Kako naci "poslovnog andjela" ???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Svemirski_Jebach

#26 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by Svemirski_Jebach »

Dendrlix wrote:
fabrika wrote: Da li je ideja intelektualno vlasnistvo i dali se moze nekako zastititi pa tek onda pregovarati o poslu?
Jasta da je intelektualno vlasnistvo. Zastiti se moze, al znas kakvo je nase sudstvo. Kako to zastititi? I ja sam dumao o jednoj ideji i priupitao prijateljicu kako se ideja moze zastititi i ona mi isprica sljedecu pricu:

Taj projekat stavis fino u kovertu, odneses na postu, oni to fino zapecate, stave datum.... Onda to fino posaljes sam sebi na adresu i trazis povratnicu. Kad ti dodje posta, potpises da si primio, i to ti je otprilike to. U slucaju spora, lopov ideje mora predociti sudu dokaz da je imao napisanu ideju prije tvog datuma.

Volio bih da neko od pravnika kaze pije li ovo vode u BiH.

Zdra'o
joj kakav postar tito...

cuj vosak i folovi pa nije ovo 15. stoljece da ti onaj prsten pritisne u vosak.

E zato prijatelju sluze corporate lawyers :D :D a znas koliko oni uzimaju love za takve i slicne stvari.

Elem, nase zakonodavstvo u toj oblasti je smijurija - toliko nerazvijeno i primitivno da ne smijem ni pricat. Radimo mi ovdje MnA ili Deals i slicno i oni govore o NDA a ja kontam kada ce to kod nas zazivjet...

eto, tako...mala digresija
Sogan

Post by Sogan »

fabrika wrote:Ja imam samo formalno obrazovanje iz ekonomije, biznisa, i tih stvari. Inace se bavim tehnikom i slazem se da treba nekoga konsultovati iz oblasti ekomije ili npr. uraditi brainstorming. Opet vas pitam (zbog neiskustva) da li je uobicajeno da se samo ponudi ideja (postoji li takva mogucnost), oni vamo daju kes i oni dalje sami nastupaju, vas vise nigdje nema.
Ako ti je ideja odrziva ona vec u sebi sadrzi i odgovor na tvoje pitanje! U slucaju da si valjano definisao trziste za svoj proizvod/uslugu, kvantifikovao potraznju te stepen zasicenosti iste, analizirao konkurenciju, segmentirao ciljanu grupu i njihove relevantne tendencije glede konzumiranja aktuelne vrste produkata/usluga plus njihovo konzumiranje medija, identifikovao ostale interesne subjekte u datom sektoru ili bransi kao sto su institucije, udruge, banke, privatna lica... e u tom slucaju pocni kopati tamo gdje stojis!

Ako zelis ostati ekskluzivni vlasnik te firme, onda obicno imas dvije mogucnosti za pribavu startnog kapitala:

1. Kredit od banke ili nekog drugog financijskog instituta koji kreditiraju pokretanje poslovnih projekata, odnosno pozajmnica od nekog ko ima i pare i povjerenje u tebe. Tajkune pokusaj izbjeci, kamate im visoke a druze se sa pravo zajebanim momcima, perspektivnije ti je opljackati banku koja ti je odbila kredit.

2. Proaktivno fakturisati buduce klijente ili kupce uz ugovornu obveznicu o isporuci odn. obavljanju radova i sl. Ovo je moguce u slucaju da nudis prilicno inovativan i potreban produkt na nezasicenom trzistu ili izuzetno povoljnu uslugu u odnosu na postojece konkurente na zasicenom trzistu. Ako ti je ideja zapravo obrt direktno ka krajnjim konzumentima, poput cevabdzince, onda ovo ne pali.

U slucaju da si spreman uci u suvlasnicki odnos sa investitorima tad su ti mogucnosti i kanali za pribavu pocetnog kapitala daleko veci. Oni koji bi mogli uletiti sa parama vec su involvirani u tom sektoru i bransi... vjerovatno ih mozes naci i na Internetu. Lociraj ih, prostudiraj ih dobro ali uvijek neka ti je tvoja ideja i cinjenice kojom je potkrjepljujes, polazna tacka.
Ako je ona zanimljiva, profitabilna ili cak i niskorizicna lako ces naci i partnera.
Nekad upravo konkurent moze figurirati kao najoptimalniji suvlasnik u slucaju da svojom idejom kompletiras njihovu postojecu ponudu. Mozda se i plasiranje pod njihovim brendom ali u okviru autonomne firme pokaze dobrim rijesenjem.
Nekad su to cisti kapitalisti, privatni ili institucionalni koji vec imaju ulaganja u aktuelnoj bransi i zele pojacati poziciju. Oni su obicno pasivni suvlasnici.
Nekad kao partneri mogu posluziti i subjekti koji ce po prirodi posla biti involvirani u tvoj biznis, npr. eventualni distributeri, preprodavaci, dobavljaci, mediji... Oni u tom slucaju suvlasnistvom osiguravaju sopstveni biznis jer ces ti za svoj koristiti njihove usluge.

E sada, tebi je potrebno 100 000 KM, i stavi to u proporciju ocekivanog profita u odredjenom vremenskom ramu i znati ces koliki udio vlasnistva je pametno zrtvovati zarad pocetnog kapitala.

Tehnika prezentacije je pak prica za sebe, pravila postoje ali i izuzetci, sve zavisi kome se obracas i sta nudis... Nekad je uniformisanost pri prezentaciji pretpostavka, recimo banke, a moze se i desiti da je bas odtsupanje od norme to sto pojacava tvoj kreditibilitet, recimo ako si kod ljudi koji su upuceni u bransu i pale se na inovativnost.

Znaci, fabrika u sopstvenoj ideji imas i odgovor... ako ona icemu valja. Iskreno, nisam dobio utisak da si bas spreman... savjetujem ti da se pripremis, prvenstveno da proucis sve to u sta se imas namjeru upustiti, i vjeruj kad budes znao kojim putem krenuti, jedino tad mozes biti siguran da si spreman i da ideja nije jalova...

U suprotnom, nadji kakvu dijasporku iz Skandinavije, ozeni se i haj vamo na socijalu! :)
fabrika

Post by fabrika »

Sogan, kad bi nasao neku vasu iz skandinavije onda bi imao bas ono sto ti kazes-SOCIJALU. Takodje si u pravu kada kazes da nisam 100 % spreman sto je i normala. Postoji neki strah koji je pozitivan i kojim mozs da izbjegnes tu nekakvu opasnost. Treba biti uporan, traziti, kopati, .... Opet neki kazu da je najveci rizik nista ne rizikovati
Jednorog

Post by Jednorog »

Bavim se IP-om, pa ti mogu pomoći s te strane.
Ideju je nemoguće zaštititi.
Vertigo

Post by Vertigo »

Tesko ces uspjeti sa samom idejom.
Nemoj me pogresno shvatiti, ali svi smo mi puni ideja.
Problem nastaje kada i nesto najjednostavnije treba realizovati.
Tu se tek pokazuje vlastita snaga.
Zato, kreni sam u realizaciju ideje koliko si god u mogucnosti, tek tada
ce te drugi ozbiljno shvatiti. Onda je puno lakse pregovarati i nalaziti
partnere u poslu.
A sreca prati hrabre 8)... i pametne
Last edited by Vertigo on 21/11/2006 13:13, edited 1 time in total.
kub lajkan

#31 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by kub lajkan »

Dendrlix wrote:
pitt wrote: ne kontam kako moes dokazati sta je bilo u koverti. :?
zar ne mozes otici kod nekog notara i udariti stembilj sa dataumom?
Na cafirskom zapadu u vecini PE i VC deals advokati igraju veliku ulogu.
Kada posaljes busines plan VC ili andjeo prvo moraju potpisati Confidentiality Agreement :D
Pa u posti ti zapecate kovertu sa onim voskom. Udare na vosak neki pečat i datum na kovertu. Notar je nepotreban, jer sud priznaje datum "udaren" u posti. kako ces dokazati sta je bilo u koverti? Pa fino das sudu da otvore kovertu i pogledaju u nju :-D
A jos to malo utvrdis snimljenim razgovorom sa onim koji bi da te prekurlata... sad su diktafoni necujni i minijaturni...

Iako nisam siguran koliko su svi ovi dokazi, ma koliko se cinili ociti, relevantni na sudu... Ne bi bilo lose konsultovati nekog pravnika...
Eshek

#32 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by Eshek »

kub lajkan wrote:A jos to malo utvrdis snimljenim razgovorom sa onim koji bi da te prekurlata... sad su diktafoni necujni i minijaturni...

Iako nisam siguran koliko su svi ovi dokazi, ma koliko se cinili ociti, relevantni na sudu... Ne bi bilo lose konsultovati nekog pravnika...
Dokazi koje spominješ jesu relevantni na sudu, ali protiv osobe koja bez dozvole i znanja snima :D

Dakle, dao si čovjeku ideju kako da zaglavi chuze :D :D
Eshek

Post by Eshek »

@fabrika

druzhe, ako mislish uspjeti, moras 2-3 ideje dati džaba, realizovati ih i raditi za siću (zapravo za druge) kako bi ljudi sa lovom stekli povjerenje u tebe. Tek onda možeš pucati na veće investicije i razmišljati o zaštiti ideje.

I upamti, zajebeš li jednom, teško ćeš vratiti to povjerenje.

Imam utisak da precjenjuješ ili sebe, ili svoju ideju, ali možda i vrijedi koliko misliš.

Konkretan savjet za zaštitu ideje je da dio potencijalne dobiti ponudiš nekome ko je nezaobilazan u lancu realizacije i ostvarivanja ideje (tako da imate identičan interes, a to je suradnja vas dvojice), te daš do znanja potencijalnim investitorima da imaš kariku lanca koja može svima biti od pomoći, ali i može razjebati posao ako te pokušaju zaobići. Ne bi bilo loše da ta osoba nije vlasnik firme, nego da je samo uposlenik (lakše se mame na pare).

Kod nas je to jedini način zaštite, jer pravna država još ne postoji i nema tog ćageta koje će te zaštititi od ljudi koji imaju kapital da kupuju sudije.
fabrika

Post by fabrika »

Pegasus317 wrote:@fabrika

druzhe, ako mislish uspjeti, moras 2-3 ideje dati džaba, realizovati ih i raditi za siću (zapravo za druge) kako bi ljudi sa lovom stekli povjerenje u tebe. Tek onda možeš pucati na veće investicije i razmišljati o zaštiti ideje.

I upamti, zajebeš li jednom, teško ćeš vratiti to povjerenje.

Imam utisak da precjenjuješ ili sebe, ili svoju ideju, ali možda i vrijedi koliko misliš.

Konkretan savjet za zaštitu ideje je da dio potencijalne dobiti ponudiš nekome ko je nezaobilazan u lancu realizacije i ostvarivanja ideje (tako da imate identičan interes, a to je suradnja vas dvojice), te daš do znanja potencijalnim investitorima da imaš kariku lanca koja može svima biti od pomoći, ali i može razjebati posao ako te pokušaju zaobići. Ne bi bilo loše da ta osoba nije vlasnik firme, nego da je samo uposlenik (lakše se mame na pare).

Kod nas je to jedini način zaštite, jer pravna država još ne postoji i nema tog ćageta koje će te zaštititi od ljudi koji imaju kapital da kupuju sudije.
Pegasus317 druze, hvala na tvom misljenju. Moja namjera je bila da malo diskutujemo uopste o ovoj temi tako nije glavni cilj ove rasprave kako zastititi ideju, to je jedna od pratecih stvari. Isto sam govorio sta ako bi vam npr. zatrebalo 100.000 KM za neki projekat, kako onda postupiti, ali nisam rekao da meni toliko treba. Onda, sto se tice tvog stajalista da trebam da ima neki zajednicki interes sa partnerom, to se zna i to je poznato. Sta jos, kada kazes da precjenjujem ili sebe ili ideju, tu nisi u pravu, ovdje sam potpuno realan. Uglavnom, druze Pegasus317, hvala na korisnim savjetima
kub lajkan

#35 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by kub lajkan »

Pegasus317 wrote:
kub lajkan wrote:A jos to malo utvrdis snimljenim razgovorom sa onim koji bi da te prekurlata... sad su diktafoni necujni i minijaturni...

Dokazi koje spominješ jesu relevantni na sudu, ali protiv osobe koja bez dozvole i znanja snima :D

Raspitaj se malo bolje...
Eshek

#36 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by Eshek »

kub lajkan wrote:
Pegasus317 wrote:

Provjereno.

Bolje je da se sastank snima s dozvolom svih prisutnih, tako su svi sretni

Nego, Lajkane, zajebi ovo od čega se živi. Hajmo na politiku da se natežemo o Zlaji :D :D
Last edited by Eshek on 28/11/2006 12:04, edited 1 time in total.
Eshek

Post by Eshek »

fabrika wrote:Pegasus317 druze, hvala na tvom misljenju. Moja namjera je bila da malo diskutujemo uopste o ovoj temi tako nije glavni cilj ove rasprave kako zastititi ideju, to je jedna od pratecih stvari. Isto sam govorio sta ako bi vam npr. zatrebalo 100.000 KM za neki projekat, kako onda postupiti, ali nisam rekao da meni toliko treba. Onda, sto se tice tvog stajalista da trebam da ima neki zajednicki interes sa partnerom, to se zna i to je poznato. Sta jos, kada kazes da precjenjujem ili sebe ili ideju, tu nisi u pravu, ovdje sam potpuno realan. Uglavnom, druze Pegasus317, hvala na korisnim savjetima
Mislim da je kod nas jedini način iznalaženja sredstava za realizaciju neke ideje dizanje kredita i samostalna realizacija, u krajnjem slučaju u partnerstvu s nekim.

Heb'ga, vani je dobra ideja često dovoljna, jer imaju viška kapitala, ali se kod nas investitori traže k'o igla u sijenu...

Kada sam govorio o zajedničkom interesu, nisam mislio na partnera, nego da imaš nekog na platnom spisku. Onom crnom, za koji niko ne zna. Zajednički interes: njemu lova, tebi sigurna leđa :D
kub lajkan

#38 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by kub lajkan »

Pegasus317 wrote:
kub lajkan wrote:
Pegasus317 wrote: Dokazi koje spominješ jesu relevantni na sudu, ali protiv osobe koja bez dozvole i znanja snima :D

Provjereno.

Bolje je da se sastank snima s dozvolom svih prisutnih, tako su svi sretni
Prvo pominjes cuzu, a sad "bolje bi bilo da"... De se odluci ziv bio...
Eshek

#39 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by Eshek »

kub lajkan wrote:Prvo pominjes cuzu, a sad "bolje bi bilo da"... De se odluci ziv bio...
Izgleda da se ti pravo voleš naprđivati :D

Znam da još ližete rane za Zlajom, ali to nije razlog da fino razgovaramo :D :D

Da, bolje je da sastanak snimi sa pristankom i znanjem svih prisutnih, nego da se bruka tajnim snimanjem i rizikuje tjuzu.

Capisci?
kub lajkan

#40 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by kub lajkan »

Pegasus317 wrote:
kub lajkan wrote:Prvo pominjes cuzu, a sad "bolje bi bilo da"... De se odluci ziv bio...
Izgleda da se ti pravo voleš naprđivati :D

Znam da još ližete rane za Zlajom, ali to nije razlog da fino razgovaramo :D :D

Da, bolje je da sastanak snimi sa pristankom i znanjem svih prisutnih, nego da se bruka tajnim snimanjem i rizikuje tjuzu.

Capisci?
Ako mislis da rizikuje, onda OK. Sto se mene tice takvo misljenje je glupost... i to ortodoksna...

Covjek zeli zastititi sebe i snima svoj kontakt s drugima, i prezentaciju svoje ideje...
Eshek

#41 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by Eshek »

kub lajkan wrote:Ako mislis da rizikuje, onda OK. Sto se mene tice takvo misljenje je glupost... i to ortodoksna...

Covjek zeli zastititi sebe i snima svoj kontakt s drugima, i prezentaciju svoje ideje...
Bum ti našal ćage crno na bijelo o legalnosti, pa ćemo dalje o tome.

A ortodoksna glupost je snimati tajno pregovore i misliti da to nešto vrijedi, jer između ostalog nema nikakav, apsolutno nikakav pravni značaj u slučaju spora, ako je sniman bez pristanka prisutnih.

Postoji mnogo boljih načina da se prevaziće taj problem, ti si dao veoma naivan prijedlog i to je suština svega
kub lajkan

#42 Re: Kako naci "poslovnog andjela" ???

Post by kub lajkan »

Pegasus317 wrote:
kub lajkan wrote:Ako mislis da rizikuje, onda OK. Sto se mene tice takvo misljenje je glupost... i to ortodoksna...

Bum ti našal ćage crno na bijelo o legalnosti, pa ćemo dalje o tome.

A ortodoksna glupost je snimati tajno pregovore i misliti da to nešto vrijedi, jer između ostalog nema nikakav, apsolutno nikakav pravni značaj u slučaju spora, ako je sniman bez pristanka prisutnih.

Postoji mnogo boljih načina da se prevaziće taj problem, ti si dao veoma naivan prijedlog i to je suština svega

Ne govorim napamet, ali kad vec nudis nadji crno na bijelo i rijesen problem...
Post Reply