicaj koji vuce korijene iz arapske, persijske, hebrejske kulture,... vec definicija.
Da ti olaksam - definicija ne postoji. Postoji samo tradicija da gdje islam nosi odredjenu arapsku kulturolosku crtu. I nista vise.
Tako da je pogresno termin "kvazimuslimanska imena. Moze biti samo kvaziarapska, sto opet i nije nista ruzno. Svako ima pravo i na to.
Mujo, Jovo, Haso, Ibro, Jozo, Suljo,..... su obicaj ovih prostora. Neodredjeno je samo dali je korijen ovog obicaja u dinarskoj klturi ili obicaj ima veze sa dijelektima. Sve su to sasvim normalna imena i glupost je to omalovazavati zbog radi odudaranja od izvorne forme. Uzmi samo koliko verzija i izvedenica po cijelom svijetu imaju imena poput Adem, Petar, Fracnisko,.....? Zasto bi domaca izvedenica bila ruzna, osim ako nije u pitanju malogradjanstina? Celebija u svom putopisu spominje ovaj obicaj kod Bosnjaka i navodi ga kao tipicno bosnjacki.
Dalje, odakle ti pravo da imena poput Ema, Ena, Emi, Deni, Pipi,... nazivas americkim smecem? Jesi lis svjestan koliko ljudi ti ovim vrijedjas, i otkud mozes tvrditi da je u pitanju inspiracija americkim sapunicama?
Imena jesu kratka, ne zvuce ni slavenski ni arapski, ali niko nema pravo i ovakvo ime omalovazavati.
Pa nisi ni prije 50 godina imao imena kod nas poput Jasmin, Haris, Samir, Edina, Irma, Armin, Robert, Sasa, .... pa se danas uzimaju kao nasa. Vec sada a kamoli za koju deceniju i ova kratka imena koja nazivas smecem ce biti udomacena.
Ili internacionalna imena koja nazivas turbo folk-sapunicarskim?
Pogresno je traziti neko nacionalno ime. U Evropi imamo sirok opticaj imena koje imaju slavenski, germanski, latinski, biblijski, arapski, hebrejski korijen i koja na razlicitim imenima razlicito zvuce kao sto imamo lokalne izvedenice koje su vise regionalni, dijaletkticki obicaj a manje nacionalni. Franjo, Suljo, Ivo, Mile, .... su samo jedne od mnogobrojnih izvedenica imena kojih mamo diljem svijeta. Takodjer nisu ni Milan, Mustafa, Marko, .. esplicitno srpska/bosnjacka/hrvatska jer ih u istom obliku imamo diljem svijeta u nizu nacija.
Bosansko ime nije ime koje se apsolutno mora razlikovati od ostalih i koje se javlja samo u Bosni. Te je taj princip pogresan i ostavlja samo uzak prostor kopanja po dalekoj proslosti gdje imamo vec zaboravljenog Kukleca, Kraca, Batala, Mirohnu, Hlapa, ..... Bosansko ime je sirok spektar imena sa razlicitim korijenima kao sto je slucaj i kod drugih nacija. I koji se vremenom mjenja kao sto je slucaj svugdje u svijetu.
Jer ipak.
U svetim knjigama stoji da ime treba da je lijepo i lako izgovorljivo i to je sve.
To mozes ljepse nazvati i gloalizacijom, otvorenoscu drustva, liberalziacijom,..... Skoro cijeli savremeni svijet ima uplive drugih kultura, a ti ovdje specijalno u nasem slucaju dajes pogrdne i omalovazavajuce izraze. Sta drugo no malogradjanstina ili novi politicki trend obicno diktiran od strane papcina na funkicjama. Primjerice, u knjizi "bosnjacka kultura ponasanja" koja krasi vitrine vecine domova stoji da su Suljo, Mujo, Ibro,..... odraz osjecaja inferiornosti i kompleksa manje vrijednosti, stida,.... iz komunistickih vremena. Autorica nema pojma da su Bosnjaci od samog pocetka islama u Bosi sve vjekove imali takva imena - i to bas kad su imali politicki i kulturni primat.Sta si ti htio da kazes? Jel mozes to u dvije recenice, ovako vidim samo da ti je krivo sto sam konstatovao da je amerikanizacija, turbofolkerizacija i sapunizacija uhvatila maha.
Po cemu bi to bio sund i primitivizam molim te? Pa svako moguce ime je doslo sa strane i udomacilo se u odredjenom razdoblju, negdje u izvornom obliku a negdje kao izvedenica. Ime treba da je lijepo, pa makar bila Esmeralda, Indira, Omar, .... i neko dobio inspiraciju preko TV. Kao da neko novo ime specijalno ne smije biti prvobitno na TV. Pa Sanela je takodjer bila novo ime svojevremeno, danas skroz udomaceno. Ko si ti da ocjenjujes vjerodostojost i kvalitet imena kad se uopst eneradi o nakaradnim imenima koja asociraju na nesto ruzno?Informacije radi u Velikoj Kladusi (bio je dokumentarac o tome), nakon sapunice Esmeralda, svaka treca rodjena djevojcica je dobila ime Esmeralda. To je naravno sund i primitivizam. Esmeralda, Milagros i p.m. nemaju nikakve veze sa identitetom ili identitetima koja se vezu za Bosnu
I u cemu je onda problem sto imamo vjekovnu tradiciju Ibre, Sulje, Muje,... koja su nista drugo no arapska imena prilagodjena bosanskom jeziku. I John, Johan, Jovan, Ivan, ... su takodjer lokalne izvedenice imena iz svetih knjiga. A tebi specijalno smetaju Ibro i Suljo, mogu da se kladim da su vicevi u pitanju i da te takva imena asociraju na glupost, primitivizam,.... Nekada davno su takva imena asocirala na vodeci drustveni stalez i u kulturi i poitici.A svaka konfesija ima svoju tradiciju. Isto kao i u Engleskoj, imena se baziraju na religijskim ucenjima protestanata, u Irskoj katolika, a opet se sve vraca na izvorista ili krscanstava, ili judaizma ili islama, samo sto se imena prilagodjavaju odredjenom jeziku.
Tradicija se mjenja i ima svoje karakteristike vezano za odredjenu epohu. Za samo par decenija su Jasmin, Haris, Armin, Muris, Bisera, Sanela,... postali tradicionalna bosnjacka imena.Dalje, sto se tice troslovnih imena, to je zapadna pop (ne)kultura. Tebi moze zvucati super Ena, i imas pravo da das ime Ena svojoj djeci, ali to nema nikakve veze s bosanskom tradicijom ni jedne od cetiri dominantne religije u Bosni.
O ukusima ne vrijedi raspravljati, ali neukusna, nakaradna, "bezmozgovna",... imena su ona koja asociraju na nesto ruzno, prljavo, smrdljivo, vulgarno,........Sutra ce davati imena Oprah, dr. Phill i Shakira, to je taj trend koji nema veze s mozgom.
Ja nikoga ne vrijedjam i ne omalovazavam. Postujem pravo da se daje ime bez obzira iz koje kultre, tradicije,... vuklo korijen. Samo da nije uvredljivo i sa asocijacijom na nesto ruzno. Ti si u par recenica uvrijedio velik broj ljudi za koje ipak ne mozes garantovati da su nepismeni, glupi, primitivni, naivni, bizarni,...... i to nije OK.Ti imas drugacije misljenje i to je sasvim ok
Turbo folk nije globalizacija nego degradacija, a uz turbo folk ide jedna nova (ne)kultura. Sund, skart, drugim rijecima smece nije prisutno samo u notama nego povlaci za sobom i nacin oblacenja, nacin razgovara, sjedenje pred tv-om u pola 5 da se vidi sta je Emseralda rekla Hoze Orlandu, nacin davanja imena (Ceca, Peca, Meca, Geca, Goca, Moca, Coca, Smoki, Cokolino, itd.)Orbini wrote:Grom iz vedra nebaTo mozes ljepse nazvati i gloalizacijom, otvorenoscu drustva, liberalziacijom,..... Skoro cijeli savremeni svijet ima uplive drugih kultura, a ti ovdje specijalno u nasem slucaju dajes pogrdne i omalovazavajuce izraze. Sta drugo no malogradjanstina ili novi politicki trend obicno diktiran od strane papcina na funkicjama. Primjerice, u knjizi "bosnjacka kultura ponasanja" koja krasi vitrine vecine domova stoji da su Suljo, Mujo, Ibro,..... odraz osjecaja inferiornosti i kompleksa manje vrijednosti, stida,.... iz komunistickih vremena. Autorica nema pojma da su Bosnjaci od samog pocetka islama u Bosi sve vjekove imali takva imena - i to bas kad su imali politicki i kulturni primat.Sta si ti htio da kazes? Jel mozes to u dvije recenice, ovako vidim samo da ti je krivo sto sam konstatovao da je amerikanizacija, turbofolkerizacija i sapunizacija uhvatila maha.
Po cemu bi bio primitivizam dati ime Ceca? Sta ti mislis? Mozda po tome sto Ceca predstavlja simbol jedne mentalne zaostale sredine u kojoj je glavno mjerilo casica rakije u napusenim kafanama uz taktove, "Skini me do gola i karaj me do bola"? Zbog cega je primitivizam dati ime Esmeralda?! Jel se zezas? Dati ime po likovima iz sapunice (sapunica samo po sebi predstavlja mentalnu agresiju) je primitivno zato sto se radi o likovima, apstrakciji koji pricaju pricu o napustenoj vanbracnoj sobarici kojoj je cilj da se bogato uda i na tom putu rusi sve splekte kako bi zavrsila u krevetu sa voljenim dragim itd.Po cemu bi to bio sund i primitivizam molim te? Pa svako moguce ime je doslo sa strane i udomacilo se u odredjenom razdoblju, negdje u izvornom obliku a negdje kao izvedenica. Ime treba da je lijepo, pa makar bila Esmeralda, Indira, Omar, .... i neko dobio inspiraciju preko TV. Kao da neko novo ime specijalno ne smije biti prvobitno na TV. Pa Sanela je takodjer bila novo ime svojevremeno, danas skroz udomaceno. Ko si ti da ocjenjujes vjerodostojost i kvalitet imena kad se uopst eneradi o nakaradnim imenima koja asociraju na nesto ruzno?Informacije radi u Velikoj Kladusi (bio je dokumentarac o tome), nakon sapunice Esmeralda, svaka treca rodjena djevojcica je dobila ime Esmeralda. To je naravno sund i primitivizam. Esmeralda, Milagros i p.m. nemaju nikakve veze sa identitetom ili identitetima koja se vezu za Bosnu
Otkud ti znas da meni to smeta? Ja sam govorio o genezi tih imena. To su prva izvedena imena iz originalnih imena baziranih na odredjenim religijskim licnostima i sl. Uopste mi ne smetaju. Ne trebas se kladiti ni nasta, jedino mozda u svoj kompleks manje vrijednosti kada su imena u pitanju.I u cemu je onda problem sto imamo vjekovnu tradiciju Ibre, Sulje, Muje,... koja su nista drugo no arapska imena prilagodjena bosanskom jeziku. I John, Johan, Jovan, Ivan, ... su takodjer lokalne izvedenice imena iz svetih knjiga. A tebi specijalno smetaju Ibro i Suljo, mogu da se kladim da su vicevi u pitanju i da te takva imena asociraju na glupost, primitivizam,.... Nekada davno su takva imena asocirala na vodeci drustveni stalez i u kulturi i poitici.A svaka konfesija ima svoju tradiciju. Isto kao i u Engleskoj, imena se baziraju na religijskim ucenjima protestanata, u Irskoj katolika, a opet se sve vraca na izvorista ili krscanstava, ili judaizma ili islama, samo sto se imena prilagodjavaju odredjenom jeziku.
To je potpuno netacno. Neka imena koja navodis su poznata odavno u tradiciji bosanskih muslimana a druga pak su kvaziimena koja nemaju znacenja samo imaju zvucnost:Tradicija se mjenja i ima svoje karakteristike vezano za odredjenu epohu. Za samo par decenija su Jasmin, Haris, Armin, Muris, Bisera, Sanela,... postali tradicionalna bosnjacka imena.Dalje, sto se tice troslovnih imena, to je zapadna pop (ne)kultura. Tebi moze zvucati super Ena, i imas pravo da das ime Ena svojoj djeci, ali to nema nikakve veze s bosanskom tradicijom ni jedne od cetiri dominantne religije u Bosni.
Ti opet lupas po obicaju. Ja sam rekao da ne postoje bosanska imena, nego samo prilagodjena bosanskom jeziku.A po kojem to pravilo troslovno ime ne slovi kao normalno ime. Da sam rekao "Ali" - to bi ti zvucalo normalnije?
Definisi mi bosansko tradicionalno ime. Mani me obicaja iz odredjenog perioda, vec me interesuje definicija, po kojoj teoriji neko ime mogu prepoznati kao tradicinalno bosansko? Podsjecam - tradicionalno i starinsko nije isto.
Milagros me asocira na sapunicu, Ceca na turbo folk, Ena na americke pop tinejderske razmasene zvijezde itd.O ukusima ne vrijedi raspravljati, ali neukusna, nakaradna, "bezmozgovna",... imena su ona koja asociraju na nesto ruzno, prljavo, smrdljivo, vulgarno,........Sutra ce davati imena Oprah, dr. Phill i Shakira, to je taj trend koji nema veze s mozgom.
Nadji mi u svojim primjerima koje ime asocira na to.
Mladicu, zaista imas kompleks i mnogo nakupljenih frustracija. Ja nikoga nisam vrijedjao. Govorio sam o negativnoj pojavi koja se desava u BiH. Da bi nekog uvrijedi morao bi mu se licno obratiti, a o svakom imenu mogu razovarati i diskutovati koliko hocu jer se ne obracam konkretnom gospodinu XY, nego samo govorim o imenima o kojima dajem svoje misljenje. Inace, izbori su davno zavrseni i ne bi bilo lose da malo prestanes srat o politici. Dosadilo je i Bogu i ljudima. A ne bi skodili da malo ukljucis i common sense, jer nije sve urota na ovom svijetu.Ja nikoga ne vrijedjam i ne omalovazavam. Postujem pravo da se daje ime bez obzira iz koje kultre, tradicije,... vuklo korijen. Samo da nije uvredljivo i sa asocijacijom na nesto ruzno. Ti si u par recenica uvrijedio velik broj ljudi za koje ipak ne mozes garantovati da su nepismeni, glupi, primitivni, naivni, bizarni,...... i to nije OK.Ti imas drugacije misljenje i to je sasvim ok
Takav trend vrijedanja i nipodastavanja je postojao prije rata kada su se izvorna arapska imena ili starinska srpska/hrvatska tumacila kao zaostala i primitivna.
Novo vrijeme je donijelo samo drugacije stereotipe, a isto sranje, pa su sad po novom tumacenju neka druga imena glupa, primitivna, nakaradna,.... sto je samo konvertovan zaostatak jednog primitivnog jednoumlja.
Proci ce jos decenija dok nase drustvo ne prebrodi ovakve tredove koji diraju u najintimnije stvari i pokusavaju naturiti neke svoje norme kao standard. A u oba slucaja je u pitanju "politicka podobnost" kreirana od papcina.
Oduci se toga mladicu, nemas na to ni moralno pravo, a niti poznajes historiju mentaliteta i kulture.