Kupusari grade spomenik

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Jara

Post by Jara »

chuchumbamayumbe wrote:Oni kupusu, mi konju (ispred veterine)... Jebo ti nas...
Znaš ti nas, jel'? :) Nemoj bolan tako...nema svaka zemlja autohtonog konja!

Image
dugacki

Post by dugacki »

Na jednoj strani dizu spomenik kupusu a u Prijedorskoj opstini zabranili podici spomenik na mjestu gdje su zakopana tijela Bosnjaka i Hrvata ubijenih u Konc. logoru Omarska.
Eshek

Post by Eshek »

Jara wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Oni kupusu, mi konju (ispred veterine)... Jebo ti nas...
Znaš ti nas, jel'? :) Nemoj bolan tako...nema svaka zemlja autohtonog konja!

Image
LOL

Ne tjeraj me da ti objašnjavam historiju ovog konje od milja zvanog "Miško" :lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Ljudi, ovo će biti spomenik multikulturnom kupusu.
Ja sam apsolutno i 100% za ovaj spomenik!
Jedan od najpoznatijih sljedbenika tradicije uspješnog povrtlarstva u bijeljinskom kraju BiH, svakako je Meho (Mujo) Hujdurović, viši stručni saradnik u poljoprivredi, koji je 33 godine radio u Poljoprivrednom zavodu Bijeljina, od čega je 20 godina bio direktor. Uz to, Hujdurović je dao veliki doprinos selekcionisanju, uzgoju i priznavanju sorte kupusa poznate pod nazivom "bijeljinski kupus", zaštitnog znaka Semberije, a ni danas, na početku devete decenije života, ne može bez bijeljinskih bašti i uzgoja povrća.

BIJELJINSKI KUPUS

Tradicija povrtlarstva, odnosno intenzivnog uzgoja povrća u Semberiji i njenom središtu Bijeljini, seže još iz prve polovine 19. stoljeća, a sa dolaskom Austrougarske, krajem istog stoljeća, u Bijeljinu stižu i nove sorte povrća i nova sjemena, a to je i vrijeme kada se posebno ističu ugledne bijeljinske povrtlarske porodice Alimujkić, Opalić, Duraković, Trbić, Bogdanović i Hujdurović. U doba Kraljevine Jugoslavije osniva se i prva Zemljoradničko-kreditna zadruga, a nakon povrataka Muje Hujdurovića sa seminara o poljoprivredi u Sarajevu, 1928. godine, povrtlarstvo u Semberiji dobija novi zamah.
Jedan od najpoznatijih sljedbenika tradicije uspješnog povrtlarstva u ovom kraju BiH, svakako je Meho (Mujo) Hujdurović, viši stručni saradnik u poljoprivredi, koji je 33 godine radio u Poljoprivrednom zavodu Bijeljina, od čega je 20 godina bio direktor. Uz to, Hujdurović je dao veliki doprinos selekcionisanju, uzgoju i priznavanju sorte kupusa poznate pod nazivom "bijeljinski kupus", zaštitnog znaka Semberije, a ni danas, na početku devete decenije života, ne može bez bijeljinskih bašti i uzgoja povrća.
"Bijeljinski kupus ima dobre karakteristike. Glavica naraste u prosjeku od 2-3 Kg, u dobrim uslovima do 4 Kg. Prinosi iznose 3,5 - 4 tone po dulumu, a na dobro pripremljenim parcelama i do 6 tona. Nove sorte možda daju veći prinos, ali se po kvalitetu ne mogu mjeriti sa našim kupusom. On ima značajan procenat celuloze i šećera te je dobar za kiseljenje, a zbog tankog lista i rebara dobar je za sarmu, ali i za svježu potrošnju, za salatu ili kuhanje. Glavica je tvrda, list slijepljen, i na ljušti se pri transportu," kaže za Avaz Meho Hujdurović. To je i razlog, dodaje, da je njegova cijena na pijaci svake godine dvostruko viša od cijene novih sorti, tako da bijeljinski baščovani i danas bijeljinski kupus, vrlo često prodaju već "na njivi".
Selekcionisanje "bijeljinskog kupusa" počelo je 1973. godine u Poljoprivrednom zavodu Bijeljina, na prijedlog profesora Jasnića iz Zemuna, a sorta je priznata 1977. godine na Saveznoj komisiji za priznavanje sorti, bivše Jugoslavije, u Beogradu. Prema Hujduroviću, od 12 sorti, "bijeljinski kupus" bila je najbolja. Na slikama ga vidimo na parceli pod kupusom, koji je u fazi zavijanja glavice, a za prodaju će prispjeti za nekih mjesec dana.
Nema sarme da se savije bez kiselog kupusa iz Semberije!
Image
Ova sorta kupusa je bosnski-semberski-bijeljinski brend i cijela Bosna bi mogla da živi od proizvodnje sjemena i kupusa bjeljinskog. Ovo đubre od genski modificiranog kupusa, što nam podvaljuju Holanđani, mora se toliko tretirati pesticidima da zečevi i ptice crkavaju na kupusištima.

O kupusu kao zdravoj hrani, treba spomenuti C vitamin i novootkriveni vitamin U koji blagotvorno djeluje na crijeva. Treba se sjetiti da je pickled cabage-kiseli kupus spasio Kukove mornare od skorbuta (C avitaimnoze).

Kaže mi komšinica da bijeljinskog kupusa ima na Narodnoj pijaci kod Interexa-kamionska prodaja.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#30 Re: Kupusari grade spomenik

Post by mIRCerka »

Dado dijasporitus wrote: Zanima me samo odakle poticu porivi za ovako nesto.
Poticu iz recimo Arilja u Srbiji, koji ima izgradjen spomenik malini, a uskoro bi mogao biti izgradjen i spomenik borovnici, obzirom da je proizvodnja jagodicastog voca od sela napravila mali biznis centar gdje skoro svaka kuca ima hladnjacu makar od 1t.
Btw, Srbija je donedavno bila vodeci proizvodjac maline, a sad je vodjstvo preuzela Poljska.
Jara

Post by Jara »

Pegasus317 wrote: LOL
Ne tjeraj me da ti objašnjavam historiju ovog konje od milja zvanog "Miško" :lol: :lol:
Pravi nick za ovu priču :)
Ta historija - tužna priča? A što će one smaje?
Eshek

Post by Eshek »

Jara wrote:
Pegasus317 wrote: LOL
Pravi nick za ovu priču :)
Ta historija - tužna priča? A što će one smaje?
Smaje zato što je tragikomična :D

I da, veoma tužna priča... Nejse, Miško nije umr'o prirodnom smrću, junački je dao život da bi se napravila statua :shock:
Post Reply